Zen Nocturne

Cursus of workshop
De esthetiek van zen wordt gekenmerkt door zijn zuiverheid: een bloem in een vaas, en veel ruimte eromheen. Een kalligrafie in één beweging, de schoonheid van het gebaar in de theeceremonie, de bijna tastbare stilte van een zenmeditatie.

Het laat ons toe de vreugde van de eenvoud te ontdekken, gelukkig zijn door eenvoud. Een leven waarin respect voor het milieu centraal staat. Zich volledig bewust zijn van het huidige moment en de eenvoud van gewoon-zijn, gewoon-zitten, gewoon- ademhalen, gewoon-handelen herontdekken. Op een subtiele manier iets loslaten dat zich verzet tegen de eenvoud van het bestaan.

*** Programma ***

*** Japanse Theeceremonie ***
Thierry Sowa – ?? – Geerincks – is leerling van Michiko Nojiri sensei van de Urasenkeschool. Slechts vijf leraren hebben het voorrecht om de leer te volgen van deze grote Sensei, erkend in Europa en Japan. Hij beoefent de Chado al meer dan 25 jaar.

*** Voordracht ***
Konrad Kosan Maquestieau : “Wat is de eigenheid van zenmeditatie?” Er zijn vandaag talrijke vormen van meditatie en mindfullness-trainingen. Waarin verschilt zen? Welk is de eigenheid van zen?

*** Initiatie in de zenmeditatie ***
Iedereen is welkom om een initiatie in de zenmeditatie te volgen begeleid door Annemie Genshin Van Attenhoven .

Tijdens de initiatie gaan we in op de belangrijke aandachtspunten van de meditatie: de juiste lichaamshouding en het belang van de ademhaling, hoe zitten op het meditatiekussen, bankje of stoel. We zoeken samen naar de meest comfortabele houding rekening houdend met de mogelijkheden van ieder persoon. De juiste houding van het lichaam is een belangrijk aandachtspunt in de zenmeditatie.

*** Workhop chinese Calligraphie ***
Erik Tchéou beoefent de zenmeditatie en Chinese kalligrafie. Kalligrafie behoort in het Oosten tot op vandaag tot de schone kunsten die alle leerlingen aanleren. Sommigen beoefenen het als de voortzetting van de meditatie met papier, inkt en penselen.

**** Workhop Ikebana ****
Anne De Goes geeft een demo van ikebana, de Japanse kunst van het bloemschikken. Ze is Ikebana Master aan de Sogetsu School in Tokyo en boefent de zenmeditatie..
De Sogetsu School is een van de bekendste internationale scholen en biedt bloemschikken dat zowel traditioneel als hedendaags is.

*** Doorlopend ***

*** Expo foto: De wereld van Zen van west naar oost ***

Deze fototentoonstelling geeft een inkijk in de beoefening van zen: de meditatie, de rituelen, de beelden, de attributen en alles wat bij de beoefening hoort in België, Europa en Japan. De foto’s zijn gemaakt door de zenbeoefenaars die zelf fotograaf of filmmaker zijn.

Kunstvideo : The regarder of sounds, is een magisch-realistische hommage aan de boeddhistisch mythisch wezen, de bodhisattva Kanzeon – ???
Met Luc De Winter (componist), Veerle Peeters (pianiste), Tom Vantorre (DOP) en Konrad Maquestieau ( realisator).

Praktische informatie

Waar
Sport- en Cultureel Centrum Tour à Plomb Slachthuisstraat 20-26 1000 Brussel
Wanneer
This event is finished.
Prijs
gratis
Organisatie
Shodo dojo
Contact
annemie@zenhalle.be
Phone: 0484173528