Expo's in Brussel

tentoonstellingen in musea en kunstencentra

Verschillende Brusselse musea bieden, naast hun vaste collectie, tijdelijke tentoonstellingen aan die liefhebbers van heinde en ver naar de Europese hoofdstad lokken. Ook Brusselse kunstencentra dragen hun steentje bij. Het aanbod is immens en uiterst gevarieerd. UiTinBrussel presenteert een uitgelezen selectie.

LOPENDE TENTOONSTELLINGEN

Groepsexpo: De uitnodiging van Victor H.

Jaarlijks nodigt het Hortamuseum hedendaagse kunstenaars uit om in de woning van Victor Horta (1861-1947) te ontwerpen of tentoon te stellen. De tien geselecteerde ontwerpers van 2021 zijn allemaal actief in de kunstambachten. Het ideaal van de art nouveau was dan ook om een einde te maken aan de antieke hiërarchie tussen schone kunsten en decoratieve kunsten. Deze ontmoeting is daarom een goede gelegenheid om een brug te slaan tussen verleden en heden.
> Van 15 januari tot 18 april 2021, Hortamuseum

Superstudio Migrazioni

Het oeuvre van het experimentele Italiaanse architectenbureau Superstudio, op het kruispunt van architectuur, design, kunst en antropologie, is nog steeds razend actueel. Hun radicale, tot de verbeelding sprekende werk werd aan het einde van de jaren 90 herontdekt en is vandaag nog steeds een belangrijke bron van inspiratie voor jonge architecten en kunstenaars. De expo biedt een thematische en chronologische reis door wat nog steeds een van de meest radicale en originele oeuvres van de 20ste-eeuwse architecturale productie is.
> Van 15 januari tot 16 mei 2021, CIVA

Choco Loco

Net zoals de spoorwegen dankt Belgische chocolade zijn internationale faam aan de industriële vooruitgang in de 19de en 20ste eeuw. 'Choco Loco' nodigt je uit om je helemaal onder te dompelen in deze twee verschillende universums, die toch heel wat raakvlakken hebben. Deze expo presenteert een twintigtal originele chocoladesculpturen die speciaal voor deze gelegenheid gemaakt zijn. François Schuiten, stripverhaalauteur en scenograaf van Train World, ontwierp de sculpturen. Een expo voor fijnproevers!
> Van 1 december 2020 tot 21 februari 2021, Train World

Architectenbureau URA Yves Malisse Kiki Verbeeck: Solid Senses

'Solid Senses' is de eerste monografische tentoonstelling van het Brusselse architectenbureau URA Yves Malysse Kiki Verbeeck. In een opeenvolging van zeer verschillende zalen krijg je een inkijk in hun werk dat de grens houdt tussen het rationele en het emotionele, het pragmatische en het intuïtieve, het functionele en het buikgevoel. Aan de hand van sculpturale maquettes, kortfilms en foto’s ontdek je de gerealiseerde en nog lopende projecten van het bureau.
> Van 20 november 2020 tot 16 januari 2021, BOZAR

Facing Van Eyck: The Miracle of Detail

'Facing Van Eyck. The Miracle of Detail' bekijkt het uitzonderlijke oeuvre van Jan van Eyck door een eigentijdse lens. Dankzij baanbrekende digitale technieken en nieuw wetenschappelijk onderzoek bij het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK-IRPA) kom je dichter bij Van Eyck en zijn geheimen dan ooit tevoren. Neem een duik in de picturale microkosmos van Van Eyck door in te zoomen op landschappen, architectuur, textiel, menselijke figuren en alledaagse voorwerpen en onthul fascinerende details die met het blote oog nauwelijks zichtbaar zijn.
> Van 30 oktober 2020 tot 17 januari 2021, BOZAR

Emile Wauters: realistisch portrettist en landschapsschilder

In 2019 ontving het Charlier Museum een schenking van vier tekeningen van de Brusselse schilder, tekenaar en pastellist Emile Wauters (1846-1933). Het museum stelt ze graag aan het publiek voor samen met andere Italië-landschappen en vrouwenportretten uit de eigen collectie. Het is vooral met zijn vrouwenportretten dat Wauters internationaal naam maakte. Het Charlier Museum toont prachtige staaltjes van vrouwenportretten uit de begoede kringen in België en Engeland naast een portret van een verpleegster.
> Van 26 oktober 2020 tot 28 februari 2021, Charlier Museum

