Expo in Brussel

tentoonstellingen in musea en kunstencentra

Verschillende Brusselse musea bieden, naast hun vaste collectie, tijdelijke tentoonstellingen aan die liefhebbers van heinde en ver naar de Europese hoofdstad lokken. Ook Brusselse kunstencentra dragen hun steentje bij. Het aanbod is immens en uiterst gevarieerd. UiTinBrussel presenteert een uitgelezen selectie.

LOPENDE TENTOONSTELLINGEN

Comès, over schaduw en stilte

Didier Comès (1942-2013) is een van de belangrijkste auteurs van de Belgische striptekenkunst, een meester in het zwart-wit en de fantasie. Begin jaren '80 genoot hij van een overweldigend succes met de grafische roman 'De dorpsgek van Schoonvergeten'. Je kan Comès' werk nu (her)ontdekken via uitsluitend 'stille' planken en een scenografie aangepast aan de locatie. Originelen van 'Corto Maltese', de beroemdste strip van Hugo Pratt - een grote vriend van Comès en fervent verdediger van de tekstloze strip - zullen eveneens getoond worden, net als de originelen van een auteur die vaak als geesteszoon van Didier Comès wordt beschouwd, Christophe Chabouté.
> Van 17 juni tot 4 oktober 2020, BELvue Museum

Groepsexpo: Morgen was het beter

Ontdek een nieuw soort beleving: het BELvue Museum door de ogen van een 30-tal burgercuratoren van verschillende leeftijd en achtergrond, zonder professionele museumervaring. De expo 'Morgen was het beter' is het resultaat van een co-creatieproject en biedt een nieuwe kijk op het Belgisch erfgoed van gisteren, vandaag en morgen. Met objecten en video's van de hedendaagse kunstenaars Hans Op de Beeck, Panamarenko, Jacques Lizène, Walter Leblanc en Luc Deleu.
> Van 10 juni tot 23 augustus 2020, BELvue Museum

Alain Keler: Dagboek van een fotograaf

Het centrum voor fotojournalistiek en onderwijs Géopolis heropent zijn deuren met een bijzondere overzichtstentoonstelling van de bekende Franse fotograaf en fotojournalist Alain Keler (1945). Al meer dan 40 jaar doet Alain Keler verslag van belangrijke gebeurtenissen en momenten uit de moderne geschiedenis, van de oorlog in Libanon en de revolutie in Iran tot de conflicten in Palestina en Tsjetsjenië. Zijn werk is bekroond met verschillende internationale prijzen en in 2019 was een retrospectieve van zijn werk te zien op het festival voor fotojournalistiek 'Visa pour l'image' in Perpignan. Dit is het belangrijkste en belangrijkste festival van fotojournalistiek in Frankrijk.
> Van 6 juni tot 13 september 2020, Géopolis

Juanjo Guarnido: De ateliergeheimen van een maestro

Juanjo Guarnido (1967) is een Spaans stripauteur en animator van tekenfilms. Voornamelijk bekend door de stripreeks 'Blacksad' - een dierenreeks met privédetective John Blacksad die zich afspeelt in het Amerika van de jaren 1950 - wist de auteur snel zowel binnen- als buitenland te veroveren met zijn talent. Van de eerste schetsen tot de uiteindelijke platen, deze tentoonstelling in het Belgische Stripcentrum geeft je een inkijk in de fascinerende wereld van een groot hedendaags auteur. Opgelet: vooraf reserveren is verplicht!
> Van 3 juni tot 8 november 2020, Belgisch Stripcentrum

