Expo in Brussel

Verschillende Brusselse musea bieden, naast hun vaste collectie, tijdelijke tentoonstellingen aan die liefhebbers van heinde en ver naar de Europese hoofdstad lokken. Ook Brusselse kunstencentra dragen hun steentje bij. Het aanbod is immens en uiterst gevarieerd. UiTinBrussel presenteert een bescheiden selectie.

KUNSTBEURZEN

Eurantica Fine Art Fair

Fine Art Fair Eurantica is de Belgische afspraak bij uitstek voor verzamelaars van oude schilderijen, moderne kunst, juwelen, meubels met keurmerk of vintage design. Zestig exposanten uit België, Nederland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Luxemburg nemen dit jaar deel aan de 37ste editie. Eurantica stelt kwaliteitsstukken voor met smaak en aan betaalbare prijzen. Het is dan ook een niet te missen afspraak naast de grote, internationale evenementen.
> Van 22 tot 25 maart 2018, Brussels Expo, Paleis 1

Mix & Match Fair

De Mix & Match Fair is een organisatie van 7 studenten van KU Leuven Campus Brussel om de positieve impact van culturele diversiteit op onze creativiteit te benadrukken. De beurs brengt verschillende disciplines van creativiteit bijeen, zoals schilderkunst, collages, strips, fotografie, teruggewonnen meubilair, mode, mozaïek en korte films. Dit is mogelijk gemaakt door samen te werken met studenten en afgestudeerden van de kunstacademies in de stad Brussel, maar ook met meer gevestigde kunstenaars die al een langere ervaring hebben. Alle opbrengsten worden geschonken aan NGO Studio Globo, gevestigd in Anderlecht.
> Zaterdag 24 maart 2018 van 17:00 tot 22:00 uur, Hotel Van Belle, Anderlecht

Art Brussels 2018

Art Brussels, de kunstbeurs die inmiddels een vaste stek verworven heeft in de Europese kunstbeurzenscene, blaast dit jaar 50 kaarsjes uit. Zoals gewoonlijk is de beurs opgedeeld in drie verschillende secties:
- DISCOVERY, met focus op recente werken (2015-2018) van jonge, opkomende en minder bekende kunstenaars.
- PRIME, met focus op moderne tot hedendaagse kunst van mid-career en gevestigde kunstenaars.
- REDISCOVERY, met focus op kunst van 1917 tot 1987 van levende of overleden kunstenaars die momenteel niet genoeg erkend, onderschat of vergeten zijn.
Daarnaast is er nog een extra sectie SOLO, waarin galeries een projectvoorstel presenteren van één kunstenaar dat een beter inzicht biedt in het werk van een belangrijk kunstenaar.
> Van 19 tot 22 april 2018, Tour & Taxis

IN DE KIJKER

Brussels Art Nouveau & Art Deco Festival

De tweede editie van het Brussels Art Nouveau & Art Deco Festival (BANAD) heeft 'Horta en de verborgen schatten' als thema. Op het programma: bezoeken aan uitzonderlijke Art Nouveau- en Art Deco-interieurs, geleide wandelingen, bustours en fietstochten, tentoonstellingen, concerten, activiteiten voor gezinnen en culturele events.
> Van 10 tot 25 maart 2018, diverse locaties

ACTUELE TENTOONSTELLINGEN

Groepsexpo: Melancholia

Deze groepstentoonstelling onderzoekt de oorsprong en de veruitwendiging van het melancholische gevoel, dat sinds de Oudheid voorkomt in Oost en West en de mens onophoudelijk terugwerpt naar een verloren oorsprong en hem spijt om een verleden wereld inblaast. De voorgestelde werken van moderne en hedendaagse kunstenaars verkennen kwesties zoals de nostalgie van een vervlogen tijdperk, van de verbeelding van de eenzaamheid en afwezigheid en van de tijd die voorbij gaat. Tot de deelnemende kunstenaars behoren onder anderen Joseph Beuys, Christian Boltanski, Giorgio De Chirico, Paul Delvaux, Marlene Dumas, Lionel Estève, Jef Geys, Alberto Giacometti, Geert Goiris, On Kawara, Martin Kippenberger, Claudio Parmiggiani, Giuseppe Penone, Constant Permeke, Félicien Rops en Léon Spilliaert.
> Van 15 maart tot 19 augustus 2018, Boghossianstichting - Ville Empain

