Expo in Brussel

Verschillende Brusselse musea bieden, naast hun vaste collectie, tijdelijke tentoonstellingen aan die liefhebbers van heinde en ver naar de Europese hoofdstad lokken. Ook Brusselse kunstencentra dragen hun steentje bij. Het aanbod is immens en uiterst gevarieerd. UiTinBrussel presenteert een bescheiden selectie.

NIEUWE EXPO'S

(re)compose the city - Unbuilt Brussels #2

In de beeldvorming rond Brussel wordt de Noord-Zuidverbinding over het algemeen gezien als een trauma, een grandioze fout en het resultaat van het ontbreken van een coherent stedenbouwkundig beleid. '(re)compose the city' belicht de periode waarin werd nagedacht over die Noord-Zuidverbinding, van 1836 tot 1952, waarin volop stedenbouwkundig onderzoek plaatsvond naar de omvorming van Brussel tot hoofdstad van België. De tentoonstelling is gebaseerd op verschillende projecten die nooit gerealiseerd werden, maar niettemin richting hebben gegeven aan die periode. Wedstrijdvoorstellen, onderzoeksprojecten of andere alternatieve voorstellen komen rechtstreeks uit de archief- en documentatiecollecties van CIVA. Ontdek de plannen en voorstellen van de hand van o.m. Victor Bourgeois, Victor Horta, Henry Lacoste, Renaat Braem, Jean-Jules Eggericx, Gaston en Maxime Brunfaut of Luc Deleu en maak kennis met hun ideeën over het tracé, de projecten rond de drie hoofdstations, de Albertinabibliotheek en het Rijksadministratief Centrum.
> Van 1 juni tot 14 oktober 2018, CIVA

Koenraad Tinel: Sculpturen en tekeningen

De Belgische beeldhouwer en tekenaar Koenraad Tinel (Gent, 1934) woont en werkt in Vollezele (Pajottenland). Tinel creëert vooral in metaal en mixed media. Als tekenaar verdiept hij zich met inkt en bister in de mythen en oerverhalen van de mensheid. Met 'Scheisseimer' (2009) en 'Flandria Catholica' (2010), zijn getekende jeugdherinneringen, wekte hij alom bewondering. Doorheen de jaren werkte hij ook vele malen samen met bevriende muzikanten, theatermakers en schrijvers.
> Van 1 juni tot 17 juli, Huis van de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie

Design Generations. Intersections 5

Deze tentoonstelling wordt gepresenteerd in samenwerking met Wallonie-Bruxelles Design Mode (WBDM) als onderdeel van de biënnale hedendaags design in het ADAM. 'Design Generations' laat de bezoeker anders kijken naar design door een onderscheid te maken tussen onderwerp en voorwerp. Tien Belgische designbureaus werden uitgenodigd hun aanpak uit te leggen via een selectie van producten van vroeger (de collectie van het museum), van het heden (hun recente productie) en van de toekomst (een imaginair product). De tentoonstelling brengt een verhaal over het design als kritische ruimte waarbij de tijdsaspecten onophoudelijk variëren en op elkaar inwerken, waar de invloed van het verleden en de reflectie over de toekomst het creatieproces ritmeren. Deze tentoonstelling is een eerbetoon aan het leven, het onze en dat van de designobjecten.
> Van 6 juni tot 4 november 2018, Brussels Design Museum

Het Smurfenavontuur

Omdat zowel het Atomium als de Smurfen in 2018 hun 60ste verjaardag vieren, werken deze twee grote internationale iconen van België samen aan een uitzonderlijk jaar. Het Smurfenavontuur spant vanaf de opening in juni op de Heizelvlakte met het Atomium samen om een verlaagde prijs aan te bieden voor de talrijke gezinnen die beide willen bezoeken (afstand van 150 meter tussen beide locaties). Vergeet niet vooraf tickets te bestellen! Klik daartoe op de link hieronder of op de foto hiernaast. Neem ook eens een kijkje op de Facebookpagina van de Smurfen.
> Van 9 juni tot 2 september 2018, Brussels Expo - Paleis 4

