Expo in Brussel

Verschillende Brusselse musea bieden, naast hun vaste collectie, tijdelijke tentoonstellingen aan die liefhebbers van heinde en ver naar de Europese hoofdstad lokken. Ook Brusselse kunstencentra dragen hun steentje bij. Het aanbod is immens en uiterst gevarieerd. UiTinBrussel presenteert een bescheiden selectie.

IN DE KIJKER

Brussels Design September

Voor het dertiende jaar op rij slaat Brussels Design September zijn tenten op in de hoofdstad. Voor de dertiende keer is het designfestival, dat meer dan 100 culturele en commerciële evenementen verenigt onder één paraplu, dé hotspot voor het designminnende volkje. Een maand lang biedt Brussel een platform voor ontmoetingen met tal van (inter)nationale designers, architecten en designliefhebbers. En geef toe: wie houdt er niet van mooi vormgegeven objecten? Iedereen toch?!

Het aanbod is, 'comme d'habitude', even lang als breed: een waaier van tentoonstellingen, vernissages, debatten, conferenties, workshops, films, een Art & Crafts-parcours, Commerce Design Brussels en de Brussels Design Market. In allerhande winkels, pop-up stores, galeries en culturele ruimtes ontdek je het mooiste, vernieuwendste en functioneelste dat hedendaags design te bieden heeft. Om van te watertanden!

Speciaal voor wie door de vele bomen van deze overvloed het bos niet meer ziet, maakte onze redactie een handige pagina met enkele tips. Klik hier om ze te bekijken.
> Van 6 tot 30 september, diverse locaties

museumPASSmusées

Op 20 september 2018 vindt de lancering van de museumPASSmusées plaats.
Met de museumpas kan je gratis een jaar lang de deelnemende musea in ons land bezoeken. Niet één keer, maar zo vaak je maar wil.
Je krijgt gratis toegang tot de vaste collecties van de deelnemende musea. Tijdelijke tentoonstellingen bezoek je ook gratis of met een fikse korting.
museumPASSmusées is een gemeenschapsoverschrijdend project. Musea in de Franse en Vlaamse Gemeenschap, en dus ook Brussel, presenteren zich samen op één kaart.
De pas kost € 50, ongeacht tot welke leeftijdscategorie je behoort.
Vragen over de pas? Klik hier.
 

Brussels Museums Nocturnes

Naar jaarlijkse goede gewoonte stellen dit najaar opnieuw tientallen Brusselse musea gedurende 13 weken op donderdagavond beurtelings (telkens 5 tot 8 musea) hun deuren open voor het publiek. Je kan er dan niet alleen nieuwe tentoonstellingen bekijken, maar er onder meer ook workshops bijwonen, concerten meepikken, deelnemen aan rondleidingen, en ja, zelfs eten en drinken! Ontdek de complete programmatie in het Museumdorp op de Zavel tijdens de gratis vernissage op 13 september in het Egmontpaleis en in het Joods Museum van België.
> Van 13 september tot 6 december 2018, diverse locaties

Brussels Art Square

In 2005 richtten enkele gerenommeerde antiquairs de vzw Brussels Art Square op om het imago van de Zavel en haar zijstraten in België en het buitenland te versterken. Deze Brusselse wijk kent sinds jaar en dag een prominente rol toe aan antiquairs en galeriehouders, die haar originele en charmante karakter mee in stand houden. Maar liefst 52 kunst- en antiekhandelaars uit het Zavelkwartier en hun Nederlandse collega's nodigen je uit om een parcours doorheen de eeuwen en continenten te ontdekken.
> Van 21 tot 23 september 2018, diverse locaties

Accessible Art Fair

De missie van de Accessible Art Fair is een platform bieden aan nieuwe en gevestigde kunstenaars en ontwerpers, en ze toegankelijk maken voor een veeleisend publiek dat de mogelijkheid krijgt om kwalitatief hoogstaande kunstwerken en ontwerpen aan te schaffen en kennis te maken met de makers achter het werk.
> Van 5 tot 7 oktober 2018, BOZAR

LOPENDE TENTOONSTELLINGEN

Beyond Klimt: New Horizons in Central Europe, 1914-1938

Het einde van de Eerste Wereldoorlog en het Oostenrijks-Hongaarse Rijk betekende ook de revival van omvangrijke ontwikkelingen in de kunst. Politieke en economische verschuivingen brachten artistieke migraties, nieuwe ideeën en perspectieven op gang. In deze tentoonstelling bekijk je de Centraal-Europese gebieden in volle verandering door de blik van Gustav Klimt, Josef Capek, Egon Schiele, Oskar Kokoschka, László Moholy-Naga en 75 andere kunstenaars.
> Van 21 september 2018 tot 20 januari 2019, BOZAR

