Highlights in Brussel

David Hockney

Naast een overzichtstentoonstelling met werken van David Hockney uit de Londense Tate Collection presenteert Bozar ook nieuw werk van de invloedrijke Britse kunstenaar in een afzonderlijke opstelling. Met de kleurrijke iPad- schilderijen die hij tijdens de eerste lockdown in Normandië maakte, vindt de ondertussen 84-jarige kunstenaar zichzelf nog maar eens opnieuw uit.
> Van 8 oktober 2021 tot 23 januari 2022, Bozar

Sporen van moderniteit

Europalia trekt zich opnieuw op gang. Het artistieke, multidisciplinaire festival opent met een tentoonstelling die laat zien hoe belangwekkende kunstenaars uit de 19de en 20ste eeuw gehypnotiseerd werden door de snelheid, de kracht en de schoonheid van locomotieven en treinen. Het hele festival spoort trouwens in het kielzog van treinen langs Belgische stations. Zowel fysiek als in gedachten.
> Van 15 oktober 2021 tot 13 februari 2022, Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

Van kabas tot rugzak

Het Archief en Museum voor het Vlaams leven te Brussel vertelt het verhaal van 200 jaar Nederlandstalig onderwijs in Brussel in GC De Markten. De expo begint vanaf het moment waarop het door koning Willem I uitgevaardigde Taalbesluit omstreeks 1822 ook in Brussel in voege treedt. Ze brengt de mensen en gebeurtenissen in beeld die hierin een belangrijke rol speelden.
> Van 8 november tot 31 december 2021, De Markten

Opening GC Elzenhof

Op 4 december zwaait het vernieuwde GC Elzenhof officieel de deuren open. Het belooft een leuk feest te worden! Gratis & Covid Safe. Met op het programma onder meer fanfare AnderBrass, rondleidingen, kunstproject 'Tijdloos' en live radio (muziek en interviews). En natuurlijk ontbreken ook de obligate speeches niet, gevolgd door een receptie.
> 4 december 2021, GC Elzenhof

Oriënt-Express

Onder het motto 'Mythisch. Luxueus. Belgisch!' organiseert Train World een uitzonderlijke tentoonstelling, gewijd aan het epos van de Oriënt-Express en zijn geestelijke vader, Luikenaar Georges Nagelmackers. Voor deze gelegenheid worden de mythische wagens van de Oriënt-Express voorgesteld in Brussel, in het museum van de NMBS. Een expo die kadert in het thema 'Trains & Tracks' van Europalia 2021.
> Nog tot 17 april 2022, Train World

Sol LeWitt: Muurtekeningen, werk op papier, structuren (1968-2002)

De Amerikaanse kunstenaar Sol LeWitt (1928-2007), geboren in een familie van Joodse immigranten uit Rusland, was een pionier op het gebied van conceptuele en minimalistische kunst, en staat vooral bekend om zijn muurtekeningen. In de jaren 90 ontwierp hij een nieuwe synagoge in de Verenigde Staten. Aan de hand van archieven, tekeningen, foto's en getuigenissen verkent de expo de ontstaansgeschiedenis van dit belangrijke project. De tentoonstelling gaat ook in op een ander aspect van LeWitts carrière: de nauwe relaties die de kunstenaar ontwikkelde met Belgische verzamelaars, galeriehouders en in België gevestigde kunstenaars.
> Van 3 december 2021 tot 1 mei 2022, Joods Museum van België

Warped Dreamer

Werkplaats Walter is dé hotspot voor experimentele muziek in Anderlecht. De band Warped Dreamer stelt er zijn tweede cd voor: 'Live at Bimhuis'. Met Teun verbruggen aan de drumkit, Jozef Dumoulin aan de toetsen, Arve Henriksen op trompet en Stian Westerhus op gitaar. Een concert dat gegarandeerd stof zal doen opwaaien.
> 4 december 2021, Werkplaats Walter

Lunchlessen: Brussel en de politieke economie van de stad

Christian Kesteloot (KU Leuven / ULB) is een sociaal geograaf en Brusselkenner. In zeven middaglezingen vertelt hij honderduit over huisvesting, gentrificatie, de informele economie en andere hoofdstedelijke onderwerpen. De zeven lunchlessen (drie in december, vier in januari) kunnen als reeks of apart gevolgd worden.
> 6, 13 en 20 december 2021 en 10, 17, 24 en 31 januari 2022, Muntpunt

De trein in Brussel

In deze lezing vat Brukselgids Joris Sleebus de geschiedenis van de Brusselse spoorwegen samen in een boeiend verhaal over sporen, stations en rangeergebieden. Waar kan dat beter dan in het voormalige treinstation van Laken? Prachtig gerenoveerd door B-architecten en onlangs weer in gebruik genomen als plaatselijk cultuurcentrum.
> 9 december 2021, Station Laken

Philippe Vandenberg - Molenbeek

Ontdek het Molenbeekse atelier van de geëngageerde kunstenaar Philippe Vandenberg (1952-2009). Het is een unieke kans om zich te verdiepen in zijn kunst en kennis te maken met zijn leefwereld en omgeving. Het centrale thema in Vandenbergs tekeningen en schilderijen is de worsteling van de mens met zichzelf en anderen, geobserveerd door de lens van de culturele, politieke en sociale geschiedenis.
> 11 december 2021, locatie wordt na inschrijving meegedeeld

Filmfestival System_D

Bronks rolt de rode loper uit voor de eerste editie van het filmfestival System D, een festival voor jong opkomend filmtalent in Brussel. Het festival neemt je mee op ontdekkingstocht door de stad, doorheen de lens van haar jongeren. System D kiest bewust voor een eclectisch en rauw aanbod zonder vormelijke voorwaarden. Bereid je dus voor op een weekend boordevol ongecensureerde fictie, videoclips en documentaires.
> 17 tot 19 december 2021, KVS

Wandeling + concert: Rectoraatsgebouw VUB + Tchaikovsky

Ontdek Brussel in al haar schoonheid, diversiteit en creativiteit. Ga zaterdag 18 december 2021 met een gids van Korei op stadstour op de campus van de VUB. Brussels Philharmonic en Flagey bieden de mogelijkheid om je dag in schoonheid af te sluiten met een fijne uitvoering van Tchaikovsky's Vierde Symfonie en Brahms' Tweede Pianoconcerto.
> 18 december 2021, Rectoraatsgebouw VUB

Project C

Met dit grootstedelijk project verdiept en versterkt Circus Zonder Handen, in samenwerking met Ell Circo D’ell Fuego en Circusplaneet, de banden tussen jongeren in Brussel en Vlaanderen. Door hen te laten samenwerken en te doen creëren vanuit een kwalitatieve cross-over tussen circus, dans en film. Met dit artistiek project haalt Bronks Brussel naar Vlaanderen en Vlaanderen naar Brussel.
> 22 december 2021, Bronks