Activiteiten in Brussel

Enkele tips om je wegwijs te maken in het rijke culturele en vrijetijdsaanbod van Brussel.

In de kijker

Combi-concert: Mendelssohn, Lobgesang

Verwen al je zintuigen!
Brussels Philharmonic en Muntpunt tonen Brussel in al haar schoonheid, diversiteit en creativiteit. En hoe kan dat beter dan met een wandeling door de stad, gevolgd door een heerlijk diner en een fantastisch concert als afsluiter? Elk combi-concert staat in het teken van kijken, proeven, luisteren en genieten. Mendelssohn en een wandeling 'tussen woord en beeld' in Elsene sluiten de reeks in schoonheid af.
> 21 april, snel reserveren is aanbevolen

Erfgoeddag

Maak je keuze!
Overal in Vlaanderen en Brussel staat de jaarlijkse Erfgoeddag in het teken van kiezen. Dat is een knipoog naar de komende gemeenteraadsverkiezingen, maar zegt ook iets over erfgoedpolitiek: wat houden we bij en waarom? In de hoofdstad gaat Erfgoeddag gepaard met een lentefestival en daarom kiest UiTinBrussel voor de zon!
> 22 april, diverse locaties

Zoniënmars, Zoniënklanken

Groene stadsverkenning, muzikale wereldreis.
De Zoniënmars, die in de beginjaren vooral sportieve wandelaars aantrok, heeft zich ontpopt tot een evenement waar ook muziekliefhebbers naar uitkijken. De samenwerking van vier Brusselse gemeenschapscentra met Muziekpublique loont. Op zo’n drukke dag in het woud krijg je geen eekhoorntjes of vuursalamanders te zien, maar ze luisteren wel stiekem mee naar de Zoniënklanken.
> 22 april, vertrekpunt GC Wabo

Enkele tips van UiTinBrussel

Jazz @ PLOEF

Stéphane Galland & (the mystery of) KEM.
De locatie PLOEF (PLus On Est de Fous) is een kleine ontmoetingsruimte in Jette waar het er doorgaans prettig gestoord aan toegaat. Sinds kort pakt de club uit met jazzconcerten. Op 19 april omringt Aka Moon-drummer en componist Stéphane Galland zich met muzikale avonturiers uit de jonge generatie Belgische jazzmuzikanten.
> 19 april, PLOEF (PLus On Est de Fous) in Jette

Balkan Trafik

Een wirwar van oud en nieuw.
In de Balkan beleeft de nieuwe generatie stedelingen opwindende tijden. Ze komen tijdens deze editie ruim aan bod, maar ook folkloristische rituelen en magische dansen geven kleur aan dit opwindende festival. Na drie dagen in Bozar trekken de artiesten naar de Grote Markt voor een feestje in het teken van diversiteit. Niet alleen die in de Balkan, maar ook die in Brussel. En iedereen mag meedansen.
19 tot 22 april, Bozar en Grote Markt

Art Brussels

Ontdek nieuwe tendensen.
Art Brussels maakt hedendaagse kunst toegankelijk voor een breed publiek. In het zog van die grote kunstbeurs met een stevige internationale reputatie, ontstaat een ‘off-programma’ van kleinere galeries die vanuit hun alternatieve kijk zoeken naar nieuwe, experimentele manieren om kunst te tonen en te verkopen.
> 19 tot 22 april, Tour & Taxis + andere locaties

Bronks XL

Jongeren (12+) veroveren het podium.
XL-voorstellingen maken deel uit van het reguliere aanbod van Jeugdtheater Bronks, maar in de maand april krijgen jongeren van 12 tot 21 jaar een flinke portie extra aandacht. In de meeste voorstellingen van dit festival nemen Brusselse ketten zelf het woord. De eerste festivalavond eindigt met een party. Deejays laten de temperatuur met enkele graden stijgen.
> 20 tot 22 april, Jeugdtheater Bronks