Jean-Michel Vlaeminckx: De blik op de blikken

Gedurende 30 jaar was Jean-Michel Vlaeminckx dé portrettist van de Belgische cinema. De tentoonstelling, die slechts een greep uit zijn werk toont, bestaat uit filmset-opnames en portretten. Ze bestrijkt de jaren 1990 en 2000, en het eerste decennium van de 21ste eeuw. Gedurende 50 dagen worden er 50 foto's getoond, wat samengaat met de evenementen die door het Centre du cinéma van de Federatie Wallonië-Brussel worden georganiseerd ter viering van 50 jaar steun aan de Belgische filmproductie.
> Van 14 maart tot 3 mei 2018, CINEMATEK

Hugo Claus: Con amore

Tien jaar na zijn dood en 50 jaar na mei ’68 wijdt BOZAR een museale tentoonstelling aan Vlaanderens meest bekroonde auteur: Hugo Claus. De multidisciplinaire expo toont Claus in al zijn facetten: schrijver, schilder, theatermaker, filmregisseur. Toch wordt het geen traditioneel overzicht van een leven en een oeuvre. Curator Marc Didden maakt met liefde – con amore – een hoogstpersoonlijke tentoonstelling, niet óver Claus, maar vóór Claus. Een eigenzinnig portret, samengesteld uit nauwkeurig geselecteerde archiefbeelden, foto’s, tekstfragmenten en kunstwerken van o.a. Appel, Raveel en Ensor, maar ook hedendaagse kunstenaars als Borremans, De Cordier, Dillemans en Vanriet. En er is de nauwe band tussen Claus en het Paleis voor Schone kunsten, waar hij eerst tentoonstelde in 1959, deelnam aan het legendarische ‘Poëzie in het Paleis’ in 1966 en een protestavond tegen censuur leidde in mei ‘68.
> Van 28 februari tot 27 mei 2018, BOZAR

Spanish Still Life: Velázquez, Goya, Picasso, Miró, ...

Stillevens in de schilderkunst: een weinig ambitieuze oefening in nabootsing? Niet meer sinds de avant-gardekunstenaars het genre aangrepen om radicale veranderingen door te voeren in de schilderkunst. Deze retrospectieve brengt voor de eerste keer de vierhonderdjarige evolutie in beeld van de fraaiste Spaanse stillevens: van de eerste 'bodegónes' uit de 17de eeuw, over de persoonlijke interpretaties van Velázquez en Goya tot de vormexperimenten van Picasso, Dalí en Miró en het recente werk van hedendaagse Spaanse kunstenaars.
> Van 23 februari tot 27 mei 2018, BOZAR

Groepsexpo: Eyes Wild Open

'Eyes Wild Open' belicht de bestaande verwantschap tussen verschillende generaties van fotografen die een even intuïtieve als abrupte of transgressieve stroming beoefenen. Deze eigenzinnige fotografie ontstond na de Tweede Wereldoorlog met pioniers zoals Robert Frank, William Klein of de stichters van het legendarische Japanse tijdschrift Provoke. Ze heeft de tand des tijds weerstaan en haar erfgoed blijft nog steeds heel dominerend in de huidige creatie.
> Van 22 februari tot 22 april 2018, Botanique

Germaine Van Parys & Odette Derèze: De roaring twenties en the glorious thirty, door de ogen van 2 pioniers persfotografes

De tentoonstelling is gewijd aan twee pioniers van de persfotografie. Ze laten je een reeks foto's ontdekken die een journalistieke beeldkroniek vormen van België en Brussel, met hun dromen, vreugde en verdriet, en waar de vrouw en man in het middelpunt staan.
> Van 22 februari tot 25 maart 2018, Sint-Gorikshallen

