Activiteiten in Brussel

Enkele tips om je wegwijs te maken in het rijke culturele en vrijetijdsaanbod van Brussel.

In de kijker

FESTIVAL XS

22 korte voorstellingen, honderd kunstenaars.
Festival XS biedt voorstellingen van 5 tot 25 minuten aan. Alle disciplines komen aan bod in alle ruimtes van het Théâtre National, van de grote zaal tot de burelen. Zaterdag zijn er 3 gratis voorstellingen in de openlucht, vlak voor de Beurs: nieuwe goochelkunst, circus en dans. Het feest sluit af in de grote zaal.
> 23/03 tot 25/03, Théâtre National en Beursplein

Performatik

Ondefinieerbare visuele creaties.
Dit festival van het Kaaitheater en van heel wat partners presenteert de meest vernieuwende kruisingen van theater en beeldende kunst, maar belicht ook enkele voorlopers van de performance als aparte kunstvorm. Lichaamssculpturen staan in deze editie centraal. Ze zijn nooit monumentaal, altijd breekbaar.
> 24 maart tot 2 april, Kaaitheater

Passa Porta Festival

Schrijvers delen hun passie.
Tijdens het meertalige Passa Porta Festival gonst het in de Brusselse straten van de literaire bedrijvigheid. Een 100-tal Belgische en buitenlandse schrijvers delen er hun ideeën en hun passie voor taal en teksten. Op het programma staan onder meer de Noorse schrijfster Erika Portland, de Belgische Caroline Lamarche en de Amerikaan Paul Auster.
> 24 tot 26 maart, diverse locaties

Atlas Brussel

Een atlas van emoties.
Een themanummer van het literaire tijdschrift DW B presenteert de hoofdstad als literaire inspiratiebron. Drieëntwintig auteurs uit binnen- en buitenland vertellen op welke plek in Brussel hun hart iets sneller klopt. Wat zet hen aan het denken en waar beginnen ze te dromen?
> lees meer

UiT-tips

Hors Pistes

Festival van het hedendaagse circus.
Het circus is weer in de stad! Hors Pistes staat garant voor lichtvoetigheid, variatie en verscheidenheid. Tijdens deze editie wordt Compagnie Carré Curieux in de bloemetjes gezet omwille van haar tiende verjaardag. Ook jongere gezelschappen afkomstig van de Brusselse circusschool ESAC zijn van de partij.
> 3 tot 24 maart 2017, Hallen van Schaarbeek

The World of Steve McCurry

Uitzonderlijke expo in het voormalige Beursgebouw.
Deze expo toont meer dan 200 foto’s op groot formaat. Het is daarmee de grootste retrospectieve die aan de intrigerende Amerikaanse fotograaf gewijd is. Zijn carrière als fotojournalist begon met de Russische bezetting van Afghanistan. Ook andere Aziatische landen spelen een belangrijke rol in zijn oeuvre.
> 4 maart tot 25 juni, Beursgebouw

Offscreen

Snoer je vast voor een sensationele trip.
Het Offscreen Film Festival is de jaarlijkse afspraak voor liefhebbers van buitengewone onafhankelijke cinema en cultfilms. Wat mag je verwachten? Straffe langspeelfilms uit de oude doos en hedendaagse kortfilms, gekenmerkt door grote dosissen horror, spanning, erotiek, rauwheid en experiment.
> 8 tot 26 maart, Cinema Nova

Klarafestival

Jaarthema ‘Home Sweet Home’.
Het Klarafestival staat garant voor een 30-tal producties in verschillende zalen, zowel in Brussel als in enkele Vlaamse steden. Daarbij komen alle aspecten van het muziekleven aan bod: concerten, muziektheater, multidisciplinaire voorstellingen en opera. Van Ivo Van Hove tot Claron McFadden & Alexander Melnikov.
> 9 tot 24 maart, diverse locaties

BANAD Festival

Brussels Art Nouveau & Art Deco Festival.
De voormalige biënnale ontpopt zich in 2017 tot een jaarlijks festival dat de lente inluidt. Het nieuwe concept omvat rondleidingen in uitzonderlijke interieurs, ontdekkingen van privéwoningen, scholen en andere gebouwen. Er zijn parcours te voet, met de bus en per fiets, maar ook concerten, projecties, tentoonstellingen en culturele evenementen.
> 11 tot 26 maart, diverse locaties

BelgianArtPrize

Prijs voor schilderkunst in een nieuw kleedje.
Nieuw concept, nieuwe naam: tot vorig jaar heette dit evenement Prijs van de Jonge Belgische Schilderkunst, vanaf nu BelgianArtPrize. Vroeger werd jong talent bekroond, nu kunstenaars die al een mooie artistieke carrière hebben opgebouwd in België. Hen wil de jury een springplank bieden naar een internationale doorbraak.
> 17 maart tot 28 mei, Bozar

Jef Neve

Perfect Spirit Control.
De Belgische jazzpianist Jef Neve presenteert zijn nieuwste album in de AB. ‘Perfect Spirit Control’ gaat over het gevoel dat je geest eindelijk doet wat je altijd verlangd hebt. Jef Neve musiceert op topsnelheid, zijn piano stuwt drums en elektronica voorwaarts, terwijl de strijkers voor het drama zorgen.
> 28 maart, AB

Brussels Dance!

