Galeries in Brussel

Sommige mensen zijn fervente museumbezoekers. Er gaat geen zondag voorbij of ze doen een museum aan. Kunstgaleries laten ze daarbij links liggen. Nochtans tonen galeries het nieuwste van het nieuwste en galeriehouders zijn doorgaans erg vriendelijke mensen. In tegenstelling tot musea hoef je er bovendien geen toegangsgeld te betalen. UiTinBrussel zet regelmatig enkele galeries voor je in de kijker.

ONZE KEUZE

Alice Neel: Seeing Who We Are

Tot 1974, toen het Whitney Museum in New York een grote retrospectieve aan haar wijdde, ving de Amerikaanse kunstenaar Alice Neel (1900-1984) weinig licht. Omdat ze een vrouwelijke kunstenaar was en zich ver hield van het abstract-expressionisme dat het midden van de twintigste eeuw domineerde. De tijden zijn veranderd, tonen de expo's die 'The Met' in New York en het Guggenheim in Bilbao vorig jaar organiseerden, net als de tentoonstelling die haar komende herfst nog te beurt valt in het Centre Pompidou in Parijs. In afwachting daarvan kan je bij Xavier Hufkens een reeks van haar breekbare maar weerbarstige portretten bewonderen die een direct lijntje leggen tussen de ziel van de geportretteerde en het hart van de kijker.
> Nog tot 5 maart 2022, Xavier Hufkens Gallery

LOPENDE TENTOONSTELLINGEN

Chaim van Luit: As One Door Closes, Another Opens

De Nederlandse kunstenaar Chaim van Luit (1985, Heerlen) woont en werkt in Maastricht. Het werk van Van Luit is conceptueel, in die zin dat het de relatie onderzoekt tussen een idee en de vorm die een werk aan kan nemen. Zijn vaak poëtische beelden verraden een observerende houding en aandacht voor de wereld achter de dingen.
> Van 18 februari tot 26 maart 2022, Galerie Meessen De Clercq

Hannes Coudenys: Ugly Belgian Houses

'Don't try this at home' staat er op de cover van het boek 'Ugly Belgian Houses', dat intussen aan zijn vijfde druk toe is en met 'More Ugly Belgian Houses' vorig jaar zelfs een geüpdatete editie kreeg. Tot 5 maart zijn de 'bijzondere' architecturale creaties uit het boek te bewonderen in Ruby Gallery. 'Ugly Belgian Houses' is het summum van zowel compleet losgeslagen creativiteit als een alarmerend gebrek aan esthetisch normbesef.
> Van 4 februari tot 5 maart 2022, Ruby Gallery

Joseph Marioni: Liquid Light

De Amerikaanse kunstenaar Joseph Marioni (1943) is misschien wel de belangrijkste hedendaagse exponent van een moderne traditie die ontstaan is uit het abstracte expressionisme van de New York School. Marioni's vitalistische kunst is gebaseerd op het motto 'truth-to-materials' (het materiaal trouw blijven) van het modernisme en de geconcentreerde handeling van het kijken. In de voorbije veertig jaar heeft Marioni zich de fijne kunst van acrylverf op doek, gespannen op een houten drager, eigen gemaakt. Zijn schilderijen, bestaande uit één kleur, krijgen vorm naarmate hij doorzichtige en transparante laagjes van een vloeibare kleur over het doek uitspreidt.
> Van 3 februari tot 19 maart 2022, Galerie Baronian Xippas

Leen Voet: Je fais ce que je veux

De Belgische kunstenaar Leen Voet (1971) woont en werkt in Brussel. Voet laat zich meevoeren door gevonden visuele of literaire bronnen en bevraagt, vaak op een humoristische manier, het begrip creativiteit. Via haar praktijk houdt ze zich bezig met de fundamentele vraag wie kunstenaar is en waarom en wat een oeuvre vormt. De doeken uit de serie 'Je fais ce que je veux' bestaan naar analogie van een koppel uit twee delen. Elk duo omvat een schilderij gebaseerd op een deurelement dat los in de ruimte op een metalen houder staat, en een schilderij met figuranten dat aan de muur hangt.
> Van 3 februari tot 19 maart 2022, Galerie Baronian Xippas