Panorama van de Chinese strip

Het oudste Chinese geïllustreerde boek, gedrukt aan de hand van houtsneden, dateert uit het jaar 868, lang voor de uitvinding van de boekdrukkunst door Gutenberg. Deze manhua (Chinese strips) namen net als in België een grote vlucht in de eerste helft van twintigste eeuw. Toen China aan de vooravond van de 21ste eeuw werd opengesteld voor de wereldmarkt, kwamen de Chinezen in contact met Europese, Amerikaanse en Japanse strips. Deze vormden een nieuwe inspiratiebron voor auteurs. Zij namen het principe over van platen die in hokjes zijn verdeeld met daarin de dialogen. Terwijl een insider publiek van volwassenen vooral interesse heeft voor westers geïnspireerde strips, lezen de jongere generaties bij voorkeur Aziatische manga’s, omdat ze van jongs af aan zijn opgevoed met Japanse tekenfilms. Geselecteerd uit een bevolking van een miljard driehonderdduizend inwoners is de kans groot dat je in deze tentoonstelling enkele van de beste auteurs ter wereld zult ontdekken.
> Van 13 februari tot 9 september 2018, Stripmuseum

Fernand Léger: Schoonheid alom

BOZAR brengt een tentoonstelling over een van de bekendste moderne kunstenaars, en een gepassioneerde observator van een bruisende eeuw: Fernand Léger. Zijn schilderstijl breekt met de artistieke conventies van zijn tijd en probeert de versnippering en het gesyncopeerde ritme van een almaar sneller wordende samenleving te vatten. Hij schildert stedelijke landschappen vol auto’s en machines. Voor hij schilder werd, liep Léger stage bij een architect, en die bijzondere band met architectuur blijft. Met de avant-gardedichters deelt hij de fascinatie voor nieuwe manieren om visueel te communiceren, zoals reclame en typografie. Hij is in de ban van Charlie Chaplin en film. Léger werkt zijn hele carrière lang samen met regisseurs, choreografen en componisten om decors en kostuums te ontwerpen. Deze bijzondere tentoonstelling wil je laten kennismaken met elk facet van deze 20ste-eeuwse duizendpoot.
> Van 9 februari tot 3 juni 2018, BOZAR

Andreas Angelidakis: I used to build my feelings, now I watch them leave

De Griekse kunstenaar Andreas Angelidakis (1968, Athene) studeerde architectuur in de VS. Hij maakt poëtische, op Athene en het internet geïnspireerde animatievideo's en 3D-objecten, waarin potten onderdak bieden aan kleine mensjes of gebouwen teleurgesteld de stad verlaten om tussen de bomen te gaan leven.
> Van 7 februari tot 24 maart 2018, La Loge

Kehinde Wiley

Kehinde Wiley (1977) is geboeid door de iconografie van heiligen. De Afro-Amerikaanse kunstenaar, die woont en werkt in New York, stelt in BOZAR vijf ramen tentoon die kwetsbaarheid in het christelijk geloof afbeelden. Door glas-in-loodramen, die blijk geven van een goddelijke aanwezigheid als er licht doorheen schijnt, te combineren met hedendaagse afbeeldingen die verankerd zijn in de Amerikaanse cultuur, stelt Kehinde Wiley vragen bij onze samenleving, identiteit en gender. Een tentoonstelling in het kader van het Afropolitan Festival in 2018.
> Van 7 februari tot 29 april 2018, BOZAR

Calligraphy as process. From East Asia, The Middle East, North Africa, Europe and Americas

Garage Cosmos stelt een nieuwe groepstentoonstelling voor die volledig gewijd is aan hedendaagse Belgische en internationale kalligrafie. De deelnemende kunstenaars onderzoeken in hun werk de visuele aspecten van een nieuwe kalligrafie. Onder hen enkele (inmiddels overleden) Belgen als Christian Dotremont en Serge Vandercam. De tentoonstelling omvat werken uit een privécollectie in Brussel, anderen werden ontleend. Werken van stichtende leden van avant-gardebewegingen en hedendaagse kunstenaars komen samen. Ze delen allen hetzelfde creatief gebaar maar ook eenzelfde visie: ze creëren relaties tussen culturen.
> Van 2 februari tot 31 maart 2018, Garage Cosmos

