Galeries in Brussel

Sommige mensen zijn fervente museumbezoekers. Er gaat geen zondag voorbij of ze doen een museum aan. Kunstgaleries laten ze daarbij links liggen. Nochtans tonen galeries het nieuwste van het nieuwste en galeriehouders zijn doorgaans erg vriendelijke mensen. In tegenstelling tot musea hoef je er bovendien geen toegangsgeld te betalen. UiTinBrussel zet regelmatig enkele galeries voor je in de kijker.

ACTUELE TENTOONSTELLINGEN

Paul Wackers: In a House of Shifting Forms

De Amerikaanse kunstenaar Paul Wackers (1978, New Haven, Connecticut) woont en werkt in Brooklyn, New York. In zijn vierde expo bij Alice Gallery presenteert hij een serie stillevens waarin bloemen en planken een symbiose aangaan, wat resulteert in vreemde en raadselachtige vormen. Deze werken zijn exemplarisch voor enkele steeds terugkerende thema's in Wackers' werk: intieme landschappen, planten en kleurrijke artefacten.
> Tot 17 oktober 2020, Alice Gallery

Nikolas Kozakis: Pleasures of Earth

De Belgische kunstenaar Nicolas Kozakis (1967, Luik) woont en werkt in Brussel. Kozakis is schilder, beeldhouwer, fotograaf en filmmaker. Zijn belangstelling gaat in het bijzonder uit naar architectuur en de publieke ruimte.
> Van 17 september tot 17 oktober 2020, Kusseneers Gallery

Konrad Loder: Bénéfices collatéraux

De Duitse beeldhouwer Konrad Loder (1957, München) woont en werkt sinds 1991 in Perreux-sur-Marne (FR). Loder experimenteert voordurend met zowel natuurlijke als artificiële (lees: geproduceerde) materialen waarmee hij als een magiër aan de slag gaat. Hij vormt en transformeert ze tot er een kunstwerk ontstaat, of dat er nu afgewerkt uitziet of niet. Niets gaat bij hem verloren: met restanten van een kunstwerk creëert hij een ander. Het resultaat is steeds authentiek en vaak verbluffend mooi.
> Tot 18 oktober 2020, Galerie Eleven Steens

Gauthier Hubert: Tempête dans un verre d'eau

De Belgische schilder Gauthier Hubert (1967, Brussel) woont en werkt in Brussel. In 1999 won Hubert de prestigieuze Prix de la jeune peinture belge. In zijn eerste solotentoonstelling bij galerie Irène Laub stelt hij een selectie van recente, verontrustende en ongrijpbare portretten en landschappen voor. De olieverfschilderijen en aquarellen hebben geen gemeenschappelijk thema, maar zijn onderliggend verbonden door een subtiel netwerk van verwijzingen. Elk werk dat Hubert maakt, genereert nieuwe schilderijen die onder meer thematische hints en vormelijke eigenschappen gemeen hebben. Toch vertelt elk schilderij zijn eigen verhaal.
> Tot 17 oktober 2020, Galerie Irène Laub

Marcin Dudek: Slash & Burn I

De Poolse kunstenaar Marcin Dudek (1979, Krakau) woont en werkt in Brussel. In zijn vierde expo bij Harlan Levey Projects zet Dudek zijn autobiografische zoektocht verder naar de underground hooligancultuur in het voetbalmilieu, waar hij vroeger deel van uitmaakte. Hij hergroepeert daartoe de belangrijkste elementen van zijn artistieke praktijk: sculptuur, collage en performance. Zijn nieuwe tentoonstelling toont slechts twee nieuwe werken en één monumentale installatie, 'Akumulator'. Deze bestaat uit een combinatie van architectuur en objecten uit Dudeks jeugd die samen een kamer vormen. De kamer verwijst naar de kelders die in Dudeks jeugd door jongeren gebruikt werden om er fitnesstoestellen te maken van gerecupereerde materialen. Dudeks werk getuigt van een indrukwekkende mix van rigoureus vakmanschap en conceptueel denken. Niet slecht voor een voormalige hooligan!
> Van 3 september tot 12 december 2020, Harlan Levey Projects

Lynda Benglis: Ceramics & Sparkle Sculptures

De Amerikaanse kunstenares Lynda Benglis (1941) woont en werkt tussen New York City, Sante Fe en Kastellorizo (Griekenland). Ze staat vooral bekend om haar wax-schilderijen en gegoten latex-sculpturen. In haar eerste tentoonstelling bij Xavier Hufkens toont ze een combinatie van objecten in keramiek en aan de wand bevestigde sculpturen van beschilderd papier dat op vooraf gevormd kippengaas is bevestigd. Een terugkerend element in Benglis' werk is de zuilvorm. De oppervlakken van haar werken, die uitblinken in tactiliteit, drukken het voornaamste leidmotief uit in haar oeuvre, namelijk de representatie van materialen in actie, ook wel 'the frozen gesture' genoemd. Alsof je de poppen ziet dansen, terwijl ze in werkelijkheid onbeweeglijk liggen!
> Van 3 september tot 10 oktober 2020, Galerie Xavier Hufkens

