Expo's in Brussel

tijdelijke tentoonstellingen in musea en kunstencentra

Verschillende Brusselse musea bieden, naast hun vaste collectie, tijdelijke tentoonstellingen aan die liefhebbers van heinde en ver naar de Europese hoofdstad lokken. Ook Brusselse kunstencentra dragen hun steentje bij. Het aanbod is immens en uiterst gevarieerd. UiTinBrussel presenteert een uitgelezen selectie.

ONZE KEUZE

Groepsexpo: 12 constructieve abstracten

Deze groepstentoonstelling plaatst twaalf Belgische kunstenaars in de schijnwerpers die gerekend worden tot de 'constructieve abstractie' of tot de 'concrete' kunst. Hun geometrische composities zijn het resultaat van een gedegen voorbereiding en vormen tevens een knipoog naar de zorgvuldige renovatie en verbouwing van een Brussels herenhuis tot een museum. Met werken van Jan van den Abbeel, Guy Baekelmans, Amédée Cortier, Gilbert Decock, Wybrand Ganzevoort, Francine Holley, Pàl Horvàth, Walter Seghers, Bill Orix, Stella Vanderauwera, Etienne Van Doorslaer en Marcel Verdren. (Het Museum voor Abstracte Kunst vormt één geheel met het René Magritte Museum in Jette.)
> Tot 3 juni 2021, Museum van Abstracte Kunst

LOPENDE TENTOONSTELLINGEN

Céline Cuvelier: Jetlag Dream

De Belgische kunstenares Céline Cuvelier (1988, Brussel) woont en werkt in Brussel. Haar nieuwe tentoonstelling in de Botanique is opgezet als een poging tot dialoog - in de vorm van schilderkunst, beeldhouwkunst en installatie - over de redenen voor de menselijke verplaatsingen en de mechanismen voor de ontwikkeling van fantasieën die samenhangen met het Elders. Tussen massatoerisme en hedendaagse migratie stelt ze een reflectie voor over de beelden die verbonden zijn met deze verplaatsingen. De beelden die dit aanmoedigen, de beelden die eruit voortvloeien.
> Van 19 februari tot 21 maart 2021, Botanique

Cécile Massart: Sarcophagi - Radioactive Waste

Cécile Massart is een Belgische kunstenares die in Brussel woont en gebruikmaakt van verschillende media: tekeningen, gravures, installaties, foto's, video's en kunstenaarsboeken. Sinds 1994 is het hoofdonderwerp van haar werk het identificeren van opslagplaatsen voor radioactief afval in het landschap. Het hoogradioactieve afval dat in de afgelopen decennia is geproduceerd en ondergronds opgeslagen, zal honderdduizenden jaren nodig hebben om te vergaan. Het werk van Massart probeert al 25 jaar een antwoord te geven op de vraag hoe de informatie van dit nieuwe landschap op een duurzame manier wordt overgedragen. In de expo zijn archiefstukken van nucleaire onderzoekscentra, tekeningen, schilderijen, foto's, video's en installaties rond dit thema samengebracht. Razend actueel!
> Van 19 februari tot 25 april 2021, Botanique

Groepsexpo: Fil - Textielkunst

Textielkunst, of het nu soft sculptures of installaties zijn, maakt deel uit van een hele recente 'kunstgeschiedenis'. De plastische mogelijkheden en varianten zijn zo divers dat ze nog alle kanten op kan. De expo 'Fil' geeft aan hoe hedendaagse kunstenaars zich vrij en individueel uitdrukken met textiel als medium of inspiratiebron. Aan de hand van de geselecteerde werken krijgt de bezoeker zicht op de verrassende diversiteit, de technische kwaliteiten, het experimentele karakter en de expressieve of net poëtische kracht van hedendaagse textielkunst. Met werk van Hélène de Gottal, Maren Dubnick, Alice Leens, Ethel Lilienfeld, Erwan Mahéo, Asia Nyembo, Elise Peroi, Chiharu Shiota en José Maria Sicilia.
> Van 20 februari tot 25 april 2021, La Maison des Arts (Schaarbeek)

