Patrick Radden Keefe over narrative journalism

Lezing of congres

Spraakmakend
Sinds 2006 schrijft Patrick Radden Keefe voor The New Yorker. Hij is bekend voor zijn zorgvuldig gedocumenteerde long reads over de meest diverse maar spraakmakende onderwerpen, van de jacht op drugbaron Joaquin ‘El Chapo’ Guzman Loera tot de bizarre relaties tussen reality TV producers en voormalig president Donald Trump. Voor zijn stuk ‘The loaded gun’, over een professor biologie en haar moord op enkele collega’s, kreeg hij The National Magazine Award voor het beste journalistieke stuk.

Orwell prize
Een groter, internationaal publiek bereikte Keefe met zijn twee non-fictie boeken. In Zeg niets beschrijft hij aan de hand van een ontvoeringszaak de gruwel van The Troubles, het bittere conflict in Noord-Ierland. Zeg niets werd bekroond met de National Book Critics Circle Award voor Non-fictie en de prestigieuze Orwell Prize for Political Writing.

Het pijnstillerimperium
Voor zijn nieuwe boek, Het pijnstillerimperium, onderzocht hij de oorsprong van de wereldwijde opiatencrisis die inmiddels honderdduizend mensen fataal werd. Hij dook daarvoor in de familiegeschiedenis van de Sacklers, een van de rijkste en meest gesloten families ter wereld. De bron van het familiefortuin was jarenlang onbekend, totdat uitkwam dat de Sacklers miljarden verdienden aan het produceren en op de markt brengen van de sterk verslavende pijnstiller OxyContine. Meer nog dan een portret van de opkomst en ondergang van een Amerikaanse dynastie vormt het boek een aanklacht tegen de hebzucht van de superrijken in de eenentwintigste eeuw.

Patrick Radden Keefe (1976) is een Amerikaanse schrijver en journalist. Hij is verbonden aan The New Yorker. Zijn boek Zeg niets. Moord en verraad in Noord-Ierland werd meermaals onderscheiden en uitgeroepen tot een van de beste boeken van 2019 door The New York Times Book Review, The Washington Post en The Wall Street Journal. Keefe is het brein achter en de host van de veelgeprezen podcast Wind of Change waarin de vreemde dwarsverbanden tussen popmuziek en spionage tijdens de Koude Oorlog worden onderzocht.

Gesproken talen : Engels

Bron: UiTinVlaanderen.be

Praktische informatie

Waar
Passa Porta A. Dansaertstraat 46 1000 Brussel
Wanneer
28/09 om 20:00
Prijs

€ 10,0

Kansentarief met Paspartoe Brussel: € 2,0

Basistarief: 10,00 €; Categorie 2: 8,00 €; Categorie 3: 6,00 €; Artikel 27: 1,25 €
Organisatie
Sleutelwoorden