Galeries in Brussel

Sommige mensen zijn fervente museumbezoekers. Er gaat geen zondag voorbij of ze doen een museum aan. Kunstgaleries laten ze daarbij links liggen. Nochtans tonen galeries het nieuwste van het nieuwste en galeriehouders zijn doorgaans erg vriendelijke mensen. In tegenstelling tot musea hoef je er bovendien geen toegangsgeld te betalen. UiTinBrussel zet regelmatig enkele galeries voor je in de kijker.

ONZE KEUZE

Danh Võ

Danh Võ is een hedendaagse conceptuele kunstenaar van Vietnamese afkomst. Hij heeft de Deense nationaliteit en woont en werkt in Berlijn en Mexico-Stad. Võ's conceptuele kunstwerken en installaties, samengesteld uit documenten, foto's, gevonden voorwerpen, brieven en toe-eigeningen van het werk van andere kunstenaars, behandelen topics als identiteit, migratie en eigenaarschap. Bij Xavier Hufkens toont deze belangrijke kunstenaar nieuw werk.
> Tot 18 december 2021, Xavier Hufkens Gallery

LOPENDE TENTOONSTELLINGEN

Jef Geys

Jef Geys (1934-2018) was een Belgisch beeldend kunstenaar die zich vanuit het Kempense Balen toelegde op fotografie, beeldhouwkunst en installaties. Geys' artistieke avontuur wordt gekenmerkt door zijn voorliefde voor amateurisme en het ogenschijnlijk banale, en door een sterke drang naar archivering. Als kunstenaar pendelde hij voortdurend tussen tegenstellingen als hoge en lage cultuur, de kunstenaar en de mythe eromheen, het bijzondere en het universele, en de leraar (die hij zelf was) en zijn student. Geys' werk brak met de idee van autonome kunst. Door de waarde en de status van kunst in de samenleving te bevragen, en ook de rol van instituten en die van de kunstenaar, ondermijnde hij bestaande hiërarchieën.
> Van 19 november 2021 tot 5 februari 2022, Galerie Greta Meert

Charles Sandison: Entropy

De Britse kunstenaar Charles Sandison (1969, Haltwhistle) woont en werkt in het Finse Tampere. In zijn werk visualiseert Sandison de paradoxale ingewikkeldheid en eenvoud van menselijke communicatie, gedrag en sociale structuren door middel van een symbolische taal. Zijn werk bestaat meer concreet uit tekst - gegenereerd door software die hij zelf ontwikkelt - die getoond wordt op schermen of geprojecteerd op galeriemuren en zelfs gebouwen.
> Van 18 november 2021 tot 30 januari 2022, Baronian Xippas Gallery

Carlos Cruz-Diez: Inter Lineas

Carlos Cruz-Diez (1923-2019) was een Venezolaans schilder en beeldhouwer. Hij is bekend geworden als kinetisch en op-artkunstenaar. Gedurende zijn opleiding had Cruz-Diez het werk bestudeerd van Georges Seurat en Josef Albers, die experimenteerden met kleurverhoudingen, esthetica en kleurperceptie. Galerie Valérie Bach stelt momenteel de monumentale installatie 'Chromointerferent Environment' en enkele sleutelwerken uit zijn oeuvre tentoon.
> Van 18 november 2021 tot 8 januari 2022, Galerie Valérie Bach - La Patinoire Royale

Eliza Pepermans: Dinner Is Served

De Belgische kunstenaar Eliza Pepermans (1988, Gent) woont en werkt in Antwerpen. Aan de hand van diverse media zoals tekeningen, grafiek, schilderijen en sculpturen probeert Pepermans haar nabije omgeving te begrijpen. Met uitbundige kleuren en levendige beelden voelt haar werk luchtig en speels aan. Maar achter de schijnbaar naïeve directheid en flamboyante energie schuilt een consistente zoektocht naar compositie, vorm en kleurgebruik. De expo 'Dinner Is Served' presenteert een nieuwe reeks stillevens waarin fruit, kreeften, zonnebloemen en boeken afgebeeld worden. Als kunstenaar houdt Pepermans ervan de kijker op het verkeerde been te zetten en te spelen met perspectief, betekenis en stilering.
> Van 11 november tot 19 december 2021, Schönfeld Gallery

KUNST OP KOMST

MEER TIPS!

De tentoonstellingen die in de musea plaatsvinden ontdek je op onze pagina Expo's in Brussel
Voor een overzicht van de musea verwijzen we je graag naar onze pagina Musea in Brussel.