Midam: Het parcours van een Brusselse Kid

Van zijn eerste tekeningen tot zijn meest recente werk, de Belgische stripauteur Midam (het pseudoniem van Michel Ledent, 1963, Etterbeek) leeft om te lachen en tekende voor een oeuvre in het teken van de gag. De albums van Kid Paddle, bekend en vertaald over de hele wereld, zijn het uithangbord van zijn humoristische universum. Deze tentoonstelling, een overzicht van meer dan twintig jaar creatie, blikt terug op de belangrijkste gebeurtenissen uit de carrière van Midam en geeft hemzelf het woord.
> Tot 29 augustus 2021, Stripmuseum

Groepsexpo: De Bosch + Bosch Group

De in Subotica (Servië) gevestigde Bosch + Bosch Group (1969-1976) was een van de kunstenaarscollectieven die in de jaren '60 onder de jonge generaties, in Europa en andere delen van de wereld, opkwamen, voornamelijk binnen de muziekscene, maar ook in andere velden, zoals het brede domein van de beeldende kunst. De Bosch + Bosch Groep kwam op het toneel met de claim van herevaluatie, waarbij ze een nieuw soort sociale rol voor kunst voor ogen had, en werd opgericht buiten de grotere culturele en artistieke centra, rond de rand van het land, waar de impact van Hongaars activisme tussen de twee wereldoorlogen konden worden gedetecteerd. De meeste leden van de groep waren van Hongaarse afkomst (Attila Csernik, Katalin Ladik, László Kerekes, László Szalma en Bálint Szombathy). Een selectie van het werk van de Groep, dat een boeiend inzicht geeft in de neo-avant-garde aspiraties van de jaren zestig, is nu in Brussel te zien.
> Tot 26 februari 2021, Hongaars Cutlrueel Instituut Brussel

Benoît van Innis: Instant Light

Het was in zijn Brusselse ateliers dat Benoît van Innis (Brugge, 1960) afgelopen maart voor het eerst hoorde over het woord ‘lockdown’. Instinctief maakt hij een eerste tekening die hij via sociale netwerken met zijn entourage deelt. Hij doet het de volgende dag weer. En zo verder voor de volgende weken. 'Instant Light' is een verzameling van 96 unieke tekeningen die Van Innis' gevoelens van een ongekende periode oproepen. Zij gaven hun ontvangers een moment van respijt en ontsnapping tijdens deze zeer bijzondere periode. Elke dag een cartoon om te ontsnappen aan de eentonigheid van de angstwekkende actualiteit.
> Van 11 februari tot 4 april 2021, Bibliotheek Solvay

Christian Marclay: It Never Ends

Het werk van de Zwitsers-Amerikaanse kunstenaar Christian Marclay (1955, San Rafael, VS) situeert zich op het kruispunt tussen visuele en geluidskunst en focust al sinds het einde van de jaren 70 op de band tussen muziek, voorwerpen, films en beelden. Deze tentoonstelling is opgebouwd rond twee belangrijke werken van Marclay die met een kloof van twee decennia zijn gemaakt door Marclay, en belicht de continue aandacht van de kunstenaar voor de muzikale noten in ons dagelijks leven, als een dringende oproep om ons bestaan te performen. (Deze expo kadert in een grotere tentoonstelling met dezelfde titel rond het werk van de Zwitserse kunstenaar John M. Armleder in Kanal - Centre Pompidou.)
> Van 4 februari tot 7 maart 2021, Kanal - Centre Pompidou

Ron Gorchov & Otis Jones

In de jaren zestig, tijdens het hoogtepunt van het minimalisme, kaapten de Amerikaanse kunstenaars Ron Gorchov (1930-2020) en Otis Jones (1946) het discours omtrent de zuivering van het object, om een nieuwe vitaliteit in het schildersdoek te blazen. Ze vormden expressieve ruimtes waarin abstracte vormen - soms geometrisch, soms biomorf - tot leven komen langsheen het ritme van elementaire kleurenpaletten in steeds onverwachte combinaties. De expo geeft een overzicht van de trajecten van deze twee kunstenaars wiens kunstpraktijk aan het begin van de 21ste eeuw op een consistente manier evolueerde, maar ook ontvankelijk bleef voor verandering.
> Tot 27 februari 2021, Stichting CAB

Félix Luque Sánchez: Verisimilitude

Het werk van kunstenaar Felix Luque Sánchez (Oviedo, Spanje, 1976) vormt een verkenning van de wijze waarop mensen zich hun relatie tot de technologie voorstellen. Het biedt ruimte voor reflectie over actuele kwesties, zoals de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie en automatisering. Aan de hand van elektronische en digitale representatiesystemen en mechatronische sculpturen, generatieve geluidsbestanden, live data feeds en algoritmische processen creëert hij verhaallijnen waarin feiten en fictie met elkaar verweven raken. Hij suggereert scenario’s voor een nabije toekomst en confronteert de toeschouwer met zijn bevreesde of hoopvolle verwachtingen over waar machines toe in staat zijn.
> Van 31 januari tot 30 mei 2021, MIMA