Serres van Laken

Natuur en architectuur in een verbluffend geheel.
Slechts drie weken per jaar kun je de serres bezoeken – een indrukwekkend ontwerp van glas en staal van architect Alphonse Balat. Planten- en bloemenminnaars treffen er de zeldzaamste soorten aan. In de Congoserre lopen de werken op hun einde, dus die kan je opnieuw bezoeken. Het aangegeven parcours verlaat dit jaar even de serres om je delen van het omliggende park te tonen.
> 21 april tot 11 mei, koninklijk domein

Rock Rally Finale

Ontdek de muzikale helden van morgen.
De Rock Rally van het weekblad Humo bestaat in 2018 veertig jaar. Maar liefst 824 bands schreven zich in. Honderd onder hen kregen de kans zich te bewijzen in de voorrondes, twintig stootten door naar de halve finales. In de AB nemen de 10 uitverkorenen het tegen elkaar op, gewapend met hun strafste rocksongs, popdeuntjes of hiphopkreten.
> 22 april, Ancienne Belgique

Les Nuits

Toppers bij de vleet.
Les Nuits Botanique start met voorproefjes buiten de glazen wanden van de voormalige plantentuin en loopt daarna uit tot een eind in juni. De Brusselse scene, Ethiopische jazz en Haïtiaanse voodoovibe swingen de pan uit. Maar het aanlokkelijkste aanbod van dit festival blijft toch het Franse chanson in nieuwe versie. C'est Comme Ça!
> 25 april tot 6 mei, Botanique en andere locaties

WAK – Week van de Amateurkunsten

Jaarthema: kunst buiten.
De Week van de Amateurkunsten biedt een moment aan om naar buiten te komen met je kunst. Wie lef genoeg heeft, mag ongehinderd buiten de lijntjes kleuren. Wie na de eerste confrontatie met een publiek alles alsnog binnenstebuiten wil keren, gaat vrij zijn gang. In Brussel ligt de klemtoon op het Enter Festival, Lokale Helden en natuurlijk de Dag van de Dans.
> 27 april tot 6 mei, diverse locaties

Dag van de Dans

Proef van hedendaagse dans!
De Dag van de Dans maakt deel uit van de Week van de Amateurkunsten (WAK) en is in korte tijd uitgegroeid tot één van de hoogtepunten van dat festival. Misschien ligt dat aan de verbindende kracht van dans. Dans laat ons toe elkaar te ontmoeten voorbij de taal en brengt mensen, culturen en kunstvormen samen.
> 28 april, diverse locaties

Bozar Night

Expo op het ritme van intense beats.
Je danst op de tonen van elektronische muziek en tegelijk bekijk je de tentoonstellingen in het Paleis voor Schone Kunsten. De tijdelijke expo met werk van Fernand Léger, die een onsamenhangende en snel evoluerende maatschappij in beeld brengt, past perfect bij zowel elegante als ruwe beats met een vrolijk stemmend karakter. ‘Dance this mess around.’
> 30 april, Paleis voor Schone Kunsten

De nieuwe Vlaamse strip

Getekend door een wondergeneratie?
De nieuwe Vlaamse strip telt heel wat opmerkelijke talenten. De artistieke diversiteit weerhoudt de jonge garde tekenaars er niet van om een gemeenschappelijke ambitie te koesteren: de wereld van het stripverhaal veroveren door waarachtige verhalen te vertellen!
> tot 3 juni 2018, Stripmuseum

Magritte

Ceci n’est pas un programme.
Het Atomium organiseert een langlopende tentoonstelling over en rond Magritte. De bezoeker wordt er letterlijk ondergedompeld in het surrealistische universum van de meester. Enkele schilderijen nemen de vorm aan van levensgrote decorstukken en als bezoeker wandel je er doorheen als een personage in een theaterstuk.
> tot 10 september 2018, Atomium

MoMuse

Kleine en grote verhalen in een nieuw museum.
MoMuse opent de deuren voor het grote publiek. Dit museum is het werk van een gemeentelijke archivaris ‘nieuwe stijl’ – spitsvondig, fris en een rasechte verteller. Hij toont ons de gemeente Molenbeek en de evolutie van kinderarbeid tot volwassenenonderwijs.
> permanent vanaf 3 januari 2018