Belfius-collectie: Magma, Cloud, Ashes

Sinds 2015 stelt Belfius op de 32ste verdieping van haar hoofdkantoor aan het Rogierplein een deel van haar enorme kunstcollectie (zo'n 4300 werken) tentoon. Dit jaar kan het publiek er terecht voor de expo 'Magma, Cloud, Ashes', met werken van onder anderen Bruegel, Michaël Borremans, Pierre Alechinsky, James Ensor en Piet Stockmans. De expo toont een 50-tal werken en is opgebouwd rond de kleuren rood (magma), wit (cloud) en zwart (ashes) en de grondstoffen waarmee schilders die verfkleur maakten. Belfius wil daarmee de manier waarop een bepaalde kleur door de kunstgeschiedenis evolueert extra in de verf zetten.
> Van 13 juni tot 15 december 2018, Rogiertoren

Josef Koudelka: Invasion Prague 1968

De Tsjechisch-Franse fotograaf Josef Koudelka (1938) genoot een opleiding als luchtvaartingenieur. In 1967 zegde hij zijn baan op om zich voltijds aan de fotografie te wijden. Na een reeks reportages over theaterproducties en over Roemeense zigeuners was hij in augustus 1968 net op tijd in Praag terug om de Russische invasie van de stad op de gevoelige plaat vast te leggen. Zijn foto's werden het land uitgesmokkeld en kwamen terecht bij het wereldberoemde fotoagentschap Magnum, dat ze anoniem liet publiceren om Koudelka en zijn familie niet in gevaar te brengen. In geen tijd groeiden ze uit tot internationale symbolen van verzet. In 1971 werd Koudelka zelf lid van Magnum. Vandaag wordt hij beschouwd als een van de vaders van de humanistische fotografie. Doorheen zijn vruchtbare carrière ontving hij talrijke prestigieuze prijzen voor zijn werk. Botanique toont nu zijn zwart-witfoto's van de Russische invasie in Praag. Het zijn historische documenten die niemand onberoerd zullen laten.
> Van 14 juni tot 12 augustus 2018, Botanique

Catel: Beeldige vrouwenlevens

Catel, grootmeester van de grafische roman, heeft zich in minder dan twee decennia kunnen profileren als een icoon van de Frans-Belgische strip. Opmerkelijke vrouwen, van Kiki van Montparnasse tot Benoîte Groult, vormen de rode draad in het oeuvre van deze volbloed humaniste. Catel, geboren en opgegroeid in Straatsburg, illustreerde talloze romans en kinderalbums voor ze met haar stripbiografieën begon. Haar ontmoeting met scenarist-schrijver José-Louis Bocquet was doorslaggevend voor het vervolg van haar tekenwerk. Samen werkten ze aan een album dat helemaal was gewijd aan Edith Piaf. Daarop volgden de grafische romans 'Kiki van Montparnasse', 'Olympe de Gouges' en 'Joséphine Baker'. Na haar ontmoeting met Benoîte Groult – de auteur van 'Het leven zoals het is' – ging ze alleen aan de slag. Catel verheft strips tot grafische literatuur.
> Van 19 juni tot 25 november 2018, Stripmuseum

The Art of Difference: Wetenschappelijke oplossingen en omgaan met handicaps door middel van kunst

De Université libre de Bruxelles (ULB) stelt, in samenwerking met BOZAR en gesteund door de onderzoekscentra van de ULB en de Vrije Universiteit Brussel (VUB), The Art of Difference voor, een wetenschappelijke, historische en artistieke tentoonstelling in het teken van de handicap. Het onderzoek naar sensorische, motorische en mentale beperkingen heeft al geleid tot tal van innovaties met nieuwe technologieën. Die vooruitgang heeft onweerlegbaar het dagelijkse leven verbeterd voor personen met een beperking en de mensen die voor hen zorgen. De innovaties hebben ook nieuwe sociale debatten geopend en stuiten op uiteenlopende bezwaren bij de menselijke verbeteringstechnologieën en het transhumanisme. Ook artiesten hebben zo hun bedenkingen en leveren hun kritische bijdrage aan het debat.
> Van 20 juni tot 26 augustus 2018, BOZAR

Somewhere in Between: Contemporary Art Scenes in Europe

De grenzen van Europa zijn in beweging, zo ook de kunstenaars van het continent. De tentoonstelling 'Somewhere in Between' verenigt de veelzijdigheid van de vele artistieke werelden die Europa rijk is. Het is een zoektocht naar de identiteit van oost en west. Maar ook een samenkomst van verhalen, ervaringen, relaties en ontmoetingen van artiesten, curatoren en geëngageerde platformen. Voor 'Somewhere in Between' geeft BOZAR carte blanche aan vijf artistieke platformen, waaronder drie uit Brussel.
> Van 20 juni tot 19 augustus 2018, BOZAR

