Kijk

Ons geliefde Brussel is een onuitputtelijke bron van inspiratie voor kunstenaars, journalisten en makers. Boeken, artikels, reportages, documentaires, video's, vlogs, podcasts en luisterspelen gebruiken Brussel als onderwerp of setting. We zetten enkele tips in de kijker.

Wandel door 1908

Dankzij de beelden van een Brits productiebedrijf en CINEMATEK kan je jezelf in het Brussel van de Belle Epoque wagen, nog vóór koning auto het overnam van paard en kar. Het is aandoenlijk hoe vertrouwd sommige locaties maar liefst 125 jaar later aanvoelen.

Kijk >

Branden blussen vanop de eerste rij

De Brusselse brandweer schittert op YouTube! Krijg een unieke inkijk met deze ongelofelijke videobeelden die de brandweermannen en -vrouwen volgen tijdens hun heldhaftige job. Het lijken wel films, maar de interventies zijn bloedserieus.

Kijk >

De smeltkroes die Brussel heet

Wie rilt bij het horen van woorden als 'data' en 'statistiek', heeft de prachtig vormgegeven en behapbare infographics 'Brussels Divercity' nog niet gezien. Scroll en steek je licht op.
 

Bekijk de stad in cijfers >

Bruxelles autrefois, Bruxelles disparu

Aan de hand van oude foto's, antieke tekeningen en historische kaarten schetst deze Facebookpagina een intrigerend beeld van het Brussel dat ooit geweest is.

Bekijk het verdwenen Brussel >

Brussel in beeld

Elke maand verzamelt Brussel Blogt - een stadsblog, opgestart door enkele enthousiaste Nederlandstalige Brusselaars - de mooiste foto's van kleine en grote gebeurtenissen. Simpel en ontroerend. Daarnaast vind je ook berichten vol verwondering over het leven in Brussel, inclusief tips voor originele uitstappen.

Kijk >

De wijzende standbeelden op de Grote Markt

Het is een geliefd thema voor gidsen die toeristen willen vermaken met smakelijke verhalen. Wijzen de standbeelden echt naar elkaar? En waarom dan? BRUZZ goot het antwoord in een korte videoreportage.

Kijk >

KANAL: tussen de fundamenten van de Citroëngarage

Op de heropening van KANAL is het nog even wachten. In de tussentijd trakteert de website op prachtige dronebeelden van de constructiewerken. Duizelen is toegelaten.

Kijk >

Those were the days: Fuse

In alle commotie rond de verplichte sluiting van Fuse, delen we graag een ode aan dit kloppende technohart van de Marollen. Fuse was dé springplank voor menig dj-talent zoals Charlotte de Witte. Aster Nzeyimana duikt in de rijke geschiedenis van de club. Het resultaat is deze ravin' docupic. 

In da club >

Brukselbeeldenbank: 50 jaar beelden verzamelen in de hoofdstad

Al een halve eeuw houden de gidsen van Brukselbinnenstebuiten een archief bij van foto's, dia's, en kaartjes. Geen toeristische plaatjes, maar meer dan 10.000 beelden die het verhaal vertellen van de veranderende stad.

Kijk je ogen uit >

Hemels Brussel

Deze oude lucht- en straatbeelden van Brussel zijn goed voor uren heerlijk turen. Vergelijk historische luchtfoto's sinds 1930 met recente kaarten en zie in één oogopslag hoe de stad de voorbije eeuw veranderde.

Wat een uitzicht! >

Roomies: BFF's in Brussel

Deze fictiereeks van de VRT speelt zich af in de hoofdstad. Twee jonge, lesbische vrouwen gaan samenwonen in Brussel tijdens hun laatste jaar aan de kunstschool, in de hoop een betere versie van zichzelf te worden.

Bekijk ‘Roomies’ op VRT MAX >