Expo in Brussel

tentoonstellingen in musea en kunstencentra

Verschillende Brusselse musea bieden, naast hun vaste collectie, tijdelijke tentoonstellingen aan die liefhebbers van heinde en ver naar de Europese hoofdstad lokken. Ook Brusselse kunstencentra dragen hun steentje bij. Het aanbod is immens en uiterst gevarieerd. UiTinBrussel presenteert een uitgelezen selectie.

EXPO'S IN FEBRUARI

Bernar Venet: L'hypothèse de la ligne droite

Bernar Venet (1941, Château-Arnoux-Saint-Auban) is een Franse beeldhouwer en conceptuele kunstenaar. Hoewel hij vooral gekend is voor zijn monumentale werken en als prominent lid van de New-Yorkse avant-garde van de jaren 60, drukt Bernar Venet zich doorheen zijn artistieke carrière ook uit middels schilderkunst, poëzie, film en performance. Hij ontwikkelde een nieuwe vorm van radicale artistieke expressie die wiskunde en wetenschappelijke taal combineert. Bij Fondation CAB presenteert Venet een recent gerealiseerde dwarsbalk van bijna 25 meter, die diagonaal in de ruimte is opgesteld, zonder dat hij de muren raakt. Verder omvat de expo vijf historische werken die de bezoeker een beter inzicht bieden in de praktijk van de kunstenaar.
> Van 12 februari tot 14 maart 2020, Fondation CAB

Wolfgang Tillmans: Today Is The First Day

De Duitse fotograaf Wolfgang Tillmans (1968, Remscheid) woont en werkt in Berlijn en Londen. WIELS presenteert de eerste solotentoonstelling van Tillmans in België. Deze kunstenaar maakte naam over de hele wereld en werd een van de meest invloedrijke figuren van zijn generatie met zijn grensoverschrijdende benadering van fotografie als artistiek medium. Wolfgang Tillmans’ ambitie als kunstenaar is niets minder dan het vastleggen van de wereld om ons heen, of zoals hij het zelf uitdrukt: ‘beelden maken die gaan over hoe het voelt om in dit tijdperk te leven’. Deze grootschalige tentoonstelling, verspreid over twee verdiepingen, werd speciaal voor de ruimtes van WIELS ontworpen met verschillende nieuwe reeksen foto’s die nooit eerder zijn vertoond, en met video-installaties en geluidsfragmenten.
> Van 1 februari tot 24 mei 2020, WIELS

Thao Nguyen Phan: Monsoon Melody

De Viëtnamese multimediakunstenaar Thao Nguyen Phan (1987, Ho Chi Minh City) is één van de belangrijkste opkomende talenten uit Zuid-Oostazië. Haar werk put uit de rijke en turbulente geschiedenis van haar thuisland Vietnam. De tentoonstelling bij WIELS - haar grootste tot nog toe - omvat drie video's met bijbehorende schilderijen. In verschillende vormen en met verschillende uitgangspunten verkennen deze recente projecten telkens de agrarische, politieke en sociale context van het rurale Vietnam. Maar Phans werk gaat verder dan zuiver historische of politieke stellingnames en geeft ook blijk van interesse voor literatuur en taal. Aan de hand van verhalen, fictie, officiële en onofficiële geschiedschrijving onthult ze op subtiele wijze wat vergeten is en vergeten kan worden in poëtische herinneringen.
> Van 1 februari tot 26 april 2020, WIELS

Groepsexpo: 23 Quai du Commerce, 1080/1000 Bruxelles

Deze expo brengt kunstenaars en collectieven samen om Brussel voor te stellen als een gebied van kritisch onderzoek en creatieve expressie. Het presenteert een breed scala aan praktijken, waaronder video, textiel, geluid, design en publicaties, en omvat een keur aan achtergronden en esthetische gevoeligheden die afwisselend poëtisch, politiek, subjectief of collectief zijn. Hoewel de titel verwijst naar de film 'Jeanne Dielman, 23 Quai du Commerce, 1080 Bruxelles' van Chantal Akerman uit 1975, is het geen project over de figuur van de cineaste of over haar werk. In plaats daarvan onderzoekt de expo vrijelijk enkele onderliggende thema's van de film, zoals verlies, herhaling en ritueel.
> Van 2 februari tot 29 maart 2020, ARGOS

