In de kijker: de nieuwe Vlaamse strip

De nieuwe Vlaamse strip telt heel wat opmerkelijke talenten. Het Belgisch Stripcentrum pakt uit met een langlopende tentoonstelling over hun werk. De expo start op 19 september 2017 en duurt tot begin juni 2018.

De artistieke diversiteit weerhoudt de jonge garde tekenaars er niet van om een gemeenschappelijke ambitie te koesteren: de wereld van het stripverhaal veroveren door waarachtige verhalen te vertellen! Ze onderscheidt zich van de vorige generatie Vlaamse striptekenaars door andere inspiratiebronnen op te zoeken dan de vertrouwde familiestrips. Ze verkent verre horizonten.

Judith Vanistendael, Brecht Evens, Nix, Pieter De Poortere en Simon Spruyt genieten aanzien in binnen- en buitenland. Ze worden niet alleen geroemd om hun tekentalent, maar ook om hun taalvaardigheid.

Het succesverhaal startte met de oprichting van een adviescommissie Strips binnen het Vlaams Fonds voor de Letteren in 2002. Door beurzen toe te kennen en concrete steun te verlenen aan de vertaling en de internationale promotie heeft deze commissie barrières doorbroken.

De nieuwe, bijzonder creatieve generatie Nederlandstalige Belgische stripauteurs verdient ongetwijfeld de aandacht die deze tentoonstelling van het Stripmuseum aan hen besteedt.

 • Curators: Tine Anthoni en Mélanie Andrieu.
 • Met de steun van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
 • Meer info: www.stripmuseum.be

Wedstrijd

De VAB-club speelt in op onze aandacht voor Brussel als internationale hoofdstad van het stripverhaal en verbindt daar een sympathieke wedstrijd aan! Maak kans op een weekendje Brussel met een overnachting voor twee in The Dominican****, inclusief twee Brussels Cards voor 48 uur of één van de 5 strippakketten van stripwinkel Het B-gevaar.
> naar VAB-club

Nog meer expo!

Twee andere tentoonstellingen in het Brusselse tonen even nieuwe, verrassende beelden.

Art is Comic
MIMA, tot 31 december 2017

Het Millennium Iconoclast Museum of Art geeft meerdere auteurs de kans om hun negende kunst in de schijnwerpers te plaatsen. Ze behoren tot een nieuwe generatie die uitblinkt in ongedwongenheid. Enkele aanstormende talenten tonen eveneens werk in het Belgisch Stripcentrum. Het mag dan ook niet verwonderen dat beide musea samenspannen om jouw horizon te verruimen. Je kan deze twee tentoonstellingen bezoeken met een voordelig combiticket!

 • Snel naar de website van MIMA
 • Wat is dat ‘Iconoclast Museum’ eigenlijk?
  Het is nieuw, maar heeft snel een stevige reputatie opgebouwd.
  Het museum belicht ‘cultuur 2.0’ in het internettijdperk, waarin creatieve geesten rechtstreeks communiceren met hun fans, zonder bemiddeling en al zeker zonder betutteling. MIMA gaat op zoek naar brandend actuele uitingen van wat de heterogene stedelijke subculturen aan kunst te bieden hebben.

Knock Outsider Komiks
Art & Marges, tot 28 januari 2018

Deze tentoonstelling geeft de traditionele categorieën een vrolijke uppercut. Ze brengt ficties, abstracties, grafische gedichten, creaties zonder woorden, vrije beeldassociaties en onverwachte confrontaties tussen tekst en tekening samen. Zo wordt het beeldverhaal een speelterrein dat geen andere grenzen kent dan die van de verbeelding van de kunstenaars zelf.

 • Snel naar de website van Art & Marges
 • Wat is dat rare ‘Art & Marges museum’ eigenlijk?
  Het werkt al jaren buiten het officiële kunstcircuit en geniet een groeiende reputatie.
  Het confronteert ons op een heel speelse manier met de ‘outsiderkunst’ van psychiatrische patiënten voor wie kunst geen grenzen kent.
  Het ligt in de Hoogstraat, op een boogscheut van de Hallepoort. En dat is dan weer een gedroomd decor voor meer klassieke strips. Daarover later meer…

Muntpunt, startpunt

Expo: Grafixx Greenhouse
Vanaf 19 december 2017

De hoofdstedelijke bibliotheek Muntpunt heeft een uitgebreide stripcollectie waarin vanzelfsprekend ook de meest hedendaagse albums, die nauw aansluiten bij de actuele tentoonstellingen in Brussel, hun plaats vinden. Vanaf 19 december 2017 raakt Muntpunt helemaal in de ban van opkomende striptekenaars en illustratoren. Hun onstuimigste werk krijgt onderdak in een houten expo-serre op de benedenverdieping van het centraal gelegen gebouw op het Muntplein.