Brussels Gallery Weekend

Het Brussels Gallery Weekend viert de heropening van het circuit van promotiegaleries en 'non profit spaces' na de vakantieperiode.

Brussels Gallery Weekend

Van donderdag 5 tot zondag 8 september 2019 beloven het opnieuw hoogdagen te worden voor kunstliefhebbers en -verzamelaars. Een 40-tal galeries en een 15-tal kunstencentra en 'artist run spaces' openen naar goede jaarlijkse gewoonte tegelijkertijd hun deuren om de ongelooflijke diversiteit en rijkdom van de Brusselse hedendaagse kunstscene te tonen. Net als vorig jaar is het Vanderborghtgebouw in de Schildknaapstraat - in hartje Brussel - opnieuw de centrale ontmoetingsplek voor het publiek. Je treft er een infopunt aan alsook een bar.
> Brussels Gallery Weekend, diverse locaties

OFF Program

Naast het 'reguliere' aanbod van het Brussels Gallery Weekend - de opening van nieuwe expo's in een 40-tal galeries - is er ook een 'OFF Program', ofwel een nevenprogramma. Dat biedt niet minder interessante performances en expo's in een 15-tal 'artist run spaces' en instellingen in de Europese hoofdstad. Om slechts een paar namen te noemen: Kanal - Centre Pompidou, Komplot, La Loge, MIMA, Muntpunt, WIELS en Boghossian Foundation Villa Empain.
> Klik hier voor meer info

Talk: Booming Brussels, Art City

De Brusselse galeriesector doet het goed op Europees vlak. De stad telt opvallend veel topgaleries, verzamelaars en kunstenaars. Reden genoeg om er een debat rond te organiseren, met als deelnemers Anne Vierstraete (directeur Art Brussels), Zoë Gray (curator bij WIELS) en Harlan Levey (van galerie Harlan Levey Projects). Kunstcriticus Sam Steverlynck, hoofdredacteur van het Kunsttijdschrift (H)art, modereert het debat, dat in het Engels plaatsvindt. Klik op de link hieronder of op de foto hiernaast om je in te schrijven.
> Zaterdag 8 september 2018, Muntpunt

Kunstgaleries: even toegankelijk als musea

Wat je altijd al wilde weten over galeries maar nooit durfde te vragen

Kan je een kunstgalerie binnenstappen zonder er iets te moeten kopen? Dringt een galerist zich niet aan je op? Voelt het niet ongemakkelijk aan als je de enige bezoeker bent in een galerie? Mag je praten in een galerie of dien je er een sacrale stilte te bewaren? Mag je er binnen in vrijetijdskledij of dien je een vestimentaire code te hanteren? En hoe raak je weer weg uit een galerie zonder een schuldig gezicht op te zetten omdat je niets hebt gekocht? Kwellende vragen, verlossende antwoorden. De galeriesector is nog te veel omgeven door mythes die ervoor zorgen dat mensen afhaken. Het redactieteam van Promo Brussel wil daar iets aan doen. Hoe? Simpel: door antwoorden te geven op vragen die je uit schaamte nooit hardop durfde te stellen. Een poging tot demystificatie van een 'moeilijke' sector. Met als achterliggende bedoeling je over je drempelvrees heen te helpen. Eens je die overwonnen hebt, staan je vele artistieke avonturen te wachten!
> Lees hier verder

Galeries in Brussel: negen portretten van topgaleristen

Wat gaat er om in het hoofd van topgaleristen? Hoe stellen zij een 'stal' van kunstenaars samen en hoe houden zij hem bijeen? Hoeveel belang hechten ze aan een mission statement? Hoe gaan ze om met de concurrentie? Hoe plaatsen ze hun kunstenaars succesvol in de markt? Hoe winnen ze het vertrouwen van potentiële klanten en/of verzamelaars? Hoe belangrijk vinden zij deelname aan internationale kunstbeurzen? Hoe zien zij de wereldwijde kunstmarkt evolueren? Voor welke uitdagingen zien zij zich gesteld? Hoe houden sommigen onder hen het al tientallen jaren vol? En waarom openen zoveel buitenlandse topgaleristen een filiaal in Brussel? Op deze en nog veel meer vragen vind je het antwoord in negen portretten van topgaleristen die in onze hoofdstad gevestigd zijn of er een filiaal hebben.
> Lees ze hier!

