Galeries in Brussel

Sommige mensen zijn fervente museumbezoekers, toch zetten ze geen stap in een kunstgalerie. Nochtans tonen galeries het nieuwste van het nieuwste en galeriehouders zijn doorgaans erg vriendelijke mensen. In tegenstelling tot musea hoef je er bovendien geen toegangsgeld te betalen. UiTinBrussel zet regelmatig enkele galeries voor je in de kijker. Kijk uit je doppen!

IN DE KIJKER

Frank Stella

Frank Stella (1936) is een beroemde Amerikaanse schilder, beeldhouwer en graficus die woont en werkt in New York. Hij is een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de post-abstract expressionistische schilderkunst, die later benamingen kreeg als hard edge-painting en minimal art. Het ging hier om abstracte, non-illusionistische kunst die het persoonlijke van de action painting verruilde voor het formele en feitelijke. De expo bij Charles Riva brengt monumentale werken bij elkaar van Stella's fameuze 'Polish Village'-serie, abstracte schilderijen met sculpturale kwaliteiten die verwijzen naar de Holocaust en het joodse volk, en die het verlies van de joodse manier van leven in Europa oproepen. Achter de ogenschijnlijk levendige en vreugdevolle doeken gaat dan ook een donker verhaal schuil.
> Van 19 april tot 17 februari 2018, Charles Riva Collection

ACTUELE TENTOONSTELLINGEN

Thomas Ruff: Interiors

De wereldberoemde Duitse fotograaf Thomas Ruff (1958) woont en werkt in Düsseldorf. Aan de kunstacademie van deze stad was hij een leerling van het echtpaar Bernd en Hilla Becher, de grondleggers van de zogenaamde 'Düsseldorfse School'. Tot zijn medestudenten behoorden onder meer Andreas Gursky, Candida Höfer en Thomas Struth - vandaag allen zonder uitzondering kunstenaars met een wereldwijde uitstraling. Ruff ontwikkelde al snel een eigen stijl, die bestond uit het maken van conceptuele fotoseries. Hij fotografeerde onder meer landschappen, maar schakelde al snel over op interieurs van Duitse woningen, met typische accessoires van de jaren 1950-1970. Foto's uit die laatste reeks zijn momenteel te bezichtigen bij Etablissement d'en face.
> Van 1 juli tot 20 augustus, Etablissement d'en face

KUNST OP KOMST

Brussels Gallery Weekend

Het Brussels Gallery Weekend viert dit jaar zijn tiende editie. In die tijd is het (lange) weekend uitgegroeid tot een belangrijke gebeurtenis op het vlak van de hedendaagse kunst in België. Precies 41 topgaleries, zowel uit de boven- als de benedenstad, nemen eraan deel, alsook een tiental lokale artistieke non-profitorganisaties en 'artist run spaces'. Elke deelnemende galerie heeft in de loop van haar bestaan aangetoond hoe relevant ze is als het op de keuze van kunstenaars aankomt. Alle galeries samen vormen dan ook een weerspiegeling van het groeiende belang van de positie van Brussel in de globale hedendaagse kunstscene.
> Van 7 tot 10 september, diverse locaties

Anselm Reyle: Laguna Sunrise

Anselm Reyle (1970) is een succesvolle Duitse kunstenaar-zakenman die woont en werkt in Berlijn. Zijn kunst is abstract en formalistisch en lijkt op op-art. Met een vijftigtal personeelsleden produceert Reyle verticaal gestreepte schilderijen, aluminium objecten en neon- en led-installaties voor de 'Amerikaanse' markt. Reyle gebruikt meestal kunststoffen voor zijn reliëfs en objecten. In zijn vierde solotentoonstelling bij Almine Rech in Brussel focust hij op keramiek en schilderijen.
> Van 7 september tot 5 oktober, Almine Rech Gallery

Jitish Kallat: Covariance

De Indiër Jitish Kallat (1974, Mumbai) is een van de meest veelbelovende én veelzijdige kunstenaars van zijn generatie. Hij maakt tekeningen, schilderijen, foto's, video's, collages, sculpturen, installaties en multimediale werken. Zijn oeuvre is doordrongen van autobiografische, politieke en artistieke verwijzingen. Het verhaalt over de levenscyclus in een snel veranderend India. Kallats beeldtaal refereert aan zowel Aziatische als Europese artistieke tradities en naar reclamebeelden die aanzetten tot stedelijk consumentisme.
> Van 7 september tot 21 oktober, Galerie Daniel Templon

