Galeries in Brussel

Sommige mensen zijn fervente museumbezoekers, toch zetten ze geen stap in een kunstgalerie. Nochtans tonen galeries het nieuwste van het nieuwste en galeriehouders zijn doorgaans erg vriendelijke mensen. In tegenstelling tot musea hoef je er bovendien geen toegangsgeld te betalen. UiTinBrussel zet regelmatig enkele galeries voor je in de kijker. Kijk uit je doppen!

IN DE KIJKER

Brussels Design September

Voor het dertiende jaar op rij slaat Brussels Design September zijn tenten op in de hoofdstad. Voor de dertiende keer is het designfestival, dat meer dan 100 culturele en commerciële evenementen verenigt onder één paraplu, dé hotspot voor het designminnende volkje. Een maand lang biedt Brussel een platform voor ontmoetingen met tal van (inter)nationale designers, architecten en designliefhebbers. En geef toe: wie houdt er niet van mooi vormgegeven objecten? Iedereen toch?!

Het aanbod is, comme d'habitude, even lang als breed: een waaier van tentoonstellingen, vernissages, debatten, conferenties, workshops, films, een Art & Crafts-parcours, Commerce Design Brussels en de Brussels Design Market. In allerhande winkels, pop-up stores, galeries en culturele ruimtes ontdek je het mooiste, vernieuwendste en meest functionele dat hedendaags design te bieden heeft. Om van te watertanden!
> Van 6 tot 30 september, diverse locaties

Speciaal voor wie door de vele bomen van deze overvloed het bos niet meer ziet, maakte onze redactie een handige pagina met enkele tips. Klik hier om ze te bekijken.

ACTUELE TENTOONSTELLINGEN

Sint-Lukasgalerie: Jonge kunstenaars 2018

De Sint-Lukasgalerie presenteert in samenwerking met LUCA School of Arts “Jonge Kunstenaars 2018”, een selectie van afgestudeerden van het academiejaar 2017-18 van de campussen Sint-Lucas Gent, Sint-Lukas Brussel, Narafi Vorst, en C-mine Genk. Deelnemende kunstenaars: Eva Beazar, Pieter Chanterie, Dilum Coppens, Yoel Pytowski, Ruth Devriendt, Dido Woelders, Pim Notebaert, en Lotte Moortgat. Deze alumni tonen hun werken in de Sint-Lukasgalerie Brussel, vervolgens reist de tentoonstelling door naar Gent en naar Mechelen.
> Van 14 september tot 13 oktober 2018, Sint-Lukasgalerie

Marthe Wéry: Monochroom - de jaren '80

De Brusselse kunstenares Marthe Wéry (1930-2005) is vooral bekend geworden met haar monochrome schilderijen op diverse dragers. Beïnvloed door Malevich, Mondriaan en het Amerikaanse Minimalisme, is haar werk te situeren aan de kritische rand van de moderniteit. "Al mijn werk", zei ze ooit, "is een fundamenteel onderzoek om het oppervlak te beleven." Wéry werkte vaak met ijzeren platen als drager. Ze dompelde deze onder in één of meerdere verfbaden en liet zo het toeval meespelen in het bepalen van het eindresultaat. Ze verkende in haar werk overigens niet alleen de mogelijkheden van het oppervlak, maar ook die van de kleur.
> Van 8 september tot 7 oktober 2018, Galerie Pierre Hallet

Christopher Wool

De Amerikaanse kunstenaar Christopher Wool (1955) woont en werkt in New York City en in Marfa, Texas. Wool is vooral bekend van zijn schilderijen waarop hij grote, zwarte gestencilde letters aanbrengt op wit canvas. Hij begon deze 'woordschilderijen' te maken in de late jaren 80, nadat hij graffiti had gezien op een knalwitte vrachtwagen. In zijn teksten gebruikt hij vaak alliteraties en woorden waarin de klinkers ontbreken. Om de teksten op zijn schilderijen te begrijpen, lees je ze dan ook best hardop, hoe vreemd dat ook klinkt.
> Van 7 september tot 27 oktober 2018, Vedovi Gallery

