Expo in Brussel

tentoonstellingen in musea en kunstencentra

Verschillende Brusselse musea bieden, naast hun vaste collectie, tijdelijke tentoonstellingen aan die liefhebbers van heinde en ver naar de Europese hoofdstad lokken. Ook Brusselse kunstencentra dragen hun steentje bij. Het aanbod is immens en uiterst gevarieerd. UiTinBrussel presenteert een uitgelezen zomerselectie.

IN DE KIJKER

Programma Bruegel 2019

In 2019 is het precies 450 jaar geleden dat Pieter Bruegel overleed. Naar aanleiding daarvan vinden zowel in Brussel en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest als daarbuiten tentoonstellingen en andere evenementen plaats die een verhelderend licht werpen op deze grote kunstenaar en op sommige van zijn tijdgenoten, zoals Bernard van Orley. Klik hier of op de foto rechts voor een handig overzicht. De belangrijkste tentoonstellingen rond Bruegel in Brussel en het Brussels Gewest vind je ook nog eens apart op deze expo-pagina.

Ter gelegenheid van het Bruegeljaar selecteerde Gertrude van het team Collectie in de hoofdstedelijke bib Muntpunt alle boeken rond Pieter Bruegel de Oude. Deze boeken staan de komende maanden opgesteld op de oranje vijfhoek op de vierde verdieping.
Klik hier voor de boekenlijst.

Brussels Design September

Voor het veertiende jaar op rij slaat Brussels Design September zijn tenten op in de hoofdstad. Voor de veertiende keer is het designfestival, dat meer dan 100 culturele en commerciële evenementen verenigt onder één paraplu, dé hotspot voor het designminnende volkje. Een maand lang biedt Brussel een platform voor ontmoetingen met tal van (inter)nationale designers, architecten en designliefhebbers. Weet je niet wat te kiezen in al die overvloed? Raadpleeg dan ons dossier, waarin we speciaal voor jou enkele hoogtepunten en tips oplijstten.
> Van 5 tot 30 september 2019, diverse locaties

LOPENDE TENTOONSTELLINGEN

Flamboyant: een levensstijl in de jaren '30

De tentoonstelling 'Flamboyant' laat je kennismaken met de woning van een fictieve verzamelaar uit de jaren twintig en dertig. Bij het betreden van de Villa Empain (her)ontdek je deze unieke, uit 1934 daterende architecturale parel, volledig ingericht in art-decostijl en versierd met tal van schilderijen, sculpturen en meubelen van vroeger. Met werk van onder anderen Marcel-Louis Baugniet, Lucien De Roeck, Marthe Donas, Oscar Jespers, Wassily Kandinsky, René Magritte, Henri Matisse, Joan Miró, Victor Servranckx en Francis Picabia.
> Tot 6 oktober 2019, Boghossian Foundation

Groepsexpo: IncarNations - African Art as Philosophy

De Zuid-Afrikaanse kunstenaar-curator Kendell Geers selecteert samen met de Congolese kunstverzamelaar Sindika Dokolo een 150-tal kunstwerken uit diens imposante collectie. 'IncarNations' brengt een originele mix van klassieke en hedendaagse kunst van Afrika en de diaspora’s. De maskers, beelden en historische objecten fungeren als gids en plaatsen de hedendaagse werken in de context van een levende traditie. De bezoeker wordt uitgedaagd om met een ander perspectief naar Afrikaanse kunst te kijken, met oog voor de spiritualiteit die Afrikaanse kunst van vroeger en nu kenmerkt en verbindt. De scenografie, een overweldigend geheel van beeld, geluid en kleur, roept associaties op met de bruisende drukte van een Afrikaanse metropool en ondersteunt de vitaliteit van de gepresenteerde kunstwerken. Met werk van o.a. Sammy Baloji, William Kentridge, Tracey Rose, Wangechi Mutu, Otobong Nkanga, Yinka Shonibare, Pascale Marthine Tayou, Ana Mendieta, Kehinde Wiley, Andres Serrano, Aida Muluneh, Mwangi Hutter, Hank Willis Thomas, Tracey Rose, Adrian Piper, Lubaina Himid, Roger Ballen, Zanele Muholi en Phyllis Galembo.
> Van 28 juni tot 6 oktober 2019, Bozar

