Galeries in Brussel

Sommige mensen zijn fervente museumbezoekers, toch zetten ze geen stap in een kunstgalerie. Nochtans tonen galeries het nieuwste van het nieuwste en galeriehouders zijn doorgaans erg vriendelijke mensen. In tegenstelling tot musea hoef je er bovendien geen toegangsgeld te betalen. UiTinBrussel zet regelmatig enkele galeries voor je in de kijker. Kijk uit je doppen!

IN DE KIJKER

Thomas Struth

De Duitse kunstenaar Thomas Struth (1954) woont en werkt in Düsseldorf, en dat is niet toevallig. De bekende fotograaf maakt immers deel uit van de zogenoemde 'Düsseldorfse School', een collectief van fotografen, onder wie Andreas Gursky, Thomas Ruff en Candida Höfer, die in het midden van de jaren 1970 studeerden bij het invloedrijke fotografenechtpaar Bernd en Hilla Becher. Deze groep stond een zuivere, objectieve fotografie voor, waarin de persoonlijke expressie van de kunstenaar afwezig lijkt. Thomas Struth maakte naam met straat- en stadsgezichten en met familieportretten die opvallen door hun grote formaat. Zijn werk is vertegenwoordigd in tal van internationale kunstcollecties.
> Van 1 februari tot 29 maart 2018, Galerie Greta Meert

ACTUELE TENTOONSTELLINGEN

Nathalie Grenier

De Franse kunstenares Nathalie Grenier (1966, Parijs) woont en werkt in Parijs. Zij maakt olieverfschilderijen, inkttekeningen en etsen. Aanvankelijk schilderde zij bossen en boomgaarden in donkere kleuren. Later kwam er meer kleur in haar werk, eerst blauw in haar serie werken rond zwemmers, later lichtere kleuren na een verblijf in Tanger. Vanaf 2002 begon Grenier landschappen, tuinen en bloemen in weelderige kleuren te schilderen.
> Van 17 maart tot 19 mei 2018, Galerie Fred Lanzenberg

Noé Sendas: Walking & Remembering

De Belgische kunstenaar Noé Sendas (1972, Brussel) woont en werkt in Berlijn en Madrid. Verwijzingen naar andere kunstenaars en naar literaire, cinematografische of muzikale creaties, zowel impliciet als expliciet, maken deel uit van zijn basismateriaal. De expo 'Walking & Remembering' brengt werken die kenmerkend zijn voor Sendas' oeuvre: naast het gebruik van antieke kunst, iets wat terugkeert in vele van zijn werken, valt ook de aanwezigheid op van meerdere vormen van expressie. En dit in een conceptueel en ruimtelijk systeem dat een verband suggereert tussen materialen verzameld op verschillende plaatsen.
> Van 17 maart tot 5 mei 2018, Hopstreet Gallery

Alessandro Pessoli: Like a Free Life

De Italiaanse kunstenaar Alessandro Pessoli (1963, Cervia) woont en werkt in Los Angeles. Vroeger was hij vooral bekend voor zijn sculpturen en werken in keramiek. Bij Xavier Hufkens stelt hij nu voor het eerst schilderijen tentoon. Zijn suggestieve werken verbeelden vaak expressieve, schijnbaar melancholische figuren binnen ondefinieerbare ruimtes en dromerige verhalen. Pessoli's werk is rijk aan historische referenties, film, theater en kunst, maar ook aan elementen uit het dagelijks leven, de populaire cultuur en toevallige ontmoetingen.
> Van 16 maart tot 28 april 2018, Galerie Xavier Hufkens

Sam Moyer: Many Moons

De Amerikaanse kunstenares Sam Moyer (1983, Chicago) woont en werkt in Brooklyn, NY. In haar werk combineert zij gevonden stenen met beschilderd canvas. Het resultaat is een abstracte beeldtaal die vraagstukken oproept rond waarde, arbeid en schoonheid. Moyer is in het bijzonder geïnteresseerd in de manier waarop architectuur functioneert in relatie tot haar objecten om tot dynamische visuele ervaringen te komen.
> Van 16 maart tot 5 mei 2018, Galerie Rodolphe Janssen