PhotoBrussels Festival 05: The World Within

Het vijfde BrusselsPhoto Festival herdenkt het coronajaar 2020. Uit 149 inzendingen uit heel Europa werden 27 fotografen geselecteerd, waaronder enkele Belgen, van wie werk te zien is dat hun visie vertolkt op hun innerlijke wereld tijdens de lockdown. Creativiteit, humor, empathie, reflectie, liefde en inspiratie door de natuur zijn evenzovele principes die een snel herstel beloven en een beter 'daarna'. Vergeet niet je ticket te boeken!
> Van 21 januari tot 27 maart 2021, Hangar - Photo Art Center

Léonard Pongo: Primordial Earth - Inhabiting the Landscape

De Belgische fotograaf van Congolese afkomst Léonard Pongo (1988) trekt in zijn werk op verkenning doorheen de rijke diversiteit aan landschappen in de Democratische Republiek Congo en schetst zo een allegorisch beeld van het land. Zijn expo 'Primordial Earth: Inhabiting the Landscape' put inspiratie uit Congolese tradities en Kasaï-culturen, en stelt het landschap voor als een personage met een eigen wil en kracht, als in een boek over de geschiedenis van de mensheid en de planeet, met Congo als kloppend hart. Een verhaal dat vandaag des te sterker weerklinkt, nu het ecosysteem in gevaar komt. Verlengd tot 21 maart 2021!
> Van 20 januari tot 21 maart 2021, BOZAR

Colin Delfosse: Fulu Act

De Belgische fotograaf Colin Delfosse (1981) woont en werkt in Brussel. In zijn samenwerking met Ndaku ya La vie Est Belle en Farata - twee performancecollectieven uit Kinshasa - heeft Delfosse ervoor gekozen om een moment vast te leggen. Een vluchtig moment dat wordt bepaald door de blik van de zes performers in de lens. Hun realiteit zet aan tot bewustwording en roept vragen op over de maatschappij waarin we willen leven. Hoe vluchtig ze ook zijn, deze momenten nestelen zich in ons bewustzijn. Verlengd tot 8 april 2021!
> Van 20 januari tot 8 april 2021, BOZAR

Groepsexpo: De uitnodiging van Victor H.

Jaarlijks nodigt het Hortamuseum hedendaagse kunstenaars uit om in de woning van Victor Horta (1861-1947) te ontwerpen of tentoon te stellen. De tien geselecteerde ontwerpers van 2021 zijn allemaal actief in de kunstambachten. Het ideaal van de art nouveau was dan ook om een einde te maken aan de antieke hiërarchie tussen schone kunsten en decoratieve kunsten. Deze ontmoeting is daarom een goede gelegenheid om een brug te slaan tussen verleden en heden.
> Van 15 januari tot 18 april 2021, Hortamuseum

Superstudio Migrazioni

Het oeuvre van het experimentele Italiaanse architectenbureau Superstudio, op het kruispunt van architectuur, design, kunst en antropologie, is nog steeds razend actueel. Hun radicale, tot de verbeelding sprekende werk werd aan het einde van de jaren 90 herontdekt en is vandaag nog steeds een belangrijke bron van inspiratie voor jonge architecten en kunstenaars. De expo biedt een thematische en chronologische reis door wat nog steeds een van de meest radicale en originele oeuvres van de 20ste-eeuwse architecturale productie is.
> Van 15 januari tot 16 mei 2021, CIVA

Choco Loco

Net zoals de spoorwegen dankt Belgische chocolade zijn internationale faam aan de industriële vooruitgang in de 19de en 20ste eeuw. 'Choco Loco' nodigt je uit om je helemaal onder te dompelen in deze twee verschillende universums, die toch heel wat raakvlakken hebben. Deze expo presenteert een twintigtal originele chocoladesculpturen die speciaal voor deze gelegenheid gemaakt zijn. François Schuiten, stripverhaalauteur en scenograaf van Train World, ontwierp de sculpturen. Een expo voor fijnproevers! Verlengd tot 18 april 2021!
> Van 1 december 2020 tot 18 april 2021, Train World

