Expo's in Brussel

tijdelijke tentoonstellingen in musea en kunstencentra

Verschillende Brusselse musea bieden, naast hun vaste collectie, tijdelijke tentoonstellingen aan die liefhebbers van heinde en ver naar de Europese hoofdstad lokken. Ook Brusselse kunstencentra dragen hun steentje bij. Het aanbod is immens en uiterst gevarieerd. UiTinBrussel presenteert een uitgelezen selectie.

ONZE KEUZE

Jacqueline de Jong: The Ultimate Kiss

In haar eigen uitbundige figuratieve stijl creëert de Nederlandse kunstenaar Jacqueline de Jong (1939, Hengelo) ongeremde werken over humor, erotiek, geweld en politiek engagement. Sinds het begin van de jaren zestig omarmt De Jong het picturale beeld als vehikel voor verwarring en subversie. Het absurde en het mysterieuze vinden elkaar in verhalende beelden geïnspireerd door populaire cultuur zoals film en illustratie. Haar artistieke project spiegelt het traject van de kunst gedurende de tweede helft van de twintigste eeuw. Gepassioneerd door het experiment speelt Jacqueline de Jong met vorm, stijl en beeldspraak om haar werken te ontwikkelen. De Jong maakte in haar jongere jaren deel uit van verschillende avant-gardistische bewegingen in heel Europa. Een expo van formaat!
> Van 1 mei tot 15 augsutus 2021, WIELS

Roger Raveel: een retrospectieve

In 2021 zou Roger Raveel (1931-2013) honderd jaar geworden zijn. Raveel wordt beschouwd als een van de belangrijkste Belgische schilders van de tweede helft van de 20ste eeuw, maar hij onderscheidde zich radicaal van zijn generatiegenoten door een geheel eigen en bijzondere beeldtaal, balancerend tussen figuratie en abstractie en met zijn eigen omgeving als belangrijkste inspiratiebron. Doorheen verschillende thematische hoofdstukken traceert de tentoonstelling Raveels lange artistieke parcours en het ontstaan van zijn unieke plastische visie.
> Van 18 maart tot 21 juli 2021, BOZAR

Groepsexpo: 12 constructieve abstracten

Deze groepstentoonstelling plaatst twaalf Belgische kunstenaars in de schijnwerpers die gerekend worden tot de 'constructieve abstractie' of tot de 'concrete' kunst. Hun geometrische composities zijn het resultaat van een gedegen voorbereiding en vormen tevens een knipoog naar de zorgvuldige renovatie en verbouwing van een Brussels herenhuis tot een museum. Met werken van Jan van den Abbeel, Guy Baekelmans, Amédée Cortier, Gilbert Decock, Wybrand Ganzevoort, Francine Holley, Pàl Horvàth, Walter Seghers, Bill Orix, Stella Vanderauwera, Etienne Van Doorslaer en Marcel Verdren. (Het Museum voor Abstracte Kunst vormt één geheel met het René Magritte Museum in Jette.)
> Tot 3 juni 2021, Museum van Abstracte Kunst

LOPENDE TENTOONSTELLINGEN

Groepsexpo: Icons

Van vroege iconen uit Europa en het Midden-Oosten tot moderne en hedendaagse werken, iconen hebben door de eeuwen heen vele gelovigen en kunstenaars geïnspireerd. De tentoonstelling laat zien hoe de spirituele dimensies sinds de oudheid in kunstwerken worden verwerkt. De tentoonstelling onthult een selectie van oude iconen uit Europa en Rusland – met verschillende afbeeldingen van Christus, de Moeder van God of individuele heiligen – waarvan de opvallende eenvoud hen onderscheidt als tijdloze objecten van verering. Een tweede ensemble werken, van kunstenaars uit de 19de en 20ste eeuw, zoals Charles Filiger en Lucien Levy-Dhurmer, belicht de frontale compositie van iconen, zonder diepgang. De tentoonstelling laat ook zien hoe zelfs hedendaagse kunstenaars, zoals Yan Pei-Ming en Wim Delvoye, de heel eigen beeldtaal van iconen gebruiken.
> Van 6 mei tot 24 oktober 2021, Boghossianstichting - Villa Empain