Moussem Cities: Algiers - Oussama Tabti, Louisa Babari & Mourad Krinah

Na jarenlange Franse bezetting was Algerije in het eerste decennium na de onafhankelijkheid in 1962 het centrum van veel postkoloniale utopieën. De actuele blik van deze drie kunstenaars is doordrongen van deze beladen geschiedenis. Oussama Tabti werpt in zijn werk een kritische blik op een hermetische geopolitiek, die bestaat uit onoverbrugbare grenzen en culturen die zich isoleren. Louisa Babari stelt via discursieve werken, persoonlijke archieven en decentralisatieprocessen vragen met betrekking tot tekst, taal, vertaling en architectuur. Mourad Krinah bewerkt, decontextualiseert en herformuleert beelden uit de massamedia.
> Van 2 februari tot 1 maart 2020, BOZAR

Aviv Szabs: Horizontal Mattress

De Joodse kunstenares Aviv Szabs (1992) woont en werkt in Tel Aviv. Speciaal voor haar eerste tentoonstelling in Brussel ontwikkelde ze ter plaatse een volledig nieuwe creatie, die kadert in een project dat drie jaar geleden van start ging in Tel Aviv. Alles begint met een bijna banaal beeld van een door de tijd vergeelde matras, die op straat achtergelaten is tussen het vuilnis. Een beeld dat haar plotseling overvalt en aanspreekt. Wat zal er gebeuren met dit voorwerp dat de initimiteit heeft beschermd? Het is het begin van een onderzoek naar het hart van het versleten en verweesde materiaal, dat zij op het bezetene af in vraag stelt en in eer herstelt. Nieuwsgierig naar het resultaat? Ga dan kijken en verwonder je over wat er allemaal kan met een afgedankte matras!
> Van 6 februari tot 26 april 2020, Joods Museum van België

Groepsexpo: Een sterk buikgevoel

Het Franse echtpaar Marion en Ludovic Oster heeft een leven lang kunst verzameld met een hart voor wat intimistisch, een buik voor wat buitenissig en een ziel voor wat authentiek is. Uit deze vaak brute en expressionistische verzameling hartenkreten, die ze discreet in hun galerie in Lyon tentoonstelden, verschijnt een raadselachtig, poëtisch universum dat gekoesterd mag worden. (Bron: Bruzz)
> Van 13 februari tot 7 juni 2020, Musée Art et Marge

Jos De Gruyter & Harald Thys: Mondo Cane

In Venetië vond in 2019 de biënnale voor hedendaagse kunst plaats. In het Belgisch paviljoen was er een tentoonstelling te zien met 20 poppen van Jos de Gruyter & Harald Thys. Een deel van hen, de ambachtslieden, stonden opgesteld in het centrale deel van het paviljoen. De zijruimten van het paviljoen waren afgesloten voor het publiek door middel van tralies. Achter deze tralies bevonden zich gevangenen. Onder hen een levend standbeeld, een collaboratrice, een buikspreker en een misnoegde oude vrouw in een rolstoel. Een aantal van de poppen werd aangedreven door elektrische motoren die hen in staat stelden repetitieve bewegingen uit te voeren. Nu de biënnale van Venetië afgelopen is, verhuizen de poppen richting Paleis voor Schone Kunsten in Brussel, waar ze de antichambres zullen bevolken. In deze ruimten zullen de figuren, aangevuld met nieuwe elementen, deel gaan uitmaken van een 'Hedendaags Museum voor Volkskunst'. Een plek waar oude tradities en hedendaagse gebruiken mekaars pad kruisen.
> Van 19 februari tot 24 mei 2020, Bozar

