Expo's in Brussel

tijdelijke tentoonstellingen in musea en kunstencentra

Verschillende Brusselse musea bieden, naast hun vaste collectie, tijdelijke tentoonstellingen aan die liefhebbers van heinde en ver naar de Europese hoofdstad lokken. Ook Brusselse kunstencentra dragen hun steentje bij. Het aanbod is immens en uiterst gevarieerd. UiT in Brussel presenteert een uitgelezen selectie.

LOPENDE TENTOONSTELLINGEN

Els Dietvorst: This Is What You Came For I & II

BelgianArtPrize 2021-laureaat Els Dietvorst (1964, Kapellen) is beeldend kunstenaar en filmmaker die sinds 12 jaar woont en werkt in Zuidoost-Ierland. Dialoog, experiment en intuïtie zijn terugkerende strategieën in haar werk. Sinds de jaren negentig fascineren maatschappelijke vraagstukken als migratie, racisme en klimaatverandering haar. Ze onderzoekt de menselijke conditie, wat in haar oeuvre resulteert in thema's als leven en dood, angst, vervreemding en verlangen. Een mix van sculptuur, installatie, video en performance laat je kennismaken met het universum van Els Dietvorst, waarin ze altijd op zoek is naar verbindingen met mensen en plekken creëert voor ontmoetingen.
> Van 28 april tot 2 oktober 2022, CENTRALE for contemporary art
> Van 28 april tot 21 juli 2022, BOZAR

Le Logis-Floréal: Een coöperatief project

Exact 100 jaar geleden duiken in België de eerste tuinwijken op. Een eeuw later rijst de vraag of hun filosofie van collectief en coöperatief wonen oplossingen kan aanreiken voor de huidige huisvestingscrisis. Met een tentoonstelling en een colloquium geeft CIVA een aanzet tot antwoord.
> Van 25 maart tot 26 juni 2022, CIVA

Kasper Bosmans: Husbandry

De Belgische kunstenaar Kasper Bosmans (1990, Lommel) is geïntrigeerd door de mogelijkheden van uiteenlopende technieken en materialen. De expo in WIELS bevat meerdere nieuwe werken in brons, email, glas en zand. De ambitieuze en speelse tentoonstelling toont de volle breedte van Bosmans' werk, waarbij humor en originaliteit niet ontbreken. 'Husbandry' is een term die landbouw en veeteelt omvat. De zorg voor dieren en het 'in cultuur brengen' van gewassen bevinden zich op het snijvlak van natuur en cultuur; zowel goed natuurbeheer als de zorg voor het huishouden vallen eronder. Bosmans' referenties zijn vaak huiselijk; hij is met name geïnteresseerd in de geschiedenis 'gezien vanuit de keuken'. Bosmans over zijn werk: 'Ik probeer visuele oplossingen te vinden voor onverteerbare verhalen.'
> Van 25 februari tot 31 juli 2022, WIELS

Groepsexpo: View from my window

De Facebookgroep met 3 miljoen leden 'View from my window' werd in maart 2020 opgestart door de Belgische Barbara Duriau en verzamelt de uitzichten en getuigenissen, zowel intiem als collectief, van mensen in lockdown over de hele wereld. Het Atomium brengt vanaf 24 maart de tijdelijke tentoonstelling 'View from my window' een selectie samen van meer dan 400 foto's uit de honderdduizenden beelden van deze Belgische success story met wereldwijde uitstraling.
> Van 24 maart tot 29 mei 2022, Atomium

Strips uit het Louvre

De tentoonstelling 'Strips uit het Louvre', te zien in het Stripmuseum, nodigt haar bezoekers uit het Louvre te herontdekken door de ogen van twintig stripauteurs. Door in te zoomen op elk van hun invalshoeken en op de aangesneden thema's toont de tentoonstelling hoe deze culturele trekpleister en zijn collecties hen inspireerde tot een waaier aan sterke verhalen en gedachten over Kunst en de creatie.
> Van 25 februari tot 11 september 2022, Stripmuseum

