Beste wensen voor 2018!
UiTinBrussel hoopt dat het een kleurrijk jaar wordt, vol vinnige initiatieven.
Wat we daarmee bedoelen? Dat leggen we uit aan de hand van enkele ‘good practices’ uit 2017.
UiTinBrussel hoopt op nog veel meer speelse, creatieve uitingen van burgerschap
met een aanstekelijke mix van verantwoordelijkheidszin en onbekommerd enthousiasme.
MolenGeek
Ibrahim Ouassari verliet de school op zijn dertiende, maar ontdekte als twintigjarige de technologie. Met groot vernuft bedacht hij MolenGeek, een programmeerschool en bedrijvencentrum met bijzondere aandacht voor jongeren die in moeilijkheden verkeren omdat ze op school hun draai niet vinden en een andere start nodig hebben.
MolenGeek scherpt de digitale vaardigheden van jongeren aan en geeft hen het goede voorbeeld als het gaat om ondernemingslust. De Koreaanse technologiegigant Samsung onderscheidde het initiatief met een prijs voor innovatie voorzien van een sociale insteek. Dat was het begin van nieuwe avonturen die nu naar Padua in het noorden van Italië leiden.
De eerste internationale stappen van de vzw uit Molenbeek voeren ons hopelijk naar een digitaal netwerk dat over het hele Europese continent kansen biedt aan wie uit de boot dreigt te vallen. Dan is het niet meer je achtergrond, maar je verbeeldingskracht en doorzettingsvermogen die de toekomst bepalen.
Een verfrissende sollicitatie
Zes personen die een cursus communicatie volgen bij het Franstalige opleidingscentrum Bruxelles Formation bedachten een hoogst originele manier om zich te verzekeren van de belangstelling van toekomstige werkgevers. Liever dan een cv rond te sturen, wat erg anoniem overkomt, tonen ze zichzelf op immense, strategisch aangebrachte affiches: elke werkzoekende kon zijn bord plaatsen in de onmiddellijke omgeving van een gedroomde werkgever. De boodschap is eenvoudig: ‘Werf mij aan.’ Ze mochten rekenen op de steun van JCDecaux, een firma die in het Brusselse grote reclamepanelen beheert en zelf ook graag verrassend uit de hoek komt.
Toestand / Allee du Kaai
Pal tegenover Tour & Taxis langs de Havenlaan komt er binnenkort een park te liggen. Dat is goed nieuws voor liefhebbers van groen in de stad en zo mogelijk nog meer voor wie de sociale dynamiek in de Kanaalzone graag ondersteunt. Jammer is dat het tijdelijke project ‘Allee du Kaai’ op datzelfde ogenblik verdwijnt…
‘Allee du Kaai’ was een gezamenlijk initiatief van de vzw Toestand en van Leefmilieu Brussel, die een informele ontmoetingsplaats creëerden waar sociale, culturele en sportieve initiatieven tot bloei kwamen in afwachting van de aanleg van het park.
‘Allee du Kaai’ kon niet anders zijn dan een tijdelijk project en heeft een steentje bijgedragen tot het omtoveren van wat ooit een desolate buurt was. De vzw Toestand, die dit alles bezielde, sloot vanaf het begin een contract af met de Vlaamse Overheid om de geleverde prestaties weer te geven in een naslagwerk. Dat zal hopelijk leiden tot nog meer tijdelijk gebruik van braakliggende terreinen.
Voor de concertzaal Magasin 4, die vlak naast de loodsen van ‘Allee du Kaai’ ligt, is de toekomst nog onzeker. UiTinBrussel hoopt dat er ook voor die pleisterplek van de alternatieve muziekcultuur een overheid opstaat met reddingsplannen…
Recyclart Fabrik / L’Asticot
Fabrik is een deelwerking van het kunstencentrum Recyclart dat hiermee cultuur combineert met sociale economie. De technische ploegen van de schrijnwerkerij en de metaalwerkplaats voeren projecten op maat uit. Ze zijn gespecialiseerd in het vervaardigen van meubilair voor binnen of voor de openbare ruimte.
Eén van de meest recente realisaties ontdek je in de Antoine Dansaertstraat 50, 1000 Brussel. Daar verkoopt een boetiekje ecologische kleren voor kinderen tot 12 jaar. De collecties vormen een landschap waarin de kinderen verstoppertje kunnen spelen. Door één enkel gaatje in het uitstalraam kan je de kleren zien.
Bruzine
Een antwoord op jouw vragen over leven, leren en werken in Brussel.
Brussel bulkt van de Vlaamse initiatieven en mensen die staan te popelen om hun Brussel met jou te delen. Bruzine laat diverse Brusselaars aan het woord en maakt je zo wegwijs in de stad.
Deze brochure geeft een overzichtelijk beeld van onze hoofdstad. Ze laat zien hoe Vlaanderen volop zijn rol wil blijven spelen in het bruisende en vibrerende Brussel van vandaag. De brochure bestaat in het Nederlands, Frans en Engels en is opgebouwd rond zeven thema’s: Wonen in Brussel, Leren in Brussel, Ontspannen in Brussel, Ontdekken in Brussel, Gezond in Brussel, Werken in Brussel en Brussel-Hoofdstad.
Burgerkabinet
Een bevraging van Vlamingen, Walen en natuurlijk de Brusselaars zelf ontlede de hoofdstad als cultuurcentrum, werk- en woonplek, winkel- en uitgaansstad… maar ook als onbekend terrein. De consultatie van burgers leidde tot honderden grote en kleine ideeën om problemen als mobiliteit en vervuiling aan te pakken, maar vooral om nog meer in te zetten op troeven als een jonge bevolking, de sterke aanwezigheid van studenten en de diversiteit.