Brussels Gallery Weekend

Het Brussels Gallery Weekend viert de heropening van het circuit van promotiegaleries en 'non profit spaces' na de vakantieperiode.

Brussels Gallery Weekend

Van donderdag 5 tot zondag 8 september 2019 beloven het opnieuw hoogdagen te worden voor kunstliefhebbers en -verzamelaars. Veertig galeries en zeventien kunstencentra en 'artist run spaces' openen naar jaarlijkse goede gewoonte tegelijk hun deuren om de ongelooflijke diversiteit en rijkdom van de Brusselse hedendaagse kunstscene te tonen. Net als vorig jaar is het Vanderborghtgebouw in de Schildknaapstraat - in hartje Brussel - opnieuw de centrale ontmoetingsplek voor het publiek. Je treft er een infopunt aan en ook een bar.
> Brussels Gallery Weekend, diverse locaties

OFF Program

Naast het reguliere aanbod van het Brussels Gallery Weekend is er ook een 'OFF Program', zeg maar een nevenprogramma. Dat biedt niet minder interessante performances en expo's in zeventien kunstencentra en 'artist run spaces', waaronder La Loge, WIELS, Botanique, Fondation CAB, BOZAR en CENTRALE.lab. Tot de deelnemende kunstenaars behoren onder anderen Sammy Baloji, William Kentridge, Gabriel Kuri, Claire Andrzejczak en Carey Young.
> Klik hier voor meer info

Brussels Gallery Weekend Show: Fried Patterns

Het Vanderborghtgebouw is niet alleen de centrale ontmoetingsplek van het Brussels Gallery Weekend, er vindt daarnaast ook een groepsexpo plaats onder de titel 'Fried Patterns'. De expo stelt het werk voor van negentien kunstenaars die wonen en werken in Brussel en van wie het werk nog niet vertegenwoordigd wordt door een promotiegalerie. Het gaat om kunstenaars die nog studeren aan de academie of een ander hoger kunstinstituut, nog maar pas afgestudeerd zijn of al enkele jaren ervaring op de teller hebben staan. Samen vormen zij een mooie dwarsdoorsnede van nog onbekend of nog te weinig bekend Brussels talent. Enkele namen: Anastasia Bay, Sofia Caesar, Laurent Dupont, Claudio Pantó, Bat Sheva Ross en Charlotte Vander Borght. De curator van de tentoonstelling is Tenzing Barshee.
> Zaterdag 7 en zondag 8 september, Vanderborghtgebouw

Expo Kunst Aan Zet

Dit Vlaamse initiatief gaat een samenwerking aan met verschillende Brusselse galeries met als doel het werk te promoten en tentoon te stellen van kunstenaars die in Vlaanderen en Brussel wonen en werken. De deelnemende galeries stellen een selectie tentoon van betaalbare kunst. Met dank aan de kersverse 'Renteloze Kunstlening' kan een groter publiek nu gemakkelijker kunstwerken aanschaffen. Tijdens Brussels Gallery Weekend 2019 stelt Kunst Aan Zet acht van deze werken voor met een expo in het Vanderborghtgebouw.

Talks / Debatten

 

Tijdens het Brussels Gallery Weekend vinden er twee (Engelstalige) debatten plaats in het Vanderborghtgebouw.

  • Vrijdag 6 september van 17.00 tot 18.00 uur: 'Must galleries rethink their format?'
  • Zaterdag 7 september van 14.00 tot 15.00 uur: 'What future awaits printed magazines?'

Inschrijven niet vereist, deelname gratis!

Kunstgaleries: even toegankelijk als musea

Wat je altijd al wilde weten over galeries, maar nooit durfde te vragen

Kan je een kunstgalerie binnenstappen zonder er iets te moeten kopen? Dringt een galerist zich niet aan je op? Voelt het niet ongemakkelijk aan als je de enige bezoeker bent in een galerie? Mag je praten in een galerie of dien je er een sacrale stilte te bewaren? Mag je er binnen in vrijetijdskledij of dien je een vestimentaire code te hanteren? En hoe raak je weer weg uit een galerie zonder een schuldig gezicht op te zetten omdat je niets hebt gekocht? Kwellende vragen, verlossende antwoorden. De galeriesector is nog te veel omgeven door mythes die ervoor zorgen dat mensen afhaken. Het redactieteam van Promo Brussel wil daar iets aan doen. Hoe? Simpel: door antwoorden te geven op vragen die je uit schaamte nooit hardop durfde te stellen. Een poging tot demystificatie van een 'moeilijke' sector. Met als achterliggende bedoeling je over je drempelvrees heen te helpen. Want eens je die overwonnen hebt, staan je tal van artistieke avonturen te wachten!
> Lees hier verder

Galeries in Brussel: negen portretten van topgaleristen

Wat gaat er om in het hoofd van topgaleristen? Hoe stellen zij een 'stal' van kunstenaars samen en hoe houden zij hem bijeen? Hoeveel belang hechten ze aan een mission statement? Hoe gaan ze om met de concurrentie? Hoe plaatsen ze hun kunstenaars succesvol in de markt? Hoe winnen ze het vertrouwen van potentiële klanten en/of verzamelaars? Hoe belangrijk vinden zij deelname aan internationale kunstbeurzen? Hoe zien zij de wereldwijde kunstmarkt evolueren? Voor welke uitdagingen zien zij zich gesteld? Hoe houden sommigen onder hen het al tientallen jaren vol? En waarom openen zoveel buitenlandse topgaleristen een filiaal in Brussel? Op deze en nog veel meer vragen vind je het antwoord in negen portretten van topgaleristen die in onze hoofdstad gevestigd zijn of er een filiaal hebben.
> Lees ze hier!