Muntpunt, startpunt

De hoofdstedelijke bibliotheek Muntpunt heeft een uitgebreide collectie beeldverhalen, zowel klassieke strips als hedendaagse ‘graphic novels’. Je vindt het grootste deel daarvan op de tweede verdieping en je kan ze ter plaatse lezen. Muntpunt is een open huis, voor iedereen toegankelijk, met uitnodigende leesplekken.

Nog wat hoger, op de vierde verdieping, vind je nog meer strips in de Brusselhoek. Deze verhalen spelen zich af in Brussel of hebben op een andere manier een band met de stad: de tekstballonnetjes zijn gevuld met het sappigste dialect. Op diezelfde ‘stoje’ prijst een themastand wisselende collecties over de hoofdstad aan. De decoratie van die stand brengt je helemaal in de sfeer om te genieten van Brussel als de hoofdstad van het stripverhaal!

Tentoonstellingen

In de kijker: De nieuwe Vlaamse strip

De nieuwe Vlaamse strip telt heel wat opmerkelijke talenten. Het Belgisch Stripcentrum pakt uit met een langlopende tentoonstelling over hun werk. De expo start op 19 september 2017 en duurt tot 3 juni 2018.

De artistieke diversiteit weerhoudt de jonge garde tekenaars er niet van om een gemeenschappelijke ambitie te koesteren: de wereld van het stripverhaal veroveren door waarachtige verhalen te vertellen! Ze onderscheidt zich van de vorige generatie Vlaamse striptekenaars door andere inspiratiebronnen op te zoeken dan de vertrouwde familiestrips. Ze verkent verre horizonten.

Judith Vanistendael, Brecht Evens, Nix, Pieter De Poortere en Simon Spruyt genieten aanzien in binnen- en buitenland. Ze worden niet alleen geroemd om hun tekentalent, maar ook om hun taalvaardigheid.

Het succesverhaal startte met de oprichting van een adviescommissie Strips binnen het Vlaams Fonds voor de Letteren in 2002. Door beurzen toe te kennen en concrete steun te verlenen aan de vertaling en de internationale promotie heeft deze commissie barrières doorbroken.

De nieuwe, bijzonder creatieve generatie Nederlandstalige Belgische stripauteurs verdient ongetwijfeld de aandacht die deze tentoonstelling van het Stripmuseum aan hen besteedt.

  • Van 19 september 2017 tot 3 juni 2018
  • Curators: Tine Anthoni en Mélanie Andrieu
  • Met de steun van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest
  • Meer info: www.stripmuseum.be

Een scherp contrast: Panorama van de Chinese strip

In het Centrum voor het Beeldverhaal loopt een striptentoonstelling zoals je er nog nooit een gezien hebt. De oudste beelden dateren van voor de uitvinding van de boekdrukkunst bij ons in het Westen!

De ‘lianhuanhua’ voeren ons terug naar een traditie van kleine boekjes (12,5 x 10 cm) en bevatten één afbeelding met bijbehorende tekst per pagina. Ze werden vaak gedrukt in miljoenen exemplaren. Ze contrasteren met hedendaagse, westers geïnspireerde strips, maar ook met de Japanse ‘manga’ die overal in Azië furore maakt.

De ‘manhua’ namen een grote vlucht in de eerste helft van de twintigste eeuw. Meneer Wang, de eerste held die in verschillende Chinese strips terugkeert, verscheen voor het eerst in 1929, op hetzelfde moment als de intrede van Kuifje bij ons. Het beroemdste Chinese personage San Mao werd geboren in 1935. Dat is het jaar dat Kuifje naar China trok voor het avontuur met de Blauwe Lotus.

  • Van 13 februari tot 9 september 2018
  • Met de steun van de Chinese overheid
  • Meer info: www.stripmuseum.be

Stripwinkels

Voor Nederlandstalige stripfanaten is Het B-Gevaar dé pleisterplek in Brussel. Deze handelszaak met een dreigende en toch aanlokkelijke naam verkoopt niet alleen albums. Je vindt er ook zeefdrukken, luxueuze vierkleurendrukprenten, posters en ex librissen.

De grootste stripwinkel is evenwel Brüsel, genoemd naar een graphic novel van de Belgen François Schuiten en Benoît Peeters. Hij ligt pal in het centrum van de stad, in de nieuwe voetgangerszone en schuin tegenover een van de betere platenzaken: Caroline Music.

Meerdere winkels die verspreid liggen over de 19 gemeenten van het hoofdstedelijk gewest treffen door hun knappe locatie en interieurinrichting. Weer andere shops ontlenen hun charme aan doordachte rommeligheid.