Groepsexpo: The 12th Time Zone. A contemporary art report from Russia

Rusland is het grootste land ter wereld: het strekt zich uit van Kaliningrad aan de Baltische Zee in het westen, helemaal tot Vladivostok aan de Stille Oceaan in het oosten. Wie deze landmassa doorkruist, passeert maar liefst elf tijdzones. De tentoonstelling in het Paleis voor Schone Kunsten is een uitnodiging om de fictieve 12de tijdzone van Rusland te ontdekken, die van de hedendaagse kunst. 'The 12th Time Zone' is opgevat als een scènereportage die een blik biedt op de veelzijdige kunstproductie in het uitgestrekte Russische landschap. De bezoeker ontdekt Russische kunstenaars die actief zijn op de internationale kunstscène, zoals Provmyza, Where Dogs Run, Damir Muratov, Natasha Yudina of Elena Anosova, naast nieuw talent dat nu voor de eerste keer in Europa tentoonstelt. Vijf kunstenaars maken speciaal voor de tentoonstelling nieuw werk.
> Van 28 juni tot 8 september 2019, Bozar

Bollie en Billie: 60 jaar alledaags geluk

Los van de vriendschap en de humor die Bollie en Billie met elkaar delen, is het een door en door poëtisch universum dat de Brusselse tekenaar Jean Roba in 1959 neerzet in het blad Robbedoes. Aan de hand van om en bij 1500 gags en een 40-tal fraaie hardcoveralbums veroverde de reeks de harten van drie generaties, met als belangrijkste argumenten de bijzondere band tussen Bollie, een jongetje, en zijn cocker Billie, en hun tedere humor.
> Van 25 juni tot 31 december 2019, Stripmuseum

Stéphane Mandelbaum: The Inner Demons of an 80's Provocative Artist

Van 14 juni tot 22 september 2019 wijdt het Joods Museum van België een grote tentoonstelling aan Stéphane Mandelbaum en brengt daarmee het oogverblindende talent van de Brusselse artiest die overleed op 25-jarige leeftijd onder de aandacht. Aan de hand van een honderdtal werken, grotendeels portretten, wordt een uniek universum hertekend waar zijn naasten, nazi-hoogwaardigheidsbekleders, poëten, schilders, cineasten, prostituees en gangsters naast elkaar hangen tussen fictie en realiteit. Het unieke, iconoclastische en provocerend oeuvre van deze begenadigde tekenaar en vooraanstaande figuur van de Brusselse kunstscene in de jaren 1980 doet vandaag - vreemd genoeg - hedendaags aan.
> Van 14 juni tot 22 september 2019, Joods Museum van België

Getekend Griffo - Een tekenaar in dienst van zijn scenaristen

Met onder meer 'SOS Geluk' en 'Mister Black' tekende Werner Goelen alias Griffo enkele van de grootste mijlpalen bijeen in de stripgeschiedenis van de afgelopen dertig jaar. Vanaf begin jaren 1980 legt hij zich volledig toe op realistische strips in een originele stijl, geïnspireerd door de grote Franse scenaristen Moebius, Tardi en Bilal. Van meet af aan overtuigt de effectiviteit van zijn tekentalent scenaristen als Dufaux, Van Hamme en Cothias. Iedereen staat nu te popelen om samen te werken met de tekenaar van 'Giacomo C.', een reeks die hij net weer heeft opgestart tot grote vreugde van zijn fans.
> Van 11 juni tot 24 november 2019, Stripmuseum
 

Spaces: Interior Design Evolution

De inrichting van onze interieurs weerspiegelt een manier van leven en van consumeren. Ze is de getuige van de grote sociale omwentelingen en de technologische vooruitgang van onze beschaving. Van de ostentatieve decoratie van de 19de eeuw tot de open en minimalistische ruimten van de hedendaagse appartementen toont deze tentoonstelling de evolutie van de interieurs en hun inrichting.
> Van 29 mei tot 3 november 2019, ADAM - Brussels Design Museum

