Activiteiten in Brussel

Enkele tips om je wegwijs te maken in het rijke culturele en vrijetijdsaanbod van Brussel

In de kijker

Ontdek Brussel

Ga op stadstour met een gids van Korei, Brukselbinnenstebuiten of Cactus Brussel à vélo. Haal meer uit je dagtrip dankzij een bezoek aan het Flageygebouw, een fietstocht of een alternatieve stadsverkenning per tram. Brussels Philharmonic en Flagey bieden de mogelijkheid om je dag in schoonheid af te sluiten met een concert.
> 12 oktober tot 4 april 2020, reserveer tijdig

Onder het moeras, de lichtjes

In het centrum van Brussel staat een rij verwaarloosde en ongezonde sociale woontorens die binnenkort tegen de grond gaat: het zijn de 5 blokken van de Papenvest. Het Brusselse Brecht-Eislerkoor brengt in 2020 het muziektheaterstuk ‘Melancholie aan de vijf blokken’, dat hun verwarring en onzekerheid probeert te vatten en te evoceren.
> 20 november tot 11 december: Lezingenreeks in Muntpunt
> 9 tot 11 januari 2020: Muziektheater in de Kaaistudio’s

Ontdek Brussel in Brugge

December Dance

Het kunstenaarshuis Needcompany vertrekt vanuit Brussel naar een andere stad die de reputatie van de Belgische chocolade hoog houdt: Brugge! Verwacht je niet aan suikerzoet, maar aan intens bewegingstheater. Diezelfde aanstekelijke energie typeert de performances van Ultima Vez en wellicht ook de expo over Molenbeek in de marge van het dansfestival.
> 5 tot 15 december, diverse locaties in Brugge

Tips van UiTinBrussel

Kersttip! National Store

Een supermarkt waar bevlogen poëtische zielen het aanbod en bovendien ook de verkoopstrategie bepalen? Dat is iets voor de kersttijd! Met deze expo bouwt het Vanderborghtgebouw verder aan de reputatie van ons piepkleine land als de plek met de hoogste creativiteit per vierkante meter.
> 28 november tot 15 december, Vanderborghtgebouw

Keith Haring: retrospectieve

De kunst van Keith Haring spruit voort uit de straatcultuur van de jaren 1980 in New York City. Dat was toen deels een verwaarloosde plek, geplaagd door een pijnlijke stadsvlucht. Het vitalisme van de beelden die hij aanbracht in de metro vooraleer er wereldwijd mee door te breken, kenmerkt de tegencultuur. Ze zijn gestileerd en ritmisch.
> Van 6 december 2019 tot 19 april 2020, BOZAR

Kerstconcert! Le Mystère des Voix Bulgares

De AB, het muziekhuis van de Vlaamse Gemeenschap, zet zijn 40ste verjaardag in de verf met een serie concerten buitenshuis. Als bijzondere locatie koos de AB voor kerkgebouwen. In deze kersttijd mag het net iets grootser zijn en dus trekt de AB naar de kathedraal. En wie kan je daar beter presenteren dan een angeliek vrouwenkoor?
> 16 december, Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal

Kerstconcert! Oxalys

Nog zeven dagen te gaan tot Kerstmis. Dan vieren we het wonderlijke licht en het nuchtere feit dat de dagen eindelijk weer wat langer worden. Op het middaguur verwarmt een kamermuziekensemble ons met zalige melodieën. Oxalys vindt zijn basisrepertoire in de belle époque en blikt vanuit dat cruciale tijdsgewricht zowel terug als vooruit.
> 18 december, Muziekinstrumentenmuseum

Darna Festival

Marokko is momenteel dé culturele hotspot van Noord-Afrika. Een rijke culturele traditie en hedendaagse kunst gaan er hand in hand. Drie dagen lang brengt dit festival performers en publiek samen op centrale locaties in de stad: een concert met vrouwenstemmen in de AB, urban dance in metro Beurs en kortfilms in Cinema Palace.
> 20 tot 22 december, diverse locaties

Kerstconcert! A Ceremony of Carols

Start je dag met een bezoek aan Flagey. Een gids van Korei gunt je een blik achter de schermen. Na de rondleiding kan je op deze eerste winterdag genieten van een hartverwarmend kerstrecital door het Vlaams Radiokoor. Wie helemaal in de sfeer komt na de opener van Benjamin Britten, durft meezingen tijdens het slotlied ‘Silent Night’.
> 21 december vanaf 15:00 uur, Flagey

Winterpret!

Een sprookjesachtig parcours loopt van het indrukwekkende klank- en lichtspel op de Grote Markt tot het reuzenrad op het einde van de Vismarkt. Verderop liggen een ijsschaatsbaan en de hightech installatie ‘The Dome’. De eregast van dit jaar is Manneken Pis. Hij lokt je mee op schattenjacht langs Brusselse trekpleisters.
> tot 5 januari, stadscentrum

Europalia

Het tweejaarlijkse festival Europalia focust op Roemenië, een gastland met een fascinerende geschiedenis en een boeiende culturele scene. Het paradepaardje is een spectaculaire tentoonstelling over Constantin Brancusi. Muziek en podiumkunsten gaan kruisbestuivingen aan met artiesten van hier.
> tot 2 februari 2020, diverse locaties

Extra

MigratieMuseumMigration

Brussel telt 184 nationaliteiten en eens zoveel verhalen om te delen. Een gloednieuw initiatief onthult die verhalen één voor één, in woord en in beeld. Dit museum voert niet het grote discours over migratie in Brussel, maar trekt op ontdekkingstocht door het leven van velen die de stad mee vormgeven.
> permanent, Sint-Jans-Molenbeek

Brussel in beelden

In een extra uitgave van ‘Stripgids’ tonen bekende en veelbelovende tekenaars hun lievelingsplekje in de stad of belichten een thema dat iedereen aanbelangt. Ontdek deze artistieke en ongewone uitnodiging om de hoofdstad te (her)ontdekken.
> lees meer

Brussel fietst

Stap op je fiets en verken Brussel, van het historische stadscentrum tot de buitengrenzen van het gewest. Laat je benen draaien langs oude dorpskernen, volkswijken, brede boulevards, waterwegen en schaduwrijke stadsparken. Haal je fietskaart op in Muntpunt, of ontdek de vier routes online.
> lees meer