De Henry Le Boeufzaal in het Paleis voor Schone Kunsten is een toplocatie voor klassieke orkesten. Grote zalen als Vorst Nationaal en Paleis 12 trekken bands naar ons land tijdens hun wereldwijde tournees. Met de AB beschikken we over een internationale speler in het clubcircuit. Muziekpublique verlegt grenzen. Maar er is nog veel meer. In deze onlinespecial presenteren we je ruim twintig 'venues', zodat werkelijk niemand zal kunnen zeggen dat er geen zaal naar zijn gading te vinden is in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest!

Le 140

Al sinds de herfst van 1963 stelt Le 140 - gesticht door Jo Dekmine en tot juni 2017 'Théâtre 140' genoemd - een internationaal en gevarieerd programma-aanbod voor waarin zowel muziek, variété en dans als visueel en teksttheater aan bod komen. Enkele van de meest prestigieuze kunstenaars die de afgelopen vijf decennia het gebouw met een bezoek vereerden, waren onder meer het New York Living Theatre, Tadeusz Kantor, Serge Gainsbourg, Pink Floyd en Pina Bausch.

Le 140, Eugène Plaskylaan 140, 1030 Schaarbeek | 02 733 97 08 | www.le140.be

Ancienne Belgique

De Ancienne Belgique, ook wel kortweg de AB genoemd, is een internationaal gerenommeerde concertzaal in hartje Brussel. Heel het jaar door vinden er concerten van lokale en internationale artiesten en groepen plaats, overwegend in het genre van de populaire muziek (rock, pop, hiphop, reggae, punk, metal, chanson, folk...). Naast de grote inkomhal beschikt de AB over twee zalen: de Grote Zaal (capaciteit 2000 personen) en de Club (capaciteit 250 personen). Er is ook een opnamestudio die toelaat om concerten live op te nemen. Daarnaast organiseert de AB ook AB Sessions, huiskamerconcerten, listening sessions en lezingen in Huis 23. De AB beschikt eveneens over een eigen tv-kanaal: AB TV.

Ancienne Belgique, Anspachlaan 110, 1000 Brussel | 02 548 24 84 | info@abconcerts.be | www.abconcerts.be

Art Base

Art Base is een multifunctioneel kunstencentrum dat gelegen is tegenover het Stripmuseum. Het centrum organiseert zowel tentoonstellingen als concerten en andere performances. De optredens vinden plaats in een erg intieme setting: de zaal is toegankelijk voor maar 80 personen. Dat zorgt voor een direct contact met de muzikanten. De focus ligt daarbij op mediterraanse en balkanmuziek, latino en klassieke muziek.

Art Base, Zandstraat 29, 1000 Brussel | 02 217 29 20 | info2@art-base.be | www.art-base.be 

Ateliers Claus

Les Ateliers Claus is een kunstencentrum en concertzaal in Sint-Gillis. Het werd ingericht in een voormalig meubeldepot. De naam ontstond organisch en verwijst naar bezieler Frans Claus. Sinds 2006 worden er op een professionele manier concerten georganiseerd, met ruimte voor Belgische en internationale artiesten binnen al wat opwindend, experimenteel, gedurfd en uniek is. De leuze is niet voor niets 'between art en rock-'n-roll'. De grootste zaal in Sint-Gillis kan 180 bezoekers ontvangen. Grotere concerten vinden plaats in Zaal Rogier onder het Rogierplein in Sint-Joost-ten-Node.

Les Ateliers Claus, Crickxstraat 15, 1060 Sint-Gillis | 02 534 51 03 | info@lesateliersclaus.com | www.lesateliersclaus.com

Beursschouwburg

De Beursschouwburg is een multidisciplinair kunstencentrum, gelegen in hartje Brussel. Het centrum organiseert theatervoorstellingen, performances, concerten, nightlife events, expo's, debatten en lezingen. In de bonte programmering geen monocultuur, maar constante kruisbestuiving. De Beursschouwburg staat bekend als een huis dat jonge en vernieuwende artiesten een platform biedt. Zo vind je er vaak de grote namen van morgen terug.

