Activiteiten in Brussel

Enkele tips om je wegwijs te maken in het rijke culturele en vrijetijdsaanbod van Brussel.

In de kijker

Van alle markten thuis

Wandel- en fietstochten door Brusselse wijken.
Een markt kleurt de buurt waar ze plaatsvindt, maar is er ook een weerspiegeling van. We bezoeken markten van allerlei slag: ochtend- en avondmarkten, in de openlucht of overdekt, markten voor boodschappen of ter ontspanning, biomarkten die garant staan voor een korte voedselketen en markten met een aanbod uit de vier windstreken.
> 22 tot 30 september, diverse markten en hun buurten

De grote UiTinBrussel Zomerwedstrijd

Speel deze zomer mee met UiTinBrussel en win één van de duopakketten voor jouw favoriete activiteiten tijdens het volgende cultuurseizoen.
> Deze kans moet je zeker grijpen (meerdere activiteiten op data naar keuze)

Zomeroffensief!

Nu de landelijke maximumtemperaturen normale waarden bereiken, geeft Brussel de zomer extra gloed.
De activiteitenkalender van UiTinBrussel wijst je op speelse initiatieven die je nauw verbinden met de stad,
met bijzondere plekken die je hier aantreft en met de stedelijke muziek- en danscultuur. Geniet met volle teugen!

Brussels Summer Festival

Rock in de koninklijke wijk.
Deze eclectische muziekmarathon vindt plaats op vier locaties: het Paleizenplein, de Kunstberg, het Museumplein en de Magdalenazaal. Wie zich een pasje voor de hele duur van het festival aanschaft, geniet ook overdag van allerlei voordelen in de stad. Ideaal voor een aanlokkelijk weekje vakantie in Brussel.
> 14 tot 18 augustus, koninklijke wijk

Bloementapijt

Thema: Guanajuato, culturele trots van Mexico.
Meer dan 500.000 bloemen zorgen voor een kortstondig spektakel op één van de mooiste pleinen ter wereld. Omdat de Grote Markt in 2018 twintig jaar erkend is als Unesco-Werelderfgoed, komen daar nog meer florale expo’s bovenop. Je beleeft het Brusselse centrum als een uitgestrekt park.
> 16 tot 19 augustus, Grote Markt en omgeving

Festival van de Brigittines

Beweging alom.
Les Brigittines, een kunstencentrum voor beweging, pakt in augustus uit met een festival dat zomers is van sfeer, maar de inhoud kondigt het nieuwe cultuurseizoen al aan. Dit jaar is er veel aandacht voor mythologie, imaginaire werelden en kosmische momenten, al dan niet in contrast met giftige aspecten van deze tijd.
> 17 augustus tot 1 september

pleinOPENair

Brussel Voetgangersvrij!
Al sinds 1997 zoekt Cinema Nova betekenisvolle locaties op voor een zomers filmfestival dat verbondenheid met de stad uitdrukt. Vanaf 2018 vindt pleinOPENair tweejaarlijks plaats. De nomadische filmkaravaan trekt op het ritme van motorengeronk en autogetoeter naar drie woestenijen die ooit symbool stonden voor vooruitgang.
> 17 augustus tot 1 september, diverse locaties

Hide & Seek Festival

Mysterieuze plekken, geheime adressen.
Muziekpublique presenteert wereldmuziek op locaties die een fantasierijke band hebben met de optredens. Zo beleef je het experimentele Clarinet Factory in een hoogspanningslabo en traditionele deltablues in een artisanale stokerij. Wie kiest voor een namiddagconcert, kan dit combineren met een toer door de buurt.
> 20 tot 26 augustus, diverse locaties

Boterhammen in het Park

Avontuurlijke muziek in het Nederlands.
De AB trakteert tijdens een lange, zalige lunchpauze in het Warandepark op snedige muziek. Een keurcorps aan muzikanten brengt een ode aan Wannes Van de Velde. Frank Vander linden komt en de druk rappende Brusselaar Jay MNG maakt de weg vrij voor een verrassing van formaat die het festival afsluit.
> 27 tot 31 augustus, Warandepark

Feeërieën

Muzikale grenzeloosheid.
De AB lokt ’s avonds artiesten van overal naar het sfeervol verlichte Warandepark. Je ontdekt wat nu leeft in de marge van de popmuziek, zoals jazz waarin de stedelijke hartslag weerklinkt en ‘global sounds’ uit de getto's van Lissabon. Vrouwen drukken hun stempel op elektronica en Afrikaanse muzikanten schitteren op de saxofoon.
> 27 tot 31 augustus, Warandepark