Chris Marker: Memories of the Future

BOZAR en La Cinémateque française slaan de handen in elkaar voor een reis door het universum en de archieven van de Fransman Chris Marker (1921-2012), de militante filmmaker van 'La Jetée' (1962), maar ook schrijver, fotograaf, tekenaar, muzikant, mediakunstenaar en globetrotter.
> Van 19 september 2018 tot 6 januari 2019, BOZAR

Richard Long: All the Way

Het werk van de Engelse beeldhouwer, schilder en fotograaf Richard Long (Bristol, 1945) is geïnspireerd door de landschappen die hij doorkruist op zijn wandelingen overal ter wereld, en geeft uitdrukking aan de ervaring van ruimte, tijd en afstand. Hij maakt zijn werken in de natuur met in situ gevonden materialen zoals stenen, water, hout en modder. Bij de Fondation CAB exposeert hij een reeks werken die trouw blijven aan zijn esthetiek, gebaseerd op geometrische, tijdloze en bijna archaïsche structuren.
> Van 15 september tot 27 oktober 2018, Fondation CAB

De Belgische Avant-Garde 1917-1930

Group 2 Gallery toont schilderijen, gouaches, aquarellen en tekeningen van acht belangrijke vertegenwoordigers van de avant-gardebeweging in België: Marthe Donas, Victor Servranckx, Pierre-Louis Flouquet, Felix De Boeck, Karel Maes, Jean-Jacques Gailliard, Marcel-Louis Baugniet en Paul Joostens.
> Van 14 september tot 27 oktober 2018, Group 2 Gallery

Alex: De kunst van Jacques Martin

In 2018 viert de populaire stripfiguur Alex zijn 70-jarige bestaan. Op 16 september 1948 was hij voor het eerst te zien in het weekblad Kuifje. Vandaag wordt Alex, die eerlijkheid en rechtvaardigheid hoog in het vaandel draagt, beschouwd als de ware voorloper van het historische stripverhaal. Ter gelegenheid van 70 jaar Alex vindt in het Museum Kunst en Geschiedenis een retrospectieve plaats rond Alex en zijn schepper Jacques Martin. Een kleurrijke expo die geen stripfanaat links mag laten liggen!
> Van 14 september 2018 tot 6 januari 2019, Museum Kunst en Geschiedenis

Anaïs Chabeur: A Computer Does Not Hesitate

Met haar creaties probeert Anaïs Chabeur (Parijs, 1992), de jonge Belgische kunstenares die momenteel residente is aan het Hoger Instituut voor Schone Kunsten (Gent), het ongrijpbare te grijpen. Het verstrijken van de tijd, de rouw en de herinnering zijn processen die ze aansnijdt door haar zintuiglijke benadering waarin ze video's, foto's, voorwerpen en geschriften vermengt.
> Van 13 september tot 14 oktober 2018, Botanique

Bernard Villers: La couleur manifeste

In het oeuvre van Bernard Villers staat de kleur centraal. Ze is niet gewoon aanwezig in zijn werk, ze wordt het onderwerp ervan. Los van elke weergave van de realiteit is ze vrij om te worden verteld en emoties op te wekken. Elk werk van Villers stelt de kracht van de kleur in vraag. Daarnaast onderzoekt de kunstenaar de traditionele onderdelen van het medium: het doek, het raam, het kader. Hij kiest bijvoorbeeld doeken uit licht katoen en speelt met hun transparantie om de kleuren te versterken of verzachten. Zijn werk wordt overigens gevoed door artistieke, filosofische of literaire verwijzingen, en hij schept een familie van kunstenaars en auteurs die hem inspireren en zijn benadering voeden, onder wie Kurt Schwitters, Kazimir Malevich, Roland Barthes, Fernando Pessoa en Georges Perec.
> Van 13 september tot 28 oktober 2018, Botanique

Halfdan Pisket: Linocuts

De Deense graphic novelist en illustrator Halfdan Pisket (1985) reproduceerde fragmenten uit zijn gelauwerde graphic novel-trilogie 'Deserteur', 'Kakkerlak' en 'Staatsburger' als linosnedes. Hij liet zich hiervoor inspireren door lino's uit de jaren 60 en 70 en door het woelige levensverhaal van Piskets Turks-Armeense vader. Alle tentoongestelde werken zijn stripkaders en uitvergrote details uit zijn graphic novels. Nu gratis te bezichtigen in Muntpunt en in het Muntpunt Grand Café.
> Van 7 september tot 6 oktober 2018, Muntpunt

