Galeries in Brussel

Sommige mensen zijn fervente museumbezoekers. Er gaat geen zondag voorbij of ze doen een museum aan. Kunstgaleries laten ze daarbij links liggen. Nochtans tonen galeries het nieuwste van het nieuwste en galeriehouders zijn doorgaans erg vriendelijke mensen. In tegenstelling tot musea hoef je er bovendien geen toegangsgeld te betalen. UiTinBrussel zet regelmatig enkele galeries voor je in de kijker.

WIL JE EEN GALERIE BEZOEKEN? GA DAN EERST NA OF ZE AL DAN NIET TIJDELIJK GESLOTEN IS N.A.V. DE CORONACRISIS!

ACTUELE TENTOONSTELLINGEN

Tracey Emin: Details of Love

In deze expo verkent de Britse kunstenares Tracey Emin (1963, Londen) thema's als liefde, verlies en verlangen. Enerzijds via een groep grootschalige schilderijen en anderzijds door een reeks aangrijpende gouaches gemaakt in haar Londense woning. In de werken op papier brengt Emin de bitterzoete aard van onvoorwaardelijke liefde in beeld en illustreert ze hoe de huiselijke sfeer kan functioneren als een plaats van catharsis en troost. In de grotere schilderijen richt Emin zich op fysieke intimiteit en passie.
> Van 30 oktober tot 19 december 2020, Xavier Hufkens Gallery

Jan Van Imschoot: Le bouillon de onze heures

De Belgische kunstenaar Jan Van Imschoot (1963, Gent) woont en werkt in Frankrijk sinds 2013. In zijn nieuwe expo interesseert Van Imschoot zich voor de schilderkunst van de Nederlandse zeventiende-eeuwse Gouden Eeuw. De kunstenaar koos ervoor te putten uit het stille universum van een van de meesters van het genre: Willem Claeszoon Heda. Maar ook andere Hollandse meesters, René Magritte, René Daniëls en Marcel Broodthaers inspireerden hem. Zo eert Van Imschoot de traditie van de figuratieve schilderkunst, zij het steeds met een dubbelzinnige twist.
> Van 29 oktober tot 19 december 2020, Galerie Templon

Mitja Tusek: Complementary Colors

De Zwitserse kunstenaar Mitja Tusek (1961, Maribor, Slovenië) woont en werkt in Brussel. Tusek verkent in zijn artistieke praktijk de verschillende facetten van de schilderkunst en blaast nieuw leven in picturale genres als het landschap en de portretkunst.
> Van 29 oktober tot 19 december 2020, Galerie Baronian Xippas

Saint Clair Cemin: All about Woman

De Braziliaanse beeldhouwer Saint Clair Cemin (1951, Cruz Alta) woont en werkt in Brooklyn, NY, en in Beijing, China. Cemin heeft kunst altijd gezien als een natuurlijk middel om te experimenteren. Voor zijn sculpturen gebruikt hij verschillende stijlen, technieken en materialen. Zijn inspiratie haalt hij uit de filosofie, literatuur, poëzie, wetenschap en kunstgeschiedenis. Zijn werken, die in een voortdurende staat van metamorfose lijken te verkeren, zijn noch abstract noch figuratief, eerder antropomorf. Ze roepen zowel planten en seksuele vormen als moleculaire structuren op. Verbluffend!
> Van 29 oktober tot 19 december 2020, Galerie Baronian Xippas

Alexandre Lenoir: Sur le fil | On the Edge

De schilderijen van de Frans-Caribische kunstenaar Alexandre Lenoir (1992), die woont en werkt in Parijs, hebben de verleidingskracht van zure snoepjes. De doorschijnende helderheid van de werken biedt tegenwicht aan de verschuiving van de kleurenspectrums, de grove textuur en nimmer gedetailleerde silhouetten. Dit realisme doet denken aan het werk van tal van twintigste-eeuwse schilders, van Peter Doig tot Adrian Ghenie en Daniel Richter. Toch klopt deze eerste indruk niet helemaal. Het beeld bestaat uit meerdere lagen, bezaaid met kleine verftoetsen met scherp afgetekende randen die op pixels lijken. Sommige delen van het beeld zijn uiterst gedefinieerd, terwijl andere aan elke controle lijken te ontsnappen.
> Van 15 oktober tot 19 december 2020, Almine Rech Gallery

Jill Mulleady: Decline & Glory

De Uruguyaanse kunstenares Jill Mulleady (1980, Montevido) woont en werkt in Los Angeles. Haar artistieke praktijk pendelt tussen nauwkeurige observaties van de alledaagse werkelijkheid en doorwrochte doeken van verbeelde werelden. Referenties naar historische schilderkunst gaan hand in hand met beelden die Mulleady ontleent aan zowel de populaire cultuur als haar persoonlijk leven. Zo nodigt ze de beschouwer uit om van het ene tijdperk naar het andere te fladderen. Verlengd tot 9 januari 2021!
> Van 9 oktober tot 9 januari 2021, Gladstone Gallery

Marcin Dudek: Slash & Burn I

De Poolse kunstenaar Marcin Dudek (1979, Krakau) woont en werkt in Brussel. In zijn vierde expo bij Harlan Levey Projects zet Dudek zijn autobiografische zoektocht verder naar de underground hooligancultuur in het voetbalmilieu, waar hij vroeger deel van uitmaakte. Hij hergroepeert daartoe de belangrijkste elementen van zijn artistieke praktijk: sculptuur, collage en performance. Zijn nieuwe tentoonstelling toont slechts twee nieuwe werken en één monumentale installatie, 'Akumulator'. Deze bestaat uit een combinatie van architectuur en objecten uit Dudeks jeugd die samen een kamer vormen. De kamer verwijst naar de kelders die in Dudeks jeugd door jongeren gebruikt werden om er fitnesstoestellen te maken van gerecupereerde materialen. Dudeks werk getuigt van een indrukwekkende mix van rigoureus vakmanschap en conceptueel denken. Niet slecht voor een voormalige hooligan!
> Van 3 september tot 12 december 2020, Harlan Levey Projects

KUNST OP KOMST

MEER TIPS!

De tentoonstellingen die in de musea plaatsvinden ontdek je in onze expo pagina. 
Voor een overzicht van de musea verwijzen we je graag naar onze museumpagina.