Galeries in Brussel

Sommige mensen zijn fervente museumbezoekers, toch zetten ze geen stap in een kunstgalerie. Nochtans tonen galeries het nieuwste van het nieuwste en galeriehouders zijn doorgaans erg vriendelijke mensen. In tegenstelling tot musea hoef je er bovendien geen toegangsgeld te betalen. UiTinBrussel zet regelmatig enkele galeries voor je in de kijker. Kijk uit je doppen!

IN DE KIJKER

Brussels Gallery Weekend

Al verschillende jaren markeert het Brussels Gallery Weekend het begin van het nieuwe seizoen in de hedendaagse beeldende kunsten. Een veertigtal vooraanstaande galeries en kunstencentra openen gelijktijdig de deuren om de aandacht te vestigen op het groeiende belang van de Brusselse kunstscene. Daar horen tentoonstellingen, privéshows, recepties en persconferenties bij. Wil je meer te weten komen over Brusselse galeries en galeristen of voor het eerst kennismaken met de Brusselse galeriescene? Neem dan een kijkje in het dossier dat onze redactie samenstelde.
> Van 5 tot 8 september 2019, diverse locaties

ACTUELE TENTOONSTELLINGEN

Collage collatéral

De collage is altijd min of meer een ondergeschoven kindje geweest in de wereld van de twintigste-eeuwse beeldende kunst. Onterecht, want tal van grote kunstenaars waagden zich eraan, en met succes. Denken we maar aan Picasso (die als de uitvinder van het medium beschouwd wordt), Juan Gris, Hans Arp, Georges Braque, Kurt Schwitters en de Belgen E.L.T. Mesens, Michel Seuphor en Camiel Van Breedam. Deze groepsexpo toont het betere knip- en plakwerk van twaalf hedendaagse Franse en Belgische kunstenaars, onder wie David Delruelle, Flore Kunst, Laurent Molet en PHilippe Lemaire.
> Van 4 juli tot 10 augustus 2019, Galerie Sterput

Kustaa Saksi: First Symptoms

De Finse kunstenaar Kustaa Saksi (1975) woont en werkt in Amsterdam. Hij specialiseert zich in graphic storytelling door middel van patroonontwerpen en textielkunst. Saksi gebruikt een breed scala van natuurlijke en synthetische materialen zoals viscose, Lurex, metalen garen, katoen, alpaca, wol en mohair. Met name het 'jacquard weven' tilt hij op tot een hoger niveau. De transformatie van zijn kijk op de natuur naar textiel leidt tot zeer allegorische voorstellingen die een fantasierijk en esoterisch universum verbeelden. Saksi stelt momenteel bij Spazio Nobile Gallery een reeks van zes nieuwe wandtapijten tentoon.
> Tot 8 september 2019, Spazio Nobile Gallery

Carlos Cruz-Diez: Labyrinthus

De baanbrekende Venezolaanse schilder en beeldhouwer Carlos Cruz-Diez (1923, Caracas) woont en werkt in Parijs. Hij is bekend geworden als kinetisch en op-art kunstenaar, met een bijzondere voorliefde voor kleur en kleurtheorie. 'Labyrinthus' is Cruz-Diez's eerste solotentoonstelling in België in ruim 50 jaar. De expo is een uitnodiging om de verschillende paden te bewandelen die door de kunstenaar zijn ingeslagen om de perceptie te vatten van kleur in zijn meest pure vorm.
> Tot 27 juli 2019, La Patinoire Royale - Galerie Valérie Bach 

Groepsexpo: Achrome

In deze expo stellen 14 internationale kunstenaars, onder wie Roeland Tweelinckx, Athina Ioannou, Eirene Efstathiou, Lucile Bertrand en Gudny Rosa Ingimarsdottir, twee- en driedimensionaal werk in zwart-wit voor. Daarin gaan ze na welk effect de afwezigheid van kleur kan hebben op onze perceptie en ervaring. Een gevarieerde tentoonstelling die je dag kleurt!
> Tot 20 juli 2019, Irene Laub Gallery