Nicolas Karakatsanis: Disgracers

Nicolas Karakatsanis (1977, Antwerpen) is een Belgische cameraregisseur en fotograaf. Voor de fotoreeks 'Disgracers' baseerde hij zich op de vallende figuren in het werk van de Nederlandse schilder Hendrick Goltzius (1558-1617), die net als Karakatsanis altijd op zoek was naar de technische en poëtische mogelijkheden van verschillende media en apparaten. Op Karakatsanis' nieuwe foto's zijn vallende lichamen te zien tegen onherkenbare, welhaast abstracte achtergronden.
> Van 8 maart tot 29 april 2018, Alice Gallery

Jonathan Horowitz: Leftover Paint Abstractions

De Amerikaanse kunstenaar Jonathan Horowitz (1966) woont en werkt in New York. Hij maakt video's, sculpturen, geluidsinstallaties en foto's. In zijn werk onderzoekt hij op kritische wijze thema's als politiek, beroemdheid, film en consumentisme. Humor en politieke commentaar zijn constanten in zijn meerlagige werken, die niet alleen naar de realiteit maar ook naar zichzelf verwijzen. De 'Leftover Paint Abstractions' zijn schilderijen die gemaakt zijn van kleine dotten verf op ruw linnen. De verf die Horowitz daarvoor gebruikt, zijn overschotjes die hij krijgt van collega's. Hij wil er het belang van recyclage mee uitdrukken.
> Van 8 maart tot 14 april 2018, Xavier Hufkens Gallery

Neil Campbell & John Divola

De Amerikaanse fotograaf John Divola (1949, Los Angeles) woont en werkt in zijn geboortestad. De Canadese schilder Neil Campbell (1958, Saskatchewan) woont en werkt in Vancouver. Campbell schildert rechtstreeks op galeriemuren. Zijn geometrische beeldtaal tranformeert architecturale ruimtes op zo'n manier dat de aandacht van de beschouwer op de perceptie komt te liggen. Zijn werk gaat met andere worden over fysieke ruimtes die onze zintuigen prikkelen. Omdat zijn 'schilderijen' geen kader hebben, is er geen duidelijk onderscheid tussen 'binnen' en 'buiten'. Als het om kleine formaten gaat, zijn ze in staat om grote muren te controleren. Gaat het om grote formaten, dan kunnen ze zelfs de volledige galerieruimte beheersen. Divola exploreert als fotograaf het landschap door de grens op te zoeken tussen het abstracte en het specifieke. Zo fotografeerde hij ooit het verval van een sinds jaren verlaten kustwoning. Hij deed dat niet als een 'urban explorer' die alles wat hij fotografeert intact laat. Integendeel, hij verhevigde het verval onder meer door de muren van graffiti te voorzien en de opgetaste rommel in het huis te herschikken. Zo liet hij de beschouwer van zijn foto's nadenken over de horizon die hij doorheen de ramen van de kustwoning ontwaarde vanuit een gewijzigd standpunt. Bij Office Baroque gaan de werken van beide kunstenaars een boeiende dialoog met elkaar aan.
> Van 4 maart tot 7 april 2018, Galerie Office Baroque

Eric Poitevin

De Franse fotograaf Eric Poitevin (1961, Longuyon) woont en werkt in Mangiennes, in zijn geboortestreek in het noordoosten van Frankrijk. Poitevin maakt foto's op groot formaat en beoefent diverse genres: portretten, stillevens, landschappen, bomen, naakten, schedels en dode dieren. Het zijn stuk voor stuk thema's die al eeuwenlang door schilders behandeld worden. Poitevins foto's zijn sereen, statisch en stralen een tijdloze indruk uit.
> Van 2 maart tot 14 april 2018, Galerie Albert Baronian

