Brussels Design September

meer dan 100 evenementen

van 5 tot 30 september 2019

Het aanbod van Brussels Design September 2019 bestaat uit een waaier aan tentoonstellingen, lezingen, verkoopsmomenten en aanverwante evenementen. Een greep uit het multidisciplinaire aanbod: Brussels Design Market, Bauhaus Centenary, Keith Haring and his Belgian entourage, Focus op keramiek, Commerce Design Brussels en Brussels Is Vintage. Nieuw dit jaar is de Contemporary Design Market, met aandacht voor opkomende en gevestigde Belgische ontwerpers. Daarnaast heeft de organisatie ook oog voor Bauhaus, dat precies 100 jaar geleden werd opgericht, en voor de Belgische designer Jules Wabbes, die ook al 100 jaar geleden werd geboren. Spetterend, toch?
> Van 5 tot 30 september 2019, diverse locaties

Niet te missen!

Brussels Design Market

De Brussels Design Market werd 15 jaar geleden opgericht. Oorspronkelijk was het een grote vlooienmarkt uitsluitend gewijd aan objecten van de jaren 1950 tot midden de jaren 1980. Vandaag is de Brussels Design Market zonder twijfel een van de beste evenementen in Europa voor vintage design van de twintigste eeuw. Twee keer per jaar, in maart en september, ontvangt Tour & Taxis 100 exposanten en meer dan 7000 bezoekers. Tijdens de Brussels Design Market kunnen bezoekers Scandinavische, Belgische, Italiaanse, Franse en Amerikaanse meubels ontdekken, maar ook objecten in keramiek en glas, collector’s items en accessoires in plastic, metaal, hout of bakeliet. Reserveer dit weekend alvast in je agenda. Misschien tref je op de markt wel het meubel, object of gadget van je dromen aan!
> 28 en 29 september 2019, Tour & Taxis

Contemporary Design Market - Expo Jules Wabbes, 100 jaar

Dit jaar zet Brussels Design September de Brusselse meubelontwerper en interieurarchitect Jules Wabbes (1919-1974) in de kijker naar aanleiding van de 100-jarige viering van zijn geboorte. Wabbes werd geboren in Sint-Gillis en gaf les aan het Sint-Lukasinstituut. Doorheen zijn carrière werkte de ontwerper vaak samen met de Brusselse architect André Jacqmain (1921-2014).
> 28 en 29 september 2019, Tour & Taxis

Tips!

Hoe te kiezen uit meer dan 100 evenementen? Welke zijn de interessantste, eigenzinnigste en meest tot de verbeelding sprekende? Je zou van minder last hebben van keuzestress! Speciaal voor jou selecteerde onze redactie daarom enkele evenementen die meer dan de moeite waard zijn.

Bauhaus Centenary

De Belgische Caroline Notté, architect, interieurdesigner en fotograaf, creëert verbluffende universums waarin kleur, materie en vormen een essentiële rol spelen: haar projecten worden gesublimeerd door haar talent om tegenstellingen te combineren en onverwachte associaties te creëren. Voortdurend geïnspireerd door het werk van de grote meesters van de Bauhaus-kleur, pleit Notté voor een terugkeer naar de basis. Haar atelier en exporuimte is gevestigd in het huis van de Belgische architect Louis Herman de Koninck (1896-1984), een van de voortrekkers van de Moderne Beweging en een van de talentrijkste vertegenwoordigers van het functionalisme in België. Dat huis op zich is al de moeite van de verplaatsing waard!
> Van 3 tot 30 september 2019, Huis Louis Herman de Koninck

Keith Haring and his Belgian entourage

In het kader van Brussels Design September richt Galerie de la Béraudière de spots op de Amerikaanse kunstenaar Keith Haring (1958-1990). Haring had een speciale band met België, dat hij tussen 1987 en 1990 drie keer bezocht. Tijdens deze bezoeken legde hij stevige contacten met verzamelaars en met leden van de toenmalige Belgische kunstwereld. Galerie de la Béraudière brengt in deze expo het werk van Haring samen met dat van Belgische pop-artkunstenaars als Evelyne Axell en Pol Mara. Bovendien toont ze tegelijk ook werk van de eclectische Franse kunstenaar Olivier Gagnère (1952), die actief is als glaskunstenaar, keramist, interieurontwerper, decorateur, designer en meubelontwerper.
> Van 5 september tot 31 oktober 2019, Galerie de la Béraudière

Focus op keramiek

Brussels Design September richt de aandacht dit jaar op keramiek. Een grote groepstentoonstelling in Area 42 in Schaarbeek toont een overzicht van sculpturale (artistieke) en functionele (ambachtelijke) keramiek van zowel Belgische als internationale keramisten. Functionele keramiek kan op steeds meer interesse rekenen van het publiek. Keramiek als kunstobject zit al langer in de lift. Keramisten beginnen nieuwe procedés te onderzoeken, weg van de artisanale, decoratieve en functionele vormgeving. Ze bewerken de klassieke technieken van de materie, vervagen de grens tussen ambacht en kunst en brengen keramiek zo binnen in de wereld van de hedendaagse kunst.
> Van 7 tot 30 september 2019, Area 42