Dirk Braeckman

Fotograaf Dirk Braeckman vertegenwoordigde ons land op de 57ste Biënnale van Venetië en stelde er in het Belgische paviljoen een reeks monumentale werken tentoon. Zijn zwart-witfoto’s ademen ingetogenheid en combineren intimiteit met afstandelijkheid. Zo creëren ze een eigen, besloten wereld waarvan de betekenis nooit helemaal duidelijk wordt. Voor BOZAR past Braeckman het project aan de architectuur van Victor Horta aan. Van Venetië naar Brussel, van het ene iconische interbellumgebouw naar het andere.
> Van 1 februari tot 29 april 2018, BOZAR

Saâdane Afif: Paroles

De Franse kunstenaar Saâdane Afif woont en werkt in Berlijn. Hij bedient zich van populaire cultuurvormen, zoals muziek, om mensen bij elkaar te brengen in een moment van gedeelde creativiteit. Zijn werk neemt uiteenlopende vormen aan: niet alleen performances, objecten en sculpturen, maar ook teksten en affiches. Vaak grijpt hij de gelegenheid van de tentoonstelling aan als moment van productie. De tentoonstelling 'Paroles' biedt een overzicht van zijn werk van de voorbije 15 jaar. Sinds 2004 nodigt hij schrijvers en kunstenaars uit om zich door zijn kunst te laten inspireren tot liedjesteksten, die dan naast de werken worden tentoongesteld. Deze teksten zijn voor Afif een belangrijke schat aan materiaal geworden die een centrale rol speelt in de evolutie van zijn werk.
> Van 1 februari tot 22 april 2018, WIELS

Akay & Ola Bandola: Wonderland

De Zweedse kunstenaars Akay & Ola Bandola startten hun artistieke carrière met het aanbrengen van graffiti. Vandaag werken ze met verschillende materialen en thema's. Wat ze gemeen hebben, is hun gevoel voor humor, hun nieuwsgierigheid en hun vermogen om in hun werk gebruik te maken van verlaten uithoeken van stedelijke landschappen en van waardeloos afval. Deze tentoonstelling in het Millennium Iconoclast Museum of Art laat ons hun stedelijke avonturen meebeleven, waarbij het tweetal - tegen de regels in - verlaten locaties verkent.
> Van 27 januari tot 15 april 2018, MIMA

Emily Vey Duke & Cooper Battersby: Get Help

Hoewel het Canadees-Amerikaanse duo Emily Vey Duke & Cooper Battersby al sinds 1994 samenwerkt, is 'Get Help' de eerste grootschalige solotentoonstelling die de twee kunstenaars in België presenteren. Het duo maakt video’s en films, werken op papier, installaties en geluidswerken die ingaan op (auto)biografische noties, het medium van het portret en de verschillen/ overlappingen tussen de maatschappij en het dierenrijk. Bij Argos brengt de tentoonstelling twee groepen van nieuwe monumentale werken. In de video 'Get Help', ontwikkeld in samenwerking met Vashon Watson, vertolkt Emily Vey Duke een psychoanalyticus die de mogelijkheden en beperkingen van analyse exploreert. Vashon Watson speelt haar bijwijlen onwillige onderzoeksobject. Ook zijn moeder Shadonna Watson en jongere broers en zussen nemen deel.
> Van 28 januari tot 22 april 2018, ARGOS Centre for Art & Media

Staat van misleiding: de kracht van Nazipropaganda

Deze reizende tentoonstelling laat zien hoe de nazi's na de Eerste Wereldoorlog gebruikmaakten van propaganda om in Duitslands prille democratie een grotere aanhang te krijgen bij een breder publiek, om tijdens de dictatuur van de partij in de jaren 1930 radicale programma's uit te voeren en om oorlog en massamoord te rechtvaardigen. De tentoonstelling toont ook waarom propaganda nog altijd actueel is en daagt burgers uit kritisch te denken, te analyseren en op zoek te gaan naar de waarheid.
> Van 25 januari tot 13 mei 2018, Parlamentarium

