Galeries in Brussel

Sommige mensen zijn fervente museumbezoekers, toch zetten ze geen stap in een kunstgalerie. Nochtans tonen galeries het nieuwste van het nieuwste en galeriehouders zijn doorgaans erg vriendelijke mensen. In tegenstelling tot musea hoef je er bovendien geen toegangsgeld te betalen. UiTinBrussel zet regelmatig enkele galeries voor je in de kijker. Kijk uit je doppen!

IN DE KIJKER

René Heyvaert

Met een carrière als architect en nadien als kunstenaar was René Heyvaert niet alleen werkzaam in verschillende disciplines, ook zijn artistieke praktijk was veelzijdig. Zo werkte hij met tekeningen, maakte hij foto’s, mail art, sculpturen uit de meest uiteenlopende materialen, publicaties en nam hij deel aan performances. Maar het is vooral zijn werk met gevonden, alledaagse voorwerpen dat de in Gent geboren kunstenaar op de kaart heeft gezet als experimenteel kunstenaar. Met kleine, poëtische ingrepen haalde Heyvaert objecten uit hun context en nam hij hun oorspronkelijke functie volledig weg. Een goed voorbeeld daarvan zien we terug bij de vork met afgezaagde tanden en de gespleten soeplepel, werken die Heyvaert eind jaren ’70 maakte.
> Van 17 november 2018 tot 2 februari 2019, galerie c-l-e-a-r-i-n-g

ACTUELE TENTOONSTELLINGEN

Johan De Wilde: Fernand

De Belgische kunstenaar Johan De Wilde (Zele, 1964) woont en werkt in Gent. De Wilde maakt tekeningen over de grote en kleine bewegingen die zijn leven kruisen. Het zijn subtiele fijne pareltjes die enige moeite van de kijker vragen. "Mijn geduldige, trage manier van werken", zegt hij zelf, "de duizenden lijnen die ik trek, kan je zien als een poging tot inventarisering van de dingen die mij omringen. Die werken elkaar in de hand, want die trage manier van werken zorgt ervoor dat gedachten en beelden de tijd krijgen om zich een weg te banen en uit te monden in een beeldend verslag daarvan in de vorm van een tekening. De tekening nodigt dan weer uit daar andere beelden bij te vormen."
> Van 13 januari tot 2 maart 2019, Hopstreet Gallery

Marie José Burki: Exposure - Dusk

Fotografie, neon, tekst en video zijn de uitverkoren instrumenten van Marie José Burki. Door middel van visuele instrumenten tracht haar werk steeds nieuwe banden tot stand te brengen tussen vaste en bewegende beelden, die onophoudelijk onze perceptie van de realiteit in vraag stellen, in een wereld die verzadigd is van beelden. Wachten en luiheid zijn geliefkoosde situaties van de kunstenares, de camera filmt lusteloze lichamen in de intimiteit van een salon of een hotelkamer. De verhaallijn is haast compleet afwezig, het draait hier vooral om een beschrijving die speelt met de beeldende en literaire codes, en zo de verhouding tot de pose in het beeld in vraag stelt, alsook de noties van duur, ruimte en perceptie.
> Van 12 januari tot 16 februari 2019, Galerie Albert Baronian

Sanam Khatibi: The Murders or the Green River

De Iraanse kunstenares Sanam Khatibi (1979), een autodidacte, woont en werkt in Brussel. Haar werk bestaat uit schilderijen, borduur- en tapijtwerken en sculpturen. De thema's die ze behandelt, verwijzen naar de primaire instincten van de mens, de dierlijke natuur, de dynamiek tussen man en vrouw, de machtsbalans tussen beide seksen, overheersing en onderwerping, en angst en verlangen. De mensen en dieren in Khatibi's werk volgen hun impulsen in verleidelijke, exotische landschappen. Ze gedragen zich tweeslachtig in hun relatie tot macht, geweld, sensualiteit en elkaar.
> Van 12 januari tot 23 februari 2019, Rodolphe Janssen Gallery

Nicolás Lamas: Archeology of Darkness

De Gentse kunstenaar Nicolás Lamas (Peru, 1980) toont objecten die op het eerste gezicht niets gemeen hebben in vindingrijke, conceptuele en aantrekkelijke installaties, die voor elke tentoonstelling uniek afgestemd zijn. Zijn prikkelende associaties ontlokken aan de bezoeker een nieuwsgierige glimlach, maar werpen ook pertinente vragen op over objecten die het menselijk bestaan vorm geven.
> Van 11 januari tot 9 februari, Galerie Meessen De Clercq

