Activiteiten in Brussel

Enkele tips om je wegwijs te maken in het rijke culturele en vrijetijdsaanbod van Brussel

In de kijker

Ontdek Brussel

Ga op stadstour met een gids van Korei, Brukselbinnenstebuiten of Cactus Brussel à vélo. Haal meer uit je dagtrip dankzij een bezoek aan het Flageygebouw, een fietstocht of een alternatieve stadsverkenning per tram. Brussels Philharmonic en Flagey bieden de mogelijkheid om je dag in schoonheid af te sluiten met een concert.
> 12 oktober tot 4 april 2020, reserveer tijdig

Nieuwjaar

Beste wensen voor 2020!
In Brussel start het jaar traditiegetrouw met de maand jazzuari. Wij zijn helemaal in nieuwjaarsstemming
en pikken gretig een graantje mee van wat de vele culturen in de stad ons aanreiken.

Chinees nieuwjaar

In China start het jaar Huangdi 4717, het Jaar van de Rat. Nieuwjaar is in het land van de Rijzende Zon een lentefestival dat 15 dagen lang in het teken staat van kleurrijke rituelen. In Bozar nemen de 80 muzikanten van het Hong Kong Chinese Orchestra, onder leiding van topdirigent Yan Huichang, je mee op een reis door de tijd.
> 27 januari om 20:00 uur, Paleis voor Schone Kunsten

Jazzuari

River Jazz Festival

Een rivier van vloeiende klanken verbindt drie locaties waar je jazz als een avontuur beleeft: Théâtre Marni in Elsene, Espace Senghor in Etterbeek en natuurlijk ook Jazz Station in de swingende gemeente Sint-Joost-ten-Node. In een sfeer van blauw gekleurde muzieknoten ontmoet je de personages uit je meest ritmische dromen.
> 9 tot 25 januari, diverse locaties

Djangofolllies

Wie jazz verbindt met passie en stijl, traditie en innovatie, pikt een graantje mee van het sprankelende eerbetoon aan de mythische gitaarmeester Django Reinhardt. Dat kan in Brussel en de Rand. Andere steden en gemeenten in Vlaanderen en Wallonië komen even fris uit de hoek met een ode aan Django’s indrukwekkende nalatenschap.
> 14 tot 31 januari, diverse locaties

Tips van UiTinBrussel

Keith Haring: retrospectieve

De kunst van Keith Haring spruit voort uit de straatcultuur van de jaren 1980 in New York City. Dat was toen deels een verwaarloosde plek, geplaagd door stadsvlucht. Het vitalisme van de beelden die hij aanbracht in de metro vooraleer er wereldwijd mee door te breken, kenmerkt de tegencultuur. Ze zijn gestileerd en ritmisch.
> 6 december 2019 tot 19 april 2020, BOZAR
> rondleiding op vrijdagmiddag

Brussels Volkstejoêter

‘Zoêterdag, Zondag, Moindag’ is een ontroerende en tegelijk hilarische familiekroniek. Het stuk is in Italië razend populair bij wie tegen een stootje kan. Ook de spitante Brusselse versie confronteert je met heftige discussies, oplaaiende passies, venijnige ijdelheid, bijtende haat en naast veel humor natuurlijk ook nog: liefde, liefde, liefde!
> 17 januari tot 2 februari, Zinnema

Dear Winnie

Een wervelende theatervoorstelling vol muziek maakt je attent op de aanstekelijke kracht van uitzonderlijke figuren. Het verhaal gaat over Winnie Mandela in de strijd tegen apartheid, maar ook over iedere mens die een tocht van hoop aanvat. Deze voorstelling wil je geen geschiedenisles leren. Ze wil kracht delen.
> 24 januari tot 1 februari, KVS

The Sound of the Belgian Underground

AB en Subbacultcha, het onafhankelijke platform met een fijne neus voor alternatieve muziek, richten hun schijnwerpers op wat zich in de undergroundscene afspeelt. Maak kennis met negen acts van eigen bodem die artistieke vrijheid en een gezonde dosis tegendraadsheid koppig boven een breed publiek stellen.
> 26 januari vanaf 14:30 uur, AB

Melancholie aan de vijf blokken

In het centrum van Brussel staat een rij verwaarloosde en ongezonde sociale woontorens die binnenkort tegen de grond gaat: het zijn de donkergrijze blokken van de Papenvest. Het Brusselse Brecht-Eislerkoor evoceert de verwarring en de onzekerheid van de huidige bewoners.
> 26 januari om 15:00 uur, Hageltoren

Week van de klank

Voor de tiende editie trekt dit festival naar verschillende steden in het land, maar Brussel bijt de spits af. Je ontdekt boeiende locaties zoals Q-O2, waar experimentele geesten het hele jaar door toveren met klank. In Muntpunt daagt Ketnet-wrapper Sien Wynants je uit in een quiz voor luistervinken van 6 tot 99 jaar. De overwinning zit tussen je oren!
> 27 januari tot 2 februari, diverse locaties

Rosas: Achterland

Deze choreografie van Anne Teresa De Keersmaeker was in 1990 de eerste Rosasvoorstelling die in première ging in De Munt. Bovendien gaf ze de muzikanten voor het eerst een actieve rol in het dansgebeuren. Dertig jaar later is de dansschriftuur nog even geraffineerd en grillig als het verlangen dat op het spel staat.
> 29 januari tot 9 februari, De Munt

Europalia

Het tweejaarlijkse festival Europalia focust op Roemenië, een gastland met een fascinerende geschiedenis en een boeiende culturele scene. Het paradepaardje is een spectaculaire tentoonstelling over Constantin Brancusi. Muziek en podiumkunsten gaan kruisbestuivingen aan met artiesten van hier.
> tot 2 februari 2020, diverse locaties

Extra

MigratieMuseumMigration

Brussel telt 184 nationaliteiten en eens zoveel verhalen om te delen. Een gloednieuw initiatief onthult die verhalen één voor één, in woord en in beeld. Dit museum voert niet het grote discours over migratie in Brussel, maar trekt op ontdekkingstocht door het leven van velen die de stad mee vormgeven.
> permanent, Sint-Jans-Molenbeek

Brussel in beelden

In een extra uitgave van ‘Stripgids’ tonen bekende en veelbelovende tekenaars hun lievelingsplekje in de stad of belichten een thema dat iedereen aanbelangt. Ontdek deze artistieke en ongewone uitnodiging om de hoofdstad te (her)ontdekken.
> lees meer

Brussel fietst

Stap op je fiets en verken Brussel, van het historische stadscentrum tot de buitengrenzen van het gewest. Laat je benen draaien langs oude dorpskernen, volkswijken, brede boulevards, waterwegen en schaduwrijke stadsparken. Haal je fietskaart op in Muntpunt, of ontdek de vier routes online.
> lees meer