Highlights in Brussel

In oktober 2022

KAOS Expo HoC

De barokke Begijnhofkerk is sowieso een ommetje waard. Zeker nu er een tentoonstelling loopt met werk van kunstenaars zonder en met een psychische kwetsbaarheid. Dat de grens tussen ‘insiders’ en ‘outsiders’ in de kunstwereld abrokkelt, zet aan tot denken.

Nog tot 30 oktober, House of Compassion

Alexandrië: vervlogen toekomsten

Deze tentoonstelling blikt terug op de historische grootstad met een 200-tal werken uit grote museumcollecties. Ze geven een idee van de organisatie van de stad en het leven van alledag. Enkele hedendaagse werken bieden daarnaast een kritische en poëtisch blik op het antieke verleden.

Tot 8 januari, BOZAR

Brussels Biennale – Neoclassic

Het Koningsplein en Martelaarsplein zijn toonbeelden van neoklassieke architectuur. Maar wie aandachtig in de stad flaneert, merkt dat de bouwstijl vaak het straatbeeld beheerst. Die flaneurs krijgen nu de kans om een kijkje te nemen in enkele verborgen interieurs

> 1 tot 9 oktober, verschillende locaties

Les Antipodes

Naar Franstalig theater? Menig theaterschuimer vindt dat een brug te ver. In het zog van het Vlaamse gezelschap STAN wordt een oversteek toch een aantrekkelijke optie. Samen met Waalse en Brusselse theatermakers brengt het een Franse versie van The Antepodes.

> 3 tot 9 oktober, Théâtre les Tanneurs

Fluisterbehang / Visite guidée

Als de muren van een oud herenhuis konden praten, welke verhalen zou je dan te horen krijgen? Het Brusselse gezelschap Tristero houdt ervan om theater te brengen op locatie. De nieuwe voorstelling wordt een rondleiding in een Schaarbeeks huis met vele geschiedenissen.

> 4 tot 23 oktober, Gallaitstraat 80

Festival des Libertés

Het tiendaagse festival maakt opnieuw de staat op van mensenrechten en vrijheden over de hele wereld. Dankzij een gevarieerd programma met debat, film, theater en concert baadt het grote evenement in een aangename, zelfs feestelijke sfeer.

> 13 tot 22 oktober, Théâtre National

Archiweek

Wie interesse heeft voor moderne architectuur en de stad van de toekomst wil zien, moet maar eens door het programma van de architectuurdagen gaan. Tussen colloquia, workshops en tentoonstellingen staan ook enkele bijzondere gegidste rondleidingen op het programma.

> 15 tot 23 oktober, verschillende locaties

Museum Night Fever

Museum Night Fever is terug. Maar liefst 34 Brusselse musea gooien de deuren open. Jonge kunstenaars krijgen carte blanche in en rond de expo’s en collecties.

> 22 oktober, verschillende locaties

Sufi Night

We gaan er uit met rituele muziek en dans uit sufitradities.  Op het podium van de majesteuze Le Boeufzaal krijgen twee tradities de aandacht: die van de Bauls van Bengalen en Bangladesh en de Samaceremonie door de derwisjen van de Mevlevi-orde van Konya in Turkijke.

> 29 oktober, BOZAR