Brussel in woorden

literatuur in de stad

Elke stad heeft iets met woorden. Elke stad brengt schrijvers voort of ontvangt ze met open armen uit 'den vreemde'. Zo ook Brussel. Eeuwen literatuur hebben hier hun sporen nagelaten en doen dat nog steeds. Schrijvers komen en gaan in deze bruisende stad. Deze pagina wil een gids zijn die je wegwijs maakt in de Brusselse literatuur.

Hier komen alle aspecten van literatuur aan bod: leuke leesplekken, belangrijke schrijvers in Brussel door de eeuwen heen, stripverhalen en boeken of tijdschriften waarin Brussel de hoofdrol speelt. We starten met een overzicht van de boekhandels en bibliotheken en vullen deze webspecial gaandeweg aan.

Boekhandels

Elke zichzelf respecterende hoofdstad telt een flink aantal boekhandels. Brussel vormt daar geen uitzondering op. In de immense doolhof van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is het echter niet altijd gemakkelijk om de uitgang te vinden en op een boekhandel te stoten die je hart van blijdschap vervult en je portemonnee gevoelig lichter maakt. Speciaal voor jou selecteerde onze redactie daarom een lijst van Nederlands- en Franstalige boekhandels, anderstalige boekhandels, kunstboekhandels, ramsjboekhandels en moderne antiquariaten, nicheboekhandels, partiturenwinkelsreisboekhandels, kinderboekhandels en stripwinkels. Voor de snuffelaars richten we onze aandacht ook op een keur van boekenantiquariaten, waar de geur van oud papier je de adem beneemt. Lees ze!

Bibliotheken

Op zoek naar een goed boek, een te gekke cd of een spannende dvd? In de vele Brusselse bibliotheken kun je niet alleen terecht voor lees-, kijk- en luisterplezier, maar ook voor informatie en documentatie. De meeste openbare bibliotheken bieden eveneens internet aan. Je kunt er ook (digitale) naslagwerken en (kranten)databases raadplegen en er papieren kranten en tijdschriften lezen. Omdat het culturele leven in het Brussels gewest vooral georganiseerd wordt door de twee taalgemeenschappen, zijn de bibliotheken ook zo opgesplitst. Daarnaast heb je nog tal van gespecialiseerde bibliotheken in het Brussels gewest. Lees er meer over op onze pagina Bibliotheken.