Galeries in Brussel

Sommige mensen zijn fervente museumbezoekers. Er gaat geen zondag voorbij of ze doen een museum aan. Kunstgaleries laten ze daarbij links liggen. Nochtans tonen galeries het nieuwste van het nieuwste en galeriehouders zijn doorgaans erg vriendelijke mensen. In tegenstelling tot musea hoef je er bovendien geen toegangsgeld te betalen. UiTinBrussel zet regelmatig enkele galeries voor je in de kijker.

ONZE KEUZE

Charif Benhelima: The End of a Line

De Belgische fotograaf Charif Benhelima (1967, Brussel) woont en werkt in Antwerpen. Het thema van zijn foto's is identiteit, meer bepaald hoe het voelt om een buitenbeentje te zijn. Deze problematiek mag dan al wortelen in een bewuste autobiografische context, in zijn oeuvre weerklinkt ze ook in andere ervaringen dan de zijne. Bij Contretype delft Benhelima nu, in het verlengde van zijn zoektocht, onuitgegeven werk op: een beklijvende reeks van tussen 2002 en 2003 genomen foto's in de Braziliaanse Colônia Juliano Moreira, een instelling voor geestelijke gezondheidszorg.
> Van 9 juni tot 12 september 2021, Galerie Contretype

ACTUELE TENTOONSTELLINGEN

Groepsexpo: Gridscape

De groepsexpo 'Gridscape' verkent hoe kunstenaars systemen en structuren gebruiken om tot vrije expressie te komen. Ze brengt werken bij elkaar van tien kunstenaars van verschillende generaties. Allen benaderen ze in hun werk een van de belangrijkste vragen van het modernisme: hoe kunnen systemen gebruikt worden om het Zelf te onderzoeken en te bevrijden? Deze confrontatie tussen regels en verbeelding, limieten en vrijheid, heeft geleid tot enkele van de meest fascinerende kunstwerken van de twintigste eeuw. Met werk van On Kawara, McArthur Binion, Roni Horn, Alighiero Boetti, Matt Connors, Rachel Eulena Williams, Andy Robert, Agnes Martin, Sherrie Levine en Thierry de Cordier.
> Van 8 juli tot 14 augustus 2021, Xavier Hufkens Gallery

Tahmineh Monzavi: Bodies of Nature

De Iraanse fotograaf Tahmineh Monzavi (1988) woont en werkt in Teheran. Monzavi is een sociaal geëngageerde fotograaf. In documentaire zwart-wit- en kleurenfoto's legt zij Iran en de straten van Teheran vast. Vooral het verborgen leven van transseksuelen, dakloze vrouwen en de moeilijke levensomstandigheden van verslaafden genieten haar volle aandacht. Daarnaast creëert ze ook series rond andere thema's. De laatste jaren voelt ze zich bijvoorbeeld aangetrokken tot de ruïnes van historische architectuur in Iran en Afghanistan. Monzavi slaagt er in haar foto's met glans in om poëzie te puren uit chaos en lijden. Galerie Félix Frachon toont momenteel vier verschillende fotoseries van Mondavi: 'LUT', 'Grape Garden Alley', 'Tina' en 'Afghanistan'.
> Van 25 juni tot 28 augustus 2021, Galerie Félix Frachon

David Noro: There's Always a Pig in My Pocket

Kunstschilder David Noro (1993) woont en werkt in Kopenhagen. In zijn eerste solotentoonstelling bij galerie Dys toont hij werken die hij maakte in de periode 2020-2021, doeken op groot en klein formaat en werken op papier. Hij woont nu in Denemarken, waar hij expressief en krachtig werk maakt, voornamelijk op doek. Zijn thema's zijn geïnspireerd door de werkelijkheid, maar als zijn motieven ontleend zijn aan het dagelijks leven, zijn ze ook geworteld in een mythische wereld, in een 'vreemd koninkrijk', volgens zijn eigen woorden. Hij is een kleurvirtuoos en componeert en herspeelt op knappe wijze toneelstukjes die vaak eenvoudig zijn en altijd vol vreemdheid. Hij slaagt er ook in om nooit in herhaling te vallen, door in elk werk een nieuw en onverwacht palet te gebruiken en een nieuw onderwerp te ontwikkelen.
> Van 13 juni tot 25 juli 2021, Galerie Dys

