Hoogtepunten Broodje Brussel

Elke maand vinden enkele tientallen Broodje Brussel-activiteiten plaats. Uit dat grote aanbod selecteren wij voortdurend hoogtepunten. Aan jou de keuze!

Wegens de coronacrisis bieden tal van Broodje Brussel-partners digitale tips aan. Blijf dus in je kot en vermaak je met een waaier aan leerrijk audiovisueel lekkers!

 

Flagey

Flagey chez soi

Met Flagey chez soi wil cultuurhuis Flagey het plezier van muziek blijven delen in deze onzekere tijden. Daarom vroegen ze aan enkele muzikanten die heel nauw met Flagey verbonden zijn om te vertellen hoe ze met deze crisis omgaan en om muziek op te nemen vanuit hun huis. Zowel liefhebbers van jazz als van klassieke muziek komen aan hun trekken. Met onder anderen Elina Duni, Julien Libeer, Nelson Goerner, Antoine Pierre & Jean-Paul Estiévenart.

Cinematek

Mensen in de stad

De Brusselse filmregisseur Charles Dekeukeleire (1905-1971) stond samen met Henri Storck aan de wieg van de Belgische cinematografie. Zijn Mensen in de stad (1951) is een pareltje uit de collectie van Cinematek. De documentaire biedt je een inkijk in de huizen van doorsnee Brusselaars in de jaren 50. Zo begrijp je beter waar de vernieuwingsdrang van de toenmalige stadsplanners vandaan kwam.

BOZAR

Keith Haring bij je thuis

De retrospectieve tentoonstelling van Keith Haring in BOZAR is weliswaar al een tijdje afgelopen, maar je kan ze nog steeds digitaal bezoeken met Walk with Me, een wandeling met persoonlijkheden die hun eigen kijk op de werken met jou delen.

Museum voor Natuurwetenschappen

In de kooi van de iguanodons van Bernissart

Het Museum voor Natuurwetenschappen is vooral bekend om zijn (afgietsels van) skeletten van iguanodons, die ter bescherming in een grote glazen kooi zijn ondergebracht. Iguanodon is een geslacht van plantenetende ornithischische dinosauriërs die tijdens de vroege Krijtperiode leefden in het gebied van het huidige Europa. In 1878 werd in een kolenmijn in het Waalse Bernissart in de provincie Henegouwen een van de rijkste dinosauriërvindplaatsen ter wereld aangetroffen. Maar liefst een dertigtal vrijwel complete iguanodonskeletten kwamen daarbij aan de oppervlakte. Op de Facebookpagina van het Museum voor Natuurwetenschappen zijn vier korte, Engelstalige filmpjes te zien over deze pronkstukken van het museum. In één ervan legt een paleontoloog uit dat de klauwen van iguanodons fungeerden als een soort Zwitsers zakmes, waarmee de voorhistorische dieren allerlei bewerkingen konden uitvoeren en zich ook verdedigen tegen andere reusachtige dieren. Hoogst fascinerend!

Gidsenvereniging Caldenberga

Midden in de Middeleeuwen

Enkele jaren geleden organiseerde professor in de geschiedenis Bram Vannieuwenhuyze, meestal in samenwerking met historicus Hans Vandecandelaere, voor gidsenvereniging Caldenberga diverse Broodje Brussel-rondleidingen over middeleeuws Brussel. Diverse stukjes uit die rondleidingen kwamen terecht in de 16-delige videoreeks Midden in de Middeleeuwen, die Vannieuwenhuyze in 2018 en 2019 maakte met BRUZZ. Katapulteer je samen met hem terug in de tijd en traceer de sporen van middeleeuws Brussel!

BELvue Museum

Verwoestende brand in het Coudenbergpaleis

Het Coudenbergpaleis werd in de 11de en 12de eeuw gebouwd op de Coudenberg, een van de heuvels van Brussel, ter hoogte van het huidige Koningsplein. In het paleis verbleven achtereenvolgens de hertogen van Brabant en Bourgondië, keizer Karel V en de landvoogden van de Nederlanden, waaronder de aartshertogen Albrecht en Isabella. In 1731 werd het grondig verwoest bij een brand. Alleen de muren van de hofkapel en van de monumentale staatsiezaal Aula Magna bleven overeind. Deze ruïnes verdwenen met de herinrichting van de wijk na 1775. Vandaag zijn enkel de fundamenten en kelders overgebleven. Het is de belangrijkste archeologische site van Brussel. Via het BELvue Museum, een museum over de geschiedenis van België, kan je afdalen om een bezoek te brengen aan deze onderaardse ruimtes. Die bestaan uit kelders van het paleis (woongedeelte, vroegere kapel en Aula Magna), een deel van de Isabellastraat en de overblijfselen van het Hof van Hoogstraten. Wegens de coronacrisis is een bezoek aan het complex momenteel uitgesloten. Gelukkig biedt ook hier een virtueel bezoek soelaas!

België met audiogids

Heb je uitgerekend nú zin om het BELvue Museum op je eigen tempo te bezoeken? Kies dan voor de audiogids, een waardig alternatief voor een fysiek bezoek. Het BELvue toont België en zijn geschiedenis aan de hand van een thematische aanpak en een moderne en interactieve opstelling. Zo krijg je als bezoeker de sleutels in handen om een beter inzicht te verwerven in België en zijn samenleving.