Leo Copers

Sinds het einde van de jaren 60 realiseerde de belangrijke Belgische kunstenaar Leo Copers (Gent, 1947) een uiteenlopend oeuvre van sculpturaal werk, installaties, tekeningen en performances. In zijn werk zien we de thematiek van gevaar, destructie en vergankelijkheid telkens terugkeren. Dit gegeven wordt op een dualistische manier benaderd: een dramatische enscenering wordt op een poëtische wijze in beeld gebracht. Hiervoor gebruikt de kunstenaar dagelijkse objecten die hij aanvult, verandert en isoleert. BOZAR viert nu samen met SMAK, M HKA en het Middelheimmuseum de 50-jarige carrière van de kunstenaar. Iedere instelling focust op een ander element uit zijn rijke oeuvre. In BOZAR toont Copers een reeks werken op papier die een cruciale plaats innemen binnen zijn artistieke parcours. Deze werken op papier worden aangevuld met de LICHT WIT GENERATOR en met schetsen, ontwerpen en tekeningen die aan de oorsprong liggen van veel van zijn projecten maar slechts zelden of nooit getoond zijn.
> Van 20 juni tot 9 september 2018, BOZAR

Nick Ervinck: GNI-RI jun2018

De Belgische kunstenaar Nick Ervinck (1981, Roeselare) woont en werkt in Lichtervelde. Hij geniet vooral bekendheid om zijn knalgele polyester sculpturen in de openbare ruimte. Maar zijn oeuvre ontplooide zich via verschillende media. Diverse technieken zoals 3D-prints, animatievideo's, digitale en 'gewone' tekeningen laat hij met elkaar interageren, om uiteindelijk te komen tot monumentale sculpturen. Met 'The Skin Mutations' stelt hij nu een nieuwe serie werken tentoon in de exporuimte van Sabam. In deze expo ontmoeten tegengestelden elkaar. Net als de fotograaf Eadweard Muybridge zocht Ervinck in zijn recente sculpturen naar manieren om beweging te vangen in onbeweeglijke objecten. Of hij daarin geslaagd is, kom je te weten als je de negen monumentale prints van evenveel objecten gaat bekijken bij Sabam.
> Van 21 juni tot 30 september, The Black Wall, Sabam

Summer of Photography 2018: RESIST! The 1960s protests, photography and visual legacy

Deze groepsexpo laat enkele van de meest iconische beelden zien van de bewegingen uit de jaren 1960 die de wereld door elkaar schudden en hun stempel drukten op de hedendaagse geschiedenis. 'Summer of Photography 2018' staat in het teken van de opstand en brengt de vijftigste verjaardag van de Parijse studentenprotesten in mei 1968 onder de aandacht. De tentoonstelling brengt werken bijeen van meesters uit de fotografie en de fotojournalistiek, samen met zeldzame archiefbeelden. Aan het concept van deze tentoonstelling ligt de idee van de ‘lens van het verzet’ ten grondslag die door de beeldmakers als een socio-politieke filter wordt gebruikt.
> Van 27 juni tot 2 september 2018, BOZAR

LOPENDE TENTOONSTELLINGEN

Van Tiepolo tot Richter, dialoog in Europa

De belangrijkste Europese stichtingen die ijveren voor het behoud van het cultureel erfgoed stellen in Brussel een honderdtal topstukken uit hun collecties voor in de tentoonstelling ‘Van Tiepolo tot Richter, dialoog in Europa’. De tentoonstelling laat zien hoe erfgoed de contacten tussen Europeanen van eeuw tot eeuw stimuleerde. De stukken zijn geselecteerd door de 14 deelnemende stichtingen uit heel Europa. Zo groeit er een fascinerende dialoog tussen onder anderen Auguste Rodin, Giovanni Battista Tiepolo, Jacob Jordaens en Albrecht Dürer voor de oude kunst, en Gerhard Richter, Georg Baselitz, Ernst Ludwig Kirchner, Constant, Maria Helena Vieira da Silva en Leon Spilliaert voor de modernen.
> Van 24 mei tot 30 september 2018, Jubelparkmuseum