Een doorsnee werkdag uit het leven van een galerist

Hoe vullen galeristen eigenlijk een doorsnee werkdag in? Met andere woorden: wat komt er allemaal kijken bij hun beroep? Lopen zij heel de tijd in maatpak rond of trekken ze ook al eens een overall aan? Kortom, houden galeristen zich alleen met hun kunstenaars, klanten en bezoekers bezig of slaan ze ook al eens een spijker in de muur? Het antwoord op die vragen hangt van veel factoren af. Grote galeries die het werk van belangrijke kunstenaars vertegenwoordigen en dus kapitaalkrachtig zijn, hebben personeelsleden in dienst die zowel op organisatorisch als administratief vlak veel werk uit de handen van galeristen nemen. Bij kleine(re) galeries is dat niet altijd het geval. Daar zien de galeristen zich genoodzaakt om polyvalent op te treden en zelf veel te regelen, wat impliceert dat ze zich niet uitsluitend met de artistieke kant van de zaak bezig kunnen houden. Om geïnteresseerden een inkijk te gunnen in het dagelijks leven van een galerist, vroegen wij aan Jan De Clercq van Galerie Meessen De Clercq hoe hij een doorsnee werkdag invult.
> Klik hier voor zijn 'dagboek van één dag'

Art Book Collection

Muntpunt bezit een uitgebreide kunstboekencollectie met bijzondere aandacht voor hedendaagse kunstenaars, architecten, fotografen, vormgevers en modeontwerpers. Op de vijfde verdieping staan deze boeken aantrekkelijk en wervend opgesteld, in verschillende subcollecties: Starters kunst, Artist’s books en tentoonstellingscatalogi bieden een inkijk in wat vandaag in de kunstwereld gebeurt. De meeste boeken kan je meenemen, sommige subcollecties, zoals de Artist's books, zijn bedoeld om alleen ter plaatse te savoureren…

Naar aanleiding van het Brussels Gallery Weekend staat in de Agora in Muntpunt een selectie uit de kunstboekencollectie opgesteld, met titels over kunst verzamelen, bekende kunstverzamelingen, de kunstwereld in zijn globaliteit, enkele recente Belgische overzichtstentoonstellingen van hedendaagse kunst, en Belgische en internationale kunstenaars en designers die op een of andere manier aan Brusselse musea en galeries gelinkt zijn.
> Bekijk onze selectie hier

Brussels Gallery Weekend Show: Fried Patterns

Het Vanderborghtgebouw is niet alleen de centrale ontmoetingsplek van het Brussels Gallery Weekend, er vindt daarnaast ook een groepsexpo plaats onder de titel 'Fried Patterns'. De expo stelt het werk voor van 19 kunstenaars die wonen en werken in Brussel en van wie het werk nog niet gerepresenteerd wordt door een promotiegalerie. Het gaat om kunstenaars die nog studeren aan de academie of een ander hoger kunstinstituut, nog maar pas afgestudeerd zijn of al enkele jaren ervaring op de teller hebben staan. Samen vormen zij een mooie dwarsdoorsnede van nog onbekend of nog te weinig bekend Brussels talent. Enkele namen: Anastasia Bay, Sofia Caesar, Laurent Dupont, Claudio pantó, Bat Sheva Ross en Charlotte Vander Borght. De curator van de tentoonstelling is Tenzing Barshee.
> Zaterdag 7 en zondag 8 september, Vanderborghtgebouw