Beursschouwburg, Auguste Ortsstraat 20-28, 1000 Brussel | 02 550 03 50 | info@beursschouwburg.be | www.beursschouwburg.be

Botanique

De Botanique mag zich sinds 23 januari 1984 het cultureel centrum van de Franse Gemeenschap van België noemen. Het centrum is vooral gericht op muziekconcerten (elk jaar zo'n 280) en fototentoonstellingen. Concerten vinden er plaats op een unieke locatie, in sfeervolle en intieme ruimtes. De kwalitatieve eclectische programmatie staat zeer open voor nieuwe trends. Het centrum telt drie concertzalen: de Orangerie (650 plaatsen), de Rotonde (275 plaatsen) en de Witloof Bar (180 plaatsen). Elk jaar in mei organiseert de Botanique 'Les Nuits Botanique', een tiendaags festival dat meer dan 150 bands programmeert.

Botanique, Koningsstraat 236, 1210 Sint-Joost-ten-Node | 02 226 12 11 | info@botanique.be | www.botanique.be

Conservatorium Brussel

Het Koninklijk Conservatorium Brussel, kortweg Conservatorium Brussel, is ingebed in de Erasmushogeschool Brussel. Het is een gastvrij artistiek huis dat zijn muzikale deuren en ramen opent naar de samenleving en haar diversiteit. Het gaat voortdurend in dialoog en interactie met het culturele en artistieke veld. Het Conservatorium telt twee concertzalen. De eerste biedt plaats aan 600 personen, verdeeld over het gelijkvloers en de loges op de eerste en tweede verdieping. De kleine concertzaal bevindt zich op het adres Kleine Zavel 5 in 1000 Brussel, en telt 100 plaatsen in de vorm van een in de hoogte oplopende zittribune. Het conservatorium organiseert zelf concerten, maar biedt zijn concertzalen ook te huur aan.

Koninklijk Conservatorium Brussel, Regentschapsstraat 30, 1000 Brussel | 02 513 45 87 | www.kcb.be

Espace Senghor

Het Gemeentelijk Cultureel Centrum van Etterbeek, genoemd naar de Senegalese dichter Léopold Senghor (1906-2001), maakt deel uit van de Franse Gemeenschap en is gelegen in de Europese wijk. Het centrum draagt de uitwisseling van culturen hoog in het vaandel. De zaal dateert uit het begin van de 20ste eeuw. Ze heeft een erg goede akoestiek en een capaciteit van 250 zitplaatsen. Jaarlijks vinden er een aantal klassieke concerten per seizoen, een cyclus wereldmuziek en jazzoptredens plaats.

Espace Senghor, Waversesteenweg 366, 1040 Etterbeek | 02 230 31 40 | info@senghor.be | www.senghor.be

Flagey

Flagey is een Brussels cultuurhuis voor projecten rond muziek en beeld. Gelegen aan het Flageyplein naast de vijvers van Elsene, is dit voormalige nationale radio- en televisiegebouw een plek waar  verschillende artistieke disciplines elkaar kruisen. Cultuurliefhebbers van alle leeftijden kunnen terecht in dit prachtige art-decogebouw voor zowel jazz, wereldmuziek, als klassieke en hedendaagse muziek, maar ook voor films en videoprojecten. Flagey ontvangt jaarlijks de allergrootste artiesten uit binnen- en buitenland en wil ook kansen bieden aan jong (Belgisch) talent. Dankzij de structurele steun van de verschillende Belgische gemeenschappen, door de uitzonderlijke akoestische kwaliteiten van de zalen, de gevarieerde programmatie, en door eigen festivals zoals de Flagey Piano Days en het Brussels Jazz Festival, is Flagey uitgegroeid tot één van de belangrijkste cultuurhuizen in binnen- en buitenland.