Groepsexpo: Building a Dialogue - Two corporate collections of contemporary art

De hedendaagse kunstcollectie van de Nationale Bank van België, zo goed als onbekend bij het grote publiek bij gebrek aan een toegankelijke exporuimte, opent haar 'reserves' in haar eerste grote tentoonstelling, in dialoog met de Deutsche Bundesbank. 'Building a Dialogue' zal plaatsvinden onder het vernieuwde glazen dak van de modernistische lokettenzaal van de hoofdzetel, in het hart van Brussel. Vanaf de tweede helft van de vorige eeuw namen de twee centrale banken de ondersteuning van de artistieke creatie ter harte. Met aandacht voor levende kunst, maar zonder enige commerciële overweging, vormden ze originele en unieke ensembles binnen hun genre. Met een aantal van de belangrijkste kunstenaars die de internationale schilderkunst animeerden sedert de jaren ’80 – denk aan Anselm Kiefer, Georg Baselitz, A.R. Penck en Jörg Immendorf – gaat de Duitse collectie een ontmoeting aan met unieke – maar te weinig geëxposeerde – talenten die de Nationale Bank van België doorheen de jaren stimuleerde: o.a. Michaël Matthys, Jacques Lizène, Ann-Veronica Janssens, Marthe Wéry, Marianne Berenhaut en vele anderen. Een unieke kans!
> Van 17 mei tot 15 september 2019, Nationale Bank

Jef Geys: De Tour de France 1969 van Eddy Merckx

De Belgische kunstenaar Jef Geys (1934-2018) exploreerde alle mogelijke artistieke media: schilderkunst, beeldhouwkunst, taal, film en zelfs de kunst van het archiveren. Vanaf zijn debuut in 1958 speelt de fotografie een doorslaggevende rol in zijn werk. Die vroege keuze voor het medium maakt hem tot een van de pioniers in de Belgische kunstwereld en plaatst hem naast de grote namen van de internationale conceptuele kunstscene. Geys fotografeerde twee weken lang de Ronde van Frankrijk 1969, de eerste die Eddy Merckx won. Leidmotief doorheen zijn dwarse reportage is niet de glamour van de triomftocht, maar de samenhang van het bijzondere en het alledaagse in het wielerleven. De 67 zwart-witfoto's worden nu voor het eerst in België tentoongesteld, 50 jaar na hun creatie. Geys toont zich in deze expo weer de meester van de mix tussen Hoog en Laag, die hem tot een van de invloedrijkste naoorlogse kunstenaars maakt.
> Van 17 mei tot 1 september 2019, Bozar

Sean Hepburn Ferrer: Intimate Audrey

'Intimate Audrey' is een tentoonstelling over het leven van de Brits-Nederlands-Belgische actrice en speciaal ambassadeur van het United Nations Children's Fund (UNICEF), die werd geboren in Elsene op 4 mei 1929. Hepburn geldt als een van de beroemdste filmactrices van de twintigste eeuw. In de jaren 1950 en 1960 was ze een stijlicoon. Haar zoon Sean Hepburn Ferrer zette de tentoonstelling in het Vanderborghtgebouw op om haar 90ste verjaardag te vieren in haar geboortestad. De expo richt zich volledig op de vrouw en niet op het icoon door middel van foto's, souvenirs, jurken, accessoires en haar modetekeningen.
> Van 1 mei tot 25 augustus 2019, Vanderborghtgebouw

Beyond Bruegel

‘Beyond Bruegel’ is een innovatieve kunstbeleving waarbij nieuwe technologieën en de klassieke werken van Bruegel zich verenigen en de kunstbeleving naar een hoger niveau tillen. In het eerste deel van de expositie kan de bezoeker zich in een multimediale setting verdiepen in het leven en oeuvre van de schilder. Vervolgens dompelt een geanimeerde 360-gradenprojectie je onder in de wondere wereld van de meester. Hier bezichtig je zijn werken niet zonder meer, maar wandel je er als het ware doorheen: het éne moment bevind je je tussen het leger van de 'Dulle Griet', het andere op een schip aan de voet van de 'Toren van Babel'. Personages uit Bruegels oeuvre komen tot leven en maken je deel van zijn grenzeloze verbeelding.
> Van 6 april 2019 tot 31 januari 2020, Dynastiegebouw

Dream Box: Elzo Durt, Hell'O, Escif, Felipe Pantone, Gogolplex

Treed binnen in de magische wereld van 'Dream Box'. Laat je leiden door je verbeelding. Ontdek achtereenvolgens de psychedelische box van Elzo Durt, de bevreemdende wereld van Hell’O, de magische piano van Escif, de vliegende cd-roms van Felipe Pantone en de vragenlijst van Imabelpro Eurostom, de onderneming van Gogolplex.
> Van 1 februari tot 1 september 2019, MIMA

