30 jaar na de val van de communistische dictatuur staat Roemenië centraal op de Brusselse biënnale

Het beeld dat bij het grote publiek leeft over de Roemeense kunst en cultuur is een amalgaam van Dracula, Ceausescu, folklore en, in recente jaren, de bloeiende, sterk
aanwezige Roemeense cinema.

Europalia Romania wil daar verandering in brengen door kunstenaars en curatoren aan het woord te laten om verrassende perspectieven te geven op Roemenië, op zijn erfgoed en zijn hedendaagse artistieke scene.

UiTinBrussel gidst je door het programma én vroeg aan Dirk Vermaelen, artistiek directeur van Europalia, om zijn ultieme Brusselse Europalia-parcours uit te stippelen.

Het Europalia-parcours van artistiek directeur Dirk Vermaelen

 

Constantin Brancusi

De topper van het festival: Europalia brengt de allereerste monografische tentoonstelling over Brancusi in België, met sleutelwerken uit zijn beeldhouwkunst en fotografie van over heel de wereld, in dialoog met werk van onder anderen Rodin, Rosso, Modigliani en Duchamp. Met een atelier voor families en kinderen speciaal ontwikkeld door ABC. Daarenboven elke donderdag, vrijdag en zaterdag nieuw gecreëerde performances, waaronder een choreografie van Anne Teresa de Keersmaeker.

  • van 2 oktober tot 12 januari 2020, BOZAR
  • meer info

Roemeens retrospectief filmprogramma in Cinematek, BOZAR, Cinema Palace, Cinéma Galeries en RITCS/INSAS

In verschillende zalen in Brussel en België komt er een terecht eerbetoon aan de Roemeense cinema, die tot de top van Europa hoort. Ontmoetingen met een reeks gelauwerde cineasten wisselen af met thematische screenings rond onder meer propagandafilms, jeugdcultuur in Roemenië en queerfilms. Met ook een booklaunch in BOZAR en een expo rond de Roemeense cinema in Cinéma Galeries. 

Europalia Curator's Award: HIT

De derde editie van de unieke EUROPALIA CURATOR’S AWARD - een prijs van 25.000 euro die gaat naar een opkomende curator, gekoppeld aan een residentie en een expo. Dit keer won curator/ kunstenaar Els Vermang, samen met kunstenaar Claudia Radulescu. Claudia bracht het lied IMPOSTURE uit, dat gaat over de misleiding van het kapitalisme. Els zet de muziek om in beeldend werk. Een verrassende expo in KANAL, dat speciaal zijn deuren heropent.

  • van 14 december tot 26 januari 2020, KANAL
  • meer info

Meer Europalia-tips

Dan Perjovschi

Zijn het cartoons? Is het art brut? Of gewoon heel intelligente graffiti? De Roemeense kunstenaar, schrijver en cartoonist Dan Perjovschi (1961, Sibiu) maakt gewoonlijk tekeningen en teksten voor muren, kranten en boeken. Zijn werk is een commentaar op alle denkbare politieke, economische en artistieke onderwerpen. De kunstenaar is geboren en getogen in Roemenië en zijn kijk op de wereld is zowel typerend voor dat land als vol van de tegenstrijdigheden, wijsheid en absurditeit afkomstig van mondiale informatiesystemen. Na expo's en interventies in onder meer het Museum of Modern Art (MoMA) in New York en op de Biënnale van Venetië, kun je hem live aan het werk zien in Muntpunt van 21 tot en met 25 oktober. Hij zal dan de ramen van het gebouw onder handen nemen. Een artistieke gebeurtenis van formaat!

  • van 21 oktober tot 14 december, Muntpunt
  • meer info

 

Perspectives

De tentoonstelling 'Perspectives' draait rond twee chronologische ankerpunten: het ontstaan van een Roemeense identiteit in de 19de eeuw en de revolutie en de val van Ceausescu in 1989. Hoe ontwikkelt de kunst zich tegen de achtergrond van die bewogen geschiedenis? En hoe kijken kunstenaars van vandaag naar die gebeurtenissen? Tal van Roemeense kunstenaars komen aan bod, met een belangrijke focus op de avant-garde, en worden hier geïntroduceerd om verdere aandacht te krijgen in andere tentoonstellingen.

  • van 2 oktober tot 12 januari 2020, BOZAR
  • meer info

Electrecord, Romania in Vinyl Covers

'Electrecord' is een Roemeens platenlabel dat werd opgericht in 1932. Het is het enige label in Roemenië dat de volledige communistische periode overleefd heeft. Electrecord wist de wensen en noden van muzikanten en luisteraars te rijmen met de eisen en beperkingen van het regime. Heel wat beeldende kunstenaars, van wie sommigen internationaal bekend werden, hebben meegewerkt aan de covers van platen uit die tijd.

  • van 26 oktober tot 20 november, Muntpunt
  • meer info