Ruud van Empel: 25 Years of Photo Works

De Nederlandse fotograaf van wereldfaam Ruud van Empel (1958, Breda) woont en werkt in Amsterdam. De overzichtstentoonstelling bij Hangar Photo Art Center brengt op museale schaal meer dan 90 karakteristieke werken van deze pionier van de digitale fotografie. De kunstenaar zet onze perceptie van de realiteit en de tijd op de helling. Zijn portretten en landschappen zijn realistisch, maar tegelijk ontegensprekelijk utopisch. Fotografie-historicus Christian Caujolle: 'Als digitaal schilder is Ruud van Empel in de loop van zijn carrière overgestapt van zwart-wit naar kleur, van inventaris en documentatie naar portretten en landschappen. Vandaag belandt hij bij abstracties waarin natuurbeelden centraal staan.'
> Van 19 mei tot 18 juli 2020, Hangar Photo Art Center

Jacqueline Mesmaeker: Ah, quelle aventure!

Met 'Ah, quelle aventure!' presenteert BOZAR, in samenwerking met Museumcultuur Strombeek/Gent, een breed ensemble aan werken van de Belgische kunstenaar Jacqueline Mesmaeker. Ze is geboren in 1929 in Brussel, de stad waar ze nog altijd actief is. Haar carrière als beeldend kunstenaar start pas halverwege de jaren ’70. Enkele thematische leidmotieven, literaire gevoeligheden en haar pionierende experimenten met film komen samen in deze tentoonstelling, die is opgevat als een wandeling door haar oeuvre.
> Van 19 mei tot 21 juli 2020, BOZAR

7 Arts: Belgische avant-garde 1922-1928

Honderd jaar geleden floreerde de avant-garde in Brussel. In 1922 lanceerden Pierre en Victor Bourgeois, Karel Maes, Pierre-Louis Flouquet en Georges Monier het invloedrijke tijdschrift '7 Arts'. De Brusselaars waren vurige pleitbezorgers van de plastique pure (of: geometrische abstractie) en propageerden een synthese van alle kunsten. Schilderkunst, beeldhouwkunst, decoratieve kunst, literatuur, muziek en film werden voortaan bekeken vanuit de architectuur en stedenbouw. Heel snel kregen de oprichters bijval van bekende kunstenaars als Magritte, Servranckx, De Boeck, Peeters, Gailliard, Baugniet, Hoste, Jasinski en Gaspard.
> Van 19 mei tot 9 augustus 2020, CIVA

In Situ: Kunst in de vitrine

Deze eerste tentoonstelling die voortvloeit uit de huidige crisis poogt een antwoord te formuleren op de vraag hoe we vandaag kunstwerken kunnen blijven tentoonstellen. 'In Situ' biedt een eerste antwoord op deze vraag. De gezondheidscrisis is ook een sociale crisis die ongelijkheden blootlegt en zekerheden in vraag stelt, maar die er ons vooral aan herinnert hoe essentieel het contact is met anderen en onze omgeving. Zowel het sociale contact als het contact met kunst kunnen niet uitsluitend virtueel zijn. Lola Meotti, commissaris van de expo 'In Situ', gebruikt zes vitrines van de showroom van KANAL-Centre Pompidou voor het tentoonstellen van kunstwerken op het oppervlak van de ruiten en dus zichtbaar voor de voorbijgangers. 'In Situ' toont drie kunstenaars: Hicham Berrada, Hervé Charles en Claude Cattelain, die elk op hun manier onze relatie uitdrukken met het lichaam, het territorium en het gevaar, vandaag meer dan ooit actuele thema's.
> Van 8 mei tot 28 augustus 2020, KANAL-Centre Pompidou

Thao Nguyen Phan: Monsoon Melody

De Vietnamese multimediakunstenares Thao Nguyen Phan (1987, Ho Chi Minh City) woont en werkt in Ho Chi Minh City. Haar werk put uit de rijke en turbulente geschiedenis van haar thuisland Vietnam. De expo bij WIELS omvat drie video's met bijbehorende schilderijen. In verschillende vormen en met verschillende uitgangspunten verkennen deze recente projecten telkens de agrarische, politieke en sociale context van het rurale Vietnam. Maar Phans werk gaat verder dan zuiver historische of politieke stellingnames en geeft ook blijk van interesse voor literatuur en taal.
> Tot 16 augustus 2020, WIELS

