Expo in Brussel

tentoonstellingen in musea en kunstencentra

Verschillende Brusselse musea bieden, naast hun vaste collectie, tijdelijke tentoonstellingen aan die liefhebbers van heinde en ver naar de Europese hoofdstad lokken. Ook Brusselse kunstencentra dragen hun steentje bij. Het aanbod is immens en uiterst gevarieerd. UiTinBrussel presenteert een uitgelezen zomerselectie.

IN DE KIJKER

Brussels Design September

Voor het veertiende jaar op rij slaat Brussels Design September zijn tenten op in de hoofdstad. Voor de veertiende keer is het designfestival, dat meer dan 100 culturele en commerciële evenementen verenigt onder één paraplu, dé hotspot voor het designminnende volkje. Een maand lang biedt Brussel een platform voor ontmoetingen met tal van (inter)nationale designers, architecten en designliefhebbers. Weet je niet wat te kiezen in al die overvloed? Neem dan een kijkje in ons dossier, waarin we speciaal voor jou enkele hoogtepunten en tips oplijstten.
> Van 5 tot 30 september 2019, diverse locaties

Accessible Art Fair

Accessible Art Fair (ACAF) keert net als vorig jaar terug naar BOZAR met een nieuwe selectie opkomende kunstenaars. Sinds de oprichting van ACAF in 2006 door Stephanie Manasseh, een Canadese kunstondernemer en curator, is de missie onveranderd gebleven – het aanbieden van een platform voor zichzelf vertegenwoordigende artiesten. Om de kwaliteit van de getoonde kunst te garanderen, worden de kunstenaars geselecteerd door een jury die is samengesteld uit zwaargewichten uit de kunstwereld.
> Van 10 tot 13 oktober 2019, BOZAR

Nocturnes van de Brusselse Musea

Donderdag is de nieuwe vrijdag, je apero was nog nooit zo cultureel verantwoord! Van 19 september tot 5 december, afspraak elke donderdagavond in een handvol Brusselse musea. Brussels Museums Nocturnes, dat zijn niet alleen musea open tot 22u, maar vooral nieuwe expo’s ontdekken, aan workshops en rondleidingen deelnemen of de kinderen op een boeiende ontdekkingsreis trakteren. Per museum betaal je voor de ingang € 4 (standaard) of € 2 (-26). Nog voordeliger? Met de Pass 5 Nocturnes betaal je € 17 of € 8 (-26) voor 5 toegangen. Ideaal als je een seriële museumverslinder bent of graag in groep komt.
> Van 19 september tot 5 december 2019

Programma Bruegel 2019

In 2019 is het precies 450 jaar geleden dat Pieter Bruegel overleed. Naar aanleiding daarvan vinden zowel in Brussel en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest als daarbuiten tentoonstellingen en andere evenementen plaats die een verhelderend licht werpen op deze grote kunstenaar en op sommige van zijn tijdgenoten, zoals Bernard van Orley. Klik hier of op de foto rechts voor een handig overzicht. De belangrijkste tentoonstellingen rond Bruegel in Brussel en het Brussels Gewest vind je ook nog eens apart op deze expo-pagina.

Ter gelegenheid van het Bruegeljaar selecteerde Gertrude van het team Collectie in de hoofdstedelijke bib Muntpunt alle boeken rond Pieter Bruegel de Oude. Deze boeken staan de komende maanden opgesteld op de oranje vijfhoek op de vierde verdieping.
Klik hier voor de boekenlijst.

