Fake for Real

Tentoonstelling

Maak kennis met allerlei voorbeelden van namaak en vervalsingen door de eeuwen heen, van de oudheid en de middeleeuwen tot aan de moderne geschiedenis en het heden. Namaak is iets van alle tijden, maar elk tijdperk kende wel zijn eigen typische vormen van namaak. Opvallend genoeg blijkt het overal ter wereld deel uit te maken van de menselijke natuur om in bepaalde vormen van namaak te geloven.

De tentoonstelling omvat een uitgebreide selectie voorwerpen uit vooraanstaande musea uit meer dan twintig Europese landen. Zij begint in het oude Rome, waar de praktijk van ‘damnatio memoriae’ bestond, die inhield dat alle herinneringen aan ongewenste personen werden gewist. Vervolgens komen vervalsingen in de wetenschap, geschiedenis en kunst aan bod, om af te sluiten met nepmerken en nepnieuws in het heden.

De discussie over wat we als echt en als namaak beschouwen kent vele aspecten. Neem ook deel aan dit debat en denk samen met ons na over het belang van een kritische blik. Ontdek onder welke historische omstandigheden vervalsingen zijn ontstaan, wat hiervoor de beweegredenen waren, welke gevolgen zij hadden en hoe zij uiteindelijk aan het licht kwamen.

Gesproken talen : Engels, Frans, Nederlands

Bron: UiTinVlaanderen.be

Praktische informatie

Waar
Huis van de Europese geschiedenis Belliardstraat 135 1040 Etterbeek
Wanneer

tot

Open op:

  • Maandag van 13:00 tot 18:00
  • Dinsdag - vrijdag van 9:00 tot 18:00
  • Zaterdag - zondag van 10:00 tot 18:00
Prijs
gratis Basistarief: 0,00 €
Reservatie
+32 2 283 1220