Galeries in Brussel

Sommige mensen zijn fervente museumbezoekers. Er gaat geen zondag voorbij of ze doen een museum aan. Kunstgaleries laten ze daarbij links liggen. Nochtans tonen galeries het nieuwste van het nieuwste en galeriehouders zijn doorgaans erg vriendelijke mensen. In tegenstelling tot musea hoef je er bovendien geen toegangsgeld te betalen. UiTinBrussel zet regelmatig enkele galeries voor je in de kijker.

ONZE KEUZE

Charif Benhelima: The End of a Line

De Belgische fotograaf Charif Benhelima (1967, Brussel) woont en werkt in Antwerpen. Het thema van zijn foto's is identiteit, meer bepaald hoe het voelt om een buitenbeentje te zijn. Deze problematiek mag dan al wortelen in een bewuste autobiografische context, in zijn oeuvre weerklinkt ze ook in andere ervaringen dan de zijne. Bij Contretype delft Benhelima nu, in het verlengde van zijn zoektocht, onuitgegeven werk op: een beklijvende reeks van tussen 2002 en 2003 genomen foto's in de Braziliaanse Colônia Juliano Moreira, een instelling voor geestelijke gezondheidszorg.
> Van 9 juni tot 12 september 2021, Galerie Contretype

KUNST OP KOMST

Alice Neel: On Paper

Alice Neel (1900-1984) was een Amerikaanse kunstenares die zich voornamelijk toelegde op portretschilderen. Neels interesse voor sociaal realisme en de 'onpopulaire' kunst van het portretschilderen maakte dat haar werk los stond van de artistieke ontwikkelingen van de avant-garde. Hoewel ze ook landschappen en stillevens schilderde, is ze toch vooral bekend voor haar portretten, waaronder veel familieportretten. Vandaag wordt Neel beschouwd als één van de grootste Amerikaanse schilders van de twintigste eeuw. Xavier Hufkens Gallery toont momenteel online werken op papier van haar. Een (her)ontdekking!
> Van 26 augustus tot 25 september 2021, Xavier Hufkens Gallery

Johan Tahon en Michaël de Kok

De Belgische beeldhouwer Johan Tahon (1965) blies de afgelopen decennia leven in een indrukwekkende rij mysterieuze bronzen, gipsen en keramische sculpturen: gekwetste reuzen en ongenaakbare engelen, gekwelde wezens en ingetogen monniken, sensuele naakten en amorfe hybriden. Allemaal – of ze nu in een handpalm passen of tot monumentale hoogte reiken – zweven ze tussen de aarde en de hemel. De Nederlandse kunstenaar Michaël de Kok (1958) heeft vooral naam gemaakt met schematisch opgebouwde en breed uitgewerkte figuratieve landschappen, af en toe doorkruist door een snelweg of een brug. In zijn jongste schilderijen lijkt Michaël de Kok de figuratie helemaal losgelaten te hebben. Zijn landschappen zijn dynamische kleurvelden geworden. Het lijkt erop dat de schilder meer vrijheid wil veroveren en het figuratieve beeld zoveel mogelijk heeft losgelaten om zich helemaal uit te leven in de verf die hij meesterlijk en in al haar subtiele schakeringen laat oplichten. Een boeiende confrontatie van twee befaamde kunstenaars!
> Van 5 september tot 30 oktober 2021, Galerie Zwart Huis (Rivoli Building)

Jérôme Zonder: Jusqu'ici tout va bien (Etudes pour le portrait de Pierre-François)