LOPENDE TENTOONSTELLINGEN

Groepsexpo: Inner Eye

Voor de zesde keer zoekt het Korean Cultural Center in Brussel de dialoog op tussen Koreaanse en Belgische stripmakers. Na onder anderen Dominique Goblet, Judith Vanistendael en Delphine Frantzen verdedigen dit keer de fantastische Simon Spruyt, Ben Gijsemans en Shamisa Debroey 's lands driekleur. Met de Koreanen Lee Doo-ho, Coi Jae-hoon, Kim Han-jo en Lee Yoon-hee gaan ze een wedstrijdje stripintrospectie aan. 'Inner Eye' nodigt je uit om uit jezelf te treden en in de huid van bijvoorbeeld Gijsemans' geruisloze eenzaat Hubert of Spruyts waanzinnige stripindustrialist SGF te kruipen. (Bron: Kurt Snoekx in Bruzz)
> Van 12 september tot 1 november 2019, Korean Cultural Center

Sean Scully: Eleuthera

Sean Scully is vooral bekend voor zijn expressieve abstracte schilderijen vol kleurrijke strepen en rechthoeken. In de serie 'Eleuthera' (2015-2017) komt er echter een hele nieuwe kant van de kunstenaar aan bod. De serie is opgebouwd rond een zeer persoonlijk onderwerp: de 23 olieverfschilderijen op groot formaat tonen Scully’s achtjarige zoon Oisín, al spelend op het strand van het eiland Eleuthera op de Bahama’s. Naast deze 23 werken toont het Koninklijk Museum ook nog kleinere pastels, tekeningen en foto’s van Scully.
> Tot 16 augustus 2020, KMSKB

Gabriel Kuri: sorted, resorted

De Mexicaanse beeldhouwer Gabriel Kuri (1970, Mexico-Stad) creëert sculpturen die gestalte geven aan vragen rond waarde, en die doorgaans ongrijpbare stromen van informatie vastleggen in geestige en boeiende vormen. Zijn kunst is uitermate materieel van aard, en het materiaal is ook het principe waarrond zijn tentoonstelling bij WIELS is ingericht. De werken zijn er in vier categorieën ingedeeld: papier, plastic, metaal en bouwmaterialen. Het is een absurd simplistische benadering van complexe, conceptueel onderbouwde werken die zelden uit slechts één element zijn gemaakt.
> Van 6 september 2019 tot 5 januari 2020, WIELS

Emmanuel Van der Auwera: The Sky Is on Fire

Emmanuel Van der Auwera (1982) is een Belgische beeldend kunstenaar die woont en werkt in Brussel. Met zijn films, VideoSculptures, conceptuele projecten en ruimtelijke installaties verkent Van der Auwera het gebruik van conceptuele en vormelijke filters in de productie en verspreiding van beeldmateriaal. Zo legt hij de simulatie en het kader van boodschappen in onze maatschappij bloot. De film 'The Sky Is on Fire', gemaakt in 2019 in coproductie met Botanique, zal gebruikmaken van de ruimte van het museum voor zijn allereerste publieke vertoning. De film bevraagt de digitale cultuur en de archeologische waarde van de beelden die ze produceert via een virtuele reconstructie van een fictief stedelijk landschap.
> Van 5 september tot 3 november 2019, Botanique

Marc-Antoine Mathieu: De knik in de filosofie

De Franse striptekenaar en scenarist Marc-Antoine Mathieu (1959) is vooral bekend van zijn reeks 'Julius Corentin Acquefacques, prisonnier des rêves', die helaas (nog) niet in het Nederlands vertaald is. In augustus 2019 verscheen met 'De oorsprong' de eerste Nederlandstalige vertaling van Mathieus werk: een filosofisch boek waarvoor Hergé zich niet zou hebben geschaamd. Of anders wel een stripboek dat de Franse filosoof Michel Foucault graag getekend had. De expo 'De knik in de filosofie' biedt een prikkelende kennismaking met een unieke auteur, die als geen ander opereert op het snijvlak van literatuur en wijsbegeerte, beeldende kunst en het stripverhaal. A must-see!
> Van 26 augustus tot 20 september 2019, Muntpunt

Flamboyant: een levensstijl in de jaren '30

De tentoonstelling 'Flamboyant' laat je kennismaken met de woning van een fictieve verzamelaar uit de jaren twintig en dertig. Bij het betreden van de Villa Empain (her)ontdek je deze unieke, uit 1934 daterende architecturale parel, volledig ingericht in art-decostijl en versierd met tal van schilderijen, sculpturen en meubelen van vroeger. Met werk van onder anderen Marcel-Louis Baugniet, Lucien De Roeck, Marthe Donas, Oscar Jespers, Wassily Kandinsky, René Magritte, Henri Matisse, Joan Miró, Victor Servranckx en Francis Picabia.
> Tot 6 oktober 2019, Boghossian Foundation