James Siena: Vergence

De Amerikaanse kunstenaar James Siena (1957, Oceanside, Californië) woont en werkt in New York City. Siena is vooral bekend om zijn creatief proces dat gebaseerd is op zelf opgelegde parameters, die hij visuele algoritmen noemt. Het resulteert in complexe geometrische en abstracte vormen. Siena exploreert in zijn werk tal van technieken, zoals graveren, tekenen en emailleren. De beweging in zijn werk, tegelijk rationeel en poëtisch, confronteert ons met een optisch raadsel dat het midden houdt tussen toeval en orde en waarin het leitmotiv zich onderscheidt van een op het eerste gezicht uniforme groep motieven. De smalle ruimten, te vergelijken met totems of iconen, bevatten een unieke en hypnotische energie die de beschouwer uitnodigt om zijn eigen weg te zoeken tussen de lijnen en om zich over te geven aan de metafysische ervaring die elk werk van Siena teweegbrengt.
> Van 10 juni tot 17 juli 2021, Galerie Baronian Xippas

Julie Legrand: Super Positions

De Franse glaskunstenaar Julie Legrand (1973, Suresnes) woont en werkt in Parijs. Uit haar eerste solotentoonstelling bij galerie Marie-Laure Fleisch blijkt Legrands uitgebreide onderzoek naar de mogelijkheden van glas, waarbij ze altijd weer op zoek gaat naar mogelijke nieuwe dialogen. Afhankelijk van haar werkplek en omgeving creëert Legrand telkens weer verrassende en onverwachte associaties, waarbij ze weigert haar praktijk te beperken tot één enkel materiaal. Als autodidact krijgt ze in haar streven vaak te maken met nieuwe technische uitdagingen. De kunstenaar - waarschijnlijk meer aangetrokken door de poëzie van het experiment dan door de perfecte beheersing van klassieke vaardigheden - gaat zo de confrontatie aan met nieuwe kennis. Vreemde emoties spruiten voort uit deze hybride creaties, waarin ze spontane bewegingsenergie behendig combineert met fijnzinnige techniek.
> Van 4 juni tot 20 juli 2021, Galerie Marie-Laure Fleisch

Huang Yuxing: Heaps of Brocade and Ash

De Chinese kunstenaar Huang Yuxing (1975, Beijing) woont en werkt in Beijing. Hij is bekend voor zijn meestal grootschalige en levendige schilderijen. Zijn eerste solotentoonstelling bij Almine Rech, bestaande uit 21 werken daterend uit 2015-2021, verkent de fundamenten van Huangs beeldtaal, waarvan zijn artistieke praktijk doordrongen is. De focus ligt op de relatie tussen mens en natuur. De tentoongestelde werken stellen verbeelde, abstracte of andere landschappen voor, in een 'elektrisch' palet dat alles te maken heeft met individualistische, persoonlijke expressie.
> Van 3 juni tot 31 juli 2021, Galerie Almine Rech

Thu Van Tran: toi et nous

De Vietnamese kunstenaar Thu Van Tran (1979, Ho Chi Minh City) woont en werkt in Parijs. In haar vierde solotentoonstelling bij galerie Meessen De Clercq stelt ze tekeningen, schilderijen en nieuwe werken in keramiek tentoon. Thu Van Tran haalt haar inspiratie uit de (militaire) geschiedenis, literatuur en architectuur. In haar twee- en driedimensionale werken verkent ze de kruispunten van de verschillende culturen, talen en identiteiten. Centraal in haar werk staat de koloniale geschiedenis van Indochina (dat deel van Azië dat bestaat uit het huidige Vietnam, Laos en Cambodja).
> Van 3 juni tot 10 juli 2021, Galerie Meessen De Clercq