De kleuren van de Bevrijding - het wandtapijt vertelt

Ontdek in de Belgische Senaat een uitzonderlijk wandtapijt van de Belgische schilder en ontwerper Anto Carte en Manufactuur De Wit uit 1934-1935. Het tapijt verbeeldt de triomfantelijke terugkeer van koning Albert I aan het hoofd van zijn troepen te Brussel op 22 november 1918, en maakt deel uit van de permanente kunstcollectie van de Senaat. Naast dit wandtapijt - een herinnering aan de afloop van de Eerste Wereldoorlog in Brussel - zijn er in de expo ook nog andere kunstwerken te zien.
> Van 15 januari tot 26 oktober 2019, Belgische Senaat

IN DE RAND

De Blik van Bruegel - Reconstructie van het landschap

'De Blik van Bruegel' is een openluchttentoonstelling met hedendaagse interventies in het landschap van Bruegel. Vijftien kunstenaars, designers en architecten trekken een spoor door het landschap dat Bruegel heeft geïnspireerd. Ze maken paviljoenen, bouwsels, aanplantingen, landschappelijke figuren, een verhaal, een installatie… Ze doen iets met de plek, spelen met de waarneming van de ruimte, werken desoriënterend of helpen je aandacht juist te richten. Vaak scheppen ze nieuwe, onverwachte omgevingen. Ze creëren een kader dat je blik op het landschap stuurt en begeleidt. Met onder anderen Guillaume Bijl, Filip Dujardin, Koen van den Broek en Lois Weinberger.
> Van 7 april tot 31 oktober 2019, Dilbeek

Kabinetten Felix De Boeck, de vroege tekeningen

In twee kabinetten worden twee hoogtepunten uit het grafisch oeuvre van de Vlaamse schilder Felix De Boeck (1898-1995) in de kijker gezet. Het betreft abstracte composities uit de vroege jaren twintig enerzijds, en verschillende reeksen intrigerende en getormenteerde maskers uit de periode 1919-1930. De getekende maskers van Felix De Boeck staan in dialoog met een tiental kleurrijke maskers uit de meest uiteenlopende materialen van de Antwerpse beeldhouwster Nadia Naveau (1975).
> Van 4 november 2018 tot 1 september 2019, FeliXart Museum

STREET ART

Het Street Art Parcours in één muisklik

De Stad Brussel bedacht een nieuwe website die een mooi overzicht biedt van het Street Art Parcours in Brussel. Alle Street Art-projecten die door de Schepen van Cultuur werden opgestart, zijn er terug te vinden. Ook de werken die spontaan op de muren van de hoofdstad verschenen, worden opgelijst. De website gidst bezoekers door de Stad Brussel (en dus niet door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest) in functie van hun voorkeuren op het vlak van Street Art én houdt hen op de hoogte van nieuwe realisaties.
> Klik hier voor meer info.

KUNSTBEURZEN

Elke galerie met naam en faam neemt jaarlijks deel aan minstens enkele kunstbeurzen in binnen- en buitenland, dit wil zeggen als ze tenminste voor deelname geselecteerd worden door strenge selectiecommissies. Om slechts een aantal van de grootste en belangrijkste kunstbeurzen ter wereld te noemen: Art Basel, FIAC Paris, Frieze London, The Armory Show New York en Abu Dhabi Art Fair. Ook in ons land, en dan vooral in Brussel, vinden jaarlijks tal van beurzen plaats, de ene al wat grootschaliger en belangrijker dan de andere. In deze rubriek lijsten wij heel het jaar door kunstbeurzen op die in Brussel plaatsvinden. Van het bescheiden Affordable Art Fair (kunstwerken van 60 tot 6.000 euro) tot Art Brussels.
> Klik hier voor meer info.

KUNST OP KOMST

The World of Bruegel in Black and White

Iedereen kent Pieter Bruegel de Oude als wereldberoemd schilder, maar wist je dat Bruegel in zijn tijd vooral bekend was om zijn prenten? De KBR bewaart een complete en ongeëvenaarde collectie die tijdens het Bruegeljaar exclusief wordt tentoongesteld. De tentoonstelling ‘The World of Bruegel in Black and White’ neemt je mee in de imaginaire wereld van deze Vlaamse meester. Dit is de eerste – en mogelijk de laatste – keer dat je de kans krijgt om Bruegels prenten van dichtbij te bewonderen.
> Van 15 oktober 2019 tot 16 februari 2020, Paleis van Karel van Lotharingen

MEER TIPS!

Voor een overzicht van de musea en kunstencentra verwijzen we je graag naar onze museumpagina

Wie op de hoogte wil blijven van wat leeft in de wereld van de hedendaagse kunst, verkent ook onze pagina Galeries.