Galeries in Brussel

Sommige mensen zijn fervente museumbezoekers. Er gaat geen zondag voorbij of ze doen een museum aan. Kunstgaleries laten ze daarbij links liggen. Nochtans tonen galeries het nieuwste van het nieuwste en galeriehouders zijn doorgaans erg vriendelijke mensen. In tegenstelling tot musea hoef je er bovendien geen toegangsgeld te betalen. UiTinBrussel zet regelmatig enkele galeries voor je in de kijker.

WIL JE EEN GALERIE BEZOEKEN? GA DAN EERST NA OF ZE AL DAN NIET TIJDELIJK GESLOTEN IS N.A.V. DE CORONACRISIS. SOMMIGE GALERIES KUN JE ALLEEN ONLINE BEZOEKEN VIA 'VIEWING ROOMS' OF OP AFSPRAAK.

ONZE KEUZE

René Heyvaert: Luckily I Came from the Right

Met een carrière als architect en nadien als kunstenaar, was René Heyvaert (1929-1984) niet alleen werkzaam in verschillende disciplines, ook zijn artistieke praktijk was veelzijdig. Zo werkte hij met tekeningen, maakte hij foto’s, mail art, sculpturen uit de meest uiteenlopende materialen, publicaties en nam hij deel aan performances. Maar het is vooral zijn werk met gevonden, alledaagse voorwerpen dat de in Gent geboren kunstenaar op de kaart heeft gezet als experimenteel kunstenaar. Met kleine, poëtische ingrepen haalde Heyvaert objecten uit hun context en nam hij hun oorspronkelijke functie volledig weg. Een goed voorbeeld daarvan zien we terug bij de vork met afgezaagde tanden en de gespleten soeplepel, werken die Heyvaert eind jaren ’70 maakte. Mis deze expo bij Clearing niet, want ze is van kunsthistorisch belang!
> Van 5 maart tot 17 april, Galerie Clearing

ACTUELE TENTOONSTELLINGEN

Laure Prouvost: Reaching Hi Her Grounds from the Rub He She We Grow

De Franse kunstenares Laure Prouvost (1978, Croix-Lille) woont en werkt in Brussel en Londen. In 2013 won ze de prestigieuze Turner Prize en vertegenwoordigde ze Frankrijk op de Biënnale van Venetië. Laure Prouvost is een veelzijdige kunstenares. Ze construeert een grillig en poëtisch oeuvre, wars van conventies. Elke vorm van gezag die verband houdt met taal, de werkelijkheid of gevestigde concepten holt ze uit en ondermijnt ze binnen haar gevoelige, dynamische, eigenzinnige en droomachtige universum dat ze met veel humor opbouwt. Aan de hand van video's, schilderijen, tekeningen, wandtapijten, glassculpturen, keramiek en performances schept Prouvost meeslepende omgevingen. Ze stoffeert die met persoonlijke mythologieën en semi-fictieve verhalen die ze jaar na jaar verrijkt en nauwer met elkaar verweeft.
> Van 8 april tot 29 mei 2021, Galerie Nathalie Obadia

Didier Vermeiren

De Belgische beeldhouwer Didier Vermeiren (1951, Brussel) woont en werkt in Brussel. Zijn artistieke praktijk is gebaseerd op herhaling, omkering en verdubbeling. Zijn centrale bekommernis is de verhouding tussen sokkel en sculptuur. De sokkel wordt opgenomen en verhoogd tot een sculpturaal niveau: sokkel op sokkel, de sokkel wordt sculptuur, de mal wordt sculptuur, de replica het origineel, het negatieve het positieve. Deze strategieën breidt Vermeiren vervolgens uit naar verschillende productie-, transport- en presentatiemiddelen.
> Van 1 april tot 19 juni 2021, Galerie Greta Meert

Clara-Lane Lens: They never used to talk much (Genderless Series)

De 23-jarige Brusselse kunstenares Clara-Lane Lens (1997, Elsene) woont en werkt sinds 2019 in Berlijn. Bij 254Forest stelt ze momenteel haar 'Genderless'-schilderijen voor, die even kwetsbaar als stoutmoedig naar en voorbij het lichaam kijken. 'Mijn werk is niet politiek, het is geen statement. Maar als het een "safe space" kan zijn voor mensen, dan maakt me dat supergelukkig.'
> Van 27 maart tot 25 april 2021, 254Forest