Groepsexpo: United Comics of Belgium

'United Comics of Belgium' verzamelt het werk van 27 auteurs die behoren tot verschillende generaties, genres, stijlen en gemeenschappen. Elke kunstenaar presenteert een actueel project uit 2020, of het nu gaat om work in progress, een project dat nog dit jaar wordt gepubliceerd of een zijproject dat parallel loopt aan zijn of haar meer bekende traditionele werk. 'United Comics of Belgium' nodigt bezoekers uit om de vele facetten van het Belgische stripverhaal te ontdekken, met mekaar te confronteren en in vraag te stellen.
> Nog tot 12 september 2021, Belgische Stripcentrum

AnneMarie Maes: Woven by Nature

De Belgische kunstenaar en onderzoeker AnneMarie Maes (1955, Brussel) is medeoprichter van de kunstenaarscollectieven OKNO en So-on. In haar artistieke praktijk combineert ze kunst en wetenschap met een sterke interesse voor DIY-technologieën en het gebruik van intelligente materialen. Haar expo 'Woven by Nature' presenteert een selectie sculpturen en installaties die het potentieel van algen en bacterieën ontdekken. De werken, die de oorsprong van het leven zoals wij dat kennen onderzoeken, dompelen de toeschouwer onder in een aquatische atmosfeer waar blauw-groene algen worden gekweekt in handgemaakte glazen containers die groeien op metalen sculpturen.
> Van 29 april tot 16 mei 2021, iMAL - Art Center for Digital Cultures & Technology

Mega Seoul, 4 decennia

'Mega Seoul, 4 decennia' is een fototentoonstelling gewijd aan de laatste veertig jaar van de stad Seoul, een periode van intensieve ontwikkeling, omwentelingen en historische vooruitgang. De 70 foto's die deze expo telt tonen de stad in al haar aspecten, uit een tijd dat deze hoofdstad van Zuid-Korea nog geen ultramoderne megalopolis was geworden. Twaalf fotografen nemen deel aan deze tentoonstelling en mengen leeftijden tussen grote meesters, gevestigde kunstenaars en veelbelovende jonge talenten.
> Nog tot 21 mei 2021, Koreaans Cultureel Centrum

Thomas Houseago: Vision Paintings

De Brits-Amerikaanse kunstenaar Thomas Houseago (1972, Leeds) woont en werkt in Los Angeles. In de periode 1995-2003 woonde hij in Brussel. Veel van zijn werk is figuratieve beeldhouwkunst, vaak op grote schaal, in gips, brons of aluminium. Zijn werken geven uitdrukking aan de transcendentale, emotionele en herstellende kracht van de natuur. Op de eerste verdieping worden in twee zalen grootschalige schilderijen, werken op papier en nooit eerder getoonde dagboeken gepresenteerd, parallel aan enkele werken uit de permanente museumcollectie. Houseago's werk wordt ook in dialoog gebracht met het schilderij 'De dood van Marat' (1793) van Jacques-Louis David.
> Van 22 april tot 1 augustus 2021, KMSKB

Groepstentoonstelling: Lost & Found

Hangar presenteert 'Lost & Found', een selectie van werken van hedendaagse kunst, door de ogen van twee verzamelaars. De tentoonstelling is een gelegenheid voor twee gepassioneerde connaisseurs om de kunstwerken die ze in de loop der jaren hebben verworven samen te brengen. De tentoonstelling is ook een gelegenheid om te laten zien hoe fotografie een integraal onderdeel is van een hedendaagse kunstcollectie. Met werk van onder anderen Enric Farrés Duran, Emmanuelle Lainé, Pere Llobera, Mathieu Mercier, Pratchaya Phinthong en Stéphanie Saadé.
> Van 22 april tot 6 juni 2021, Hangar - Photo Art Center