Carole Benzaken: Pas à pas

De Franse kunstenares Carole Benzaken (1964, Grenoble) woont en werkt in Parijs. Ze ontwikkelde in de afgelopen dertig jaar een schilderkunstige praktijk die ook floreert buiten de eigen grenzen en uitwaaiert naar andere horizonten: glaskunst, tekenkunst, architectuur en video. Het beeld is altijd de draaischijf: het beeld zoals het wordt waargenomen, geassimileerd en gepresenteerd. Haar aanpak is vooral die van een schilder, die is gefascineerd door de middelen van het medium en de formidabele rekbaarheid ervan. Haar nieuwe schilderijen bouwen allemaal voort op een gemeenschappelijke taal die jaar na jaar verrijkt. Tussen figuratie en abstractie, vrijheid en beheersing, genieten van de materie en cerebraliteit ontplooit de schilderkunst zich met een gewilde poreusheid. 'Pas à pas' is de tweede soloshow van Carole Benzaken in de Brusselse galerieruimte, sinds de eerste in 2010. Klik hier voor een YouTube-video waarin Benzaken duiding geeft bij haar werk.
> Van 3 september tot 10 oktober 2020, Galerie Nathalie Obadia

David Altmejd: Rabbits

De wereldberoemde Canadese kunstenaar David Altmejd (1974, Montréal) woont en werkt in New York. Hij is vooral bekend van zijn fantasierijke sculpturen van reusachtige, antropomorfe figuren die zich in een permanente staat van metamorfose lijken te bevinden. Om ze te creëren maakt hij gebruik van onconventionele materialen en technieken zoals taxidermie, bondageattributen, plastic bloemen, paardenhaar, valse juwelen en mineralen. Altmejds werk is een unieke mix van wetenschap en magie, sciencefiction en gotische romantiek. Het straalt een postapocalyptische visie uit die nochtans niet verstoken is van optimisme, beladen als het is met regeneratieve en evolutieve krachten.
> Van 3 september tot 17 oktober 2020, Xavier Hufkens Gallery

Koenraad Tinel: Archangel

De Belgische beeldhouwer en tekenaar Koenraad Tinel (1934, Gent) is de laatste jaren erg in en lijkt ondanks zijn gevorderde leeftijd aan een tweede artistieke jeugd begonnen. Zo presenteerde hij in zijn laatste grote overzichtstentoonstelling UDSJUEN in 2019 op drie locaties in zijn woonplaats Gent sleutelwerken en recente werken. Deze expo trok meer dan 53.000 bezoekers. In september stelt hij zowel tentoon in Tour & Taxis (met monumentale beeldengroepen en installaties) als in galerie DYS (met sculpturen en werken op papier). Zijn expressief en emotioneel intens figuratief werk wordt diep getekend door zijn persoonlijke ervaring van de Tweede Wereldoorlog en de vlucht van zijn familie door een verwoest Europa. Zijn werk neigt ook naar universaliteit en is eveneens zeer geïnspireerd door de verhalen en mythen van Europese, Inuit, Aboriginal of Siberische culturen. Een niet te missen expo die deel uitmaakt van het programma van het Brussels Gallery Weekend.
> Van 3 september tot 18 oktober 2020, Galerie DYS

Richard Aldrich

De Amerikaanse schilder en conceptueel kunstenaar Robert Aldrich (1975, Hampton, Virginia) woont en werkt in New York City. Hij maakt gebruik van verschillende schilderstijlen om een oeuvre op te bouwen dat zowel handelt over zijn eigen leefwereld als over de literatuur, de muziek en de kunstgeschiedenis. Zijn werk kan er heel expressief uitzien, maar ook minimalistisch en weldoordacht, de ene keer abstract, een andere keer figuratief, soms geschilderd met pasteuze verftoetsen, soms ook vlak en zonder textuur. Bij Gladstone Gallery stelt Aldrich een serie schilderijen en sculpturen voor, zowel ouder als nieuw werk. Zo kan de beschouwer zich een beeld vormen van de evolutie in Aldrichs werk.
> Van 3 september tot 3 oktober 2020, Gladstone Gallery

Vaughn Spann: Smoke Signals

De Amerikaanse schilder Vaughn Spann (1992, Florida) woont en werkt in Newark, New Jersey. Spann staat erom bekend dat hij zich laat inspireren door de geschiedenis van de kunst, het politiek activisme, het hedendaagse leven en de sociale praktijken. Zijn schilderijen, somps abstract en soms figuratief, reflecteren op de relaties tussen deze actuele onderwerpen en op hoe ze onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Het gebruik van zowel abstracte als figuratieve beelden is een knipoog naar de geschiedenis van de kunst, maar ook een doelbewuste verwijzing naar de vaagheid van het geheugen.
> Van 3 september tot 10 oktober 2020, Almine Rech Gallery