De Franse kunstenaar Jérôme Zonder (1974, Parijs) woont en werkt in Parijs. Hij geldt als één van de bekendste kunstenaars van de jonge hedendaagse Franse scene en wordt beschouwd als één van de belangrijkste tekenaars van zijn generatie. In zijn tweede solo bij Nathalie Obadia stelt hij een reeks portretten tentoon - ruimtes van grafische botsing waarin verschillende registers van de tekenkunst een psychische wereld in volle transformatie uitbeelden. Deze 'studies' maken deel uit van het onderzoek dat de kunstenaar voert rond de adolescentie van Pierre-François, een fictief personage dat alomtegenwoordig is in zijn oeuvre en dat hij ontleend heeft aan de film 'Les enfants du paradis' (1945) van Marcel Carné.
> Van 7 september tot 23 oktober 2021, Galerie Nathalie Obadia

Brussels Gallery Weekend

Het Brussels Gallery Weekend viert de heropening van het circuit van promotiegaleries en 'non-profit spaces' na de vakantieperiode. Vanaf 9 september kun je terecht op maar liefst 46 verschillende locaties om het nieuwste van het nieuwste op het vlak van hedendaagse kunst te bewonderen (en te kopen?).
> Van 9 tot 12 september 2021, diverse locaties

Yves Zurstrassen: 4 colors

De Belgische schilder Yves Zurstrassen (1956, Liège) woont en werkt afwisselend in Brussel en Viens (FR). Zijn werk is altijd in beweging en navigeert tussen lyrische abstractie en abstract expressionisme. De expo bij Baronian Xippas brengt een nieuwe reeks werken samen, verspreid over de twee ruimtes van de galerie. De hoofdruimte toont monumentale schilderijen naast kleine zeefdrukken, terwijl de galerie aan de overkant voor het eerst tapijtwerken van Zurstrassen exposeert. De titel van de tentoonstelling verwijst naar de vier kleuren die in de tentoongestelde werken aanwezig zijn: blauw, rood, geel en zwart. Hoewel dit primaire kleuren zijn, zijn ze ongelooflijk diep en intens, en zuigen ze de toeschouwer onmiddellijk in het werk.
> Van 9 september tot 13 november 2021, Galerie Baronian Xippas

Haley Josephs: Psychopomp

De Amerikaanse schilder Haley Josephs (1987) woont en werkt in New York. Haar groeiende oeuvre behandelt de transformationele fases van sterfelijkheid en de emotionele aspecten daarvan. In 'Psychopomp' gaat ze hiermee verder en verwerkt ze de visioenen die ontstaan in haar eigen psyche, in tegenstelling tot een benadering waarbij bronmateriaal wordt uitgebeeld. Josephs visioenen en openbaringen sluiten aan bij een traditie van vrouwelijke ontdekkingen, in het licht van het flagrante gebrek aan gezaghebbende voorstellingen door en voor vrouwen.
> Van 9 september tot 10 oktober 2021, Galerie Almine Rech

Christine Ödlund: Growing the Third Ear

De Zweedse kunstenaar Christine Ödlund (1963, Zweden) woont en werkt in Stockholm. Door haar fascinatie voor de weergave van het zichtbare en het onzichtbare, haar opleiding in elektroakoestische scheikunde, en haar onderzoek naar ecologische scheikunde, kwam geluid vanaf het begin centraal te staan in haar praktijk. Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat planten reageren op bepaalde geluidsfrequenties en dat ze in staat zijn te communiceren via chemische signalen, wat Ödlund ertoe aanzette geluid en de communicatie van niet-menselijke intelligentie te verbinden in haar picturale benadering. De bij Marie-Laure Fleisch tentoongestelde werken zijn het resultaat van de wijze waarop Ödlund geluiden imiteert, meer bepaald via plantaardige pigmenten. Dankzij de botanische patronen en zachte kleuren van deze werken op papier kunnen we het plantenrijk benaderen met een frisse blik, maar misschien ook met een fris gehoor.
> Van 10 september tot 16 oktober 2021, Galerie Marie-Laure Fleisch

MEER TIPS!

De tentoonstellingen die in de musea plaatsvinden ontdek je op onze pagina Expo's in Brussel
Voor een overzicht van de musea verwijzen we je graag naar onze pagina Musea in Brussel.