Revolution is not a Garden Party. 1989: Artists, activists, and social change

Het was ook het jaar waarin kunstenaars allerhande de kans kregen om aan een nieuw politiek systeem te bouwen, en het jaar waarin vrije creativiteit een nieuw tijdperk voor Centraal- en Oost-Europa inluidde.

Wat leert de tijd van toen ons vandaag? Kunnen kunstenaars een nieuw sociaal bestel vormgeven? Mogen ze die ambitie koesteren? En wat leeft er vandaag – drie decennia later – nog van de nalatenschap van artiesten en activisten van de generatie 1989?

Een hele dag lang komen kunstenaars, activisten, academici en leiders van uiteenlopende generaties samen voor overleg, zowel onderling als met een breed publiek. Het debat gaat gepaard met optredens, vertoningen en een bibliotheek met verboden boeken, en kadert binnen het project ‘Engagement through Culture before and after 1989’, met de steun van het ‘Europe for Citizens Programme’ van de Europese Unie.

?PROGRAMMA?
?1989/2019 – Then and now
Berucht kunstenaar-activist David Cerný en politicoloog Jirí Pribán blikken terug op 1989 en de weerklank van dat historische jaar vandaag. Gemodereerd door Pieter DeBuysser.

?Revolution Is Not a Garden Party
Maya en Reuben Fowkes, Klara Kemp-Welch en anderen proberen artistieke initiatieven en gemeenschappen te doorgronden buiten het institutionele kader in Centraal- en Oost-Europa om, vóór en na 1989.

?Public space as a site for civic action
Pavel Karous en Kristina Norman buigen zich beiden over de betekenis van kunst in de openbare ruimte ten tijde van het communisme. Ze gaan onder meer in gesprek met Svatopluk Mykita en Zuzana Bodnárová, de curatoren van de gevierde galerie Banská St A Nica Contemporary in Slowakije, en andere sprekers.

?Heroes not for just one day
Kunstenaars en activisten bespreken hun engagement in het Europa van vandaag – onder meer Sonia Dermience, Tamara Moyzes en John Jordan van het Franse collectief ZAD.

Praktische informatie

Waar
Paleis voor Schone Kunsten Ravensteinstraat 23 1000 Brussel
Wanneer
This event is finished.
Prijs
gratis
Organisatie
Tsjechisch Centrum
Contact
tickets@bozar.be
Phone: +3225078200, +3225078200