Activiteiten in Brussel

Enkele tips om je wegwijs te maken in het rijke culturele en vrijetijdsaanbod van Brussel.

In de kijker

Erfgoeddag

Erfgoeddag stelt dit jaar overal in Vlaanderen dezelfde vraag: “Hoe maakt u het?”. In Brussel is Muntpunt het startpunt. Trek om 10:30 uur naar de hoofdstedelijke bibliotheek voor een ontspannen Bruegelbrunch, ideaal om de vraag van het Erfgoedjaar te stellen. Daarna kan je aan een workshop deelnemen of de stad intrekken.
> 28 april, diverse locaties

Poème de l’extase

Poëzie en muziek proberen de tijd te vatten en vinden elkaar in de muziek van Rachmaninov, Dutilleux en Debussy. Scriabin voegt er zijn eigen dimensie aan toe tijdens dit concert van Brussels Philharmonic. Korei gidst een aanverwante stadsverkenning. Als optie kan je kiezen voor een heerlijk diner tussendoor.
> 18 mei 2019, stadstour en concert

Win!

BRONKS XL

Festival voor jongeren (12+).
Na workshops die plaats vonden tijdens de paasvakantie, waagt een jonge garde zich aan de confrontatie met leeftijdsgenoten. Vrijdag 26 april krijgen de meest creatieve geesten ‘carte blanche’. Zaterdag 27 april zie je het resultaat van verschillende collectieve workshops in de vorm van een energieke show.
> 26 en 27 april, Bronks

Win tickets (en een dolfijn)

Het XL FESTIVAL start met sprankelend theater, aanbevolen door de BRONKS-ambassadeurs. Deze groep jongeren tussen 15 en 21 jaar houdt de werking van het jeugdtheater fris. Ze speuren naar aanstormend talent en presenteren nu een stuk met een opmerkelijke titel. UiTinBrussel mag enkele tickets weggeven.
> waag je kans

Brussel, muziekstad

Op het ritme van de aprilse grillen

Stoemp!

Gratis caféconcerten.
Deze concertreeks geeft je de kans grote namen aan het werk te horen in een intimistische sfeer en jong muzikaal talent de eerste stappen te zien zetten. Voor deze tiende editie pakt Stoemp uit met een exclusief vinylalbum, jonge curatoren en voor het eerst ook met parkconcerten.
> 11 april tot 22 juni, in cafés en parken

Les Nuits

Festival van Le Botanique.
Het muziekfestival van het Franstalige cultuurcentrum Le Botanique verweeft grote namen en de jongste ontdekkingen inzake rock, pop en chanson tot een kleurrijk en eclectisch geheel. Als afsluiter palmen maar liefst 500 amateurzangers en 50 accordeonspelers het omliggende park in.
> 23 april tot 5 mei, diverse locaties in het park

Meer tips van UiTinBrussel

Brussel op het grote scherm

Filmcyclus.
In 2019 viert het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zijn 30ste verjaardag. Cinematek organiseert in Flagey een kleine cyclus met beroemde films en curiosa, documentaires en fictie waarin Brussel het expressieve decor vormt. De tram viert ook een verjaardag, rijdt exact 150 jaar door Brussel en speelt in meerdere films een glansrol.
> 15 april tot 31 mei, Flagey

Balkan Trafik

Dit festival belicht de veelzijdige culturen in Zuidoost-Europa. Alle aspecten komen aan bod, van folklore tot street art. Balkan Trafik bespeelt het Paleis voor Schone Kunsten, maar trekt dit jaar voor het eerst ook op avontuur naar VK in Molenbeek. De laatste dag is er een gratis feestje op de Grote Markt.
> 24 tot 28 april, ddiverse locaties

Normal-schnormal

Een nieuw multidisciplinair focusprogramma van de Beursschouwburg stelt een prangende vraag: in hoeverre ervaren wij de wereld waarin we leven als normaal? Iedereen leeft, kijkt, spreekt,… en gaat soms aan het zweven om met een eigen blik te definiëren wat normaal is. Dat vraagt om artistieke interventies. Zullen ze de verwarring nog vergroten of helpen ze om klaar te zien en ons helemaal thuis te voelen op aarde?
> tot 4 mei, Beursschouwburg

Den Arrangeur

Het Brussels Volkstejoêter brengt een hilarische komedie van Michael Cooney.
In dit verhaal wordt Marcel werkloos. Zo krijgt hij eindelijk de tijd om te arrangeren, te profiteren en vooral te incasseren. Zijn lucratieve handel floreert tot hij het aan de stok krijgt met een inspecteur van de Sociale Zekerheid…
> voorstellingen in de Rand rond Brussel tot 12 mei

Velomuseum

In het zadel!
Hier fiets je doorheen de geschiedenis van de velo in Brussel. Je ontdekt met welke vaart het ijzeren ros 150 jaar geleden zijn intrede maakte in het straatbeeld. Het wielrennen groeide in een mum van tijd uit tot een bikkelharde, maar groot enthousiasme uitlokkende volksport. En vandaag bloeit de fietsnijverheid opnieuw!
> verlengd tot 7 juli 2019, AMVB