'Duizend bommen en castraten': Censuur in de strip

Niet alleen journalisten worden soms gehinderd of bedreigd wanneer ze hun job willen doen. Ook cartoonisten en stripauteurs hebben altijd al in de frontlinie gestaan wanneer het erop aankwam vrijuit te kunnen spreken. Onlangs verscheen 'Duizend bommen en castraten' van auteur en stripkenner Jan Smet. Met treffende voorbeelden maakt het boek duidelijk hoe censuur over de jaren heen de strip in haar macht hield. Lucky Luke die niet langer mocht roken, de Marsupilami die de jeugd op slechte ideeën zou brengen – om er maar enkele te noemen. De gelijknamige tentoonstelling neemt je visueel mee door een eeuw van spanningen. Met aan de ene kant tekenaars en scenaristen, en aan de andere kant uitgevers, hoofdredacteurs, pastoors en politici.
> Van 16 april tot 16 mei 2021, BOZAR

Groepsexpo: The Brusseler

In de tentoonstelling 'The Brusseler' brengen bijzondere visioenen van Brussel samen hulde aan 'The New Yorker', het weekblad dat sinds 1925 de kunst van de onovertroffen cover predikt. En dat in de vorm van een mozaïek door ruim 100 illustratoren, waarin de absurditeit, de liefde, de brol, de 'ziever' en de ziel van het verschrikkelijke maar zoete monster Brussel doorschemeren.
> Tot 30 juni 2021, Seed Factory

Pierre Alechinsky: Carta Canta

De tentoonstelling toont een honderdtal werken van de Brusselse kunstenaar Pierre Alechinsky (1927, Schaarbeek), een van de tenoren van de Cobra-beweging. Schilderijen en tekeningen uit de collectie van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België bieden, naast een nieuwe uitzonderlijke schenking, een eerbetoon aan een van de grootste levende hedendaagse kunstenaars van België.
> Van 1 april tot 1 augustus 2021, KMSKB

Groepsexpo: Aboriginalities

Vanaf eind maart 2021 stelt het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten het begrip moderniteit verder in vraag met een dialoog tussen Aboriginal-schilderkunst en zijn collecties. Drie monumentale schilderijen van Aboriginal-kunstenaars Debbie Brown Napaltjarri, Mary Brown Napangardi en Tjawina Porter Nampitjinpa, die in 2019 aan het museum werden geschonken door Chris Simmons, worden vergezeld door werken uit de collectie van Marie en Alain Philippson en in dialoog gebracht met werken uit de collecties van het museum.
> Van 1 april tot 1 augustus 2021, KMSKB

Henri Evenepoel in het Fin-de-Siècle Museum

Deze expo belicht het werk op papier van de Belgische schilder Henri Evenepoel (1872-1899) aan de hand van enkele thema's. Ondanks zijn vroegtijdige dood op 27-jarige leeftijd liet hij een zeer omvangrijk getekend oeuvre na, van vluchtige schetsen tot een enkele meer uitgewerkte tekening. Silhouetten van voorbijgangers, stadsscènes, maar ook portretten van nietsvermoedende familieleden en vrienden: niets ontsnapte aan zijn waakzame blik.
> Van 26 maart tot 15 oktober 2021, KMSKB

Groepsexpo: Chaise. Stoel. Chair. Defining Design

Als staaltje van functionaliteit, als experiment, als ironisch gebaar, als statement of als vrucht van puur creatieplezier blijkt de stoel een must in het traject van veel designers. Dit alledaags object bij uitstek belichaamt én belicht de culturele, technische en historische bagage van de samenleving. Een subjectieve selectie creëert ongeziene interacties en dialogen tussen 100 stoelen afkomstig uit The Design Museum (Londen), het Design Museum Brussels en de Galila's Collection (Brussel).
> Van 26 maart tot 29 augustus 2021, ADAM - Design Museum Brussels

