Brussels Design September

meer dan 100 evenementen

van 7 tot 30 september

Voor het twaalfde jaar op rij slaat Brussels Design September zijn tenten op in de hoofdstad. Voor de twaalfde keer is het designfestival, dat meer dan 100 culturele en commerciële evenementen verenigt onder één paraplu, dé hotspot voor het designminnende volkje. Een maand lang biedt Brussel een platform voor ontmoetingen met tal van nationale en internationale designers, architecten en designliefhebbers. En geef toe: wie houdt er niet van mooi vormgegeven objecten? Iedereen toch?!

Het aanbod is, comme d'habitude, even lang als breed: een waaier van tentoonstellingen, vernissages, debatten, conferenties, workshops, films, een Art & Crafts-parcours, Commerce Design Brussels en de Brussels Design Market. In allerhande winkels, pop-up stores, galeries en culturele ruimtes ontdek je het mooiste, vernieuwendste en meest functionele dat hedendaags design te bieden heeft. Om van te watertanden!
Ga naar de website

Niet te missen!

Brussels Design Market

Wie Brussels Design September een warm hart toedraagt, kan niet om de Brussels Design Market heen. Nu al voor de 24ste keer vindt dit stijlvolle gebeuren plaats, in het weekend van 23 en 24 september in de hallen 3 en 4 van Thurn & Taxis, Havenlaan 86c, 1000 Brussel.

De Brussels Design Market is de grootste vintage design-markt in Europa. Elk jaar lokt de markt zo'n 100 exposanten en 7.000 bezoekers. Designliefhebbers kunnen er hun hart ophalen aan Scandinavische, Belgische, Italiaanse, Franse en Amerikaanse meubels, maar ook aan objecten in keramiek en glas, collector's items en accessoires in plastic, metaal, hout of bakeliet. Reserveer dit weekend alvast in je agenda. Misschien tref je op de markt wel het meubel, object of gadget van je dromen aan!
Ga naar de website

Tips!

Hoe te kiezen uit een honderdtal evenementen? Welke zijn de interessantste, de meest eigenzinnige, de meest tot de verbeelding sprekende? Je zou van minder last krijgen van keuzestress! Speciaal voor jou selecteerde onze redactie daarom enkele evenementen die ons de moeite waard lijken.

Recyclart FABRIK expo DESIGN

Hout- en metaalatelier Recyclart FABRIK is een tewerkstellingstraject voor laaggeschoolde en langdurig werkzoekenden. In het kader van Brussels Design September stelt het atelier van 7 tot 30 september eigen werk tentoon bij Bip, het huis van het gewest in de Koningsstraat 2, 1000 Brussel. Wie meer werk van het atelier wil bekijken, kan op 16 en 17 september terecht op de opendeurdagen van Recyclart. Je kunt er kennismaken met het nieuwe project FILANTROPIE, meubeluitgeverij, een unieke samenwerking tussen jong Belgische designtalent en de arbeiders van het atelier. 100% made in Brussels!
Ga naar de website

Conferenties in Flagey

In het kader van Brussels Design September vinden in Flagey conferenties plaats met en rond zes (inter)nationale topdesigners: de Cyprioot Michael Anastassiades, de Spanjaard Nacho Carbonell, de Belgen Nathalie Dewez en Piet Stockmans, en de Italianen Renato Toso en Noti Massari. Deze lezingen vinden respectievelijk plaats op 7, 14, 19, 20 en 26 september. Klik hier voor meer info en tickets.

 

Vintage Tour

Brussels Design September organiseert tijdens deze editie een 'urban vintage shop trail'. Deze tocht voert liefhebbers van vintage design naar alle uithoeken van Brussel om er geweldige locaties te ontdekken waar 20ste-eeuws design te koop wordt aangeboden. Klik hier voor meer info.

Breathe Installation

Tijdens de hele duur van Brussels Design September zal er in het water van de rechthoekige vijver op de Vismet (Sint-Katelijneplein) een ecologisch verantwoord 'eiland' te zien en te betreden zijn. Je kunt er samen met andere Brusselaars (en pendelaars?) samenzitten rond een grote ronde tafel om er te eten, te praten of te dromen. De installatie gebruikt haar eigen natuurlijke materialen om de lucht rond het eiland te filteren en te reinigen en zo de stad en haar bewoners als het ware nieuw leven in te blazen. Of hoe je Brussel met anderen kunt delen zonder een grote ecologische voetafdruk achter te laten! Klik hier voor meer info.

Praktisch

Brussels Design September vindt plaats van 7 tot 30 september op verschillende plekken in Brussel. Raadpleeg de website voor het volledige programma.