Galeries in Brussel

Sommige mensen zijn fervente museumbezoekers. Er gaat geen zondag voorbij of ze doen een museum aan. Kunstgaleries laten ze daarbij links liggen. Nochtans tonen galeries het nieuwste van het nieuwste en galeriehouders zijn doorgaans erg vriendelijke mensen. In tegenstelling tot musea hoef je er bovendien geen toegangsgeld te betalen. UiTinBrussel zet regelmatig enkele galeries voor je in de kijker.

OPGELET: WEGENS DE CRISIS ROND HET CORONAVIRUS ZIJN TAL VAN GALERIES TIJDELIJK GESLOTEN OF ALLEEN OP AFSPRAAK TE BEZOEKEN. ALS JE EEN EXPO IN EEN VAN DE ONDERSTAANDE GALERIES WILT BEZOEKEN, DAN CHECK JE BEST EERST EVEN HUN WEBSITE.

IN DE KIJKER

Jacqueline de Jong: War Paintings from 1991 to 2014

Jacqueline de Jong (1939, Hengelo) is een Nederlands beeldend kunstenaar, tekenaar, beeldhouwer en graficus. Ze woont en werkt in Amsterdam. Haar carrière omspant maar liefst zes decennia. In 1960 werd ze lid van de Internationale Situationisten, een alliantie van avant-gardistische  groepen dichters, schrijvers, critici en filmmakers. Ze vonden dat kunstbeoefening een politieke daad was: door middel van de kunst kon de revolutie worden bewerkstelligd. In theorie en praktijk hingen ze heel bewust de idealen van dada, het surrealisme en Cobra aan. In Parijs werkte de autodidactische De Jong aan haar schilderijen en etsen en publiceerde ze het tijdschrift 'The Situationist Times'. Dat alles omringd door en in nauw contact met de Europese avant-garde van die tijd. In 2019 wijdde het Stedeljk Museum in Amsterdam een grote retrospectieve aan haar werk. In haar eerste expo bij Rodolphe Janssen toont ze twee series schilderijen: 'Megalith' (1991) en 'War 1914-1918' (2013-14). De eerste serie handelt over de Iraakse Golfoorlog, de tweede over de Eerste Wereldoorlog en de Syrische Burgeroorlog. Kleurrijke doeken in een lyrische, expressionistische en woeste stijl die soms aan die van de Cobra-kunstenaars doen denken. Dat is niet verwonderlijk als je weet dat De Jong tien jaar lang een relatie had met de Deense kunstenaar Asger Jorn, een van de boegbeelden van de Cobra-beweging. (De tentoonstelling is ook virtueel te bekijken via de website van de galerie.)
> Van 12 mei tot 18 juli 2020, Galerie Rodolphe Janssen

ACTUELE TENTOONSTELLINGEN

Sterling Ruby: A Relief Lashed + A Still Pose

De Amerikaanse kunstenaar Sterling Ruby (1972, Bitburg, Duitsland) woont en werkt in Los Angeles. Hij werkt met een grote verscheidenheid aan media, waaronder keramiek, schilderen, tekenen, collage, beeldhouwkunst, video en textiel. Vaak wordt zijn werk gepresenteerd in grote en dicht opeengepakte installaties. Hoewel het opmerkelijk divers is, is het toch diep verankerd in een weliswaar complexe maar coherente artistieke strategie. Ruby's oeuvre, dat gestoeld is op autobiografische, kunsthistorische en sociologische bronnen, getuigt zowel van filosofisch als van materiaalonderzoek. Bij Xavier Hufkens toont Ruby momenteel een nieuwe serie assemblages waarvan de onderliggende structuur overeenkomt met die van ramen, en waarvoor hij zowel schilderkunstige als sculpturale technieken toepaste.
> Van 18 juni tot 1 augustus 2020, Xavier Hufkens Gallery

Ekta: When Is?

