Expo in Brussel

Tentoonstelling

Verschillende Brusselse musea bieden, naast hun vaste collectie, tijdelijke tentoonstellingen aan die liefhebbers van heinde en ver naar de Europese hoofdstad lokken. Ook Brusselse kunstencentra dragen hun steentje bij. Het aanbod is immens en uiterst gevarieerd. UiTinBrussel presenteert een bescheiden selectie.

UITGELICHT

Boris Tellegen aka Delta: A Friendly Takeover

De Nederlandse kunstenaar Boris Tellegen (1968) staat bekend als een van de Europese pioniers van de graffitikunst. Vanaf de tweede helft van de jaren 1990 legde hij zich toe op experimentele beeldende kunst en maakt hij collages, sculpturen, tekeningen, video's en installaties. Vandaag is hij een gevestigd kunstenaar, met meerdere internationale tentoonstellingen op zijn actief. Het MIMA toont nu een retrospectieve van hem in de vorm van een monumentale en ludieke installatie, die verdeeld is over drie verdiepingen. Twintig jaar kunst van op straat tot in het museum!
> Van 3 februari tot 28 mei 2017, MIMA

ACTUELE TENTOONSTELLINGEN

BXL UNIVERSEL

BXL UNIVERSEL schetst een subjectief portret van de bruisende Belgische hoofdstad door middel van archiefdocumenten, filmpjes, foto's en creaties van 43 kunstenaars, werkzaam in verschillende disciplines, die in Brussel wonen en werken. Een tentoonstelling als een verhaal waarin tegenstellingen elkaar ontmoeten, gevoeligheden botsen en humor en ernst in gesprek gaan binnen een feestelijke opzet. Het project schetst de diversiteit en het heel eigen karakter van deze tweetalige stad. Met onder meer Kendell Geers, Marie-Françoise Plissart, Stromae, Ana Torfs, Franky D.C., Franz Gsellmann, Marcel Broodthaers, Toots Thielemans en Marc Didden.
> Tot 26 maart 2017, Centrale for Contemporary Art
 

Duncan Campbell

Duncan Campbell (1972, Dublin) woont en werkt in Glasgow. Hij won de Turner Prize in 2014, waaraan hij deelnam met zijn baanbrekende film 'It for Others', gemaakt voor het Schotse paviljoen op de Biënnale van Venetië in 2013. Deze film staat centraal in Wiels, waar Campbells eerste grote tentoonstelling in België plaatsvindt. Campbell maakt gebruikt van archiefmateriaal als een instrument om onderwerpen, biografieën en geschiedenissen te onderzoeken en om stil te staan bij begrippen als 'waarheid' of feitelijke bewijzen van informatie. Zijn films bestaan uit een collage van archiefopnames, nieuw documentair materiaal en gefingeerde filmdelen. Hij ondervraagt daarmee de documentaire vorm als de 'echte' representant van de historische werkelijkheid en speelt met de grenzen tussen werkelijkheid en fictie. Veel actueler kan hedendaagse kunst niet zijn.
> Van 26 januari tot 26 maart 2017, Wiels

Pierre et Gilles: Clair-obscur

Het controversiële Franse kunstenaarsduo Pierre Commoy en Gilles Blanchard, beter gekend als Pierre et Gilles, maakt hypergestileerde en unieke foto's die ze achteraf 'retoucheren' met acrylverf. Voor hun portretten in kitscherige kleurenpracht laten ze zich inspireren door de mythologie, de Bijbel, de sprookjes, de kunstgeschiedenis, de populaire cultuur en de 'gay culture'. Ze fotograferen vaak muzikanten, modellen, acteurs, actrices en designers zoals Stromae, Amanda Lear, Naomi Campbell, Catherine Deneuve, Jean-Paul Gaultier en Marc Almond. Het Museum van Elsene presenteert een 80-tal van hun werken, van de jaren 1970 tot nu, afkomstig uit belangrijke internationale collecties en thematisch gegroepeerd.
> Van 16 februari tot 14 mei 2017, Museum van Elsene

