Galeries in Brussel

Sommige mensen zijn fervente museumbezoekers, toch zetten ze geen stap in een kunstgalerie. Nochtans tonen galeries het nieuwste van het nieuwste en galeriehouders zijn doorgaans erg vriendelijke mensen. In tegenstelling tot musea hoef je er bovendien geen toegangsgeld te betalen. UiTinBrussel zet regelmatig enkele galeries voor je in de kijker. Kijk uit je doppen!

IN DE KIJKER

Tatiana Wolska: Transgression

De Poolse kunstenares Tatiana Wolska (1977) woont en werkt in Nice. Via organisch krioelende tekeningen en schilderijen, poëtische sculpturen en imposante architecturale installaties geeft ze een tweede leven aan gebruikte palletten, plastic flesjes, houtafval, lijm en kromgebogen nagels.
> Van 8 juni tot 20 juli 2018, Irene Laub Gallery

ACTUELE TENTOONSTELLINGEN

Matt Connors: Look Up

De Amerikaanse kunstenaar Matt Connors (1973) woont en werkt in New York. Zijn schilderijen getuigen van een diepe interesse voor techniek en kleur. In zijn werk grijpt Connors terug naar stromingen en processen in de schilderkunst zoals het minimalisme en de abstractie. Hij absorbeert daarnaast ook invloeden van design, poëzie, schrijven en muziek. Hoewel zijn visueel vocabularium vaak gebaseerd is op dat van de modernistische canon, kiest de kunstenaar resoluut voor hedendaagse methodes en concepten. Voor zijn nieuwe tentoonstelling bij Xavier Hufkens ontwikkelde hij een brede waaier aan tonen, waarvoor hij inspiratie putte uit de manier waarop straten in steden verlopen via rasters, patronen, lijnen en grenzen. Serendipiteit (het talent om toevallige ontdekkingen te doen terwijl je op zoek bent naar iets anders) vormde voor Connors daarbij een belangrijk instrument.
> Van 8 juni tot 20 juli 2018, Galerie Xavier Hufkens

Sylvio Marchand: De l'effondrement

De Franse kunstenaar Sylvio Marchand (1985) woont en werkt in Parijs. In zijn nieuwe expo bij Archiraar Gallery toont hij sculpturen en installaties die in het teken staan van de fundamentele wetten van de kunst, van de elkaar opvolgende kunststromingen en van overgangsperiodes in de kunst. De tentoonstelling nodigt ook uit tot reflectie over de darwinistische natuur van de cultuur waar men twee esthetische normen vooropstelt: een die alleen bestaat bij de gratie van de afwezigheid van beschouwers en waarnemers, en een die aanleunt bij het niet esthetische van de Franse filosoof Alain Badiou.
> Van 8 juni tot 15 september 2018, Archiraar Gallery

Claude Viallat: Les échelles de Nîmes

De Franse kunstenaar Claude Viallat (1936) woont en werkt in Nîmes. Hij is een van de oprichters van de avant-gardistische Supports/Surfaces-beweging, die zich begin jaren 70 ontwikkelde in Frankrijk en kunsttheorie koppelde aan politiek. De beweging streefde naar een frisse benadering van kunst door traditionele materialen zoals canvas en kader in vraag te stellen. Viallat begon op niet opgespannen industrieel zeildoek te werken, waarop hij eindeloos herhaalde abstracte motieven aanbracht. Galerie Daniel Templon, die al sinds 1973 het werk van Viallat vertegenwoordigt, toont momenteel niet eerder vertoond werk van de kunstenaar. Het laat een minder bekende kant van Viallat zien, met werken die spelen met volume en ruimte en met de conventionele manieren waarop kunst doorgaans wordt getoond.
> Van 7 juni tot 27 juli 2018, Galerie Daniel Templon

Claudio Abate: Arte Povera - Roman Art Scene

De Italiaanse fotograaf Claudio Abate (1943-2017) - de zoon van een schilder die bevriend was met Giorgio de Chirico - was een bevoorrechte ooggetuige van de Italiaanse avant-gardebewegingen van de jaren 60 en 70, zowel in de wereld van de film als in die van de beeldende kunsten. Zo werkte hij nauw samen met de kunstenaars van de Arte Povera-beweging, onder wie Jannis Kounellis, Eliseo Mattiacci en Giuseppe Penone. Hij fotografeerde niet alleen hun werken en live performances, maar ook henzelf, en wel op zo'n manier dat zijn foto's zelf als kunstwerken kunnen worden beschouwd. Meer dan zomaar een fotograaf was Abate dan ook zelf een kunstenaar die deel uitmaakte van de artistieke revoluties van zijn tijd.
> Van 24 mei tot 28 juli 2018, Almine Rech Gallery

Antoine Wagner: Liquid

De Frans-Amerikaanse beeldend kunstenaar en filmmaker Antoine Wagner (1982) woont en werkt afwisselend in New York en Parijs. Hij maakt installaties, foto's, video's en sculpturen. Zijn werk verwijst naar muziek, mythologie en romantiek. Bij La Patinoire Royale/Galerie Valérie Bach stelt hij momenteel tot contemplatie aanzettende foto's tentoon over water en wateroppervlakken. Het is Wagners eerste solotentoonstelling in Brussel.
> Van 27 april tot 20 juli 2018, La Patinoire Royale/Galerie Valérie Bach

Olga de Amaral: The Light of Spirit

De Colombiaanse kunstenares Olga de Amaral (1932, Bogota) is een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de naoorlogse, Latijns-Amerikaanse abstractie. Ze is bekend om haar abstracte werken op groot formaat, gemaakt van onder meer vezels, linnen, acrylverf, paardenhaar, gesso en bladgoud en -zilver. Mettertijd ontwikkelde ze een hoogstpersoonlijke beeldtaal, gesteund op een veelheid aan technieken zoals weven, schilderen en sculpteren. Haar lumineuze werk verkent de eeuwenlange textieltraditie van Zuid-Amerika. Dat doet de kunstenares door de kleuren, vormen en materialen van de pre-Colombiaanse wereld te gebruiken, en natuurlijke pigmenten zoals indigo, amarant, turkoois en aardekleuren. Bij La Patinoire - Galérie Valérie Bach toont ze een 40-tal werken van de laatste 15 jaar. Deze kleine maar belangrijke retrospectieve is de eerste die haar in België te beurt valt.
> Verlengd van 29 juni tot 28 juli 2018, La Patinoire Royale - Galérie Valérie Bach

KUNST OP KOMST

MEER TIPS!

De tentoonstellingen die in de musea plaatsvinden ontdek je in onze Expo pagina. 
Voor een overzicht van de musea verwijzen we je graag naar onze museumpagina.