René Daniëls: Fragments of an Unfinished Novel

De Nederlandse kunstenaar René Daniëls (1950) woont en werkt in Eindhoven. Hij verscheen als kunstenaar op het toneel in de late jaren 70, toen figuratieve en expressieve schilderkunst opnieuw populair werd. In zijn werk duiken bepaalde motieven steeds weer op, in voortdurend wisselende vormen. Vanaf 1984 speelt één motief een dominante rol: dat van een in perspectief weergegeven tentoonstellingsruimte. Deze vorm heeft wel iets weg van een strikje. In zijn expo bij WIELS verkent Daniëls het verschijnsel 'déjà vu' en de relatie tussen waarneming en geheugen, die centraal staan in zijn kunstpraktijk. Aan de hand van historische schilderijen en nooit eerder tentoongestelde werken wordt de ontwikkeling van Daniëls visuele taal geschetst. Een ruime selectie van tekeningen vervolledigt de expo en biedt een dieper inzicht in de evolutie van Daniëls beeldtaal.
> Van 7 september tot 6 januari 2019, WIELS

UNREST (Summer of Photography)

In het verlengde van de vijftigste verjaardag van Mei ’68 weerspiegelt UNREST het gevoel van zowel onzekerheid als vernieuwing die onze wereld in de ban houdt, de synthese van twee tegenovergestelde tendensen. De ene is katalysator voor verandering, vaak verbonden met onrust en wanorde. De andere, een rusttoestand die kansen geeft tot regeneratie. De dialoog tussen de verschillende visuele verhalen vertelt ons hoe mensen op deze aardbol de dagelijkse uitdagingen van onze instabiele wereld aanpakken. Zij tonen aan dat vandaag alles in onze 'global village' met elkaar verbonden is: migratie, politiek, gewapende conflicten enzovoort. Een muzikale installatie door componist Dago Sondervan zal je ervaring als bezoeker intensifiëren. Je krijgt daarnaast de gelegenheid om deel te nemen aan workshops, aan debatten met fotografen, met leden van mensenrechtenorganisaties en andere. Ook door fotografen begeleide bezoeken zijn mogelijk.
> Van 6 september tot 14 oktober 2018, De Markten

Groepsexpo: Beyond Borders

De problematiek van de grenzen is een thema dat aan het hart raakt van de missie van de Boghossianstichting: volkeren dichter bij elkaar brengen via cultuur. De tentoonstelling brengt 37 internationaal gerenommeerde hedendaagse kunstenaars samen uit de Europese en de Arabische kunstwereld. Hun werken gaan in dialoog over het begrip ‘grenzen’ en de manieren waarop die worden voorgesteld. De tentoongestelde werken zijn een selectie uit het oeuvre van Europese kunstenaars uit de collectie van de European Investment Bank’s Art Collection en werden gekozen door Delphine Munro. Ze worden tegenover werken geplaatst van artiesten uit het Midden-Oosten en de Maghreb, geselecteerd door gastcurator Michket Krifa. Politieke of poëtische opvattingen over grenzen, esthetische ervaringen, symbolische ladingen en multidimensionale zienswijzen: de tentoonstelling verkent de dialoog tussen de werken van kunstenaars als Anish Kapoor, Rebecca Horn, Mounir Fatmi, Jan Fabre, Ali Cherri, Anri Sala, Wael Shawky en Jannis Kounellis. De catalogus bij de tentoonstelling bevat foto’s van de tentoongestelde werken en de biografieën van de kunstenaars.
> Van 6 september 2018 tot 24 februari 2019, Boghossianstichting - Villa Empain

Eric Mannaerts: Jazz en coulisses

'Jazz en coulisses' brengt een eerbetoon aan de fotograaf Eric Mannaerts (1958-2016). De tentoonstelling onthult een dertigtal analoge vintagefoto’s recht uit de donkere kamer. Het gaat hier om nooit geziene foto’s van de grootste jazzmen ter wereld, muzikanten die op Europese tournee waren tussen 1985 et 1995, op fotografisch vlak een weinig gedocumenteerd decennium. We staan er oog in oog met legendarische figuren zoals Miles Davis, Chet Baker, Cab Calloway, Oscar Peterson, Stephane Grappelli, Art Blakey, Ahmad Jamal, Stan Getz, Astor Piazzolla en Pat Metheny. De vierkante portretten van deze legendarische figuren leggen bijna allemaal de blik of de glimlach van de muzikanten vast en soms ook hun onderlinge verstandhouding.
> Van 5 september tot 18 oktober 2018, Théâtre Marni

