Galeries in Brussel

Sommige mensen zijn fervente museumbezoekers. Er gaat geen zondag voorbij of ze doen een museum aan. Kunstgaleries laten ze daarbij links liggen. Nochtans tonen galeries het nieuwste van het nieuwste en galeriehouders zijn doorgaans erg vriendelijke mensen. In tegenstelling tot musea hoef je er bovendien geen toegangsgeld te betalen. UiTinBrussel zet regelmatig enkele galeries voor je in de kijker.

WIL JE EEN GALERIE BEZOEKEN? GA DAN EERST NA OF ZE AL DAN NIET TIJDELIJK GESLOTEN IS N.A.V. DE CORONACRISIS! SOMMIGE GALERIES KUN JE ALLEEN ONLINE BEZOEKEN VIA 'VIEWING ROOMS'.

ACTUELE TENTOONSTELLINGEN

Lu Chao: Black Fruit

De Chinese kunstenaar Lu Chao (1988, Shenyang) woont en werkt afwisselend in Londen en Beijng. Chao's schilderijen zijn meestal gevuld met schetsmatige afbeeldingen van een groot aantal verschillende gezichten, wat een gevoel van mysterie en vreemdheid oproept. Lu Chao is een groot bewonderaar van de Chinese manier van denken en van de westerse filosofie. Zijn belangstelling gaat in het bijzonder uit naar de socratische paradox 'I know that I know nothing'. Het is de conceptuele basis van zijn werk.
> Van 14 januari tot 6 maart 2021, Galerie Nathalie Obadia

Edith Dekyndt: The Ghost Year

De Belgische kunstenares Edith Dekyndt (1960, Ieper) woont en werkt in Brussel en Berlijn. Opgevat als een dagboek of een index, brengt deze tentoonstelling werken samen die de kunstenares maakte tijdens de eerste maanden van 2020. Intieme objecten en items die ze meebracht van een trip naar de Baltische kust combineert ze met glasstructuren van de installatie 'Visitation Zone', die ze oorspronkelijk maakte voor de International Biennial of Contemporary Art in Riga, Letland. In haar werk verkent Dekyndt de relatie tussen tijd, locatie, materiaal en gevoel. Daartoe maakt ze gebruik van een waaier aan technieken en media.
> Tot 20 maart 2021, Galerie Greta Meert

Genesis Tramaine: Evidence of Grace

De Amerikaanse kunstenares Genesis Tramaine (1983, Brooklyn, NYC), die woont en werkt in NYC, schildert abstract-expressionistische portretten van mannen en vrouwen. Via de schilderijen in 'Evidence of Grace' verwerkt ze op creatieve wijze de vele beproevingen van 2020, zoals de COVID-19-pandemie, de heropleving van raciale spanningen in het heersende discours in Noord-Amerika en de Black Lives Matter-beweging, die een verschuiving in ons maatschappelijk bewustzijn heeft teweeggebracht. Het oeuvre dat in 'Evidence of Grace' tentoon wordt gesteld, misschien wel het beste dat Tramaine ooit heeft gemaakt, vormt een scharnierpunt in haar artistieke praktijk. De beelden die in de expo worden uitgelicht, barsten van de kleur en vibrerende rijke lijnen. Ze weerspiegelen het werk van een kunstenaar die wezenlijk in contact staat met haar creatieve vermogens.
> Van 7 januari tot 28 februari 2021, Galerie Almine Rech

John Van Oers | Bert Danckaert: Quizás, Quizás

In 2019 waren beeldhouwer John Van Oers (1967, Neerpelt) en fotograaf Bert Danckaert (1965, Antwerpen) in Havana om er nieuw werk te maken. Beide kunstenaars gaan vanuit een heel ander medium op een gelijklopende manier om met de realiteit die hun inspireert. Alledaagse, weinig betekenende elementen die ze waarnemen, transformeren ze tot verleidelijke, esthetische objecten; bij Van Oers veelal kleine sculpturen, bij Danckaert zijn het kleurenfoto's.
> Van 10 december 2020 tot 20 februari 2021, Galerie Rossicontemporary

Sanam Khatibi: Cyanide

De Iraanse kunstenares Sanam Khatibi (1979, Tehran) woont en werkt in Brussel. Haar werk bestaat uit schilderijen, borduursels, wandtapijten en sculpturen. Tot de thema's die in haar werk aan bod komen, behoren de primitieve instincten van de mens, dierlijkheid, dominantie en onderwerping, angst en verlangen en de machtsverhoudingen tussen mannen en vrouwen. Inspiratie haalt Khatibi bij onder meer Frida Kahlo, Jeroen Bosch en Henry Darger. De beeldtaal op haar schilderijen doet dikwijls denken aan die van de renaissanceschilders, met groepen naakte vrouwen tegen een achtergrond van landschappen in pastelkleuren.
> Tot 30 januari 2021, Rodolphe Janssen Gallery

Pieter Vermeersch

Pieter Vermeersch (1973, Kortrijk) is schilder, maar treedt met zijn artistieke praktijk buiten de traditionele vormen van het doek. Hij bevraagt en onderzoekt de parameters van de schilderkunst en werkt op verschillende dragers, zoals canvas, marmer, foto en bestaande architectuur. Tijd, ruimte en kleur vormen de drie bouwstenen van Vermeersch' oeuvre. Die concepten liggen aan de basis van zijn graduele muurschilderingen en architecturale ingrepen. Opgelet: deze expo is alleen online te bezoeken!
> Online, Galerie Greta Meert