Groepsexpo: The Light House

De Boghossianstichting verkent de verschijningsvormen van licht in de kunst, aan de hand van talrijke installaties en hedendaagse sculpturen waarbij vijf thema's aan bod komen: hemellicht, troebel licht, kleurbeleving, ode aan de schaduw, neonlampen en gloeilampen. Met werk van Jean-Michel Alberola, Shezad Dawood, Rozà El-Hassan, Mounir Fatmi, Mona Hatoum, Ann Veronica Janssens, Nadia Kaabi-Linke, Kimsooja, Joseph Kosuth, Adrien Lucca, Iván Navarro, Dennis Parren, Martial Raysse, Erwin Redl, Charles Sandison, Thomas Schütte, Kaz Shirane, James Turrell en Franz West. Verlengd tot 18 april 2021!
> Van 22 oktober 2020 tot 18 april 2021, Boghossianstichting - Villa Empain

Groepsexpo: Hotel Beethoven

250 jaar na zijn geboorte is Ludwig van Beethoven meer dan ooit een icoon. Te midden van alle vieringen ter gelegenheid van zijn ‘verjaardag’ opent BOZAR de deuren van HOTEL BEETHOVEN. Deze tentoonstelling over de componist, zijn muziek en ideeën belicht hoe Beethoven ook vandaag nog relevant voor ons blijft. Van populaire cultuur tot conceptuele kunst, van 1770 tot 2020, met manuscripten en instrumenten naast werk van kunstenaars als Antoine Bourdelle, Andy Warhol, Katie Paterson en John Baldessari … HOTEL BEETHOVEN neemt je mee op een muzikale reis door de tijd en plaatst je op een kruispunt van verschillende tijdperken en standpunten.
> Van 13 oktober 2020 tot 17 januari 2021, BOZAR

Groepsexpo: Galerij der Toekomsten - hittegolven, conflicten en solidariteit

BOZAR opent in samenwerking met Effondrement des Alpes een ‘Galerij der toekomsten’. Van oktober tot april presenteren hedendaagse kunstenaars, architecten, dichters en performers in deze Galerij nieuw werk in de vorm van zogenaamde ‘patches’, tijdelijke 'mini-tentoonstellingen' die mekaar afwisselen. Allen kozen ze voor hun ‘mini-tentoonstelling’ een datum tussen nu en 2100 en presenteren ze hun visie op de toekomst. In deze evoluerende tentoonstelling vermengen en volgen de artistieke projecten elkaar op. Je stapt een galerie binnen, of een tunnel of mijn – een ruimtetijd waar verschillende kunstenaars bedrijvig zijn. Je bevindt je dan in het jaar 2031, 2099, 2068 of 2088 en ervaart kunst uit wat mogelijk de/jouw toekomst kan zijn.
> Van 8 oktober 2020 tot 18 april 2021, BOZAR

Assaf Shoshan: Home

Deze originele tentoonstelling is de eerste retrospectieve die is gewijd aan het werk van de Israëlische fotograaf en videokunstenaar Assaf Shoshan (1973, Jeruzalem), die woont en werkt tussen Parijs en Tel Aviv. Zijn portretten en landschappen ademen een raadselachtige sfeer die baadt in mysterie en het irreële. Het werk van Assaf Shoshan zweeft tussen realiteit en fictie, is doordrenkt van een poëtische, contemplatieve maar ook sterk politieke inslag. Het opent de blik naar een fundamentele menselijke dimensie: de zoektocht naar identiteit, het gevoel van verbanning en ergens toe behoren.
> Van 7 oktober 2020 tot 21 februari 2021, Joods Museum van België

Groepsexpo: Great Black Music

Vierhonderd jaar slavernij en rassenhaat hebben een enorme explosie van creativiteit en vrijheid niet tegengehouden. De sage van de zwarte muziek geeft de wereldwijde popcultuur vorm en overstijgt elke etnische of nationalistische opvatting: het is zowel Afrikaans, Amerikaans, Caribisch als Europees. De expo 'Great Black Music', die speciaal voor de Hallen werd opgebouwd, vertelt dit buitengewone culturele epos. Ze doorloopt de geografie en de geschiedenis aan de hand van honderden geluids- en audiovisuele documenten, films, foto's die interactief worden opgevoerd. Verlengd tot 17 januari 2021!
> Van 6 oktober tot 17 januari 2021, Hallen van Schaarbeek

