Activiteiten in Brussel

Enkele tips om je wegwijs te maken in het rijke culturele en vrijetijdsaanbod van Brussel.

In de kijker

Mixity Jazz

UNESCO-werelderfgoed met onweerstaanbare swing.
Nog voor de Internationale Jazz Dag begint (30/04) en tot het einde van de maand mei gaat Brussel uit de bol voor alle vormen van jazz. We starten met een toost op Toots, besluiten met een heus Jazz Weekend en kijken dan al uit naar de volgende grote evenementen. AB & Flagey vieren 100 jaar jazz, Muntpunt praat met de muzikanten van nu en pakt uit met rondleidingen door de verbluffende collectie.
Volgens UNESCO verenigt jazz mensen van over heel de wereld en staat het genre symbool voor diversiteit en de dialoog tussen culturen. UiTinBrussel blijft niet achter en presenteert een webspecial!
> vanaf 29/04

Bozar Night

Expo op het ritme van intense beats.
Ontdek de fascinerende wereld van Pol Bury en zijn ronde, mobiele werken. Droom weg bij de blauwe schilderijen van Yves Klein. Kom terecht in een vreemd muzieklandschap met zinderende bassen, waanzinnige synthesizermelodieën en andere uitbundige klanken waar niemand aan kan weerstaan. Dit is Bozar Night.
> 30 april, Paleis voor Schone Kunsten

UiT-tips

Serres van Laken

Staal en glas, weelderig groen en versteende verbeelding.
Gedurende een paar weken per jaar zijn de koninklijke serres toegankelijk voor het publiek. De combinatie van weelderig groen met flamboyante architectuur is een schouwspel op zich. Het treft je nog meer nadat je de stad met de bus doorkruiste op zoek naar 'de versteende verbeelding van Leopold II'.
> 14 april tot 5 mei, opendeurdagen van de Serres

Het afwezige museum

Wiels, een museum voor hedendaagse kunst. Of niet?
Wiels heeft niet het statuut van museum, maar is wel de plek waar mensen uit Brussel en van ver daarbuiten naartoe stromen om de boeiendste ontwikkelingen in de hedendaagse beeldende kunsten te ontdekken. Het centrum bestaat 10 jaar en viert zijn eigenzinnigheid in stijl. De naam van deze expo ‘Het afwezige museum’ klinkt als een knipoog!
> 20 april tot 13 augustus, Wiels

KunstenFESTIVALdesArts

Wereldcreaties en een bruisend festivalleven.
Dit festival toont een veelheid aan artistieke projecten, waaronder heel wat creaties in wereldpremière en activiteiten om de dialoog tussen publiek en kunstenaars te inspireren. Er worden ettelijke locaties bespeeld. Zo komt de hele stad in beweging.
> 05/05 tot 27/05, diverse locaties

Les Nuits

De start van een druk festivalseizoen.
Het muziekfestival van het Franstalige cultuurcentrum Le Botanique opent met een concert van Daan in ‘le chapiteau’, de gezellige tent in het park van de Kruidtuin. De verschillende zalen en het verderop gelegen Koninklijk Circus ontvangen grote namen en nieuwe trendsetters. Het festival is daarmee een staalkaart van de concertagenda doorheen het jaar.
> 11/05 tot 24/05, Botanique en andere locaties

Lezing: The Art of Listening > Hervé Platel

Wat betekent luisteren? En hoe luisteren we?
Musicologen, filosofen, psychologen, neurowetenschappers en artiesten geven hun kijk op het fenomeen luisteren. Op 18 mei komt Hervé Platel aan bod. Hervé Platel is docent neuropsychologie aan de Université de Caen. Hij onderzoekt de link(en) tussen muziek en hersenen, hoe muziek bijvoorbeeld onze hersenen verandert en dus therapeutisch kan werken.
> 18 mei - 12:30 tot 13:30, Muntpunt

Brussels Film Festival

Europese cinema, dat is culturele diversiteit.
Het Brussels Film Festival staat voor 8 dagen ontdekkingen, meer dan 20 Europese landen om in te verdwalen, kort- en langspeelfilms, een prijzenpot van meer dan € 50.000 om de creatie en promotie van de Europese cinema aan te moedigen, een Panoramasectie, spraakmakende avant-premières en enkele projecties in de openlucht.
> 16/06 tot 22/06 (onder voorbehoud), Flagey

BelgianArtPrize

Prijs voor schilderkunst in een nieuw kleedje.
Nieuw concept, nieuwe naam: tot vorig jaar heette dit evenement Prijs van de Jonge Belgische Schilderkunst, vanaf nu BelgianArtPrize. Vroeger werd jong talent bekroond, nu kunstenaars die al een mooie artistieke carrière hebben opgebouwd in België. Hen wil de jury een springplank bieden naar een internationale doorbraak.
> tot 28 mei, Bozar

The World of Steve McCurry

Uitzonderlijke expo in het voormalige Beursgebouw.
Deze expo toont meer dan 200 foto’s op groot formaat. Het is daarmee de grootste retrospectieve die aan de intrigerende Amerikaanse fotograaf gewijd is. Zijn carrière als fotojournalist begon met de Russische bezetting van Afghanistan. Ook andere Aziatische landen spelen een belangrijke rol in zijn oeuvre.
> tot 25 juni, Beursgebouw

Atlas Brussel

Een atlas van emoties, inclusief doe-het-zelf-wandeling.
In dit themanummer van het literaire tijdschrift DW B vertellen 23 auteurs uit binnen- en buitenland over de plek in Brussel waar hun hart sneller gaat kloppen. UiTinBrussel liet over vijf innemende persoonlijkheden onder hen een kort filmpje maken.Je kan de clipjes bekijken via onze webpagina. Trek daarna de stad in met jouw exemplaar van Atlas Brussel in de hand!
> lees meer