Stars are never sleeping

Tentoonstelling

Joachim maakte het voorbije decennium naam als street artist, alvorens zich terug toe leggen op zijn eerste liefde: het witte canvas. “Wat dat betreft, zitten Ruby Gallery en ik op dezelfde lijn”, aldus de kunstenaar. “We houden van street art, maar ook van hedendaagse kunst. In mijn geval hou ik zelfs nog het meest van die laatste. Ze geeft mij de meeste vrijheid.”

Begrijp Joachim zeker niet verkeerd: street art was een fantastische maîtresse. “Ik ben er jaren intensief mee bezig geweest en ik heb er enorm veel mensen door leren kennen. Onder wie Bjørn Van Poucke van Ruby Gallery – toch wel een beetje de peetvader van street art in België. Maar de laatste jaren werkte ik nog bijna uitsluitend in opdracht – inclusief voorontwerpen, hoogtewerkers en deadlines – en had ik het gevoel dat de spontaniteit waar ik erg op gesteld ben voor een groot stuk verloren ging. Ik hou ervan om met een leeg canvas te beginnen en totaal niet te weten waar ik uitkom. Ik wil ook zélf verrast worden door het eindresultaat.”

Die speelse manier van werken zit eveneens in zijn schilderijen. En niet alleen in zijn schilderijen. Voor de tentoonstelling Stars are never sleeping selecteerde de kunstenaar werk van vijf gelijkgestemde zielen: Rune Christensen, Ralf Kokke, Heidi Ukkonen, Nina Vandeweghe en Kylie Wentzel. Vijf kunstenaars uit wier schilderijen een soort kinderlijke naïviteit en verbeeldingskracht spreken – twee dingen die evenzeer terug te vinden zijn in het werk van Joachim.

“En toch zijn het vijf verschillende kunstenaars met een heel eigen karakter”, gaat de nieuwbakken curator verder. “Want dat is voor mij het belangrijkst: kunst moet karakter hebben, en ik moet erin kunnen geloven. Daarom hou ik ook zoveel meer van een kindertekening dan van een fotorealistisch portret. Ik heb respect voor dat laatste, maar ik voel er niets bij. Een kindertekening is daarentegen altijd heerlijk persoonlijk, spontaan en naïef. Drie kwaliteiten die voor mij ook in het werk zitten van de kunstenaars die we hebben geselecteerd.”

Of ze daarmee ook allemaal persoonlijke vrienden zijn van Joachim? “Nee, maar wat niet is, kan nog komen”, lacht de kunstenaar. “Het gros ken ik enkel via sociale media, dus het was mij louter te doen om hun werk. Maar het feit dat nagenoeg iedereen meteen inging op de vraag om samen tentoon te stellen, zegt allicht veel over het respect en de verbondenheid die we voelen voor elkaars werk.”

Bron: UiTinVlaanderen.be

Praktische informatie

Waar
Ruby Gallery Diksmuidelaan 19 1000 Brussel
Wanneer

tot

Open op:

  • Woensdag - vrijdag van 12:00 tot 18:00
  • Zaterdag van 10:00 tot 18:00
Reservatie
0486844098
Organisatie
Contact
info@allaboutthings.be
Phone: 0486844098