Groepsexpo: IncarNations - African Art as Philosophy

De Zuid-Afrikaanse kunstenaar-curator Kendell Geers selecteert samen met de Congolese kunstverzamelaar Sindika Dokolo een 150-tal kunstwerken uit diens imposante collectie. 'IncarNations' brengt een originele mix van klassieke en hedendaagse kunst van Afrika en de diaspora’s. De maskers, beelden en historische objecten fungeren als gids en plaatsen de hedendaagse werken in de context van een levende traditie. De bezoeker wordt uitgedaagd om met een ander perspectief naar Afrikaanse kunst te kijken, met oog voor de spiritualiteit die Afrikaanse kunst van vroeger en nu kenmerkt en verbindt. De scenografie, een overweldigend geheel van beeld, geluid en kleur, roept associaties op met de bruisende drukte van een Afrikaanse metropool en ondersteunt de vitaliteit van de gepresenteerde kunstwerken. Met werk van o.a. Sammy Baloji, William Kentridge, Tracey Rose, Wangechi Mutu, Otobong Nkanga, Yinka Shonibare, Pascale Marthine Tayou, Ana Mendieta, Kehinde Wiley, Andres Serrano, Aida Muluneh, Mwangi Hutter, Hank Willis Thomas, Tracey Rose, Adrian Piper, Lubaina Himid, Roger Ballen, Zanele Muholi en Phyllis Galembo.
> Van 28 juni tot 6 oktober 2019, Bozar

Bollie en Billie: 60 jaar alledaags geluk

Los van de vriendschap en de humor die Bollie en Billie met elkaar delen, is het een door en door poëtisch universum dat de Brusselse tekenaar Jean Roba in 1959 neerzet in het blad Robbedoes. Aan de hand van om en bij 1500 gags en een 40-tal fraaie hardcoveralbums veroverde de reeks de harten van drie generaties, met als belangrijkste argumenten de bijzondere band tussen Bollie, een jongetje, en zijn cocker Billie, en hun tedere humor.
> Van 25 juni tot 31 december 2019, Stripmuseum

Stéphane Mandelbaum: The Inner Demons of an 80's Provocative Artist

Van 14 juni tot 22 september 2019 wijdt het Joods Museum van België een grote tentoonstelling aan Stéphane Mandelbaum en brengt daarmee het oogverblindende talent van de Brusselse artiest die overleed op 25-jarige leeftijd onder de aandacht. Aan de hand van een honderdtal werken, grotendeels portretten, wordt een uniek universum hertekend waar zijn naasten, nazi-hoogwaardigheidsbekleders, poëten, schilders, cineasten, prostituees en gangsters naast elkaar hangen tussen fictie en realiteit. Het unieke, iconoclastische en provocerend oeuvre van deze begenadigde tekenaar en vooraanstaande figuur van de Brusselse kunstscene in de jaren 1980 doet vandaag - vreemd genoeg - hedendaags aan.
> Van 14 juni tot 22 september 2019, Joods Museum van België

Getekend Griffo - Een tekenaar in dienst van zijn scenaristen

Met onder meer 'SOS Geluk' en 'Mister Black' tekende Werner Goelen alias Griffo enkele van de grootste mijlpalen bijeen in de stripgeschiedenis van de afgelopen dertig jaar. Vanaf begin jaren 1980 legt hij zich volledig toe op realistische strips in een originele stijl, geïnspireerd door de grote Franse scenaristen Moebius, Tardi en Bilal. Van meet af aan overtuigt de effectiviteit van zijn tekentalent scenaristen als Dufaux, Van Hamme en Cothias. Iedereen staat nu te popelen om samen te werken met de tekenaar van 'Giacomo C.', een reeks die hij net weer heeft opgestart tot grote vreugde van zijn fans.
> Van 11 juni tot 24 november 2019, Stripmuseum
 

