Doe-het-zelf-wandelingen 2020

Wandelen en fietsen

Nieuwe wijkwandelingen, thematours en een gezinswandeling!

Brukselbinnenstebuiten en Muntpunt stippelden een serie doe-het-zelf-wandelingen uit: vooral wijkwandelingen, maar ook enkele themawandelingen. De wijkwandelingen verkennen markante Brusselse buurten. Ze hebben met elkaar gemeen dat een fikse portie groenbeleving op het parcours ligt: bekende parken, verborgen groene ruimtes of nieuwe groene verbindingen.

De drie themawandelingen loodsen je door het centrum van de stad en laten je telkens door een andere inhoudelijke bril naar de omgeving kijken. Met de eerste wandeling ontdek je een variëteit aan  street art in de openbare ruimte. Een andere route zoekt de rust op langs luwe plekken. Een laatste onderzoekt hoe Brussel doorheen de tijd verandert onder invloed van de kennis van en de kijk op onze gezondheid.

Je kan voor elk van deze tours de pdf afdrukken of het parcours op je smartphone volgen via een gespecialiseerd onlineplatform: RouteYou.

Door een samenwerking met Stapstad kan Muntpunt aan dit geheel een vrolijke speurtocht voor ketjes vanaf 6 jaar toevoegen: de Smultoer.

Welkom in de stad!

Brussel centrum / Doorheen het hart

Deze wandeling neemt je mee van bovenstad naar benedenstad, van de hellingen waarop vroeger graven en hertogen woonden naar de Zennevallei van neringdoeners en ambachtslui. Een wandeling dwars door het hart van Brussel, langs de wegen waar Brussel ontstaan is. Brukselbinnenstebuiten toont je de diversiteit van de binnenstad, van musea en wafels die toeristen lokken tot de bruisende multiculturele wijken. Op wandel door handel, werk, wonen en plezier.

Brabantwijk / Kruidtuin

Deze doe-het-zelf-wandeling leidt je langs de voormalige serregebouwen van Le Botanique, de Koninklijke Sint-Mariakerk en de Hallen van Schaarbeek. Deze plekken liggen langs de Koningsstraat, de centrale as waarlangs de 19de-eeuwse verstedelijking noordwaarts trok. In de zijstraten ontdekken we de levendige Brussels-Turkse buurt. We trekken via onverwachte groene binnenpaadjes terug naar de Kruidtuin.

Etterbeek / Dorp naast Europa

Deze wandeling van Brukselbinnenstebuiten verkent het onbekende Etterbeek. In de buurt rond het gezellige Jourdanplein vallen verborgen parels te ontdekken: het ommuurde Jean-Félix Happark, een barokke gevel uit de tijd dat Etterbeek nog een baronie was, een waterreservoir en een vergeten dorpswegel. Langs de Belliardstraat komen de Europese instellingen in het vizier, maar het verrassende Leopoldpark biedt een vluchtroute, met historische en architecturale hoogstandjes.

Flagey / XL Plage

Deze wandeling van Brukselbinnenstebuiten voert je van een grootstedelijk, bruisend plein naar de stilte van het groen. Van heden naar verleden. Van volkse wijken naar chique buurten. En van voormalige visvijvers, gevoed door de Maalbeek, naar de bron binnen de abdijmuren van Ter Kameren. De wandeling begint bij de tram- en bushalte Flagey en eindigt bij tramhalte Buyl.

Havenwijk / Toeren rond Taxis

Deze doe-het-zelf-wandeling leidt je door de Molenbeekse Havenwijk en de site van Thurn & Taxis. Industrie en goederentransport geven vanaf eind 19de eeuw vorm aan dit stadsdeel. Na het wegtrekken van die activiteiten blijven de pakhuizen lange tijd leeg staan. Vandaag blazen wijkcontracten en privéontwikkelaars de buurt nieuw leven in.

Koningswijk / De kleren van de keizer

Deze doe-het-zelf-wandeling laat je kennismaken met de grandeur die Brussel uitstraalde als hoofdstad van een jonge staat. Het traject loopt langs de zetels van de macht: het Federaal en het Vlaams Parlement en het Koninklijk Paleis aan het Warandepark. Je ontdekt ook andere paleizen, musea en culturele centra zoals Bozar, gelegen in het Paleis voor Schone Kunsten. We starten en eindigen aan het Centraal Station.

Neder-Over-Heembeek / Twee dorpen, één stukje stad

Deze doe-het-zelf-wandeling van Brukselbinnenstebuiten leidt je door Neder-Over-Heembeek, een wat vergeten hoek van de hoofdstad. En een typisch voorbeeld van een dorp dat opgeslorpt werd door de stad. Deze wandelroute neemt je mee langs ambitieuze infrastructuur, kleine verhalen en verrassend groen.

