De Zavel: groot of klein?

Begeleide uitstap of rondleiding
We verkennen de Kleine en de Grote Zavel en volgen het spoor van O.L. Vrouw op ‘t Stokske in de Zavelkerk.

In de buurt van het Koningsplein en de Kleine Zavel bouwden aristocraten en rijkelui hun stadspaleizen. Ze wilden absoluut vlak bij het hertogelijk paleis aan de Hofberg wonen. Aan de Kleine Zavel stond onder meer het luxueuze Hof van de steenrijke familie Thurn en Tassis, de keizerlijke postmeesters. Die familie wilde laten zien dat ze belangrijk waren en geld konden laten rollen. De Thurn en Tassis schonken daarom twee prachtige kapellen in barokstijl aan de Zavelkerk.

In de 19de eeuw besloot de Stad Brussel de Regentschapsstraat door te trekken tot het latere Justitiepaleis. Het stadsbestuur eiste een sjieke straat en prestigieuze gebouwen. De Zavelkerk aan de Grote Zavel werd verfraaid tot de prachtige kerk die we nu zien. Van buiten lijkt de kerk wel een levensgroot schrijn. Het liberale stadsbestuur van toen wilde niet achterblijven en liet als tegenhanger een mooi plantsoen ontwerpen aan de overzijde van de straat, op de Kleine Zavel. Van dit prachtig stukje natuur in de stad genieten we nu nog altijd. De beelden op de omheining vertolken de ambachten, de economische kracht van weleer.

In de Zavelkerk volgen we het spoor van O.L. Vrouw van ‘t Stokske. Die dame speelde een cruciale rol. Het beeldje werd in processie rond de kerk en de Zavel gedragen. Stadsbestuur en kruisboogschutters stapten mee in de processie. Onze huidige jaarlijkse Ommegang zou hiervan afstammen. In de Zavelkerk zien we de legende van de O.L. Vrouw vele keren verteld: op een glas-in-loodraam, als kunstwerk, op een muur en plafond. Maar de Zavelkerk heeft nog meer troeven: prachtige glas-in-loodramen, de schilderingen in het koor, de unieke gebeeldhouwde zwikken, twee reliekschrijnen en een schitterend marmeren renaissance-altaarstuk.

Praktische informatie

vier-taaliconen Hier kan je heen als je vlot Nederlands spreekt en begrijpt.
Waar
Zavelkerk Grote Zavel 1000 Brussel
Wanneer
This event is finished.
Prijs
gratis
Organisatie
Kerk en Toerisme vzw
Contact
paulwieers@hotmail.com
Phone: 0484 79 25 75