Vrouwen vrij, een andere wereld

Begin jaren 1970 palmen feministes de publieke ruimte in. Ze blazen nieuw leven in oude eisen en vragen gelijkheid tussen vrouwen en mannen in het gezin, op school, op het werk en in de wetgeving. Ze hebben het ook over het lichaam, klagen stereotypen en geweld aan, willen een positieve en open kijk op seksualiteit en het recht om hun vruchtbaarheid te beheersen. Hun militantisme is jong en dynamisch: ze schrijven, komen samen, betogen en zetten pittige en luidruchtige acties op rond hun verlangen naar een samenleving in het teken van solidariteit, gelijkheid en zelfbeschikking. Vandaag zijn hun eisen en analyses nog steeds bijzonder actueel. Want al is er veel vooruitgang geboekt, er is nog een weg te gaan naar een gelijke samenleving. Een tentoonstelling van het Archief- en Onderzoekscentrum voor Vrouwengeschiedenis.
> Van 20 februari tot 24 mei 2020, BELvue Museum

Sébastien Bonin: Documenti

De Belgische kunstenaar Sébastien Bonin (1977, Brussel) woont en werkt in Brussel. Zijn nieuwe tentoonstelling 'Documenti' toont zijn productie van de afgelopen twee jaar. Zijn schilderijen en fotogrammen communiceren met elkaar aan de muren van het museum. Kenners van de kunstgeschiedenis kunnen hun hart ophalen aan zijn werk, want het is doordrongen van anekdotes uit de kunstwereld en van het aura van de grote meesters.
> Van 20 februari tot 19 april 2020, Botanique 

IN DE KIJKER

Claude Monet: De meeslepende ervaring

Beleef het werk van de Franse impressionistische schilder Claude Monet (1840-1926) in virtual reality! Via een geweldige geluids- en lichtshow ontdek je meer dan 300 schilderijen van de grootmeester, met een grote verscheidenheid aan informatie over zijn leven en werk. De tuin van Giverny, met zijn talrijke waterlelies in de vijvers, zullen voor je ogen tot leven komen, net als de studio van Monet. De perscommentaren liegen er niet om: 'Een digitale kunstervaring van 360° over de vader van het impressionisme.' 'Claude Monet, de meeslepende ervaring', is een mix van kunst en technologie: een feest voor de zintuigen.'
> Tot 19 april 2020, Horta Galerij (Centraal-Station)

Collectible

Collectible belicht hedendaagse design-collectiestukken van de 21ste eeuw, en brengt zorgvuldig geselecteerde internationale galeries en ontwerpers samen in het prachtige Vanderborghtgebouw in het hart van Brussel.
> Van 5 tot 8 maart 2020, Vanderborghtgebouw

EUROPALIA ROMANIA

Enchanting Views

Toerismeplanning en architectuur aan de Roemeense Zwarte Zee in de jaren 60 en 70 — Deze tentoonstelling verkent de verhalen achter de geconstrueerde omgeving in het socialistische Roemenië door op zoek te gaan naar de rol en betekenis van toeristische architectuurprojecten aan de Zwarte Zee in de jaren 60 en 70.
> Van 17 januari tot 8 maart 2020, CIVA

LOPENDE TENTOONSTELLINGEN

Roger Van de Wouwer: De onkreukbare

Roger Van de Wouwer (1933-2005) was een Belgische surrealistisch kunstschilder en illustrator. Uit zijn werk spreekt een levendige verbeelding die vaak eclectisch geïnspireerd is. Zijn schilderijen zijn niet systematisch aan een bepaalde stijl op te hangen, vermits hij de stijl en technieken telkens kiest naargelang het onderwerp. Roger Van de Wouwer neemt zichzelf niet al te ernstig. Hij beschouwt zich graag als een zondagsschilder die niet alleen op zondag schildert. Met veel humor zaait hij verwarring bij zijn publiek en neemt hij kunsttrends op de korrel, onder meer abstracte kunst, popart en later ook op-art. Zo zet hij de toeschouwers graag op het verkeerde been en hekelt hij artistieke kunstgrepen en de ijdelheid van kunstenaars.
> Van 31 januari tot 15 maart 2020, Kunstcentrum van het Rood-Klooster

ZOO

De eerste tentoonstelling in 2020 in het Millennium Iconoclast Museum of Art (MIMA) heet 'ZOO' en gaat over antropomorfisme: de neiging om andere wezens (dieren, goden, objecten en fenomenten) menselijke karaktertrekken mee te geven. Van de sfinx tot Spongebob: voorbeelden genoeg in onze (pop)cultuur. Aan de expo nemen elf internationale kunstenaars deel, onder wie Piet Parra (NL), Todd James (US), Rhys Lee (AUS) en Laurent Impeduglia (BE).
> Van 31 januari tot 30 augustus 2020, MIMA

Gudný Rósa Ingimarsdóttir: Some Things...

