Activiteiten in Brussel

Enkele tips om je wegwijs te maken in het rijke culturele en vrijetijdsaanbod van Brussel.

Focus

Brussel Fietst

Stap op je fiets en verken Brussel, van het historische stadscentrum tot de buitengrenzen van het gewest. Laat je benen draaien langs oude dorpskernen, volkswijken, brede boulevards, waterwegen en schaduwrijke stadsparken. Haal je fietskaart op in Muntpunt, of ontdek de vier routes online.
> lees meer

Doe-het-zelf-groen

De hittegolf met ongenadige recordtemperaturen maakte ons attent op de stad als hitte-eiland. Maar we ontdekten op datzelfde ogenblik ook trends die radicaal ingaan tegen de verstening. We spelen graag in op enkele opbeurende initiatieven. Ziehier een onlinespecial over wilde planten en over wat je zelf kan doen.
> lees meer

In het park

Boterhammen in het Park

De AB organiseert naar ‘AllerBest vermogen’ de 30ste editie van de Boterhammen: Nederlandstalige muziek tijdens de lunchpauze. Al mag het ook eens echt Vlaams zijn. Opener Ertebrekers combineert dialect met frisse beats tussen de hoge bomen in het Warandepark. Afsluiter Bart Peeters neemt de laatste twijfel weg: dit muziekfestival is uitgegroeid tot onze favoriete klassieker.
> 26 tot 30 augustus, Warandepark

Feeërieën

Zodra de schemering valt, gaan de magische lichtjes aan rondom de fraaie kiosk in het Warandepark en presenteert diezelfde AB internationale artiesten. Of het nu gaat om hyperkinetische klanken uit Chicago of Turkse psychedelica, de artiesten moeten aan dezelfde strenge eisen voldoen: verwonderen, beroeren en verbinden.
> 26 tot 30 augustus, Warandepark

Brukselse Boterhammen

Het festival Boterhammen in het Park wint aan uitstraling door gegidste rondleidingen voor en na de middagconcerten. Eerst komen de volwassenen aan de beurt. Ze moeten flink bergop klimmen, maar krijgen vervolgens een VIP-behandeling. Na de concerten mogen de kinderen van een koninklijke behandeling proeven (de boterhammen zijn dan al op).
> 26 tot 30 augustus, Warandepark

Op verplaatsing

Brussel kan niet zonder hechte banden met Vlaanderen én Wallonië.

Gordelfestival

In de Vlaamse rand rond Brussel.
De Gordel is een sportief evenement, met ook boeiende animatie voor het hele gezin. En met elk jaar opnieuw aangename verrassingen. De Tourist Run, die tijdens de vorige editie het aanbod versterkte, voert je nu al joggend door Dilbeek. Helemaal nieuw is ‘Omloop de Groene Gordel’ voor fietsers met stevige kuiten.
> 1 september

De Bruxellisation van Luik

Een gids van Brukselbinnenstebuiten trekt met jou door Luik. Hij bekijkt deze ‘Vurige Stede’ door Brusselse ogen en toont je de opvallende gelijkenissen. Beide steden ontwikkelden zich gelijktijdig en doorstonden bombardementen in de 16de eeuw. Grootse wereldtentoonstellingen drukten hun stempel. En ook de stad aan de Maas ontsnapte in de jaren 1960 niet aan brutale ingrepen.
> 8 september - reserveer tijdig

Meer tips van UiTinBrussel

Agorafolie

Zomerwandelingen met Bruksel.
Het plein is de kern van het stadsleven. Dat wisten de Oude Grieken al. In Brussel kreeg een indrukwekkend aantal pleinen onlangs een extreme make-over. Gidsenvereniging Brukselbinnenstebuiten neemt je mee langs deze pleinen, op zoek naar de rol die ze spelen in een wijk.
> 29 juni tot 31 augustus (zaterdag) in diverse gemeenten

Festival van de Brigittines

Morgen leren we vrij te zijn.
Dit festival zet in op een rit langs diverse podiumvormen, ongewone talen en universums. Het verbindende element tussen de voorstellingen is een zoektocht naar vrijheid. Kan die er komen vooraleer we het aandurven te breken met de wereld om haar vervolgens opnieuw uit te vinden?
> 16 tot 31 augustus, Brigittines

Plazey

Bar Eliza, de zomerse plek in het Elisabethpark, zet haar allerlaatste dagen in. Het einde wordt gevierd met een stevig slotfeest: Plazey! Een weekend lang, als einde én als nieuw begin, in het Brussel van vandaag.
> Mis het optreden van Majoretteketet, de performance van het Zennebiest en de Afro-blues van het Malinese blinde koningskoppel Amadou & Mariam niet!
> 30 augustus tot 1 september, Elisabethpark

Forest Sounds

Het park van Vorst biedt, als je klimt tot Hoogte 100, het mooist denkbare zicht op de grootstad. Het feestkarakter van dit festival komt tot uiting in circus, performance en goed bedachte verrassingen. De energieke sfeer van dit muziekfeest start met Turkse psychedelica en tropische jungleklanken.
> 31 augustus, Vorst

Views

Een visuele dialoog over de Kanaalzone.
Grafische ontwerpers nemen het MAD-gebouw over! Die knappe tentoonstellingsruimte in het teken van mode en design bevindt zich op de Nieuwe Graanmarkt. Negentien kunstenaars zien dat plein als een opstapje naar de Kanaalzone, die langs beide oevers avonturen aangaat met stadsvernieuwing.
> 6 tot 29 september, MAD

Flower & Plant Market

In het Via Via Café op de Vismarkt voel je dat Brussel zich vernieuwt. Er vinden geregeld activiteiten plaats: een spelletjescompetitie, een designbeurs, stand-upcomedy, concerten en dansfeestjes. Sinds kort hoort daar ook een bloemen- en plantenmarkt bij. Om de beste kwaliteit aan te kunnen bieden, doet Via Via een beroep op Plantencentrum Van Malder.
> 22 september, Via Via

In het kielzog van Bruegel

Een boottocht verbindt Brussel en Antwerpen, twee steden die de schilder Pieter Bruegel koesteren. Je vaart langs voormalige industrieterreinen én langs de nieuwe natuur in gecontroleerde overstromingsgebieden. Bij aankomst in Brussel of Antwerpen voegt een vleugje Bruegelcultuur nog iets toe aan deze weekendtrip.
> tot 12 oktober, boottocht Brussel - Antwerpen