Roger-Edgar Gillet

De Franse schilder en graficus Roger-Edgar Gillet (1924-2004) maakte in het begin van de jaren 1950 deel uit van de generatie van naoorlogse abstracte schilders van de Parijse School, voordat hij in de jaren 1960 het pad bewandelde van de expressionistische figuratie, met gelijkgezinden als Jean Dubuffet en Jean Fautrier. In Gillets schilderijen zijn veel Belgische en Noord-Europese invloeden merkbaar, van Rembrandt tot Ensor. Hij werkte daarnaast ook samen met zijn vrienden en collega's Pierre Alechinsky en Reinhoud D'Haese. Rodolphe Janssen Gallery brengt nu een eerste expo met werk uit Gillets nalatenschap. Een tentoonstelling van kunsthistorisch belang.
> Van 3 juni tot 10 juli 2021, Rodolphe Janssen Gallery

Joris Van de Moortel: Les Paradis Artificiels

De Belgische kunstenaar Joris Van de Moortel (1983, Gent) woont en werkt in Antwerpen. In zijn nieuwe expo bij Nathalie Obadia presenteert hij een ensemble van recente werken. Ze kaderen in het onderzoek omtrent de waanzin dat de kunstenaar voert en putten inspiratie uit de traditionele beeldtaal, canonieke figuren en ontstaansmythes van de waanzin. Te zien zijn muurwerken, met neon verlichte gravures en collages, aquarellen en lichtinstallaties. De titel van de expo verwijst naar Baudelaire en legt de klemtoon op inspiratie als een mogelijke route naar andere werelden.
> Van 3 juni tot 17 juli 2021, Galerie Nathalie Obadia

Cathy Wilkes

De Noord-Ierse kunstenaar Cathy Wilkes (1966, Belfast) woont en werkt in Glasgow. Voor haar derde solotentoonstelling in Brussel presenteert Wilkes een selectie van haar meest recente schilderijen en grafisch werk, en ook een intrigerende installatie. Wilkes' werken kunnen vaak gezien worden als metaforen binnen een zoektocht naar betekenis op zowel persoonlijk als universeel niveau. Of het nu door hun veroudering en breekbaarheid is, of door hun sociale en huiselijke geschiedenis, onze omgang met de artefacten schept ruimte voor contemplatie en roept vaak een breed scala aan filosofische reflecties, ideeën en emoties op.
> Van 3 juni tot 17 juli 2021, Xavier Hufkens Gallery

Jean Milo: L'Évidence du Printemps

Jean Milo was het pseudoniem van de Belgische auteur en kunstenaar Emile Van Gindertael. Hij werd geboren in Sint-Joost-ten-Node in 1906 en stierf in 1993 in Rixensart. Hij was ook schilder, dichter, essayist en romanschrijver. Aanvankelijk stond hij als schilder onder invloed van Edgar Tytgat en de School van Latem en hield hij ook de belangrijke Brusselse galerie Le Centaure open. Vanaf 1945 begon Milo lyrisch-abstract te schilderen en werd hij lid van de belangrijke naoorlogse kunstbeweging Jeune Peinture Belge. Geleidelijk aan bracht hij constructieve elementen in zijn werk aan en richtte hij, samen met geestesgenoot Jo Delahaut, de kunstenaarsgroep 'Art Abstrait' op. De expo bij Galerie Valérie Bach toont een representatief overzicht van zijn oeuvre.
> Van 20 mei tot 17 juli 2021, La Patinoire Royale - Galerie Valérie Bach

KUNST OP KOMST

MEER TIPS!

De tentoonstellingen die in de musea plaatsvinden ontdek je op onze pagina Expo's in Brussel
Voor een overzicht van de musea verwijzen we je graag naar onze pagina Musea in Brussel.