Castel-Mahoudeau – ‘Deuxième saison’

Tentoonstelling

Castel-Mahoudeau - Deuxième saison

In het documentaireproject « Deuxième saison » onderzoekt dit kunstenaarsduo, door middel van fotografie en geluid, de mogelijke heropening van een wolframmijn in Salau, een dorp in het Zuid-Franse departement Ariège.
Het eerste seizoen van deze mijnontginningsperiode vangt aan in de jaren ’60 wanneer investeerders zich beginnen te interesseren voor de boven het dorp uittorende berg en de erin aanwezige mineralen.

Enkele jaren na de inwerkingstelling van de site valt de streek een beduidende economische en demografische bloei te beurt die vijftien jaar later tot stilstand komt na de abrupte sluiting van de mijn.
Het Franse wolfram (tungsten) zou niet meer concurrentieel genoeg zijn en de eerste beroepsziekten, verbonden aan de aanwezigheid van asbest in de rots, duiken op.
Als gevolg hiervan verlaten de mijnwerkers en hun gezinnen het dorp. De mijnonderneming laat de site vervuild achter.


In 2015 besluit de regering de Franse mineraalproductie weer op gang te brengen en ziet een nieuw ontginningsproject het licht. Lokaal stuit dit initiatief op groot verzet, voornamelijk van het toenmalige gemeentebestuur van Salau. Vandaag stelt de juridische strijd twee visies over het grondgebied tegenover elkaar
en blijft het project hangende.

De kwestie van de heropening brengt een globaler conflict aan het licht waarbinnen twee territoriumvisies de strijd aanbinden tussen streekbewoners en een nieuwe rurale bevolking, en tussen voorstanders van werkgelegenheid en ecologisten. Dit lokale conflict vindt weerklank in meerdere gelijkaardige twisten in Frankrijk en elders ter wereld.

In dit samenwerkingsproject exploreren Lucas Castel et Mathilde Mahoudeau de verschillende aspecten van deze problematiek, enerzijds via fotografisch werk gericht op de natuur die overduidelijk de stempel draagt van de mijnontginning in het verleden. Het landschap krijgt er de rol van verteller en legt de spanning bloot tussen twee periodes, twee seizoenen. Anderzijds zijn er in de tentoonstelling, naast ter plaatse opgenomen sfeergeluiden, ook interviews te horen van verschillende personen betrokken bij het project. Deze laatsten leggen uit hoe de periode van mijnactiviteit een stempel heeft gedrukt op de geesten en hoe de periode van het heropeningsproject hen vandaag verdeelt.

Lucas Castel et Mathilde Mahoudeau

Het duo Castel-Mahoudeau is de laureaat van « Propositions d’artistes » 2020, een door Contretype gelanceerde jaarlijkse projectoproep.

Vertaling: Marleen Cappellemans

Bron: UiTinVlaanderen.be

Praktische informatie

Waar
Contretype Fontainashof 4 A 1060 Sint-Gillis
Wanneer

tot

Open op:

  • Woensdag - vrijdag van 12:00 tot 18:00
  • Zaterdag - zondag van 13:00 tot 18:00
Prijs
gratis Basistarief: 0,00 €
Reservatie
02/538 42 20
Organisatie
Contact
contretype@skynet.be
Phone: 02/538 42 20