Bill Viola: Purification

De Amerikaanse kunstenaar Bill Viola (1951, New York City), pionier van de videokunst, heeft het genre radicaal veranderd door zich heel vroeg toe te spitsen op de mogelijkheden van digitale technologie. In de afgelopen decennia ontwikkelde hij een herkenbare stijl die gekenmerkt wordt door zijn bewondering voor de grote meesters van de oude schilderkunst. Zijn installaties dompelen de toeschouwer onder in een contemplatieve wereld doordrenkt van mystiek, waarin de menselijke figuur centraal staat. 'Purification', een dubbele projectie gerealiseerd voor Peter Sellars’ mise-en-scène van Wagner’s opera 'Tristan en Isolde' in 2005, vormt een perfecte synthese van al deze elementen. Met extreem vertraagde bewegingen geeft een koppel zich over aan een rituele zuivering die doet denken aan een wedergeboorte.
> Van 2 oktober 2020 tot 24 januari 2021, KMSKB

Groepstentoonstelling: BE MODERN - Van Klee tot Tuymans

De tentoonstelling 'BE MODERN' brengt de collectie moderne en hedendaagse kunst uit binnen- en buitenland van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB) sinds lange tijd weer voor het voetlicht. Een selectie van een 150-tal schilderijen, sculpturen, werken op papier, installaties en moving images schetsen het wervelend avontuur van de moderne beeldende kunst. De bloemlezing is even divers en rijk als de verzameling zelf en biedt een chronologisch overzicht aan de hand van drie wisselende thema's. Met werk van onder anderen Henri Matisse, Francis Bacon, Josef Albers, Luc Tuymans, Christo, Hans Arp en Rinus Van de Velde. Verlengd tot 1 augustus 2021!
> Van 2 oktober 2020 tot 1 augustus 2021, KMSKB

Luc Mary-Rabine: Snapshots - Echoes of Silence

Een selectie van 55 originele afdrukken van de Belgische fotograaf Luc Mary-Rabine (1948), gewijd aan herdenking en in het bijzonder aan de concentratiekampen en uitroeiingscentra, wordt in het Koninklijk Legermuseum tentoongesteld. Historische foto’s uit de rijke collecties van het Museum worden daaraan toegevoegd, waardoor een brug tussen verleden en heden wordt geslagen. De blik van Luc Mary-Rabine neemt je mee naar de nazikampen. De tragische beelden laten de omvang van de slachtpartijen vermoeden.
> Van 1 oktober 2020 tot 30 maart 2021, War Heritage Institute (Legermuseum)

John M. Armleder & guests: It Never Ends

De Zwitserse beeldend kunstenaar John M. Armleder (1948, Genève) woont en werkt in Genève. Armleder is schilder, beeldhouwer, ontwerper van installaties, performance-kunstenaar en nog veel meer. In KANAL - Centre Pompidou gaat hij gedurende meer dan zes maanden aan de slag in de Showroom van de oude Citroën-garage. Op de zes verdiepingen brengt hij - in dialoog met een reeks nieuwe, monumentale installaties die hij speciaal voor deze locatie ontwierp - tal van tentoonstellingen, evenementen en ontmoetingen. Zo biedt hij bezoekers de mogelijkheid om zich onder te dompelen in zijn universum en dat van zijn favoriete kunstenaars. 'It Never Ends' is het belangrijkste project waarvoor Armleder tot nu toe werd gevraagd. De expo zit vol paradoxen: het is een uiterst persoonlijke tentoonstelling, maar ze werd samengesteld door verschillende kunstenaars. Het is in zekere zin een portret van de kunstenaar voor wie gastvrijheid, samenwerking en vriendschap altijd centraal stonden.
> Van 24 september 2020 tot 25 april 2021, KANAL - Centre Pompidou

Groepsexpo: Variabele geometrie - geconstrueerde kunst en geometrische abstractie