Jason Fox: Beware of Darkness

De Amerikaanse kunstenaar Jason Fox (1964) woont en werkt in New York. Hij gebruikt het medium schilderkunst als een springplank voor fictie en kritiek. Zijn doeken stellen verzonnen personen voor die er op een komische manier monsterlijk uitzien. Aan de basis van die praktijk liggen onder meer invloeden als de vroege films van David Cronenberg en het werk van striptekenaars als S. Clay Wilson en Crumb, Fox: "Ik wilde de figuur opblazen en opnieuw samenstellen, net als een soort Frankensteinmonster. Kunstgeschiedenis en strips waren de lichaamsdelen."
> Van 1 maart tot 7 april 2018, Almine Rech Gallery

Pedro A.H. Paixao: Tabou

De Portugese kunstenaar Pedro A.H. Paixao (1971, Angola) stelt voor het eerst tentoon in de nieuwe tentoonstellingsruimte van Irène Laub Gallery. Hij stelt er een nieuwe serie turkooizen potloodtekeningen en grafiettekeningen tentoon die een dromerige atmosfeer combineren met complexe historische begrippen als sociale strijd en emancipatie. De ogenschijnlijk rustige en beheerste vorm enerzijds en de meerlaagse inhoud anderzijds sluiten naadloos bij elkaar aan.
> Van 1 maart tot 14 april, Irène Laub Gallery

James Casebere: Emotional Architecture

De Amerikaanse beeldend kunstenaar en fotograaf James Casebere (1953) woont en werkt in New York. Hij is vooral bekend van zijn foto's van maquettes van typisch Amerikaanse dorpen en woonwijken die herleid zijn tot hun essentiële vormen. Bij galerie Daniel Templon toont Casebere een nieuw ensemble foto's, geïnspireerd door het werk van de Mexicaanse architect Luis Barragá. De kunstenaar zet er zijn reflectie rond architecturale ruimtes en huizen mee voort - bouwsels die gezien worden als metaforen voor onze samenleving.
> Van 1 maart tot 14 april 2018, Galerie Daniel Templon

Adel Abdessemed: Le chagrin des belges - In reference to Hugo Claus

De Algerijnse kunstenaar Adel Abdessemed (1971, Constantine) woont en werkt in Parijs. Hij is momenteel een van de meest gewaardeerde hedendaagse Franse kunstenaars. Zijn werken grijpen naar de keel. Ze focussen op het leed in de wereld - geweld, terreur, hypocrisie -, niet om je tot wanhoop te drijven, maar om je eraan te herinneren dat je als bewoner van deze wereld helaas onvermijdelijk betrokken bent bij al die wreedheid, maar toch de vrijheid hebt om te kiezen tussen grauwe desillusie en vreugde omdat je leeft. Abdessemed stelt van 4 maart tot 3 juni 2018 overigens ook tentoon in het Musée d'art contemporain (MAC's) in Le Grand Hornu.
> Van 1 maart tot 14 april 2018, Dvir Gallery

Peter Halley & Robert Mangold: Modern | Postmodern

Robert Mangold (1937) is een Amerikaanse schilder die men kan onderbrengen in het minimalisme. Het werk van zijn landgenoot Peter Halley (1953) wordt tot het neo-conceptualisme gerekend. Beiden hebben een artistiek vocabularium ontwikkeld dat afgeleid is van de idee van geometrie en assymetrie in vormen. Allebei verkennen ze de fysieke en psychologische structuren van sociale en architecturale ruimtes. Door het werk van de twee kunstenaars te laten dialogeren, probeert Galerie Maruani Mercier een samenhangende interactie tot stand te brengen tussen moderne en postmoderne kunst.
> Van 27 februari tot 14 april 2018, Galerie Maruani Mercier 