Facing Van Eyck: The Miracle of Detail

'Facing Van Eyck. The Miracle of Detail' bekijkt het uitzonderlijke oeuvre van Jan van Eyck door een eigentijdse lens. Dankzij baanbrekende digitale technieken en nieuw wetenschappelijk onderzoek bij het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK-IRPA) kom je dichter bij Van Eyck en zijn geheimen dan ooit tevoren. Neem een duik in de picturale microkosmos van Van Eyck door in te zoomen op landschappen, architectuur, textiel, menselijke figuren en alledaagse voorwerpen en onthul fascinerende details die met het blote oog nauwelijks zichtbaar zijn. Verlengd tot 14 maart 2021!
> Van 30 oktober 2020 tot 14 maart 2021, BOZAR

Emile Wauters: realistisch portrettist en landschapsschilder

In 2019 ontving het Charlier Museum een schenking van vier tekeningen van de Brusselse schilder, tekenaar en pastellist Emile Wauters (1846-1933). Het museum stelt ze graag aan het publiek voor samen met andere Italië-landschappen en vrouwenportretten uit de eigen collectie. Het is vooral met zijn vrouwenportretten dat Wauters internationaal naam maakte. Het Charlier Museum toont prachtige staaltjes van vrouwenportretten uit de begoede kringen in België en Engeland naast een portret van een verpleegster.
> Van 26 oktober 2020 tot 28 februari 2021, Charlier Museum

Groepsexpo: The Light House

De Boghossianstichting verkent de verschijningsvormen van licht in de kunst, aan de hand van talrijke installaties en hedendaagse sculpturen waarbij vijf thema's aan bod komen: hemellicht, troebel licht, kleurbeleving, ode aan de schaduw, neonlampen en gloeilampen. Met werk van Jean-Michel Alberola, Shezad Dawood, Rozà El-Hassan, Mounir Fatmi, Mona Hatoum, Ann Veronica Janssens, Nadia Kaabi-Linke, Kimsooja, Joseph Kosuth, Adrien Lucca, Iván Navarro, Dennis Parren, Martial Raysse, Erwin Redl, Charles Sandison, Thomas Schütte, Kaz Shirane, James Turrell en Franz West. Verlengd tot 18 april 2021!
> Van 22 oktober 2020 tot 18 april 2021, Boghossianstichting - Villa Empain

Groepsexpo: Great Black Music

Vierhonderd jaar slavernij en rassenhaat hebben een enorme explosie van creativiteit en vrijheid niet tegengehouden. De sage van de zwarte muziek geeft de wereldwijde popcultuur vorm en overstijgt elke etnische of nationalistische opvatting: het is zowel Afrikaans, Amerikaans, Caribisch als Europees. De expo 'Great Black Music', die speciaal voor de Hallen werd opgebouwd, vertelt dit buitengewone culturele epos. Ze doorloopt de geografie en de geschiedenis aan de hand van honderden geluids- en audiovisuele documenten, films, foto's die interactief worden opgevoerd. Verlengd tot 31 maart 2021!
> Van 6 oktober tot 31 maart 2021, Hallen van Schaarbeek

Bill Viola: Purification

De Amerikaanse kunstenaar Bill Viola (1951, New York City), pionier van de videokunst, heeft het genre radicaal veranderd door zich heel vroeg toe te spitsen op de mogelijkheden van digitale technologie. In de afgelopen decennia ontwikkelde hij een herkenbare stijl die gekenmerkt wordt door zijn bewondering voor de grote meesters van de oude schilderkunst. Zijn installaties dompelen de toeschouwer onder in een contemplatieve wereld doordrenkt van mystiek, waarin de menselijke figuur centraal staat. 'Purification', een dubbele projectie gerealiseerd voor Peter Sellars’ mise-en-scène van Wagner’s opera 'Tristan en Isolde' in 2005, vormt een perfecte synthese van al deze elementen. Met extreem vertraagde bewegingen geeft een koppel zich over aan een rituele zuivering die doet denken aan een wedergeboorte. Verlengd tot 1 augustus 2021!
> Van 2 oktober 2020 tot 1 augustus 2021, KMSKB!