Nick Ervinck: GNI-RI jun2018

De Belgische kunstenaar Nick Ervinck (1981, Roeselare) woont en werkt in Lichtervelde. Hij geniet vooral bekendheid om zijn knalgele polyester sculpturen in de openbare ruimte. Maar zijn oeuvre ontplooide zich via verschillende media. Diverse technieken zoals 3D-prints, animatievideo's, digitale en 'gewone' tekeningen laat hij met elkaar interageren, om uiteindelijk te komen tot monumentale sculpturen. Met 'The Skin Mutations' stelt hij nu een nieuwe serie werken tentoon in de exporuimte van Sabam. In deze expo ontmoeten tegengestelden elkaar. Net als de fotograaf Eadweard Muybridge zocht Ervinck in zijn recente sculpturen naar manieren om beweging te vangen in onbeweeglijke objecten. Of hij daarin geslaagd is, kom je te weten als je de negen monumentale prints van evenveel objecten gaat bekijken bij Sabam.
> Van 21 juni tot 30 september, The Black Wall, Sabam

Catel: Beeldige vrouwenlevens

Catel, grootmeester van de grafische roman, heeft zich in minder dan twee decennia kunnen profileren als een icoon van de Frans-Belgische strip. Opmerkelijke vrouwen, van Kiki van Montparnasse tot Benoîte Groult, vormen de rode draad in het oeuvre van deze volbloed humaniste. Catel, geboren en opgegroeid in Straatsburg, illustreerde talloze romans en kinderalbums voor ze met haar stripbiografieën begon. Haar ontmoeting met scenarist-schrijver José-Louis Bocquet was doorslaggevend voor het vervolg van haar tekenwerk. Samen werkten ze aan een album dat helemaal was gewijd aan Edith Piaf. Daarop volgden de grafische romans 'Kiki van Montparnasse', 'Olympe de Gouges' en 'Joséphine Baker'. Na haar ontmoeting met Benoîte Groult – de auteur van 'Het leven zoals het is' – ging ze alleen aan de slag. Catel verheft strips tot grafische literatuur.
> Van 19 juni tot 25 november 2018, Stripmuseum

Belfius-collectie: Magma, Cloud, Ashes

Sinds 2015 stelt Belfius op de 32ste verdieping van haar hoofdkantoor aan het Rogierplein een deel van haar enorme kunstcollectie (zo'n 4300 werken) tentoon. Dit jaar kan het publiek er terecht voor de expo 'Magma, Cloud, Ashes', met werken van onder anderen Bruegel, Michaël Borremans, Pierre Alechinsky, James Ensor en Piet Stockmans. De expo toont een 50-tal werken en is opgebouwd rond de kleuren rood (magma), wit (cloud) en zwart (ashes) en de grondstoffen waarmee schilders die verfkleur maakten. Belfius wil daarmee de manier waarop een bepaalde kleur door de kunstgeschiedenis evolueert extra in de verf zetten.
> Van 13 juni tot 15 december 2018, Rogiertoren

Design Generations. Intersections 5

Deze tentoonstelling wordt gepresenteerd in samenwerking met Wallonie-Bruxelles Design Mode (WBDM) als onderdeel van de biënnale hedendaags design in het ADAM. 'Design Generations' laat de bezoeker anders kijken naar design door een onderscheid te maken tussen onderwerp en voorwerp. Tien Belgische designbureaus werden uitgenodigd hun aanpak uit te leggen via een selectie van producten van vroeger (de collectie van het museum), van het heden (hun recente productie) en van de toekomst (een imaginair product). De tentoonstelling brengt een verhaal over het design als kritische ruimte waarbij de tijdsaspecten onophoudelijk variëren en op elkaar inwerken, waar de invloed van het verleden en de reflectie over de toekomst het creatieproces ritmeren. Deze tentoonstelling is een eerbetoon aan het leven, het onze en dat van de designobjecten.
> Van 6 juni tot 4 november 2018, Brussels Design Museum

(re)compose the city - Unbuilt Brussels #2

In de beeldvorming rond Brussel wordt de Noord-Zuidverbinding over het algemeen gezien als een trauma, een grandioze fout en het resultaat van het ontbreken van een coherent stedenbouwkundig beleid. '(re)compose the city' belicht de periode waarin werd nagedacht over die Noord-Zuidverbinding, van 1836 tot 1952, waarin volop stedenbouwkundig onderzoek plaatsvond naar de omvorming van Brussel tot hoofdstad van België. De tentoonstelling is gebaseerd op verschillende projecten die nooit gerealiseerd werden, maar niettemin richting hebben gegeven aan die periode. Wedstrijdvoorstellen, onderzoeksprojecten of andere alternatieve voorstellen komen rechtstreeks uit de archief- en documentatiecollecties van CIVA. Ontdek de plannen en voorstellen van de hand van o.m. Victor Bourgeois, Victor Horta, Henry Lacoste, Renaat Braem, Jean-Jules Eggericx, Gaston en Maxime Brunfaut of Luc Deleu en maak kennis met hun ideeën over het tracé, de projecten rond de drie hoofdstations, de Albertinabibliotheek en het Rijksadministratief Centrum.
> Van 1 juni tot 14 oktober 2018, CIVA