Flagey, Heilig-Kruisplein, 1050 Elsene | 02 641 10 10 | info@flagey.be | www.flagey.be

Halles de Schaerbeek

Les Halles de Schaerbeek werken aan een multidisciplinair, hedendaags en internationaal artistiek project. Ze bewerkstelligen een kruising tussen dans, circus, podiumkunsten en muzikale optredens. De projecten overstijgen de grenzen van hun discipline en stellen hun eigen conventies in vraag. Zowel voor de toeschouwers als voor de kunstenaars van bij ons pogen Les Halles de Brusselse scène open te trekken en het publiek kennis te laten maken met vernieuwende, artistieke bewegingen die zich elders hebben ontwikkeld.

Les Halles de Schaerbeek, Koninklijke Sinte-Mariastraat 22, 1030 Schaarbeek | 02 218 21 07 | info@halles.be | www.halles.be

Henry Le Boeufzaal in het Paleis voor Schone Kunsten

Het Paleis voor Schone Kunsten is een creatie van Victor Horta, die ook onder meer de Ravensteingalerij en het Centraal-Station ontwierp. De Henry Le Boeufzaal werd op 19 oktober 1929 feestelijk ingehuldigd. De grootste musici van de 20ste eeuw stonden er op het podium, onder wie Mengelberg, Horowitz, Rachmaninov en Stravinski. Maar ook groten uit de lichte muziek (jazz, pop) concerteerden er, onder wie Sonny Rollins en John Cale. Akoestisch behoort de grote concertzaal tot de vijf beste ter wereld. In 2000 is de zaal volledig gerestaureerd. De 2100 zitjes bieden iedereen een optimaal zicht op het podium.

Paleis voor Schone Kunsten, Ravensteinstraat 23, 1000 Brussel | 02 507 82 00 | info@bozar.be | www.bozar.be

Jazz Station

Het Jazz Station, dat zichzelf omschrijft als een 'Levend Centrum van de Jazz in Brussels' is al ruim tien jaar gevestigd in een gerenoveerd oud treinstation dat in 1885 officieel werd geopend. Het beschikt over een museumgedeelte en een jazzarchief en organiseert wekelijks concerten. Behalve een concertruimte is het ook een labo waar de jonge generatie jazzspelers op de nodige ondersteuning kan rekenen. Elke zaterdag vinden er om 18u (aperitief)concerten plaats en door de week om 20u30. En dat is nog maar het topje van de ijsberg!

Jazz Station, Leuvensesteenweg 193a, 1210 Sint-Joost-ten-Node | 02 733 13 78 | info@jazzstation.be | jazzstation.be

Kaaitheater

Het Kaaitheater is een kunstencentrum voor dans, muziek, theater, performances en talks, met een sterke nadruk op vernieuwend werk. Veel aandacht gaat naar het opzetten van eigen producties en coproducties, met kunstenaars en groepen uit binnen- en buitenland. Ontstaan in 1977 als tweejaarlijks festival voor experimentele podiumkunsten, kon het vanaf 1987 een permanente seizoenswerking uitbouwen. Sinds 1993 is het Kaaitheater gehuisvest in het vroegere Lunatheater. Daarnaast beschikt het kunstencentrum ook over een tweede, kleiner platform (de Kaaistudio's) in de Onze-Lieve-Vrouw van Vaakstraat 81.

Kaaitheater, Sainctelettesquare 20, 1000 Brussel | 02 201 58 58 | info@kaaitheater.be | www.kaaitheater.be

Koninklijk Circus

Het Koninklijk Circus is een cultureel evenementencentrum. Het gebouw dateert van 1878, toen het dienstdeed voor het enige permanente Brusselse circus. Behalve optredens van individuele artiesten, zangers en muziekgroepen in de meest uiteenlopende genres blijven grote spektakels of evenementen zoals het Cirque du Soleil graag gebruikmaken van de zaal, vanwege zijn bijzondere, bijna cirkelvormige opstelling (eigenlijk is de zaal een gelijkzijdige 20-hoek). De zaal heeft een capaciteit van 3500 plaatsen. De zaal, die eigendom is van de Stad Brussel, werd jarenlang uitgebaat door de Botanique. Vanaf september 2018 neemt het consortium Botanique-Sportpaleis het beheer van de zaal over.

