Atomium 60

Atomium 60

Naar aanleiding van zijn 60ste verjaardag pakt het Atomium vanaf maart 2018 uit met diverse activiteiten, tentoonstellingen, evenementen en producten, om zo dé symbolische plek van België en Brussel te blijven.

De activiteiten die voor dit jaar zijn voorzien, beginnen op 23, 24 en 25 maart 2018 met een groot feestweekend dat de verjaardag in de kijker zet. Bij deze gelegenheid zal het Atomium een gloednieuw stripverhaal voorstellen, 'Glimlach 58', van de hand van Patrick Weber en Baudouin Deville, twee fans van de fifties en van Expo 58.

Naast drie tentoonstellingen in het Atomium en in het ADAM - Brussels Design Museum, voorgesteld onder de gemeenschappelijke noemer 'Galaxy 58', staan gedurende het hele jaar tal van evenementen op het programma: rockfestival, vuurwerk tijdens de zomer en een grote vintage brocante. Er staan voor de gelegenheid ook 'limited editions' op het programma, waaronder een horloge van MeisterSinger of een speciaal bier van de brouwerij van Flobecq, 'Flo58'. Een uitzonderlijk concert van het Orchestre Royal de Chambre de Wallonie zal het feestgebeuren afsluiten in de herfst van 2018.

Alle activiteiten rond 60 jaar Atomium zullen stelselmatig op deze pagina vermeld worden. Check ook de Facebookpagina van het Atomium: https://www.facebook.com/atomium.brussels/

Vuurwerk aan het Atomium

Ook dit jaar drukt de stad Brussel zijn stempel op de overgang naar het nieuwe jaar: 31 december wordt opnieuw een hartelijk moment om samen te beleven. De plaats van het gebeuren is aan de voet van het Atomium, dat niet aan zijn proefstuk toe is. We wuiven 2018 uit met een laatste viering van de 60ste verjaardag van dit Brusselse symbool en de legendarische Expo 58. Iederen welkom tussen Paleis 5 en het Atomium om daar zwaar uit de bol te gaan op zowel tijdloze hits als die van het afgelopen jaar. Het hoogtepunt is uiteraard de traditionele countdown, die de laatste seconden van 2018 zal doen daveren, gevolgd door een magisch vuurwerk dat om middernacht aan Paleis 5 wordt afgestoken. Een onvergetelijk moment voor jong en oud!
> maandag 31 december 2018, Atomium

Galaxy 58

People of 58

Via tal van meestal onuitgegeven foto's en filmbeelden van toen - zonder het kostuum van de beroemde 'fair hostessen' te vergeten - zoomt deze tentoonstelling in het Atomium vooral in op de mensen die Expo 58 hebben bezocht en op de manier waarop ze het evenement hebben beleefd.
> Van 23 maart 2018 tot 02 januari 2019, Atomium

Graphic 58

Het vernieuwende grafisch universum van Expo 58 is veel mensen bijgebleven. Het Brusselse designmuseum neemt bij deze gelegenheid de vormen, kleuren en texturen die dat universum kenmerkten onder de loep en gaat na op welke manier deze elementen een belangrijk effect sorteerden in 1958, vooral op het vlak van design.
> Van 23 maart 2018 tot 2 januari 2019, ADAM - Brussels Design Museum 

Podium 58

Deze tentoonstelling, opgezet in samenwerking met het Mode- en Kantmuseum van Brussel, toont hoe de bezoekers, op de drempel van de Swinging Sixties, in een wereld in volle verandering, op hun paasbest rondwandelden op Expo 58.
> Van 23 maart 2018 tot 2 januari 2019, ADAM - Brussels Design Museum

Ook de Smurfen vieren hun 60ste verjaardag!

Omdat zowel het Atomium als de Smurfen in 2018 hun 60ste verjaardag vieren, werken deze twee grote internationale iconen van België samen aan een uitzonderlijk jaar. Het Smurfenavontuur spant vanaf de opening in juni op de Heizelvlakte met het Atomium samen om een verlaagde prijs aan te bieden voor de talrijke gezinnen die beide willen bezoeken (afstand van 150m tussen beide locaties). Vergeet niet vooraf tickets te bestellen! Klik daartoe op de link hieronder of op de foto hiernaast. Neem ook eens een kijkje op de Facebookpagina van de Smurfen.
> Vanaf 9 juni 2018, Heizelpaleis 4

Glimlach 58

'Glimlach 58' wordt het officiële stripverhaal van 60 jaar Atomium. Een geopolitieke thriller in het hart van de Wereldtentoonstelling van 1958, uitgegeven door Editions Anspach!  
 
Korte samenvatting: Kathleen Van Overstraeten, een jonge Belgische hostess, raakt in 1958 betrokken bij gebeurtenissen die de goede werking van de Wereldtentoonstelling in Brussel bedreigen: een diefstal in het paviljoen van het Vaticaan, sabotage in het paviljoen van de USSR… Door deze voorvallen wordt ze in volle Koude Oorlog de spilfiguur in een strijd tussen spionnen die vredesonderhandelingen willen doen falen.
 
Auteurs: Het verhaal van Patrick Weber is perfect gedocumenteerd. Tekenaar Baudouin Deville roept met passie de typisch Brusselse sfeer op. De twee auteurs kregen toegang tot talloze archieven, waaronder die van mevrouw Jacqueline Moens de Fernig, de dochter van de commissaris-generaal van de Wereldtentoonstelling.
 
Alle ingrediënten zijn aanwezig om de ziel van de stad en haar inwoners terug te vinden tijdens het bijzondere evenement dat België op de kaart zette.
 
En om de link tussen de 60ste verjaardag van het Atomium en de publicatie van het stripverhaal 'Glimlach 58' te versterken, zullen er afbeeldingen van de strip tentoongesteld worden aan de voet van het Atomium. Deze zullen te zien zijn van maart tot september 2018.

Producten en speciale acties

Het bier FLO 58 maakt zijn comeback ter gelegenheid van 60 jaar Atomium

De brouwerij van Flobecq, die in 58 een bier produceerde voor de Expo 58, brengt dit uitzonderlijke brouwsel opnieuw uit, te ontdekken vanaf 23 maart 2018. Dit mythische bier combineert op subtiele wijze traditie en moderniteit, zoals het Atomium, vandaag en 60 jaar geleden.

Een Atomiumuurwerk van MeisterSinger

De beroemde firma MeisterSinger brengt in 2018 een uurwerk uit dat hulde brengt aan de 60ste verjaardag van het meest Belgische van alle gebouwen. Verzamelaars zullen hun hart kunnen ophalen aan deze speciale editie, met een beperkte oplage van 60 exemplaren.

Tien jaar geleden was er... Déjà View

Tien jaar geleden - het Atomium vierde toentertijd zijn 50ste verjaardag - werkten de organisaties Onthaal & Promotie Brussel (OPB), de Erfgoedcel Brussel (VGC), VTB-Kultuur en Brussel Behoort ons Toe (BBT) onder de wervende titel 'Déjà View' samen een wandelparcours op de Heizelvlakte uit. De deelnemers konden toen foto's van Expo 58 bekijken op een viewmaster en getuigenissen beluisteren op een mp3-speler. Al dat materiaal is nu opnieuw te bekijken en beluisteren via een app (zowel voor Android als iOS) van de Erfgoedcel Brussel, die je op je smartphone of iPhone kunt installeren. Klik hier om de app te downloaden. Meer info over 'Déjà View' vind je hier.

Een ander wandelparcours rond Expo 58 vind je hier.