Expo in Brussel

Tentoonstelling

Verschillende Brusselse musea bieden, naast hun vaste collectie, tijdelijke tentoonstellingen aan die liefhebbers van heinde en ver naar de Europese hoofdstad lokken. Ook Brusselse kunstencentra dragen hun steentje bij. Het aanbod is immens en uiterst gevarieerd. UiTinBrussel presenteert een bescheiden selectie.

UITGELICHT

Anthony Caro in de tuinen van het Van Buuren Museum

De Britse beeldhouwer Anthony Caro (1924-2013) studeerde na een ingenieursopleiding beeldhouwkunst aan de Royal Academy in Londen. Van 1951 tot 1953 werkt hij als assistent bij zijn landgenoot Henry Moore, die wordt beschouwd als een van de belangrijkste beeldhouwers van de twintigste eeuw. In 1956, tijdens zijn eerste solotentoonstelling in Milaan, pakt Caro uit met figuratief werk. Later, onder invloed van de Amerikaanse beeldhouwer David Smith die hij leert kennen tijdens een rondreis in de Verenigde Staten, laat hij de figuratie achter zich en spitst zich voortaan toe op gelaste beeldhouwwerken en assemblages van metalen prefabstructuren. Werk van Caro is te vinden in alle grote musea over de hele wereld. Momenteel is een selectie ervan te zien in de tuinen van het Van Buuren Museum in Ukkel.
> Van 10 mei tot 8 oktober, Van Buuren Museum

ACTUELE TENTOONSTELLINGEN

Art is Comic

Het stripverhaal neemt de zalen in van het MIMA, dat aan meerdere auteurs de mogelijkheid geeft om 'de negende kunst' in de schijnwerpers te plaatsen. Tussen POP ART en ART POP wordt de bezoeker uitgenodigd zijn eigen idee te vormen doorheen deze expo die de grenzen van het genre verlegt. De Belg Brecht Vandenbroucke, die popcultuur en klassieke schilderkunst mengt, is één van de topgasten van het evenement. De anderen zijn Jean Jullien, HuskMitNavn, Mon colonel & Spit, Brecht Evens en Joan Cornellà.
> Van 23 juni tot 31 december, MIMA

Groepsexpo: Fabulous Failures - De kunst van het toeval en de fouten omarmen

Deze zomertentoonstelling biedt een breed panorama van de meest geslaagde perfecte onvolkomenheden die werden gecreëerd in de fotografie, het design en de hedendaagse kunst. Ze zijn het werk van 15 internationale kunstenaars die willen vechten tegen de perfectie, die het toeval omarmen en op zoek zijn naar verbluffende fouten. Allemaal brengen ze hulde aan de vergissing, de fout, de stommiteit en de onvolkomenheid, die in het beste geval kunnen leiden tot geniale verwezenlijkingen. Tot de deelnemende kunstenaars behoren onder anderen Karmen Ayvazyan, David Helbich, Dries Segers, Barry van der Rijt en Sarah Carlier. De curator van de groepsexpo is de Nederlandse kunstenaar en designer Wouter Kessels.
> Van 22 juni tot 20 augustus, Le Botanique

Brussel is een Plaizier

Deze zomer verwent BOZAR zijn bezoekers met een expo over 50 jaar Uitgeverij Plaizier - een rasechte Brusselse uitgeverij die postkaarten, prenten, kalenders en boeken over Brussel uitgeeft. Architecturale en stedelijke transformaties komen er prachtig in beeld, net als tal van voorwerpen die het eigenzinnige parcours van het uitgeverskoppel Wijnand en Mieke Plaizier belichten. Doe jezelf een plezier en mis deze expo niet, want het ene Plaizier is het andere waard!
> Van 16 juni tot 10 september, BOZAR

China-Taiwan: De pioniers van de abstractie (1955-1985)