Pol Bury: Time in Motion

De Belgische kunstenaar Pol Bury (1922-2005) maakte in het begin van zijn loopbaan deel uit van de Waalse surrealistische beweging en van de Cobra-beweging. Hij lag ook mee aan de basis van de kinetische kunst - een stijlstroming die in zijn eenvoudigste vorm bestaat uit de integratie van een bewegend element in een kunstwerk. Hij schonk in zijn werk aandacht aan de elementen vorm, ruimte en beweging, die het kunstwerk meer energie moesten geven. Toen hij het werk van de Amerikaanse kinetische kunstenaar Alexander Calder (1898-1976) leerde kennen, gaf hij de schilderkunst definitief op voor de beeldhouwkunst. Vanaf het begin van de jaren 1970 begon hij monumentale werken te maken die vaak een plaats kregen in de openbare ruimte. In Brussel kun je onder meer zijn ruim 200 vierkante meter grote kunstwerk 'Moving Ceiling' (1976) bekijken in metrostation Beurs, of de naar hem genoemde waterfontein op de Emile Jacqmainlaan. Bury was tijdens zijn leven een belangrijke, internationaal gekende kunstenaar. Bozar wijdt nu een retrospectieve aan zijn gevarieerde oeuvre, dat naast schilderijen en sculpturen bestaat uit installaties, fonteinen, juwelen, grafische werken en teksten.
> Van 23 februari tot 4 juni 2017, Bozar

Carl De Keyzer: Higher Ground

De briljante Belgische fotograaf Carl De Keyzer (1958) is sinds 1994 lid van het wereldberoemde fotocollectief Magnum. Hij publiceerde tal van succesvol onthaalde fotoboeken en won heel wat prijzen voor zijn werk, dat uit de duizend herkenbaar is. Botanique brengt nu twee fotoreeksen van hem die geïnspireerd zijn door de dreiging van de opwarming van de aarde en de onvermijdelijike stijging van het zeeniveau: 'Moments Before the Flood' (2012) en 'Higher Ground' (2016). Voor de eerste reeks legde De Keyzer, verspreid over vier jaar, ongeveer 120.000 km af langs de Europese kusten. Voor de tweede reeks zocht hij het hogerop, in landen zoals Zwitserland en Oostenrijk. Deze reeks verbeeldt de vlucht naar hogergelegen gebieden die Europese volkeren zouden kunnen nemen als gevolg van de stijging van de zeespiegel. Beide fotoreeksen verschenen in boekvorm. De Keyzers werk wordt exclusief vertegenwoordigd door de Brusselse Roberto Polo Gallery.
> Van 2 maart tot 30 april 2017, Botanique

Dieter de Lathauwer: I Loved My Wife

De Belgische fotograaf Dieter de Lathauwer (1978) woont en werkt in Gent. Tijdens verschillende reizen doorheen Oostenrijk tussen 2012 en 2015 fotografeerde hij gebouwen met een gazon ervoor, soms deels aan het oog onttrokken door dicht gebladerte van bomen. Deze gebouwen zijn de stille getuigen van een wrede werkelijkheid: tijdens de Tweede Wereldoorlog herbergden ze psychiatrische instellingen waar in opdracht van de nazi's massale executies plaatsvonden in de vorm van euthanasiecampagnes. Deze gebouwen zijn vandaag nog steeds in gebruik. De Lathauwer publiceerde tot nog toe drie fotoboeken: 'Nightlife' en 'Sado', beide uitgegeven in eigen beheer in 2013, en 'I Loved My Wife', dat verschijnt ter gelegenheid van De Lathauwers tentoonstelling in Botanique.
> Van 2 maart tot 2 april 2017, Botanique

Steve McCurry: The World of Steve McCurry

Steve McCurry (1950) is een Amerikaans fotojournalist die het bekendst is van de foto 'Afghan Girl' (zie hiernaast) die in juni 1985 op de cover van National Geographic verscheen. Zijn carrière als fotojournalist begon met de Russische bezetting van Afghanistan. In de daaropvolgende decennia vervolgde hij zijn loopbaan met het verslaan van een hele reeks internationale conflicten, telkens in Azië. Los daarvan maakte hij foto's over heel de wereld. In het Beursgebouw zijn meer dan 200 van zijn foto's te zien op groot formaat. Daarmee is het de meest uitgebreide en volledige retrospectieve van zijn werk. De tentoonstelling bevat zowel bekend als onbekend werk, gepubliceerd en niet gepubliceerd. Een unieke gelegenheid om het werk van deze wereldberoemde fotograaf in het centrum van de stad te bewonderen!
> Van 4 maart tot 25 juni 2017, Beursgebouw