Huguette Caland: Tête-à-Tête

De Libanese kunstenaar Huguette Caland (1931-2019), geboren en overleden in Beiroet, was schilder, beeldhouwer en modeontwerper die bekendstond om haar erotische abstracte schilderijen en lichaamslandschappen. 'Tête-à-Tête' biedt een overzicht van het werk van de non-conformistische en exuberante kunstenaar en haar kijk op het leven en de kunst. De expo brengt een hommage aan de manier waarop Caland traditionele representaties van seksualiteit, lichamelijkheid en verlangen ombuigt zonder zich iets aan beperkingen en conventies gelegen te laten liggen. De expo overspant een carrière van een halve eeuw en omvat ruim honderd werken op papier en doek, naast kaftans, sculpturen en notitieboekjes.
> Van 25 februari tot 12 juni 2022, WIELS

Rinus Van de Velde: Inner Travels

Via diverse media die variëren van tekening tot sculptuur, installatie en film, creëert Rinus Van de Velde (1983, Leuven) een parallel universum waar elementen uit de realiteit en de verbeelding samensmelten tot een unieke vorm van visuele storytelling. De tentoonstelling - in het kader van Europalia: Trains & Tracks - focust op een circulair verhaal van vertrekken en terugkeren naar huis, met de trein als metafoor voor de reis, en toont in première Van de Veldes nieuwe film, samen met een overzicht van hoofdzakelijk recente werken. Het geheel wordt geconfronteerd met een selectie werken van moderne en hedendaagse kunstenaars zoals Pierre Bonnard, Joseph Cornell, Fischli/Weiss, Joan Mitchell, Claude Monet, Monster Chetwynd, Laure Prouvost, Josephine Troller, Jean Tinguely en anderen.
> Van 18 februari tot 15 mei 2022, BOZAR

Fred Sandback

Fondation CAB presenteert een solotentoonstelling met sculpturen en reliëfs van de gerenommeerde Amerikaanse kunstenaar Fred Sandback (1943-2003). De tentoonstelling omvat kunstwerken die in historische expo's te zien waren, samen met andere, nooit eerder getoonde sculpturen. Ze schetst een beeld van de verschillende periodes in het oeuvre van de kunstenaar, met lineaire sculpturen en acrylgaren, elastisch koord en stalen staven.
> Nog tot 25 juni 2022, Fondation CAB

MIMA Reload

Het Millennium Iconoclast Museum of Art openbaart zich door haar permanente collectie tentoon te stellen. Elk van de werken is een toegangspoort tot de wereld van een kunstenaar of tot de herinnering aan een tentoonstelling. Verzameld door het MIMA, geven zij een beeld van de hedendaagse schepping, van de creatieve geest van de tijd, van een 'Zeitgeist' van het Millenium. De werken op de eerste verdieping zijn gemaakt door kunstenaars die hier niet exposeerden. De meesten zijn aangekocht voor de opening van MIMA in 2016. De werken op de tweede verdieping zijn als speelgoed achtergelaten door de kunstenaars die in het MIMA tentoongesteld hebben. De installatie op de derde verdieping verbeeldt de erfenis die het MIMA zou nalaten als het in 2027 zou sluiten.
> Van 4 februari tot 29 mei 2022, MIMA

Magical Theatres

Papiertheater, miniatuurtheater, tafeltheater, … ooit was het een bron van vermaak voor jong en oud. Nu is het amper nog gekend. De tentoonstelling 'Magical Theatres' laat de magische wereld van deze kleine theaters met hun kleurrijke decors en papieren acteurs herleven. De Hallepoort opent de deuren naar een wereld vol verhalen: van de drama’s van Shakespeare tot de sprookjes van de gebroeders Grimm. Deze bijna 200 jaar oude kunstwerkjes weerspiegelen de grandeur van de Europese theaterscènes en geven inzicht in de intieme leefwereld van 19de-eeuwse gezinnen.
> Van 1 december 2021 tot 4 december 2022, Hallepoort Museum

Before Time Began - Aboriginal kunst uit Australië

'Before Time Began’ dompelt je onder in de kunst van de Australische Aboriginals en de mysteries die er omheen hangen. Aan de hand van een selectie schilderijen, werken op boombast, installaties en beeldhouwwerken ontdek je dat het concept van Droomtijd een essentiële rol speelt in de cultuur van deze oudste beschaving ter wereld. Een uitzonderlijke tentoonstelling die je absoluut niet mag missen!
> Nog tot 29 mei 2022, Museum Kunst en Geschiedenis