Geometrische kunst verwijst in strikte zin naar deze trend in de twintigste-eeuwse kunst die systematisch probeerde te experimenteren met de esthetische of expressieve kracht van lijnen, geometrische figuren en effen kleuren. Bij het bekijken van de werken van een groot aantal moderne en hedendaagse kunstenaars zal je merken dat constructivisme en geometrische kunst van variabele geometrie zijn. Enkele namen: Marcel-Louis Baugniet, Guy Baekelmans, Jo Delahaut, Pal Horvath, Walter Leblanc, Luc Peire, Michel Seuphor en Jef Verheyen. Verlengd tot 27 februari 2021!
> Van 19 september tot 27 februari 2021, Autonomie Art'S BruXsel

Aleppo, een reis doorheen 5.000 jaar geschiedenis

Met 'Aleppo, een reis doorheen 5.000 jaar geschiedenis' pakt de Boghossianstichting uit met haar eerste immersieve tentoonstelling. De expo onthult zeven belangrijke sites uit de duizendjarige stad. Bouw, vernieling en gemartelde overblijfselen van het Syrische patrimonium komen aan bod. Verlengd tot 18 april 2021!
> Van 17 september 2020 tot 18 april 2021, Boghossianstichting - Villa Empain

Philippe Vandenberg: Molenbeek

De tentoonstelling 'Molenbeek' belicht de jaren die de Belgische kunstenaar Philippe Vandenberg (1952, Gent) in Brussel doorbracht. Tot aan zijn dood in 2009 werkte Vandenberg in Molenbeek, waar hij getroffen werd door de maatschappelijke realiteit van de gemeente. Curator Barry Rosen onderzoekt in deze tentoonstelling de geëngageerde kunst van Vandenberg uit deze periode met meer dan 300 werken op papier. Met de nadruk op tekeningen, grafiek en papiersculpturen leidt hij je door het Molenbeek van de kunstenaar: een denkbeeldige site waarin het persoonlijke leven verstrikt raakte met grootstedelijke problemen, wereldconflicten en de geschiedenis. 'Molenbeek' is de eerste grote tentoonstelling in België rond het radicale oeuvre van Philippe Vandenberg sinds zijn overlijden. Verlengd tot 24 januari 2021!
> Van 17 september 2020 tot 24 januari 2021, BOZAR

Camiel Van Breedam: boeken, boekkunst, boekobjecten

Camiel Van Breedam houdt van boeken, van boekkunst en van kunst met boeken. Zij vormen een rode draad in zijn oeuvre. De Bibliotheca Wittockiana, het Museum van de Boekkunsten en de Boekband, ligt hem dan ook na aan het hart. Een vijftigtal werken, uitgekozen door de kunstenaar zelf, zijn er van 9 september 2020 tot 31 januari 2021 te zien en gaan er in dialoog met uitzonderlijke boekbanden uit de collectie van de Bibliotheca Wittockiana. Camiel Van Breedam kreeg er de vrije hand om vorm te geven aan deze boeiende dialoog.
> Van 10 september 2020 tot 31 januari 2021, Bibliotheca Wittockiana

Kurt Lewy: Towards Abstraction

Schilder, emailleur en illustrator Kurt Lewy (1898-1963) werd geboren in Essen (Duitsland). Meteen bij de opkomst van het nazisme wordt de joodse kunstenaar uit zijn functies in grafische technieken aan de Folkwang Schule ontzet. Twee jaar later vlucht hij weg uit Hitler-Duitsland en gaat zich in Brussel vestigen. Deze tentoonstelling berust op de collecties van het Joods Museum van België, maar ook op werken van de Antwerpse galerie Callewaert-Vanlangendonck. Zij richt de schijnwerpers op een niet te missen maar vandaag in vergetelheid geraakte figuur van de Belgische naoorlogse schilderkunst.
> Van 11 september 2020 tot 7 februari 2021, Joods Museum van België

Xavier Noiret-Thomé & Henk Visch: Panorama

De Franse kunstenaar Xavier Noiret-Thomé (1971) woont en werkt in Brussel. Hij maakt schilderijen en assemblages die getuigen van een zeldzame diversiteit en waarvoor hij inspiratie put uit zijn rijke culturele bagage, zijn levenservaring en bewuste en geclaimde invloeden. Hij nodigt Henk Visch (1950) uit, de Nederlandse beeldhouwer, graficus en tekenaar. De sculpturen van Visch wisselen van monumentale tot kleinschalige figuratieve beelden tot assemblages of meer abstraherende vormen die volgens Visch het menselijke denken vereenzelvigen. Voor deze expo werkten beide kunstenaars een parcours uit dat is samengesteld uit vijf hoofdstukken, van filosofie tot metafysica, en waarlangs hun respectievelijke kunstwerken worden voorgesteld. Verlengd tot 21 februari 2021!
> Van 3 september 2020 tot 21 februari 2021, De Centrale