Luc Mary-Rabine: Snapshots - Echoes of Silence

Een selectie van 55 originele afdrukken van de Belgische fotograaf Luc Mary-Rabine (1948), gewijd aan herdenking en in het bijzonder aan de concentratiekampen en uitroeiingscentra, wordt in het Koninklijk Legermuseum tentoongesteld. Historische foto’s uit de rijke collecties van het Museum worden daaraan toegevoegd, waardoor een brug tussen verleden en heden wordt geslagen. De blik van Luc Mary-Rabine neemt je mee naar de nazikampen. De tragische beelden laten de omvang van de slachtpartijen vermoeden.
> Van 1 oktober 2020 tot 30 maart 2021, War Heritage Institute (Legermuseum)

John M. Armleder & guests: It Never Ends (Part 2)

De Zwitserse beeldend kunstenaar John M. Armleder (1948, Genève) woont en werkt in Genève. Armleder is schilder, beeldhouwer, ontwerper van installaties, performance-kunstenaar en nog veel meer. In KANAL - Centre Pompidou gaat hij gedurende meer dan zes maanden aan de slag in de Showroom van de oude Citroën-garage. Op de zes verdiepingen brengt hij - in dialoog met een reeks nieuwe, monumentale installaties die hij speciaal voor deze locatie ontwierp - tal van tentoonstellingen, evenementen en ontmoetingen. Zo biedt hij bezoekers de mogelijkheid om zich onder te dompelen in zijn universum en dat van zijn favoriete kunstenaars. 'It Never Ends' is het belangrijkste project waarvoor Armleder tot nu toe werd gevraagd. De expo zit vol paradoxen: het is een uiterst persoonlijke tentoonstelling, maar ze werd samengesteld door verschillende kunstenaars. Het is in zekere zin een portret van de kunstenaar voor wie gastvrijheid, samenwerking en vriendschap altijd centraal stonden.
> Van 4 februari tot 25 april 2021, KANAL - Centre Pompidou

Groepsexpo: Variabele geometrie - geconstrueerde kunst en geometrische abstractie

Geometrische kunst verwijst in strikte zin naar deze trend in de twintigste-eeuwse kunst die systematisch probeerde te experimenteren met de esthetische of expressieve kracht van lijnen, geometrische figuren en effen kleuren. Bij het bekijken van de werken van een groot aantal moderne en hedendaagse kunstenaars zal je merken dat constructivisme en geometrische kunst van variabele geometrie zijn. Enkele namen: Marcel-Louis Baugniet, Guy Baekelmans, Jo Delahaut, Pal Horvath, Walter Leblanc, Luc Peire, Michel Seuphor en Jef Verheyen. Verlengd tot 27 februari 2021!
> Van 19 september tot 27 februari 2021, Autonomie Art'S BruXsel

Aleppo, een reis doorheen 5.000 jaar geschiedenis

Met 'Aleppo, een reis doorheen 5.000 jaar geschiedenis' pakt de Boghossianstichting uit met haar eerste immersieve tentoonstelling. De expo onthult zeven belangrijke sites uit de duizendjarige stad. Bouw, vernieling en gemartelde overblijfselen van het Syrische patrimonium komen aan bod. Verlengd tot 18 april 2021!
> Van 17 september 2020 tot 18 april 2021, Boghossianstichting - Villa Empain

Camiel Van Breedam: boeken, boekkunst, boekobjecten

Camiel Van Breedam houdt van boeken, van boekkunst en van kunst met boeken. Zij vormen een rode draad in zijn oeuvre. De Bibliotheca Wittockiana, het Museum van de Boekkunsten en de Boekband, ligt hem dan ook na aan het hart. Een vijftigtal werken, uitgekozen door de kunstenaar zelf, zijn er van 9 september 2020 tot 31 januari 2021 te zien en gaan er in dialoog met uitzonderlijke boekbanden uit de collectie van de Bibliotheca Wittockiana. Camiel Van Breedam kreeg er de vrije hand om vorm te geven aan deze boeiende dialoog. Verlengd tot 21 maart 2021!
> Van 10 september 2020 tot 21 maart 2021, Bibliotheca Wittockiana

Kurt Lewy: Towards Abstraction

Schilder, emailleur en illustrator Kurt Lewy (1898-1963) werd geboren in Essen (Duitsland). Meteen bij de opkomst van het nazisme wordt de joodse kunstenaar uit zijn functies in grafische technieken aan de Folkwang Schule ontzet. Twee jaar later vlucht hij weg uit Hitler-Duitsland en gaat zich in Brussel vestigen. Deze tentoonstelling berust op de collecties van het Joods Museum van België, maar ook op werken van de Antwerpse galerie Callewaert-Vanlangendonck. Zij richt de schijnwerpers op een niet te missen maar vandaag in vergetelheid geraakte figuur van de Belgische naoorlogse schilderkunst. Verlengd tot 18 april 2021!
> Van 11 september 2020 tot 18 april 2021, Joods Museum van België