De IJslandse kunstenares Gudný Rósa Ingimarsdóttir (1969, Reykjavik) woont en werkt in Brussel sinds 1995. Ze creëert een universum dat grenst aan het levende en de emotie, aan de realiteit en de fantasie, in een reeks werken die grotendeels zijn gemaakt van uitgesneden, bekrast, genaaid, verlijmd of samengevoegd papier. Haar universum zweeft tussen de abstractie en het figuratieve en bestaat uit micro- en macroscopische details die zinspelen op organismen in wording, fictieve sterrenbeelden en zelfs vreemde droste-effecten. De expo 'Some Things...' toont je enkele elementen van dit unieke universum.
> Van 24 januari tot 21 maart 2020, Iselp

Leen Van Dommelen: Backstage of the Body

De Belgische kunstenares Leen Van Dommelen (1987, Mortsel) woont en werkt in Brussel. In haar nieuwe tentoonstelling ontleedt ze het lichaam in een fragiel spel dat balanceert tussen wreedheid en poëzie. Geconfronteerd met de grenzen van het fysieke lichaam, durft ze haar angsten en schaamte in de ogen te kijken en neemt ze de toeschouwer mee in een verborgen wereld van wat doorgaans verborgen blijft: het trillen en blozen, het vallen en falen. Haar werk, dat bestaat uit performances en installaties, zoekt de confrontatie met de blik, zowel die van de toeschouwer als de eigen interne blik, wat een ambigu mechanisme in werking zet waarin het verlies van controle samengaat met het winnen aan controle.
> Van 23 januari tot 14 maart 2020, CENTRALE.lab

BRUEGEL. The Originals

De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België bewaren – na Wenen – de op één na grootste verzameling schilderijen van Pieter Bruegel de Oude ter wereld. In het Old Masters Museum, bewonder je de originele schilderijen van deze briljante kunstenaar en sta je oog in oog met een veelheid aan personages – soms eigenaardig, soms herkenbaar, maar stuk voor stuk meesterwerkjes. Ontdek ook Bruegels genie aan de hand van een twaalftal werken van zijn zonen en navolgers.
> Tot 15 september 2020, KMSKB

Keith Haring: Retrospectieve

BOZAR brengt een grote retrospectieve met werk van de legendarische Amerikaanse kunstenaar Keith Haring (1958-1990). Deze vriend en vakgenoot van zowel Andy Warhol als Jean-Michel Basquiat was een unieke en opvallende verschijning in het New York van de jaren 1980. Met zijn direct herkenbare stijl speelde hij een erg belangrijke rol in de tegencultuur. Haring is vooral beroemd om zijn iconische motieven: blaffende honden, kruipende baby’s en vliegende schotels. Hij wilde ‘publieke kunst’ maken, die hij verspreidde via zijn Pop Shop, de media, de metro en de openbare stedelijke ruimte. Hij vond inspiratie in het abstract expressionisme, de popart, de Japanse kalligrafie en het werk van New Yorkse graffitikunstenaars. Tegelijk werd zijn unieke, spontaan ogende stijl beïnvloed door de energie van de tijd waarin hij leefde, van ruimtereizen tot hiphop en videospelletjes. Een krachtig oeuvre dat nog steeds bijzonder actueel is.
> Van 6 december 2019 tot 19 april 2020, BOZAR

