Activiteiten in Brussel

In de kijker

Plan B

Dit Plan met de B van Brussel is een website vol alternatieven voor de festivalzomer die in het water valt. Het is een site met een wilde, maar doordachte esthetiek. Het werk van Brusselse plantrekkers, voor Brusselaars en Brusselfans. Maak je keuze uit muziek in de openbare ruimte, theater-voor-een-publiek of een livestream.
> 1 juli tot 21 september

Zomerzoektocht

Met de vier Zomerzoektochten van het Davidsfonds start een periode van grotere bewegingsvrijheid. Je kiest voor een parcours op maat. Ga voor kort of lang, ontspannend of uitdagend. Of combineer verschillende wandelingen: hop tussendoor gewoon even op metro, trein of tram. Bovendien neem je deel aan een pittige quiz terwijl je Brussel verkent!
> 15 juni tot 27 september

Zomer in de stad

De activiteiten die we hier opsommen zijn ‘coronabestendig’. Ze richten zich tot een beperkt publiek.
Tijdig een keuze maken en snel reserveren, durven wij dan ook hartelijk aanbevelen!

Midis Minimes

Alle vormen van klassieke muziek komen aan bod in het Koninklijk Conservatorium van Brussel. Belgische muzikanten (of buitenlandse musici die in België verblijven) laten je genieten van de uitzonderlijke akoestiek in de concertzaal. Het repertoire van dit ontdekkingsfestival is ook in 2020 erg gevarieerd.
> 1 juli tot 27 augustus, elke woensdag en donderdag, soms ook vrijdag, Conservatorium

Passa Porta

Het internationaal literatuurhuis is een meertalige ontmoetingsplek in hartje Brussel voor iedereen die nieuwsgierig is naar ideeën, teksten en verhalen. Passa Porta presenteert tot eind augustus een goed gevulde kalender met activiteiten die coronabestendig zijn. Op de website vind je bovendien diverse ‘berichten aan de bevolking’.
1 juli tot 27 augustus, diverse tijdstippen, Passa Porta

Recyclart Holidays

Een virus muteert. Het past zich aan. Recyclart Holidays muteert gezwind mee! De feestplek is Manchester Plage (in de Manchesterstraat natuurlijk) waar het publiek zich kan verspreiden over alle ruimtes van de site die Recyclart deelt met VK. Overal duiken performances, pop up concerten, exposities, mobiele interventies en DJ-sets op.
> 1 juli tot 29 augustus, Manchester Plage

EXI(S)T

Een grootse openluchttentoonstelling van hedendaagse Belgische fotografie palmt de stad in. Vijftig fotografen veroorzaken met 100 foto’s op 1000 reclameborden een ware vloedgolf van beelden. Nu we ons fysiek moeten inperken, verruimt deze expo onze blik. We gaan op zoek naar emotie, reflectie, schoonheid en inspiratie.
> 1 juli tot 31 augustus, diverse locaties

Parck Bar

Deze bar is een lange, open constructie op het uitgestrekte terrein van Thurn & Taxis. De elegante metalen constructie, die een houten dak ondersteund, past bij het ijzersmeedwerk van de pakhuizen op deze voormalige industriële site. De bar lijkt ons vooral perfect voor een after-work-onderonsje met je ‘bubbel’.
> 2 juli tot 13 september, Thurn & Taxis

Hello Summer

Muziek, kortfilm en kinderanimatie leggen de basis voor een rijkgeschakeerd programma in Vaux-Hall. Dat is een overdekte galerij met een rotonde en een lichtjes magische sfeer in een uithoek van het Warandepark. Donderdag hoor je bands die op de grote festivals hadden kunnen spelen. Zondag tovert de locatie zich om tot een grote speeltuin.
> 3 juli tot 30 augustus, donderdag tot zondag, Vaux-Hall (Warandepark)

Movie Drive

Wie denkt aan Drive-In Movies, ziet onvermijdelijk lange rijen auto’s voor zich. Maar in het Brussel van vandaag ben je even welkom te voet of met de fiets. De programmering op het grootste LED-scherm van Europa is eclectisch, met twee of drie vertoningen per dag tot eind augustus en tijdens de eerste weekends van september.
> 3 juli tot 19 september, Thurn & Taxis

Flagey on Air

Flagey gaat de crisis te lijf met een reeks uitzonderlijke concerten. Ze nemen de vorm aan van een radio-uitzending – een mooie knipoog naar de geschiedenis van het voormalige omroepgebouw – en worden ook effectief uitgezonden op Musiq3 en Klara. Een beperkt publiek mag de live opname bijwonen in Studio 4.
> 5 juli tot 30 augustus, elke zondagavond, Flagey

