Erfgoeddag

Zondag 23 april 2017 is het weer Erfgoeddag!
UiTinBrussel trekt naar de Marollen.

De Erfgoeddag vindt plaats in Vlaanderen en Brussel en focust op het immaterieel erfgoed. Dat zijn de verhalen, liederen, tradities, sociale gebruiken en vaardigheden die mensen van generatie op generatie doorgeven.

Ook het tastbare, materiële erfgoed komt aan bod. Niet zozeer de monumenten, sites en landschappen (dat is voor Open Monumentendag), wel het roerende erfgoed dat musea, archieven en bibliotheken bewaren.

Het thema van deze editie is ‘zorg’. De zorg voor het behoud van ons meest waardevolle erfgoed, maar natuurlijk ook de zorg van mensen voor elkaar. Het menselijke aspect staat in deze zeventiende editie centraal.

Erfgoeddag in de Marollen met UiTinBrussel

UiTinBrussel trekt met een infostand naar het Bruegelplein. Dat plein bij de Marollenlift is het vertrekpunt van twee wandelingen die tot het strafste behoren van wat Erfgoeddag op 23 april 2017 in Brussel te bieden heeft.

Je kan in en rond die infostand bladeren door de mooiste boeken uit de Brusselcollectie van de hoofdstedelijke bibliotheek Muntpunt of even kijken naar de spraakmakende films waarin Jean Harlez de wijk portretteerde: ‘Le chantier des gosses’ en ‘Les gens du quartier’.

Je krijgt er een plannetje van de buurt met tips om van deze Erfgoeddag een geslaagde uitstap te maken. De lokale fanfare La Clinik du Dr. Poembak zorgt voor een feestelijke noot. Bovendien biedt UiTinBrussel twee extra activiteiten aan: een gezinswandeling en een afsluitend concert.

 • Waar: Bruegelplein (Zwaardstraat), 1000 Brussel
 • Wanneer: zondag 23 april van 09:30 tot 17:30

Gezinswandeling: De Marollen uitgevlooid

Verken de straatjes van de Marollen, ga op schattenjacht op de Vlooienmarkt en beklim de galgenberg, waar de wereldberoemde Brusselse arts Vesalius lang geleden op zoek ging naar materiaal voor zijn anatomische experimenten. Een boeiende wandeling voor het hele gezin.

 • Voor kinderen vanaf 8 jaar en hun ouders
 • Vertrekpunt: infostand UiTinBrussel, Bruegelplein (Zwaardstraat), 1000 Brussel
 • Wanneer: zondag 23 april van 10:00 tot 12:00 of van 14:00 tot 16:00
 • Reserveer nu: voormiddag - namiddag

Concert: Koor en Orkest van de Kapel van de Miniemen

Sluit de Erfgoeddag af met een prachtig concert. Het Koor en Orkest van de Kapel van de Miniemen brengen cantates van Bach ter nagedachtenis van Jacques Van der Biest. De in 2016 overleden priester uit de Marollen zette zich zijn hele leven in voor de kwetsbaarste bewoners en voor het behoud van de wijk.

 • Waar: Sint-Jans en Sint-Stevenskerk der Miniemen, Miniemenstraat 62, 1000 Brussel
 • Wanneer: zondag 23 april van 17:00 tot 18:00

De begankenis van Brussel

Wandel mee met deze ‘processie’ door de Marollen en ontdek aspecten van zorg vroeger en nu. Welke sporen van het verleden zijn er terug te vinden? En welke grote en kleine verhalen hangen daaraan vast? Deze opgewekte pelgrimstocht door een levendig stadsdeel combineert wandelen met tal van activiteiten op het parcours. Er zijn twee verschillende gegidste rondleidingen en die zijn perfect combineerbaar.

Wandelparcours van Korei

Deze begankenis van de gidsenorganisatie Korei brengt ons langs bekende en minder bekende plekken in de Marollen. De rode draad in het verhaal is de zorg voor het erfgoed: het behoud en gebruik van belangrijke archieven, het kleine erfgoed in het straatbeeld, de restauratie en herbestemming, de omkadering van tweetalig onderwijs en de zorg voor sociale cohesie.

We bezoeken de winkel Vanclever, het Archief van de Stad Brussel, het Hortaschooltje in de Sint-Ghislainstraat, het eerste badhuis, het Joods Museum van België, Espace Jacqmotte, de Berg van Barmhartigheid, de Brigittinenkapel,… We dromen van de vergane glorie van het volkshuis en ‘en stoemelings’ Curieuse Neuse we nog even in de brouwerij. De tocht wordt nu en dan opgevrolijkt door de tonen van La Clinik Du Dr. Poembak.

 • Vertrekpunt: infostand UiTinBrussel, Bruegelplein (Zwaardstraat), 1000 Brussel
 • Start om 10:30 (NL), 11:30 (NL), 14:00 (FR) en 15:00 (NL)
 • Reservatie: inschrijvingen@erfgoedbrussel.be of 02 563 05 82

Wandelparcours van Brukselbinnenstebuiten

In de Marollen is er een lange traditie van zorg voor zieken en hulpbehoevenden. Al in de dertiende eeuw was er in dit gebied buiten de stadsmuren een kern rond de leprozerie langs de Hoogstraat. Vanaf de 17de eeuw vestigden zich hier verschillende kloosters die zich om de armen bekommerden. Veel van hun bezittingen kwamen later in handen van de gemeentelijke godshuizen, de huidige OCMW’s.

Vandaag springt het Sint-Pietersziekenhuis het meest in het oog als zorginstelling. Het ligt naast de hoofdzetel van het OCMW, waar het deel van uitmaakt. Ook de sociale woningbouw is opvallend en belangrijk in dit volkse deel van Brussel.

De wandeling van Bruksel trekt van het Bruegelplein naar de buurt van het ziekenhuis. We bezoeken het OCMW en Art & Marges, een museum voor outsiderkunst dat deel uitmaakt van hetzelfde pand. Ook Cité Hellemans en de zogenaamde ‘Nieuwe Blokken’ iets verder, Poverello en het Huizeke liggen op onze route.

 • Vertrekpunt: infostand UiTinBrussel, Bruegelplein (Zwaardstraat), 1000 Brussel
 • Start om 10:00 (NL), 11:00 (FR), 13:30 (NL) en 14:30 (NL)
 • Reservatie: inschrijvingen@erfgoedbrussel.be of 02 563 05 82