Vele Chinese kunstenaars werden gedwongen om hun geboorteland te verlaten en kwamen in 1949 in Taiwan terecht. Ze maakten er kennis met de westerse abstracte kunst en vonden hierin een middel om aan te sluiten bij de internationale moderniteit. Tegelijk hoedden ze zich ervoor hun verankering in de Chinese traditie niet te verwaarlozen. De kruisbestuiving tussen Oosten en Westen leidde zo tot een volstrekt nieuwe kunstvorm die een vernieuwing van de 20ste-eeuwse Chinese schilderkunst inluidde. Tijdens deze expo kan je een 80-tal uitzonderlijke werken bewonderen.
> Van 15 juni tot 24 september, BOZAR

Joris Van de Moortel: Focus

De Belgische tekenaar, schilder, beeldhouwer, performer en muzikant Joris Van de Moortel (Gent, 1983) woont en werkt in Antwerpen. Als fel opkomende kunstenaar stelt hij tentoon in musea, kunstencentra en galeries wereldwijd. Veel van zijn werken vormen een hybride kruising tussen fotografie, schilderkunst en readymades. Zo verwerkt hij neonlampen, elektrische gitaren, versterkers en drumstellen in zijn installaties, die de wilde energie van zijn performances vertolken. Het enfant terrible in hem vernielt of verbrandt na of tijdens een tentoonstelling zijn werk en laat er soms zelfs een bulldozer over donderen. De brokstukken recycleert hij in nieuwe werken. Door die sloophamerpraktijk houdt Van de Moortel de cyclus in stand van destructie en wedergeboorte. Chaos leidt tot orde, die op haar beurt weer tot chaos verwordt. Het Museum van Elsene neemt heel de zomer een installatie van Van de Moortel op in de vaste collectie. Werk met een hoog rock-'n-rollgehalte! 
> Van 15 juni tot 24 september, Museum van Elsene

The Paper Revolution: Soviet Graphic Design and Constructivism (1920-1930's)

Honderd jaar geleden vond de Russische Revolutie plaats. Ter gelegenheid daarvan organiseren het Art & Design Atomium Museum en het Moscow Design Museum een tentoonstelling over het grafisch design van de jaren 1920 en 1930. Belangrijke werken van coryfeeën als Aleksandr Rodchenko, Varvara Stepanova en Vladimir Mayakovsky passeren er de revue. De expo belicht de visuele identiteit van de Sovjet-Unie gecreëerd door de Constructivistische kunstenaars. Dezen droegen in hun werken het geloof in een nieuw, beter leven voor iedereen uit. Het resultaat? Een revolutie in de wereld van het grafisch design en van de beeldende kunst. Een aanrader!
> Van 5 juni tot 8 oktober, ADAM - Art & Design Atomium Museum

Asterix en de Belgen

In zijn 'Gallische Oorlogen' schreef Julius Caesar: "De Belgen zijn de dappersten der Galliërs..." Het Stripmuseum koos het album 'Asterix en de Belgen' van Goscinny en Uderzo uit om er een ludieke tentoonstelling rond te bouwen. Het is immers in België waar de striptekenaar en de scenarist in 1951 samen hun carrière startten. In het album onderzoeken ze op subtiele en speelse wijze de zeden en gewoonten van ons land. De lezer maakt op die manier kennis met onder meer het ontstaan van Brussel en met waterzooi en frieten. De tentoonstelling is zo opgebouwd dat iedereen de kans krijgt om zijn kennis over België te testen. Een ideale vakantietentoonstelling voor jong en oud!
> Van 1 juni tot 3 september 2017, Stripmuseum

Once Upon a Time

Tot de verzameling oude horloges van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis behoort ook een opmerkelijke collectie zakhorloges. De geëmailleerde uurwerken, uit de 17de tot 19de eeuw, vormen het hoogtepunt van deze collectie en belichten de talrijke facetten van deze complexe en fascinerende decoratieve techniek. De 175 tentoongestelde horloges worden benaderd vanuit iconografische hoek. De decors waren vaak geïnspireerd op de heersende voorkeuren en gebruiken, maar ook op meesterwerken uit de schilderkunst. Tik tak tik tak!
> Van 17 mei tot 17 september, Jubelparkmuseum

