Hommage aan Marguerite Yourcenar

Lezing of congres
Een hele middag en avond delen lezers, schrijvers, acteurs en andere persoonlijkheden in verschillende talen hun favoriete fragmenten uit het onvergetelijke oeuvre van Marguerite Yourcenar.

Op 17 december 1987 overleed de grote romanschrijfster, verhalenschrijfster, dichteres, vertaalster, essayiste en critica Marguerite Yourcenar op Mount Desert Island (Maine, Verenigde Staten). In 1903 werd zij geboren in Brussel als Marguerite Cleenewerck de Crayencour. Zij was het eerste vrouwelijke lid van de Académie française.

Dertig jaar na haar dood bekroont internationaal literatuurhuis Passa Porta haar met de zesde Nobele Prijs van Passa Porta, een eer die eerder ook Kafka, Borges, Claus, Boon en Pasolini te beurt is gevallen. De Nobele Prijs is bovendien een knipoog naar al die grote auteurs die nooit een Nobelprijs mochten ontvangen.

In de traditie van deze grote lezershommages nodigt Passa Porta tientallen bekende en onbekende Yourcenarlezers en –bewonderaars uit om hun favoriete fragment uit haar oeuvre te komen voorlezen, ieder in zijn of haar eigen taal. De lezers krijgen zo de kans om Yourcenar samen persoonlijk eer te betuigen en het publiek een overzicht te bieden van de rijkdom, de actualiteit en de thematische diversiteit van haar oeuvre. Een uitnodiging ook, om meesterwerken als Het hermetisch zwart, Herinneringen van Hadrianus, Passies, Vertellingen uit het Oosten, Pasmunt van de droom, Dierbare nagedachtenis, Archieven uit het Noorden en Wat? De eeuwigheid eindelijk eens te (her)lezen.

De hommage met de uitreiking van de Nobele Prijs vindt plaats op zondag 26 november, van 14:00 tot 18:00 en van 19:00 tot 21:00 in Passa Porta (Antoine Dansaertstraat 46, 1000 Brussel). Het hele gebeuren wordt ook uitgezonden via livestream.LEZERSOPROEP

Grote fan van Marguerite Yourcenar en zin om deel te nemen? Kies je favoriete fragment (2 à 3 pagina’s) uit haar werk, in verband met een van deze vijf thema’s:

- Geschiedenis(sen)

- Kosmopolitisme

- Ecologie

- Gender en seksualiteit

- Macht en ijdelheid

Stuur vóór 31 oktober een mail naar info@passaporta.be met je naam, de taal waarin je wil voorlezen, de titel van je favoriete tekst met aanduiding van het specifieke fragment, een korte motivering van je keuze, en ‘Yourcenar’ in de onderwerpregel.

De complete Franse bibliografie van Yourcenars oeuvre is te vinden op https://www.cidmy.be/images/stories/pdf/biblioc.pdf

Vele titels werden ook in het Nederlands vertaald. Zie bijvoorbeeld bibliotheek.be.

ORG: Passa Porta

Praktische informatie

Waar
Passa Porta Antoine Dansaertstraat 46 1000 Brussel
Wanneer
This event is finished.
Prijs

€ 7,0

Kansentarief met Paspartoe Brussel: € 2,0

Basistarief: € 7,00; Jongeren: € 5,00; Werkzoekenden: € 5,00; Senioren: € 5,00
Organisatie
Sleutelwoorden