In het kielzog van Bruegel

Boottocht tussen Brussel en Antwerpen

Het jaar 2019 staat in het teken van Bruegel. Hij overleed 450 jaar geleden. Tentoonstellingen en andere evenementen werpen een verhelderend licht op een van de meest magische schilders aller tijden. Zowel Brussel als Antwerpen koesteren deze kunstenaar. Dat bracht Rivertours op het goede idee om een boottocht tussen beide steden op touw te zetten.

Van 13 mei tot 12 oktober 2019 kan je ontspannen genieten van een afwisselend landschap. Je vaart over het Zeekanaal Brussel-Schelde en over de machtige Zeeschelde. De gids aan boord maakt je vertrouwd met stedelijke vernieuwing op voormalige industrieterreinen én met de prachtige nieuwe natuur in gecontroleerde overstromingsgebieden. Bij aankomst in Brussel of Antwerpen voegt een vleugje Bruegelcultuur nog iets toe aan deze weekendtrip.

De tocht

Voor wie in Brussel inscheept, start de tocht op het Zeekanaal Brussel-Schelde. De eerste spadesteek voor deze waterweg dateert van het jaar 1550. Het kostte 800.000 florijnen om de werken af te ronden. Op het ogenblik dat men de dijk tussen het nieuwe kanaal en de Rupel doorstak, zorgde een regelrechte zondvloed onvoorzien voor schade in een heel wijde omgeving.

Een van de modernste kanalen in het Europa van die tijd ontaardde binnen de kortste keren tot een strijdtoneel. Het speelde een rol tijdens de periode van de Spaanse Furie toen gehelmde soldaten bruggen in brand staken. Het is in deze periode dat hier voor het eerst een beroepsleger ontstond. Het werd te duur goed getrainde, veelal buitenlandse huursoldaten na afloop van ieder krijgsseizoen af te danken.

Of deze bloedige schermutselingen Pieter Bruegel inspireerden tot een opzienbarend schilderij als ‘De Dulle Griet’ weten we niet zeker. Wel staat vast dat hij in die tijd leefde. In 1563 nam hij zijn intrek in Brussel, in de wijk die we nu de Marollen noemen.

Rustig varen en genieten

Vandaag is dit kanaal een van de belangrijkste economische verkeersaders van ons land. Het evolueerde van grauwe waterweg tot een plaats om te wonen en te ontspannen. In de regio Brussel-Vilvoorde wisselen nieuwe hedendaagse wooncomplexen aan het water, industriële activiteiten en de natuur van de Groene Gordel elkaar af. De tocht zet zich verder via de indrukwekkende Sluis van Zemst en de zeesluis van Wintam-Bornem. Zo overbrugt het schip grote hoogteverschillen vooraleer de tijgebonden Zeeschelde te bereiken.

Langs de Schelde verschijnen prachtige uitzichten van nieuwe natuur in de gecontroleerde overstromingsgebieden ter hoogte van Bazel en Kruibeke. Hier krijgt groen terug de overhand om woongebieden te vrijwaren van watersnood.

Antwerpen

We bereiken Antwerpen. In deze stad trad Bruegel naar voor als lid van de Sint-Lucasgilde. Hier verwierf hij faam door de prenten die hij maakte voor Hiëronymus Cock. En hier kan je vandaag het puik gerestaureerde schilderij ‘De Dulle Griet’ bewonderen in het Museum Mayer van den Bergh.

De unieke skyline van de Scheldestad nadert, met een mix van historische gebouwen en nieuwe architectuur. Vanaf het water krijg je een aparte inkijk op de werken aan de kaaimuren.

De tocht kan ook in omgekeerde richting verlopen en is de perfecte start van een weekendje Antwerpen of Brussel. De terugreis onderneem je op eigen initiatief wanneer het je goeddunkt.

Praktisch

  • verscheidene data tussen 13 mei en 12 oktober 2019
  • vertrek vanuit Brussel of Antwerpen. Terugtocht op eigen initiatief
  • tarief: € 25,00 per persoon voor boottocht en gids (€ 16,00 voor kinderen)
  • maaltijd: eigen picknick of koude schotel (vooraf te bestellen)
  • duur: van 10:00 tot 16:00 uur
  • reserveren is aangewezen
  • meer info over de boottocht

Extra