Van Tiepolo tot Richter, dialoog in Europa

De belangrijkste Europese stichtingen die ijveren voor het behoud van het cultureel erfgoed stellen in Brussel een honderdtal topstukken uit hun collecties voor in de tentoonstelling ‘Van Tiepolo tot Richter, dialoog in Europa’. De tentoonstelling laat zien hoe erfgoed de contacten tussen Europeanen van eeuw tot eeuw stimuleerde. De stukken zijn geselecteerd door de 14 deelnemende stichtingen uit heel Europa. Zo groeit er een fascinerende dialoog tussen onder anderen Auguste Rodin, Giovanni Battista Tiepolo, Jacob Jordaens en Albrecht Dürer voor de oude kunst, en Gerhard Richter, Georg Baselitz, Ernst Ludwig Kirchner, Constant, Maria Helena Vieira da Silva en Leon Spilliaert voor de modernen.
> Van 24 mei tot 30 september 2018, Jubelparkmuseum

Amy Winehouse: een familieportret

In 2011, toen ze amper 27 jaar oud was, verliet de mythische vertolker van 'Rehab' ons. Amy Winehouse had een erg herkenbare stem; ze liet haar fans ontroostbaar en de muziekindustrie verweesd achter. Het Joods Museum van België brengt hulde aan deze uitzonderlijke zangeres met een intieme en ontroerende tentoonstelling. Aan de hand van persoonlijke voorwerpen en familiefoto’s vertelt 'Amy Winehouse. Een familieportret' over het lot van een icoon uit de popcultuur, vanaf haar voorvaderen die uit Wit-Rusland kwamen tot haar succes in de Londense scene en later wereldwijd. Maak kennis met Amy Winehouses passie voor muziek, mode, tatoeages, maar ook met haar gehechtheid aan Londen, haar joodse roots en de rebellie.
> Van 10 mei tot 26 september 2018, Joods Museum van België

Get Up, Stand Up! Changing the World with Posters 1968-1973

De nieuwe tentoonstelling in het Millennium Iconoclast Museum of Art (MIMA) voert ons terug naar het revolutiejaar 1968, ofwel het jaar van de burgerlijke ongehoorzaamheid. Nu 50 jaar geleden. Een ideale gelegenheid, dachten ze bij het MIMA, om een expo te organiseren over de protestaffiche uit mei 68. En om door te gaan op hun elan, namen ze er de vijf daaropvolgende jaren ook bij. Als je dus de (papieren) proteststem van de mensen vóór Twitter wilt horen, rep je dan naar het wonderlijke MIMA. En aanschouw er maar liefst 450 posters en objecten uit 30 landen en 5 continenten alsook de in situ-installatie 'Frappez les gradés', gecreëerd in 1969 door de Argentijnse schilder en beeldhouwer Julio Le Parc. En neurie ondertussen de protestsong 'Get Up, Stand Up' van reggae-icoon Peter Tosh, al dateert die song pas van 1977... Maar hè, zijn protestsongs niet van alle tijden?
> Van 9 mei tot 30 september 2018, MIMA

Groepsexpo: Plaatstaal

Tussen metaal en beeldende kunst heeft altijd een nauwe band bestaan. Of het nu geplooide of geperforeerde platen zijn, nopjes- of golfplaten, metaal kon van bij het begin tegemoetkomen aan de vereisten van de moderne sculptuur. In de vroegere Citroën-garage - nu Kanal | Centre Pompidou - nemen sculpturen de plaats in van de auto's. Plaatstaal, zeer gewaardeerd voor zijn constructieve eigenschappen, kan vele vormen aannemen en werd al uitvoerig getest door grote voorgangers als Julio Gonzalez of Antoine Pevsner. Na de jaren 1950 kreeg dit materiaal tal van esthetische toepassingen, al dan niet met een conceptuele dimensie. Het werd onder meer gebruikt voor kinetische constructies, assemblages en minimalistische structuren. In Kanal kan je werken bewonderen van onder anderen Juan Gris, César en Robert Rauschenberg.
> Van 5 mei 2018 tot 10 juni 2019, Kanal - Centre Pompidou

