Boekenantiquariaten

lekker snuisteren tussen tweedehandsboeken, op zoek naar dat ene boek dat wel van de aardbodem lijkt verdwenen!

Bortiergalerij

De Bortiergalerij, ontworpen door de vermaarde architect Jean-Pierre Cluysenaar en in 1848 geopend, is een sfeervolle galerij waarin een handvol Franstalige boekenantiquariaten gevestigd zijn, waaronder Schwilden, Librairie Vander Elst en Genicot. Het is er heerlijk snuisteren tussen tienduizenden boeken, van spotgoedkope politieromannetjes tot eerste drukken van Franse surrealistische schrijvers. Iedereen vindt er wat naar zijn gading, en dat voor ieders beurs. De galerij heeft bovendien als voordeel dat je er bij regenweer niet nat wordt. Eigenlijk zou je de Bortiergalerij nog het best kunnen omschrijven als een overdekte boekenmarkt, al tref je er ook enkele andere winkeltjes aan.

 

Het ivoren aapje

Het ivoren aapje is een zelfstandig boekenantiquariaat uitgebaat door de West-Vlaamse historicus Frederik Deflo en genoemd naar de gelijknamige eerste grote stadsroman over Brussel van Herman Teirlinck. Aan- en verkoop. Gespecialiseerd in literatuur in diverse talen (Nederlands, Frans, Engels, Duits, Italiaans, Spaans en Russisch) en in geschiedenis, filosofie en andere menswetenschappen. Ruime voorraad hoofdzakelijk Nederlandstalige poëzie en boeken van schrijvers die met Brussel geassocieerd worden, zoals Jeroen Brouwers, Benno Barnard, Multatuli, Charles De Coster en Eddy du Perron.

 • Waar: Begijnhof 4, 1000 Brussel
 • Web: geen website
 • T 02 219 46 86

Pêle-Mêle

Pêle-Mêle is misschien wel het grootste boekenantiquariaat in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Je kunt er letterlijk verdwalen tussen de naar schatting 100.000 boeken. Opgericht in 1939. Franstalig personeel. Aan- en verkoop. De meeste boeken zijn er Franstalig, al vindt je er ook een selectief aanbod Nederlandstalige boeken. Zeer redelijke prijzen. De winkel biedt daarnaast ook stripverhalen, cd's, elpees, dvd's, tijdschriften en spelconsoles te koop aan. Filialen in Elsene (Waterloosesteenweg 566) en Waterloo (François Libertstraat 19a).

Oxfam Bookshop

Thrillers of keukenrecepten? Hugo Claus of Saskia De Coster? Een filosofisch werk of esoterische boeken? Een echte boekenwurm of eerder een liefhebber of verzamelaar van boeken? Oxfam-Solidariteit beschikt over een netwerk van meer dan 40 tweedehandswinkels verspreid over heel België. Het aanbod varieert van kleding over brocante en boeken tot computers. In de volgende Oxfam-filialen in het Brussels gewest vind je tweedehandsboeken:

 • Vlaamsesteenweg 102-104, 1000 Brussel, T 02 522 40 70
 • Waversesteenweg 295, 1040 Etterbeek, T 02 640 09 25
 • Elsensesteenweg 254, 1050 Elsene, T 02 648 58 42
 • Vanderkinderestraat 248, 1180 Ukkel, T 02 344 98 78
 • Auguste Hainautstraat 7, 1090 Jette, T 02 427 25 75
 • Brabançonnelaan 133, 1030 Schaarbeek, T 02 732 72 68

Librairie Nijinski

Deze Franstalige tweedehandsboekhandel schuilt achter een schitterende gevel in Elsene. Hij biedt een eclectisch aanbod van boeken en kunsttijdschriften. De meeste boeken zijn er Franstalig, maar je kunt er ook een kleine collectie Engelse fictie vinden. Comfortabele leeszetels en planten verlevendigen het geheel. Het soort winkel waar je niet naar buiten gaat zonder iets gekocht te hebben!

 • Waar: Edelknaapstraat 15, 1050 Elsene
 • Web: geen website
 • T 02 539 20 28

Hors-Série

Gekende tweehandswinkel gevestigd in een stijlvol pand in de Zuidstraat. Sinds jaar en dag gespecialiseerd in de aan- en verkoop van kunstboeken, partituren, strips, manga's, cd's, dvd's en elpees. Vaak bijzondere, prijzige uitgaven en collector's items te koop, meestal te bezichtigen in een glazen vitrine in de inkomhal. De winkel is niet zoals zo veel theedehandsboekhandels rommelig maar netjes. Vakbekwaam Franstalige personeel.

 • Waar: Zuidstraat 67
 • Web: geen website
 • T 02 534 79 59

Evasions

Evasions is een Franstalige winkel waar je naast fictie- en non-fictieboeken voor jong en oud ook cd's, elpees, dvd's, strips en videospelletjes kunt kopen en verkopen. Kleine selectie Nederlandstalige boeken. Grote selectie kunstboeken, ook in het Nederlands. Alle dagen open, ook op feestdagen.

Tulibris

In 2015 begon de Aalstenaar Peter De Meersman een winkel in Engelse tweedehandsboeken in de Tulpstraat in Elsene, halverwege de Naamsepoort en het Flageyplein. De zorgvuldig geselecteerde boeken zijn nog in goede staat - vaak gaat het om eerste drukken - en democratisch geprijsd. Je vindt er zowel fictie als non-fictie (geschiedenis, politiek, filosofie, sociologie, religie, biografieën, kunst-, foto- en reisboeken en nog veel meer). De winkel heeft een vintage look, met vazen (die ook te koop zijn), wereldkaarten, ingekaderde foto's en boekenkasten in dennenhout gemaakt door een Bulgaarse schrijnwerker.