Sonia Gomes: The Silence of Color

De Afro-Braziliaanse kunstenares Sonia Gomes (1948, Caetanópolis) woont en werkt in het Braziliaanse Belo Horizonte. Gomes staat bekend om haar biomorfe sculpturen, structuren en installaties gemaakt van stof, draden en andere objecten die ze vindt of die haar worden geschonken. Ze maakt er werken mee die haar geschiedenis beschrijven als afstammelinge van Afrika. 'The Silence of Color' is Gomes' eerste tentoonstelling buiten Brazilië. Een buitenkans, want de kunstenares wint gestaag aan invloed!
> Van 8 juni tot 3 augustus 2019, Galerie Mendes Wood DM

Lisa Vlaemminck: Cryogenic Sleep in Full Colour

De Belgische kunstenares Lisa Vlaemminck (1992, Elsene) woont en werkt in Brussel. Naast een passie voor plantenkunde heeft ze een zwak voor ruimtevaart, modernistische interieurs, stillevens en bijzondere objecten of taferelen die ze tegenkomt op straat. Gecombineerd vinden ze hun weg naar haar opmerkelijke schilderijen, tekeningen en collages.
> Van 8 juni tot 19 juli 2019, Rodolphe Janssen Gallery

Groepsexpo: COBRA - "We wanted to start again like a child" (Karel Appel, 1948)

Liefhebbers van de Cobra-beweging (1948-1951) kunnen deze zomer hun hartje ophalen in Galerie St.-Jacques in het Zavelkwartier. De galerie stelt werk tentoon van onder meer Alechinsky, Karel Appel, Mogens Balle, Jan Cobbaert, Georges Collignon, Corneille, Dotremont, Jacques Doucet, Asger Jorn, Lucebert, Erik Ortvad, Reinhoud en Serge Vandercam.
> Van 7 juni tot 28 juli 2019, Galerie St.-Jacques

Hugh Hayden: End of Days

De in 1983 in Texas geboren, maar intussen in New York residerende kunstenaar Hugh Hayden brengt zijn werk voor het eerst naar galerie C L E A R I N G. Voor zijn net zo fabuleuze als omineuze, veelal houten sculpturen put hij inspiratie uit de hybride geschiedenis van de stad. Van een dinosauriër die verwijst naar de iguanodonten in het Museum voor Natuurwetenschappen, over een neogotische detectiepoort getiteld 'Untitled Threshold (after 'Victor Horta after Charleston'), tot een kist met West-Afrikaanse sculpturen waarin het koloniale verleden van ons land echoot. Een stevige eerste indruk, die 'End of Days'. (Bron: Kurt Snoeckx, BRUZZ)
> Van 6 juni tot 20 juli 2019, Galerie C L E A R I N G

Groepsexpo: From the Paper to the Wall - Omar Ba, Abdelkader Benchamma, Norbert Bisky, Oda Jaune, Chiharu Shiota

Deze zomer staat Galerie Templon in het teken van de hedendaagse tekenkunst. De vijf geselecteerde kunstenaars, allen vertegenwoordigd door Galerie Templon, kregen de vrije hand om zich de galeriemuren toe te eigenen. De vijf kunstenaars zijn allen generatiegenoten en afkomstig uit drie continenten: Afrika, Azië en Europa. Samen representeren ze een geglobaliseerde wereld waarin verschillende culturen met elkaar versmelten.
> Van 6 juni tot 26 juli 2019, Galerie Templon

Gregor Hildebrandt: Der Raum ist die Miete

De Duitse kunstenaar Gregor Hildebrandt (1974, Bad Homburg) woont en werkt in Berlijn. Zijn oeuvre is gericht op de heruitvinding van analoge audio- en visuele materialen zoals cassettebandjes en vinylplaten tot 'mixed media'-schilderijen, beeldhouwwerken en immersieve installaties. De kunst van Hildebrandt laat zich niet eenvoudig categoriseren, in de zin dat hij formeel-reductieve kunststijlen zoals het minimalisme en abstract expressionisme verrijkt met een uitgebreid palet van persoonlijke en intertekstuele verwijzingen. Zo bouwt Hildebrandt zijn eigen artistieke kosmos van alles wat hem omringt. Op meesterlijke wijze verbindt en hermodelleert hij het materiële en immateriële, het persoonlijke en collectieve: een uitnodiging om te dansen op muziek die alleen wijzelf kunnen horen.
> Van 29 mei tot 27 juli 2019, Galerie Almine Rech

KUNST OP KOMST

MEER TIPS!

De tentoonstellingen die in de musea plaatsvinden ontdek je in onze Expo pagina. 
Voor een overzicht van de musea verwijzen we je graag naar onze museumpagina.