Met Bop vzw: Proeven van klassieke muziek : Muziek uit Duitse-Oostenrijkse gebied

Concert
Samen met het gemeenschapscentrum De Markten en het Koninklijk Conservatorium Brussel organiseert het BOp voordrachten rond klassieke muziek door de eeuwen heen. Speciaal en uniek is dat deze voordrachten plaatsvinden in de mooie spiegelzaal van De Markten of de grote zaal van het Conservatorium. Voordrachtgever is Geert Boxstael, specialist van westerse klassieke muziek en bouwkunst. Na de voordracht volgt een optreden van talentvolle studenten van het Koninklijk Conservatorium met werk van de besproken componist of periode. Wie wenst kan nadien deelnemen aan een lunch.
Afspraak stipt om 9 uur op de plaats van afspraak. De voordracht start om 9.30 uur, na de koffie. Het concert heeft plaats om 11.45 uur. Deelname: 12 euro, met BOp-kaart 10 euro, Paspartoe-kansentarief 2 euro. Wil je ook mee lunchen, dan betaal je bijkomend 20 euro: dan wordt het respectievelijk 32, 30 en 22 euro.
Vanuit helikopterperspectief laten we onze blik vandaag historisch geografisch dwalen over de muziek van wat nu Duitsland en Oostenrijk heten. We beschouwen de schitterend besneeuwde toppen van deze gebieden die een cultuurhistoricus ooit ‘het land van de muziek’ noemde. Iedereen kent Bach, Händel, Glüch, Haydn, Mozart, Beethoven, Schubert, Schumann, Wagner, Brahms Strauss en Mahler. Ze hebben het westerse continent met hun composities in een muzikaal firmament verheven. Elk zorgde voor een vernieuwende mogelijke schakel voor wat de noodzakelijkheid van hun componeerstijl: de tonale schrijfwijze, te bieden had. Zo vormen ze een logische evolutie, startend bij de ‘gelijkzwevende stemming’ bij Bach ‘over de kwadratuur van de cirkel’ in de late opera’s van Mozart ‘ voorbij de tonale sneeuwlawine van Wagner tot het ‘fatale’ eindpunt in de muziek van Richard Strauss’ Elektra en Mahler’s negende symfonie.

Praktische informatie

twee-taaliconen Deze activiteit is ook interessant als je nog niet zo goed Nederlands durft praten.
Waar
Spiegelzaal Gemeenschapscentrum De Markten Oude Graanmarkt 5 1000 Brussel
Wanneer
This event is finished.
Prijs

€ 12,0

Kansentarief met Paspartoe Brussel: € 2,0

Senioren
Contact
info@bop.brussels
Phone: 02-210.04.60
Sleutelwoorden