Brussel door de bril van de fietser

“Deze route laat zien dat Brussel uiteindelijk toch klein en vooral heel divers is.”

In Brussel trap je gemakkelijk van levendige chaos naar oases van rust en alles daartussenin. Zelfs voor fietsavonturier Jenni heeft de hoofdstad nog verrassingen in petto. Trap in haar fietssporen en ontdek zelf een van de nieuwe routes die de hoofdstad door de bril van de fietser laten zien.

Na een jaar fietsen door Zuid-Amerika koos Jenni Brussel als woonplaats. Daar beperkt ze het fietsen vooral tot haar woon-werktraject. ‘Maar het is juist interessant om de stad ook eens verder te verkennen op de fiets’, zegt ze over de nieuwe fietslussen. De routes laten een stad in beweging zien en tonen hoe tweewieler en hoofdstad in heden en verleden vervlochten zijn.

Rust en ruimte
De fietslus die Jenni aflegt, varieert van de bedrijvigheid van de Beurs, het Weststation en de markt rond de slachthuizen tot de dorpse gezelligheid van de historische kern van Anderlecht en de groene ruimte eromheen. Ze verbaast zich regelmatig over de rust en de ruimte die zo dichtbij het centrum te vinden zijn.

Vooral het Astridpark valt in de smaak, het heldere water in de kleine vijvers blijkt onweerstaanbaar. ‘Koud als een bergmeertje’, oordeelt Jenni tevreden pootjebadend. Na een aaneenschakeling van groene wijken en parken, komt het stadsgevoel in het Vijverpark weer even heel dichtbij. Hoge grijze woonblokken steken af tegen al het groen. De kwakende eenden en fluitende vogels kunnen nauwelijks op tegen het constante geruis van het voorbijrazende verkeer op de Brusselse ring.

Klein en divers
De streetart op de steunpilaren van de autostrade – met onder meer een gigantisch portret van Stromae – vormt een onverwacht mini-openluchtmuseum. ‘Dat geeft het een toffe wending’, zegt Jenni kijkend naar de kleurrijke afbeeldingen. ‘Je zou eerst kunnen picknicken in het rustige Astridpark en dan hier terug een beetje sightseeën.’

Vervolgens overheerst het landelijke karakter weer in het glooiende landschap van de Pedevallei en de moerassen, weilanden en moestuinen van natuurreservaat Vogelzangbeek. Op het lange fietspad langs het kanaal – een ware luxe voor de fietser – doemt de stad weer op. ‘Deze lus laat zien dat Brussel uiteindelijk toch klein en vooral heel divers is’, concludeert Jenni zorgeloos over het asfalt zoevend. ‘Dat alles dichtbij is en beter bereikbaar per fiets dan je denkt.’

Interesse in de fietsroute ‘Groen & Grijs’? Haal je fietskaart op in Muntpunt, of raadpleeg de route online.