Activiteiten in Brussel

Enkele tips om je wegwijs te maken in het rijke culturele en vrijetijdsaanbod van Brussel.

In de kijker

Boterhammen in het Park

Internationale allure in het Nederlands.
De AB trakteert tijdens een lange, zalige lunchpauze in het Warandepark op snedige muziek met teksten in het Nederlands, al kan Antwerps of West-Vlaams ook. Raymond geeft de aftrap met een concert in het teken van ‘40 jaar Meisjes, meer dan 40 jaar mooie wijsjes’.
> 21 tot 25 augustus, Warandepark

Feeërieën

Muzikale grenzeloosheid.
Tijdens dit festival spelen internationale maar intimistische artiesten in het sfeervol verlichte Warandepark. De AB kiest enkele artiesten uit die de affiche zelf verder mogen aanvullen om tot hun eigen droomavond te komen. Wij dromen graag mee, muisstil in het sprookjespark.
> 21 tot 25 augustus, Warandepark

Hide & Seek Festival

Festival van Muziekpublique op verrassende locaties.
Heb je al ooit een concert in het water van een zwembad bijgewoond? Zegt een concert met uitzicht op de zonsopgang vanuit een hoge toren jou iets en wil je daarvoor wel eens extra vroeg opstaan? De concerten in het Klein Kasteeltje, het Pelgrimshuis en het Kerkhof van Laken gaan gepaard met een Brukseltoer.
> 21 tot 27 augustus, diverse locaties

Jam Hotel

Een ontwerp met lef van de binnenhuisarchitect Lionel Jadot.
Broodje Brussel start het nieuwe cultuurseizoen in zomerse sfeer met een kort bezoek aan het Jam Hotel: een eclectisch ensemble met brutalistisch beton, een modernistisch kleurenpalet en een zalig dakterras. De lampen zijn van binnen goud gespoten en langs buiten omwikkeld met dweilen en fietsrekkers. Het hotel ligt in een boeiende wijk van waaruit je het stadscentrum snel bereikt.
> rondleiding door Korei op 22 augustus

Paspartoe brengt de zomer naar je toe!

Dé cultuur- en vrijetijdspas is er nu voor iedereen, ook voor wie niet in Brussel woont. Met Paspartoe spaar je punten als je deelneemt aan activiteiten van de vele partners van Paspartoe en de UiTPAS. De gespaarde punten kan je omruilen voor mooie voordelen. Heb je al een pas? Neem dan deel aan onze wedstrijd. Heb je nog geen Paspartoe? Kom langs en pak één van de 500 gratis passen!
> meer info

UiT-tips

Bozar Open Air

YO! De hiphopzomer is aangebroken.
Op het pleintje naast het Paleis voor Schone Kunsten kan je terecht voor een pop-up zomerbar met een non-stop hiphopflow aan activiteiten. Skateboarders leren je hun skills en graffitikunstenaars gaan aan de slag. Extra: er is een verfrissend openluchtzwembad.
> 28 juni tot 17 september, Baron Hortaplein

Brukselse Zomerwandelingen

Keer Brukselbinnenstebuiten.
Elke zomerse zaterdag kan je deelnemen aan een stadsverkenning die eindigt met een bezoek aan een plek die een bijzondere rol speelt in de wijk. In het modecentrum MAD komt alles samen wat de Dansaertstraat hip maakt, het dorpse Jette komt uit bij PLOEF! en het ambitieuze Schaarbeek bij de terreinen van de VRT, waar een heus Mediapark op stapel staat.
> 1 juli tot 26 augustus (zaterdag)

Opendeurdagen Koninklijk Paleis

Met expo ‘Hemel, 25 jaar Belgen in de ruimte’.
Deze opendeurdagen zijn een jaarlijkse traditie. Maar de tentoonstelling die ermee gepaard gaat verrast elke keer opnieuw. Het Federaal Wetenschapsbeleid laat topstukken uit diverse collecties contrasteren met de statige trappen en zalen. Technopolis voegt daar een grappig/spannend kinderluikje aan toe.
> 22 juli tot 3 september

Nomadentheater

Animatie in het Warandepark.
Een kleurrijk gezelschap strijkt neer in het hart van Brussel. In de schaduw van de hoge bomen slaan spektakelgroepen hun tenten op en dan kan het feest beginnen. Het vierdaagse festival is gratis, maar een kleine bijdrage ‘in de hoed’ is welkom.
> 17 tot 20 augustus, Warandepark

Festival van de Brigittines

De kracht van de nacht.
Les Brigittines is het Kunstencentrum voor Beweging van de Stad Brussel. Het zet in op hedendaagse podiumvormen in ongewone lichaamstaal. De sfeer van het festival is zomers, maar de inhoud kondigt het nieuwe cultuurseizoen al aan. Het festival brengt heel diverse voorstellingen samen rond een idee en dit jaar is het thema ‘De kracht van de nacht’.
> 18 augustus tot 2 september, Les Brigittines

The World of Steve McCurry

Uitzonderlijke expo in het voormalige Beursgebouw.
Deze expo toont meer dan 200 foto’s op groot formaat. Het is daarmee de grootste retrospectieve die aan de intrigerende Amerikaanse fotograaf gewijd is. Zijn carrière als fotojournalist begon met de Russische bezetting van Afghanistan. Ook andere Aziatische landen spelen een belangrijke rol in zijn oeuvre.
> tot 20 augustus, Beursgebouw

Brussel is een Plaizier

Expo: architecturale parels, stedelijke transformaties.
Plaizier is niet alleen dat aangename winkeltje in de Spoormakersstraat, maar ook de uitgeverij van Wijnand en Mieke Plaizier. Ze verzamelden in de loop van de jaren schitterende beelden van Brussel die ze verspreiden in de vorm van postkaarten, posters, kalenders en boeken.
> tot 10 september, Bozar

YO!

Expo: Brussels Hip-Hop Generations.
Hiphop is een wereldwijd fenomeen. In het New York van de jaren 1970 was het de kreet van jongeren die zich opzijgezet voelden en maatschappelijke waarden in vraag stelden. De alternatieve cultuur verspreidde zich over de hele wereld en drukt zich liefst uit in dans, graffiti, dj-kunstjes en rap. Deze expo spitst zich toe op Brussel.
> tot 17 september, Bozar

Rondvaart in de haven

Ontdek de veranderingen die Brussel ondergaat.
Op 1 mei gaat het toeristisch vaarseizoen van start en kan je weer een boottocht maken om de Brusselse kanaalomgeving vanop het water te ontdekken. De skyline van de Noordwijk, woontoren Upsite, historische bruggen en gloednieuwe architectuur vormen samen een uitnodigende omgeving.
> tot 31 oktober met Brussels by Water

Atlas Brussel

Een atlas van emoties, inclusief doe-het-zelf-wandeling.
In dit themanummer van het literaire tijdschrift DW B vertellen 23 auteurs uit binnen- en buitenland over de plek in Brussel waar hun hart sneller gaat kloppen. UiTinBrussel liet over vijf innemende persoonlijkheden onder hen een kort filmpje maken.Je kan de clipjes bekijken via onze webpagina. Trek daarna de stad in met jouw exemplaar van Atlas Brussel in de hand!
> lees meer