Punk Graphics: Too Fast to Live, Too Young to Die

‘Punk Graphics: Too Fast to Live, Too Young to Die’ is een tentoonstelling over de unieke beeldtaal die de punkbeweging ontwikkelde van de jaren zeventig tot midden jaren tachtig. Via honderden iconische afbeeldingen maakt de bezoeker kennis met de blijvende invloed van de punkcultuur op de mainstream grafische stijlen. ‘Punk Graphics: Too Fast to Live, Too Young to Die’ put uit de omvangrijke verzameling van de New Yorkse zakenbankier Andrew Krivine. De tentoonstelling was in 2018 al te zien in het Museum of Arts and Design (MAD) in New York en wordt nu voor het eerst in Europa getoond. De expo neemt bij haar voorstelling in Brussel ook het Belgische aspect van deze creatieve beweging onder de loep.
> Van 20 november 2019 tot 26 april 2020, ADAM - Brussels Design Museum

Superheroes Never Die. Comics and Jewish Memories

Aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog wekt een generatie van joodse Amerikaanse tekenaars, die zich zo graag willen inburgeren dat ze hun buitenlands klinkende familienaam verbergen, de meest bekende superhelden tot leven: Batman, Superman, Captain America of Spiderman. Bijna een eeuw later zijn de superhelden nog altijd centrale figuren in onze hedendaagse culturen. Hoewel zij vandaag opkomen voor andere doelen, zijn de thema’s van identiteit en integratie die al in de jaren 1930 werden aangekaart, nog altijd aanwezig. Want een samenleving in crisis heeft altijd superhelden nodig. Aan de hand van meer dan tweehonderd werken vertelt de tentoonstelling ‘Superheroes Never Die. Comics and Jewish Memories’ hoe de Amerikaanse strip van bij het begin en tot vandaag altijd verstrengeld is geweest met het tumult van de geschiedenis.
> Tot 26 april 2020, Joods Museum van België

Roger Ballen: The Theatre of the Ballenesque

'The Theatre of the Ballenesque' is de allereerste grootschalige tentoonstelling die in Brussel wordt gewijd aan Roger Ballen. De tentoonstelling combineert foto’s, video’s en in situ installaties, en ook enkele grafische interventies van de kunstenaar. Roger Ballen is een van de belangrijkste fotografen van zijn generatie. Hij werd geboren in New York in 1950 en woont en werkt al meer dan 30 jaar in Zuid-Afrika. Zijn werk was al eerder te zien in vooraanstaande musea als Tate Britain (Londen, UK), Rijksmuseum (Amsterdam, NL), MoMA (New York, USA), en ook in het Gentse Museum Dr. Guislain. 'The Theatre of the Ballenesque' dompelt de bezoekers helemaal onder in de absurde wereld van de kunstenaar, en laat hen de rijkdom en de densiteit van zijn complexe oeuvre aan den lijve ondervinden. Roger Ballen studeerde eerst psychologie, en later ook geologie, maar het is uiteindelijk met fotografie dat hij de diepste gedachtespinsels van de mens verkent.
> Van 14 november 2019 tot 1 maart 2020, Centrale for Contemporary Art

Angel Vergara: From Scene to Scene

De Spaanse kunstenaar Angel Vergara (1958, Mieres) woont en werkt al meer dan 30 jaar in Brussel. Hij heeft zich in die tijd de Belgische surrealistische traditie eigen gemaakt. Daarnaast houdt hij er een meer kritische intellectuele praktijk op na. Centraal in Vergara's werk staan vaak de kunst en de kunstwereld zelf. Vergara bedient zich daartoe van een uitgebreid beeldend vocabularium: installaties, performances, sculpturen, schetsen, schilderijen en video's. Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in de Regentschapsstraat toont momenteel vijf grote 'geschilderde films' van hem, die het verblijf van Charles Baudelaire in Brussel in 1864 oproepen.
> Tot 11 maart 2020, KMSKB

