Activiteiten in Brussel

Ontdek Brussel

Gidstochten in Matongé

Wil je Matongé graag beter leren kennen? Kuumba - Vlaams-Afrikaans Huis organiseert gidstochten voor groepen doorheen de Matongéwijk. Hun gidsen vertellen je over het ontstaan en de geschiedenis van de wijk, en laten je het unieke karakter ervan ontdekken. Gidstochten beginnen en eindigen bij Kuumba (Waversesteenweg 78, 1050 Brussel). Maar nog even geduld. Dat kan opnieuw als de coronamaatregelen het toelaten.

Oud-Molenbeek en de metro eronderdoor: een historisch verhaal in beelden

Aan de hand van het beeldarchief van Brukselbinnenstebuiten geeft Joris Sleebus via deze online presentatie een historische duiding bij de ruimtelijke ontwikkeling van Oud-Molenbeek. De aanleg van de metro vanaf 1974 en de gevolgen daarvan voor de ruimte bovengronds vormen het centrale hoofdstuk.

On the Go: Music Walks

Dit najaar kan je Brussel wandelend (her)ontdekken via de routes en composities van vijf Brusselse artiesten. De custom mixtapes, muziek en andere hybride sound-pieces zijn geïnspireerd op de plekken en mensen die je onderweg tegenkomt. Van bruisend Beekkant of het Le Brass-moeras tot in Stalingrad of China, langs parken, pleinen, planten, dieren, stemmen en stiltes. Een oorstrelend initiatief van de Beursschouwburg.
> Trek erop uit wanneer je zelf wil!

Brussels International Fantastic Film Festival - ONLINE

Het Brussels International Fantastic Film Festival (BIFFF) is één van de grootste genrefilmfestivals ter wereld. Wat mag je dit jaar verwachten? Een online editie met 48 langspeelfilms en 63 kortfilms. Door de charme van het oude te combineren met de glans van het nieuwe, zal deze editie je naar een parallelle dimensie voeren. Je rechteroog zal er focussen op de nostalgie van de eerste edities, terwijl je linkeroog zich zal vergapen aan ongelooflijke premières. Verkoop je ziel aan het BIFFF!
> Van 6 tot 18 april, online

kLEEF! Paste-Up Expo

Deze openluchtexpo is te zien in de straten van Brussel. Paste-Up is een streetart-techniek waarbij grote stukken papier op de muur worden gekleefd met behangerslijm. Een evenement van Grafik, een galerie, boekhandel en ontmoetingsplek gespecialiseerd in illustratie en grafische kunsten in Schaarbeek. En ook het startpunt van de expo!
> Zaterdag 17 april 2021, Grafik

Zoniënmars Zoniënklanken in je bubbel

Vier Brusselse gemeenschapscentra slaan de handen in elkaar en organiseren jaarlijks in april een grootschalig wandelevenement met sinds enkele jaren een muzikale toets, Zoniënklanken. Als gevolg van de coronacrisis kon dit evenement in 2020 niet doorgaan. Op zondag 18 april 2021 gaat Zoniënmars-Zoniënklanken wel door, een BUBBEL-editie.
> Zondag 18 april 2021, GC WaBo

Balkan Trafik! - ONLINE EDITIE

Wegens de coronacrisis gaat de editie van dit jaarlijkse festival in BOZAR online door. Je kunt het festival ontdekken via een speciaal daarvoor ontwikkelde app en op de website. Los daarvan verandert er niets. Balkan Trafik! biedt je naar jaarlijkse goede gewoonte een veelheid aan artistieke performances aan zoals jazz- en rockconcerten, debatten en een reeks documentaires onder de titel 'Balkan What!'.
> Van 22 tot 25 april 2021, online