Calder, Miró en hun Parijse ontmoetingen

Galerie de la Béraudière stelt een uitzonderlijke tentoonstelling voor met werk van de Amerikaanse beeldhouwer-schilder Alexander Calder (1898-1976) en de Spaanse beeldend kunstenaar Joan Miró (1893-1983). De intense vriendschap die deze twee topkunstenaars uit de twintigste eeuw met elkaar verbond, duurde vele jaren. Ze begon in 1928 toen ze elkaar voor het eerst ontmoetten in Parijs, en duurde tot de dood van Calder in 1976. Hoewel ze samen niet echt een nieuwe kunststroming creëerden, hebben ze elkaar volop geïnspireerd en beïnvloed en dit levert opmerkelijke parallellen op in hun werk. De twee kunstenaars ontketenden een ware revolutie binnen de kunstgeschiedenis dankzij hun, voor die tijd, gedurfde technieken en onconventionele materialen. Met enthousiasme en creativiteit brachten ze creaties waarbij ze nieuwe manieren onderzochten voor hun kunst, ontdaan van het culturele harnas dat toen heerste.
> Van 7 september tot 14 december 2018, Galerie de la Béraudière

Ryan Gander: Chinese Whispers #1

De Britse kunstenaar Ryan Gander (1976) woont en werkt in Suffolk en Londen. Om uitdrukking te geven aan wat hem bezighoudt, drukt hij zich uit in de meest uiteenlopende disciplines. Zo maakt hij sculpturen en installaties, filmt en schrijft hij, doet hij aan grafische vormgeving en voert hij performances op. Via associatieve gedachtegangen die het alledaagse en het esoterische, het ongeziene en de gemeenplaats verbinden, ondervraagt Ganders werk taal, kennis en de totstandkoming van een kunstwerk. In zijn geheel kan dat werk beschouwd worden als een set van verborgen sleutels die ontcijferd dienen te worden, en die de beschouwer ertoe aanzetten om zijn eigen associaties te vormen en zijn eigen verhaal te verzinnen, met als bedoeling de complexiteit van Ganders werk te ontrafelen.
> Van 7 september tot 6 oktober 2018, Galerie Meessen De Clercq

Sharon Lockhart: Movements and Variations in Two Parts

De Amerikaanse fotografe en cineaste Sharon Lockhart (1964) woont en werkt in Los Angeles. Naast foto's en films maakt ze ook sculpturen in brons, op basis van in de natuur gevonden objecten zoals takken. In haar werk slaagt zij erin om met een minimalistische esthetica een maximale ervaring te bereiken. Zij komt tot het beoogde resultaat door onder meer documentaire films te draaien die ze vertraagd weergeeft en waarin ze vaak lange tijd op dezelfde subjecten inzoomt. Haar foto's zijn dikwijls stills uit haar films. Haar huidige expo bestaat uit twee delen. Het eerste deel is te zien in Gladstone Gallery, het tweede in galerie Jan Mot. Beide expo's tonen een serie foto's en sculpturen die getuigen van Lockharts aanhoudende interesse voor portretfoto's, choreografie en de empowerment van vrouwen.
> Van 7 september tot 20 oktober 2018, Gladstone Gallery
> Van 7 september tot 20 oktober 2018, Galerie Jan Mot

Gilberto Zorio: Et voilà, encore une fois chez Albert Baronian!