Spaces: Interior Design Evolution

De inrichting van onze interieurs weerspiegelt een manier van leven en van consumeren. Ze is de getuige van de grote sociale omwentelingen en de technologische vooruitgang van onze beschaving. Van de ostentatieve decoratie van de 19de eeuw tot de open en minimalistische ruimten van de hedendaagse appartementen toont deze tentoonstelling de evolutie van de interieurs en hun inrichting.
> Van 29 mei tot 3 november 2019, ADAM - Brussels Design Museum

Beyond Bruegel

‘Beyond Bruegel’ is een innovatieve kunstbeleving waarbij nieuwe technologieën en de klassieke werken van Bruegel zich verenigen en de kunstbeleving naar een hoger niveau tillen. In het eerste deel van de expositie kan de bezoeker zich in een multimediale setting verdiepen in het leven en oeuvre van de schilder. Vervolgens dompelt een geanimeerde 360-gradenprojectie je onder in de wondere wereld van de meester. Hier bezichtig je zijn werken niet zonder meer, maar wandel je er als het ware doorheen: het éne moment bevind je je tussen het leger van de 'Dulle Griet', het andere op een schip aan de voet van de 'Toren van Babel'. Personages uit Bruegels oeuvre komen tot leven en maken je deel van zijn grenzeloze verbeelding.
> Van 6 april 2019 tot 31 januari 2020, Dynastiegebouw

De kleuren van de Bevrijding - het wandtapijt vertelt

Ontdek in de Belgische Senaat een uitzonderlijk wandtapijt van de Belgische schilder en ontwerper Anto Carte en Manufactuur De Wit uit 1934-1935. Het tapijt verbeeldt de triomfantelijke terugkeer van koning Albert I aan het hoofd van zijn troepen te Brussel op 22 november 1918, en maakt deel uit van de permanente kunstcollectie van de Senaat. Naast dit wandtapijt - een herinnering aan de afloop van de Eerste Wereldoorlog in Brussel - zijn er in de expo ook nog andere kunstwerken te zien.
> Van 15 januari tot 26 oktober 2019, Belgische Senaat

IN DE RAND

De Blik van Bruegel - Reconstructie van het landschap

'De Blik van Bruegel' is een openluchttentoonstelling met hedendaagse interventies in het landschap van Bruegel. Vijftien kunstenaars, designers en architecten trekken een spoor door het landschap dat Bruegel heeft geïnspireerd. Ze maken paviljoenen, bouwsels, aanplantingen, landschappelijke figuren, een verhaal, een installatie… Ze doen iets met de plek, spelen met de waarneming van de ruimte, werken desoriënterend of helpen je aandacht juist te richten. Vaak scheppen ze nieuwe, onverwachte omgevingen. Ze creëren een kader dat je blik op het landschap stuurt en begeleidt. Met onder anderen Guillaume Bijl, Filip Dujardin, Koen van den Broek en Lois Weinberger.
> Van 7 april tot 31 oktober 2019, Dilbeek

STREET ART

Het Street Art Parcours in één muisklik

De Stad Brussel bedacht een nieuwe website die een mooi overzicht biedt van het Street Art Parcours in Brussel. Alle Street Art-projecten die door de Schepen van Cultuur werden opgestart, zijn er terug te vinden. Ook de werken die spontaan op de muren van de hoofdstad verschenen, worden opgelijst. De website gidst bezoekers door de Stad Brussel (en dus niet door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest) in functie van hun voorkeuren op het vlak van Street Art én houdt hen op de hoogte van nieuwe realisaties.
> Klik hier voor meer info.

KUNSTBEURZEN

Elke galerie met naam en faam neemt jaarlijks deel aan minstens enkele kunstbeurzen in binnen- en buitenland, dit wil zeggen als ze tenminste voor deelname geselecteerd worden door strenge selectiecommissies. Om slechts een aantal van de grootste en belangrijkste kunstbeurzen ter wereld te noemen: Art Basel, FIAC Paris, Frieze London, The Armory Show New York en Abu Dhabi Art Fair. Ook in ons land, en dan vooral in Brussel, vinden jaarlijks tal van beurzen plaats, de ene al wat grootschaliger en belangrijker dan de andere. In deze rubriek lijsten wij heel het jaar door kunstbeurzen op die in Brussel plaatsvinden. Van het bescheiden Affordable Art Fair (kunstwerken van 60 tot 6.000 euro) tot Art Brussels.
> Klik hier voor meer info.