Amy Winehouse: een familieportret

In 2011, toen ze amper 27 jaar oud was, verliet de mythische vertolker van 'Rehab' ons. Amy Winehouse had een erg herkenbare stem; ze liet haar fans ontroostbaar en de muziekindustrie verweesd achter. Het Joods Museum van België brengt hulde aan deze uitzonderlijke zangeres met een intieme en ontroerende tentoonstelling. Aan de hand van persoonlijke voorwerpen en familiefoto’s vertelt 'Amy Winehouse. Een familieportret' over het lot van een icoon uit de popcultuur, vanaf haar voorvaderen die uit Wit-Rusland kwamen tot haar succes in de Londense scene en later wereldwijd. Maak kennis met Amy Winehouses passie voor muziek, mode, tatoeages, maar ook met haar gehechtheid aan Londen, haar joodse roots en de rebellie.
> Van 10 mei tot 26 september 2018, Joods Museum van België

Hana Miletic: Dependencies

De Joegoslavische kunstenares Hana Miletic (Zagreb, 1982) woont en werkt in Brussel en Zagreb. Ze is een scherpe waarneemster van sociale realiteiten die vaak onopgemerkt blijven in de publieke ruimte. Haar interesse in straatfotografie en genderstudies is nooit veraf in haar werk dat verschillende vormen aanneemt: van sculptuur en textiel tot poëzie en performance. Zorgzaamheid staat centraal in haar werk. Ze brengt dit in praktijk met collaboratieve programma's van lezingen, performances, filmvertoningen en workshops met individuen en groepen die haar betrokkenheid delen.
> Van 10 mei tot 12 augustus 2018, WIELS

Charlemagne Palestine: AA SSCHMMETTRROOSSPPECCTIVVE

De internationaal gerenommeerde New Yorkse muzikant en beeldend kunstenaar Charlemagne Palestine (1947) woont en werkt al 20 jaar in Brussel. 44 jaar na zijn legendarische performance in de Hortahal presenteert hij zijn eerste grote solotentoonstelling in België. Meer dan drie maanden lang palmt Charlemagne Palestine het Paleis voor Schone Kunsten in met zijn totemgoden die uit een chaotisch, bezwerend en radicaal universum lijken te komen. Met zijn kleurrijke en prettig gestoorde creatieve geest daagt deze bijzondere kunstenaar de sobere lijnen van Horta’s architectuur uit. Pure poëzie en hemelse schittering aan de muur.
> Van 18 mei tot 26 augustus 2018, BOZAR

Get Up, Stand Up! Changing the World with Posters 1968-1973

De nieuwe tentoonstelling in het Millennium Iconoclast Museum of Art (MIMA) voert ons terug naar het revolutiejaar 1968, ofwel het jaar van de burgerlijke ongehoorzaamheid. Nu 50 jaar geleden. Een ideale gelegenheid, dachten ze bij het MIMA, om een expo te organiseren over de protestaffiche uit mei 68. En om door te gaan op hun elan, namen ze er de vijf daaropvolgende jaren ook bij. Als je dus de (papieren) proteststem van de mensen vóór Twitter wilt horen, rep je dan naar het wonderlijke MIMA. En aanschouw er maar liefst 450 posters en objecten uit 30 landen en 5 continenten alsook de in situ-installatie 'Frappez les gradés', gecreëerd in 1969 door de Argentijnse schilder en beeldhouwer Julio Le Parc. En neurie ondertussen de protestsong 'Get Up, Stand Up' van reggae-icoon Peter Tosh, al dateert die song pas van 1977... Maar hè, zijn protestsongs niet van alle tijden?
> Van 9 mei tot 30 september 2018, MIMA

Affiches Belle Epoque

In de Belle Epoque zijn affiches ontzettend populair: er is sprake van een ware ‘affichomanie’. Liefhebbers, onder wie Ernest de Try, gaan ze verzamelen. In 1934 schonk die laatste meer dan 300 affiches aan het Archief van de Stad Brussel. De drijfveer achter De Try’s verzameling is niet gekend, maar er spreekt wel een bijzondere aandacht uit voor het dagelijkse leven én voor Brussel. De verzameling van Try werd nog nooit op deze manier aan het publiek getoond. Met het oog op de conservatie bevat de tentoonstelling vooral reproducties. Die werden niet ingekaderd en herinneren zo aan hun uitzonderlijke overvloed in de straten van toen. Een twintigtal ingekaderde originelen laten toe mee te genieten van de schoonheid en de subtiliteit van de in die tijd gebruikte lithografische inktsoorten.
> Van 9 mei tot 3 september 2018, Museum van de Stad Brussel (Broodhuis)