Eugène Verdeyen

De in Luik geboren en in Brussel overleden schilder, tekenaar, aquarellist en illustrator Eugène Verdeyen (1836-1903) was een leerling van Jean Portaels (1818-1895). Zijn artistieke opleiding en carrière speelden zich nagenoeg volledig in Brussel af, waar hij tot aan zijn dood leraar was aan de Académie des Beaux-Arts. Verdeyen genoot faam als schilder van interieurscènes, vaak met vrouwenfiguren, portretten, stillevens en landschappen. James Ensor noemde hem ooit 'de vader van de luministen'. Vanuit kunsthistorisch oogpunt ontstond deze beweging vanuit de postimpressionisten. Het Charlier Museum toont van deze tijdens zijn leven miskende kunstenaar 33 olieverfschilderijen, tien aquarellen, documenten en illustraties. Kunsthistoricus Kristof Reulens schreef er een monografie bij.
> Van 5 mei tot 27 juli, Charlier Museum

WIELS: Het afwezige museum

WIELS heeft niet het statuut van museum, maar wordt in de volksmond steevast 'het WIELS museum' genoemd. Toch een teken aan de wand dat er in Brussel nood is aan een museum voor hedendaagse kunst, dat er nu niet is... Naar aanleiding van het tienjarig bestaan van WIELS ontwerpt het centrum voor hedendaagse kunst in Vorst deze tijdelijke tentoonstelling als een blauwdruk voor een mogelijk museum voor hedendaagse kunst in de hoofdstad van Europa. Bestaande werken en nieuwe producties van ongeveer 45 eigentijdse en historische kunstenaars zullen de uitdagingen waarvoor musea vandaag staan, alsook de gemeenschappen die ze inspireren, vertalen en vertolken. Met werken van onder meer Francis Alÿs, Marcel Broodthaers, Gerhard Richter, Martin Kippenberger, Marlene Dumas, Thomas Hirschhorn, Lili Reynaud-Dewar, Younes Baba-Ali, Ellen Gallagher, Oscar Murillo, Otobong Nkanga en Luc Tuymans.
> Van 20 april tot 13 augustus, WIELS

Où sont les sons? Where Are Sounds?

Heel wat kunstenaars interesseren zich voor geluid, omwille van de verhouding tot tijd en ruimte, door de unieke relatie tussen klank en geheugen, door de associatie tussen stilte en aanwezigheid, tussen ademhaling en beweging. Sommigen onder hen vertalen een geluidsfenomeen in een afbeelding, in een voorwerp, een beeld, een perceptuele en tijdelijke ervaring. Anderen suggereren dan weer stille beelden die geluiden in zich dragen en mikken daarbij op de kracht van woorden om onze verbeelding te voeden. In deze groepstentoonstelling worden de bezoekers van werk tot werk blootgesteld aan aparte, complementaire experimenten die allemaal in een continuüm passen dat typisch is voor klankwerken en hun proces. Zestien kunstenaars worden in de Centrale bij elkaar gebracht met werk dat gecreëerd werd tussen 1982 en 2017, waarvan verschillende speciaal voor deze tentoonstellingen werden ontworpen. Sounds good, als je het ons vraagt!
> Van 20 april tot 10 september, Centrale for Contemporary Art