Groepsexpo: BXL UNIVERSEL II - Multipli.city

In 2016 presenteerde de CENTRALE for contemporary art van de Stad Brussel 'BXL UNIVERSEL I', een subjectief portret ter gelegenheid van haar tiende verjaardag. Nu, vijf jaar later, stelt de CENTRALE 'BXL UNIVERSEL II' voor. Een project met een tentoonstelling en tal van evenementen in samenwerking met elf kunstenaars en vijf Brusselse sociaal-artistieke projecten en burgerinitiatieven. Dit project is meer dan een tentoonstelling: als expo-forum ontplooit het zich als een patchwork van eigenzinnige projecten en een beeldend parcours door internationale kunstenaars die ervoor kozen om in Brussel te leven en te werken. Ook meerdere burgerinitiatieven en organisaties die al jaren in Brussel ijveren, werken actief mee aan dit project. Met onder anderen Younes Baba-Ali, Vincen Beeckman, Pélagie Gbaguidi, Sabrina Montiel Soto, Anna Raimondo, Zinneke en Globe Aroma.
> Van 25 maart tot 12 september 2021, CENTRALE for contemporary art

Groepsexpo: Structures of Radical Will

De groepsexpo 'Structures of Radical Will' onderzoekt de notie van lichamelijkheid die een belangrijke rol speelt in de minimalistische kunst. Van de conceptie tot de receptie van de geselecteerde werken, het waarnemende lichaam heeft steeds de centrale rol, ook al blijft dit lichaam grotendeels afwezig in de representatie. Door een onophoudelijk heen en weer schakelen tussen angst en cognitie, tracht 'Structures of Radical Will' een nieuw licht te werpen op de kritische en politieke reikwijdte die de artistieke canons bezitten. Naast werken van historische figuren uit de jaren zestig en zeventig toont 'Structures of Radical Will' op zijn beurt ook recente producties van minder bekende of jongere artiesten, en brengt het zo voor het eerst werken samen van Jo Baer, Béatrice Balcou, Marion Baruch, stanley brouwn, André Cadere, Kapwani Kiwanga, Sol LeWitt, François Morellet, Robert Morris en Yvonne Rainer.
> Van 25 maart tot 24 juli 2021, Fondation CAB

Gustav Klimt: The Immersive Experience

Dankzij de immersieve technologieën van organisator Exhibition Hub krijgen kunstliefhebbers een verrassende kijk op de artistieke loopbaan van de Oostenrijkse symbolistische schilder, muralist en tekenaar Gustav Klimt (1862-1918). Zo zijn 3D-reconstructies van de gebouwen waaraan Klimt heeft gewerkt, 3D-animaties van kunstwerken of 2D-animaties van tekeningen te zien. De gouden periode van Gustav Klimt vormt het sluitstuk van de expo via virtual reality.
> Van 24 maart tot 5 september 2021, Hortagalerij

Groepsexpo: De schaafwonden van Latijns-Amerika

De geschaafde muren van vervallen gebouwen in Chili, Argentinië, Colombia, Peru, Cuba en Mexico, getekend door muurkankers, dragen het gewicht van de tijd en van de politieke aanspraak. Tal van revoluties in Zuid-Amerikaanse landen ontaarden in dictaturen of burgeroorlogen, terwijl de informele economie wordt gevoed door de drugshandel. De foto's in deze expo, soms bekrast, opengereten, gescheurd, gekweld door de wonden van een continent, tekenen de anatomie van een terneergeslagen landschap. Met werk van onder anderen David Consuegra, Luz Maria Bedoya, Johanna Calle en Graciela Iturbide.
> Van 7 maart tot 27 juni 2021, Fondation A Stichting

Midam: Het parcours van een Brusselse Kid

Van zijn eerste tekeningen tot zijn meest recente werk, de Belgische stripauteur Midam (het pseudoniem van Michel Ledent, 1963, Etterbeek) leeft om te lachen en tekende voor een oeuvre in het teken van de gag. De albums van Kid Paddle, bekend en vertaald over de hele wereld, zijn het uithangbord van zijn humoristische universum. Deze tentoonstelling, een overzicht van meer dan twintig jaar creatie, blikt terug op de belangrijkste gebeurtenissen uit de carrière van Midam en geeft hemzelf het woord.
> Tot 29 augustus 2021, Stripmuseum