Schaarbeek / Rond de ruggengraat van Louis Bertrand

Deze wandeling van Brukselbinnenstebuiten leidt je door Schaarbeek, met de Louis Bertrandlaan als ruggengraat. Het prestigieuze gemeentehuis, de art-nouveaugebouwen en de Sint-Servaaskerk zijn symbolen van de verstedelijking in de 19de eeuw. Maar ook dorpse elementen zijn nog zichtbaar. De wandeling daalt af tot in het prachtige Josaphatpark.

Sint-Gillis / De stadstuin van Eden

Deze doe-het-zelf-wandeling leidt je langs minder gekende straten van hoog- naar laag-Sint-Gillis. Onderweg ontdek je de lanen en de architectuur uit de periode van de vroege verstedelijking (eind 19de, begin 20ste eeuw). Oude ijskelders, zwierige en geometrische art nouveau, twee gevangenissen en indrukwekkende sociale woningbouw getuigen van de ontwikkeling van dorp naar voorstad. De verkenning eindigt aan de Parvis en het Marie Jansonplein, epicentra van de groeiende populariteit van de gemeente.

Ukkel / Weergoden op de bergen

Deze wandeling van Brukselbinnenstebuiten verkent een stukje van de vallei van de Ukkelbeek.De verkenning begint en eindigt aan de Heldensquare. We wandelen via de Crabbegatweg en het Wolvendaelpark weg van het centrum van Ukkel, naar de begraafplaats aan de Dieweg, het Longchampzwembad en de Russisch-orthodoxe kerk; stuk voor stuk beschermde gebouwen of landschappen.

Vorst / Op eenzame hoogte

Deze wandeling van Brukselbinnenstebuiten brengt je van hoog naar laag Vorst, langs de grens met Sint-Gillis. Onderweg vertellen we hoe de stad aan het eind van de 19de eeuw dit landelijke gebied veroverde. Met enerzijds de aanleg van brede lanen voor bourgeoiswoningen en anderzijds industrie en spectaculaire sociale huisvesting. Het Dudenpark en het park van Vorst vormen een groene buffer tussen Hoogte Honderd en de Sint-Antoniuswijk langs de spoorweg. We eindigen aan kunstencentrum Wiels.

Zavelwijk / Grand Chic?

Deze doe-het-zelf-wandeling brengt ons naar de Zavelwijk. Hier woonde vroeger de adel, dicht bij het paleis en de macht. Ook vandaag is dit nog een erg chique buurt, al werd het historisch erfgoed er niet altijd gespaard. Opvallend genoeg ligt de Zavel vlak naast Brussels bekendste volkswijk, de Marollen. In het begin van de wandeling verkennen we de grens tussen beide wijken. We zien de verschillen, maar ook hoe beide wijken in elkaar overvloeien. We eindigen de verkenning aan metrohalte Louiza.

Themawandeling Street >< Art

Deze doe-het-zelf-wandeling staat in het teken van de Brusselse straatkunst. Voor wie er oog voor heeft, zijn de straten van de stad één grote openluchtgalerie. Er is voor elk wat wils: van de kleinste illegale tags tot indrukwekkende, gesubsidieerde muurschilderingen. Vaak beschouwd als vandalisme, maar ook gewaardeerd omwille van de creativiteit of de humor. Het oordeel laten we aan de wandelaar over. We starten in de Noordwijk, gaan langs het kanaal en het centrum van Brussel, om te eindigen aan de Kapellekerk in de Marollen.

Themawandeling Besmette Stad

Deze doe-het-zelf-wandeling neemt je veilig en gezond mee doorheen het centrum van Brussel. De coronacrisis had een grote impact op de stad. Maar hoe gingen de Brusselaars om met eerdere epidemieën? Hoe zorgden ze ervoor dat ze niet ziek werden? Welke gezondheidskennis beïnvloedde hun gedrag? En wat betekent ‘gezondheid’ eigenlijk? Van ‘als het maar geen pijn doet’ over ‘als we maar gezond zijn’ naar ‘we willen ons goed voelen’.

Smultoer voor ketjes

Deze gezinswandeling van Stapstad en Muntpunt voor ketjes vanaf 6 jaar gaat op zoek naar Brusselse eetcultuur. Van stappen zonder stoppen is geen sprake! Op alle plekjes waar je onderweg langskomt, valt er iets leuks te zien of te doen. Van de gids (een kat!) krijg je af en toe een opdracht. Je bemachtigt telkens één letter en op het einde van de smultoer vorm je met alle letters een woord. Vul de bon in en stuur die op naar Stapstad. Zo krijg je na een leuke dag in Brussel ook nog een beloning.

  • Foto’s © Sien Verstraeten
    Tip: ga naar de wandeling van jouw keuze, klik daar met de rechtermuisknop op het beeld en kies voor ‘afbeelding bekijken’. Een groot beeld komt tevoorschijn.
     
  • Oudere wandelingen
    In ons overzicht vind je ook oudere wijkwandelingen die nog (grotendeels) actueel zijn. We deelden ze overzichtelijk in: Brusselse gemeenten, bekende wijken en pleisterplekken binnen de Brusselse Vijfhoek.