Galeries in Brussel

Sommige mensen zijn fervente museumbezoekers. Er gaat geen zondag voorbij of ze doen een museum aan. Kunstgaleries laten ze daarbij links liggen. Nochtans tonen galeries het nieuwste van het nieuwste en galeriehouders zijn doorgaans erg vriendelijke mensen. In tegenstelling tot musea hoef je er bovendien geen toegangsgeld te betalen. UiTinBrussel zet regelmatig enkele galeries voor je in de kijker.

IN DE KIJKER

Brussels Design September

Voor het veertiende jaar op rij slaat Brussels Design September zijn tenten op in de hoofdstad. Voor de veertiende keer is het designfestival, dat meer dan 100 culturele en commerciële evenementen verenigt onder één paraplu, dé hotspot voor het designminnende volkje. Een maand lang biedt Brussel een platform voor ontmoetingen met tal van (inter)nationale designers, architecten en designliefhebbers. Weet je niet wat te kiezen in al die overvloed? Raadpleeg dan ons dossier, waarin we speciaal voor jou enkele hoogtepunten en tips oplijstten.
> Van 5 tot 30 september 2019, diverse locaties

Brussels Art Square

In 2005 richtten enkele gerenommeerde antiquairs de vzw Brussels Art Square op om het imago van de Zavel en haar zijstraten in België en het buitenland te versterken. Deze Brusselse wijk kent sinds jaar en dag een prominente rol toe aan antiquairs en galeriehouders, die haar originele en charmante karakter mee in stand houden. Een 60-tal kunst- en antiekhandelaars uit het Zavelkwartier en hun Europese collega's nodigen je uit om een parcours doorheen de eeuwen en continenten te ontdekken.
> Van 20 tot 22 september 2019, diverse locaties

ACTUELE TENTOONSTELLINGEN

Arpaïs Du Bois: Visite

De Belgische kunstenares Arpaïs Du Bois (1973, Gent) woont en werkt in Antwerpen. In haar eerste soloshow bij Rossicontemporary toont ze tekeningen en schilderijen. Het zijn de vruchten van een dagelijkse praktijk, die in de ontmoeting van tekst en beeld een manier vindt om de spanningen te ontmijnen tussen figuratie en abstractie, tussen wat zichtbaar is en wat zich aan het zicht onttrekt.
> Tot 3 oktober 2019, Galerie Rossicontemporary 

Maya Hayuk: Pareidolia Deep Destroyer

De Amerikaanse kunstenares Maya Hayuk (1969, Baltimore) woont en werkt in Brooklyn, New York. Ze staat vooral bekend om de gedurfde geometrische patronen die ze gebruikt bij grootschalige muurschilderingen. Haar werk wordt wel eens in verband gebracht met pareidolia, een fenomeen waarbij iemand een zodanige interpretatie van onduidelijke of willekeurige waarnemingen heeft, dat hij hierin herkenbare dingen meent waar te nemen. Hayuks recente werken, alle van groot formaat, waarin vormen en kleuren neergezet zijn met brede borstelstreken, zien eruit als vibrante mozaïeken. Springlevende kunst!
> Tot 26 oktober 2019, Alice Gallery

Marguerite Humeau: Mist

De Franse kunstenares Marguerite Humeau (1986) woont en werkt in Londen. 'Mist', haar nieuwe tentoonstelling, brengt nieuws van een andere wereld. Een wereld waar niet-menselijke creaturen - zeezoogdieren zoals walvissen en dolfijnen - niet langer toeschouwers zijn van de vernietiging van het ecosysteem van onze planeet, maar wezens die in staat zijn tot transcendentie en spirituele gevoelens. Hun aanwezigheid gaat gepaard met geluiden waarvan we niet weten wat ze precies communiceren: kreten om hulp, waarschuwingen of een uitnodiging om te kijken en dromen. Ondanks haar jonge leeftijd stelde Humeau al eerder tentoon in gerenommeerde kunstinstellingen en musea als Tate Britain (Londen), Palais de Tokyo (Parijs) en New Museum (New York).
> Van 6 september tot 19 oktober 2019, Galerie C L E A R I N G

Zhang Enli

De Chinese kunstenaar Zhang Enli (1965) woont en werkt in Shanghai. Zijn schilderstijl kan worden gezien als het visuele resultaat van de twee uitersten waarin zijn leven zich heeft afgespeeld: zijn adolescentie op het afgelegen platteland in Noord-China en zijn bestaan in de hectische miljoenenstad Shanghai. In de anonimiteit van zijn schildersatelier reproduceert hij op doek alle beelden en voorwerpen die hem dagelijks omringen. Het gaat hierbij niet om beelden die onmiddellijk ergens geplaatst of gelokaliseerd kunnen worden, maar om lege ruimtes, zwevende objecten of afgedankte gebruiksvoorwerpen. Enli's oeuvre gaat momenteel meer de abstracte toer op en ook werkt hij steeds meer driedimensionaal. Zo creëerde hij de afgelopen jaren een reeks plaatsgebonden 'environments' onder de naam 'space paintings'.
> Van 6 september tot 19 oktober 2019, Xavier Hufkens Gallery