Koninklijk Circus, Onderrichtstraat 81, 1000 Brussel | 02 218 20 15 |

Madame Moustache

'Madame Moustache', uit de grond gestampt in 2010 vlak bij de Sint-Katelijnekerk, is tegelijk bar, dansgelegenheid en concertzaal. Een pretentieloze hotspot voor het hippe volkje en voor andere liefhebbers van de stedelijke 'underground'. Het concert- en dj-programma van dit neocabaret zit afgeladen vol. Op alle openingsdagen kan er iets te doen zijn.

Madame Moustache, Brandhoutkaai 5-7, 1000 Brussel | info@madamemoustache.be | www.madamemoustache.be | https://www.facebook.com/MadameMoustacheBrussels

La Madeleine

In hartje Brussel, op nauwelijks 250 meter van de Grote Markt, is La Madeleine de perfecte locatie voor grote en kleine concerten en stand-upcomedyshows. De gevel van La Madeleine is het enige element dat overblijft van de grote, overdekte markt in Brussel. In 1957 werd de markt afgebroken om plaats te maken voor de feestzaal van de Stad Brussel. Na meerdere jaren exploitatie door het casino van Brussel heeft de Stad Brussel het beheer van La Madeleine nu officieel toegewezen aan Brussels Expo. In La Madeleine treden vandaag zowel pop- en rockgroepen op als stand-upcomedians. De zaal telt 740 zitplaatsen en 350 tot 1350 staanplaatsen.

La Madeleine, Duquesnoystraat 14, 1000 Brussel | 02 658 48 61 | info@la-madeleine.be | www.la-madeleine.be

Magasin 4

De kleine concertzaal Magasin 4 bestaat sinds 1994 en is gewijd aan alternatieve muziek: hardcore, funk, punk, alternatieve rock, ska, pop, experimentele muziek, Frans chanson, jazz en cross-overmuziek. De toegangsprijs wordt bewust laag gehouden, zodat niets je in de weg staat om groepen en stijlen te ontdekken.

Magasin 4, Havenlaan 51b, 1000 Brussel | 02 223 34 74 | info@magasin4.be | www.magasin4.be

Marni

Théâtre Marni is gehuisvest in een voormalig groot bioscoopcomplex uit 1947. Vandaag is het een cultureel centrum waar alle podiumkunsten aan bod komen. Er vinden zowel klassieke muziekconcerten plaats als jazz- en popoptredens. Marni organiseert overigens elk jaar het Marni Jazz Festival, waarbij telkens een ander instrument centraal staat. De zaal is eerder klein en biedt plaats aan 200 personen.

Théâtre Marni, De Vergniesstraat 25, 1050 Elsene | 02 639 09 80 | info@theatremarni.com | theatremarni.com

de Munt

de Munt is het federale operahuis in Brussel en produceert internationaal gerenommeerde operaproducties, dansvoorstellingen, concerten met klassieke muziek, recitals en concertino's (kamermuziek). Je kunt er bekende klassiekers bijwonen, maar ook hedendaagse en originele creaties ontdekken. De Grote Zaal van De Munt, met een capaciteit van 1152 plaatsen, is opgedeeld in zeven categorieën volgens zichtbaarheid en akoestiek. De concertino's vinden plaats in de Grote Foyer.