Groepsexpo: Brussels Touch

Deze bijzondere tentoonstelling nodigt je uit om de invloed van Brussel op de hedendaagse mode te ontdekken, van de jaren tachtig tot vandaag. Ze toont de kenmerken van deze Brusselse mode of beter gezegd dit “Brusselse karakter”, door werken van Jean-Paul Knott, Olivier Theyskens, Anthony Vaccarello, Marine Serre, Cédric Charlier, Annemie Verbeke, Jean-Paul Lespagnard, Ester Manas en vele anderen.
> Van 27 augustus 2021 tot 15 mei 2022, Mode & Kant Museum

IN DE RAND

Groepsexpo: Van privé naar publiek

Met de tentoonstelling 'Van privé naar publiek' onderzoekt het FeliXart Museum in Drogenbos de privé-kunstverzameling van de Belgische kunstenaar en mecenas Thomas Neirynck (1924-2010), die publiek werd dankzij een schenking aan de Koning Boudewijnstichting. Het levenswerk van een mecenas, dat een subjectieve kijk geeft op abstracte kunst uit de tweede helft van de twintigste eeuw, met bijzondere aandacht voor de Jonge Belgische Schilderkunst en CoBrA, twee kunststromingen waarmee de Belgische kunstenaars internationale bekendheid verwierven.
> Vanaf 3 februari 2022, FeliXart Museum, Drogenbos

Rirkrit Tiravanija: Another Sunny Afternoon

De Thaise kunstenaar Rirkrit Tiravanija (1961, Buenos Aires) woont en werkt in Berlijn, New York en Chiangmai, Thailand. Rirkrit is een internationaal gerenommeerde kunstenaar, gekend voor zijn sociaal geëngageerd werk. Hij maakt de toeschouwer vaak onderdeel van zijn creatie, zowel van het kunstwerk zels als van het tot stand komen ervan. Eén van zijn typische kenmerken is het tonen van kunstwerken buiten een museale context, in een sociale, interactieve omgeving waarin net deze interactie tussen participanten het kunstwerk wordt.
> Van 18 februari tot 1 mei 2022, CC Strombeek

STREET ART

Het Street Art Parcours in één muisklik

De Stad Brussel bedacht een nieuwe website die een mooi overzicht biedt van het Street Art Parcours in Brussel. Alle Street Art-projecten die door de Schepen van Cultuur werden opgestart, zijn er terug te vinden. Ook de werken die spontaan op de muren van de hoofdstad verschenen, worden opgelijst. De website gidst bezoekers door de Stad Brussel (en dus niet door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest) in functie van hun voorkeuren op het vlak van Street Art én houdt hen op de hoogte van nieuwe realisaties.
> Klik hier voor meer info.

KUNSTBEURZEN

Elke galerie met naam en faam neemt jaarlijks deel aan minstens enkele kunstbeurzen in binnen- en buitenland, dit wil zeggen als ze tenminste voor deelname geselecteerd worden door strenge selectiecommissies. Om slechts een aantal van de grootste en belangrijkste kunstbeurzen ter wereld te noemen: Art Basel, FIAC Paris, Frieze London, The Armory Show New York en Abu Dhabi Art Fair. Ook in ons land, en dan vooral in Brussel, vinden jaarlijks tal van beurzen plaats, de ene al wat grootschaliger en belangrijker dan de andere. In deze rubriek lijsten wij heel het jaar door kunstbeurzen op die in Brussel plaatsvinden. Van het bescheiden Affordable Art Fair (kunstwerken van 60 tot 6.000 euro) tot Art Brussels.
> Klik hier voor meer info.

MEER TIPS!

Voor een overzicht van de musea en kunstencentra verwijzen we je graag naar onze pagina Musea in Brussel.
Wie op de hoogte wil blijven van wat leeft in de wereld van de hedendaagse kunst, verkent ook onze pagina Galeries in Brussel.