Soviet Design: Red Wealth (1950-1980)

'Soviet Design. Red Wealth' is de eerste retrospectieve die designobjecten en grafisch werk ontworpen in de Sovjet-Unie in de afgelopen eeuw samenbrengt. Dit is een samenwerking met het Moscow Design Museum. Van de jaren vijftig tot de Olympische Spelen in Moskou (1980) toont de tentoonstelling iconische stukjes van de Sovjet-levensstijl, voorbeelden van grafisch en industrieel ontwerp, technische tekeningen en prototypes van Sovjet-ontwerpers uit het Moscow Design Museum en privécollecties.
> Van 24 januari tot 21 mei 2018, ADAM

Sophie Podolski: Le pays où tout est permis

WIELS presenteert de eerste tentoonstelling gewijd aan de Belgische kunstenaar Sophie Podolski. Haar werk weerspiegelt een tijdperk dat getekend werd door seksuele bevrijding, antipsychiatrie en desillusie bij de jeugd. In de korte periode tussen 1968 en 1974 – toen ze zich op 21-jarige leeftijd het leven benam – produceerde ze een veelzijdig grafisch oeuvre, en één boek, met de titel 'Le pays où tout est permis'. De tentoonstelling toont meer dan 100 werken op papier, waaronder met inkt, pastel en kleurpotlood, maar ook de etsen die tot haar vroegste werk behoren, en het originele manuscript van haar unieke boek.
> Van 20 januari tot 1 april 2018, WIELS

Wolfers

Juwelen, beelden, vazen, ontwerptekeningen, foto's, inventarissen ... de Koning Boudewijnstichting heeft een uitzonderlijke collectie meesterwerken kunnen aankopen van Philippe Wolfers (1858-1929), topontwerper van de art nouveau, en zijn zoon Marcel (1886-1976), beeldhouwer en lakkunstenaar. het grootste deel van de aankoop zal vanaf 29 november te bewonderen zijn in de 'winkel Wolfers' in het Jubelparkmuseum. Dit is het oorspronkelijke interieur van de winkel van Wolfers Frères, gelegen aan de Arenbergstraat in Brussel, die Victor Horta in 1909 ontwierp. Het geheel wordt in het museum heropgebouwd en herbestemd als decor voor de zopas verworven collectie Wolfers en andere belangrijke hoogtepunten uit de verzameling art nouveau en art deco van het museum.
> Vanaf 29 november 2017 tot 30 december 2018, Jubelparkmuseum

Pompeii: The Immortal City

Pompeii was een Italiaanse provinciestad die bestond van de 7de eeuw voor Christus tot in de eerste eeuw na Christus. Nadat de stad al in het jaar 62 door een aardbeving was getroffen, werd ze in het jaar 79 bedekt door as als gevolg van een uitbarsting van de vulkaan Vesuvius. Vandaag is de goed bewaarde stad, die prijkt op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, een belangrijke toeristische attractie die jaarlijks 2,5 miljoen bezoekers telt. In de expo 'Pompeii: The Immortal City' ervaar je de stad aan den lijve. Voel de eruptie van de Vesuvius denderen in je lichaam en ontdek daarna een 100-tal authentieke objecten die de geschiedenis van de stad vertellen vanuit twee verrassende gezichtspunten: natuur en technologie.
> Van 24 november 2017 tot 15 april 2018, Beursgebouw

Private Choices: 11 Brusselse hedendaagse kunstverzamelingen

De CENTRALE for Contemporary Art heeft zich door de jaren heen geprofileerd als ontdekker en verspreider van de Brusselse hedendaagse kunst vanuit een internationaal standpunt. De tentoonstelling 'Private Choices' belicht een belangrijk onderdeel van kunst: de hedendaagse kunstcollecties en hun kunstminnende eigenaars. Dit project zet 11 Brusselse kunstcollecties in de schijnwerpers met werk van Belgische en buitenlandse kunstenaars, van jong talent tot gevestigde waarde. De tentoonstelling belicht de eigenheid van elk van de kunstcollecties. Tot de deelnemende kunstverzamelaars behoren onder meer Walter Vanhaerents, Alain Servais en Yolande De Bontridder. Met werk van onder anderen Enrico Baj, Louise Bourgeois, Wim Delvoye, Marcel Duchamp, Andres Serrano, Joëlle Tuerlinckx en Cy Twombly.
> Van 9 november 2017 tot 27 mei 2018, CENTRALE for Contemporary Art

