Combi-concert: Mendelssohn, Lobgesang

Concert

Brussels Philharmonic & Muntpunt
>>> zaterdag 21 april 2018

Brussels Philharmonic en Muntpunt tonen Brussel in al haar schoonheid, diversiteit en creativiteit. Het goedgevulde programma op zaterdag 21 april 2018 in Elsene staat in het teken van kijken, proeven, luisteren… en genieten.

We gaan op wandel met een gids van Korei, vervolgen met een restaurantbezoek (optioneel) en trekken dan naar Studio 4 van Flagey voor een concert van Brussels Philharmonic.

 • 15:00 - 17:30 > Wandeling
  Wandel tussen woord en beeld met een gids van Korei
 • 18:30 - 20:00 > Diner
  Geniet van een tussenstop in L’Archtitecte op het Flageyplein (optionee
 • 20:15 - 22:30 > Concert
  Beleef de gedurfde kruising tussen een cantate en een symfonie met Brussels Philharmonic o.l.v. Hervé Niquet
 • Reserveer snel

Het concert: Mendelssohn, Lobgesang

Toen de stad Leipzig in 1840 het vierhonderdjarig bestaan van Gutenbergs boekdrukkunst vierde, kreeg Mendelssohn de opdracht om niet één, maar liefst twee gelegenheidswerken te componeren. Met de Gutenberg Cantata, een feestelijke ode, maar vooral met Lobgezang, een gedurfde kruising tussen een cantate en een symfonie, bevestigde Mendelssohn zijn status als componist in de cultuurstad.

De titel ‘Lobgesang’ – lofzang – verraadt al het jubelende karakter van het werk. Mendelssohn koos ervoor niet Gutenbergs leven centraal te stellen, maar wel zijn werk. Gutenbergs eerste grote drukprestatie was de Bijbel en Mendelssohn selecteerde dan ook een aantal psalmen voor zijn groots opgezette lofrede. Na een instrumentaal begin volgen elf gezongen delen: eerst meditatief en mystiek, maar gaandeweg steeds extatischer. Muziek die ons, net als de boekdrukkunst, vanuit het duister naar het licht leidt.

Programma

 • Arvo Pärt: Cantus in memoriam Benjamin Britten
 • Felix Mendelssohn: Ave Maria
 • Felix Mendelssohn: Lobgesang, op. 52
 • Brussels Philharmonic o.l.v. Hervé Niquet
 • Met Marion Tassou (sopraan), Julien Behr (tenor) en het Vlaams Radio Koor

De wandeling: Tussen woord en beeld in Elsene

Elsene is een gemeente met een heel rijke geschiedenis, zeer verschillende wijken en vormt een thuishaven voor tal van kunstenaars. Wandelend vanuit de Maalbeekvallei naar de hoger gelegen Louizalaan maken we kennis met enkele hoogtepunten uit het patrimonium: de Loge, het theater Marni en de stichting Civa, die de ontwikkeling bevordert van architectuur-, landschaps- en stadscultuur met een bijzondere focus op Brussel.

Het restaurant: L'Architecte

Een postmodern decor zonder franjes, in combinatie met immense ramen die uitkijken op het levendige Flageyplein, maken van deze kantine een bijzondere plek die toch perfect aansluit bij de hippe kant van Elsene. De chef bereidt gerechten met verse, seizoensgebonden streekproducten en kiest daarbij voor de beste ambachtelijke leveranciers, zoals Julien Hazard (kaas) en Frédéric Blondeel (ijs en chocolade).
> Lees meer.

Praktisch

 • Vertrek om 15:00 uur stipt op het Heilig Kruisplein, 1050 Elsene. Afspraak voor de kerk
 • Prijs
  € 65 > wandeling, diner en concert (+26)
  € 50 > wandeling en concert (+26)
  € 30 > wandeling, diner en concert (-26)
  € 15 > wandeling en concert (-26)
 • Schrijf je in