Erfgoeddag

Al twintig jaar maakt Erfgoeddag het rijke roerend en immaterieel erfgoed in Vlaanderen en Brussel zichtbaar en zet die op een originele en aantrekkelijke manier in de kijker. Dankzij de wisselende jaarthema's ontstaan er telkens opnieuw boeiende samenwerkingen tussen diverse erfgoedspelers zoals musea, erfgoedcellen en heemkundige kringen. Het thema van dit jaar is 'De Nacht'.
> Zaterdag 24 en zondag 25 april 2021, diverse locaties

Kunstenfestivaldesarts

Tijdens het kunstenfestivaldesarts kan je gedurende drie weken genieten van hedendaags theater, performance, dans, film en beeldende kunst. Kunstenaars uit Brussel en verschillende delen van de wereld nodigen je uit om hun creaties te ontdekken en samen stil te staan bij de actualiteit en de complexe realiteit van de stad. Een tweede luik van het festival vindt plaats van 1 tot 8 juli 2021.
> Van 7 tot 30 mei 2021, diverse locaties

Djangofolllies

Djangofolllies is een jaarlijks festival ter ere van de zigeunermuziek van Django Reinhardt (1910-1953). Voor de 27ste editie, die oorspronkelijk gepland stond in januari 2021, vindt Djangofolllies - een organisatie van Brosella - zichzelf opnieuw uit. Hou het weekend van 22 en 23 mei vrij, want dan vindt Djangofolllies XXS plaats, een lenteversie: twee dagen gevuld met gypsyjazzconcerten in het idyllische decor van het Groentheater te Brussel.
> 22 en 23 mei 2021, Groentheater

Brussels Art Nouveau and Art Deco Festival (BANAD)

BANAD is een ode aan de parels van de art nouveau en art deco zoals de huizen Solvay en Cauchie, Hotel Tassel en Villa Empain. Elk jaar kunnen de bezoekers drie weekends lang schitterende interieurs ontdekken met geleide wandelingen georganiseerd door Pro Velo, Brussel Babbelt, Arcadia en Arau. Ook concerten en lezingen staan op het programma.
> Van 22 mei tot 6 juni 2021, diverse locaties

Koningin Elisabethwedstrijd

Deze internationale muziekwedstrijd staat dit jaar in het teken van de piano.
> Van 24 tot 29 mei 2021, BOZAR

Brussels Jazz Weekend: Balcony Edition

Brussels Jazz Weekend, het gratis stadsfestival dat jaarlijks zo’n 300.000 muziekliefhebbers weet aan te trekken naar onze hoofdstad, zal dit jaar opnieuw doorgaan. Het wordt andermaal een muzikale ontdekkingstocht van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, met om het uur een gratis balkonconcert vanuit één van de negentien gemeenten.
> Zaterdag 29 en zondag 30 mei 2021, diverse locaties

Art Brussels WEEK

Door de coronapandemie ziet Art Brussels zich gedwongen haar jaarlijkse beurs te verplaatsen naar de lente van 2022. Gelukkig biedt de beurs een waardig alternatief voor 2021, en wel in de vorm van 'Art Brussels WEEK', een nieuw initiatief dat je van 3 tot 6 juni 2021 de kans biedt om de deelnemende galeries te bezoeken. Bovendien zal Art Brussels een online video room opstarten via de website Artsy, van 2 tot 14 juni 2021, waarop ook de deelnemende Brusselse galeries aan bod zullen komen.
> Van 2 tot 14 juni 2021, online viewing rooms
> Van 3 tot 6 juni 2021, Contemporary Art Gallery Tour

Eurantica Fine Art Fair

De beurs brengt een honderdtal Belgische en buitenlandse exposanten samen. Verzamelaars van moderne schilderijen, oude meubels of design, juwelen of schilderijen van Vlaamse meesters vinden er hun gading. Eurantica verwelkomt dit jaar een prestigieuze gast, het Horta Museum (Sint-Gillis), dat in 2019 zijn 50ste verjaardag viert.
> Van 4 tot 7 juni 2021, Brussels Expo, Paleis 1