Oceania. Reizen in het onmetelijke

Oceanië, het continent dat zich eindeloos uitstrekt tussen een onmetelijke hemel en ocaan, roept in het collectieve geheugen nog steeds de grote ontdekkingsreizen en het onbekende op. Aan de hand van kaarten, scheepsmaquettes, archieven en de heropgebouwde walegang van het Mercatorschip worden de bezoekers uitgenodigd om de Grote Oceaan te doorkruisen in de sporen van de ontdekkingsreizigers van weleer. De expo evoceert de verschillende ontdekkingsreizen waarna ze de rijke collecties Oceanië van het Jubelparkmuseum, het Muziekinstrumentenmuseum en het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika in de kijker zet. Meer dan 200 voorwerpen van Papoea, Nieuw-Caledonië, Micronesië, Fiji, Tahiti, de Markiezeneilanden, Nieuw-Zeeland, Hawaï of het Paaseiland getuigen van de rijkdom en originaliteit van de creaties van de bewoners van Oceanië.
> Van 26 oktober 2017 tot 29 april 2018, Jubelparkmuseum

De nieuwe Vlaamse strip

Geboren in een regio getekend door het aanzienlijke succes van de familiestrip laat deze generatie stripauteurs zich eerder inspireren door de dikwijls verre horizonten dan door de lokale productie. De artistieke diversiteit weerhoudt hen er echter niet van om een gemeenschappelijke ambitie na te streven: de wereld (van het stripverhaal) veroveren door waargebeurde verhalen te vertellen! Als namen onthouden we onder meer Judith Vanistendael, Brecht Evens en Olivier Schrauwen. Vertaald in meerdere talen worden deze Vlaamse auteurs in België en in het buitenland vooral geroemd om hun artistieke kwaliteiten en hun taalvaardigheid.
> Van 19 september 2017 tot 3 juni 2018, Stripmuseum

René Magritte: een surrealistische herfst

Vijftig jaar geleden overleed de grootste surrealistische schilder die ons land ooit gekend heeft: René Magritte. Onder zijn stijfdeftig burgerlijk uiterlijk ging een artistieke branieschopper schuil. Magritte veranderde voorgoed de manier waarop we met zijn allen naar kunst kijken. Hij schilderde een pijp en schilderde eronder: 'Ceci n'est pas une pipe'. Het doek is dan ook toepasselijk getiteld 'La trahison des images'. En gelijk had hij: wat we zagen, was geen pijp, maar de afbeelding van een pijp! Naar aanleiding van zijn vijftigjarig overlijden organiseren diverse instellingen activiteiten rond zijn leven en werk. Niet te missen!
Meer info

IN DE RAND

Constructivistische verbanden Noord-Zuid

Net nu De Stijl haar jubileumjaar vierde, vestigt het FeliXart Museum de aandacht op de relaties tussen twee avant-gardistische bewegingen die zich in de marge ontwikkelden, namelijk de ‘Zuivere Beelding’ in België en het constructivisme in Noord-Nederland. De tentoonstelling ‘Constructivistische verbanden Noord-Zuid’ toont aan dat de avant-garde in Noord en Zuid onterecht onderbelicht is gebleven. In deze internationale contacten hebben de tijdschriften Het Overzicht en De Driehoek een cruciale rol gespeeld. Onder leiding van redactieleden Jozef Peeters en Michel Seuphor bracht het kunstenaars samen uit Nederland en Vlaanderen. De tentoonstelling omvat werk en documenten van onder meer Wobbe Alkema, Felix De Boeck, Marthe Donas, Karel Maes, Jozef Peeters, Victor Servranckx, Carel Willink en Hendrik Werkman.
> Van 18 februari tot 6 mei 2018, FeliXart Museum

