De hittegolf met ongenadige recordtemperaturen in juli 2019, maakte ons attent op de stad als hitte-eiland. In stenen vlaktes met een dichte bebouwing eromheen, kan het kwik in de thermometer gezwind tot 10 graden Celsius hoger klimmen dan in landelijke gebieden.

De massa’s die overdag warmte opnemen, stralen die ’s nachts uit zodat het ook dan nauwelijks afkoelt. Bomen en struikgewas hebben net het omgekeerde effect. Ze zorgen voor koelte.

De natuur zorgt overal in de stad, waar ze ook maar enige kans ziet, voor evenwicht door wilde planten te laten opschieten. We ontdekten via de website van Leefmilieu Brussel dat er in de gemeente Sint-Gillis een observatorium bestaat dat fleurig bloeiend ‘onkruid’ in kaart brengt: http://straatmadeliefjes.brussels

Het bezemkruiskruid geeft met kleine, knalgele bloemen kleur aan een omgeving. Het robertskruid (foto) verspreidt een sterke geur. De grote leeuwenbek is de favoriet van bijen en hommels. En zo valt er op die website nog veel meer te ontdekken, zodat je anders gaat kijken naar jouw omgeving.

De journalisten van Bruzz, ons favoriete medium om de politieke en sociale actualiteit te volgen, publiceerden een opbeurende reportage over stadsbewoners die in hun eigen straat de handen uit de mouwen steken. Rond bomen knutselen ze tuintjes in elkaar die ze elke dag begieten.

UiTinBrussel speelt op al deze initiatieven graag in. We moedigen iedereen aan om al was het maar enkele balkonbakjes te onderhouden. En ziehier: een onlinespecial over bloemen- en plantenverkoop.

  • Tip om een foto groter te bekijken: klik met de rechter muisknop op het beeld

Markten

Flower & Plant Market

Via Via op de Vismarkt is een van de vele plekken waar je voelt dat Brussel zich volop vernieuwt. Je betreedt het café via een binnenterras, weg van de straatkant, waar je meteen de gemoedelijke sfeer opsnuift. Door een grote glazen wand zie je het interieur. Daar vinden geregeld activiteiten plaats: een spelletjescompetitie, een designbeurs, stand-upcomedy, concerten en dansfeestjes.

Sinds kort hoort daar ook een bloemen- en plantenmarkt bij. De volgende edities vinden plaats op 11 augustus 2019 en 22 september 2019. Om de beste kwaliteit aan te kunnen bieden, doet Via Via een beroep op Plantencentrum Van Malder. Daarover meer onderaan deze pagina.

PUP - Plezante en Uitzonderlijke Planten

De voormalige Fritz Toussaintkazerne in Elsene wordt vandaag nog door een muur hermetisch afgesloten van de omgeving. Daar komt verandering in! Eenmaal geopend, verschijnt een aangename openbare ruimte met woningen, buurtvoorzieningen, universitaire activiteiten en betaalbare studentenkoten.

De site van maar liefst 25.000 m2 komt in het teken te staan van cultuur, onderwijs, duurzaamheid en innovatie. Voor het zover is, blaast een tijdelijke bezetting door See U binnen de muren al leven in de kazerne. Bij de vele activiteiten hoort een plantenverkoop.

Hippe kamerplanten, geschikt voor donkere hoekjes of net zonnebaders, schaf je hier aan in een vrolijke junglesfeer met muziek, een lekkere hap en een drankje.

Extra: Flowertime

De Grote Markt en het Stadhuis ondergaan een metamorfose. Landschapsarchitecten en bloemenkunstenaars krijgen carte blanche om dit Unesco-werelderfgoed onder handen te nemen. Artiesten uit maar liefst dertien landen drukken in een surreële droomtuin uit wat zij verstaan onder ‘florale emoties’.

In de kijker: Jean-Louis Van Malder

Jean-Louis Van Malder stamt uit een familie van vijf generaties tuinbouwers en was tot voor kort de ‘tuinier’ van de Grote Markt. Elke ochtend vertrok hij voor dag en dauw met zijn planten- en bloemenkraam naar het hart van de stad. Tot de handel echt niet meer rendeerde… Het is daarom een bijzonder goed idee van Via Via om hem af en toe in hun pand uit te nodigen. Daar treft hij een ander publiek aan dan toeristen die gretig kijken en fotograferen, maar niet kopen.

Jean-Louis Van Malder tekende zijn levensverhaal op en die tekst verscheen onlangs in boekvorm. Hoewel Jean-Louis een Vlaming is, schreef hij in het Frans omdat hij in die taal onderwijs genoot. Het boek is opgedragen aan zijn kleinkinderen, zodat het nog meer generaties overbrugt.

Het boek is bijzonder vlot leesbaar, met zwierige zinnen die getuigen van een heel persoonlijke kijk op de evolutie van Brussel sinds de tijd dat hij als kind met zijn ouders naar de Grote Markt trok om een handje toe te steken. Hij richt zich geregeld rechtstreeks tot zijn kleinkinderen en dat maakt deze lange brief zeer levendig.