Groepsexpo: Masculinities

De Belgische mannelijke modeontwerpers behoren tot de meest invloedrijke ter wereld. Toch was er nog geen enkel Belgisch museum dat de herenmode in de kijker zette. Via 'Masculinities', de nieuwe tentoonstelling van het museum, ontdek je de codes van de mannelijkheid en de evolutie ervan. Van de 'grote mannelijke verzaking' van het einde van de 18de eeuw tot de androgyne mode van 2020 via het kostuum en de stropdas, ontdek de codificaties van de mannelijkheid. Met werk van onder anderen Raf Simons, Walter van Beirendonck, Xavier Delcour, Jean Paul Gaultier en Comme des garçons.
> Van 28 augustus 2020 tot 13 juni 2021, Mode & Kant Museum

Meet the Masters: Jan Van Eyck, Pieter Bruegel en Pieter Paul Rubens

De werken van de Vlaamse meesters Jan Van Eyck, Pieter Bruegel en Pieter Paul Rubens komen vanaf 27 augustus tot leven tijdens de interactieve tentoonstelling 'Meet the Masters' in het Dynastiepaleis aan de Kunstberg. Dankzij moderne videomapping-technieken en 360°-projecties kunnen de bezoekers de schilderijen van de Vlaamse meesters tot in detail beleven.
> Vanaf 27 augustus 2020, Dynastiepaleis

Juanjo Guarnido: De ateliergeheimen van een maestro

Juanjo Guarnido (1967) is een Spaans stripauteur en animator van tekenfilms. Voornamelijk bekend door de stripreeks 'Blacksad' - een dierenreeks met privédetective John Blacksad die zich afspeelt in het Amerika van de jaren 1950 - wist de auteur snel zowel binnen- als buitenland te veroveren met zijn talent. Van de eerste schetsen tot de uiteindelijke platen, deze tentoonstelling in het Belgische Stripcentrum geeft je een inkijk in de fascinerende wereld van een groot hedendaags auteur. Opgelet: vooraf reserveren is verplicht! Verlengd tot 7 maart 2021!
> Van 3 juni tot 7 maart 2021, Belgisch Stripcentrum

Eleni Petaloti & Leonidas Trampoukis: Standing Stones - Objects of Common Interest

Het Brussels designmuseum geeft carte blanche aan het collectief Objects of Common Interest, dat van februari tot september tentoonstelt in de museumhal. Deze installatie wordt het hedendaagse voorstel voor 2020 van een instelling die het design, zijn geschiedenis en creatief proces in vraag stelt. ‘Standing Stones’ van het Griekse duo Eleni Petaloti en Leonidas Trampoukis – Objects of Common Interest – focust op de link tussen design en kunst. Hun werk rond opblaasbare structuren opent een hedendaagse dialoog met de museumcollectie. Verlengd tot 17 januari 2021!
> Van 21 februari tot 17 januari 2021, ADAM Brussels Design Museum

Terug naar Bruegel. Beleef de 16de eeuw

Ter gelegenheid van deze expo opent de Hallepoort een virtuele deur naar Bruegels universum. Bezoekers ontdekken de 16de eeuw, die niet alleen gekenmerkt werd door religieuze oorlogen en gevechten, maar ook door de ontdekking van de nieuwe wereld, de bouw van steden en de bloei van het humanisme. Virtual reality voert bezoekers mee op een verbazingwekkende reis naar het hart van de schilderijen van Pieter Bruegel de Oude. Verlengd tot 18 april 2021!
> Tot 18 april 2021, Hallepoort

IN DE RAND

Anouk De Clercq: Here It Comes, the Future

De Belgische multimediakunstenares Anouk De Clercq (1971, Gent) woont in Brussel en werkt in Gent. In haar werk onderzoekt ze het potentieel van audiovisuele media om 'werelden' te creëren. Ze is geïnteresseerd in wat 'achter de realiteit' ligt, tussen het zichtbare en het imaginaire. In deze expo presenteert De Clercq in een nooit eerder geziene scenografie twee recente videowerken. ‘Helga Humming’ (2019) schitterde vorig jaar in BOZAR als een machtig beeld van een vrouw die in een eenzame, denkbeeldige dialoog trad met de personages van de 16de-eeuwse wandtapijten van Barend van Orley. ‘One’ (2020) is een protestlied waarin de fierheid van de actrice een niet mis te verstaan appel op ons gemoed doet en op ons gevoel van witte superioriteit. Verlengd tot 31 januari 2021!
> Van 2 oktober 2020 tot 31 januari 2021, CC Strombeek