Wyatt Kahn

De Amerikaanse kunstenaar Wyatt Kahn (New York, 1983) woont en werkt in New York. Kahn is vooral bekend om zijn doorgedreven onderzoek naar de visuele en ruimtelijke relatie tussen schilderijen en sculpturen. Hij brengt dat onderzoek tot stand door gefiguurzaagde houten vormen beurtelings te bekleden met kleurloos linnen en met lood. Deze beklede vormen bevestigt hij vervolgens op doek of paneel in constellaties die nu eens herkenbare en dan weer abstracte 'figuren' laten zien.
> Van 11 januari tot 16 februari 2019, Galerie Xavier Hufkens

Sam McKinniss: Neverland

De Amerikaanse kunstschilder Sam McKinniss (1958) woont en werkt in Brooklyn, NY, NY. Hij schildert zowel abstract als figuratief. Voor zijn figuratieve doeken baseert hij zich op eigen en andermans foto's. Tot zijn onderwerpen behoren mannelijke naakten, bloemenstillevens en beelden uit de populaire cultuur, zoals portretten van bekende zangers (Michael Jackson, Prince) en van acteurs (Winona Ryder, Michelle Pfeiffer). Stilistisch leunen deze werken aan bij de barok, het maniërisme en het abstract-expressionisme. Zijn abstracte doeken zijn uitgevoerd in diverse grijstinten. 'Neverland' is McKinniss' eerste solotentoonstelling bij Almine Rech.
> Van 10 januari tot 28 februari 2019, Almine Rech Gallery

Jan van Imschoot: Amore Dormiente

Jan van Imschoot (Gent, 1963) woont en werkt in Frankrijk sinds 2013. Zijn verkenning van de mogelijkheden die schilderkunst biedt resulteert in een oeuvre dat zijn kracht ontleent aan kritische en dramatische thema's, en dat verwijzingen bevat naar tal van kunstenaars, van Tintoretto tot Luc Tuymans en van Goya tot Matisse. Van Imschoots werk graaft diep in een aantal terugkerende motieven zoals vrijheid, censuur en het geweld dat voortvloeit uit politieke en ideologische systemen.
> Van 10 januari tot 23 februari 2019, Galerie Templon

Josep Grau-Garriga

De Spaanse kunstenaar Josep Grau-Garriga (1929-2011) woonde en werkte in Spanje en Frankrijk. Hij stelde nooit eerder solo tentoon in België, tot nu. Galerie Nathalie Obadia toont een retrospectief overzicht van zijn tapijten - het resultaat van 40 jaar kunstenaarschap. In die periode ontwikkelde Grau-Garriga niet alleen een volstrekt eigen visuele taal, maar zorgde hij tevens voor een revolutie in de hedendaagse tapijtweefkunst. Daarnaast is er ook een serie tekeningen van de Catalaanse meester te zien, een minder bekend aspect van hem. Beide disciplines - tapijtweefkunst en tekeningen - bevruchtten en voedden elkaar. Een unieke gelegenheid om het werk van deze bekende kunstenaar te bekijken!
> Van 9 januari tot 16 februari 2019, Galerie Nathalie Obadia

Jakub Nepras

De Tsjechische kunstenaar Jakub Nepras (Praag, 1981) woont en werkt in Praag. Hij werkt met nieuwe media en creëert videosculpturen. Bij een eerste aanblik doen zijn werken je versteld staan. Wat beweegt er, wat licht er op, wat gloeit daar? Zijn het beelden? En zo ja, hoe komen ze dan tot stand? Nepras' sculpturen lijken op het eerste gezicht geen enkel materieel houvast te hebben. Ze zien er veelgelaagd uit, maar wat precies veroorzaakt dat gevoel? De indruk van onstoffelijkheid van zijn beelden is erg belangrijk voor Nepras. Hij bereikt dit resultaat door videocollages te maken waarbij verschillende beelden over elkaar worden gelegd en geprojecteerd op bijvoorbeeld een doorzichtig gordijn van plexiglas. Daardoor lijken de beelden, begeleid door allerlei geluiden en conversaties, als het ware door de ruimte te zweven. Het resultaat is nooit minder dan fascinerend!
> Van 1 december 2018 tot 19 januari 2019, Galerie Waldburger Wouters

