Europalia Indonesia

Avontuurlijke kunstliefhebbers komen beslist aan hun trekken tijdens Europalia Indonesië, een land dat in volle economische bloei is. Naast twee grote expo's ('Ancestors & Rituals' en 'Power and Other Things') biedt het festival ook een rijk aanbod aan traditionele en hedendaagse Indonesische muziek, dans, literatuur en film. Zo krijg je een genuanceerd beeld van dit fascinerend land. Hieronder een flinke greep uit het totaalaanbod.
 

Europalia Festival Centre

Genesteld in het majestueuze Dynastiegebouw, aan de voet van de Kunstberg, vind je een stukje Indonesië terug. De geur van Indonesische koffie lokt je naar binnen, de smaak ervan houdt je ongetwijfeld ter plaatse.
Snuister in een mooi assortiment (h)eerlijke producten en kunstcatalogi, proef van verschillende lekkernijen uit alle uithoeken van de archipel en ontdek een uiteenlopend aanbod vol boeiende workshops en lezingen – allemaal in het teken van het gastland. Het Festival Centre laat je proeven van EUROPALIA INDONESIA en dat geeft zin in meer!
> Europalia Festival Centre, Dynastiegebouw, Kunstberg

Expo's

Ancestors & Rituals

Van Sumatra over Java tot in de Molukken en Papoea: in heel Indonesië spelen de voorouders een vooraanstaande rol. Deze tentoonstelling belicht de rijke diversiteit, kracht en poëzie in de verering van voorouders en bevraagt het belang van tradities en rituelen in de hedendaagse samenleving. Samen met het National Museum in Jakarta en met collecties uit alle hoeken van de archipel, slaagde EUROPALIA erin om archeologische, etnografische en eigentijdse schatten te verzamelen die nooit eerder werden vertoond.
> 11 oktober tot 14 januari 2018, BOZAR

Power and Other Things

Deze expo voert je mee langs de stormachtige geschiedenis van Indonesië, van het Nederlandse en Japanse bewind tot vandaag. Door de ogen van vier negentiende- en twintigste-eeuwse kunstenaars zie je hoe de kunsten gaandeweg evolueerden. In het werk van hedendaagse kunstenaars als Agung Kurniawan, Wendelien van Oldenborgh, Ana Torfs en vele anderen ontdek je dan weer hoe handel, cultuur, religie, ideologie en oorlog in Indonesië onlosmakelijk met elkaar was verbonden.
> 18 oktober tot 21 januari 2018, BOZAR

Dans

Melati Suryodarmo: 'Tomorrow, as purposed'

In 'Tomorrow, as Purposed' verkent choreografe Melati Suryodarmo thema’s als uithoudingsvermogen, actie en performancekunst. Het stuk wordt opgevoerd in twee denkbeeldige cirkels: de eerste bevat delen van 'Macbeth', de tweede is de tragediecirkel die is geïnspireerd op onze dagelijkse realiteit.
> 30 november en 1 oktober, KVS

Eko Supriyanto: 'Salt'

Als nieuwe stem binnen het hedendaagse Indonesische danslandschap onderzoekt Eko Supriyanto in 'Salt' de relatie tussen zijn Javaanse culturele erfgoed en het ritme van de onderwaterwereld – een wereld zonder zwaartekracht waar een ander perspectief mogelijk wordt. Hij put uit zijn klassieke dansopleiding, zijn duikervaringen en de Javaanse landbouwtraditie van het kerven in de grond. Anti-zwaartekracht ...
> 19 oktober, Kaaitheater

Muziek

Moondog for Gamelan

De Amerikaanse excentriekeling Moondog zal voor altijd herinnerd worden als ‘The Viking of 6th Avenue’. Het was de plek waar deze straatmuzikant in Manhattan steeds stond te busken gehuld in een Vikingkostuum. Het was zijn vorm van protest tegen het Christendom, een geloof dat hij in zijn tienerjaren van zich had afgeworpen.
> 26 oktober, Ancienne Belgique

The Garasi Seni Benawa Ensemble

Het gamelanorkest Garasi Seni Benawa uit Surakarta staat bekend om zijn buitengewoon rijke klank. De formatie is erg bedreven in het spelen van cokekan, een eerder onbekende muziekstijl die erg verschilt van de gamelan die we doorgaans in Europa horen. De bedwelmende stemmen van drie zangeressen stijgen uit boven het orkest van gongs en percussie-instrumenten. Dit concert wordt gedirigeerd door Rahayu Supanggah.
> 27 oktober, BOZAR

Literatuur

Jakarta Jive

Met: Alfred Birney, Ayu Utami, David Van Reybrouck en Gie Goris. Indonesië is meer dan een bestemming voor spirituele rugzaktoeristen. Zeventig  jaar na de onafhankelijkheid en twintig jaar na de val van de dictatuur is het land ambitieuzer dan ooit. Het grootste moslimland ter wereld bevindt zich vandaag op het kruispunt van traditie en moderniteit. Een ideale voedingsbodem voor schrijvers die het heden omarmen, maar ook greep op het verleden proberen te krijgen.
> 14 november, BOZAR

Ecology and Literature in Indonesia

Ontdek tijdens deze lezing meer over de Indonesische ecologie via de literatuur van het land. Melani Budianta, professor literaire en culturele studies in Indonesië, bespreekt de biodiversiteitsproblematiek in haar thuisland. Ze gaat in gesprek met dichters Zubaidah Djohar en Godi Suwarna over de tsunami in Atjeh en over stedelijke ontwikkeling. Afsluiten doen we met een live performance door beide dichters. Zubaidah Djohar brengt haar gedicht over de tsunami die haar streek verwoestte. Godi Suwarna is een grootmeester in het declameren van poëzie in de Soenda-taal.
> 26 oktober, Muntpunt

Film

Indonesisch filmfestival

Tijdens Europalia Indonesia vinden op diverse locaties en tijdstippen tien filmvertoningen plaats. Tot de Indonesische cineasten behoren onder anderen Garin Nugoho, Teddy Soeriaatmadja, Faozan Rizal en Mira Lesmana.
> Meer info