Galaxy 58 - 60 jaar Atomium

Zestig jaar geleden ging Expo 58 van start op de Heizelvlakte. Ter gelegenheid daarvan vinden er in 2018 tal van activiteiten plaats, waaronder drie tentoonstellingen: één in het Atomium, twee in het ADAM - Brussels Design Museum. We lijstten ze, samen met de andere activiteiten, speciaal voor u op. Klik op de link hieronder of op de foto hiernaast en u komt er alles over te weten!
> Van 23 maart 2018 tot 2 januari 2019, Atomium en ADAM - Brussels Design Museum

Horta en Wolfers

Juwelen, beelden, vazen, ontwerptekeningen, foto's, inventarissen ... de Koning Boudewijnstichting heeft een uitzonderlijke collectie meesterwerken kunnen aankopen van Philippe Wolfers (1858-1929), topontwerper van de art nouveau, en zijn zoon Marcel (1886-1976), beeldhouwer en lakkunstenaar. het grootste deel van de aankoop zal vanaf 29 november te bewonderen zijn in de 'winkel Wolfers' in het Jubelparkmuseum. Dit is het oorspronkelijke interieur van de winkel van Wolfers Frères, gelegen aan de Arenbergstraat in Brussel, die Victor Horta in 1909 ontwierp. Het geheel wordt in het museum heropgebouwd en herbestemd als decor voor de zopas verworven collectie Wolfers en andere belangrijke hoogtepunten uit de verzameling art nouveau en art deco van het museum.
> Van 29 november 2017 tot 30 december 2018, Jubelparkmuseum

IN DE RAND

Sven Augustijnen & Sammy Baloji

In het werk van de Belgische kunstenaar Sven Augustijnen (Mechelen, 1970) staan al geruime tijd thema's centraal zoals wapenindustrie, ideologie en kolonialisme, invloed en macht. Augustijnen graaft in de donkere geschiedenis van onze relatie met de voormalige kolonie. Aan de hand van een quasivolledige set van het jaren vijftigmagazine 'Europe Magazine' weet de kunstenaar een indringend tijdsbeeld te evoceren dat tot op vandaag nog steeds niet verwerkt is. Sammy Baloji (Lubumbashi, 1978) pendelt tussen Brussel en zijn geboortestad. Hij maakt foto's, video's en sculpturen die via hun symbolische geladenheid - koper! - de inhoud letterlijk laten spreken vanuit de materie waarmee 'wij' rijk zijn geworden. Daarmee zet hij de beschouwer tot nadenken aan over grondstoffen en over de manier waarop ook immateriële diensten zoals educatie, godsdienst en cultuur worden ingezet om de houdbaarheid van de kolonisering bij de bevolking voort te zetten.
> Van 5 oktober tot 13 december 2018, CC Strombeek-Bever

Here Comes the Summer: Rui Chafes

De tweede editie van 'Here Comes the Summer' brengt opnieuw een werk uit de collectie van het SMAK voor een langere periode naar Strombeek: 'Kränker Engel' van de Portugese kunstenaar Rui Chafes (1966) is een bijzonder poëtisch werk dat beweegt op het ritme van de seizoenen. (Met het project 'Here Comes the Summer' - een initiatief van Museumcultuur Strombeek/Gent - ontvangt Grimbergen elke zomer een nieuw kunstwerk uit de collectie van het SMAK. Vijf zomers: vijf werken.)
> Van 23 september tot 4 december 2018, CC Strombeek-Bever

Cindy Wright: Dead Poetry

De Belgische kunstenares Cindy Wright (1972, Herentals) woont en werkt in Antwerpen. In haar fotorealistische schilderijen vormen verval en vergankelijkheid een leidmotief. Wrights hedendaagse vanitasstillevens zien er bedrieglijk echt uit. Naast virtuositeit in de weergave van bloemen, planten en insecten draagt haar werk ook een intrinsieke ecologische bezorgdheid in zich. Het roept ethische en esthetische vragen op over onze hedendaagse maatschappij. Hoe gaan wij vandaag om met dood, vergankelijkheid, kwetsbaarheid? Daar waar zelfgenomen foto's de basis vormen van haar werken, blijft het uiteindelijk de pure materie - de kwast en de verf - die de aantrekkingskracht van haar werk bepaalt. Visuele connecties tussen haar schilderijen en de kamers van het kasteel maken deze tentoonstelling tot een indrukwekkende evenwichtsoefening.
> Van 7 september tot 4 november 2018, Kasteel van Gaasbeek

STREET ART

Het Street Art Parcours in één muisklik

De Stad Brussel bedacht een nieuwe website die een mooi overzicht biedt van het Street Art Parcours in Brussel. Alle Street Art-projecten die door de Schepen van Cultuur werden opgestart, zijn er terug te vinden. Ook de werken die spontaan op de muren van de hoofdstad verschenen, worden opgelijst. De website gidst bezoekers door de Stad Brussel (en dus niet door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest) in functie van hun voorkeuren op het vlak van Street Art én houdt hen op de hoogte van nieuwe realisaties.
> Klik hier voor meer info.

