Hoogtepunten Broodje Brussel

Elke maand vinden enkele tientallen Broodje Brussel-activiteiten plaats. Uit dat grote aanbod selecteren wij voortdurend hoogtepunten. Aan jou de keuze!

Wegens de coronacrisis bieden tal van Broodje Brussel-partners digitale tips aan. Blijf dus in je kot en vermaak je met een waaier aan leerrijk audiovisueel lekkers!

 

Brukselbinnenstebuiten

Brusselse architectenwoningen

Veel mensen kennen de erfenis van Victor Horta in Brussel, maar daarnaast waren er ook nog veel andere architecten actief in het Brussels Gewest. Velen onder hen bouwden er dan ook hun eigen woning, vaak pareltjes van architectenhuizen, die vandaag nog steeds te bewonderen zijn in het straatbeeld. Ingenieur-architecte Linsy Raaffels (VUB) bracht er in haar doctoraatsonderzoek 'Architectenwoningen in Brussel: 1830-1970' meer dan 370 in kaart. Zij gidst je in deze storymap langs haar 15 favoriete architectenwoningen. Wandel hier virtueel met haar mee!

de Munt

Fotoreportage: de decorateliers van De Munt

Altijd al een kijkje willen nemen in de decorateliers van De Munt? Dat kan via een fotoreportage. Want zelfs nu De Munt tijdelijk gesloten is, houden de stoffeerders, schrijnwerkers, beeldhouwers, schilders en andere artiesten in de ateliers van De Munt het hoofd hoog. En dat is nodig, want paradoxaal genoeg stonden er nog nooit zoveel producties tegelijk op de planning. Momenteel wordt er - coronaveilig - gewerkt aan maar liefst zeven operadecors.

deBuren

Wilde Wijven

Heleen Debruyne en Sofie Vandamme onderzoeken in deze tiendelige podcastreeks de manier hoe we vroeger en nu over felle vrouwen en wilde wijven denken en dachten. Ze gaan de boer op met hun vragen, ze dweilen de straat af en installeren hen in de sofa met de vraag: hoe dient een vrouw te zijn? En hoe dwingt de samenleving haar subtiel in de pas? Over de citroenen van Madame Bovary, eiersnijders uit de jaren 60, gek verklaarde kunstenaressen, maar ook over kolfmachines, yogamatten en bakfietsen…

KVS

'Hands do not touch your precious Me' & andere voorstellingen

Ook de Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS) moet noodgedwongen een tijdje de deuren sluiten. Onder het motto '247' - 24u op 24, 7 dagen op 7 - laat het theaterhuis de toneelliefhebber in jou evenwel niet in de kou staan. Gratis online voorstellingen zijn voortaan je deel. Momenteel kun je onder meer 'Hands do not touch your precious Me' bekijken van choreograaf Wim Vandekeybus. Met deze choreografie creëert Vandekeybus een mythisch verhaal van confrontatie en transformatie, van licht en duister, van dood en hergeboorte.

BOZAR

Expo's in 3D

Met een handvol herfstexpo’s neemt BOZAR je mee de winter in. Dat was tenminste de bedoeling, maar corona gooide roet in het eten. In afwachting dat het kunstencentrum opnieuw de deuren opent, kan je de tentoonstellingen virtueel met een bezoek vereren. Via een 3D-scan katapulteert je laptop- of tabletscherm je meteen naar de expo van je keuze. Ben je een culturele veelvraat? Bekijk ze dan allemaal!

 

Brussels Philharmonic

I Will Come Back

Brussels Philharmonic laat zijn geplande concerten doorgaan, maar zonder publiek. Een beetje sneu voor de melomaan in jou, maar dankzij streaming kun je de concerten vanuit je luie stoel bijwonen alsof je er zelf bij bent. Zo kun je nu 'I Will Come Back' bekijken, een kameropera van Robert Groslot, gebaseerd op een roman van Adriaan van Dis. Geniet ervan!

Flagey

Flagey @ YouTube

Met Flagey@YouTube wil cultuurhuis Flagey het plezier van muziek blijven delen in deze onzekere tijden. Je kunt kiezen uit verschillende categorieën: Live at Flagey, Flagey chez soi, Flagey's artist in residence, Flagey video clips. Zowel liefhebbers van jazz als klassieke muziek komen daarbij aan hun trekken: van Philip Catherine tot Julien Libeer. Ook beeldende kunst komt aan bod, met een voordracht van verpakkingskunstenaar Christo.

