Is dit Molenbeek?

Al lang voor de terreuraanslagen in Parijs en Brussel moest Oud-Molenbeek tegen een negatief imago vechten. We laten u graag ook de andere kant zien.

Ons verhaal begint bij de aanleg van het Kanaal naar Charleroi in 1829, dat een kloof vormt tussen Brussel en Molenbeek. De aanvoer van steenkool en ijzererts zorgt voor een ongekende industriële ontwikkeling. ‘Petit Manchester’ trekt rond 1900 duizenden arbeidsmigranten uit Vlaanderen en Wallonië aan. Als vanaf 1970 de industrie wegtrekt, blijven in de oude arbeiderswijken de recente migranten achter, velen uit Marokko.

Vanaf het jaar 2000 oogt het beeld diverser: andere nieuwkomers en jonge, vaak creatieve stadsbewoners steken het kanaal over. Gentrificatie kan een zegen maar ook een vloek zijn. Sociale woningbouw, buurtwerkingen en de aanleg van speelpleinen en parken moeten dit dichtbevolkte gebied ademruimte geven.

Praktische info

Thema: 
Architectuur, Diversiteit, Economie, Geschiedenis en erfgoed, Stedelijke cultuur
Graad: 
2de graad SO, 3de graad SO
Type: 
Wandeling met gids
Duur: 
3,5 uur
Prijs: 
€210 per gids
Aantal: 
max. 25 deelnemers
Brusselse gemeente of wijk: 
Oud-Molenbeek
Vertrekplaats : 
Aan het kanaal
Metrohalte Graaf van Vlaanderen, Ribaucourt of Beekkant
1000 Brussel
België
Ideale combinatie: 

MIMABrussels Museum voor Arbeid en Industrie, Thurn & Taxis, MOMUSE, MigratieMuseumMigration, Museum voor hedendaagse kunst in de Belle-Vue brouwerij