Groepsexpo: Love. Hate. Debate. Start a Conversation with the ING Collection

Tijdens 'Love. Hate. Debate. Start a Conversation with the ING Collection' kan je voor de eerste keer kennismaken met de ING-collectie, die bijna 60 jaar geleden één van de allereerste bedrijfscollecties vormde. De collectie is trouw gebleven aan de pioniers- en vernieuwersgeest van grondlegger Baron Lambert. Met de expo 'Love. Hate. Debate', die een zestigtal kunstwerken telt, nodigt het ING Art Center je uit om na te denken over de bijzondere relatie die je kan hebben met een kunstwerk. Een relatie die verder gaat dan eerste indrukken en uitmondt in een gesprek met het werk, met jezelf en met de wereld.
> Van 23 oktober 2019 tot 15 maart 2020, ING Art Center

Paul Delvaux, de man die van treinen hield

De Belgische kunstenaar Paul Delvaux (1897-1994) schilderde een meesterlijk oeuvre bijeen, met als inspiratiebron de wereld van de spoorwegen. Zijn surrealistische werken gaan moeiteloos op in de adembenemende scenografie van Train World. Als vanzelf ontstaat een boeiende dialoog. Deze expo is hét uitgelezen moment om de artistieke evolutie van deze spoorwegliefhebber te ontdekken in een magische setting: van tekeningen, aquarellen en schilderijen uit de jaren 1920 tot monumentale werken uit de jaren 1970, maar ook persoonlijke objecten van de artiest voegen verrassende accenten toe. Dat de schilder in 1984 tot erestationschef van Louvain-la-Neuve werd benoemd, is veelbetekenend. Vanwege het uitzonderlijke succes is de tijdelijke expo verlengd tot en met 19 april 2020.
> Van 22 oktober 2019 tot 19 april 2020, Train World

Terug naar Bruegel. Beleef de 16de eeuw

Ter gelegenheid van deze expo opent de Hallepoort een virtuele deur naar Bruegels universum. Bezoekers ontdekken de 16de eeuw, die niet alleen gekenmerkt werd door religieuze oorlogen en gevechten, maar ook door de ontdekking van de nieuwe wereld, de bouw van steden en de bloei van het humanisme. Virtual reality voert bezoekers mee op een verbazingwekkende reis naar het hart van de schilderijen van Pieter Bruegel de Oude.
> Van 18 oktober 2019 tot 18 oktober 2020, Hallepoort

Crossroads: Reizen door de Middeleeuwen

Na de val van het Romeinse Rijk wordt Europa ondergedompeld in eeuwen van achteruitgang en verval. Dat is toch wat heel wat mensen denken over de periode tussen circa 300 en 1000 na Christus, de 'donkere' middeleeuwen. In deze expo wil het Museum Kunst & Geschiedenis dit beeld bijstellen en een nieuw licht werpen op deze boeiende periode. Ga mee met Avaren, Franken, Merovingers, Byzantijnen, Egyptenaren en Vikingen op reis door de vroege middeleeuwen!
> Van 27 september 2019 tot 29 maart 2020, Museum Kunst en Geschiedenis

Sean Scully: Eleuthera

Sean Scully is vooral bekend voor zijn expressieve abstracte schilderijen vol kleurrijke strepen en rechthoeken. In de serie 'Eleuthera' (2015-2017) komt er echter een hele nieuwe kant van de kunstenaar aan bod. De serie is opgebouwd rond een zeer persoonlijk onderwerp: de 23 olieverfschilderijen op groot formaat tonen Scully’s achtjarige zoon Oisín, al spelend op het strand van het eiland Eleuthera op de Bahama’s. Naast deze 23 werken toont het Koninklijk Museum ook nog kleinere pastels, tekeningen en foto’s van Scully.
> Tot 16 augustus 2020, KMSKB

Beyond Bruegel

‘Beyond Bruegel’ is een innovatieve kunstbeleving waarbij nieuwe technologieën en de klassieke werken van Bruegel zich verenigen en de kunstbeleving naar een hoger niveau tillen. In het eerste deel van de expositie kan de bezoeker zich in een multimediale setting verdiepen in het leven en oeuvre van de schilder. Vervolgens dompelt een geanimeerde 360-gradenprojectie je onder in de wondere wereld van de meester. Hier bezichtig je zijn werken niet zonder meer, maar wandel je er als het ware doorheen: het éne moment bevind je je tussen het leger van de 'Dulle Griet', het andere op een schip aan de voet van de 'Toren van Babel'. Personages uit Bruegels oeuvre komen tot leven en maken je deel van zijn grenzeloze verbeelding.
> Van 6 april 2019 tot 31 maart 2020, Dynastiegebouw