KUNST OP KOMST

James Ensor: Retrospectieve

James Ensor is een van de belangrijkste kunstenaars uit de Belgische geschiedenis. Om de 70ste verjaardag van het overlijden van deze meester te vieren, organiseert de Ensor Stichting vzw een maand lang een grote retrospectieve in Brussel. De tentoonstelling is een privé-initiatief van de Ensor Stichting in samenwerking met verzamelaars en Ensor-liefhebbers Frank Deceuninck, Henri Vandekerckhove en Xavier Tricot. De retrospectieve zal heel wat bijzondere en zeldzame werken tonen van de surrealistische Belgische schilder. "Dit is de grootste tentoonstelling rond James Ensor uit de laatste 10 jaar in ons land", stelt producer Henri Vandekerckhove. "Elk genre en medium uit het oeuvre van James Ensor is vertegenwoordigd doorheen alle periodes van zijn carrière. Van tekeningen en prenten tot schilderwerken op doek en paneel. Van de stillevens aan het begin van zijn carrière tot de maskers en politiek-sociale onderwerpen, de humor en zijn eigen mythologie."
> Van 20 september tot 19 oktober 2019, Ambassade van Luxemburg

 

Baukunst

A+ Architecture in Belgium en BOZAR organiseren samen een reeks tentoonstellingen rond Belgische architectenbureaus. Deze tentoonstelling is gewijd aan het Brusselse architectenbureau BAUKUNST, dat Adrien Verschuere in 2008 oprichtte. De vele interdisciplinaire samenwerkingen die BAUKUNST sinds zijn oprichting onderhoudt, getuigen van de wil om in dialoog te treden bij de uitwerking van projecten. Zo plaatsen ze architectuur op het raakvlak tussen kunst en wetenschap. Bewegende maquettes, foto's, video's en diverse installaties illustreren de recente productie van BAUKUNST en dompelen ons onder in zijn bijzonder universum van artistieke, filosofische en technische referenties.
> Van 25 september 2019 tot 5 januari 2020, BOZAR

Yves Zurstrassen: Free

De Belgische abstracte schilder Yves Zurstrassen (1956, Luik) woont en werkt in Brussel en in Viens (FR). Een schilderij van Zurstrassen is een werk dat altijd in beweging is en navigeert tussen lyrische abstractie en abstract expressionisme. Toch is er één constante: de drang naar vrije en intuïtieve expressie. Geïnspireerd door de klanken van de freejazz en door abstracte kunst, toont de expo je hoe schilderkunst - in een monumentale, haast architecturale gedaante - samenvalt met de ruimte zelf.
> Van 26 september 2019 tot 12 januari 2020, BOZAR

Groepsexpo: Obsessions

De tentoonstelling 'Obsessions' neemt je mee in het universum van verschillende kunstenaars, dat telkens gekenmerkt wordt door een specifieke obsessie. Elk van deze intieme werelden staat op zich in een kleine kapel, wat voor een intense atmosfeer zorgt. De bezoeker ontdekt ze al spelenderwijs terwijl hij in een labyrint ronddwaalt, dat voor de gelegenheid ontworpen werd door François De Jonge & Sybille Deligne. Honderden grappige, figuratieve en abstracte werken in alle vormen en maten maken deel uit van deze verrassende ontdekkingstocht.
> Van 27 september 2019 tot 5 januari 2020, MIMA

