Museum Van Buuren

Tentoonstelling

Het museum is gevestigd in het huis waar David en Alice Van Buuren woonden, de woning en de tuin zijn volledig te bezichtigen. Zeldzaam meubilair, tapijten, glasramen, beeldhouwwerken en schilderijen van internationale meesters bevinden zich nog steeds op hun oorspronkelijke plaats. De tuin is ontworpen door Jules Buyssens en is 1,5 hectare groot.

DE WONING
Bankier-mecenas David van Buuren kocht in 1928 de villa aan. Aan de buitenkant is het huis architecturaal gebouwd in typische Amsterdamse stijl. De binnenhuisdecoratie vormt een uniek "Art Deco"-geheel, aangebracht door Belgische, Franse en Nederlandse binnenhuisdecorateurs. Het echtpaar van Buuren heeft de villa omgebouwd tot een "levend museum". Zeldzaam meubilair, tapijten, glasramen, beeldhouwwerken en schilderijen van internationale meesters bevinden zich nog steeds op hun oorspronkelijke plaats, in de intimiteit van een huis vol herinneringen. In overeenstemming met de laatste wilbeschikking van Alice van Buuren werd in 1975 dit privé-huis een museum.

DE TUINEN
Waren in 1924 de tuinen slechts 26 aren groot, nu strekken ze zich over 1,5 hectaren. De tuin, die Jules Buyssens ontwierp, vertoont in grote mate eenheid van stijl en van tijdperk met het Art Deco huis. Alice gaf 45 jaar later opdracht aan René Pechère om de nieuwe tuinen te ontwerpen, als verdere aanvulling van de villa. Na volledige afwerking is de tuin onder te verdelen in de "pittoreske tuin", het "Labyrint" en de " Tuin van het Hart ". De " Pittoreske tuin" is een "gewone" tuin, met een geometrisch opgebouwde rozentuin, die doet herinneren aan de rechtlijnigheid van Art Deco. Het geheel vormt een groen schrijn in het hart van Brussel, dat gans het jaar door kan worden bezocht.

KUNSTWERKEN
De verzameling van schilderijen overspant vijf eeuwen schilderkunst : Vlaamse en Italiaanse meesters van de 15de tot de 19de eeuw, waaronder olieverfschilderijen van de twee zonen van P.Bruegel, de School van Rembrandt, verder Guardi, Fantin-Latour, Ensor en Van Gogh. Uit de 20ste eeuw Signac, Van Dongen, Foujita, Ernst en de Belgische School met Permeke, R. Wouters, G. Desmet en anderen. D. van Buuren was de enige mecenas van G. van de Woestijne, voorloper van het surrealisme. In de villa bevinden zich 32 van zijn schilderijen.De grootste musea ter wereld werden bedacht met schenkingen van David van Buuren, die persoonlijk kunstenaars, conservators, expers en handelaars kende.

Praktische informatie

Waar
Museum David en Alice van Buuren Léo Erreralaan 41 1180 Ukkel
Wanneer
  • Maandag van14:00tot17:30
  • Woensdag - zondag van14:00tot17:30
Prijs
€ 10,0 Basistarief: 10,00 €; Senior: 8,00 €; Student: 5,00 €; Kind -12 jaar: 0,00 €
Reservatie
02/3434851