Galeries in Brussel

Sommige mensen zijn fervente museumbezoekers. Er gaat geen zondag voorbij of ze doen een museum aan. Kunstgaleries laten ze daarbij links liggen. Nochtans tonen galeries het nieuwste van het nieuwste en galeriehouders zijn doorgaans erg vriendelijke mensen. In tegenstelling tot musea hoef je er bovendien geen toegangsgeld te betalen. UiTinBrussel zet regelmatig enkele galeries voor je in de kijker.

WIL JE EEN GALERIE BEZOEKEN? GA DAN EERST NA OF ZE AL DAN NIET TIJDELIJK GESLOTEN IS N.A.V. DE CORONACRISIS. SOMMIGE GALERIES KUN JE ALLEEN ONLINE BEZOEKEN VIA 'VIEWING ROOMS' OF OP AFSPRAAK.

ONZE KEUZE

Didier Vermeiren

De Belgische beeldhouwer Didier Vermeiren (1951, Brussel) woont en werkt in Brussel. Zijn artistieke praktijk is gebaseerd op herhaling, omkering en verdubbeling. Zijn centrale bekommernis is de verhouding tussen sokkel en sculptuur. De sokkel wordt opgenomen en verhoogd tot een sculpturaal niveau: sokkel op sokkel, de sokkel wordt sculptuur, de mal wordt sculptuur, de replica het origineel, het negatieve het positieve. Deze strategieën breidt Vermeiren vervolgens uit naar verschillende productie-, transport- en presentatiemiddelen.
> Van 1 april tot 19 juni 2021, Galerie Greta Meert

ACTUELE TENTOONSTELLINGEN

Nancy Slangen: Mystification

De Belgische kunstenaar Nancy Slangen (1966, Hasselt) woont en werkt in Hasselt. Haar levensecht geschilderde portretten verraden het ongrijpbare van het leven. Slangen legt dat in de wijze waarop ze de ogen schildert, iets te groot, zoals in dromen, beangstigend bangelijk. Diezelfde gezichten zitten verborgen in wat men een andere tak van haar oeuvre zou kunnen noemen, namelijk exbuerant vol geschilderde taferelen. De expressie van een gelaat wordt ingebed in een gek verhaal. Het narratieve kent in haar werk geen verloop. Wel veel van de complexiteit van de collage, uitgeknipt en in een andere ongewone context samengebracht.
> Van 8 mei tot 5 juni 2021, Kusseneers Gallery

Jim Hodges: Works

De Amerikaanse installatiekunstenaar Jim Hodges (1957, Spokane, Washington) woont en werkt in New York. Hij staat bekend om zijn mixed-mediasculpturen en collages met delicate kunstbloemen, spiegels, kettingen als spinnenwebben en versneden spijkerbroeken. Hij verkent er thema's in als fragiliteit, tijdelijkheid, liefde en dood.
> Van 8 mei tot 18 juni 2021, Gladstone Gallery

Jan Vanriet: Heldenleven

De bekende Belgische schilder en dichter Jan Vanriet (1948, Antwerpen) woont en werkt in Antwerpen. 'Heldenleven', de titel van deze expo, verwijst naar het gelijknamige boek van Vanriet, een 'autobiografische suite, de kroniek van een jeugd', dat gouaches en gedichten bevat. In de gouaches, nu tentoongesteld in galerie Zwart Huis, kijkt de schilder met enige melancholie terug in de tijd. Pijn, verdriet, geluk, veiligheid, liefde en vriendschap: de gouaches van Vanriet tonen dat alles in hun totale eenvoud. Er zijn geen trucs, geen overweldigende formaten, geen ingenieuze technieken, het is gewoon verf op papier, niets meer, maar wat een wereld roepen ze op!
> Van 9 mei tot 26 juni, Galerie Zwart Huis, Rivoli Building

Wang Du: L'image au temps du négatif / positif

De Chinese kunstenaar Wang Du (1956, Wuhan), traditioneel opgeleid in Guangzhou, woont en werkt in Parijs. In zijn artistieke praktijk richt hij zich op driedimensionale geschilderde objecten. Als beginnend kunstenaar schrok hij van de opdringerige aanwezigheid van mediabeelden in de publieke ruimte. In zijn nieuwe expo bij Baronian Xippas toont hij een nieuwe serie sculpturen, waarvoor hij de inspiratie haalde bij Gabriel Garcia Marquez' meesterwerk 'Honderd jaar eenzaamheid'. Covid-19 heeft in de wereld een ravage veroorzaakt en de mensheid in een staat van ambivalentie gebracht. De onzekere uitkomst van deze positieve/negatieve rollercoaster heeft een invloed op onze levens. In zijn expo stelt Wang Du dit gegeven op kritische wijze centraal.
> Van 29 april tot 5 juni 2021, Baronian Xippas Gallery