De multimediale Zweedse kunstenaar Daniel Götesson, ook gekend als Ekta, woont en werkt in Gothenburg. Ekta neemt graag risico's in zijn werk. Hij is steeds op zoek naar nieuwe materialen en beeldtalen om zijn oeuvre mee te verrijken. Daarnaast legt hij de nadruk op het belang van falen als een manier om vooruitgang te boeken en gevestigde structuren in vraag te stellen. De subversieve aard van zijn werk komt zowel tot uiting in zijn manier van werken en zijn gebruik van materialen als in zijn beelden. Die laatste kennen een grote verscheidenheid: van pure abstractie tot de combinatie van formele en figuratieve elementen, met inbegrip van onder meer patronen en symbolen.
> Van 11 juni tot 19 juli 2020, Alice Gallery

Bert Huyghe: 0123456789

De Belgische multidisciplinaire kunstenaar Bert Huyghe (1989, Eeklo) woont en werkt in Gent, waar hij zijn tijd verdeelt tussen schilderen, schrijven, muziek maken en zines publiceren. Hij schildert met een ogenschijnlijk kinderlijke speelsheid en een hilarisch vermogen tot zelfrelativering. In zijn schilderwerk onderzoekt Huyghe wat de schilderkunst vandaag de dag kan betekenen, zowel op maatschappelijk als op persoonlijk vlak.
> Van 4 juni tot 29 augustus 2020, Galerie Rossicontemporary

Will Cotton: The Taming of the Cowboy

De Amerikaanse schilder Will Cotton (1965) woont en werkt in New York City. Zijn doeken tonen voornamelijk landschappen die samengesteld zijn uit snoep en ander lekkers te midden waarvan zich vaak langoureuze naakte vrouwen bevinden. Met een knipoog naar de politieke schizofrenie van zijn land in volle verkiezingscampagne stelt Will Cotton in zijn nieuwe expo een herinterpretatie voor van de mythe van de cowboy, symbool van de verovering van het Westen. De grote olieverfschilderijen, in schijnbaar klassieke stijl, tonen een verbazende botsing tussen triomferende cowboys en hun fantasie-rijdieren: roze eenhoorns. De tentoonstelling laat daarnaast ook tekeningen zien die geïnspireerd werden door Cottons verblijf in Wyoming en de Franse Camargue. Deze werken op papier tonen een variatie op het cowboy-eenhoorn-koppel.
> Van 28 mei tot 31 juli 2020, Galerie Templon

Dean Monogenis: History of Coincidence

Dean Monogenis (1973) is een Amerikaanse schilder en beeldhouwer. Bij Baronian Xippas stelt hij momenteel nieuwe schilderijen tentoon. Monogenis' schilderijen roepen omgevingen op die architecturale en natuurlijkere elementen combineren. Zijn geïdealiseerde composities bestaan vaak uit onafgewerkte gebouwen, kleurrijke stellingen, patio's, zwembaden of huizen te midden van rotsachtige landschappen bedekt met vegetatie, soms onder een stormachtige hemel of aan een kleurrijke afgrond. In zijn werk verwijst Monogenis naar een voortdurende toestand van transitie en mutatie. Een gevecht tussen urbaniteit en natuur en de invasie van stedelijke wildgroei.
> Van 5 mei tot 18 juli 2020, Galerie Baronian Xippas

Carroll Dunham

De Amerikaanse kunstenaar Carroll Dunham (1949, New Haven, Connecticut) woont en werkt in New York en Connecticut. In zijn nieuwe expo toont hij monotypes, een kernactiviteit in zijn multidisciplinaire aanpak. We treffen er dezelfde thema's en beeldtaal in aan die hij ook al toepaste in zijn serie worstelaars van de afgelopen jaren. We zien ze hier aan het werk in acties die gesitueerd zijn in levendige maar geïsoleerde landschappen. De omgevingen waarin deze mannen vechten zijn zo goed als naakt. Hier en daar ontdekken we enkele vormen die ontcijferbaar zijn als bomen en horizonlijnen. Meer niet. De monotypes demonstreren Dunhams interesse in experimenteren met diverse materialen en technieken en zijn bekwaamheid om menselijke figuren in de ruimte neer te zetten met behulp van de beeldtaal die hij gedurende zijn decennialange carrière geperfectioneerd heeft.
> Bezoek de tentoonstelling virtueel

KUNST OP KOMST

MEER TIPS!

De tentoonstellingen die in de musea plaatsvinden ontdek je in onze expo pagina. 
Voor een overzicht van de musea verwijzen we je graag naar onze museumpagina.