Crossroads: Reizen door de Middeleeuwen

Na de val van het Romeinse Rijk wordt Europa ondergedompeld in eeuwen van achteruitgang en verval. Dat is toch wat heel wat mensen denken over de periode tussen circa 300 en 1000 na Christus, de 'donkere' middeleeuwen. In deze expo wil het Museum Kunst & Geschiedenis dit beeld bijstellen en een nieuw licht werpen op deze boeiende periode. Ga mee met Avaren, Franken, Merovingers, Byzantijnen, Egyptenaren en Vikingen op reis door de vroege middeleeuwen!
> Van 27 september 2019 tot 29 maart 2020, Museum Kunst en Geschiedenis

Groepsexpo: Open Skies

'Open Skies' is een tentoonstelling die de steeds luidere roep om transparantie in de samenleving bevraagt. Zeven kunstenaars verkennen in deze expo onze openbare en privéruimtes van vermeende vrijheid. 'Open Skies' gaat nader in op de manieren waarop deze kunstenaars omgaan met een cultuur van verkooppraatjes, intentieverklaringen en het vergaren van 'likes' op sociale media. Met Luiza Crosman, Helen Dowling, Toon Fibbe, Naïmé Perrette, Leander Schönweger, Emmanuel Van der Auwera en Jelena Vanoverbeek.
> Van 27 september 2019 tot 5 januari 2020, WIELS

Constantin Brancusi

Europalia Romania pakt uit met een prestigieuze tentoonstelling over Constantin Brancusi (1876-1957), de meest invloedrijke beeldhouwer van de twintigste eeuw. Het is de allereerste keer dat er in Brussel een expo aan Brancusi wordt gewijd – de laatste solotentoonstelling vond bijna 25 jaar geleden plaats in Parijs. Brancusi is een sleutelfiguur in de kunstgeschiedenis. Hij wordt een pionier van het modernisme genoemd. De tentoonstelling brengt topstukken uit musea en privécollecties van over de hele wereld bijeen. Denk aan meesterwerken als ’Slapende muze’, ‘De Kus’ en ‘Leda’. Verschillende stukken worden voor de eerste keer getoond, samen met werk van tijdgenoten (Duchamp, Modigliani, Man Ray e.a) en sculpturen van Rodin, bij wie Brancusi kort in de leer ging.
> Van 2 oktober 2019 tot 12 januari 2020, BOZAR

Groepsexpo: Perspectives

De tentoonstelling 'Perspectives' draait rond twee chronologische ankerpunten: enerzijds het ontstaan van een Roemeense identiteit in de 19de eeuw en anderzijds de revolutie en de val van Ceausescu in 1989. Hoe ontwikkelt de kunst zich tegen de achtergrond van die bewogen geschiedenis? En hoe kijken kunstenaars van vandaag naar die gebeurtenissen? 'Perspectives' schept geen strak conceptueel kader, maar vertrekt van een reeks losse aanwijzingen die een heterogene benadering en mogelijke interpretaties bieden van de Roemeense samenleving en haar rijke en brede kunstscene. Tal van Roemeense kunstenaars komen aan bod, met een belangrijke focus op de avant-garde, en worden hier geïntroduceerd om verdere aandacht te krijgen in andere tentoonstellingen.
> Van 2 oktober 2019 tot 12 januari 2020, BOZAR

Brussels Street Photography Festival

Het Brussels Street Photography Festival (BSPF) is een cultureel project met als doel straatfotografie te promoten als stedelijk onderzoeksmiddel, een vorm van culturele communicatie en visuele kunst. De belangrijkste ambitie van het BSPF is om dieper op zoek te gaan naar die visuele elementen die de huidige identiteit van Brussel bepalen en dit zowel vanuit een lokaal als een globaal perspectief. Het BSPF wil het talent van zowel doorwinterde als opkomende straatfotografen samenbrengen. Aan deze, inmiddels vierde editie zijn zowel wedstrijden en expo's als masterclasses verbonden. Tot de genodigden behoren onder meer fotografen als John Vink, Gulnara Samoilova, Graciela Magnoni, Max Pinckers en David Helbich.
> Van 4 tot 6 oktober 2019, Sportief en cultureel centrum Tour à Plomb (Hageltoren)