Abdelkamer Benchamma

De Franse kunstenaar Abdelkader Benchamma (1975, Mazamet) woont en werkt in Parijs en Montpellier. De kunstenaar is bekend geworden door zijn zwarte inkttekeningen, in situ en vaak efemeer, die tentoonstellingsruimten in dialoog brengen en tranformeren tot vreemde en uitgestrekte landschappen, zowel fysiek als mentaal, doorkruist door zowel subtiele als chaotische energieën. Voor de tentoonstelling 'Signes' stelt de kunstenaar een nieuwe set tekeningen en schilderijen op papier voor waarin hij geïnteresseerd is in de verbeelding van wonderen en onze overtuigingen, van de oude mythologie tot het digitale tijdperk. Door de poëzie van de tekening krijgen deze thema's uit de folklore hun ongrijpbare karakter terug, de magie en het mysterie die ze in de loop van de geschiedenis zijn ontnomen.
> Van 3 september tot 24 oktober 2020, Galerie Templon

Tom Poelmans: Het einde der tijden

De Belgische kunstenaar Tom Poelmans (1984, Duffel) woont en werkt in Antwerpen. Hij heeft naam gemaakt met zijn abstracte composities, materieschilderijen waarvan de verschillende stappen in het creatieproces onmogelijk te achterhalen zijn. Hij keert zijn rug naar deze plastische virtuositeit en naar de lokroep van het gemak om zich uitsluitend toe te leggen op de realisatie van een werk waarin de tekening centraal staat. Poelmans koppelt dit plastische zoeken aan een kinderlijke nostalgie waaruit een reeks schilderijen en werken op papier ontstaat. Hierin lopen de meest subtiele vondsten uit de kunstgeschiedenis over in de minst creatieve iconen, zoals de figuurtjes van Disney of Marvel.
> Van 3 september tot 24 oktober 2020, Rodolphe Janssen Gallery

Thomas Houseago: Recovery Works

De Britse kunstenaar Thomas Houseago (1972, Leeds) woont en werkt in Los Angeles. Hij is vooral bekend om zijn sculpturen, maar legt zich daarnaast ook toe op de schilderkunst. Bij Xavier Hufkens stelt hij momenteel een reeks schilderijen op papier tentoon waarin landschappen centraal staan. De sleutel tot de werken ligt in de titel van de expo, die een geleidelijke terugkeer naar een mentaal of lichamelijk herstel suggereert. Houseago verwijst ermee naar trauma's die hij in zijn jeugd opliep. In vroegere, gelijkaardige reeksen doeken doken schedels en duisternis op. Hoewel deze elementen in zijn nieuwe schilderijen niet geheel afwezig zijn, primeert nu toch vooral het licht, zowel letterlijk als figuurlijk. 
> Van 3 september tot 10 oktober 2020, Galerie Xavier Hufkens

Mucyo: Faces

In zijn eerste Brusselse tentoonstelling, 'Faces', laat de Frans-Rwandese kunstenaar Mucyo (1980) op donkere stukken stof gezichten oplichten van zijn broer, onbekenden van op het internet, maar ook van 'actoren van verandering' als Nina Simone, Aimé Césaire, James Baldwin en George Floyd. In de portretten die Mucyo ingenieus met bleekwater uit de stof bijt, weerklinken echo's van de Black Lives Matter-protesten.
> Tot 30 september 2020, Wetsi Gallery

Tinus Vermeersch: Hide

De Belgische kunstenaar Tinus Vermeersch (1976, Kortrijk) woont en werkt in Roeselare. Hij creëert zijn eigen surrealistische universum - een mysterieuze microkosmos - aan de hand van tekeningen, schilderijen, beeldhouwwerken en keramiek. Zowel de materialen die Vermeersch gebruikt als zijn beeldtaal herinneren ons aan verloren tijden. De figuren in zijn werken kunnen zo een schilderij van Jeroen Bosch binnenwandelen. Hij noemt deze figuren ook wel 'Tegumen', wat in het Latijn zoveel als 'bedekking' of 'bescherming' betekent. Vermeersch heeft een grote affiniteit met ambachtelijke technieken. Hij schildert met tempera - die hij veelal zelf mengt - en brengt zijn tekeningen steeds zeer gelaagd aan met inkt. Tinus Vermeersch is de telg van een kunstenaarsdynastie. Zijn grootvader was de bekende, internationaal vermaarde beeldhouwer en schilder José Vermeersch. Zijn vader Rik is tekenaar, schilder en beeldhouwer en zijn broers Robin en Pieter zijn eveneens schilders.
> Van 29 augustus tot 24 oktober 2020, Hopstreet Gallery

KUNST OP KOMST

MEER TIPS!

De tentoonstellingen die in de musea plaatsvinden ontdek je in onze expo pagina. 
Voor een overzicht van de musea verwijzen we je graag naar onze museumpagina.