Expo's in Brussel

tijdelijke tentoonstellingen in musea en kunstencentra

Verschillende Brusselse musea bieden, naast hun vaste collectie, tijdelijke tentoonstellingen aan die liefhebbers van heinde en ver naar de Europese hoofdstad lokken. Ook Brusselse kunstencentra dragen hun steentje bij. Het aanbod is immens en uiterst gevarieerd. UiT in Brussel presenteert een uitgelezen selectie.

LOPENDE TENTOONSTELLINGEN

Els Dietvorst: This Is What You Came For I & II

BelgianArtPrize 2021-laureaat Els Dietvorst (1964, Kapellen) is beeldend kunstenaar en filmmaker die sinds 12 jaar woont en werkt in Zuidoost-Ierland. Dialoog, experiment en intuïtie zijn terugkerende strategieën in haar werk. Sinds de jaren negentig fascineren maatschappelijke vraagstukken als migratie, racisme en klimaatverandering haar. Ze onderzoekt de menselijke conditie, wat in haar oeuvre resulteert in thema's als leven en dood, angst, vervreemding en verlangen. Een mix van sculptuur, installatie, video en performance laat je kennismaken met het universum van Els Dietvorst, waarin ze altijd op zoek is naar verbindingen met mensen en plekken creëert voor ontmoetingen.
> Van 28 april tot 2 oktober 2022, CENTRALE for contemporary art
> Van 28 april tot 21 juli 2022, BOZAR

Kasper Bosmans: Husbandry

De Belgische kunstenaar Kasper Bosmans (1990, Lommel) is geïntrigeerd door de mogelijkheden van uiteenlopende technieken en materialen. De expo in WIELS bevat meerdere nieuwe werken in brons, email, glas en zand. De ambitieuze en speelse tentoonstelling toont de volle breedte van Bosmans' werk, waarbij humor en originaliteit niet ontbreken. 'Husbandry' is een term die landbouw en veeteelt omvat. De zorg voor dieren en het 'in cultuur brengen' van gewassen bevinden zich op het snijvlak van natuur en cultuur; zowel goed natuurbeheer als de zorg voor het huishouden vallen eronder. Bosmans' referenties zijn vaak huiselijk; hij is met name geïnteresseerd in de geschiedenis 'gezien vanuit de keuken'. Bosmans over zijn werk: 'Ik probeer visuele oplossingen te vinden voor onverteerbare verhalen.'
> Van 25 februari tot 31 juli 2022, WIELS

Strips uit het Louvre

De tentoonstelling 'Strips uit het Louvre', te zien in het Stripmuseum, nodigt haar bezoekers uit het Louvre te herontdekken door de ogen van twintig stripauteurs. Door in te zoomen op elk van hun invalshoeken en op de aangesneden thema's toont de tentoonstelling hoe deze culturele trekpleister en zijn collecties hen inspireerde tot een waaier aan sterke verhalen en gedachten over Kunst en de creatie.
> Van 25 februari tot 11 september 2022, Stripmuseum

Magical Theatres

Papiertheater, miniatuurtheater, tafeltheater, … ooit was het een bron van vermaak voor jong en oud. Nu is het amper nog gekend. De tentoonstelling 'Magical Theatres' laat de magische wereld van deze kleine theaters met hun kleurrijke decors en papieren acteurs herleven. De Hallepoort opent de deuren naar een wereld vol verhalen: van de drama’s van Shakespeare tot de sprookjes van de gebroeders Grimm. Deze bijna 200 jaar oude kunstwerkjes weerspiegelen de grandeur van de Europese theaterscènes en geven inzicht in de intieme leefwereld van 19de-eeuwse gezinnen.
> Van 1 december 2021 tot 4 december 2022, Hallepoort Museum

IN DE RAND

Groepsexpo: Van privé naar publiek

Met de tentoonstelling 'Van privé naar publiek' onderzoekt het FeliXart Museum in Drogenbos de privé-kunstverzameling van de Belgische kunstenaar en mecenas Thomas Neirynck (1924-2010), die publiek werd dankzij een schenking aan de Koning Boudewijnstichting. Het levenswerk van een mecenas, dat een subjectieve kijk geeft op abstracte kunst uit de tweede helft van de twintigste eeuw, met bijzondere aandacht voor de Jonge Belgische Schilderkunst en CoBrA, twee kunststromingen waarmee de Belgische kunstenaars internationale bekendheid verwierven.
> Vanaf 3 februari 2022, FeliXart Museum, Drogenbos

STREET ART

Het Street Art Parcours in één muisklik

De Stad Brussel bedacht een nieuwe website die een mooi overzicht biedt van het Street Art Parcours in Brussel. Alle Street Art-projecten die door de Schepen van Cultuur werden opgestart, zijn er terug te vinden. Ook de werken die spontaan op de muren van de hoofdstad verschenen, worden opgelijst. De website gidst bezoekers door de Stad Brussel (en dus niet door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest) in functie van hun voorkeuren op het vlak van Street Art én houdt hen op de hoogte van nieuwe realisaties.
> Klik hier voor meer info.

KUNSTBEURZEN

Elke galerie met naam en faam neemt jaarlijks deel aan minstens enkele kunstbeurzen in binnen- en buitenland, dit wil zeggen als ze tenminste voor deelname geselecteerd worden door strenge selectiecommissies. Om slechts een aantal van de grootste en belangrijkste kunstbeurzen ter wereld te noemen: Art Basel, FIAC Paris, Frieze London, The Armory Show New York en Abu Dhabi Art Fair. Ook in ons land, en dan vooral in Brussel, vinden jaarlijks tal van beurzen plaats, de ene al wat grootschaliger en belangrijker dan de andere. In deze rubriek lijsten wij heel het jaar door kunstbeurzen op die in Brussel plaatsvinden. Van het bescheiden Affordable Art Fair (kunstwerken van 60 tot 6.000 euro) tot Art Brussels.
> Klik hier voor meer info.

MEER TIPS!

Voor een overzicht van de musea en kunstencentra verwijzen we je graag naar onze pagina Musea in Brussel.