Galeries in Brussel

Sommige mensen zijn fervente museumbezoekers. Er gaat geen zondag voorbij of ze doen een museum aan. Kunstgaleries laten ze daarbij links liggen. Nochtans tonen galeries het nieuwste van het nieuwste en galeriehouders zijn doorgaans erg vriendelijke mensen. In tegenstelling tot musea hoef je er bovendien geen toegangsgeld te betalen. UiTinBrussel zet regelmatig enkele galeries voor je in de kijker.

ACTUELE TENTOONSTELLINGEN

Groepsexpo: Cinq femmes. Cinq tempéraments. Un pentacle

Galerie La Patinoire Royale legt zich toe op het in kaart brengen van de naoorlogse Belgische abstracte kunst. Deze keer richt ze de focus op vijf vrouwelijke kunstenaars: Berthe Dubail, Francine Holley, Antonia Lambelé, Gisèle Van Lange en Marthe Wéry. Vijf verschillende temperamenten, vijf artistieke visies: van de minimalistische verleiding van Wéry en de constructivistische zoetheid van Lambelé over de primitivistische kracht van Holley tot de stille abstractie van Dubail en de gestuele lyriek van Van Lange.
> Tot 7 november 2020, Galerie La Patinoire Royale

Ilan Weiss: Marines

De Mexicaanse fotograaf Ilan Weiss (1982) woont en werkt sinds 2006 in Brussel. Weiss is vooral geïnteresseerd in de manier waarop massamedia beelden gebruiken om er onze perceptie van de realiteit mee te manipuleren. Als tegenreactie exploiteert Weiss in zijn werk het bedrieglijke karakter van fotografische beelden om er een diepere waarheid mee te onthullen. Bij Pinguin Space stelt hij momenteel werken tentoon die balanceren op de grens van foto en inkttekening. Ze zijn het resultaat van langdurige experimenten die uiteindelijk leidden tot een uniek procedé dat door Weiss op punt is gesteld. Wie manipuleert hier wie?
> Van 16 oktober tot 7 november 2020, Penguin Space

Alexandre Lenoir: Sur le fil | On the Edge

De schilderijen van de Frans-Caribische kunstenaar Alexandre Lenoir (1992), die woont en werkt in Parijs, hebben de verleidingskracht van zure snoepjes. De doorschijnende helderheid van de werken biedt tegenwicht aan de verschuiving van de kleurenspectrums, de grove textuur en nimmer gedetailleerde silhouetten. Dit realisme doet denken aan het werk van tal van twintigste-eeuwse schilders, van Peter Doig tot Adrian Ghenie en Daniel Richter. Toch klopt deze eerste indruk niet helemaal. Het beeld bestaat uit meerdere lagen, bezaaid met kleine verftoetsen met scherp afgetekende randen die op pixels lijken. Sommige delen van het beeld zijn uiterst gedefinieerd, terwijl andere aan elke controle lijken te ontsnappen.
> Van 15 oktober tot 19 december 2020, Almine Rech Gallery

Jill Mulleady: Decline & Glory

De Uruguyaanse kunstenares Jill Mulleady (1980, Montevido) woont en werkt in Los Angeles. Haar artistieke praktijk pendelt tussen nauwkeurige observaties van de alledaagse werkelijkheid en doorwrochte doeken van verbeelde werelden. Referenties naar historische schilderkunst gaan hand in hand met beelden die Mulleady ontleent aan zowel de populaire cultuur als haar persoonlijk leven. Zo nodigt ze de beschouwer uit om van het ene tijdperk naar het andere te fladderen.
> Van 9 oktober tot 14 november 2020, Gladstone Gallery

Jean Goovaerts: 15 jaar around de la Senne

De Brusselse illustrator Jean Goovaerts (1973) geniet internationale bekendheid als huisontwerper van de Brasserie de la Senne. In bijna elk Brussels café, en van Boston tot Tokio, drinkt men de ambachtelijke bieren waarvoor hij het etiket ontwierp. Maar Goovaerts is vooral een rasechte Brusselaar, die al zijn ontwerpen doorspekt met lokaal erfgoed. De expo in Grafik wordt zijn allereerste persoonlijke tentoonstelling sinds zijn debuut in 2005.
> Van 3 oktober tot 15 november 2020, Galerie Grafik

Marcin Dudek: Slash & Burn I

De Poolse kunstenaar Marcin Dudek (1979, Krakau) woont en werkt in Brussel. In zijn vierde expo bij Harlan Levey Projects zet Dudek zijn autobiografische zoektocht verder naar de underground hooligancultuur in het voetbalmilieu, waar hij vroeger deel van uitmaakte. Hij hergroepeert daartoe de belangrijkste elementen van zijn artistieke praktijk: sculptuur, collage en performance. Zijn nieuwe tentoonstelling toont slechts twee nieuwe werken en één monumentale installatie, 'Akumulator'. Deze bestaat uit een combinatie van architectuur en objecten uit Dudeks jeugd die samen een kamer vormen. De kamer verwijst naar de kelders die in Dudeks jeugd door jongeren gebruikt werden om er fitnesstoestellen te maken van gerecupereerde materialen. Dudeks werk getuigt van een indrukwekkende mix van rigoureus vakmanschap en conceptueel denken. Niet slecht voor een voormalige hooligan!
> Van 3 september tot 12 december 2020, Harlan Levey Projects