Groepsexpo: Quantum - In Search of the Invisible

Deze internationale tentoonstelling onderzoekt de wereld van de kwantumfysica vanuit artistiek oogpunt. Ze presenteert tien werken die het resultaat zijn van de dialoog tussen kunstenaars en onderzoekers van het CERN in Genève. De expo toont werk van Julieta Aranda, Diann Bauer, James Bridle, Juan Cortés, hrm199, Yunchul Kim, Lea Porsager, Suzanne Treister, Semiconductor en Yu-Chen Wang. Verlengd tot 16 augustus 2020!
> Van 5 maart tot 16 augustus 2020, iMAL

Groepsexpo: Mappa Mundi - Hedendaagse cartografieën

Deze tentoonstelling verkent de manieren waarop kunst de wereld verbeeldt: cartografie, grenzen en verplaatsingen, sociale en economische omwentelingen. De bezoeker ontdekt een selectie werken van een dertigtal internationale hedendaagse kunstenaars die hun kijk op de wereld onthullen via verschillende media: van tekening tot video, van fotografie tot installatie. Sommigen, zoals Marcel Broodthaers en Mona Hatoum, verkennen het thema doorheen hun carrière, terwijl anderen er slechts punctueel mee in contact komen. Dit was bijvoorbeeld het geval voor Alighiero Boetti met zijn 'Mappa', of voor Wim Delvoye die specifiek voor deze tentoonstelling een installatie ontwierp. Tot de andere deelnemende kunstenaars behoren onder anderen Ólafur Eliasson, Andreas Gursky, Sol LeWitt, Cristina Lucas en Iván Navarro. Wegens de coronacrisis verlengd tot 4 oktober 2020!
> Van 5 maart tot 4 oktober 2020, Boghossianstichting - Villa Empain

Vjenceslav Richter: The World As a Pavilion

Deze tentoonstelling toont een onderzoek naar het werk van de Kroatische architect Vjenceslav Richter (1917-2002) door het spectrum van het paviljoen als metafoor en als ruimtelijk concept waar architectuur en beeldende kunst elkaar ontmoeten. De expo blikt eveneens terug op Richters experimentele oeuvre van de late jaren 40 tot de jaren 90. In België is Richter vooral bekend door zijn ontwerp van het Expo 58-paviljoen van Joegoslavië. Verlengd tot 21 juli 2020!
> Van 5 maart tot 21 juli 2020, BOZAR

Ana Torfs: The Magician & The Surgeon

De Belgische kunstenares Ana Torfs (1963, Mortsel) woont en werkt al meer dan 30 jaar in Brussel. Haar oeuvre wordt gekenmerkt door een wisselwerking tussen tekst en beeld en bestaat onder meer uit installaties met diaprojecties. fotoreeksen, een internetproject, prenten en wandtapijten. In 1998 maakte ze haar enige langspeelfilm: 'Zyklus von Kleinigkeiten'. In Bozar stelt Torfs vier nieuwe installaties voor, waaronder 'Sideshow'. In deze installatie verschijnen en verdwijnen - in een abstract decor met veelkleurig licht - een reeks figuren zonder gezicht, zoals een geisha, vogelmensen en een illusionist met grote handen. In de filmische beelden keert de kunstenares terug naar enkele oude voorliefdes: theater, stille film, poppenkast, butoh, circus, maskerade en cabaret. Verlengd tot 1 november 2020!
> Van 12 maart tot 1 november 2020, BOZAR