Plein Air by Fuse

Het dansgrage volkje hoeft zijn favoriete muziek niet te missen. In de buurt van de ‘Gare Maritime’ op het terrein van Thurn & Taxis weerklinken de beats. De zomerse openluchtfeestjes van de gerenommeerde danstempel Fuse beginnen in de namiddag, duren maximaal tot 1 uur ’s nachts en het precieze programma volg je via Facebook.
> 9 juli tot 27 september, donderdag tot zondag, soms ook weekdagen, Thurn & Taxis (ingang Picardstraat)

Detours Cyphers

Twee professionele hiphopdansers nemen het tegen elkaar op in een wild swingende ‘dance battle’ op een statig plein. Daarna volgt een workshop voor iedereen die de waarden van de hiphopcultuur graag deelt: eenheid, fun, peace & love! De reeks eindigt met een grootse All Style Battle van 23 tot 26 september.
> 15 juli tot 26 september, elke woensdag, Museumplein

Hide and Seek Festival

Muziekpublique presenteert wereldmuziek van topniveau op ongewone plekken in Brussel. Duik onder de grond voor een concert in de mythische Koninklijke IJskelders, klim via een zelden toegankelijke trap tot het dakterras van de Koninklijke Bibliotheek of spring op je fiets voor muzikale haltes in het Erasmushuis en de Luizenmolen van Andelecht.
> 23 tot 29 augustus, diverse fascinerende locaties

Zennebiest

Een stelletje ongeregeld; vier muzikanten, zes acteurs en een fotograaf trekken met hun Zennebiest van park tot park. Met foto’s en accessoires bakenen ze een spelruimte af. Een namiddag lang zorgen ze voor straattheateracties, veel improvisatie en enkele kleine verhalende optochten. Om 18:00 uur zie je Zennebiest aan de einder verdwijnen.
> 20 september, herneming in het Rood Klooster (Oudergem)

Kamperen in Vlaanderen

Een buitengewoon jaar vraagt om een buitengewone vakantie. Brusselaars die even weg willen uit de stad krijgen deze zomer een buitengewoon aanbod van Natuur en Bos Vlaanderen: slaap heerlijk in een stijlvolle tent op de mooiste natuurplekjes. Trek rond door prachtige landschappen, ravot langs een meer of in de duinen, spot vogels op de heide of… doe gewoon niets op een romantisch plekje in het bos.
> 1 juli tot 30 september, diverse locaties

Uitgestelde activiteiten

Belgian Pride Online

Het feest van de holebi-gemeenschap startte jaren geleden met een intiem Regenboogdorp in de Sint-Jacobswijk. De jongste edities verraste de Pride Village op de Kunstberg je met uitbundige acts en knallende muziek. In 2020 kan je online meeleven.
> 27 juni / je kan de uitzending nog online bekijken

BANAD Festival

Het Brussels Art Nouveau & Art Deco Festival verhuist van de lente naar de herfst. Zo gaat de kans niet verloren om dit jaar nog enkele interieurs te ontdekken. Deze pareltjes van zwierige of juist heel strakke architectuur zijn doorgaans niet toegankelijk voor het publiek. Wie zich inschreef, bevestigt best zijn reservatie.
> 26 en 27 september, 3 en 4 oktober, diverse locaties

Les Nuits

Het Franstalige cultuurcentrum Le Botanique werkt met man en macht aan het herschikken van de concertagenda. Het festival dat de zomer zo vroeg mogelijk liet starten, zal dit jaar de zomer zo laat mogelijk laten eindigen met rock, wereldmuziek en een vleugje Frans chanson voor de liefhebbers.
> 29 september tot 11 oktober, Botanique

Museum Night Fever

Een dertigtal Brusselse musea werkt samen met jonge talenten aan een feesteditie van deze nachtelijke uitstap. Ze streven naar een sfeervolle herfst waarin we elke emotie volop willen en kunnen voelen. MNF staat meer dan ooit in het teken van ontmoeten en delen.
> 3 oktober, diverse locaties

Listen!

Het motto van dit festival luidt ‘United in Music and Diversity’. Onze favoriet in het veelzijdige programma? De gratis showcases op locaties die je mogelijk nog niet ontdekte: Cowboy Saloon, FFORMATT, de Loodtoren of Kumiko. Kijk uit naar een special over deze bijzondere plekken in de stad!
> 10 tot 15 november, diverse locaties

Rock Rally Finale

Humo slaat weer toe in de AB. Daar ontdek je als een van de eersten de opvolgers van (onder andere) Balthazar, Whispering Sons, School is Cool en de Compact Disk Dummies. De winnaar van de finale is voorlopig onbekend. Maar het staat al vast dat de kerstvakantie dit jaar spannend begint.
> 21 december, Ancienne Belgique