Camiel Van Breedam: Reflecties - Abstracte werken 1956-1962

De Belgische kunstenaar Camiel Van Breedam (1936, Boom) is vooral bekend als assemblagekunstenaar. Afgedankte materialen brengt hij op zo'n manier samen dat er wonderlijke creaties uit ontstaan die vaak een poëtische en sociaal geëngageerde inslag hebben. In FeliXart is momenteel werk van hem te zien uit zijn beginperiode. Van Breedams eerste werken waren meteen goed voor een eervolle vermelding in het concours van de Jeune Peinture belge in 1957. Camiel zat toen nog op de schoolbanken en was amper 21 toen hij zijn plaats in de artistieke scene innam. Zijn vroege ‘witte’ werken sieren door eenvoud en een ongewone materiaalkeuze. Deze werken houden een subtiel evenwicht tussen een schilderij en een sculptuur, waarbij de kunstenaar reliëf en delicate schakeringen creëert binnen een geometrische compositie. Tegelijk met de expo in FeliXart vindt in de Bibliotheca Wittockiana in Sint-Pieters-Woluwe eveneens een tentoonstelling plaats met werk van Van Breedam. Daarin staan boeken, boekbanden en boekobjecten centraal - een andere passie van de kunstenaar.
> Van 10 september 2020 tot 24 januari 2021, FeliXart Museum

Groepsexpo: Abstracte kunst in vogelvlucht

Museum van Elsene, 1965. Felix De Boeck komt van onder zijn kerktoren in Drogenbos, ruilt zijn boerenklompen in voor stadsschoenen en trekt naar dit museum, waar er een eerste retrospectieve wordt gewijd aan zijn oeuvre. Vijfenvijftig jaar later, weer onder de kerktoren van Drogenbos. Een 50-tal werken uit de rijke collectie van het Museum van Elsene komen naar het FeliXart Museum. Tot de collectie van het Museum van Elsene behoort ook 'De duif', die Felix De Boeck schilderde in 1927. Daarnaast is er eveneens werk te bewonderen van onder anderen Rik Wouters, Jean Brusselmans, Jef Verheyen, Marc Mendelson, Ann Veronica Janssens, Marie-Jo Lafontaine en Marthe Wéry. Een aanrader!
> Van 13 juni 2020 tot 24 januari 2021, FeliXart Museum

Stevv: Op de rand

Stefaan Steenhoudt (Kortrijk, 1942 – Oostende, 1973), of Stevv zoals hij zichzelfde noemde, is een ‘blinde’ vlek in de Vlaamse kunstgeschiedschrijving. Stevv was een abstracte progressieve kunstenaar, fotograaf en uitvinder, bevriend met Fred Bervoets en Panamarenko, en vertegenwoordigt de ‘lange’ rebelse jaren zestig in zijn meest extreme vorm. Stevv was een enfant terrible die in de leef- en kunstenaarscommune ‘De Bakkerij’ in hartje Antwerpen auto’s ondersteboven tegen het plafond hing en gaten boorde in de muur en vloer. Hiermee liep hij ver vooruit op de Amerikaanse kunstenaar Gordon Matta-Clark, die negen jaar later internationale bekendheid zou verwerven met het project 'Office Baroque' (1977) in Antwerpen. Een fascinerende expo!
> Tot 24 januari 2021, FeliXart Museum

KUNST OP KOMST

Léonard Pongo: Primordial Earth - Inhabiting the Landscape

De Belgische fotograaf van Congolese afkomst Léonard Pongo (1988) trekt in zijn werk op verkenning doorheen de rijke diversiteit aan landschappen in de Democratische Republiek Congo en schetst zo een allegorisch beeld van het land. Zijn expo 'Primordial Earth: Inhabiting the Landscape' put inspiratie uit Congolese tradities en Kasaï-culturen, en stelt het landschap voor als een personage met een eigen wil en kracht, als in een boek over de geschiedenis van de mensheid en de planeet, met Congo als kloppend hart. Een verhaal dat vandaag des te sterker weerklinkt, nu het ecosysteem in gevaar komt.
> Van 20 januari tot 10 maart 2021, BOZAR

