Activiteiten in Brussel

See U (F)Estival

Het See U (F)Estival staat voor drie maanden lokaal reizen in Brussel met het allerbeste van wat in onze hoofdstad is terug te vinden. Een programma vol muziek en familiale activiteiten, en dat op basis van waarden zoals zachte mobiliteit, cultuur, sport, buurt, jeugd, ontspanning en lokaal eten en drinken. Elke week van dinsdag tot en met zondag.
> Van 15 juni tot 19 september 2021, See U

Zomerrondvaarten

Scheep in op een georganiseerde boottocht, individueel of in groep. Het varen wordt gecombineerd met bezoeken aan bezienswaardigheden langs de waterweg of met een ontspannende fietstocht. Het toeristisch vaarseizoen loopt van juni tot en met oktober. De meeste boottochten kan je reserveren via de webshop.
> Tot 31 oktober 2021, diverse opstapplaatsen

Arena 5

Arena 5 is het nieuwe openluchtpodium dat vanaf 22 juli opent op het Belgiëplein op de Heizel. Het podium zal het decor zijn voor een reeks concerten en evenementen die georganiseerd worden in overeenstemming met de geldende gezondheidsregels. Op het programma onder anderen Véronique Sanson, Ibrahim Maalouf, Loïc Nottet, Bart Peeters & De Ideale Mannen, Hooverphonic en Clouseau.
> Van 22 juli tot 22 september 2021, Belgiëplein, Heizel

Plazey

Elke woensdag, vrijdag en zondag van augustus en september kan je terecht in het Elisabethpark voor concerten, spelletjes, ateliers, voorstellingen of gewoon om elkaar te ontmoeten en een koffie te delen. Alles is gratis, behalve de drankjes in de bar!
> Van 4 augustus tot 29 september 2021, Elizabethpark (Koekelberg)

Brussels International Film Festival

Een drieledige competitie (Nationaal, Internationaal & Director’s Week), retrospectieven, cartes blanches, open air screenings met je vrienden of familie… 11 dagen lang worden alle films in de mooiste filmzalen van Brussel vertoond.
> Van 1 tot 11 september 2021, diverse locaties

Brussels Design September

In de loop der jaren is Brussels Design September uitgegroeid tot het jaarlijkse boegbeeldevenement voor designliefhebbers. Een maand lang is Brussel het toneel van meer dan 100 niet te missen culturele en commerciële evenementen die een ontmoetingsplatform bieden tussen het publiek en een groot aantal Belgische en internationale designers. In 2021 viert het evenement trouwens zijn vijftienjarig bestaan, met een editie die de schijnwerpers richt op designoplossingen voor onze nieuwe manieren van leven en werken.
> Van 7 tot 30 september 2021, diverse locaties

Les Nuits Botanique

Het muziekfestival van het Franstalige cultuurcentrum Le Botanique heeft naast Frans chanson ook een sterk rock- en wereldmuziekprogramma waar veel Vlamingen op af komen. Gevestigde waarden en aanstormende talenten maken het buitenpodium, de Orangerie en de Rotonde onveilig.
> Van 8 tot 26 september 2021, Botanique

Offscreen Film Festival

Het Offscreen Film Festival is een filmfestival voor liefhebbers van niet-alledaagse en ongewone cinema. De 14de editie spitst zich opnieuw toe op onafhankelijke filmmakers, klassieke cultfilms en minder bekende genres uit de hele wereld.
> Van 8 tot 26 september 2021, diverse locaties

Brussels Gallery Weekend

Het Brussels Gallery Weekend viert de heropening van het circuit van promotiegaleries en 'non-profit spaces' na de vakantieperiode. Vanaf 9 september kun je terecht op maar liefst 46 verschillende locaties om het nieuwste van het nieuwste op het vlak van hedendaagse kunst te bewonderen (en te kopen?).
> Van 9 tot 12 september 2021, diverse locaties

Stripfeest

Het Stripfeest neemt je mee op een ontdekkingsreis door de verschillende stripgenres en -universa. Vier weken lang kan je overal in Brussel op avontuur trekken. Er zijn tentoonstellingen, workshops, lezingen, signeersessies, rondleidingen en spelletjes. Een kleurrijke reis om de zomer mee af te sluiten, zowel voor jonge als oude ontdekkingsreizigers.
> Van 10 september tot 10 oktober 2021, diverse locaties

Marni Jazz Festival

Marni Jazz Festival is een waardige opener van het concertseizoen. Je kan er jazz beluisteren van alle strekkingen, want de affiche is zeer eclectisch, met zowel nationale als internationale artiesten. Elk jaar staat er een ander instrument centraal. Dit jaar staat in het teken van percussie.
> Van 11 september 2021 tot 29 maart 2022, Théâtre Marni

20 km door Brussel

De wedstrijd, traditioneel op de laatste zondag van mei, vindt dit jaar uitzonderlijk in september plaats, met alle gezondheidsmaatregelen geldend op die datum. Naast de lopers zijn ook de wandelaars dit jaar welkom. De duurtijd van de wedstrijd (tot nu toe 4 uur) wordt verlengd tot 6 uur.
> 12 september 2021, Esplanade Jubelpark

Heritage Days (Open Monumentendagen)

Sinds 1989 organiseert het Brussels Gewest de Open Monumentendagen. Een weekend lang zijn een honderdtal bijzondere locaties gratis te bezoeken, al moet je je voor sommige bezoeken wel inschrijven. Hou er ook rekening mee dat gebouwen die normaal nooit toegankelijk zijn veel nieuwsgierigen kunnen lokken, waardoor er soms lange wachtrijen kunnen ontstaan.
> 18 en 19 september 2021, diverse locaties

Autoloze Zondag

Op 19 september is het weer Autoloze Zondag. Zoals elk jaar zal het Brussels Hoofdstedelijk Gewest de grootste autovrije zone van Europa zijn. Van 9u30 tot 19 uur wordt het een rustige, aangename, stille stad. Opnieuw een buitenkans om je hoofdstad te (her)ontdekken, zonder drukte om je heen.
> 19 september 2021, diverse locaties

Voce et Organo Festival

Het festival voor orgel- en oude muziek staat dit jaar in het teken van Sweelinck, Praetorius en de Italiaanse meesters. Het festival start eind september als vanouds in Brussel, in de Kapellekerk. Dit jaar vindt één concert ook plaats in de kerk van Onze-Lieve-Vrouw-ter-Zavel.
> 27 en 29 september en 1 oktober 2021, Kapellekerk en Onze-Lieve-Vrouw-ter-Zavelkerk

Brussels Biennale of Eclectic Architecture

Centraal tijdens deze Brussels Biennale of Eclectic Architecture (BBEA): geleide bezoeken aan interieurs die gewoonlijk gesloten zijn voor het publiek. Een unieke kans om bepaalde belangrijke elementen uit het Brussels architecturaal erfgoed te ontdekken.
> Van 2 tot 10 oktober 2021, diverse locaties

Artonov Festival

Het Artonov Festival is een interdisciplinair festival dat zijn inspiratie haalt uit de internationale Jugendstil-beweging en dit zowel op filosofisch vlak als op het vlak van de praktische uitwerking. Het doel is de podiumkunsten, zoals muziek, dans, theater en culinaire en visuele kunsten, samen te brengen door de interdisciplinariteit en creaties in Brussels erfgoed en andere uitzonderlijke gebouwen te stimuleren.
> Van 3 tot 10 oktober 2021, diverse locaties