KBR

Bladeren in 213 gedigitaliseerde handschriften van de Librije

Op de website van de Koninklijke Bibliotheek kan je gratis door 213 gedigitaliseerde handschriften van honderden jaren oud bladeren en erop inzoomen tot in de kleinste details. In de collectie van onschatbare waarde vind je auteurs terug als de Franse schrijfster Christine de Pisan (ca. 1364 - ca. 1431), de Italiaanse dichter en prozaschrijver Franciscus Petrarca (1304-1374), paus Gregorius IX (ca. 1170 - 1241), de Italiaanse theoloog en filosoof Thomas van Aquino (1225-1274) en hertog van Bourgondië Filips de Goede (1419-1467). Een schatkamer waar je nooit op uitgekeken raakt. Al bladerend kom je terecht in een tijd waarvan je alleen maar kunt vermoeden hoe hij eruit moet hebben gezien. Extra aanlokkelijk zijn de vele miniaturen waarmee de handschriften zijn verlucht: minischilderijen van een verfijndheid die je niet voor mogelijk houdt. Zoveel is zeker: de kopiisten die deze handschriften uitschreven, moeten bijzonder bekwaam zijn geweest en over een onuitputtelijk geduld hebben beschikt!

Bladeren in online fotoromans

Fotoromans zijn beeldromans. Strips met foto's dus. In een niet zo ver verleden wisten ze miljoenen Belgen te bekoren. De voorbije twee jaar heeft de Koninklijke Bibliotheek (KBR) zo'n 600 fotoromans uit twintig Belgische weekbladen uit de tweede helft van de twintigste eeuw opgespoord, beschreven en gedigitaliseerd. Daarvan zijn er 117 vrij te bekijken. Herontdek dit vergeten genre via Belgica, de digitale bib van KBR!

Henri Vieuxtemps 1820-1881

De virtuele expo over de Belgische violist en componist Henry Vieuxtemps neemt je graag mee op ontdekkingsreis naar het leven en werk van deze buitengewone persoonlijkheid, die 100 jaar geleden het levenslicht zag. In 2011 en 2012 kocht de Koning Boudewijnstichting een uitzonderlijke reeks handschriften van hem aan. De Koninklijke Bibliotheek van België mocht dit geheel toevoegen aan haar collectie.

Muziekpublique

Muziekpublique goes YouTube

Muziekpublique verspreidt en promoot traditionele muziek en dans in zijn breedst mogelijke betekenis, met de nadruk op akoestische klanken, gaande van traditionele volksmuziek en folk tot klassiek, crossover, etnojazz, improvisatie en 'nu:trad'. De organisatie heeft een eigen YouTube-kanaal met honderden video's: clips van muzikanten van het label - Muziekpublique geeft ook muziek uit - en concerten bij Muziekpublique. Goed voor vele uren kijk- en luisterplezier! Waar wacht je nog op?

VUB

Campusarchitectuur en onroerend erfgoed

Aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) vinden heel wat acties en initiatieven plaats met betrekking tot campusarchitectuur en onroerend erfgoed. Kom meer te weten over de volgende topics: het Braemgebouw (het rectoraat en zijn muurschilderingen), de studentenkamers van architect Willy Van Der Meeren, de ijskelders en het onroerend erfgoed van de toekomst.

Groepsexpo: The Wilderness Hidden Underneath

De poezië van de error, de esthetiek van de fout, de gehavende vertaling van het analoge naar het digitale en omgekeerd. Het moment wanneer een systeem ontspoort en afdwaalt van zijn bepaald pad. De expo ‘The Wilderness Hidden Underneath’ toont het werk van acht jonge beeldende kunstenaars die deze crashes, bugs, fouten, feedback en noise onderzoeken, manipuleren en uitpuren. Virtueel te beleven op de website van Pilar, het gloednieuwe Huis voor Kunst en Wetenschap van de VUB.

Brussels Academy: lezing over Brussel na de lockdown

Brussels Academy pakt uit met een nieuwe online videoreeks. Het thema van de tweede episode is Brussel na de lockdown. Spreker van dienst is professor Eric Corijn, directeur van Brussels Academy. De achterliggende gedachte bij de videoreeks is: Wat kunnen we leren uit de coronacrisis voor Brussel?

CIVA - Stichting voor Architectuur

CIVA - Stichting voor Architectuur blijft online inspireren! Virtuele rondleidingen, kinderactiviteiten, een ruim aanbod aan opgenomen lezingen en debatten, minidocumentaires, leestips en tentoonstellingsfoto's: je vindt het allemaal op CIVA from Home. Volg CIVA zeker ook op Facebook en Instagram voor de laatste updates.

KMSKB

Fine Arts at Home

De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België nodigen zichzelf uit bij jou thuis en helpen je een beetje - alle beetjes helpen! - ontsnappen aan de isolatie. Ontdek hier, alleen of met heel de familie, alles wat je nodig hebt voor een virtuele reis doorheen de kunstgeschiedenis.