Activiteiten in Brussel

Enkele tips om je wegwijs te maken in het rijke culturele en vrijetijdsaanbod van Brussel.

Focus

Brussel Fietst

Stap op je fiets en verken Brussel, van het historische stadscentrum tot de buitengrenzen van het gewest. Laat je benen draaien langs oude dorpskernen, volkswijken, brede boulevards, waterwegen en schaduwrijke stadsparken. Haal je fietskaart op in Muntpunt, of ontdek de vier routes online.
> lees meer

In de Kanaalzone

Festival Kanal

Zo’n 14 maanden geleden vormde men een iconische Citroëngarage om tot een expo- en spektakelruimte. Dat was de start van KANAL BRUT. Het modernistische pand wordt straks grondig verbouwd om zich definitief als culturele trekpleister te ontpoppen. Maar eerst beleven we FESTIVAL KANAL, met artistieke interventies en een straffe inbreng vanuit de omliggende wijk.
> 21 tot 30 juni, Akenkaai

Foyer, een vzw in Molenbeek

In 1969 richtten enkele avonturiers de vzw Foyer op. Wat begon met jeugdwerk, groeide uit tot een Brussels instituut dat internationale erkenning geniet. Foyer blijft pionieren op het domein van sociale cohesie en start binnenkort met een nieuw initiatief: het Migratiemuseum.
> foto: het Gewoon Vreemd Paleis
> maak kennis met de werking van Foyer

Canal Grande

Tijdens een voorloper van het huidige Festival Kanal vond een bijzonder vreemde interventie plaats op de brug die het Brusselse stadscentrum met Molenbeek verbindt. Menige voorbijganger stond verbaasd te kijken naar een streng bewaakte grenspost. De kunstenaar Emilio López-Menchero wees hiermee op de grens die het kanaal vormt en hoopte daar verandering in te brengen.
> meer over de interventie in 2010
> ontdek onze doe-het-zelf-wandelingen langs beide oevers

Feest van de Vlaamse Gemeenschap

Vlaanderen Feest, Brussel Danst

Op 11 juli is Brussel het feestelijke decor voor optredens, gegidste wandelingen en fietstochten, kinderactiviteiten en nog veel meer. Vier het feest van de Vlaamse Gemeenschap in het hart van haar hoofdstad. Feest, zing en dans mee!
> 11 juli, diverse locaties

Brussel wandelt en fietst

Verken de binnenstad met de beste stadsgidsen van Brussel. Ze nemen je op sleeptouw. Trek samen met hen de stad in en luister naar hun verhalen. Liever actiever? Maak een gegidste fietstocht door het centrum en ver daarbuiten.
> 11 juli, vertrekpunten: Grote Markt en Muntplein

Brussel Danst Dance Battles

Jong (inter)nationaal dansgeweld zet de dansvloer in vuur en vlam. Na vijf onvergetelijke battles op het Muntplein zijn de Brussel Danst Dance Battles terug met een nieuw concept, een nieuwe locatie en een nieuwe datum.
> 10 juli, Ancienne Belgique

Meer tips van UiTinBrussel

In het kielzog van Bruegel

Een boottocht verbindt Brussel en Antwerpen, twee steden die de schilder Pieter Bruegel koesteren. Je vaart langs voormalige industrieterreinen én langs de nieuwe natuur in gecontroleerde overstromingsgebieden. Bij aankomst in Brussel of Antwerpen voegt een vleugje Bruegelcultuur nog iets toe aan deze weekendtrip.
> 13 mei tot 12 oktober, boottocht Brussel - Antwerpen

Out Loud!

Met dit festival viert de Beursschouwburg het einde van een goedgevuld seizoen. Een maand lang is iedereen welkom op het swingende dakterras met aangrenzende bar en zilveren zaal. Op het programma: concerten en dj-sets. Dansen wordt op prijs gesteld!
> gratis, inclusief het zicht op Brussel!
> 5 tot 29 juni, Beursschouwburg

BRIFF

Het Brussels International Film Festival brengt het grote publiek en de professionals van de filmwereld samen in een feest ter ere van de Belgische en de internationale film. Verschillende competities en randactiviteiten toveren Brussel om tot een echte 'Cinecittà'!
> 20 tot 29 juni, diverse locaties

Recyclart Holidays

Dit is pas zomervakantie!
Geniet van een workshop zeefdruk, bak je eigen hapje in de broodoven, laat je gaan op het ritme van opzwepende melodieën tijdens de concerten en dj-sets. Hoe bruisend Brussel kan zijn, ontdek je op het nieuwe adres van Recyclart in Sint-Jans-Molenbeek.
> 27 juni tot 1 augustus (donderdag en vrijdag), Recyclart

Visueel Festival Visuel

Het Nederlandstalige gemeenschapscentrum De Kroon en het Franstalig cultureel centrum Archipel 19 verwennen klein en groot met hedendaags circus en straattheater. Taalbarrières bestaan er niet, want elke voorstelling is volledig woordloos. Dit jaar zijn onder meer het Gentse gezelschap Be Flat en danseres Hazel Lam te gast.
> 29 en 30 juni, Sint-Agatha-Berchem

Velomuseum

In het zadel!
Hier fiets je doorheen de geschiedenis van de velo in Brussel. Je ontdekt met welke vaart het ijzeren ros 150 jaar geleden zijn intrede maakte in het straatbeeld. Het wielrennen groeide in een mum van tijd uit tot een bikkelharde, maar groot enthousiasme uitlokkende volksport. En vandaag bloeit de fietsnijverheid opnieuw!
> verlengd tot 7 juli 2019, AMVB

Zomer in de lucht

Op zoek naar een leuke gezinsactiviteit? Bezoek dan de festivals van 'Zomer in de lucht', een reeks van culturele en gezinsvriendelijke uitstapjes in Brussel. Alle deelnemende festivals hebben een sterke band met één of meerdere Brusselse gemeenschapscentra.
> tot 1 september, diverse locaties