Vivian Suter: Wolf's Hour

De Argentijnse kunstenares Vivian Suter (1949, Buenos Aires) studeerde in Zwitserland en woont en werkt sinds het midden van de jaren tachtig in Panajachel, Guatemala. Geabstraheerde elementen uit haar weelderig groene omgeving vinden hun weg naar haar onbehandelde doeken. Die verwijzen naar natuurlijke vormen zoals boomkruinen, vulkaantoppen en meren, en dragen de fysieke sporen van haar tropische habitat, zoals water en roest. Bij Gladstone Gallery - Suters eerste tentoonstelling in België - stelt de kunstenares schilderijen tentoon uit haar ruim dertigjarige carrière. Een kleine retrospectieve, zeg maar. Opmerkelijk is dat de doeken niet bevestigd zijn op een houten drager, zoals je van een schilderij verwacht, maar los aan wanden, trappen en plafonds hangen, waarbij ze elkaar soms deels overlappen.
> Van 11 maart tot 30 april 2021, Gladstone Gallery

Albert Pepermans: Four to the Floor

In zijn nieuwe expo bij Schönfeld Gallery keert de Belgische kunstenaar Albert Pepermans (1947, Kortenberg) terug naar zijn jonge rock-'n-rolljaren. Tijdens de eerste lockdown besloot Pepermans om een reeks geselecteerde en gearchiveerde 'rock and roll paintings' uit de jaren 80 van onder het stof te halen en te gebruiken als basis voor nieuw werk. Het werk belichaamt de leefwereld waarin Pepermans als jonge kunstenaar opgroeide; de fluokleuren, de popmuziek, de vedetten, de Pop Art en de flashy tijdschriftenomslagen. Het werk van Pepermans is een weerspiegeling van de man zelf; energiek, intuïtief en veelzijdig. Voor het grootste deel van zijn creaties gebruikt de kunstenaar verf, inkt en papier. Improvisatie, beweging en optimisme kenmerken zijn werk en geven de toeschouwer de indruk dat Pepermans zich telkens waagt aan een spontane artistieke jamsessie. Be-bop-a-lula!
> Van 14 maart tot 30 april 2021, Schönfeld Gallery

KUNST OP KOMST

Sayre Gomez: True Crime

De Amerikaanse kunstenaar Sayre Gomez (1982, Chicago) woont en werkt in Los Angeles. Gomez maakt zowel schilderijen en sculpturen als installaties en kunstenaarsboeken. Voor zijn cerebrale projecten gebruikt hij dikwijls gevonden beelden en teksten als manieren om commentaar te leveren op de dubbelzinnige natuur van communicatie en persoonlijke uitwisseling. In zijn eerste expo bij Xavier Hufkens stelt hij een reeks nieuwe schilderijen op groot formaat tentoon van stedelijke omgevingen, en ook enkele driedimensionale werken. Gomez neemt daarbij Los Angeles als uitgangspunt voor een uitgebreide verkenning van het hedendaagse stadsleven in een metropool, alsook de psychologie van een plek. Hoogst actueel!
> Van 15 april tot 15 mei 2021, Xavier Hufkens Gallery

Michael Kagan: How We Remember

De Amerikaanse kunstenaar Michael Kagan (1980, Virginia Beach) woont en werkt in Brooklyn, New York. Zijn schilderijen zijn heroïsche verkenningen van de balans tussen abstractie en figuratie. Kagan is gefascineerd door de limieten van de menselijke mogelijkheden. Zijn betoverende schilderijen stellen surfers, racepiloten en ruimtevaarders voor. Die laatste staan centraal in Kagans nieuwe expo bij Almine Rech. Daar staan zes geschilderde Titan-raketten in trio tegenover elkaar. Het grootste schilderij, dat eenzaam in het midden hangt, toont een astronaut van de iconische Apollo 11-missie. De rest laten we aan uw verbeelding over!
> Van 21 april tot 28 mei 2021, Galerie Almine Rech

Daniel Buren: Géometries colorées

De Franse conceptuele kunstenaar Daniel Buren (1938, Parijs) woont waar hij werkt: overal waar hij gevraagd wordt werk ter plaatse te maken. Kenmerkend voor zijn werk is het vaste gebruik van verticale strepen. Deze strepen zijn steevast afwisselend in wit en in een andere, enkele kleur uitgevoerd en hebben telkens dezelfde breedte: 8,7 cm. Dit is het patroon van markieslinnen: gestreept keperweefsel met afwisselend strepen in ongebleekt en gekleurd katoen. In zijn nieuwe expo bij Xavier Hufkens creëert Buren optische ervaringen die te maken hebben met verschillende waarnemingsniveau's: hoe we kunstwerken zien, hoe ze ons doen kijken naar onze omgeving en hoe ze inwerken op ons denken. Een expo voor doordenkers!
> Van 22 april tot 22 mei 2021, Xavier Hufkens Gallery

MEER TIPS!

De tentoonstellingen die in de musea plaatsvinden ontdek je op onze pagina Expo's in Brussel
Voor een overzicht van de musea verwijzen we je graag naar onze pagina Musea in Brussel.