IN DE RAND

Jacqueline Mesmaeker: Enkel zicht naar zee, naar west

De Belgische kunstenares Jacqueline Mesmaeker (1929, Ukkel) woont en werkt in Brussel. Na experimenten in de mode, design en architectuur geeft ze vanaf het midden van de jaren 70 haar poëtische visie conceptuele gestalte in onder meer installaties, tekeningen, films, sculpturen en fotografie. In deze expo wordt haar sublieme video-installatie 'Les oiseaux' voor het eerst in meer dan 35 jaar in zijn originele proporties getoond. In een aparte ruimte is daarnaast een ensemble werken op papier van Mesmaeker te zien, waaronder de aquarellenreeks 'Mer' uit 1978. Een (her)ontdekking!
> Van 10 januari tot 4 maart 2020, CC Strombeek

1973-1974. Belgische Avant-Garde in Brussel en Oxford

Op 25 mei 1973 opende in het Paleis voor Schone Kunsten een expo die de artistieke tendensen binnen de Belgische avant-garde aan de orde stelde. De deelnemende kunstenaars waren M. Broodthaers, J. Charlier, J. Geys, B. Lohaus, G. Mees, Panamarenko en M. Roquet. Tussen 30 juni en 4 augustus 1974 werd de expo een tweede keer opgevoerd in het Museum of Modern Art in Oxford, deze keer met werken van Charlier, Lohaus, Mees, Panamarenko, Roquet en Van Snick. Deze documentaire expo, ingericht met documenten uit verschillende archieven, herinnert aan de voorbereidingen en het verloop van de expo's in het Paleis en Oxford.
> Van 10 januari tot 4 maart 2020, CC Strombeek

Groepsexpo: Camouflage, Behind the Abstract Pattern: Art - Nature - War

Camouflage gaat verder dan het abstracte patroon. Het FeliXart Museum biedt met deze expo een historisch overzicht van tactieken en motieven. Het reflecteert ook over het camouflagethema in de kunst en de samenleving. In tijden van gezichtsherkenning en privacyrisico’s blijft camouflage een uiterst actueel thema. Het ons zo vertrouwde abstracte camouflagepatroon kreeg vorm op hetzelfde moment dat de abstracte kunstbeweging in België aanvatte, een eeuw geleden. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd er geëxperimenteerd met optische illusies uit de natuur om ze tactisch in te zetten in militaire strategieën. De tentoonstelling brengt een verrassende en originele combinatie vol kunstwerken, natuurobjecten en militaria waarbij zowel de relatie tot de natuur alsook de fenomenen van de optische illusies en de dubbelzinnigheid van beelden belicht worden. Met werk van onder anderen Rik Wouters, Frans Masereel, Felix De Boeck, Walter Leblanc, Victor Vasarely, Fred Bervoets, Ria Pacquée, Gery De Smet en Walter Van Beirendonck.
> Van 24 november 2019 tot 29 maart 2020, FeliXart Museum, Drogenbos

STREET ART

Het Street Art Parcours in één muisklik

De Stad Brussel bedacht een nieuwe website die een mooi overzicht biedt van het Street Art Parcours in Brussel. Alle Street Art-projecten die door de Schepen van Cultuur werden opgestart, zijn er terug te vinden. Ook de werken die spontaan op de muren van de hoofdstad verschenen, worden opgelijst. De website gidst bezoekers door de Stad Brussel (en dus niet door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest) in functie van hun voorkeuren op het vlak van Street Art én houdt hen op de hoogte van nieuwe realisaties.
> Klik hier voor meer info.

