Hoogtepunten Broodje Brussel

Elke maand vinden enkele tientallen Broodje Brussel-activiteiten plaats. Uit dat grote aanbod selecteren wij voortdurend hoogtepunten. Aan jou de keuze!

Wegens de coronacrisis vinden er tot nader order geen Broodje Brussel-activiteiten plaats. Als noodoplossing biedt de Broodje Brussel-redactie je digitale tips aan van Broodje Brussel-partners. Blijf dus in je kot en vermaak je met een waaier aan leerrijk audiovisueel lekkers!

 

Museum voor Natuurwetenschappen

In de kooi van de iguanodons van Bernissart

Het Museum voor Natuurwetenschappen is vooral bekend om zijn (afgietsels van) skeletten van iguanodons, die ter bescherming in een grote glazen kooi zijn ondergebracht. Iguanodon is een geslacht van plantenetende ornithischische dinosauriërs die tijdens de vroege Krijtperiode leefden in het gebied van het huidige Europa. In 1878 werd in een kolenmijn in het Waalse Bernissart in de provincie Henegouwen een van de rijkste dinosauriërvindplaatsen ter wereld aangetroffen. Maar liefst een dertigtal vrijwel complete iguanodonskeletten kwamen daarbij aan de oppervlakte. Op een Facebookpagina van het Museum voor Natuurwetenschappen zijn vier korte, Engelstalige filmpjes te zien over deze pronkstukken van het museum. In één ervan legt een paleontoloog uit dat de klauwen van iguanodons fungeerden als een soort Zwitsers zakmes, waarmee de voorhistorische dieren allerlei bewerkingen konden uitvoeren en zich ook verdedigen tegen andere reusachtige dieren. Hoogst fascinerend!

Gidsenvereniging Caldenberga

Midden in de Middeleeuwen

Enkele jaren geleden organiseerde professor in de geschiedenis Bram Vannieuwenhuyze, meestal in samenwerking met historicus Hans Vandecandelaere, voor gidsenvereniging Caldenberga diverse Broodje Brussel-rondleidingen over middeleeuws Brussel. Diverse stukjes uit die rondleidingen kwamen terecht in de 16-delige videoreeks Midden in de Middeleeuwen, die Vannieuwenhuyze in 2018 en 2019 maakte met BRUZZ. Katapulteer je samen met hem terug in de tijd en traceer de sporen van middeleeuws Brussel!

BELvue Museum

Verwoestende brand in het Coudenbergpaleis

Het Coudenbergpaleis werd in de 11de en 12de eeuw gebouwd op de Coudenberg, een van de heuvels van Brussel, ter hoogte van het huidige Koningsplein. In het paleis verbleven achtereenvolgens de hertogen van Brabant en Bourgondië, keizer Karel V en de landvoogden van de Nederlanden, waaronder de aartshertogen Albrecht en Isabella. In 1731 werd het grondig verwoest bij een brand. Alleen de muren van de hofkapel en van de monumentale staatsiezaal Aula Magna bleven overeind. Deze ruïnes verdwenen met de herinrichting van de wijk na 1775. Vandaag zijn enkel de fundamenten en kelders overgebleven. Het is de belangrijkste archeologische site van Brussel. Via het BELvue Museum, een museum over de geschiedenis van België, kan je afdalen om een bezoek te brengen aan deze onderaardse ruimtes. Die bestaan uit kelders van het paleis (woongedeelte, vroegere kapel en Aula Magna), een deel van de Isabellastraat en de overblijfselen van het Hof van Hoogstraten. Wegens de coronacrisis is een bezoek aan het complex momenteel uitgesloten. Gelukkig biedt ook hier een virtueel bezoek soelaas!

KBR

Bladeren in gedigitaliseerde handschriften

Op de website van de Koninklijke Bibliotheek kan je gratis door 102 gedigitaliseerde handschriften van honderden jaren oud bladeren en erop inzoomen tot in de kleinste details. In de collectie van onschatbare waarde vind je auteurs terug als de Franse schrijfster Christine de Pisan (ca. 1364 - ca. 1431), de Italiaanse dichter en prozaschrijver Franciscus Petrarca (1304-1374), paus Gregorius IX (ca. 1170 - 1241), de Italiaanse theoloog en filosoof Thomas van Aquino (1225-1274) en hertog van Bourgondië Filips de Goede (1419-1467). Een schatkamer waar je nooit op uitgekeken raakt. Al bladerend kom je terecht in een tijd waarvan je alleen maar kunt vermoeden hoe hij eruit moet hebben gezien. Extra aanlokkelijk zijn de vele miniaturen waarmee de handschriften zijn verlucht: minischilderijen van een verfijndheid die je niet voor mogelijk houdt. Zoveel is zeker: de kopiisten die deze handschriften uitschreven, moeten bijzonder bekwaam zijn geweest en over een onuitputtelijk geduld hebben beschikt!

Muziekpublique

Muziekpublique goes YouTube

Muziekpublique verspreidt en promoot traditionele muziek en dans in zijn breedst mogelijke betekenis, met de nadruk op akoestische klanken, gaande van traditionele volksmuziek en folk tot klassiek, crossover, etnojazz, improvisatie en 'nu:trad'. De organisatie heeft een eigen YouTube-kanaal met honderden video's: clips van muzikanten van het label - Muziekpublique geeft ook muziek uit - en concerten bij Muziekpublique. Goed voor vele uren kijk- en luisterplezier! Waar wacht je nog op?

VUB

Campusarchitectuur en onroerend erfgoed

Aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) vinden heel wat acties en initiatieven plaats met betrekking tot campusarchitectuur en onroerend erfgoed. Kom meer te weten over de volgende topics: het Braemgebouw (het rectoraat en zijn muurschilderingen), de studentenkamers van architect Willy Van Der Meeren, de ijskelders en het onroerend erfgoed van de toekomst.

Afterwork met Bruegel elke eerste donderdag van de maand

Aan het einde van de werkdag of voor de avond valt nog snel wat cultuur meepikken? Dat kan! Speciaal voor pendelaars, Brusselaars en Bruegelliefhebbers organiseert de Hallepoort een reeks mininocturnes. Bezoek de expo 'Back to Bruegel' of het panorama en laat je verrassen door het speciale Bruegelbier!

Opgelet: de Hallepoort is wegens het coronavirus gesloten tot minstens 20 april 2020. Of de afterworks van 7 mei en 4 juni zullen plaatsvinden, is voorlopig nog onzeker. Gelieve daarvoor tijdig de website van de Hallepoort te raadplegen. De Broodje Brussel-redactie houdt je op de hoogte van eventuele wijzigingen.

Waar? Hallepoort, Zuidlaan 150, 1000 Brussel
Wanneer? Elke eerste donderdag van de maand: 7 mei en 4 juni, telkens van 16:15 tot 19:00 uur
Prijs? € 12 (expo + panorama) | € 7 (panorama)

Meer weten?
www.kmkg-mrah.be/nl/hallepoort
www.backtobruegel.be

+ 32 (0)2 533 34 52 | a.pierart@kmkg.be