Nick Danziger: Eleven Women Facing War

Deze tentoonstelling omvat 32 krachtige foto's en 11 documentaires van de Britse fotograaf, documentairemaker en reisschrijver Nick Danziger (1958). Samen vertellen ze het verhaal van de vaak verborgen wereld van vrouwen die gevangenzitten in oorlogssituaties in conflictgebieden zoals Afghanistan, Colombia en Sierra Leone. Danzigers foto's verschijnen in kranten en tijdschriften en worden wereldwijd tentoongesteld in galeries en musea.
> Van 8 maart tot 14 mei, Parlementarium

Laura Colmenares Guerra: Lagunas

De Colombiaans-Spaanse beeldend kunstenares Laura Colmenares Guerra (1978, Bogota) woont en werkt in Brussel. In haar artistieke praktijk houdt ze zich bezig met videokunst, performances, mediakunst en installaties. 'Lagunas' is een fictionele en interactieve installatie, een drieluik rond de thema's herinnering, dood en water door middel van een interactief scenario dat de drastische impact op de natuur van het menselijk handelen weergeeft. Kunst die met haar met twee voeten in de werkelijkheid van vandaag geplant staat.
> Van 9 maart tot 31 maart 2017, iMAL center for digital cultures and technology

Rik Wouters: Retrospectieve

De Belgische beeldhouwer, kunstschilder, tekenaar en etser Rik Wouters (1882-1916) was een van de belangrijkste figuren van het Brabants fauvisme. Zijn kunst kenmerkt zich bovenal door een overvloed aan kleur en authentieke, simpele en ontroerende onderwerpen. Doorheen zijn visuele stijl, de opbouw van zijn onderwerpen en de heldere rijkdom van zijn palet, ontwikkelde hij een avant-gardistische stijl, hoewel ook de vergelijkingen met Ensor, Cézanne en Renoir nooit ver te zoeken waren. Naar aanleiding van zijn 100ste overlijdensjaar wijdt het KMSKB, in samenwerking met het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten van Antwerpen, een uitzonderlijke retrospectieve aan Wouters' werk. Naast werken uit de collecties van beide musea is er ook werk te zien uit privécollecties en grote internationale musea. Nu al een van de toppers van het voorjaar!
> Van 10 maart tot 2 juli 2017, KMSKB

Pierre Lahaut: De jaren 60

Het oeuvre van de Brusselse kunstenaar Pierre Lahaut (1931-2013) past binnen verschillende opeenvolgende tendensen zoals het symbolisme, het minimalisme, de nieuwe subjectiviteit en de geometrisering. Deze expo, die een 40-tal schilderijen en aquarellen omvat, concentreert zich op Lahauts artistieke productie in de jaren 1960. Het was de periode waarin hij, als reactie op de geometrische overheersing in de toenmalige kunstwereld, overstapte naar het non-figuratieve en het lyrische.
> Van 10 maart tot 2 juli 2017, KMSKB

Angel Vergara: From Scene to Scene

Het oeuvre van de Brusselse kunstenaar met Spaanse roots Angel Vergara (1958) omvat verschillende disciplines: performance- en videokunst, installaties en teken- en schilderkunst. Met behulp van deze technieken onderzoekt, verruimt en vernieuwt Vergara de schilderkunst als medium, zowel op esthetisch als ethisch vlak. Hij herinterpreteert meer bepaald gemediatiseerde beelden of manipuleert ze door een bewegende beeldentaal. In zijn recente 'films peints' (geschilderde films) koppelt hij het audiovisuele aan het schilderen. Deze expo verwijst naar de vijf lezingen van de Franse dichter Charles Baudelaire tijdens zijn verblijf in Brussel in 1864. In 'From Scene to Scene' echoot Vergara Baudelaires lezingen met vijf geschilderde films op groot formaat.
> Van 10 maart tot 2 juli 2017, KMSKB