KUNSTBEURZEN

Elke galerie met naam en faam neemt jaarlijks deel aan minstens enkele kunstbeurzen in binnen- en buitenland, dit wil zeggen als ze tenminste voor deelname geselecteerd worden door strenge selectiecommissies. Om slechts een aantal van de grootste en belangrijkste kunstbeurzen ter wereld te noemen: Art Basel, FIAC Paris, Frieze London, The Armory Show New York en Abu Dhabi Art Fair. Ook in ons land, en dan vooral in Brussel, vinden jaarlijks tal van beurzen plaats, de ene al wat grootschaliger en belangrijker dan de andere. In deze rubriek lijsten wij heel het jaar door kunstbeurzen op die in Brussel plaatsvinden. Van het bescheiden Affordable Art Fair (kunstwerken van 60 tot 6.000 euro) tot Art Brussels.
> Klik hier voor meer info.

KUNST OP KOMST

When Business Meets Art: Thierry Dubrunfaut

Voor zijn 125ste verjaardag wil het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) de ongelofelijke diversiteit en het esthetisch potentieel van de Belgische ondernemingswereld in de kijker zetten met een tentoonstelling. Daarvoor deed het een beroep op Thierry Dubrunfaut (1955, Doornik), een buitengewone fotograaf die de bedrijfswereld al meer dan tien jaar vanuit een uniek perspectief bekijkt. De foto's van Thierry Dubrunfaut hebben veel weg van droommachines. Typisch voor zijn werkwijze is dat hij alle instellingen bij de opname zelf regelt. Effecten zoals superpositie, soft focus en filé komen niet tot stand door aanpassingen met de computer. Hij wil de menselijke activiteit vieren met een origineel beeld, dat wordt ingeperkt door de camera-instellingen, het licht en de belichting. Dubrunfaut: “De lens neemt ons mee op reis. Met het realisme van de productiesites of de gebouwen als uitgangspunt, doet ze een beroep op onze verbeelding om ons naar surrealistische scènes te voeren. Als bij toverslag ziet de wereld er op een andere manier mooi uit, ongewoon, nog verrassender… De zuivere lijnen, de kromme lijnen en de kleuren inspireren mij net als poëzie, een beeldrijke lofzang op de technologische pracht van ons tijdperk.”
> Van 3 maart tot 1 april 2020, Bozar

7 Arts: Belgische avant-garde 1922-1928

Honderd jaar geleden floreerde de avant-garde in Brussel. In 1922 lanceerden Pierre en Victor Bourgeois, Karel Maes, Pierre-Louis Flouquet en Georges Monier het invloedrijke tijdschrift '7 Arts'. De Brusselaars waren vurige pleitbezorgers van de plastique pure (of: geometrische abstractie) en propageerden een synthese van alle kunsten. Schilderkunst, beeldhouwkunst, decoratieve kunst, literatuur, muziek en film werden voortaan bekeken vanuit de architectuur en stedenbouw. Heel snel kregen de oprichters bijval van bekende kunstenaars als Magritte, Servranckx, De Boeck, Peeters, Gailliard, Baugniet, Hoste, Jasinski en Gaspard.
> Van 6 maart tot 7 juni 2020, CIVA

Ana Torfs: The Magician & The Surgeon

De Belgische kunstenares Ana Torfs (1963, Mortsel) woont en werkt al meer dan 30 jaar in Brussel. Haar oeuvre wordt gekenmerkt door een wisselwerking tussen tekst en beeld en bestaat onder meer uit installaties met diaprojecties. fotoreeksen, een internetproject, prenten en wandtapijten. In 1998 maakte ze haar enige langspeelfilm: 'Zyklus von Kleinigkeiten'. In Bozar stelt Torfs vier nieuwe installaties voor, waaronder 'Sideshow'. In deze installatie verschijnen en verdwijnen - in een abstract decor met veelkleurig licht - een reeks figuren zonder gezicht, zoals een geisha, vogelmensen en een illusionist met grote handen. In de filmische beelden keert de kunstenares terug naar enkele oude voorliefdes: theater, stille film, poppenkast, butoh, circus, maskerade en cabaret.
> Van 12 maart tot 31 mei 2020, Bozar

MEER TIPS!

Voor een overzicht van de musea en kunstencentra verwijzen we je graag naar onze museumpagina

Wie op de hoogte wil blijven van wat leeft in de wereld van de hedendaagse kunst, verkent ook onze pagina Galeries.