Félix Luque Sánchez: Verisimilitude

Het werk van kunstenaar Felix Luque Sánchez (Oviedo, Spanje, 1976) vormt een verkenning van de wijze waarop mensen zich hun relatie tot de technologie voorstellen. Het biedt ruimte voor reflectie over actuele kwesties, zoals de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie en automatisering. Aan de hand van elektronische en digitale representatiesystemen en mechatronische sculpturen, generatieve geluidsbestanden, live data feeds en algoritmische processen creëert hij verhaallijnen waarin feiten en fictie met elkaar verweven raken. Hij suggereert scenario’s voor een nabije toekomst en confronteert de toeschouwer met zijn bevreesde of hoopvolle verwachtingen over waar machines toe in staat zijn.
> Van 31 januari tot 30 mei 2021, MIMA

Superstudio Migrazioni

Het oeuvre van het experimentele Italiaanse architectenbureau Superstudio, op het kruispunt van architectuur, design, kunst en antropologie, is nog steeds razend actueel. Hun radicale, tot de verbeelding sprekende werk werd aan het einde van de jaren 90 herontdekt en is vandaag nog steeds een belangrijke bron van inspiratie voor jonge architecten en kunstenaars. De expo biedt een thematische en chronologische reis door wat nog steeds een van de meest radicale en originele oeuvres van de 20ste-eeuwse architecturale productie is.
> Van 15 januari tot 16 mei 2021, CIVA

Emile Wauters: realistisch portrettist en landschapsschilder

In 2019 ontving het Charlier Museum een schenking van vier tekeningen van de Brusselse schilder, tekenaar en pastellist Emile Wauters (1846-1933). Het museum stelt ze graag aan het publiek voor samen met andere Italië-landschappen en vrouwenportretten uit de eigen collectie. Het is vooral met zijn vrouwenportretten dat Wauters internationaal naam maakte. Het Charlier Museum toont prachtige staaltjes van vrouwenportretten uit de begoede kringen in België en Engeland naast een portret van een verpleegster. Verlengd tot 31 augustus 2021!
> Van 26 oktober 2020 tot 31 augustus 2021, Charlier Museum

Bill Viola: Purification

De Amerikaanse kunstenaar Bill Viola (1951, New York City), pionier van de videokunst, heeft het genre radicaal veranderd door zich heel vroeg toe te spitsen op de mogelijkheden van digitale technologie. In de afgelopen decennia ontwikkelde hij een herkenbare stijl die gekenmerkt wordt door zijn bewondering voor de grote meesters van de oude schilderkunst. Zijn installaties dompelen de toeschouwer onder in een contemplatieve wereld doordrenkt van mystiek, waarin de menselijke figuur centraal staat. 'Purification', een dubbele projectie gerealiseerd voor Peter Sellars’ mise-en-scène van Wagner’s opera 'Tristan en Isolde' in 2005, vormt een perfecte synthese van al deze elementen. Met extreem vertraagde bewegingen geeft een koppel zich over aan een rituele zuivering die doet denken aan een wedergeboorte. Verlengd tot 1 augustus 2021!
> Van 2 oktober 2020 tot 1 augustus 2021, KMSKB!

Groepsexpo: Masculinities

De Belgische mannelijke modeontwerpers behoren tot de meest invloedrijke ter wereld. Toch was er nog geen enkel Belgisch museum dat de herenmode in de kijker zette. Via 'Masculinities', de nieuwe tentoonstelling van het museum, ontdek je de codes van de mannelijkheid en de evolutie ervan. Van de 'grote mannelijke verzaking' van het einde van de 18de eeuw tot de androgyne mode van 2020 via het kostuum en de stropdas, ontdek de codificaties van de mannelijkheid. Met werk van onder anderen Raf Simons, Walter van Beirendonck, Xavier Delcour, Jean Paul Gaultier en Comme des garçons.
> Van 28 augustus 2020 tot 13 juni 2021, Mode & Kant Museum