Humans of Brussels / Brusselaars in beeld

Midden 2014 trok brusselnieuws.be de straat op om, in de vorm van een reportageserie, de 183 nationaliteiten van onze hoofdstad in al hun schoonheid te tonen aan de wereld. Een kleine drie jaar en ruim 130 afleveringen later brengt BRUZZ de portretten van gewone Brusselaars samen in een poëtische installatie, die te bezichtigen is in drie opeenvolgende kamers in het Brussels Informatiepunt (BIP).
> Van 11 maart tot 17 september, BIP

IN DE RAND

Luc Peire: Ruimte

De Belgische kunstenaar Luc Peire (1916-1994) was in zijn tijd een van de belangrijkste tenoren van het abstract verticalisme. Onderging hij in zijn beginjaren nog de invloed van Constant Permeke, na de Tweede Wereldoorlog evolueerde hij naar een constructief-abstracte kunst waarin het verticalisme domineerde. Van 1952 tot 1955 verbleef hij in Congo, waarna zijn expressie zuiver abstract werd. Van dat ogenblik af bracht hij de menselijke natuur terug tot een verticale lijn in een uitgebalanceerde ruimte. Deze persoonlijke kunstvorm zal de hoeksteen vormen van de driedimensionale spiegel-environments: hoogtepunten van Peires zoektocht naar de ultieme oneindige ruimte. Vanaf de tweede helft van de jaren 1960 begon hij ook in de openlucht environments te realiseren, in samenwerking met architecten en urbanisten.
> Van 5 februari tot 14 mei 2017, FeliXart Museum

KUNST OP KOMST

Yves Klein: Theater van de leegte

Yves Klein (1928-1962) was een Franse kunstenaar die een grote invloed uitoefende op de kunst van zijn tijd. Hij werd bekend om zijn ultramarijnblauwe monochromen, panelen en later ook sculpturen in een uniforme zuivere kleur. Als geen ander vertolkten ze zijn ideeën over spirituele oneindigheid en zijn voorliefde voor mystieke rituelen. Met zijn beeldende kunst en spectaculaire performances ontpopte Yves Klein zich tot de voorloper van de 'happening' en de 'body art'. In 1960 stond hij bovendien mee aan de wieg van het Nouveau Réalisme, een stijlstroming die een reactie vormde op de abstract-expressionistische stromingen die tot dan toe opgeld maakten. In het Nouveau Réalisme werd het alledaagse verheven tot kunst. Daarmee sloot de stroming aan bij de Amerikaanse Pop Art. In deze overzichtstentoonstelling maak je kennis met Yves Kleins grensverleggende oeuvre via ongeziene meesterwerken en nauwelijks vertoond beeldmateriaal. Niet te missen!
> Van 29 maart tot 20 augustus 2017, Bozar

WIELS: Het afwezige museum

WIELS heeft niet het statuut van museum, maar wordt in de volksmond steevast 'het WIELS museum' genoemd. Toch een teken aan de wand dat er in Brussel nood is aan een museum voor hedendaagse kunst, dat er nu niet is... Naar aanleiding van het tienjarig bestaan van WIELS ontwerpt het centrum voor hedendaagse kunst in Vorst deze tijdelijke tentoonstelling als een blauwdruk voor een mogelijk museum voor hedendaagse kunst in de hoofdstad van Europa. Bestaande werken en nieuwe producties van ongeveer 45 eigentijdse en historische kunstenaars zullen de uitdagingen waarvoor musea vandaag staan, alsook de gemeenschappen die ze inspireren, vertalen en vertolken. Met werken van onder meer Francis Alÿs, Marcel Broodthaers, Gerhard Richter, Martin Kippenberger, Marlene Dumas, Thomas Hirschhorn, Lili Reynaud-Dewar, Younes Baba-Ali, Ellen Gallagher, Oscar Murillo, Otobong Nkanga en Luc Tuymans.
> Van 20 april tot 13 augustus, WIELS

MEER TIPS!

Voor een overzicht van de musea en kunstencentra verwijzen we je graag naar onze museumpagina

Wie op de hoogte wil blijven van wat leeft in de wereld van de hedendaagse kunst, verkent ook onze pagina Galeries.