Filip Dujardin: Overview

Als beeldend kunstenaar uit Gent, gepassioneerd door fotografie en architectuur, ontwerpt Filip Dujardin (1971) unieke werken die de stedelijke ruimte heruitvinden. Zijn fotografische assemblages, tussen realisme en fictie, stimuleren onze aandacht en scherpen onze ogen door een nieuw standpunt voor te stellen over de omgeving die ons omringt. Naast de vele foto's die in de ruimtes van het museum worden gepresenteerd, is het hoogtepunt van deze tentoonstelling de creatie van zes nieuwe spandoeken - gemanipuleerde, gemengde en herschikte panorama's van de steden Gent, Brussel en Katowice (PL) waar de kunstenaar onlangs tentoonstelde - die in het culturele park van Atelier 34zero Muzeum in dialoog gaan met de stedelijke omgeving.
> Van 28 april tot 29 juli 2018, Atelier34zero Muzeum

Jan Fabre: My Queens

Met de expo 'My Queens' brengt de Belgische kunstenaar Jan Fabre (1958, Antwerpen) een ode aan de belangrijkste vrouwen in zijn leven. Tegelijkertijd treedt de hedendaagse kunstenaar in dialoog met de Vlaamse kunsttraditie binnen het historische kader van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België. Te midden van de werken van barokmeester Jacques Jordaens plaatst Fabre acht monumentale marmerreliëfs van vrouwen uit zijn naaste omgeving wiens nobel profiel contrasteert met hun papieren feesthoeden. Zij verbeelden het adellijke karakter van de vriendschap met de artiest en het daarmee verbonden feestelijke gevoel. Centraal in de zaal staat het werk 'My Future Queen', een witmarmeren sculptuur van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Elisabeth, Hertogin van Brabant, ook met feesthoed op haar hoofd. Het beeld van de jonge troonopvolgster vormt het middelpunt van de diverse artistieke dialogen in deze ruimte en staat pal tussen heden en verleden, met de blik naar de toekomst gericht.
> Van 20 april tot 19 augustus 2018, KMSKB

Unexchangeable

Het Centrum voor Hedendaagse Kunst WIELS maakt er in zijn tentoonstellingsbeleid al jaren een punt van om maatschappelijke discussiepunten onbevooroordeeld te behandelen. Deze keer richt het centrum zich op het feit dat je nergens verhoudingsgewijs zoveel kunstverzamelaars vindt als in België, en op de daaruit voortvloeiende vraag waarom uit dit potentieel nauwelijks samenwerkingen tussen openbare musea en die talrijke privéverzamelingen ontstaan. In de uitgebreide expo zijn werken te zien van gerenommeerde kunstenaars uit de hele wereld, onder wie Cindy Sherman, Guillaume Bijl, Bazile Bustamente, Jimmie Durham, Thierry De Cordier, Jean-Michel Basquiat en Franz West.
> Van 19 april tot 12 augustus 2018, WIELS

Michel Mouffe: Thinking the Veil

De Belgische kunstenaar Michel Mouffe (1957, Brussel) woont en werkt in Brussel, Le Poët-Laval (Frankrijk) en La Mola (Spanje). De gesculpteerde schilderijen van Mouffe zijn opgebouwd uit vele dunne glazuurlagen die elk hun eigen betekenis toevoegen. Ze versmelten met elkaar tot een bijna immaterieel oppervlak vol van betekenis, een vat vol mogelijkheden. De expo 'Thinking the Veil' omvat een nieuwe reeks werken die door Mouffe speciaal werden gemaakt voor de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België. Ze nemen de bezoeker mee op een reis doorheen de enigmatische wereld van het kleurenspel. Tussen helderheid en duisternis wordt de toeschouwer ondergedompeld in de kunstwerken die de zoektocht van de kunstenaar naar kleur en licht blootleggen.
> Van 23 maart tot 19 augustus 2018, KMSKB