De Koninklijke Muntschouwburg, Muntplein 5, 1000 Brussel | 02 229 12 00 | info@demunt.be | www.demunt.be

Muziekinstrumentenmuseum

Op de 8ste verdieping van het Muziekinstrumentenmuseum, kortweg mim, bevindt zich een concertzaal met 200 plaatsen. Deze zaal werd volledig nieuw gebouwd in het classicistische gedeelte van het museum (het andere gedeelte is uitgevoerd in jugendstil). Er vinden jaarlijks gemiddeld 130 muzikale evenementen plaats, meestal in de concertzaal, maar regelmatig ook in de tentoonstellingszalen zelf. Het gaat vooral om klassieke concerten, al komt ook jazz er sporadisch aan bod.

Muziekinstrumentenmuseum, Hofberg 2, 1000 Brussel | 02 545 01 30 | www.mim.be

Muziekpublique

Muziekpublique verspreidt en promoot traditionele muziek en dans in zijn breedst mogelijke betekenis, met de nadruk op akoestische klanken, gaande van traditioneel, volksmuziek en folk tot klassiek, crossover, etnojazz, improvisatie en 'nu:trad'. Muziekpublique doet dat door onder meer een honderdtal concerten per jaar te organiseren, waaronder enkele festivals. Het prachtige Molièretheater, waar het merendeel van de concerten plaatsvindt, dateert uit de jaren 60. Het beschikt naast een zaal met 370 plaatsen, verdeeld over een gelijkvloers en een balkon, over een foyer en een tentoonstellingsruimte.

Muziekpublique, Molièretheater, Naamsepoortgalerij, Bolwerksquare 3, 1050 Elsene | 02 217 26 00 | info@muziekpublique.be | www.muziekpublique.be

Paleis 12

Paleis 12, dat deel uitmaakt van Brussels Expo op de Heizelvlakte, werd in 2013 omgebouwd tot een moderne concert- en evenementenhal. Dankzij een beweegbaar podium en een technisch net dat de hele nuttige oppervlakte bestrijkt, kan de zaal heel gemakkelijk worden aangepast aan de behoeften van elk concert. Voor een maximaal comfort biedt Paleis 12 alleen zitjes met een frontaal zicht op het podium. Het biedt een ruime paraboolopstelling van meer dan 5000 zitjes. Paleis 12 ontvangt zowel Belgische als internationale artiesten.

Paleis 12, Miramarlaan, 1020 Laken | 02 474 83 14 | info@palais12.com | www.palais12.com

VK Concerts

Concertzaal VK Concerts maakt deel uit van Gemeenschapscentrum De Vaartkapoen. Al ruim 25 jaar is de VK dé referentie voor de alternatieve muziekliefhebber: underground, grootstedelijk en ongecompliceerd divers. De VK boekt veel nieuwe artiesten vlak voordat ze doorbreken en dit aan een zeer redelijke prijs. Elk jaar vinden er ongeveer 60 concerten plaats, samen goed voor 20000 bezoekers. Opgelet: GC De Vaartkapoen krijgt tegen 2021 een volledige renovatie. De renovatiewerken zullen in 2019 starten. Wij houden je op de hoogte van de verdere ontwikkelingen.

De Vaartkapoen, Schoolstraat 76, 1080 Sint-Jans-Molenbeek | 02 413 04 10 | info@vaartkapoen.be | www.vaartkapoen.be

Vorst Nationaal

Vorst Nationaal is een immense concertzaal, ontstaan in 1971. Met een capaciteit van meer dan 8000 toeschouwers is het een van de best uitgeruste concertzalen in België. Meer dan 100 concerten per jaar vinden plaats in deze betonnen bunker aan de rand van de stad. Op de affiche staan de allergrootste namen die duizenden concertgangers kunnen trekken. Vorst Nationaal begroet een publiek van alle leeftijden, met uiteenlopende muzikale interesses: pop, rock, chanson en variété.

Vorst Nationaal, Victor Rousseaulaan 208, 1190 Vorst | 03 400 69 70 | info@vorstnationaal.be | www.vorst-nationaal.be