Europalia Indonesia

Avontuurlijke kunstliefhebbers komen beslist aan hun trekken tijdens Europalia Indonesië, een land dat in volle economische bloei is. Naast twee grote expo's ('Ancestors & Rituals' en 'Power and Other Things') biedt het festival ook een rijk aanbod aan traditionele en hedendaagse Indonesische muziek, dans, literatuur en film. Zo krijg je een genuanceerd beeld van dit fascinerend land. Hieronder een flinke greep uit het totaalaanbod.
 

Europalia Festival Centre

Genesteld in het majestueuze Dynastiegebouw, aan de voet van de Kunstberg, vind je een stukje Indonesië terug. De geur van Indonesische koffie lokt je naar binnen, de smaak ervan houdt je ongetwijfeld ter plaatse.
Snuister in een mooi assortiment (h)eerlijke producten en kunstcatalogi, proef van verschillende lekkernijen uit alle uithoeken van de archipel en ontdek een uiteenlopend aanbod vol boeiende workshops en lezingen – allemaal in het teken van het gastland. Het Festival Centre laat je proeven van EUROPALIA INDONESIA en dat geeft zin in meer!
> Europalia Festival Centre, Dynastiegebouw, Kunstberg

Expo's

Power and Other Things

Deze expo voert je mee langs de stormachtige geschiedenis van Indonesië, van het Nederlandse en Japanse bewind tot vandaag. Door de ogen van vier negentiende- en twintigste-eeuwse kunstenaars zie je hoe de kunsten gaandeweg evolueerden. In het werk van hedendaagse kunstenaars als Agung Kurniawan, Wendelien van Oldenborgh, Ana Torfs en vele anderen ontdek je dan weer hoe handel, cultuur, religie, ideologie en oorlog in Indonesië onlosmakelijk met elkaar was verbonden.
> 18 oktober tot 21 januari 2018, BOZAR

Ancestors & Rituals

Van Sumatra over Java tot in de Molukken en Papoea: in heel Indonesië spelen de voorouders een vooraanstaande rol. Deze tentoonstelling belicht de rijke diversiteit, kracht en poëzie in de verering van voorouders en bevraagt het belang van tradities en rituelen in de hedendaagse samenleving. Samen met het National Museum in Jakarta en met collecties uit alle hoeken van de archipel, slaagde EUROPALIA erin om archeologische, etnografische en eigentijdse schatten te verzamelen die nooit eerder werden vertoond.
> 11 oktober tot 14 januari 2018, BOZAR

Dans

Meg Stuart / Damaged Goods & Jompet Kuswidananto: Celestial Sorrows

Op uitnodiging van het EUROPALIA INDONESIA festival, wagen Meg Stuart en beeldend kunstenaar Jompet Kuswidananto zich aan een artistieke ontdekkingstocht doorheen collectieve herinneringen en fictieve trauma’s. Imaginaire en onzichtbare ruimtes, en de stemmen die ze tot leven wekken, vormen slechts enkele van de vertrekpunten voor een avontuurlijk onderzoek op onbekend terrein.
> 18, 19, 20, 23 en 24 januari 2018, Kaaistudio's

Muziek

Senyawa feat. Patshiva Cie

Het explosieve Javaanse duo Senyawa combineert traditionele muziek uit Java met avant-gardistische experimenten en een flinke dosis punk. Ter gelegenheid van Europalia Indonesia werkt Senyawa samen met het 25-koppig polyfonisch koor Patshiva Cie.
> 14 januari 2018, AB

Film

Indonesisch filmfestival

Tijdens Europalia Indonesia vinden op diverse locaties en tijdstippen tien filmvertoningen plaats. Tot de Indonesische cineasten behoren onder anderen Garin Nugoho, Teddy Soeriaatmadja, Faozan Rizal en Mira Lesmana.
> Meer info