Brussel in het groen

Wandelen en fietsen

Deze webspecial is een ‘work-in-progress’.
We brengen de groene plekjes van Brussel geleidelijk aan in kaart.

De gemeenten in het zuiden van het Hoofdstedelijk Gewest hebben terecht een groene reputatie. Deze wordt nog een stuk straffer nu een deel van het Zoniënwoud erkend is als Unesco-werelderfgoed. De ‘beukenkathedraal’, waar de natuur geheel vrij haar gang kan gaan, illustreert het ecosysteem dat Europa kent sinds de laatste IJstijd. Dit deel van het indrukwekkende woud is het allereerste natuurlijke werelderfgoed voor België.

In sommige centrumgemeenten rond de Brusselse Vijfhoek is groen veeleer schaars, andere gemeenten genieten dan weer wel van uitgestrekte parken waar allerhande organisaties al eens speelse activiteiten op touw zetten. Denk maar aan SuperVliegSuperMouche in het Park van Vorst.

Leefmilieu Brussel staat in voor het beheer van al dat moois en ook voor het waterbeleid. Door de groene en blauwe stippen op de stadskaart met elkaar te verbinden via nieuwe parken en vijvers wint het geheel aan uitstraling. Men legde de Woluwe weer bloot en zorgde voor een wandel- en fietsroute van zestig kilometer rond Brussel: de Groene Wandeling.

Het noorden

In het noorden van Brussel zie je uitgesproken knappe voorbeelden van de drie verschillende types natuur die je in elk stadsgewest aantreft: we starten in een levendig park met weelderig groen, maar ook met een muziekkiosk die de stedelijke sfeer benadrukt. Van daaruit trekken we naar natuurgebieden waar de stad nog slechts aan de horizon verschijnt. Dan gaan we de andere kant op om ons in het drukke Schaarbeek te laten verrassen door groene binnenpaadjes en een kunstenhuis met een klaterende fontein…