Claudio Parmiggiani: A lume spento

De Italiaanse kunstenaar Claudio Parmiggiani (1943, Luzzara) woont en werkt in Parma. Parmiggiani maakt in beelden, objecten en assemblages het afwezige aanwezig. Hij geeft wat er niet meer is zijn plaats in het zichtbare. Op die manier kaart hij een fundamentele vraag in de kunst aan: hoe weergeven wat niet weergegeven kan worden? Onder de titel 'A lume spento' - wat kan vertaald worden als 'Bij het licht van een gedoofde lamp' - werkt de kunstenaar rond licht en schaduw, thema's waarrond zijn oeuvre de laatste vijftig jaar evolueerde.
> Van 6 september tot 19 oktober 2019, Galerie Meessen De Clercq

Matthew Porter: Scenic

De Amerikaanse fotograaf Matthew Porter (1975) woont en werkt in Brooklyn, New York. Zijn foto's bevatten tal van historische en culturele verwijzingen. In zijn artistieke praktijk verkent Porter de mogelijkheden van beeldconstructie en -manipulatie, zowel analoog als digitaal. Hij behandelt de negatieven van zijn analoge foto's zoals een schilder zijn canvas. Fotografie staat voor hem dan ook niet gelijk aan een moment vastleggen, maar is het resultaat van een lang werkproces.
> Van 6 september tot 26 oktober 2019, Galerie Baronian Xippas

Jan Dries: Infinite End

De Belgische beeldhouwer Jan Dries (1925-2014) stond mee aan de wieg van de Nieuwe Vlaamse School en exposeerde vanaf de jaren 1950 met zijn keramieken en marmeren sculpturen. Dries was gefascineerd door het witte marmer van Carrara waarmee hij zijn 'meditatieve stenen' maakte. De veelal abstracte maar monumentale vormen symboliseerden de zoektocht naar de verhouding tussen licht en donker.
> Van 6 september tot 7 december 2019, La Patinoire Royale | Galerie Valérie Bach

Candida Höfer - Hiroshi Sugimoto - Thomas Ruff: Selected Works

Charles Riva Collection toont momenteel werk van drie wereldbekende fotografen. De Duitse fotografen Candida Höfer (1944) en Thomas Ruff (1958) behoren allebei tot de zogenaamde Düsseldorfse School. Dit wil zeggen dat ze in Düsseldorf les kregen van het invloedrijke fotografenechtpaar Bernd en Hilla Becher, en dat ze net als hun leermeesters foto's maken vanuit een nieuw zakelijkheidsperspectief. Daarbij komen motieven aan bod die een vergaande abstrahering toelaten zonder hun beeld te verliezen. Höfers conceptuele werk wordt gekenmerkt door een grote technische perfectie. Ze is vooral bekend om haar interieurs van publieke gebouwen zoals musea. Ruff wordt beschreven als 'een meester in bewerkte en opnieuw ontworpen beelden'. Hiroshi Sugimoto is een Japanse fotograaf (1948) die in zijn werk westerse kunst en oosterse mystiek combineert. Hij is vooral bekend om zijn zeelandschappen, die hij begon te fotograferen in de jaren 1980.
> Van 5 september tot 30 november 2019, Charles Riva Collection

Claudia Comte: The Cavern of Lost Dreams (nine characters)

De Zwitserse kunstenares Claudia Comte (1983) woont en werkt in Grancy (CH) en Berlijn. Comte is bedrijvig in verschillende disciplines, waaronder ets- en beeldhouwkunst, installatiemuurwerk en schilderkunst. Ze creëert denkbeeldige vormen en landschappen waarin ze onderzoek doet naar industriële productie versus handgemaakte objecten, hoge versus lage cultuur en feit versus fictie. Ze is in het bijzonder geïnteresseerd in het 'geheugen' van materialen (zo onthoudt hout de klimaatomstandigheden van onze planeet) en in de aandachtige observatie van hoe de hand inspeelt op verschillende technologieën. Ze maakt daarbij gebruik van materialen zoals hout, marmer, brons, klei en verf.
> Van 5 september tot 12 oktober 2019, Gladstone Gallery

Philippe De Gobert: Voyages en atelier

De Belgische kunstenaar Philippe De Gobert (1946) tast de dunne grenzen tussen realiteit en fictie af. Zijn zwart-witfoto's zijn uitvergrote beelden van uitgepuurde ruimten met een streng lijnenspel die baden in een diffuus, onwezenlijk licht. Bij nader toekijken merk je dat er iets niet klopt met de schaalverhoudingen en de invalshoeken. Je dacht dat deze mysterieuze ensembles binnenaanzichten waren, maar het zijn foto's van maquettes: geconstrueerde beelden, bedachte plekken, gefantaseerde kunstenaarsateliers... De expo bij Gallery Mogabgab bestaat uit twee fotoreeksen. De eerste reeks is geïnspireerd op een 17de-eeuws schilderij van een Hollands interieur. De tweede reeks brengt ateliers in New York in beeld. De ene keer zijn ze vrij geïnspireerd op de loft van Donald Judd, dan weer op een schilderij van Edward Hopper.
> Van 5 september tot 26 oktober 2019, Gallery Mogabgab