Groepsexpo: Masculinities

De Belgische mannelijke modeontwerpers behoren tot de meest invloedrijke ter wereld. Toch was er nog geen enkel Belgisch museum dat de herenmode in de kijker zette. Via 'Masculinities', de nieuwe tentoonstelling van het museum, ontdek je de codes van de mannelijkheid en de evolutie ervan. Van de 'grote mannelijke verzaking' van het einde van de 18de eeuw tot de androgyne mode van 2020 via het kostuum en de stropdas, ontdek de codificaties van de mannelijkheid. Met werk van onder anderen Raf Simons, Walter van Beirendonck, Xavier Delcour, Jean Paul Gaultier en Comme des garçons.
> Van 28 augustus 2020 tot 13 juni 2021, Mode & Kant Museum

Meet the Masters: Jan Van Eyck, Pieter Bruegel en Pieter Paul Rubens

De werken van de Vlaamse meesters Jan Van Eyck, Pieter Bruegel en Pieter Paul Rubens komen vanaf 27 augustus tot leven tijdens de interactieve tentoonstelling 'Meet the Masters' in het Dynastiepaleis aan de Kunstberg. Dankzij moderne videomapping-technieken en 360°-projecties kunnen de bezoekers de schilderijen van de Vlaamse meesters tot in detail beleven.
> Vanaf 27 augustus 2020, Dynastiepaleis

Juanjo Guarnido: De ateliergeheimen van een maestro

Juanjo Guarnido (1967) is een Spaans stripauteur en animator van tekenfilms. Voornamelijk bekend door de stripreeks 'Blacksad' - een dierenreeks met privédetective John Blacksad die zich afspeelt in het Amerika van de jaren 1950 - wist de auteur snel zowel binnen- als buitenland te veroveren met zijn talent. Van de eerste schetsen tot de uiteindelijke platen, deze tentoonstelling in het Belgische Stripcentrum geeft je een inkijk in de fascinerende wereld van een groot hedendaags auteur. Opgelet: vooraf reserveren is verplicht! Verlengd tot 7 maart 2021!
> Van 3 juni tot 7 maart 2021, Belgisch Stripcentrum

Eleni Petaloti & Leonidas Trampoukis: Standing Stones - Objects of Common Interest

Het Brussels designmuseum geeft carte blanche aan het collectief Objects of Common Interest, dat van februari tot september tentoonstelt in de museumhal. Deze installatie wordt het hedendaagse voorstel voor 2020 van een instelling die het design, zijn geschiedenis en creatief proces in vraag stelt. ‘Standing Stones’ van het Griekse duo Eleni Petaloti en Leonidas Trampoukis – Objects of Common Interest – focust op de link tussen design en kunst. Hun werk rond opblaasbare structuren opent een hedendaagse dialoog met de museumcollectie. Verlengd tot 29 augustus 2021!
> Van 21 februari tot 29 augustus 2021, ADAM Brussels Design Museum

Terug naar Bruegel. Beleef de 16de eeuw

Ter gelegenheid van deze expo opent de Hallepoort een virtuele deur naar Bruegels universum. Bezoekers ontdekken de 16de eeuw, die niet alleen gekenmerkt werd door religieuze oorlogen en gevechten, maar ook door de ontdekking van de nieuwe wereld, de bouw van steden en de bloei van het humanisme. Virtual reality voert bezoekers mee op een verbazingwekkende reis naar het hart van de schilderijen van Pieter Bruegel de Oude. Verlengd tot 30 april 2021!
> Tot 30 april 2021, Hallepoort