De Italiaanse beeldhouwer Gilberto Zorio (1944) woont en werkt in Turijn. Hij is een van de belangrijkste oprichters en vertegenwoordigers van de Arte Povera-beweging. Zorio concentreert zich in zijn werk op processen en alchemie. Hij verkent de transformatie van natuurlijke fenomenen zoals verdamping of roestvorming en de effecten ervan op voorwerpen van allerlei aard. Zijn aandacht gaat daarbij in het bijzonder uit naar energie. In zijn werk gebruikt hij regelmatig fragiele materialen zoals terracotta. Zorio stelde meer dan 40 jaar geleden voor het eerst tentoon bij Albert Baronian, een galeriehouder die de Arte Povera altijd in zijn hart heeft gedragen. Zijn huidige tentoonstelling in de galerie is zijn achtste. Vandaar de ietwat ongewone titel van de tentoonstelling!
> Van 7 september tot 3 november 2018, Galerie Albert Baronian

Sterling Ruby: DRFTRS | WIDW

De Amerikaanse kunstenaar Sterling Ruby (1972) werd geboren op een Amerikaanse militaire basis in Duitsland uit een Nederlandse moeder en een Amerikaanse vader. Hij woont en werkt in Los Angeles. Ruby drukt zich uit in talrijke media: keramische werken, collages, tekeningen, schilderijen, performances, foto's, sculpturen en video's. Bronnen die hem inspireren zijn onder meer gemarginaliseerde samenlevingen, hoogbeveiligde gevangenissen, modernistische architectuur, graffiti, vervuiling, consumptie en stadsbendes. Ruby's werk wordt wel eens als 'posthumanistisch' omschreven, een verwijzing naar een wereld waarin zoveel informatie op ons afkomt dat we niets nog als samenhangend kunnen beschouwen. In Ruby's werk komt dat vaak tot uiting in de vorm van installaties die uit fragmenten zijn samengesteld. Ruby's artistieke praktijk komt dan ook neer op het combineren, recombineren, opbouwen en afbreken, gebruiken en hergebruiken van verschillende technieken en media.
> Van 7 september tot 20 oktober 2018, Xavier Hufkens Gallery

Justin Adian

De Amerikaanse kunstenaar Justin Adian (1976) woont en werkt in New York. In zijn werk verkent hij de dunne lijn tussen schilderij en sculptuur en laat de beschouwer daarbij vaak in verwarring achter. Je zou kunnen zeggen dat hij abstracte muurreliëfs maakt in vibrante kleuren die heen en weer slingeren tussen en schatplichtig zijn aan de beeldtaal van beide disciplines: sculpturen en schilderijen. Zijn werkwijze komt hierop neer dat hij vormen in schuimrubber bekleedt met beschilderd canvas. Het resultaat zijn gezwollen, geometrische composities die dikwijls uit verschillende, anders gekleurde onderdelen bestaan en zo doen denken aan assemblages.
> Van 6 september tot 20 oktober 2018, Almine Rech Gallery

Léon Wuidar: Inventaire

Ter gelegenheid van de 80ste verjaardag van de Luikse kunstenaar Léon Wuidar (1938) organiseert galerie Rodolphe Janssen een retrospectieve. Wuidars schilderkunst blinkt uit door een hyperpersoonlijke abstractie, tegelijk secuur en speels. Ze is gebaseerd op precisie, discipline en humor. Wuidar mengt vormen en kleuren op zo'n manier dat hij tot harmonieuze, perfect uitgebalanceerde composities komt. 'Inventaire' toont werken die Wuidar maakte tussen 1968 en 2008, schetsboeken, boekontwerpen en exemplaren van het tijdschrift 'Mesure', dat de kunstenaar oprichtte met geestesgenoten zoals Jo Delahaut en Marcel-Louis Baugniet. Wuidars werk is overigens aan een herontdekking toe. Of aan een late erkenning? Eerder dit jaar was deze expo in elk geval al te zien in de befaamde White Cube Gallery in Londen.
> Van 6 september tot 20 oktober 2018, Galerie Rodolphe Janssen