Lucy McKenzie: Buildings In Belgium, Buildings In Oil, Buildings In Silk

De Schotse kunstenaar Lucy McKenzie (1977, Glasgow) woont en werkt in Brussel. Deze solotentoonstelling is haar eerste in Brussel, de stad die ze sinds 2006 haar thuis noemt. Met 'Buildings In Belgium, Buildings In Oil, Buildings In Silk' in galerie La Verrière kan je eindelijk je eigen ogen niet geloven voor de trompe-l'oeils van de Glaswegian, die ook in Tate Liverpool met een retrospectieve wordt gehuldigd. McKenzie over haar werk: 'Als je kijkt naar Instagram-filters, Virtual Reality of zelfs het Metaverse, is trompe-l'oeil nog steeds relevant. Door te spelen met technieken en vormen die wat uit de tijd zijn, zie je helderder hoe schoonheid, mode enzovoort ooit anders werden beoordeeld en dus ideologisch zijn bepaald. Dat zichtbaar maken en ondermijnen is net heel hedendaags.'
> Tot 26 maart 2022, Galerie La Verrière

Tom Poelmans: Next Time You See Me, It Won't Be Me

De Belgische kunstenaar Tom Poelmans (1984) woont en werkt in Antwerpen. In het begin van zijn carrière experimenteerde hij met abstracte schilderkunst. Tijdens een bezoek aan Firenze raakte hij onder de bekoring van het werk van de Italiaanse middeleeuwse kunstenaar Giotto en van diens bewust imperfecte proporties. Daarna had Poelmans het gevoel dat hij klaar was om aan figuratief werk te beginnen. Het keerpunt kwam er tijdens een residentie in Los Angeles in 2020. Het bleek een keerpunt in zijn carrière te zijn. Poelmans: 'Ik vertel graag verhalen met mijn schilderijen. Ik plan niets vooraf en maak ook geen voorbereidende schetsen.' Schilderijen zijn Poelmans universums waarin feit en fictie, symboliek en humor, autobiografische en (kunst)historische elementen naast elkaar bestaan. Poelmans' wereld voelt als een reis door een tijd waarin de hoofse liefde en de riddertoernooien een louterend effect hadden op de edelman.
> Van 22 januari tot 12 maart 2022, Rodolphe Janssen Gallery

Andy Warhol: ICON ICON ICON

Hoe wordt iemand de beroemdste kunstenaar ter wereld? Hoe creëer je een stijl die de tijd en imitaties overleeft? De Deodato Art Gallery presenteert een tentoonstelling die is gewijd aan de grondlegger van de popart, Andy Warhol (1928-1987), en de iconen die zijn artistieke productie hebben geïnspireerd. De verleidelijke Marilyn Monroe, rocksterren als Mick Jagger, de populaire Campbell’s Soup-blikken: Warhol neemt de felgekleurde beeldtaal van de popcultuur op en zet ze in de kijker. De keuze van Warhol om zijn werken in bijna industriële hoeveelheden te reproduceren met behulp van zeefdruk, is een kritiek op de maatschappij en de overproductie van consumptiegoederen en de alomtegenwoordige reclame.
> Van 14 januari tot 12 maart 2022, Deodato Art

KUNST OP KOMST

Joris Van de Moortel: Foolhardy Boarding a Lost State of Mind

De Belgische kunstenaar-muzikant Joris Van de Moortel (1983) is niet voor één gat te vangen. Hij maakt tekeningen, maquettes, films en live-performances die nadien gestold worden tot beeldend werk. Zijn exposities zijn als gesamtkunstwerken waarbij je niet weet waar eerst te kijken. Deze tentoonstelling presenteert zijn meest recente artistieke verkenningstocht: grote schilderijen op doek, maar ook andere bekende media zoals neonschilderijen, sculpturale assemblages en video-installaties.
> Van 17 maart tot 7 mei 2022, Galerie Nathalie Obadia

MEER TIPS!

De tentoonstellingen die in de musea plaatsvinden ontdek je op onze pagina Expo's in Brussel
Voor een overzicht van de musea verwijzen we je graag naar onze pagina Musea in Brussel.