IN DE RAND

Freddy Tsimba: Mabele eleki lola! De aarde, stralender dan het paradijs

Ter gelegenheid van de eerste tijdelijke tentoonstelling in het AfricaMuseum sinds de heropening in december 2018 nodigt het museum kunstenaar Freddy Tsimba (1967) uit Kinshasa uit voor een dialoog met de museumcollecties. De kunstenaar, die brons en recuperatiematerialen bewerkt, brengt hulde aan het werk van de klassieke smid en beeldhouwer. Tijdens deze bijzondere ontmoeting staan tweeëntwintig installaties van Freddy Tsimba oog in oog met dertig museumobjecten, waarvan het merendeel nog nooit vertoond is. De Congolese kunstenaar is onafhankelijk en geëngageerd, fervent aanhanger van de mensenrechten, heel in het bijzonder van de rechten van de meest kwetsbaren, moeders en kinderen. Hij toont de tragiek van de oorlog en geweld doorheen de tijd. Maar hij is ook de spreekbuis van de vrede en veerkracht.
> Tot 15 augustus 2021, AfrikaMuseum, Tervuren

Camiel Van Breedam: Reflecties - Abstracte werken 1956-1962

De Belgische kunstenaar Camiel Van Breedam (1936, Boom) is vooral bekend als assemblagekunstenaar. Afgedankte materialen brengt hij op zo'n manier samen dat er wonderlijke creaties uit ontstaan die vaak een poëtische en sociaal geëngageerde inslag hebben. In FeliXart is momenteel werk van hem te zien uit zijn beginperiode. Van Breedams eerste werken waren meteen goed voor een eervolle vermelding in het concours van de Jeune Peinture belge in 1957. Camiel zat toen nog op de schoolbanken en was amper 21 toen hij zijn plaats in de artistieke scene innam. Zijn vroege ‘witte’ werken sieren door eenvoud en een ongewone materiaalkeuze. Deze werken houden een subtiel evenwicht tussen een schilderij en een sculptuur, waarbij de kunstenaar reliëf en delicate schakeringen creëert binnen een geometrische compositie. Tegelijk met de expo in FeliXart vindt in de Bibliotheca Wittockiana in Sint-Pieters-Woluwe eveneens een tentoonstelling plaats met werk van Van Breedam. Daarin staan boeken, boekbanden en boekobjecten centraal - een andere passie van de kunstenaar. Verlengd tot 21 maart 2021!
> Van 10 september 2020 tot 21 maart 2021, FeliXart Museum

Groepsexpo: Abstracte kunst in vogelvlucht

Museum van Elsene, 1965. Felix De Boeck komt van onder zijn kerktoren in Drogenbos, ruilt zijn boerenklompen in voor stadsschoenen en trekt naar dit museum, waar er een eerste retrospectieve wordt gewijd aan zijn oeuvre. Vijfenvijftig jaar later, weer onder de kerktoren van Drogenbos. Een 50-tal werken uit de rijke collectie van het Museum van Elsene komen naar het FeliXart Museum. Tot de collectie van het Museum van Elsene behoort ook 'De duif', die Felix De Boeck schilderde in 1927. Daarnaast is er eveneens werk te bewonderen van onder anderen Rik Wouters, Jean Brusselmans, Jef Verheyen, Marc Mendelson, Ann Veronica Janssens, Marie-Jo Lafontaine en Marthe Wéry. Een aanrader! Verlengd tot 26 september 2021!
> Van 13 juni 2020 tot 26 september 2021, FeliXart Museum

Stevv: Op de rand

Stefaan Steenhoudt (Kortrijk, 1942 – Oostende, 1973), of Stevv zoals hij zichzelfde noemde, is een ‘blinde’ vlek in de Vlaamse kunstgeschiedschrijving. Stevv was een abstracte progressieve kunstenaar, fotograaf en uitvinder, bevriend met Fred Bervoets en Panamarenko, en vertegenwoordigt de ‘lange’ rebelse jaren zestig in zijn meest extreme vorm. Stevv was een enfant terrible die in de leef- en kunstenaarscommune ‘De Bakkerij’ in hartje Antwerpen auto’s ondersteboven tegen het plafond hing en gaten boorde in de muur en vloer. Hiermee liep hij ver vooruit op de Amerikaanse kunstenaar Gordon Matta-Clark, die negen jaar later internationale bekendheid zou verwerven met het project 'Office Baroque' (1977) in Antwerpen. Een fascinerende expo! Verlengd tot 21 maart 2021!
> Tot 21 maart 2021, FeliXart Museum

KUNST OP KOMST

Groepsexpo: All I Want - Portugese kunstenaressen van 1900 tot 2020 - UITGESTELD

Hoe zag en ziet de Portugese kunstenares eruit, van 1900 tot vandaag? Welk beeld creëerde ze van zichzelf? Dit zijn slechts enkele vragen die deze tentoonstelling verkent, in uiteenlopende vormen en alle aspecten van het leven van de kunstenares: professioneel, politiek, familiaal of emotioneel.
> Van 26 februari tot 23 mei 2021, BOZAR