Forest Sounds

Meer dan zomaar een feestje.
Een gratis feest in het Park van Vorst groeit uit tot een muzikaal ontdekkingsfestival. Subtiele energie, wilde improvisatie, Turkse psychedelica en elektro-tropische jungleklanken veroveren het podium. De fabuleuze fanfare Remork & Karkaba doorkruist het terrein. De vorige Zinneke Parade herleeft even dankzij Bru(i)tal.
> 1 september, Park van Vorst

Unieke stadsverkenningen

September 2018
Wie houdt van originele initiatieven, krijgt in september een mooi aanbod voorgeschoteld. Er is een feest in de groene Rand rond Brussel, je ontmoet klassiek geschoolde muzikanten op een parcours door de stad, de Open Monumentendagen kiezen voor een nieuwe aanpak en na Autoloze Zondag sluit men enkele straten in Molenbeek af voor Jogging Foyer.
> naar het onlinedossier

Meer tips van UiTinBrussel

Charlemagne Palestine

Kunstenaar (wonderdokter in bijberoep).
Hij verwierf faam als avant-gardemuzikant en pionier van de videokunst, maar komt ons nu tegemoet als beeldend kunstenaar. Deze sjamaan ontwerpt goden op basis van pluchen dieren. Ze refereren aan de Indische mystieke traditie, waarin de hoofden van hemelse figuren zich vermenigvuldigen. Maar hun toverkracht is warmer, kleurrijker en zachtaardig.
> 18 mei tot 26 augustus, Bozar
> met als extra Bozar Open Air

Brukselse zomerwandelingen

Met zomerbars in het groen.
De stadsverkenningen van Brukselbinnenstebuiten leiden je doorheen de meest uiteenlopende wijken en illustreren de grote diversiteit binnen het hoofdstedelijk gewest. Elk parcours eindigt bij een zomerbar in een park, waar je van de net opgedane indrukken kan nagenieten met allerlei lekkers.
> 30 juni tot 25 augustus (zaterdag), diverse locaties

Zuidfoor

De grootste kermis van het land.
De Zuidfoor is een drukke, kosmopolitische bedoening die zich uitstrekt langs de Kleine Ring, van de Hallepoort tot de Anderlechtsepoort. Traditionele kermisattracties wisselen af met wilde, duizelig makende nieuwigheden. De frituurzaken presenteren de frietsaus Kermesse, naar een recept van chef Pierre Wynants (Comme chez Soi).
> 14 juli tot 19 augustus, Kleine Ring

Opendeurdagen Koninklijk Paleis

Met de expo ‘Verwondering’.
Deze opendeurdagen zijn een jaarlijkse traditie. Maar de tentoonstelling die ermee gepaard gaat verrast elke keer opnieuw. Het Federaal Wetenschapsbeleid laat topstukken uit diverse collecties contrasteren met de statige trappen en zalen. Technopolis voegt daar een grappig/spannend kinderluikje aan toe.
> 22 juli tot 2 september, Paleizenplein

World Cinema

Gerestaureerde filmparels.
Het nieuwe cultuurseizoen gaat vroeg van start dankzij een filmcyclus van Cinematek en de Film Foundation van Martin Scorsese in Studio 5 van Flagey. Dit is een aanbod waar zelfs een luchtvaartmaatschappij die goedkope vluchten aanbiedt niet tegenop kan.
> 1 tot 31 augustus, Flagey

Magritte

Ceci n’est pas un programme.
Het Atomium organiseert een langlopende tentoonstelling over en rond Magritte. De bezoeker wordt er letterlijk ondergedompeld in het surrealistische universum van de meester. Enkele schilderijen nemen de vorm aan van levensgrote decorstukken en als bezoeker wandel je er doorheen als een personage in een theaterstuk.
> tot 10 september 2018, Atomium

MoMuse

Kleine en grote verhalen in een nieuw museum.
MoMuse opent de deuren voor het grote publiek. Dit museum is het werk van een gemeentelijke archivaris ‘nieuwe stijl’ – spitsvondig, fris en een rasechte verteller. Hij toont ons de gemeente Molenbeek en de evolutie van kinderarbeid tot volwassenenonderwijs.
> permanent vanaf 3 januari 2018