Yves Klein: Theater van de leegte

Yves Klein (1928-1962) was een Franse kunstenaar die een grote invloed uitoefende op de kunst van zijn tijd. Hij werd bekend om zijn ultramarijnblauwe monochromen, panelen en later ook sculpturen in een uniforme zuivere kleur. Als geen ander vertolkten ze zijn ideeën over spirituele oneindigheid en zijn voorliefde voor mystieke rituelen. Met zijn beeldende kunst en spectaculaire performances ontpopte Yves Klein zich tot de voorloper van de 'happening' en de 'body art'. In 1960 stond hij bovendien mee aan de wieg van het Nouveau Réalisme, een stijlstroming die een reactie vormde op de abstract-expressionistische stromingen die tot dan toe opgeld maakten. In het Nouveau Réalisme werd het alledaagse verheven tot kunst. Daarmee sloot de stroming aan bij de Amerikaanse Pop Art. In deze overzichtstentoonstelling maak je kennis met Yves Kleins grensverleggende oeuvre via ongeziene meesterwerken en nauwelijks vertoond beeldmateriaal. Niet te missen!
> Van 29 maart tot 20 augustus 2017, BOZAR

Piet Gilles: Leven en Dood

De Nederlandse kunstenaar Piet Gilles (1908-1995) vestigde zich in 1922 in Leuven. Hij maakte onder meer landschappen, portretten en stillevens. Hij debuteerde in een sombere expressionistische vormgeving en leunde vervolgens aan bij het animisme en bij de Jonge Belgische Schilderkunst. In latere jaren kende hij een magisch-realistische periode. In de pastelcyclus 'Leven en Dood' (jaren '50), die hij op latere leeftijd aan de universiteitsbibliotheek van de KU Leuven schonk, verbeeldde hij op aangrijpende wijze een lange periode van verdriet en zorgen. De indrukwekkende reeks is te zien in de Raoul Maria Ruimte van de Nationale Basiliek van Koekelberg.
> Van 22 maart tot 31 augustus 2017, Basiliek van Koekelberg

Humans of Brussels / Brusselaars in beeld

Midden 2014 trok brusselnieuws.be de straat op om, in de vorm van een reportageserie, de 183 nationaliteiten van onze hoofdstad in al hun schoonheid te tonen aan de wereld. Een kleine drie jaar en ruim 130 afleveringen later brengt BRUZZ de portretten van gewone Brusselaars samen in een poëtische installatie, die te bezichtigen is in drie opeenvolgende kamers in het Brussels Informatiepunt (BIP).
> Van 11 maart tot 17 september, BIP

Rik Wouters: Retrospectieve

De Belgische beeldhouwer, kunstschilder, tekenaar en etser Rik Wouters (1882-1916) was een van de belangrijkste figuren van het Brabants fauvisme. Zijn kunst kenmerkt zich bovenal door een overvloed aan kleur en authentieke, simpele en ontroerende onderwerpen. Doorheen zijn visuele stijl, de opbouw van zijn onderwerpen en de heldere rijkdom van zijn palet, ontwikkelde hij een avant-gardistische stijl, hoewel ook de vergelijkingen met Ensor, Cézanne en Renoir nooit ver te zoeken waren. Naar aanleiding van zijn 100ste overlijdensjaar wijdt het KMSKB, in samenwerking met het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten van Antwerpen, een uitzonderlijke retrospectieve aan Wouters' werk. Naast werken uit de collecties van beide musea is er ook werk te zien uit privécollecties en grote internationale musea. Nu al een van de toppers van het voorjaar!
> Van 10 maart tot 2 juli 2017, KMSKB

Angel Vergara: From Scene to Scene

Het oeuvre van de Brusselse kunstenaar met Spaanse roots Angel Vergara (1958) omvat verschillende disciplines: performance- en videokunst, installaties en teken- en schilderkunst. Met behulp van deze technieken onderzoekt, verruimt en vernieuwt Vergara de schilderkunst als medium, zowel op esthetisch als ethisch vlak. Hij herinterpreteert meer bepaald gemediatiseerde beelden of manipuleert ze door een bewegende beeldentaal. In zijn recente 'films peints' (geschilderde films) koppelt hij het audiovisuele aan het schilderen. Deze expo verwijst naar de vijf lezingen van de Franse dichter Charles Baudelaire tijdens zijn verblijf in Brussel in 1864. In 'From Scene to Scene' echoot Vergara Baudelaires lezingen met vijf geschilderde films op groot formaat.
> Van 10 maart tot 2 juli 2017, KMSKB

