Activiteiten in Brussel

Enkele tips om je wegwijs te maken in het rijke culturele en vrijetijdsaanbod van Brussel.

In de kijker

Museum Night Fever

Stel je 30 musea voor. Ze gaan in nachtmodus, met veel glitter, schwung, passie én een stevige dosis creatief geweld. Honderden jonge studenten en scholieren gaan er aan de slag om je een onvergetelijke ervaring te bezorgen. Geniet met volle teugen, maar… hou nog wat energie over voor de afterparty’s in C12 onder het Centraal Station.
> 23 februari, diverse musea

Stadstours en concerten met Brussels Philharmonic

Een fikse stadswandeling, een deugddoend diner én een prachtig concert als afsluiter. Met deze reeks haal je meer uit je uitstap. Kijk, proef, luister en geniet met volle teugen!
> deze reeks een initiatief van Brussels Philharmonic en Muntpunt
> 2 maart en/of 18 mei 2019

Dans, performance… en circus

Brussels Dance

Danstheater en performance bloeien als nooit voorheen. Dat danken we aan een gedurfde vernieuwingsbeweging die zich sinds enkele decennia voortzet. Op het programma staan baanbrekers in het genre, die intussen een stevige reputatie opbouwden. De jonge, nog onbekende choreografen getuigen van dezelfde open geest.
> 6 februari tot 6 april, veertien cultuurhuizen

Hors Pistes

In het nieuwe circus kom je niet meer oog in oog te staan met leeuwen en tijgers die al geeuwend bekende kunstjes opvoeren, maar met mensen die door hun spontane vitaliteit lijken op ongetemde dieren. Let op de hechte band tussen circus en hedendaagse dans: deze kunst is even baanbrekend. Soms ook halsbrekend.
> 16 februari tot 30 maart, Hallen van Schaarbeek

Meer tips van UiTinBrussel

Dekoloniseren is een werkwoord

Onze samenleving is in korte tijd veranderd en wordt met de dag kleurrijker. Wie de hoofdstedelijk bibliotheek Muntpunt binnenstapt, merkt snel dat de toekomst hier wenkt! Maar vraagt dat niet om een andere kijk op het verleden?
> 16 januari tot 16 maart, Muntpunt

Moussem Cities

Dit jaar focust het festival op Damascus. De huidige hoofdstad van Syrië heeft een rijke, cultureel diverse geschiedenis sinds het derde millennium voor onze tijdrekening. Maar vandaag is deze samenleving ontwricht door oorlog. De vele kunstenaars zijn noodgedwongen uitgezworven, maar dat schaadt hun vitaliteit en verbeeldingskracht niet.
> 1 tot 28 februari in Bozar, Globe Aroma en de Kaaistudio's

Normal-schnormal

Een nieuw multidisciplinair focusprogramma van de Beursschouwburg stelt een prangende vraag: in hoeverre ervaren wij de wereld waarin we leven als normaal? Iedereen leeft, kijkt, spreekt,… en gaat soms aan het zweven om met een eigen blik te definiëren wat normaal is. Dat vraagt om artistieke interventies. Zullen ze de verwarring nog vergroten of helpen ze om klaar te zien en ons helemaal thuis te voelen op aarde?
> 1 februari tot 4 mei, Beursschouwburg

Bewogen

In de Brusselse gemeenschapscentra en op andere plekken in de stad begroeten mensen die al lang in de buurt wonen de nieuwkomers. De ontmoetingen staan in het teken van muziek, theater, film en literatuur. Activiteiten als ‘Slaap ZZZacht’ (voor kinderen) en het ‘Bal Bouge’ zijn zeker ook interessant voor wie van verder komt.
> 20 tot 24 februari, diverse locaties

Anima

Het festival van de internationale animatiefilm met avant-premières, retrospectieven, tentoonstellingen en talrijke genodigden, bespeelt dit jaar meerdere bioscopen in Brussel en ver daarbuiten. Er is bijzondere aandacht voor de Franse animatiefilm die een mooie bloeiperiode doormaakt.
> 1 tot 10 maart, diverse locaties

Stadstour en concert Bruch, Roussel, Ravel

Haal meer uit je uitstap!
Een stadstour zet twee cultuurpaleizen van internationale faam in de schijnwerpers: Bozar en Muntschouwburg. Daarna brengt Brusssels Philharmonic ‘all time favourites’ voor solist én orkest: Bruchs 'Vioolconcerto' en 'La Valse' van Ravel.
> 2 maart, Bozar en een parcours door Brussel

Den Arrangeur

Het Brussels Volkstejoêter brengt een hilarische komedie van Michael Cooney.
In dit verhaal wordt Marcel werkloos. Zo krijgt hij eindelijk de tijd om te arrangeren, te profiteren en vooral te incasseren. Zijn lucratieve handel floreert tot hij het aan de stok krijgt met een inspecteur van de Sociale Zekerheid…
> voorstellingen in de Rand rond Brussel tot 12 mei

Velomuseum

In het zadel!
Hier fiets je doorheen de geschiedenis van de velo in Brussel. Je ontdekt met welke vaart het ijzeren ros 150 jaar geleden zijn intrede maakte in het straatbeeld. Het wielrennen groeide in een mum van tijd uit tot een bikkelharde, maar groot enthousiasme uitlokkende volksport. En vandaag bloeit de fietsnijverheid opnieuw!
> verlengd tot 7 juli 2019, AMVB