Lezing - Robert Menasse

0.3.3.0.0
“Brussel vormt het knooppunt van allerlei draden — en een varken loopt door de straten.” In zijn nieuwe roman Die Hauptstadt (De hoofdstad) weeft Robert Menasse, winnaar van de Duitse Boekenprijs 2017, een breed verhaal dat tijden, naties, het onontkoombare en de ironie van het lot met elkaar verbindt. Een verhaal tussen bekrompen bureaucratie en grote gevoelens. In maart komt hij naar het internationale literatuurhuis Passa Porta, waar hij uit het boek zal voorlezen. Hij gaat de discussie aan met auteur Geert van Istendael en politicus Karel De Gucht.

Fenia Xenopoulou, ambtenaar bij het directoraat-generaal Cultuur van de Europese Commissie, staat voor een lastige opgave. Ze moet het imago van de Commissie opvijzelen. Maar hoe? Ze vraagt haar collega Martin Susman om een idee uit te werken, maar dat idee neemt de vorm aan van een spook uit het verleden, dat voor onrust zorgt in de Europese Instellingen. Ondertussen schrijdt David de Vriend langzaam maar zeker de dood tegemoet in een bejaardentehuis tegenover de Brusselse begraafplaats. Als kind is hij van een deportatietrein gesprongen, die zijn ouders naar hun laatste bestemming bracht. Nu moet hij proberen te vereeuwigen wat hij dreigt te vergeten. Ook commissaris Brunfaut staat voor een moeilijke opgave. Om politieke redenen moet hij een moordzaak laten rusten – “klasseren” is te veel gezegd, want andere stukken zijn er niet. En Alois Erhart, professor in de economie, moet in een internationale denktank woorden uitspreken die weleens zijn laatste zouden kunnen zijn.

Robert Menasse werd in 1954 geboren in Wenen. Hij studeerde Germaanse talen, filosofie en politieke wetenschappen in Wenen, Salzburg en Messina. Na zijn doctoraat in 1980 doceerde hij zes jaar lang aan de Universiteit van São Paulo. In 1988 keerde hij terug naar Oostenrijk, waar hij sindsdien hoofdzakelijk in Wenen woont en werkt. Tot zijn werk behoren romans zoals Die Vertreibung aus der Hölle (De verdrijving uit de hel) uit 2003, naast tal van essays. De Hoofdstad kwam deels tot stand tijdens Menasses verblijf bij Passa Porta in Brussel.

Praktische informatie

Waar
Goethe-Institut Brüssel Kunstlaan 58 1000 Brussel
Wanneer
This event is finished.
Prijs
€ 9,0 Basistarief: € 9,00; Jongeren: € 7,00
Organisatie
Goethe-Institut Brüssel
Contact
info@bruessel.goethe.org
Phone: +32 2 210 11 00