Galaxy 58 - 60 jaar Atomium

Zestig jaar geleden ging Expo 58 van start op de Heizelvlakte. Ter gelegenheid daarvan vinden er in 2018 tal van activiteiten plaats, waaronder drie tentoonstellingen: één in het Atomium, twee in het ADAM - Brussels Design Museum. We lijstten ze, samen met de andere activiteiten, speciaal voor u op. Klik op de link hieronder of op de foto hiernaast en u komt er alles over te weten!
> Van 23 maart 2018 tot 2 januari 2019, Atomium en ADAM - Brussels Design Museum

Melancholia

Deze groepstentoonstelling onderzoekt de oorsprong en de veruitwendiging van het melancholische gevoel, dat sinds de Oudheid voorkomt in Oost en West en de mens onophoudelijk terugwerpt naar een verloren oorsprong en hem spijt om een verleden wereld inblaast. De voorgestelde werken van moderne en hedendaagse kunstenaars verkennen kwesties zoals de nostalgie van een vervlogen tijdperk, van de verbeelding van de eenzaamheid en afwezigheid en van de tijd die voorbij gaat. Tot de deelnemende kunstenaars behoren onder anderen Joseph Beuys, Christian Boltanski, Giorgio De Chirico, Paul Delvaux, Marlene Dumas, Lionel Estève, Jef Geys, Alberto Giacometti, Geert Goiris, On Kawara, Martin Kippenberger, Claudio Parmiggiani, Giuseppe Penone, Constant Permeke, Félicien Rops en Léon Spilliaert.
> Van 15 maart tot 19 augustus 2018, Boghossianstichting - Villa Empain

Panorama van de Chinese strip

Het oudste Chinese geïllustreerde boek, gedrukt aan de hand van houtsneden, dateert uit het jaar 868, lang voor de uitvinding van de boekdrukkunst door Gutenberg. Deze manhua (Chinese strips) namen net als in België een grote vlucht in de eerste helft van de twintigste eeuw. Toen China aan de vooravond van de 21ste eeuw werd opengesteld voor de wereldmarkt, kwamen de Chinezen in contact met Europese, Amerikaanse en Japanse strips. Deze vormden een nieuwe inspiratiebron voor auteurs. Zij namen het principe over van platen die in hokjes zijn verdeeld met daarin de dialogen. Terwijl een insider publiek van volwassenen vooral interesse heeft voor westers geïnspireerde strips, lezen de jongere generaties bij voorkeur Aziatische manga’s, omdat ze van jongs af aan zijn opgevoed met Japanse tekenfilms. Geselecteerd uit een bevolking van een miljard driehonderdduizend inwoners is de kans groot dat je in deze tentoonstelling enkele van de beste auteurs ter wereld zult ontdekken.
> Van 13 februari tot 9 september 2018, Stripmuseum

Horta en Wolfers

Juwelen, beelden, vazen, ontwerptekeningen, foto's, inventarissen ... de Koning Boudewijnstichting heeft een uitzonderlijke collectie meesterwerken kunnen aankopen van Philippe Wolfers (1858-1929), topontwerper van de art nouveau, en zijn zoon Marcel (1886-1976), beeldhouwer en lakkunstenaar. het grootste deel van de aankoop zal vanaf 29 november te bewonderen zijn in de 'winkel Wolfers' in het Jubelparkmuseum. Dit is het oorspronkelijke interieur van de winkel van Wolfers Frères, gelegen aan de Arenbergstraat in Brussel, die Victor Horta in 1909 ontwierp. Het geheel wordt in het museum heropgebouwd en herbestemd als decor voor de zopas verworven collectie Wolfers en andere belangrijke hoogtepunten uit de verzameling art nouveau en art deco van het museum.
> Vanaf 29 november 2017 tot 30 december 2018, Jubelparkmuseum

René Magritte: een surrealistische herfst

Vijftig jaar geleden overleed de grootste surrealistische schilder die ons land ooit gekend heeft: René Magritte. Onder zijn stijfdeftig burgerlijk uiterlijk ging een artistieke branieschopper schuil. Magritte veranderde voorgoed de manier waarop we met zijn allen naar kunst kijken. Hij schilderde een pijp en schilderde eronder: 'Ceci n'est pas une pipe'. Het doek is dan ook toepasselijk getiteld 'La trahison des images'. En gelijk had hij: wat we zagen, was geen pijp, maar de afbeelding van een pijp! Naar aanleiding van zijn vijftigjarig overlijden organiseren diverse instellingen activiteiten rond zijn leven en werk. Niet te missen!
Meer info