STREET ART

Het Street Art Parcours in één muisklik

De Stad Brussel bedacht een nieuwe website die een mooi overzicht biedt van het Street Art Parcours in Brussel. Alle Street Art-projecten die door de Schepen van Cultuur werden opgestart, zijn er terug te vinden. Ook de werken die spontaan op de muren van de hoofdstad verschenen, worden opgelijst. De website gidst bezoekers door de Stad Brussel (en dus niet door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest) in functie van hun voorkeuren op het vlak van Street Art én houdt hen op de hoogte van nieuwe realisaties. Klik hier.

KUNST OP KOMST

Groepsexpo: Belofte van een gelaat - De portretkunst, van Vlaamse Primitieven tot selfie

De tentoonstelling begin bij de geboorte van het individu in de 15de eeuw en verkent vervolgens diens vele facetten. Als uiting van macht of als introspectie; als sociale erkenning of als verzetsactie: het portret is een genre dat doorheen de eeuwen talrijke metamorfoses heeft ondergaan tot aan de praktijk van de selfie. Bouts, Memling, Rubens, Van Dyck, Gauguin, Ensor, Chagall, Delvaux, Bacon, Tuymans, Borremans, Fabre, Vanfleteren... In deze tentoonstelling herontdekt de bezoeker verschillende meesterwerken van de KMSKB in een nieuwe context. Oude meesters gaan in dialoog met hedendaagse creaties en beroemdheden van vroeger en nu worden origineel met elkaar verbonden.
> Van 23 maart tot 15 juli 2018, KMSKB

Het licht in het oeuvre van Victor Horta: van Hotel Tassel tot Centraal Station

De evocatie van de levende natuur, de beredeneerde constructie geïnspireerd op de natuur, vormen de basiselementen van de architectuur van Victor Horta en van het levenskader van de bewoner en van de gebruiker. In het hart van zijn bouwkunst ontwerpt Horta een licht metalen skelet, opent hij de ruimte en vindt zo een uitzonderlijke oplossing om het daglicht te capteren en tegelijk licht- en donker-effecten te creëren. Met als thema het licht verkent de tentoonstelling de werken van Victor Horta, van Hotel Tassel tot Centraal Station.
> Van 27 maart tot 24 juni 2018, Hortamuseum

Sarah Lowie: Chaque jour, je suis avec toi

De Brusselse Sarah Lowie (1994, Charleroi) studeerde fotografie aan ESA le Septantecinq in Brussel, aangevuld met een extra jaar in zeefdruk en grafiek. Ze exposeerde voor het eerst bij galerie Contretype in Brussel in 2016 en vervolgens op Boutographies 2017 in Montpellier. Sarah Lowie was uitgenodigd voor Art Truc Troc, georganiseerd door BOZAR in januari 2018, en maakte een Extra-Fort in Recyclart in februari 2018. Ze ontving de Prix Médiatine 2017, Priis van de Stad Brussel, wat haar de gelegenheid biedt in de CENTRALE tentoon te stellen.
> Van 29 maart tot 27 mei 2018, CENTRALE.box

Lara Gasparotto

De Belgische fotografe Lara Gasparotto (1989, Luik) heeft in korte tijd een eigen, spontane stijl ontwikkeld, waarin ze haar eigen leven en dat van jongeren uit haar omgeving documenteert. Als geen ander weet ze de sfeer van een landschap of van een interieur vast te leggen. Haar werk laat haar voorliefde zien voor het platteland, waar ze opgroeide, en brengt verslag uit van haar vele reizen in oorden als Kirgizstan, Ethiopië, Mexico en Andaloesië. Haar foto’s stralen schoonheid en intimiteit uit.
> Van 29 maart tot 12 mei 2018, Théâtre National Wallonie-Bruxelles

MEER TIPS!

Voor een overzicht van de musea en kunstencentra verwijzen we je graag naar onze museumpagina

Wie op de hoogte wil blijven van wat leeft in de wereld van de hedendaagse kunst, verkent ook onze pagina Galeries.