Abdelkamer Benchamma

De Franse kunstenaar Abdelkader Benchamma (1975, Mazamet) woont en werkt in Parijs en Montpellier. De kunstenaar is bekend geworden door zijn zwarte inkttekeningen, in situ en vaak efemeer, die tentoonstellingsruimten in dialoog brengen en tranformeren tot vreemde en uitgestrekte landschappen, zowel fysiek als mentaal, doorkruist door zowel subtiele als chaotische energieën. Voor de tentoonstelling 'Signes' stelt de kunstenaar een nieuwe set tekeningen en schilderijen op papier voor waarin hij geïnteresseerd is in de verbeelding van wonderen en onze overtuigingen, van de oude mythologie tot het digitale tijdperk. Door de poëzie van de tekening krijgen deze thema's uit de folklore hun ongrijpbare karakter terug, de magie en het mysterie die ze in de loop van de geschiedenis zijn ontnomen.
> Van 3 september tot 24 oktober 2020, Galerie Templon

Tom Poelmans: Het einde der tijden

De Belgische kunstenaar Tom Poelmans (1984, Duffel) woont en werkt in Antwerpen. Hij heeft naam gemaakt met zijn abstracte composities, materieschilderijen waarvan de verschillende stappen in het creatieproces onmogelijk te achterhalen zijn. Hij keert zijn rug naar deze plastische virtuositeit en naar de lokroep van het gemak om zich uitsluitend toe te leggen op de realisatie van een werk waarin de tekening centraal staat. Poelmans koppelt dit plastische zoeken aan een kinderlijke nostalgie waaruit een reeks schilderijen en werken op papier ontstaat. Hierin lopen de meest subtiele vondsten uit de kunstgeschiedenis over in de minst creatieve iconen, zoals de figuurtjes van Disney of Marvel.
> Van 3 september tot 24 oktober 2020, Rodolphe Janssen Gallery

Tinus Vermeersch: Hide

De Belgische kunstenaar Tinus Vermeersch (1976, Kortrijk) woont en werkt in Roeselare. Hij creëert zijn eigen surrealistische universum - een mysterieuze microkosmos - aan de hand van tekeningen, schilderijen, beeldhouwwerken en keramiek. Zowel de materialen die Vermeersch gebruikt als zijn beeldtaal herinneren ons aan verloren tijden. De figuren in zijn werken kunnen zo een schilderij van Jeroen Bosch binnenwandelen. Hij noemt deze figuren ook wel 'Tegumen', wat in het Latijn zoveel als 'bedekking' of 'bescherming' betekent. Vermeersch heeft een grote affiniteit met ambachtelijke technieken. Hij schildert met tempera - die hij veelal zelf mengt - en brengt zijn tekeningen steeds zeer gelaagd aan met inkt. Tinus Vermeersch is de telg van een kunstenaarsdynastie. Zijn grootvader was de bekende, internationaal vermaarde beeldhouwer en schilder José Vermeersch. Zijn vader Rik is tekenaar, schilder en beeldhouwer en zijn broers Robin en Pieter zijn eveneens schilders.
> Van 29 augustus tot 24 oktober 2020, Hopstreet Gallery

KUNST OP KOMST

Jan Van Imschoot: Le bouillon de onze heures

De Belgische kunstenaar Jan Van Imschoot (1963, Gent) woont en werkt in Frankrijk sinds 2013. In zijn nieuwe expo interesseert Van Imschoot zich voor de schilderkunst van de Nederlandse zeventiende-eeuwse Gouden Eeuw. De kunstenaar koos ervoor te putten uit het stille universum van een van de meesters van het genre: Willem Claeszoon Heda. Maar ook andere Hollandse meesters, René Magritte, René Daniëls en Marcel Broodthaers inspireerden hem. Zo eert Van Imschoot de traditie van de figuratieve schilderkunst, zij het steeds met een dubbelzinnige twist.
> Van 29 oktober tot 19 december 2020, Galerie Templon

Mitja Tusek: Complementary Colors

De Zwitserse kunstenaar Mitja Tusek (1961, Maribor, Slovenië) woont en werkt in Brussel. Tusek verkent in zijn artistieke praktijk de verschillende facetten van de schilderkunst en blaast nieuw leven in picturale genres als het landschap en de portretkunst.
> Van 29 oktober tot 19 december 2020, Galerie Baronian Xippas

Saint Clair Cemin: All about Woman

De Braziliaanse beeldhouwer Saint Clair Cemin (1951, Cruz Alta) woont en werkt in Brooklyn, NY, en in Beijing, China. Cemin heeft kunst altijd gezien als een natuurlijk middel om te experimenteren. Voor zijn sculpturen gebruikt hij verschillende stijlen, technieken en materialen. Zijn inspiratie haalt hij uit de filosofie, literatuur, poëzie, wetenschap en kunstgeschiedenis. Zijn werken, die in een voortdurende staat van metamorfose lijken te verkeren, zijn noch abstract noch figuratief, eerder antropomorf. Ze roepen zowel planten en seksuele vormen als moleculaire structuren op. Verbluffend!
> Van 29 oktober tot 19 december 2020, Galerie Baronian Xippas

Tracey Emin: Details of Love

In deze expo verkent de Britse kunstenares Tracey Emin (1963, Londen) thema's als liefde, verlies en verlangen. Enerzijds via een groep grootschalige schilderijen en anderzijds door een reeks aangrijpende gouaches gemaakt in haar Londense woning. In de werken op papier brengt Emin de bitterzoete aard van onvoorwaardelijke liefde in beeld en illustreert ze hoe de huiselijke sfeer kan functioneren als een plaats van catharsis en troost. In de grotere schilderijen richt Emin zich op fysieke intimiteit en passie.
> Van 30 oktober tot 19 december 2020, Xavier Hufkens Gallery

MEER TIPS!

De tentoonstellingen die in de musea plaatsvinden ontdek je in onze expo pagina. 
Voor een overzicht van de musea verwijzen we je graag naar onze museumpagina.