KUNSTBEURZEN

Elke galerie met naam en faam neemt jaarlijks wel aan een aantal kunstbeurzen in binnen- en buitenland deel, dit wil zeggen als ze tenminste voor deelname geselecteerd worden door strenge selectiecommissies. Om slechts een aantal van de grootste en belangrijkste kunstbeurzen ter wereld te vernoemen: Art Basel, FIAC Paris, Frieze London, The Armory Show New York en Abu Dhabi Art Fair. Ook in ons land, en dan vooral in Brussel, vinden jaarlijks tal van beurzen plaats, de ene al wat grootschaliger en belangrijker dan de andere. In deze rubriek lijsten wij heel het jaar door kunstbeurzen op die in Brussel plaatsvinden. Van het bescheiden Affordable Art Fair (kunstwerken van 60 tot 6.000 euro) tot Art Brussels.
> Klik hier voor meer info.

KUNST OP KOMST

Tentoonstelling Velomuseum.brussels

Fietsen door Brussel is fietsen doorheen de geschiedenis. Maar weet u ook hoe en wanneer die fiets zijn intrede deed in het Brusselse straatbeeld? Met Velomuseum.brussels geeft het AMVB samen met CyCLO een inkijk in de rijkdom van 150 jaar fietscultuur in al zijn verschillende aspecten: van de fiets in het dagelijks leven en de lokale fietsnijverheid tot de wielersport en de evolutie van de fietsinfrastructuur op de openbare weg. Bezoekers met pech kunnen zelfs aan de slag in het fietsatelier dat aanwezig zal zijn in de tentoonstelling.
> Van 22 september 2018 tot 27 januari 2019, AMVB

Resistance

In het kader van '2018, jaar van de Contestatie' viert de Stad Brussel de 50ste verjaardag van 1968, een scharnierperiode bezaaid met tal van uitdagingen en een emblematisch jaar voor kunst en maatschappij. De CENTRALE wil deze kans om haar missie als openbaar kunstencentrum te vervullen niet missen en buigt zich met een ambitieus project, 'Resistance', over de manier waarop de kunsten hebben ingespeeld op en deelgenomen aan de woelige maatschappelijke en politieke ontwikkelingen van de afgelopen 50 jaar. Aan de hand van een uitgebreide tentoonstelling en een platform voor actie en reflectie verkent 'Resistance' vanuit een thematische invalshoek de manier waarop contestatie en verzet aanwezig zijn in de essentie van de kunstwerken. Het project stelt een dialoog voor tussen historische werken van 1968 en eigentijdse creaties van Belgische en internationale kunstenaars.
> Van 27 september 2018 tot 27 januari 2019, CENTRALE for Contemporary Art

Brussels Street Photography Festival

Het Brussels Street Photography Festival (BSPF) is een cultureel project met als doel straatfotografie te promoten als stedelijk onderzoeksmiddel, een vorm van culturele communicatie en visuele kunst. Het BSPF wil het talent van zowel doorwinterde als opkomende straatfotografen samenbrengen. Het festival, dit jaar aan zijn derde editie toe, bestaat uit diverse wedstrijden, workshops en een fototentoonstelling. Muntpunt haakt zijn karretje aan dit festival door een stand in te richten met fotoboeken van befaamde Belgische en internationale straatfotografen.
Om de lijst van de fotoboeken te bekijken, klik hier.
> Van 5 tot 7 oktober 2018, Ravensteingalerij

Berlijn 1912-1932

Deze ambitieuze expo staat in het teken van gepolitiseerde kunst en de stedelijke uitdagingen van een moderne, maar door de oorlog getekende metropool tussen 1912 en 1932. Aan de hand van schilderijen, beeldhouwwerken, tekeningen, foto's en films van kunstenaars zoals Otto Dix, Raoul Hausmann, Ernst Ludwig Kirchner, Kazimir Malevich en Alexander Rodchenko komen de sleutelmomenten en creatieve geesten van deze aangrijpende periode opnieuw tot leven.
> Van 5 oktober 2018 tot 27 januari 2019, KMSKB