Deel de energie, kom in beweging!
De Brusselse cultuurhuizen vieren Brussel als hoofdstad van de dans. De diversiteit, openheid en durf die deze huizen hoog in het vaandel dragen, trekken jonge kunstenaars uit heel Europa aan. Dansers en choreografen zijn daarbij prominent aanwezig en versterken het talent dat sinds vele jaren vanuit Brussel opborrelt.
> tot 31 maart, diverse locaties

O Solitude!

Wat maakt ons zo eenzaam in deze huidige tijden?
Het nieuwe focusprogramma van de Beursschouwburg bezingt de heerlijkheid van het alleen-zijn als bewuste keuze, maar belicht ook de donkere kanten van ongewilde eenzaamheid. Wat betekent isolement in een wereld die bruist van de over-connectiviteit?
> tot 8 april, Beursschouwwburg

Expo: Kuifje in Train World

De allereerste tijdelijke tentoonstelling in het nieuwe museum.
Train World organiseert een expo rond Kuifje, het geesteskind van Hergé. Hoe vaak zond de tekenaar zijn beroemde reporter niet met de trein naar alle uithoeken van de wereld? Een expo met tal van originele tekeningen, documentatie uit de archieven van Hergé en nog veel meer!
> tot 16 april, Train World

Noteer al in je agenda

BRDCST

Muzikale grenzeloosheid.
De AB focust tijdens dit voorjaarsfestival op artiesten die muzikale vernieuwing hoog in het vaandel dragen en dat in alle mogelijke genres: hedendaags klassiek, jazz, noise, hiphop en dub. De concerten vinden plaats in de Grote Zaal en in de AB Club, maar ook Huis 23 en café Bonnefooi spelen een belangrijke rol.
> 07/04 tot 09/04, AB

Lezing: The Art of Listening > Nicholas Till

Wat betekent luisteren? En hoe luisteren we?
Musicologen, filosofen, psychologen, neurowetenschappers en artiesten geven hun kijk op het fenomeen luisteren. Op 20 april komt Nicholas Till aan bod. Hij is historicus van opleiding, docent opera & muziektheater aan de University of Sussex en vertelt over opera, muziektheater en gerelateerde cross-over kunsten.
> 20/04 - 12:30 tot 13:30, Muntpunt

Balkan Trafik

11de editie in Brussel, straks de 1ste editie in Parijs.
De landen uit Zuidoost-Europa hebben niet de beste reputatie als het gaat om ‘trafik’. Maar dit festival handelt al jaren in culturele, vooral muzikale uitwisselingen en schept zo een gezellig Europees groepsgevoel. Het programma ontstaat vanuit een hecht netwerk. Het succes daarvan wordt in 2017 bekroond met een eerste festivaleditie in Parijs.
> 20/04 tot 23/04, Bozar

Erfgoeddag

Jaarthema 2017: zorg.
Overal in Vlaanderen springen musea, cultuurhuizen, erfgoedverenigingen en gidsenorganisaties creatief om met het thema 'zorg'. Ook in de hoofdstad is het aanbod groot en divers. De vele activiteiten spitsen zich toe op een wijk in hartje Brussel: de Marollen.
> 23/04, diverse locaties

KunstenFESTIVALdesArts

Wereldcreaties en een bruisend festivalleven.
Dit festival toont een veelheid aan artistieke projecten, waaronder heel wat creaties in wereldpremière en activiteiten om de dialoog tussen publiek en kunstenaars te inspireren. Er worden ettelijke locaties bespeeld. Zo komt de hele stad in beweging.
> 5 tot 27 mei, diverse locaties

Les Nuits

De start van een druk festivalseizoen.
Het muziekfestival van het Franstalige cultuurcentrum Le Botanique opent met een concert van Daan in ‘le chapiteau’, de gezellige tent in het park van de Kruidtuin. De verschillende zalen en het verderop gelegen Koninklijk Circus ontvangen grote namen en nieuwe trendsetters. Het festival is daarmee een staalkaart van de concertagenda doorheen het jaar.
> 11/05 tot 21/05, Botanique en andere locaties

Brussels Film Festival

Europese cinema, dat is culturele diversiteit.
Het Brussels Film Festival staat voor 8 dagen ontdekkingen, meer dan 20 Europese landen om in te verdwalen, kort- en langspeelfilms, een prijzenpot van meer dan € 50.000 om de creatie en promotie van de Europese cinema aan te moedigen, een Panoramasectie, spraakmakende avant-premières en enkele projecties in de openlucht.
> 16/06 tot 23/06 (onder voorbehoud), Flagey