Canal Grande

Twee nieuwe doe-het-zelf-wandelingen!

Brukselbinnenstebuiten en UiTinBrussel presenteren twee nieuwe doe-het-zelf-wandelingen!

Deze stadsverkenningen vormen een tweeluik in de Kanaalzone. Ze trekken zowel door de Brusselse Vijfhoek als door een deeltje van Molenbeek. In beide gevallen is de Vlaamsepoort het vertrekpunt. De ene keer ga je zuidwaarts, de volgende keer trek je naar het noorden.

Je ziet mooie voorbeelden van wat de-industrialisatie voor de stad kan betekenen: een heringerichte site combineert wonen en werken. Een gloednieuwe passiefbouw met felle kleuraccenten contrasteert met een muurschildering in zachte pasteltinten die je aan het dromen zetten.

Waar men ooit een regelrechte ravage aanrichtte, transformeert het niemandsland zich tot een wandelboulevard. Hier en daar kruis je nog een braakliggend terrein, maar de parkaanleg is al gestart…

In het zuidelijke traject verloopt de oversteek van de Ninoofsepoort naar de andere oever van het kanaal nogal avontuurlijk. Laat je niet afschrikken door de werkzaamheden!

Tip: maak er een drieluik van...

De vzw Foyer biedt een audiowandeling aan die je kan downloaden op een smartphone of een mp3-speler. Dat duurt enkele minuutjes, de tijd om je beste wandelschoenen uit de kast te halen en die aan te trekken. De joviale stem van Annabelle Van Nieuwenhuyse leidt je door de straten van het ‘Historische Molenbeek’. Hààr Molenbeek. Maar ook dat van Ben Hamidou, van Jean & Jeanneke en van vele anderen die tijdens de wandeling hun stem laten horen. Je blijft langs één kant van het kanaal, maar de getuigenissen van vroeger en nu maken van deze audiotrip de best mogelijke aanvulling op het dubbelparcours Canal Grande!