Ferrari Sheppard: Dark Bodies - Bright Crest

De Amerikaanse kunstenaar Ferrari Sheppard (1983, Chicago) woont en werkt in Los Angeles. Hij staat bekend om zijn levendige schilderijen die figuratie en abstracte kunst combineren. Sheppard is behalve schilder ook schrijver, fotograaf, activist en platenproducent. Zijn schilderijen zijn beïnvloed door herinneringen en ervaringen en roepen een gevoel van nostalgie op. Thematisch vieren ze de zwarte gemeenschap in de Verenigde Staten en in de diaspora.
> Van 29 april tot 29 mei 2021, Galerie Maruani Mercier

Lisa Vlaemminck: Plastic Roses Never Wither

De Belgische kunstenaar Lisa Vlaemminck (1992, Elsene) woont en werkt in Sint-Joost-ten-Node. Naast een passie voor plantkunde heeft ze een zwak voor ruimtevaart, modernistische interieurs, stillevens en bijzondere objecten of taferelen die ze tegenkomt op straat. Gecombineerd vinden ze hun weg naar haar opmerkelijke schilderijen, tekeningen en collages.
> Van 24 april tot 6 juni, 2021, Rodolphe Janssen Gallery

Mindy Shapero: Lost in Space

De Amerikaanse kunstenaar Mindy Shapero (1974, Louisville) woont en werkt in Los Angeles. Bij Nino Mier Gallery stelt ze momenteel een reeks nieuwe schilderijen en werken op papier tentoon. Daarin omarmt ze een visionaire traditie: van het mysticisme van William Blake over het bovennatuurlijke tot de Romantiek en het psychedelisch sjamanisme. Shapero vermengt mythologie met spiritualiteit in haar sculpturen, schilderijen en werken op papier. Op meesterlijke wijze geeft ze vorm aan karakters, symbolen en mythes. Haar werken dompelen de beschouwer onder in een fantastische en dynamische wereld.
> Van 22 april tot 6 juni 2021, Nino Mier Gallery

Nathalie Amand: La part visible

Fotografe van lichamen en landschappen, liefhebster van stillevens en surrealistische composities, Nathalie Amand geeft zich voor het eerst bloot bij Contretype. Netkousen, lang haar, spiegels, korsetten en veren... Haar werk, altijd in zwart-wit, is even sensueel als verrassend. ‘La part visible' stelt vraagtekens bij de details die doorgaans voor onze blik verborgen blijven.
> Tot 30 mei 2021, Galerie Contretype

Daniel Buren: Géometries colorées

De Franse conceptuele kunstenaar Daniel Buren (1938, Parijs) woont waar hij werkt: overal waar hij gevraagd wordt werk ter plaatse te maken. Kenmerkend voor zijn werk is het vaste gebruik van verticale strepen. Deze strepen zijn steevast afwisselend in wit en in een andere, enkele kleur uitgevoerd en hebben telkens dezelfde breedte: 8,7 cm. Dit is het patroon van markieslinnen: gestreept keperweefsel met afwisselend strepen in ongebleekt en gekleurd katoen. In zijn nieuwe expo bij Xavier Hufkens creëert Buren optische ervaringen die te maken hebben met verschillende waarnemingsniveau's: hoe we kunstwerken zien, hoe ze ons doen kijken naar onze omgeving en hoe ze inwerken op ons denken. Een expo voor doordenkers!
> Van 22 april tot 22 mei 2021, Xavier Hufkens Gallery

Antonio Obá: Outros Ofícios

De Braziliaanse kunstenaar Antonio Obá (1983, Ceilândia) woont en werkt in Brasilía. In zijn eerste expo bij Mendes Wood DM in Brussel toont Obá werken op canvas en papier, die alle in 2020 en 2021 ontstonden. Hoewel zijn schilderijen op doek er qua kleur en keuze van onderwerp verleidelijk eenvoudig uitzien, bestaat elke compositie uit een vlechtwerk van allegorieën, metaforen en historische verwijzingen die erom smeken ontcijferd te worden. Obá's composities zijn gebaseerd op tal van bronnen, zoals familiefoto's, archiefopnamen van historische gebeurtenissen, de populaire cultuur, mythes en legenden. Onverwachte associaties als deze vormen voor Obá de aanleiding om thema's te behandelen zoals rassenkwesties, politieke corruptie, kolonialisme en slavernij.
> Van 22 april tot 6 juni 2021, Mendes Wood DM Gallery