Tinka Pittoors: Daphne and Me

De Belgische kunstenares Tinka Pittoors (Brasschaat, 1977) woont en werkt in Kapellen. In haar sculpturen en objecten onderzoekt ze de utopie van een kneedbare wereld. Door het combineren van herkenbare en nieuwe vormen en materialen zoekt ze naar een sculpturale realiteit die parallel loopt aan de gekende wereld. Daar waar de materialen herkenbaar zijn uit onze realiteit, zet de vorm zich er juist tegen af. Zo ontstaan beelden die balanceren tussen twee werelden. Ter gelegenheid van het Brussels Gallery Weekend eigent Pittoors zich de hele galerie toe. Meer nog: ze sloopt de tentoonstellingsmuren, zodat er als het ware een groot podium ontstaat waarop haar barokke en felgekleurde sculpturen en installaties in onder meer epoxy en keramiek volledig tot hun recht komen.
> Van 5 september tot 19 oktober 2019, Galerie La Forest Divonne

Franz Ackermann: Our Houses

De Duitse kunstenaar Franz Ackermann (1963) woont en werkt in Berlijn en Karlsruhe. De laatste 20 jaar heeft hij zijn werk opgebouwd rond zijn persoonlijke reiservaringen en de intieme confrontatie met architectuur en stedelijke ruimte. Zijn mentale cartografieën mengen sensaties en herinneringen aan de internationale steden die hij verkent. Ze voeden vervolgens zijn installaties en enorme schilderijen vol levendige, felle kleuren, waarin architectonische constructies en organische vibraties samengaan. Met 'Our Houses' begeeft Ackermann zich in de intieme sfeer. In zijn eerste expo bij Templon in Brussel grijpt hij de energie van de Europese hoofdstad aan om de ruimte van de galerie te transformeren door middel van imposante olieverfschilderijen op doek, een beeldhouwwerk, en een reeks werken op klein formaat met Brussel als thema.
> Van 5 september tot 19 oktober 2019, Galerie Templon

Walead Beshty: Three Pictures

De Britse kunstenaar en schrijver Walead Beshty (1976, Londen) woont en werkt in Los Angeles. Hoewel Beshty best gekend is als fotograaf, drukt hij zich daarnaast ook uit in schilder- en beeldhouwkunst, installaties en video's. In zijn werk staat de manier waarop elk afzonderlijk werk tot stand komt centraal. Het gaat dan niet alleen om de productie ervan, maar ook om de transformatie die het ondergaat tijdens transporten. Zo verzond Bashty ooit glazen boxen via transportfirma FedEx. Onderweg naar hun bestemming ondergingen de verpakkingen 'bumps and bangs', met barsten in het glas als gevolg. Beshty stelde de boxen vervolgens tentoon zoals ze waren, beschadigd dus, als onderdeel van zijn artistieke praktijk. In de jaren daarna zette hij dit procedé - focussen op de 'onzichtbare handen' achter de productie en tentoonstelling van zijn werk - overtuigend voort.
> Van 5 september tot 26 oktober 2019, Galerie Rodolphe Janssen

Latifa Echakhch: Several Times

Latifa Echakhch (1974, Marokko) is een Marokkaans-Franse kunstenares die in Zwitserland woont en werkt. Echakhch maakt geladen installaties die het grote gebaar niet schuwen. Het werk oogt esthetisch volmaakt, beheerst en evenwichtig, maar het zit tegelijkertijd vol van pathos, dramatiek en ingehouden woede. Er wordt hardhandig gebroken met de symbolische ordes die de kunstenaar en haar kunst willen beteugelen, op een manier die ronduit gewelddadig oogt en dat ook wel vaker is. Echakhchs werk wordt vertegenwoordigd door grote, internationale galeries en ze nam deel aan onder meer de Biënnale van Venetië in 2011 en won de Marcel Duchamp-prijs in 2013.
> Van 5 september tot 19 oktober 2019, Dvir Gallery

Miquel Barceló: The Shape of Things in Time

In zijn schilderijen, tekeningen, aardewerk en bronzen sculpturen experimenteert de Spaanse kunstenaar Miquel Barceló (1957, Mallorca) voortdurend met oppervlakken, structuren en de materialen van zijn kunst. Hij laat zich daartoe inspireren door de aardse materialiteit van de mediterrane wereld uit zijn jeugd: wit en blauw water, een tastbare hemel, de kliffen en grotten bij de zee, de rijke en veelkleurige texturen van druipsteengrotten, uitbundige flora en fauna, de droge aarde van zijn geboorteplaats Felanitx op het eiland Mallorca. Barceló gebruikt dan ook een plastische taal van blootliggende barsten en scheuren als treffende metafoor voor de tand van de tijd: The Shape of Things in Time.
> Van 5 september tot 18 oktober 2019, Galerie Almine Rech

KUNST OP KOMST

MEER TIPS!

De tentoonstellingen die in de musea plaatsvinden ontdek je in onze Expo pagina. 
Voor een overzicht van de musea verwijzen we je graag naar onze museumpagina.