Roger Raveel: een retrospectieve

In 2021 zou Roger Raveel (1931-2013) honderd jaar geworden zijn. Raveel wordt beschouwd als een van de belangrijkste Belgische schilders van de tweede helft van de 20ste eeuw, maar hij onderscheidde zich radicaal van zijn generatiegenoten door een geheel eigen en bijzondere beeldtaal, balancerend tussen figuratie en abstractie en met zijn eigen omgeving als belangrijkste inspiratiebron. Doorheen verschillende thematische hoofdstukken traceert de tentoonstelling Raveels lange artistieke parcours en het ontstaan van zijn unieke plastische visie.
> Van 18 maart tot 21 juli 2021, BOZAR

Gustav Klimt: The Immersive Experience

Dankzij de immersieve technologieën van organisator Exhibition Hub krijgen kunstliefhebbers een verrassende kijk op de artistieke loopbaan van de Oostenrijkse symbolistische schilder, muralist en tekenaar Gustav Klimt (1862-1918). Zo zijn 3D-reconstructies van de gebouwen waaraan Klimt heeft gewerkt, 3D-animaties van kunstwerken of 2D-animaties van tekeningen te zien. De gouden periode van Gustav Klimt vormt het sluitstuk van de expo via virtual reality.
> Van 24 maart tot 5 september 2021, Hortagalerij

Pierre Alechinsky: Carta canta

De tentoonstelling toont een honderdtal werken van de Brusselse kunstenaar Pierre Alechinsky (1927, Schaarbeek), een van de tenoren van de Cobra-beweging. Schilderijen en tekeningen uit de collectie van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België bieden, naast een nieuwe uitzonderlijke schenking, een eerbetoon aan een van de grootste levende hedendaagse kunstenaars van België.
> Van 26 maart tot 1 augustus 2021, KMSKB

Groepsexpo: Aboriginal Art

Vanaf eind maart 2021 stelt het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten het begrip moderniteit verder in vraag met een dialoog tussen Aboriginal-schilderkunst en zijn collecties. Drie monumentale schilderijen van Aboriginal-kunstenaars Debbie Brown Napaltjarri, Mary Brown Napangardi en Tjawina Porter Nampitjinpa, die in 2019 aan het museum werden geschonken door Chris Simmons, worden vergezeld door werken uit de collectie van Marie en Alain Philippson en in dialoog gebracht met werken uit de collecties van het museum.
> Van 26 maart tot 1 augustus 2021, KMSKB

STREET ART

Het Street Art Parcours in één muisklik

De Stad Brussel bedacht een nieuwe website die een mooi overzicht biedt van het Street Art Parcours in Brussel. Alle Street Art-projecten die door de Schepen van Cultuur werden opgestart, zijn er terug te vinden. Ook de werken die spontaan op de muren van de hoofdstad verschenen, worden opgelijst. De website gidst bezoekers door de Stad Brussel (en dus niet door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest) in functie van hun voorkeuren op het vlak van Street Art én houdt hen op de hoogte van nieuwe realisaties.
> Klik hier voor meer info.

KUNSTBEURZEN

Elke galerie met naam en faam neemt jaarlijks deel aan minstens enkele kunstbeurzen in binnen- en buitenland, dit wil zeggen als ze tenminste voor deelname geselecteerd worden door strenge selectiecommissies. Om slechts een aantal van de grootste en belangrijkste kunstbeurzen ter wereld te noemen: Art Basel, FIAC Paris, Frieze London, The Armory Show New York en Abu Dhabi Art Fair. Ook in ons land, en dan vooral in Brussel, vinden jaarlijks tal van beurzen plaats, de ene al wat grootschaliger en belangrijker dan de andere. In deze rubriek lijsten wij heel het jaar door kunstbeurzen op die in Brussel plaatsvinden. Van het bescheiden Affordable Art Fair (kunstwerken van 60 tot 6.000 euro) tot Art Brussels.
> Klik hier voor meer info.

MEER TIPS!

Voor een overzicht van de musea en kunstencentra verwijzen we je graag naar onze pagina Musea in Brussel

Wie op de hoogte wil blijven van wat leeft in de wereld van de hedendaagse kunst, verkent ook onze pagina Galeries in Brussel.