Falcone: La danza delle ombre

De Italiaanse kunstenaar Falcone (1990, Palermo) woont en werkt in Brussel. Falcone wil met zijn werk een dialoog aangaan met de geschiedenis van de schilderkunst. Hij analyseert de schilderkunst door het werk van oude meesters te zoeken en hun technieken te kopiëren, en ze zich op die manier toe te eigenen en om te zetten in zijn eigen schilderkunstige praktijk. De schilderijen van Falcone zijn een combinatie van oude en moderne technieken, waarbij oude gebruiken zich kunnen vermengen met digitale manipulaties. Hij wisselt daarbij zonder onderscheid tussen figuratie en abstractie.
> Van 10 december 2020 tot 27 februari 2021, Galerie Archiraar

Richard Tuttle: Stories, I-XX

Richard Dean Tuttle (1941) is een Amerikaanse postminimalistische kunstenaar die afwisselend woont en werkt in New York City, Abiquiú (New Mexico) en Mount Desert, Maine. Tuttle staat bekend om zijn kleine, informele, subtiele en intieme werken. In zijn kunst maakt hij gebruik van schaal en lijn. Tuttle maakt sculpturen, schilderijen, tekeningen, grafiek, kunstenaarsboeken (artist's books), installaties en meubilair. In zijn expo bij galerie Greta Meert stelt hij nieuwe, houten wandsculpturen tentoon die beschilderd zijn met wat wel kleurrijke graffiti lijken. Verlengd tot 20 maart 2021!
> Tot 20 maart 2021, Galerie Greta Meert

Jan Van Imschoot: Le bouillon de onze heures

De Belgische kunstenaar Jan Van Imschoot (1963, Gent) woont en werkt in Frankrijk sinds 2013. In zijn nieuwe expo interesseert Van Imschoot zich voor de schilderkunst van de Nederlandse zeventiende-eeuwse Gouden Eeuw. De kunstenaar koos ervoor te putten uit het stille universum van een van de meesters van het genre: Willem Claeszoon Heda. Maar ook andere Hollandse meesters, René Magritte, René Daniëls en Marcel Broodthaers inspireerden hem. Zo eert Van Imschoot de traditie van de figuratieve schilderkunst, zij het steeds met een dubbelzinnige twist. Verlengd tot 30 januari 2021!
> Van 29 oktober tot 30 januari 2021, Galerie Templon

Mitja Tusek: Complementary Colors

De Zwitserse kunstenaar Mitja Tusek (1961, Maribor, Slovenië) woont en werkt in Brussel. Tusek verkent in zijn artistieke praktijk de verschillende facetten van de schilderkunst en blaast nieuw leven in picturale genres als het landschap en de portretkunst. Verlengd tot 30 januari 2021!
> Van 29 oktober tot 30 januari 2021, Galerie Baronian Xippas

Saint Clair Cemin: All about Woman

De Braziliaanse beeldhouwer Saint Clair Cemin (1951, Cruz Alta) woont en werkt in Brooklyn, NY, en in Beijing, China. Cemin heeft kunst altijd gezien als een natuurlijk middel om te experimenteren. Voor zijn sculpturen gebruikt hij verschillende stijlen, technieken en materialen. Zijn inspiratie haalt hij uit de filosofie, literatuur, poëzie, wetenschap en kunstgeschiedenis. Zijn werken, die in een voortdurende staat van metamorfose lijken te verkeren, zijn noch abstract noch figuratief, eerder antropomorf. Ze roepen zowel planten en seksuele vormen als moleculaire structuren op. Verbluffend. Verlengd tot 27 februari 2021!
> Van 29 oktober tot 27 februari 2021, Galerie Baronian Xippas

KUNST OP KOMST

Man Ray & Marcel Mariën: From Man Ray to Mariën - An Idea of Surrealism

Deze expo viert de buitengewone samenwerking en vriendschap tussen de joods-Amerikaanse dadaïstische en surrealistische fotograaf en filmregisseur Man Ray (1890-1976) en zijn galeriehouder Marcel Zerbib (1924-1980). Beiden leerden elkaar kennen in 1951. In 1968 stelde Zerbib een expo samen waarin hij objecten toonde die Man Ray maakte in de jaren twintig. Deze ready-mades en assemblages waren Man Ray erg dierbaar. Ze zijn nu te zien bij Maruani Mercier, samen met andere werken van museumkwaliteit van zijn hand. Man Ray had een grote invloed op de surrealisten, zowel die van de eerste als van de latere generaties. Zo ook op de Belgische surrealistische multimediakunstenaar Marcel Mariën (1920-1993), die wel eens de laatste Belgische surrealist wordt genoemd en een van de eersten was om een boek te schrijven over de invloedrijke stroming. Mariëns werk 'L'oeil d'Othello' (1971) in deze expo toont de diepe affiniteit aan tussen zijn werk en dat van Man Ray. Beiden hadden een voorkeur voor alledaagse objecten en symbolen in hun werk. Niet te missen!
> Van 21 januari tot 20 maart 2021, Galerie Maruani Mercier

Walter Swennen: Parti chercher du white spirit

De Belgische schilder Walter Swennen (1946, Brussel) woont en werkt in Brussel. Swennen staat bekend om zijn radicale, experimentele en associatieve aanpak. Hij gelooft in de totale autonomie van het kunstwerk. Emotie of betekenis doen er volgens hem niet toe, evenmin als vorm, kleur en onderwerp. De daad van het schilderen staat centraal in zijn werk. Dat neemt niet weg dat zijn voorstellingen vaak een humoristische inslag hebben. Misschien zijn ze nog het best samen te vatten als visuele poëzie. Kijken naar Swennens werk is hoe dan ook telkens een avontuur.
> Van 27 januari tot 27 februari 2021, Xavier Hufkens Gallery

MEER TIPS!

De tentoonstellingen die in de musea plaatsvinden ontdek je op onze pagina Expo's in Brussel
Voor een overzicht van de musea verwijzen we je graag naar onze pagina Musea in Brussel.