Jef Van Grieken

De Belgische kunstenaar Jef Van Grieken (1950, Herenthout) maakte naam als schilder, pastellist, tekenaar en etser. Veel voorkomende thema's in zijn werk zijn het industriële landschap, verval, historisch erfgoed en wat hij ziet tijdens zijn talrijke reizen. Van Grieken toont met grote gevoeligheid de poëzie van zijn dagelijkse omgeving. Hij schildert, tekent en etst met grote verfijning een magisch realisme met grote tegenstelling tussen de verfijning van vorm en koloriet en de hardheid van de thematiek. Leven, dood en vergankelijkheid vormen steeds de onderliggende gedachte.
> Van 22 februari tot 20 maart 2018, Galerie Albert I

Wang Keping: Simplicité - Nature - Sensualité

De Chinese kunstenaar Wang Keping (Beijing, 1949) is een van de grondleggers van de hedendaagse Chinese kunst en wordt door zijn land ook als zodanig erkend, ondanks zijn verbanning in 1984. In zijn nieuwe vaderland Frankrijk maakt hij sindsdien werk dat wereldwijd beschouwd wordt als een van de origineelste bijdragen tot de hedendaagse beeldhouwkunst. Keping vindt zijn inspiratie hoofdzakelijk in de natuur, en dan vooral bij het hout van bomen. "Wood whispers secrets in my ears," liet hij zich ooit ontvallen. "Trees are like human bodies, with rough and soft parts like bones and flesh, sometimes strong, sometimes fragile. I cannot go against nature. I can only follow it for it agrees to work with me." Kepings expo bij Nathalie Obadia is zijn eerste solotentoonstelling in België. Merk de verwantschap van zijn werk op met dat van Constantin Brancusi - een van de kunstenaars die hij in musea leerde kennen toen hij eenmaal in Frankrijk was beland.
> Van 26 januari tot 31 maart 2018, Galerie Nathalie Obadia

KUNST OP KOMST

Carl De Keyzer: DPR Korea Grand Tour

Voor Westerse journalisten en fotografen is het zo goed als onmogelijk om in Noord-Korea te werken. In 2014 kwam de Belgische fotograaf Carl De Keyzer (1958, Eeklo) echter in contact met  Koryo Tours, een Brits bedrijf in Beijing dat toeristische Korea-reizen voor westerlingen organiseert. Als officieel fotograaf voor dit reisbureau kreeg hij wel toegang tot meer dan 200 locaties, of zowat alle plekken die interessant geacht werden als toeristische bestemming. Hij werd voortdurend op de vingers gekeken door Noord-Koreaanse reisbegeleiders, en moest alle beelden voor publicatie laten goedkeuren. Uiteindelijk werden er slechts vier afgekeurd. Vreemd is dat niet, want wie oppervlakkig kijkt, ziet in de foto’s gewoon de fraaie façade die het regime ophoudt. Monumenten, grandioze gebouwen, pretparken, natuurschoon, scholen en plaatsen waar de Noord-Koreanen zich ontspannen. Kijk wat langer en je ziet de dubbele bodem in de beelden, de barstjes in de façade. Bij Roberto Polo Gallery is nu een ruime selectie te zien uit De Keyzers Korea-foto's.
> Van 23 maart tot 19 mei, Roberto Polo Gallery

Germaine Richier

De Franse beeldhouwster en grafisch kunstenares Germaine Richier (1902-1959) behoort tot de belangrijke vertegenwoordigers van de abstracte kunst van na de Tweede Wereldoorlog. Ze vertegenwoordigde Frankrijk tweemaal op de Biënnale van Venetië: in 1948 en 1952. In 1951 won ze de beeldhouwprijs op de Biënnale van Sao Paulo in Brazilië. In de vijftiger jaren werden haar werken wereldwijd tentoongesteld: tussen 1955 en 1957 onder meer in het Stedelijk Museum in Amsterdam en het Musée National d'Art Moderne in Parijs. Voor het eerst in lange tijd is haar werk, dat onterecht al te lang in de vergeethoek was geraakt, nu nog eens in België te zien.
> Van 18 april tot 31 mei 2018, Vedovi Gallery

MEER TIPS!

De tentoonstellingen die in de musea plaatsvinden ontdek je in onze Expo pagina. 
Voor een overzicht van de musea verwijzen we je graag naar onze museumpagina.