Michael Kagan: How We Remember

De Amerikaanse kunstenaar Michael Kagan (1980, Virginia Beach) woont en werkt in Brooklyn, New York. Zijn schilderijen zijn heroïsche verkenningen van de balans tussen abstractie en figuratie. Kagan is gefascineerd door de limieten van de menselijke mogelijkheden. Zijn betoverende schilderijen stellen surfers, racepiloten en ruimtevaarders voor. Die laatste staan centraal in Kagans nieuwe expo bij Almine Rech. Daar staan zes geschilderde Titan-raketten in trio tegenover elkaar. Het grootste schilderij, dat eenzaam in het midden hangt, toont een astronaut van de iconische Apollo 11-missie. De rest laten we aan uw verbeelding over!
> Van 21 april tot 28 mei 2021, Galerie Almine Rech

Sayre Gomez: True Crime

De Amerikaanse kunstenaar Sayre Gomez (1982, Chicago) woont en werkt in Los Angeles. Gomez maakt zowel schilderijen en sculpturen als installaties en kunstenaarsboeken. Voor zijn cerebrale projecten gebruikt hij dikwijls gevonden beelden en teksten als manieren om commentaar te leveren op de dubbelzinnige natuur van communicatie en persoonlijke uitwisseling. In zijn eerste expo bij Xavier Hufkens stelt hij een reeks nieuwe schilderijen op groot formaat tentoon van stedelijke omgevingen, en ook enkele driedimensionale werken. Gomez neemt daarbij Los Angeles als uitgangspunt voor een uitgebreide verkenning van het hedendaagse stadsleven in een metropool, alsook de psychologie van een plek. Hoogst actueel!
> Van 15 april tot 15 mei 2021, Xavier Hufkens Gallery

Jeffrey Vallance: Cultural Ties

De Amerikaanse kunstenaar Jeffrey Vallance (1955, Redondo Beach, Californië) woont en werkt in Los Angeles. Vallance is het meest bekend om projecten die de grenzen tussen het maken van objecten, installatie, performance, curatie en antropologische studie vervagen. Zijn nieuwe expo gaat terug op een project waar hij al in de periode 1978-1979 mee begon. Hij stuurde toen aan 160 staatshoofden een das en een persoonlijke brief. Zevenveertig van hen reageerden op drie manieren: door hem een das uit hun eigen collectie te sturen, door Vallances das zonder meer terug te sturen, en door hem een ander voorwerp te sturen. In de expo bij Bernier/Eliades zijn tal van ingelijste dassen te zien die Vallance ontving van sommige wereldleiders, al dan niet vergezeld van een persoonlijke brief.
> Van 13 april tot 11 juni 2021, Galerie Bernier/Eliades

Laure Prouvost: Reaching Hi Her Grounds from the Rub He She We Grow

De Franse kunstenares Laure Prouvost (1978, Croix-Lille) woont en werkt in Brussel en Londen. In 2013 won ze de prestigieuze Turner Prize en vertegenwoordigde ze Frankrijk op de Biënnale van Venetië. Laure Prouvost is een veelzijdige kunstenares. Ze construeert een grillig en poëtisch oeuvre, wars van conventies. Elke vorm van gezag die verband houdt met taal, de werkelijkheid of gevestigde concepten holt ze uit en ondermijnt ze binnen haar gevoelige, dynamische, eigenzinnige en droomachtige universum dat ze met veel humor opbouwt. Aan de hand van video's, schilderijen, tekeningen, wandtapijten, glassculpturen, keramiek en performances schept Prouvost meeslepende omgevingen. Ze stoffeert die met persoonlijke mythologieën en semi-fictieve verhalen die ze jaar na jaar verrijkt en nauwer met elkaar verweeft.
> Van 8 april tot 29 mei 2021, Galerie Nathalie Obadia

KUNST OP KOMST

MEER TIPS!

De tentoonstellingen die in de musea plaatsvinden ontdek je op onze pagina Expo's in Brussel
Voor een overzicht van de musea verwijzen we je graag naar onze pagina Musea in Brussel.