Claude Monet: De meeslepende ervaring

Beleef het werk van de Franse impressionistische schilder Claude Monet (1840-1926) in virtual reality! Via een geweldige geluids- en lichtshow ontdek je meer dan 300 schilderijen van de grootmeester, met een grote verscheidenheid aan informatie over zijn leven en werk. De tuin van Giverny, met zijn talrijke waterlelies in de vijvers, zullen voor je ogen tot leven komen, net als de studio van Monet. De perscommentaren liegen er niet om: 'Een digitale kunstervaring van 360° over de vader van het impressionisme.' 'Claude Monet, de meeslepende ervaring', is een mix van kunst en technologie: een feest voor de zintuigen.' Verlengd tot 6 september 2020!
> Tot 6 september 2020, Horta Galerij (Centraal-Station)

Wolfgang Tillmans: Today Is The First Day

De Duitse fotograaf Wolfgang Tillmans (1968, Remscheid) woont en werkt in Berlijn en Londen. WIELS presenteert de eerste solotentoonstelling van Tillmans in België. Deze kunstenaar maakte naam over de hele wereld en werd een van de meest invloedrijke figuren van zijn generatie met zijn grensoverschrijdende benadering van fotografie als artistiek medium. Wolfgang Tillmans’ ambitie als kunstenaar is niets minder dan het vastleggen van de wereld om ons heen, of zoals hij het zelf uitdrukt: ‘beelden maken die gaan over hoe het voelt om in dit tijdperk te leven’. Deze grootschalige tentoonstelling, verspreid over twee verdiepingen, werd speciaal voor de ruimtes van WIELS ontworpen met verschillende nieuwe reeksen foto’s die nooit eerder zijn vertoond, en met video-installaties en geluidsfragmenten. Verlengd tot 16 augustus 2020!
> Van 1 februari tot 16 augustus 2020, WIELS

Eleni Petaloti & Leonidas Trampoukis: Standing Stones - Objects of Common Interest

Het Brussels designmuseum geeft carte blanche aan het collectief Objects of Common Interest, dat van februari tot september tentoonstelt in de museumhal. Deze installatie wordt het hedendaagse voorstel voor 2020 van een instelling die het design, zijn geschiedenis en creatief proces in vraag stelt. ‘Standing Stones’ van het Griekse duo Eleni Petaloti en Leonidas Trampoukis – Objects of Common Interest – focust op de link tussen design en kunst. Hun werk rond opblaasbare structuren opent een hedendaagse dialoog met de museumcollectie. Verlengd tot 17 januari 2021!
> Van 21 februari tot 17 januari 2021, ADAM Brussels Design Museum

Jos De Gruyter & Harald Thys: Mondo Cane

In Venetië vond in 2019 de biënnale voor hedendaagse kunst plaats. In het Belgisch paviljoen was er een tentoonstelling te zien met 20 poppen van Jos de Gruyter & Harald Thys. Een deel van hen, de ambachtslieden, stonden opgesteld in het centrale deel van het paviljoen. De zijruimten van het paviljoen waren afgesloten voor het publiek door middel van tralies. Achter deze tralies bevonden zich gevangenen. Onder hen een levend standbeeld, een collaboratrice, een buikspreker en een misnoegde oude vrouw in een rolstoel. Een aantal van de poppen werd aangedreven door elektrische motoren die hen in staat stelden repetitieve bewegingen uit te voeren. Nu de biënnale van Venetië afgelopen is, verhuizen de poppen richting Paleis voor Schone Kunsten in Brussel, waar ze de antichambres zullen bevolken. In deze ruimten zullen de figuren, aangevuld met nieuwe elementen, deel gaan uitmaken van een 'Hedendaags Museum voor Volkskunst'. Een plek waar oude tradities en hedendaagse gebruiken mekaars pad kruisen. Verlengd tot 21 juli 2020!
> Van 19 februari tot 21 juli 2020, BOZAR