IN DE RAND

Exquisite Corpses: Erwin Olafs hommage aan Egmond

In 2012 stelde de Nederlandse meesterfotograaf Erwin Olaf (1959) foto's tentoon in het kasteel van Gaasbeek die geïnspireerd waren op het schilderij 'De laatste hulde aan de graven van Egmond en Hoorn' (1851) van Louis Gallait. Speciaal voor dit vanitas-jaar herneemt het Kasteel van Gaasbeek deze expo. De monumentale foto's van Olaf tonen de entourage van Egmond - een van de meest markante voormalige kasteelbewoners - en de Brabantse adel die hem een laatste groet brengt. Een fotografische re-enactment waarin Olaf kledij van vooraanstaande Belgische ontwerpers integreert.
> Van 1 juli tot 26 augustus 2018, Kasteel van Gaasbeek

Filip Francis en het retinale gebaar

Sinds het begin van de jaren tachtig legt de Belgische kunstenaar Filip Francis (Duffel, 1944) zich toe op het maken van abstracte schilderijen en plaatst zich zo in een lange traditie. Denk aan de geometrische abstractie van De Stijl en het gestuele schildersgebaar van het abstract expressionisme. Francis vertrekt echter vanuit een ander, een conceptueel, uitgangspunt waarbij de handeling, vaak met een zelfopgelegde retinale (= met betrekking tot het netvlies) beperking, primeert op het eindresultaat. Hierdoor ontstaat een spanningsveld tussen de bedoeling, het experiment van de kunstenaar, en het beeld op zich. Met deze tentoonstelling nodigt het FeliXart Museum de bezoeker uit om het esthetische aspect van de ‘perifere visie’ van de kunstenaar te (her)ontdekken.
> Van 27 mei tot 13 september 2018, FeliXart Museum

Roger Somville: Eerbetoon aan een Tervurenaar

De Frans-Belgische kunstschilder en ontwerper Roger Somville (1923-2014) wordt zowel nationaal als internationaal beschouwd als een van de belangrijkste vertegenwoordigers van een nieuwe vorm van realisme in de schilderkunst. Zijn werk is onder meer te zien in het Brusselse metrostation Hankar, en zijn wandtapijt 'De triomf van de vrede' hangt in het Congrespaleis in Brussel.
> Van 25 mei tot 26 augustus 2018, CC De Warandepoort, Tervuren

STREET ART

Het Street Art Parcours in één muisklik

De Stad Brussel bedacht een nieuwe website die een mooi overzicht biedt van het Street Art Parcours in Brussel. Alle Street Art-projecten die door de Schepen van Cultuur werden opgestart, zijn er terug te vinden. Ook de werken die spontaan op de muren van de hoofdstad verschenen, worden opgelijst. De website gidst bezoekers door de Stad Brussel (en dus niet door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest) in functie van hun voorkeuren op het vlak van Street Art én houdt hen op de hoogte van nieuwe realisaties.
> Klik hier voor meer info.

KUNSTBEURZEN

Elke galerie met naam en faam neemt jaarlijks wel aan een aantal kunstbeurzen in binnen- en buitenland deel, dit wil zeggen als ze tenminste voor deelname geselecteerd worden door strenge selectiecommissies. Om slechts een aantal van de grootste en belangrijkste kunstbeurzen ter wereld te vernoemen: Art Basel, FIAC Paris, Frieze London, The Armory Show New York en Abu Dhabi Art Fair. Ook in ons land, en dan vooral in Brussel, vinden jaarlijks tal van beurzen plaats, de ene al wat grootschaliger en belangrijker dan de andere. In deze rubriek lijsten wij heel het jaar door kunstbeurzen op die in Brussel plaatsvinden. Van het bescheiden Affordable Art Fair (kunstwerken van 60 tot 6.000 euro) tot Art Brussels.
> Klik hier voor meer info.

KUNST OP KOMST

MEER TIPS!

Voor een overzicht van de musea en kunstencentra verwijzen we je graag naar onze museumpagina

Wie op de hoogte wil blijven van wat leeft in de wereld van de hedendaagse kunst, verkent ook onze pagina Galeries.