Tochten van Hoop Brussel vzw

Tochten van Hoop maakt mensen attent op de vele interessante sociale initiatieven, die ontstaan in achtergestelde wijken. Idealen en goede wil verzamelen zich in het centrum. Men vindt er het antwoord op heel wat problemen: een ernstige armoede-problematiek, een hoge werkloosheid, een toenemende eenzaamheid,… Tochten van Hoop wil vooral de menselijke rijkdom van Brussel laten zien en wil u mee op Tocht nemen naar een rechtvaardige samenleving. We richten ons tot een publiek, jong en oud, dat bereid is om met open vizier mee na te denken over de brede sociale realiteit in Brussel. 

Voor scholen kunnen onze tochten een gelegenheid zijn om het in de klas te hebben over armoede, sociaal werk, socio-culturele emancipatie, culturele diversiteit, migratie, en andere grootstedelijke zaken.

Praktische info

Graad: 
2de graad SO, 3de graad SO
Adres: 
Kloster Eck
Begijnhof 7
1000 Brussel
België
Contactperso(o)n(en) voor scholen: 
Raf Van der Veken
Telefoon: 
0496 79 36 24

Aanbod

Brussel heeft haar kans laten liggen om de groene hoofdstad van Europa te worden. We fietsen langs een parcours waarbij we zelf naar de oorzaken kunnen peilen, en we doen daarnaast ook positieve, toekomstgerichte projecten aan:

  • Bezoek aan een fietsherstelplaats met sociale
  • ...
Thema: 
Ecologie, Politiek, Aardrijkskunde en ecologie, Architectuur, Economie, Geschiedenis en erfgoed, Stedelijk cultuur

Welke tocht maakt een asielzoeker bij zijn aankomst in België? Een aanschouwelijke les in gastvrijheid (?), rechtvaardigheid en menselijkheid. De afgelegde route is een confrontatie met mensen uit het warme zuiden en mensen uit het kille noorden.

Thema: 
Politiek, Aardrijkskunde en ecologie, Diversiteit, Geschiedenis en erfgoed

Barmhartigheid: een ‘oude’ benaming, maar met een ‘moderne’ inzet. De hongerigen te eten geven, de zieken bezoeken, de doden begraven, de dorstigen laven,… Heel wat dienstverlenende organisaties vertalen op een actuele manier de noden van alle tijden. Ze geven niet alleen een persoonlijke...

Thema: 
Politiek, Religie, Aardrijkskunde en ecologie, Diversiteit, Economie, Geschiedenis en erfgoed

Een typische volkswijk buiten de eerste stadsmuren, waar kansarmen, vierdewereldfiguren, bejaarden en migranten samen proberen te leven tussen antiquairs, restaurants en nachtclubs. De sablonisering werpt zijn schaduw op de slachtoffers van onze welvaartsstaat.

(De wandeling kan als...

Thema: 
Politiek, Aardrijkskunde en ecologie, Architectuur, Diversiteit, Economie, Geschiedenis en erfgoed, Stedelijk cultuur

Kuregem maakt deel uit van de Brusselse kanaalzone. Op twee vierkante kilometer wonen 30.000 mensen. Eén grote puzzel van bewegende stukjes. Soms klikt het, soms botst het, maar het hoort allemaal bij elkaar. Grijs en kleurrijk. Aan de rand en midden in de wereld. Een echte volksbuurt, waar...

Thema: 
Politiek, Aardrijkskunde en ecologie, Architectuur, Economie, Geschiedenis en erfgoed, Stedelijk cultuur