Colin Delfosse: Fulu Act

De Belgische fotograaf Colin Delfosse (1981) woont en werkt in Brussel. In zijn samenwerking met Ndaku ya La vie Est Belle en Farata - twee performancecollectieven uit Kinshasa - heeft Delfosse ervoor gekozen om een moment vast te leggen. Een vluchtig moment dat wordt bepaald door de blik van de zes performers in de lens. Hun realiteit zet aan tot bewustwording en roept vragen op over de maatschappij waarin we willen leven. Hoe vluchtig ze ook zijn, deze momenten nestelen zich in ons bewustzijn.
> Van 20 januari tot 10 maart 2021, BOZAR

Groepsexpo: All I Want - Portugese kunstenaressen van 1900 tot 2020

Hoe zag en ziet de Portugese kunstenares eruit, van 1900 tot vandaag? Welk beeld creëerde ze van zichzelf? Dit zijn slechts enkele vragen die deze tentoonstelling verkent, in uiteenlopende vormen en alle aspecten van het leven van de kunstenares: professioneel, politiek, familiaal of emotioneel.
> Van 26 februari tot 23 mei 2021, BOZAR

Roger Raveel: een retrospectieve

In 2021 zou Roger Raveel (1931-2013) honderd jaar geworden zijn. Raveel wordt beschouwd als een van de belangrijkste Belgische schilders van de tweede helft van de 20ste eeuw, maar hij onderscheidde zich radicaal van zijn generatiegenoten door een geheel eigen en bijzondere beeldtaal, balancerend tussen figuratie en abstractie en met zijn eigen omgeving als belangrijkste inspiratiebron. Doorheen verschillende thematische hoofdstukken traceert de tentoonstelling Raveels lange artistieke parcours en het ontstaan van zijn unieke plastische visie.
> Van 18 maart tot 21 juli 2021, BOZAR

Pierre Alechinsky

De tentoonstelling toont een honderdtal werken van de Brusselse kunstenaar Pierre Alechinsky (1927, Schaarbeek), een van de tenoren van de Cobra-beweging. Schilderijen en tekeningen uit de collectie van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België bieden, naast een nieuwe uitzonderlijke schenking, een eerbetoon aan een van de grootste levende hedendaagse kunstenaars van België.
> Van 26 maart tot 1 augustus 2021, KMSKB

STREET ART

Het Street Art Parcours in één muisklik

De Stad Brussel bedacht een nieuwe website die een mooi overzicht biedt van het Street Art Parcours in Brussel. Alle Street Art-projecten die door de Schepen van Cultuur werden opgestart, zijn er terug te vinden. Ook de werken die spontaan op de muren van de hoofdstad verschenen, worden opgelijst. De website gidst bezoekers door de Stad Brussel (en dus niet door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest) in functie van hun voorkeuren op het vlak van Street Art én houdt hen op de hoogte van nieuwe realisaties.
> Klik hier voor meer info.

KUNSTBEURZEN

Elke galerie met naam en faam neemt jaarlijks deel aan minstens enkele kunstbeurzen in binnen- en buitenland, dit wil zeggen als ze tenminste voor deelname geselecteerd worden door strenge selectiecommissies. Om slechts een aantal van de grootste en belangrijkste kunstbeurzen ter wereld te noemen: Art Basel, FIAC Paris, Frieze London, The Armory Show New York en Abu Dhabi Art Fair. Ook in ons land, en dan vooral in Brussel, vinden jaarlijks tal van beurzen plaats, de ene al wat grootschaliger en belangrijker dan de andere. In deze rubriek lijsten wij heel het jaar door kunstbeurzen op die in Brussel plaatsvinden. Van het bescheiden Affordable Art Fair (kunstwerken van 60 tot 6.000 euro) tot Art Brussels.
> Klik hier voor meer info.

MEER TIPS!

Voor een overzicht van de musea en kunstencentra verwijzen we je graag naar onze pagina Musea in Brussel

Wie op de hoogte wil blijven van wat leeft in de wereld van de hedendaagse kunst, verkent ook onze pagina Galeries in Brussel.