Serge Vandercam & Hugo Claus: Het vlot van de Medusa

Serge Vandercam (1924-2005) en Hugo Claus (1929-2008) waren beiden zowel naar de letter als naar de geest verwant aan de Cobra-beweging (1948-1951). Typisch voor deze kortstondige beweging was de samenwerking tussen kunstenaars die in diverse disciplines werkzaam waren. Beeldend kunstenaar Vandercam en schrijver Hugo Claus werkten in de loop van hun carrière meermaals samen. Tijdens een reis door Denemarken in 1961 ontdekte Vandercam de Man van Tollund (een veenlijk dat dateert van omstreeks 350 v.Chr.). Het leidde tot een reeks doeken waarbij Claus een lang gedicht schreef. Enkele jaren later wisselden beide kunstenaars van rol: Claus schilderde en Vandercam schreef. Het resulteerde in een reeks van vijf schilderijen waarop zowel tekst als beeld voorkomen. In de uitwerking ervan bleven beide kunstenaars trouw aan de rebelse principes van de Cobra-beweging.
> Van 5 oktober 2018 tot 27 januari 2019, KMSKB

Theodoor van Loon: een caravaggist tussen Rome en Brussel

Theodoor van Loon (1581/82-1649) was een van de eerste schilders uit de Zuidelijke Nederlanden die zich verregaand liet beïnvloeden door de kunst van Caravaggio (1571-1610). Net als zijn tijdgenoot Rubens vond hij inspiratie bij de meesters uit Italië en ontwikkelde hij een krachtige, unieke stijl. De krachtige barokstijl van Van Loon maakt vandaag nog indruk vanwege haar majestueuze, haast gebeeldhouwde figuren, geboetseerd door licht en schaduw. De tentoonstelling verzamelt in totaal een 50-tal werken waaronder representatieve schilderijen, gravures en een tekening van Van Loon alsook een selectie van werken van schilders die hem beïnvloed hebben.
> Van 10 oktober 2018 tot 13 januari 2019, BOZAR

Franz Courtens, buiten en binnen

In april 1922, naar aanleiding van een overzichtstentoonstelling in de Cercle Artistique et Littéraire in Brussel, plaatste Karel van de Woestijne Franz Courtens (1854-1943), wiens "verfkwast slaat en strijkt, ploft en trilt over het doek", naast de grootmeesters William Turner (1775-1851) en Claude Monet (1840-1926). Courtens genoot inderdaad vroeg internationale erkenning. Zijn 'Mosselboot' werd in 1883 in Amsterdam en later in Stuttgart bekroond, het schilderij 'Gouden regen' won in 1889 een gouden medaille in Parijs. In overzichtswerken uit de tijd werden hele hoofdstukken aan hem gewijd. Deze tentoonstelling is het sluitstuk van drie expo's opgedragen aan de kunstenaar. Twee kleinzoons hebben recent de vele familiecollecties uitgeplozen en een groot aantal werken geïdentificeerd. Sommige werden nog nooit eerder tentoongesteld. Deze schilderijen, niet gemaakt in opdracht van grote verzamelaars, werpen een ander licht op Courtens' talent.
> Van 10 oktober 2018 tot 15 januari 2019, Charlier Museum

Dalí & Magritte: twee iconen van het surrealisme in dialoog

Ter gelegenheid van het tienjarige bestaan van het Magritte Museum organiseren de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België een tentoonstelling rond het werk van Salvador Dalí in dialoog met dat van René Magritte. [Meer info volgt.]
> Van 11 oktober 2018 tot 9 februari 2020, KMSKB

Revolutions - Records & Rebels 1966-1970

Flower Power is helemaal terug in deze groots opgezette expo. Duik helemaal onder in de idealen, aspiraties, utopieën en de drang naar vrijheid van de sixties. Maar beleef ook het toenmalige militantisme en de anti-establishmentbetogingen. De culturele, sociale, artistieke en technologische revoluties die hun hoogtepunt kenden tussen 1966 en 1970, hebben onze huidige levensstijl geboetseerd en bepalen vandaag nog ons toekomstbeeld. Meer dan 250 unieke foto's en symbolische voorwerpen uit mode, design en grafische kunsten zijn gecombineerd met 3D-beelden en videoanimaties voor een unieke beleving. Tijdens je bezoek hoor je bovendien de hele tijd songs van The Beach Boys, The Rolling Stones, The Beatles, The Who, Janis Joplin, Jimi Hendrix en Joni Mitchell.
> Van 24 oktober 2018 tot 10 maart 2019, ING Art Center

MEER TIPS!

Voor een overzicht van de musea en kunstencentra verwijzen we je graag naar onze museumpagina

Wie op de hoogte wil blijven van wat leeft in de wereld van de hedendaagse kunst, verkent ook onze pagina Galeries.