KBR

De Librije: het nieuwe museum van de KBR

Zeshonderd jaar geleden regeren de hertogen van Bourgondië over Brussel. Deze rijke en machtige vorsten en gecultiveerde mecenassen stellen een schat samen die ook vandaag nog weet te boeien: de Librije, een verzameling handschriften die zo uniek is dat ze haar eigen naam krijgt. Maak kennis met het KBR Museum aan de hand van een reeks weetjes die u meevoeren naar de tijd van de Bourgondische hertogen. Ontdek de kennis die verborgen zit in de handschriften van de Librije en kom meer te weten over de thema’s in het museum.

Bezoek De Librije met Canvas

Stond een bezoek aan het KBR Museum op je verlanglijstje, maar was de lockdown je te snel af? Dankzij de Museum Tour van Canvas kun je toch al een kijkje nemen. Duik met handschriftenexpert Dr. Ann Kelders in de Librije van de Bourgondische hertogen.

Muziekpublique

Muziekpublique @ YouTube

Muziekpublique verspreidt en promoot traditionele muziek en dans in zijn breedst mogelijke betekenis, met de nadruk op akoestische klanken, gaande van traditionele volksmuziek en folk tot klassiek, crossover, etnojazz, improvisatie en 'nu:trad'. De organisatie heeft een eigen YouTube-kanaal met honderden video's: clips van muzikanten van het label - Muziekpublique geeft ook muziek uit - en concerten bij Muziekpublique. Goed voor vele uren kijk- en luisterplezier! Waar wacht je nog op?

VUB

Pilar Asap Sessions

Het derde 'Pilar Asap Festival - The Fluid Identity Edition' kende opnieuw een vroegtijdig einde. De pandemie houdt Pilar nog steeds in haar greep. De deuren van het Huis voor Kunst & Wetenschap van de VUB blijven nog een tijd gesloten. In de tussentijd willen de mannen en vrouwen van Pilar alle betrokken artiesten toch dat hart onder de riem steken. Daarom nodigen ze alle acts die hun optreden geannuleerd zagen, uit voor een live sessie en een gesprek in de Pilar Box. Het resultaat: een gevarieerde reeks Asap Sessions. Ontdek ze hier de komende tijd.

CIVA - Stichting voor Architectuur

CIVA - Stichting voor Architectuur blijft online inspireren! Virtuele rondleidingen, kinderactiviteiten, een ruim aanbod aan opgenomen lezingen en debatten, minidocumentaires, leestips en tentoonstellingsfoto's: je vindt het allemaal op CIVA from Home. Volg CIVA zeker ook op Facebook en Instagram voor de laatste updates.

KMSKB

Virtuele rondleiding in expo BE MODERN

In het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in de Regentschapsstraat loopt al een tijdje de expo BE MODERN. Door de lockdown konden een aantal rondleidingen in de expo in het kader van Broodje Brussel er niet plaatsvinden. Om aan geïnteresseerden tegemoet te komen, legde het museum daarom een rondleiding door gids Marianne Knop op film vast. Nu te bekijken op YouTube!

Fine Arts at Home

De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB) nodigen zichzelf uit bij jou thuis en helpen je een beetje - alle beetjes helpen! - ontsnappen aan de isolatie. Ontdek hier, alleen of met heel de familie, alles wat je nodig hebt voor een virtuele reis doorheen de kunstgeschiedenis. Ook het YouTube-kanaal van de KMSKB heeft heel wat lekkers voor jou in petto!

De meesterwerken van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

Op Google Arts & Culture kun je de grootste collectie schone kunsten van de 15de tot 20ste eeuw in België verkennen: de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België herbergen niet minder dan 20.000 topwerken en 200 daarvan kun je online tot op het bot (of het doek) ontleden.

Orgel op Maandag

Orgel op Maandag @ YouTube

Op Lundidork Channel, het YouTube-kanaal van Orgel op Maandag, kan je orgelconcerten bekijken die je vanwege de coronacrisis niet live kon bijwonen in de Finisterraekerk in de Nieuwstraat.