Meet the Masters: Jan Van Eyck, Pieter Bruegel en Pieter Paul Rubens

De werken van de Vlaamse meesters Jan Van Eyck, Pieter Bruegel en Pieter Paul Rubens komen vanaf 27 augustus tot leven tijdens de interactieve tentoonstelling 'Meet the Masters' in het Dynastiepaleis aan de Kunstberg. Dankzij moderne videomapping-technieken en 360°-projecties kunnen de bezoekers de schilderijen van de Vlaamse meesters tot in detail beleven.
> Vanaf 27 augustus 2020, Dynastiepaleis

Juanjo Guarnido: De ateliergeheimen van een maestro

Juanjo Guarnido (1967) is een Spaans stripauteur en animator van tekenfilms. Voornamelijk bekend door de stripreeks 'Blacksad' - een dierenreeks met privédetective John Blacksad die zich afspeelt in het Amerika van de jaren 1950 - wist de auteur snel zowel binnen- als buitenland te veroveren met zijn talent. Van de eerste schetsen tot de uiteindelijke platen, deze tentoonstelling in het Belgische Stripcentrum geeft je een inkijk in de fascinerende wereld van een groot hedendaags auteur. Opgelet: vooraf reserveren is verplicht! Verlengd tot 16 mei 2021!
> Van 3 juni tot 16 mei 2021, Belgisch Stripcentrum

Eleni Petaloti & Leonidas Trampoukis: Standing Stones - Objects of Common Interest

Het Brussels designmuseum geeft carte blanche aan het collectief Objects of Common Interest, dat van februari tot september tentoonstelt in de museumhal. Deze installatie wordt het hedendaagse voorstel voor 2020 van een instelling die het design, zijn geschiedenis en creatief proces in vraag stelt. ‘Standing Stones’ van het Griekse duo Eleni Petaloti en Leonidas Trampoukis – Objects of Common Interest – focust op de link tussen design en kunst. Hun werk rond opblaasbare structuren opent een hedendaagse dialoog met de museumcollectie. Verlengd tot 29 augustus 2021!
> Van 21 februari tot 29 augustus 2021, ADAM Brussels Design Museum

IN DE RAND

Freddy Tsimba: Mabele eleki lola! De aarde, stralender dan het paradijs

Ter gelegenheid van de eerste tijdelijke tentoonstelling in het AfricaMuseum sinds de heropening in december 2018 nodigt het museum kunstenaar Freddy Tsimba (1967) uit Kinshasa uit voor een dialoog met de museumcollecties. De kunstenaar, die brons en recuperatiematerialen bewerkt, brengt hulde aan het werk van de klassieke smid en beeldhouwer. Tijdens deze bijzondere ontmoeting staan tweeëntwintig installaties van Freddy Tsimba oog in oog met dertig museumobjecten, waarvan het merendeel nog nooit vertoond is. De Congolese kunstenaar is onafhankelijk en geëngageerd, fervent aanhanger van de mensenrechten, heel in het bijzonder van de rechten van de meest kwetsbaren, moeders en kinderen. Hij toont de tragiek van de oorlog en geweld doorheen de tijd. Maar hij is ook de spreekbuis van de vrede en veerkracht.
> Tot 15 augustus 2021, AfrikaMuseum, Tervuren

Groepsexpo: Abstracte kunst in vogelvlucht

Museum van Elsene, 1965. Felix De Boeck komt van onder zijn kerktoren in Drogenbos, ruilt zijn boerenklompen in voor stadsschoenen en trekt naar dit museum, waar er een eerste retrospectieve wordt gewijd aan zijn oeuvre. Vijfenvijftig jaar later, weer onder de kerktoren van Drogenbos. Een 50-tal werken uit de rijke collectie van het Museum van Elsene komen naar het FeliXart Museum. Tot de collectie van het Museum van Elsene behoort ook 'De duif', die Felix De Boeck schilderde in 1927. Daarnaast is er eveneens werk te bewonderen van onder anderen Rik Wouters, Jean Brusselmans, Jef Verheyen, Marc Mendelson, Ann Veronica Janssens, Marie-Jo Lafontaine en Marthe Wéry. Een aanrader! Verlengd tot 2 januari 2022!
> Van 13 juni 2020 tot 2 januari 2022, FeliXart Museum