Vrouwen vrij, een andere wereld

Begin jaren 1970 palmen feministes de publieke ruimte in. Ze blazen nieuw leven in oude eisen en vragen gelijkheid tussen vrouwen en mannen in het gezin, op school, op het werk en in de wetgeving. Ze hebben het ook over het lichaam, klagen stereotypen en geweld aan, willen een positieve en open kijk op seksualiteit en het recht om hun vruchtbaarheid te beheersen. Hun militantisme is jong en dynamisch: ze schrijven, komen samen, betogen en zetten pittige en luidruchtige acties op rond hun verlangen naar een samenleving in het teken van solidariteit, gelijkheid en zelfbeschikking. Vandaag zijn hun eisen en analyses nog steeds bijzonder actueel. Want al is er veel vooruitgang geboekt, er is nog een weg te gaan naar een gelijke samenleving. Een tentoonstelling van het Archief- en Onderzoekscentrum voor Vrouwengeschiedenis. Verlengd tot 30 augustus 2020!
> Van 20 februari tot 30 augustus 2020, BELvue Museum

ZOO

De eerste tentoonstelling in 2020 in het Millennium Iconoclast Museum of Art (MIMA) heet 'ZOO' en gaat over antropomorfisme: de neiging om andere wezens (dieren, goden, objecten en fenomenten) menselijke karaktertrekken mee te geven. Van de sfinx tot Spongebob: voorbeelden genoeg in onze (pop)cultuur. Aan de expo nemen elf internationale kunstenaars deel, onder wie Piet Parra (NL), Todd James (US), Rhys Lee (AUS) en Laurent Impeduglia (BE).
> Tot 30 augustus 2020, MIMA

Keith Haring: Retrospectieve

BOZAR brengt een grote retrospectieve met werk van de legendarische Amerikaanse kunstenaar Keith Haring (1958-1990). Deze vriend en vakgenoot van zowel Andy Warhol als Jean-Michel Basquiat was een unieke en opvallende verschijning in het New York van de jaren 1980. Met zijn direct herkenbare stijl speelde hij een erg belangrijke rol in de tegencultuur. Haring is vooral beroemd om zijn iconische motieven: blaffende honden, kruipende baby’s en vliegende schotels. Hij wilde ‘publieke kunst’ maken, die hij verspreidde via zijn Pop Shop, de media, de metro en de openbare stedelijke ruimte. Hij vond inspiratie in het abstract expressionisme, de popart, de Japanse kalligrafie en het werk van New Yorkse graffitikunstenaars. Tegelijk werd zijn unieke, spontaan ogende stijl beïnvloed door de energie van de tijd waarin hij leefde, van ruimtereizen tot hiphop en videospelletjes. Een krachtig oeuvre dat nog steeds bijzonder actueel is. Verlengd tot 21 juli 2020!
> Tot 21 juli 2020, BOZAR

Punk Graphics: Too Fast to Live, Too Young to Die

‘Punk Graphics: Too Fast to Live, Too Young to Die’ is een tentoonstelling over de unieke beeldtaal die de punkbeweging ontwikkelde van de jaren zeventig tot midden jaren tachtig. Via honderden iconische afbeeldingen maakt de bezoeker kennis met de blijvende invloed van de punkcultuur op de mainstream grafische stijlen. ‘Punk Graphics: Too Fast to Live, Too Young to Die’ put uit de omvangrijke verzameling van de New Yorkse zakenbankier Andrew Krivine. De tentoonstelling was in 2018 al te zien in het Museum of Arts and Design (MAD) in New York en wordt nu voor het eerst in Europa getoond. De expo neemt bij haar voorstelling in Brussel ook het Belgische aspect van deze creatieve beweging onder de loep. Verlengd tot 30 augustus 2020!
> Tot 30 augustus 2020, ADAM - Brussels Design Museum