Dalí en Magritte: Twee iconen van het surrealisme in dialoog

De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België wijden een uitzonderlijke tentoonstelling aan Salvador Dalí (1904-1989) en René Magritte (1898-1967). Voor het eerst worden de verhoudingen en invloeden tussen de twee grootste iconen van het surrealisme belicht. Beiden wijdden hun carrières aan het uitdagen van de werkelijkheid, het betwisten van onze blik en het omgooien van onze zekerheden. De expo werpt licht op de persoonlijke, filosofische en esthetische relatie van de iconische kunstenaars aan de hand van meer dan 80 schilderijen, sculpturen, foto's, tekeningen, films en archiefstukken.
> Van 11 oktober 2019 tot 9 februari 2020, KMSKB

Chiharu Shiota: Me Somewhere Else

De spectaculaire installaties van de Japanse kunstenares Chiharu Shiota (Osaka, 1972) transformeren de ruimtes waarin ze zich ontplooien, en dompelen de bezoeker onder in het universum van de kunstenares. Ze combineren textielen, zoals wol en katoen, met verschillende elementen, gebeeldhouwde vormen en gebruikte voorwerpen. Het werk 'Me Somewhere Else' (2018), tentoongesteld in de Bernheimzaal van het museum, herbergt een enorme visuele kracht en neemt een bijzondere plaats in Shiota’s oeuvre in. Ze vertelt over de strijd tegen haar ziekte en de zekerheid dat haar geest haar lichaam zal overleven. "Voordat de diagnose kanker werd gesteld, dacht ik: als ik sterf, zal alles om mij heen sterven; ik zal sterven. Nu weet ik dat alleen mijn lichaam sterft - niet mijn geest. Mijn geest blijft ergens anders."
> Van 11 oktober 2019 tot 9 februari 2020, KMSKB

The World of Bruegel in Black and White

Iedereen kent Pieter Bruegel de Oude als wereldberoemd schilder, maar wist je dat Bruegel in zijn tijd vooral bekend was om zijn prenten? De KBR bewaart een complete en ongeëvenaarde collectie die tijdens het Bruegeljaar exclusief wordt tentoongesteld. De tentoonstelling ‘The World of Bruegel in Black and White’ neemt je mee in de imaginaire wereld van deze Vlaamse meester. Dit is de eerste – en mogelijk de laatste – keer dat je de kans krijgt om Bruegels prenten van dichtbij te bewonderen.
> Van 15 oktober 2019 tot 16 februari 2020, Paleis van Karel van Lotharingen

Terug naar Bruegel. Beleef de 16de eeuw

Ter gelegenheid van deze expo opent de Hallepoort een virtuele deur naar Bruegels universum. Bezoekers ontdekken de 16de eeuw, die niet alleen gekenmerkt werd door religieuze oorlogen en gevechten, maar ook door de ontdekking van de nieuwe wereld, de bouw van steden en de bloei van het humanisme. Virtual reality voert bezoekers mee op een verbazingwekkende reis naar het hart van de schilderijen van Pieter Bruegel de Oude.
> Van 18 oktober 2019 tot 18 oktober 2020, Hallepoort

Ekphrasis - Het geschrift in de kunst

Beeld en tekst liggen zeer dicht bij elkaar, vullen elkaar aan en zijn zelfs onderling verwisselbaar. In de loop der tijden hebben tal van kunstenaars geëxperimenteerd met de dunne lijn daartussen. De tentoonstelling 'Ekphrasis - Het geschrift in de kunst' speelt daarop in. Ze toont talrijke werken en teksten van ruim 40 plastische kunstenaars die vanaf de jaren 1960 het geschreven woord hanteerden ter vervanging of beschrijving van het beeld. Het doel van deze expo is een reflectie bieden op de werken en teksten van kunstenaars die in beelden denken.
> Van 24 oktober 2019 tot 9 februari 2020, Villa Empain Franklin

MEER TIPS!

Voor een overzicht van de musea en kunstencentra verwijzen we je graag naar onze museumpagina

Wie op de hoogte wil blijven van wat leeft in de wereld van de hedendaagse kunst, verkent ook onze pagina Galeries.