Brussel in woorden

literatuur in de stad

Elke stad heeft iets met woorden. Elke stad brengt schrijvers voort of ontvangt ze met open armen uit 'den vreemde'. Zo ook Brussel. Eeuwen literatuur hebben hier hun sporen nagelaten en doen dat nog steeds. Schrijvers komen en gaan in deze bruisende stad. Deze pagina wil een gids zijn die je wegwijs maakt in de Brusselse literatuur.

Hier komen alle aspecten van literatuur aan bod: boekhandels, bibliotheken, leuke leesplekken, belangrijke schrijvers in Brussel door de eeuwen heen, stripverhalen en boeken of tijdschriften waarin Brussel de hoofdrol speelt en nog veel meer.

Poëzie in Brussel

Poëzie is even onvatbaar als de regen. Soms is ze daar, soms ook niet. Dat denk je dan. Maar eigenlijk is ze er altijd. Je moet er alleen oog voor willen hebben. Zeker in een grootstad als Brussel ligt poëzie overal op de loer, tot in de meest verloren uithoeken. Met blinkende oogjes ligt ze op je te wachten tot je haar ziet, bij daglicht, maar ook in het donker. Speciaal voor jou, beste lezer, gingen wij naar haar op zoek en troffen haar aan in de meest uiteenlopende gedaanten.

Klik hier voor meer info

Schrijvers in Brussel

Groot- en hoofdsteden zijn vaak trekpleisters voor schrijvers. Van heinde en ver trekken onze schrijvende medemensen er naartoe om inspiratie op te doen, zich over te geven aan het drukke stadsleven, mensen van andere culturen te ontmoeten en, natuurlijk, om er te schrijven. Brussel vormt daar geen uitzondering op. Eeuwen geleden al kwamen schrijvers vanuit het buitenland naar onze hoofdstad, soms op de vlucht voor politieke vervolging, soms uit eigen beweging. Daarnaast kwamen ook talrijke schrijvers in Brussel ter wereld. Niet zelden speelt de stad een hoofd- of bijrol in hun boeken. De lijst van Brusselse schrijvers en van schrijvers die tijdelijk in Brussel verbleven of nog steeds verblijven, is dan ook eindeloos lang.

Klik hier voor meer info

Bibliotheken

Op zoek naar een goed boek, een te gekke cd of een spannende dvd? In de vele Brusselse bibliotheken kun je niet alleen terecht voor lees-, kijk- en luisterplezier, maar ook voor informatie en documentatie. De meeste openbare bibliotheken bieden eveneens internet aan. Je kunt er ook (digitale) naslagwerken en (kranten)databases raadplegen en er papieren kranten en tijdschriften lezen. Omdat het culturele leven in het Brussels gewest vooral georganiseerd wordt door de twee taalgemeenschappen, zijn de bibliotheken ook zo opgesplitst. Daarnaast heb je nog tal van gespecialiseerde bibliotheken in het Brussels gewest.

Klik hier voor meer info

Boekhandels

Elke zichzelf respecterende hoofdstad telt een flink aantal boekhandels. Brussel vormt daar geen uitzondering op. In de immense doolhof van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is het echter niet altijd gemakkelijk om de uitgang te vinden en op een boekhandel te stoten die je hart van blijdschap vervult en je portemonnee gevoelig lichter maakt. Speciaal voor jou selecteerde onze redactie daarom een lijst van Nederlands- en Franstalige boekhandels, anderstalige boekhandels, kunstboekhandels, ramsjboekhandels en moderne antiquariaten, nicheboekhandels, kinderboekhandels en stripwinkels. Voor de snuffelaars richten we onze aandacht ook op een keur van boekenantiquariaten, waar de geur van oud papier je de adem beneemt.

Leuke leesplekken

Boekhandels en bibliotheken vind je in overvloed in Brussel, tot grote tevredenheid van boekenwurmen. Maar waar vind je leuke, rustige en originele leesplekjes om je nieuw of tweedehands gekochte of uitgeleende boeken te lezen op een zomerse, winterse of anderszins fijne dag?

Klik hier voor meer info