Superheroes Never Die. Comics and Jewish Memories

Aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog wekt een generatie van joodse Amerikaanse tekenaars, die zich zo graag willen inburgeren dat ze hun buitenlands klinkende familienaam verbergen, de meest bekende superhelden tot leven: Batman, Superman, Captain America of Spiderman. Bijna een eeuw later zijn de superhelden nog altijd centrale figuren in onze hedendaagse culturen. Hoewel zij vandaag opkomen voor andere doelen, zijn de thema’s van identiteit en integratie die al in de jaren 1930 werden aangekaart, nog altijd aanwezig. Want een samenleving in crisis heeft altijd superhelden nodig. Aan de hand van meer dan tweehonderd werken vertelt de tentoonstelling ‘Superheroes Never Die. Comics and Jewish Memories’ hoe de Amerikaanse strip van bij het begin en tot vandaag altijd verstrengeld is geweest met het tumult van de geschiedenis. Verlengd tot 26 augustus 2020!
> Tot 26 augustus 2020, Joods Museum van België

Terug naar Bruegel. Beleef de 16de eeuw

Ter gelegenheid van deze expo opent de Hallepoort een virtuele deur naar Bruegels universum. Bezoekers ontdekken de 16de eeuw, die niet alleen gekenmerkt werd door religieuze oorlogen en gevechten, maar ook door de ontdekking van de nieuwe wereld, de bouw van steden en de bloei van het humanisme. Virtual reality voert bezoekers mee op een verbazingwekkende reis naar het hart van de schilderijen van Pieter Bruegel de Oude.
> Tot 18 oktober 2020, Hallepoort

IN DE RAND

Groepsexpo: Abstracte kunst in vogelvlucht

Museum van Elsene, 1965. Felix De Boeck komt van onder zijn kerktoren in Drogenbos, ruilt zijn boerenklompen in voor stadsschoenen en trekt naar dit museum, waar er een eerste retrospectieve wordt gewijd aan zijn oeuvre. Vijfenvijftig jaar later, weer onder de kerktoren van Drogenbos. Een 50-tal werken uit de rijke collectie van het Museum van Elsene komen naar het FeliXart Museum. Tot de collectie van het Museum van Elsene behoort ook 'De duif', die Felix De Boeck schilderde in 1927. Daarnaast is er eveneens werk te bewonderen van onder anderen Rik Wouters, Jean Brusselmans, Jef Verheyen, Marc Mendelson, Ann Veronica Janssens, Marie-Jo Lafontaine en Marthe Wéry. Een aanrader!
> Vanaf 13 juni 2020, FeliXart Museum

STREET ART

Het Street Art Parcours in één muisklik

De Stad Brussel bedacht een nieuwe website die een mooi overzicht biedt van het Street Art Parcours in Brussel. Alle Street Art-projecten die door de Schepen van Cultuur werden opgestart, zijn er terug te vinden. Ook de werken die spontaan op de muren van de hoofdstad verschenen, worden opgelijst. De website gidst bezoekers door de Stad Brussel (en dus niet door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest) in functie van hun voorkeuren op het vlak van Street Art én houdt hen op de hoogte van nieuwe realisaties.
> Klik hier voor meer info.

KUNSTBEURZEN

Elke galerie met naam en faam neemt jaarlijks deel aan minstens enkele kunstbeurzen in binnen- en buitenland, dit wil zeggen als ze tenminste voor deelname geselecteerd worden door strenge selectiecommissies. Om slechts een aantal van de grootste en belangrijkste kunstbeurzen ter wereld te noemen: Art Basel, FIAC Paris, Frieze London, The Armory Show New York en Abu Dhabi Art Fair. Ook in ons land, en dan vooral in Brussel, vinden jaarlijks tal van beurzen plaats, de ene al wat grootschaliger en belangrijker dan de andere. In deze rubriek lijsten wij heel het jaar door kunstbeurzen op die in Brussel plaatsvinden. Van het bescheiden Affordable Art Fair (kunstwerken van 60 tot 6.000 euro) tot Art Brussels.
> Klik hier voor meer info.

MEER TIPS!

Voor een overzicht van de musea en kunstencentra verwijzen we je graag naar onze museumpagina

Wie op de hoogte wil blijven van wat leeft in de wereld van de hedendaagse kunst, verkent ook onze pagina Galeries.