Kendell Geers: AfroPunk

Kendell Geers (1968, Johannesburg, ZA) maakt rauwe, confronterende kunst die de toeschouwers wil wakker schudden uit hun lethargie door zekerheden in vraag te stellen. Het werk van Geers mag niet gereduceerd worden tot politieke kunst, ook al verwijst hij in zijn angstaanjagende en beklemmende universum naar het apartheidsregime dat zijn geboorteland decennia in de greep heeft gehouden. Zijn oeuvre wordt gekenmerkt door een sterke visuele taal en het gebruik van geladen objecten zoals prikkeldraad, explosieven, glasscherven, body bags en zwaailichten. Daarbij worden thema's aangekaart zoals discriminatie, politieke verdrukking, sociale ongelijkheid, seks, geweld en postkolonialisme. (Bron: Kunstenpunt)
> Van 7 september tot 28 oktober, Galerie Rodolphe Janssen

Koen Vanmechelen: Vision of the owl

Koen Vanmechelen (1965) is een Belgische conceptueel kunstenaar met een internationale renommee. Zijn veelomvattende en innovatieve werk onderzoekt het thema van bio-culturele diversiteit. Zijn bekendste project is The Cosmopolitan Chicken Project, een internationaal gebeuren waarbij hij via de kruising van nationale kippenrassen op zoek gaat naar een hybride of kosmopolitische kip. De titel van zijn nieuwe tentoonstelling suggereert dat de tentoonstelling kan worden waargenomen door de ogen van de uil, een dier waarvan mensen altijd dachten dat het de toekomst kan voorspellen. In de context van deze tentoonstelling roept de uil associaties met mythe en magie op, en weerspiegelt hij in bredere zin het klimaat van onzekerheid over de huidige stand van zaken op onze planeet. 'Vision of the owl' gaat over conflict en over hoe onze samenleving daarmee omgaat.
> Van 8 september tot 4 november, Galerie Valérie Bach

Sculpting Belgium: La sculpture en Belgique durant les Trente Glorieuses 1945-1975

Deze groepstentoonstelling met museale allures groepeert ruim dertig Belgische beeldhouwers die hun stempel drukten op de naoorlogse Belgische beeldhouwkunst tot 1975. De periode 1945-1975 kenmerkt zich door een explosieve groei van formeel onderzoek dat de weg vrijmaakte voor nieuwe, innovatieve materialen zoals staal en plastic. Sculpting Belgium afficheert zich nadrukkelijk als een hommage aan een generatie beeldhouwers waarvan sommigen ten onrechte in de vergeethoek zijn geraakt. Ze vertegenwoordigen een waaier van verschillende stijlen. Om slechts enkele namen te noemen: Pol Bury, Reinhoud d'Haese, Jan Dries, Vic Gentils, Jo Delahaut, Oscar Jespers, Olivier Strebelle, Hilde Van Sumere en Marc Verstockt.
> Van 8 september tot 23 december, Galerie Valérie Bach

Tracey Emin: The Memory of your Touch

Tracey Emin (1963) is een Britse kunstenares met wereldfaam. Ze werd geboren in Croydon, London, uit een Engelse moeder en een Turks-Cypriotische vader. Ze behoort tot de generatie van de Young British Artists, samen met kunstenaars zoals Damien Hurst, Sarah Lucas, Ron Mueck en Jenny Saville. Emin tekent, schildert, beeldhouwt, filmt, fotografeert, maakt teksten in neon en beoefent het handwerk. Haar werk staat bekend als controversieel, maar ook als conceptueel en autobiografisch. Haar eerste expo bij Xavier Hufkens toont maar liefst een 90-tal werken, waaronder schilderijen, bronzen beelden, werk op papier, teksten in neon en een video. Inhoudelijk ontsluiert de expo de meest recente ontwikkelingen in Emins persoonlijke en tegelijk universele oeuvre.
> Van 8 september tot 21 oktober, Xavier Hufkens Gallery

Brussels Art Square

In 2005 richtten enkele gerenommeerde antiquairs Brussels Art Square op om het imago van de Zavel en haar zijstraten in België en het buitenland te versterken. De Zavelwijk kent sinds jaar en dag een belangrijke rol toe aan antiquairs en galeriehouders die haar originele en charmante karakter mee in stand houden. Tijdens Brussels Art Square nodigen een zestigtal antiquairs en galeries kunst- en antiekliefhebbers uit voor een parcours doorheen de eeuwen en de continenten. Telkens komt een Europees land aan de beurt om deze tentoonstellingsdagen met de antiqairs en galeriehouders van de Zavel te delen. Na succesvolle edities met Groot-Brittannië, Spanje en Italië staat deze keer Frankrijk centraal.
> Van 22 tot 24 september, diverse locaties

MEER TIPS!

De tentoonstellingen die in de musea plaatsvinden ontdek je in onze Expo pagina. 
Voor een overzicht van de musea verwijzen we je graag naar onze museumpagina.