Pierre Lahaut: De jaren 60

Het oeuvre van de Brusselse kunstenaar Pierre Lahaut (1931-2013) past binnen verschillende opeenvolgende tendensen zoals het symbolisme, het minimalisme, de nieuwe subjectiviteit en de geometrisering. Deze expo, die een 40-tal schilderijen en aquarellen omvat, concentreert zich op Lahauts artistieke productie in de jaren 1960. Het was de periode waarin hij, als reactie op de geometrische overheersing in de toenmalige kunstwereld, overstapte naar het non-figuratieve en het lyrische.
> Van 10 maart tot 2 juli 2017, KMSKB

Steve McCurry: The World of Steve McCurry (VERLENGD!!!)

Steve McCurry (1950) is een Amerikaans fotojournalist die het bekendst is van de foto 'Afghan Girl' (zie hiernaast) die in juni 1985 op de cover van National Geographic verscheen. Zijn carrière als fotojournalist begon met de Russische bezetting van Afghanistan. In de daaropvolgende decennia vervolgde hij zijn loopbaan met het verslaan van een hele reeks internationale conflicten, telkens in Azië. Los daarvan maakte hij foto's over heel de wereld. In het Beursgebouw zijn meer dan 200 van zijn foto's te zien op groot formaat. Daarmee is het de meest uitgebreide en volledige retrospectieve van zijn werk. De tentoonstelling bevat zowel bekend als onbekend werk, gepubliceerd en niet gepubliceerd. Een unieke gelegenheid om het werk van deze wereldberoemde fotograaf in het centrum van de stad te bewonderen!
> Van 4 maart tot 20 augustus 2017, Beursgebouw

IN DE RAND

KUNST OP KOMST

YO. Brussels Hip-Hop Generations

In het kader van MIXITY.brussels 2017 brengen BOZAR en visit.brussels een eerbetoon aan de vorm van stadscultuur die hiphop is en die zich liefst uitdrukt in dans, graffiti, DJing en rap. De expo biedt een overzicht van 30 jaar creativiteit in de hoofdstad. De bezoekers maken kennis met archieven en voorwerpen, maar ook met de mensen uit de hiphopwereld zelf, dankzij talrijke workshop, performances, battles en ontmoetingen. Tot de deelnemende artiesten behoren onder meer Stromae, Baloji, De Puta Madre, Youssef El Toufali, The Cage, Grazzhoppa, Lefto, Bonom en Bootlegz. Nu al een van de spraakmakende evenementen van deze zomer!
> Van 28 juni tot 17 september, BOZAR

Ado Chale: Retrospectieve

Na de succesvolle tentoonstelling over Jules Wabbes in 2012 richt Bozar de schijnwerpers op een andere grote naoorlogse Belgische ontwerper: Ado Chale (1928, Sint-Jans-Molenbeek). Chale is mineraloog en smid van opleiding. Hij gebruikt bij de creatie van zijn kunstwerken edele metalen, edelstenen, kristallen of versteend hout en benadert het maken van meubels eerder als ambachtsman dan als 'designer'. Deze allereerste retrospectieve schetst de carrière en leefwereld van Ado Chale van 1966 tot 2015 aan de hand van zorgvuldig geselecteerde meubels en objecten, zoals zijn beroemde bronzen tafel 'Goutte d'eau', geïnspireerd op precolumbiaanse kunst. Chale transformeerde zelfs organische en plantaardige materialen. Zijn bolvormig meubel in chist wordt beschouwd als één van de honderd topstukken van het twintigste-eeuwse design.
> Van 18 augustus tot 24 september, BOZAR

MEER TIPS!

Voor een overzicht van de musea en kunstencentra verwijzen we je graag naar onze museumpagina

Wie op de hoogte wil blijven van wat leeft in de wereld van de hedendaagse kunst, verkent ook onze pagina Galeries.