Bibliotheken

Nederlandstalige, Franstalige en gespecialiseerde bibliotheken

Nederlandstalige bibliotheken

Voor alle info over de Nederlandstalige bibliotheken in het Brussels gewest kun je terecht op de website www.brusselsebibliotheken.be. Op de homepage van deze pagina heb je verschillende mogelijkheden. Je kunt door middel van een zoekveld de gezamenlijke catalogus van alle Nederlandstalige bibliotheken raadplegen. Typ de naam van een auteur in of de titel van een boek, cd of dvd en je komt ogenblikkelijk te weten in welke bibliotheken het gezochte item zich bevindt. Meer nog: één muisklik volstaat om na te gaan of het gezochte in de betrokken bibliotheek aanwezig of uitgeleend is. Los daarvan heb je op de homepage ook de mogelijkheid om uitgeleende media te verlengen. Je vindt er eveneens een overzicht van alle Nederlandstalige bibliotheken in het gewest. Door op de naam van een gemeente te klikken, kom je vanzelf op de website van de bibliotheek in die gemeente.
Ken je trouwens het Streekgericht Bibliotheekbeleid Brussel (SBB)? Het netwerk van de 20 Nederlandstalige openbare bibliotheken wordt op technisch én inhoudelijk vlak ondersteund door het SBB. Het netwerk gebruikt een gemeenschappelijk bibliotheeksysteem en publiekscatalogus.

Franstalige bibliotheken

Het Brussels gewest telt een zestigtal Franstalige bibliotheken. De openbare bibliotheken hebben gewoonlijk een aparte jeugdafdeling, maar voor de Franstaligen is er ook een specifiek Centre de Littérature de Jeunesse de Bruxelles. Naast de bibliotheken telt het Brussels gewest ook nog vijf PointCulture en mediatheken die zich toeleggen op het uitlenen van cd's, dvd's en games.

Gespecialiseerde bibliotheken

Naast 'reguliere' bibliotheken telt een stad als Brussel vanzelfsprekend ook heel wat gespecialiseerde bibliotheken. Het is echter niet altijd gemakkelijk om in die doolhof de juiste weg te vinden. Daarom zetten we hieronder enkele bijzondere bibliotheken en documentatiecentra in de kijker.

  • De Koninklijke Bibliotheek bewaart een exemplaar van alles wat ooit in België gepubliceerd werd. Ze beschikt daarnaast over grote verzamelingen oude manuscripten, brieven, prenten en bibliofiele uitgaven. Boeken kunnen er niet uitgeleend worden. Ze kunnen wel ter plaatse geconsulteerd worden.
  • Mensen met een visuele handicap kunnen terecht in het tweetalige Documentatiecentrum van de Braille-Liga.
  • Voor wetenschappelijke werken kun je terecht bij de bibliotheken van de Brusselse hogescholen en universiteiten. We denken dan bijvoorbeeld aan de bibliotheken van de VUB en de ULB, maar ook aan aan die van de Odisee Hogeschool.
  • De Stad Brussel heeft verder een specifieke, uitsluitend Franstalige Bibliotheek voor Techniek en Wetenschap, een gespecialiseerde, eveneens Franstalige Kunstbibliotheek en een ook al Franstalige Pedagogische Bibliotheek.
  • De meeste Brusselse Musea hebben ook een gespecialiseerd documentatiecentrum of bibliotheek. Het loont beslist de moeite om ook daar even je neus om te hoek te steken.