MoMuse

Kleine en grote verhalen in een gloednieuw heemkundig museum.

De gemeente Sint-Jans-Molenbeek nodigt je uit om vanuit verrassende invalshoeken naar een bewogen geschiedenis te kijken. Het museum opent op 3 januari 2018.

Dit museum is het werk van een gemeentelijke archivaris ‘nieuwe stijl’ – spitsvondig, fris, een rasechte verteller met oog voor visuele opstelling en een goed voorkomen (al missen we de archetypische, obligate blauwe stofjas toch wel een beetje). Fans van de Open Monumentendagen kennen hem van een gidsbeurt door de voormalige Meelfabriek Farcy in Molenbeek. Zijn stijl charmeerde de aanwezigen. Hij toont ons een gemeente die evolueerde van kinderarbeid tot volwassenenonderwijs. En nog veel meer natuurlijk, want het verhaal begint al heel lang geleden, met een beekje en een molen.

De landbouwgemeenschap rond die molen leunde aan tegen de stad Brussel, waar ze met vier poorten mee verbonden was. Het zijn tot op vandaag markante plekken in het hoofdstedelijke stadsweefsel: Ninoofsepoort, Vlaamsepoort, Oeverpoort en Lakensepoort. Die afhankelijkheid verandert niet wezenlijk in de 19de eeuw, wanneer Molenbeek een snelle industriële expansie kent en de bijnaam Klein Manchester krijgt. Maar de urbanisatie wijzigt het uitzicht van de gemeente in een razendsnel tempo. Industriële sites duiken op langs de Kanaaloever, zoals bijvoorbeeld de ‘Minoterie Farcy’ waar UiTinBrussel de conservator van het gloednieuwe museum leerde kennen als een gedreven verteller die oog heeft voor design (dat belooft voor de opstelling in het museum!).

In de 20ste eeuw verandert migratie de aard van de gemeenschap, daar in Sint-Jans-Molenbeek. Dat komt subtiel aan bod in de collectie van het museum: waar het gaat over het verenigingsleven, de scholen en beroemde inwoners zie je dat gaandeweg mensen die van elders komen hun entree maken.

Het verenigingsleven zorgt voor ontspanningsmogelijkheden. Grote sportcentra, theaters, cinema’s en balzalen voegen daar in de loop van de geschiedenis nog iets aan toe. Vandaag de dag is de dansscene treffend aanwezig in de gemeente. Maar dat gaat UiTinBrussel hier niet allemaal uit de doeken doen… We willen je naar dat nieuwe museum sturen natuurlijk!