KUNST OP KOMST

Mathieu Pernot: Something is Happening

Mathieu Pernot (1970, Fréjus) is een Franse fotograaf. Zijn expo in het Joods Museum van België vertrekt van het eiland Lesbos in het jaar 2020. Dit eiland in de Egeïsche Zee, op enkele kilometers van de Turkse kust, heeft in 2020 een opeenvolging van crises doorgemaakt. Pernot bevraagt met zijn foto's van het eiland en de vluchtelingen niet alleen de thema's die de lange geschiedenis van de Joodse gemeenschappen weerspiegelen zoals ballingschap, geweld en solidariteit, maar stelt ook zijn eigen praktijk in vraag door een meerstemmig verhaal te ontwikkelen dat beelden bevat die door de migranten zelf zijn gemaakt.
> Van 19 mei tot 19 september 2021, Joods Museum van België

Jacques Moeschal: Architecture Sculptures

Als leerling aan de Académie Royale des Beaux-Arts in Brussel raakte de Belgische architect en beeldhouwer Jacques Moeschal (1913-2004) al snel gefascineerd door de sculpturale mogelijkheden van beton. In het kielzog van de democratisering in het naoorlogse België staat Moeschal bij het grote publiek vooral bekend om zijn monumentale beeldhouwwerken die integraal deel uitmaken van het autosnelwegennetwerk. Aan de hand van plannen, filmfragmenten, maquettes en interventies van hedendaagse kunstenaars zal de expo dieper inzoomen op de relatie tussen kunst en architectuur in het onderbelichte werk van Moeschal.
> Van 19 mei tot 21 juli 2021, BOZAR

Dominique Goblet: Oostende

De Belgische kunstenaar, illustrator en pionier van de graphic novel Dominique Goblet (1967, Brussel) woont en werkt in Brussel. Haar werk is experimenteel, gevarieerd van stijl, poëtisch en dikwijls autobiografisch. In het BELvue Museum stelt ze een vijftigtal gouaches tentoon met zeegezichten en landschappen van oude Ardense bossen. Ze kwamen tot stand sinds de eerste lockdown in haar atelier te Oostende. Een expo in het kader van het Picture Festival (29 mei tot 6 juni 2021).
> Van 29 mei tot 20 juni 2021, BELvue Museum

STREET ART

Het Street Art Parcours in één muisklik

De Stad Brussel bedacht een nieuwe website die een mooi overzicht biedt van het Street Art Parcours in Brussel. Alle Street Art-projecten die door de Schepen van Cultuur werden opgestart, zijn er terug te vinden. Ook de werken die spontaan op de muren van de hoofdstad verschenen, worden opgelijst. De website gidst bezoekers door de Stad Brussel (en dus niet door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest) in functie van hun voorkeuren op het vlak van Street Art én houdt hen op de hoogte van nieuwe realisaties.
> Klik hier voor meer info.

KUNSTBEURZEN

Elke galerie met naam en faam neemt jaarlijks deel aan minstens enkele kunstbeurzen in binnen- en buitenland, dit wil zeggen als ze tenminste voor deelname geselecteerd worden door strenge selectiecommissies. Om slechts een aantal van de grootste en belangrijkste kunstbeurzen ter wereld te noemen: Art Basel, FIAC Paris, Frieze London, The Armory Show New York en Abu Dhabi Art Fair. Ook in ons land, en dan vooral in Brussel, vinden jaarlijks tal van beurzen plaats, de ene al wat grootschaliger en belangrijker dan de andere. In deze rubriek lijsten wij heel het jaar door kunstbeurzen op die in Brussel plaatsvinden. Van het bescheiden Affordable Art Fair (kunstwerken van 60 tot 6.000 euro) tot Art Brussels.
> Klik hier voor meer info.

MEER TIPS!

Voor een overzicht van de musea en kunstencentra verwijzen we je graag naar onze pagina Musea in Brussel.
Wie op de hoogte wil blijven van wat leeft in de wereld van de hedendaagse kunst, verkent ook onze pagina Galeries in Brussel.