Jacques Villeglé: Les murs ont la parole

De Franse kunstenaar en 'affichiste' Jacques Villeglé (Quimper, 1926) is vooral bekend van zijn kleurrijke verscheurde collages samengesteld uit posters en advertenties. In zijn werk focust hij op het anonieme en op de marginale restanten van de beschaving. Van 1960 tot 1970 maakte hij deel uit van het Nouveau Réalisme - een kunstgroep waarvan de leden naar nieuwe manieren zochten op de werkelijkheid weer te geven. Tot de groep behoorden onder anderen kunstenaars als Yves Klein, Arman, Martial Raysse, Jean Tinguely en de kunstcriticus Pierre Restany. Galerie Patrick Derom exposeert momenteel een overzicht van Villeglé's carrière in meer dan 40 werken.
> Van 21 november 2018 tot 9 februari 2019, Patrick Derom Gallery

Nathalie Du Pasquier: No Turning Here!

De Franse beeldend kunstenaar Nathalie Du Pasquier (Bordeaux, 1957) was medeoprichter en lid van de Memphis Group, een Italiaanse design- en architectuurgroep opgericht op initiatief van de architect en ontwerper Ettore Sottsass in 1980. De leden van deze groep ontwierpen postmoderne meubelen en objecten in keramiek, glas en metaal. Vandaag bedenkt en ontwerpt Du Pasquier nog steeds kleurrijke decoratieve patronen voor textiel, tapijten, kleren, lakens en ander beddengoed. Daarnaast legt ze zich sinds 1985 op de abstracte schilderkunst toe. Ze schildert minimalistische stillevens die focussen op vorm en kleur. Voor elk schilderij maakt ze vooraf een abstracte sculptuur die ze als voorstudies beschouwt. Du Pasquier stelt haar werk wereldwijd tentoon.
> Van 9 november 2018 tot 19 januari 2019, Galerie Greta Meert

KUNST OP KOMST

Gavin Turk: En oeuf

De Britse kunstenaar Gavin Turk (1967) wordt beschouwd als een van de 'Young British Artists', samen met onder meer Damien Hirst, Tracey Emin en Sarah Lucas. In zijn oeuvre behandelt hij thema's als authenticiteit en identiteit, en is hij begaan met debatten over de 'mythe' van de kunstenaar en het 'auteurschap' van een kunstwerk. Turks werk bij Maruani Mercier staat in het teken van het ei en de eivorm. Het ei is het begin en het einde van alles. De kunstenaar verkent er alle 'kanten' van en werkt zijn ideeën uit in werken die gevoel voor esthetica koppelen aan intellectuele diepgang.
> Van 18 januari tot 16 februari 2019, Galerie Maruani Mercier 

Guo Fengyi

De Chinese kunstenares Guo Fengyi (1942-2010) wordt geprezen als een van de belangrijkste figuren in de geschiedenis van Outsider Art. Haar kunst kenmerkt zich door vele fijne spookachtige lijntekeningen van draken, feniksen en gezichten, soms met elkaar verweven. Ze zijn lachend en sereen of juist angstaanjagend en monsterlijk. Fungyi gebruikte Oost-Indische inkt en kwast.
> Van 23 januari tot 9 maart 2019, Gladstone Gallery

Robert Mangold

De Amerikaanse schilder Robert Mangold (1937) woont en werkt in Washingtonwille, New York. Zijn werk behoort tot het minimalisme, een stroming die zich afzette tegen het abstract expressionisme. Met meetkundige precisie onderzoekt Mangold de verhoudingen tussen vorm, lijn en kleur. Toch oogt zijn werk licht en speels en meer intuïtief van karakter dan dat van de meeste minimalisten uit de jaren 60 en 70 van de 20ste eeuw. Zijn gebruik van warme kleuren als oker en olijfgroen bezorgt hem een aparte plaats in deze richting.
> Van 8 februari tot 6 april 2019, Galerie Greta Meert

MEER TIPS!

De tentoonstellingen die in de musea plaatsvinden ontdek je in onze Expo pagina. 
Voor een overzicht van de musea verwijzen we je graag naar onze museumpagina.