Activiteiten in Brussel

Enkele tips om je wegwijs te maken in het rijke culturele en vrijetijdsaanbod van Brussel.

In de kijker

Brussel in dialoog

Onverwachte ontmoetingen.
Het Brusselse jaarthema Mixity bereikt in oktober een hoogtepunt tijdens de week van Brussel in Dialoog. Hoewel dit initiatief uiterst kleinschalig is, moest het bij de uitreiking van de Mixity Awards eerder dit jaar alleen de Zinneke Parade voor laten gaan. Elke dialoogtafel heeft dan ook zijn eigen karakter. Voor de Senaat reserveer je best razendsnel.
> 16 tot 22 oktober, diverse locaties

Veelzijdige festivals

Âge d'Or Festival

Experimentele film in Cinematek.
Âge d'Or combineert een internationale competitie voor nieuwe films met een historisch parcours doorheen de Argentijnse experimentele cinema. Aandacht voor vrouwelijke regisseurs uit het Verenigd Koninkrijk van de jaren 1980 gaat gepaard met een uitgebreide retrospectieve van de Belgische cineast en beeldend kunstenaar Johan Grimonprez. Inclusief expo natuurlijk.
> 19 tot 24 oktober, Cinematek

Vrijheidsfestival

Festival van de vrijzinnige verenigingen.
Elke herfst doet het festival van de vrijheid een beroep op alle mogelijke uitdrukkingsvormen om een situatieschets te geven van de rechten en vrijheden van de mens in de wereld. Tien dagen lang geniet je van concerten, theater, films, debat en andere vormen van feestelijke subversiviteit. Met onder meer Emir Kusturica, Goose en Linton Kwesi Johnson.
> 19 tot 28 oktober, Théâtre National

Enkele tips van UiTinBrussel

Europalia Indonesia

Een genuanceerde kijk op Indonesië.
Kunstliefhebbers komen beslist aan hun trekken tijdens Europalia Indonesia, een land dat in volle economische bloei is. Naast twee grote expo's, 'Ancestors & Rituals' en 'Power and Other Things', biedt het festival ook een rijk aanbod aan traditionele en hedendaagse Indonesische muziek, dans, literatuur en film. Zo krijg je een genuanceerd beeld van dit fascinerend land.
> 10 oktober tot 21 januari 2018

Brussels Fashion Days

Wie steekt de Belgische mode naar de kroon?
Tijdens dit populaire evenement krijg je een overzicht van de Belgische mode in al haar verschijningsvormen. Vier modeshows tonen de creaties van zowel opkomende als gevestigde couturiers, terwijl een pop-upstore kledij aanbiedt van een 30-tal ontwerpers. Workshops, een aftershow, meet & greets en nog veel meer ronden het geheel stijlvol af.
> 20 tot 22 oktober, Horta Galerij

Sufi Night

De Sufi Night toont de indrukwekkende diversiteit van de spirituele muziek uit de islamitische wereld. De centrale gast van deze editie is de Pakistaanse zanger Faiz Ali Faiz. Hij wordt gezien als de opvolger van Nusrat Fateh Ali Khan en kreeg in 2006 de prestigieuze BBC Award for World Music voor zijn persoonlijke maar getrouwe interpretatie van de qawwali.
> 21 oktober, Bozar

Rondvaart in de haven

Ontdek de veranderingen die Brussel ondergaat.
Op 1 mei gaat het toeristisch vaarseizoen van start en kan je weer een boottocht maken om de Brusselse kanaalomgeving vanop het water te ontdekken. De skyline van de Noordwijk, woontoren Upsite, historische bruggen en gloednieuwe architectuur vormen samen een uitnodigende omgeving.
> tot 31 oktober met Brussels by Water

Nocturnes van de Brusselse musea

Mmm = mooie momenten in het museum.
In de loop van de herfst blijven telkens andere musea later open op donderdagavond. Allerlei activiteiten maken dat je de vaste collecties en de tijdelijke tentoonstellingen op een frisse manier ervaart. Ideaal voor een bezoek met familie, vrienden, collega’s of gewoon op je eentje. Ontdek het programma via de vernieuwde website.
> tot 7 december (donderdag), diverse locaties

Magritte

Ceci n’est pas un programme.
Het Brusselse najaar staat in het teken van René Magritte, die 50 jaar geleden overleed. In het Atomium wordt de bezoeker vanaf 21 september letterlijk ondergedompeld in het surrealistische universum van de meester. In oktober start een tentoonstelling over Magritte, Broodthaers & de hedendaagse kunst.
> tot 18 februari 2018, diverse locaties

De nieuwe Vlaamse strip

Getekend door een wondergeneratie?
De nieuwe Vlaamse strip telt heel wat opmerkelijke talenten. De artistieke diversiteit weerhoudt de jonge garde tekenaars er niet van om een gemeenschappelijke ambitie te koesteren: de wereld van het stripverhaal veroveren door waarachtige verhalen te vertellen!
> tot 3 juni 2018, Stripmuseum