Peter Halley: New Paintings

De Amerikaanse kunstenaar Peter Halley (1953) woont en werkt in New York. Hij is een van de centrale figuren van het Neo-Conceptualisme, een beweging van kunstenaars die voor het eerst exposeerden in de New Yorkse wijk East Village, en waartoe onder anderen Jeff Koons en Haim Steinbach behoorden. Halley schildert felgekleurde geometrische schilderijen gemaakt met verfsoorten die doorgaans niet in de 'klassieke' schilderkunst gebruikt worden. Mettertijd ontwierp hij een eigen visueel lexicon dat enerzijds bestaat uit 'prisons' en anderzijds uit 'cells' - rechthoekige vormen en verticale strepen die zowel herinneringen oproepen aan stedelijke hoogbouw als aan elektromagnetische circuits. 'New Paintings' is Halleys zevende expo bij galerie Maruani Mercier.
> Van 6 september tot 20 oktober 2018, Galerie Maruani Mercier

Edi Hila: Open Museum

De Albanese kunstenaar Edi Hila (1944) woont en werkt in Tirana. Hij is een van de belangrijkste artistieke figuren uit de Balkanlanden. Zijn werk van de laatste twintig jaar getuigt van de indringende veranderingen die samenlevingen ondergingen in het postcommunistische Europa. In tegenstelling tot veel van zijn landgenoten is Hela nooit geëmigreerd naar economisch welvarender landen. In Tirana ontwikkelde hij een artistieke praktijk die onder meer reflecteert over de positie van de Albanese schilderkunst in de context van de mediterraanse kunstgeschiedenis.
> Van 6 september tot 27 oktober 2018, Galerie Nathalie Obadia

Sarah Van Marcke: Territorial Drift

De fotografe en videaste Sarah Van Marcke (1984) woont en werkt in Antwerpen, waar ze ook geboren is. Ze werkt rond het architecturale erfgoed van de 20ste eeuw. De relatie tussen mens en urbane situaties staan hierin centraal. Aan de hand van ingrepen of acties voert de kunstenares onderzoek naar bepaalde aspecten van de architectuur of van stedelijke landschappen. Ze kruipt in de huid van architecten, van gebouwen en hun bewoners met als doel inzicht te krijgen in de ziel van een leefomgeving of van een stedelijke omgeving. Ze maakt hierbij gebruik van het geestelijke vermogen om overeenkomsten op te merken en in zich op te nemen, anderen te imiteren, te kopiëren, in iets op te gaan en iets anders te worden.
> Van 6 september tot 27 oktober 2018, Galerie Rossicontemporary

Iván Navarro: Prostutopia

De Chileense kunstenaar Iván Navarro (1972) groeide op tijdens het dictatorschap van Pinochet. Sinds 1997 woont en werkt hij in New York. Navarro werkt met licht, spiegels en neon als basismateriaal. Hij maakt er sociaal en politiek relevante sculpturen en installaties mee. Hoewel zijn werk vaak speels is, stelt het tegelijk vragen over macht, controle en gevangenschap.
> Van 6 september tot 20 oktober 2018, Galerie Daniel Templon

Dean Levin: plus et moins

De Zuid-Afrikaanse kunstenaar Dean Levin (1988, Johannesburg) groeide op in Los Angeles en woont en werkt in New York. Hij studeerde architectuur, wat in zijn werk duidelijk merkbaar is. In zijn sculpturen, schilderijen en installaties combineert hij industriële materialen met traditionele kunstenaarsmaterialen en -technieken. Daarbij gaat zijn aandacht uit naar mechanische reproductie versus de kunstenaarshand. Door zijn gebruik van rasters, series en modules leunt Levins werk dicht aan bij de beeldtaal van het Minimalisme.
> Van 6 september tot 20 oktober 2018, Super Dakota Gallery

KUNST OP KOMST

MEER TIPS!

De tentoonstellingen die in de musea plaatsvinden ontdek je in onze Expo pagina. 
Voor een overzicht van de musea verwijzen we je graag naar onze museumpagina.