Eurantica Fine Art Fair

Verzamelaars van oude schilderijen, moderne kunst, juwelen en meubels met keurmerk vinden hier hun gading. Eurantica stelt kwaliteitsstukken voor met smaak en aan betaalbare prijzen.
> Van 28 tot 31 maart 2019, Brussels Expo, Paleis 1

Alweer voorbij...

Collectible

Collectible belicht hedendaagse design-collectiestukken van de 21ste eeuw, en brengt zorgvuldig geselecteerde internationale galeries en ontwerpers samen in het prachtige Vanderborghtgebouw in het hart van Brussel.
> Van 13 tot 17 maart 2019, Vanderborghtgebouw

Carte de Visite / ARTopenKUNST

De tentoonstelling ARTopenKUNST stelt werken tentoon van plastische kunstenaars (schilders, tekenaars, beeldhouwers, videokunstenaars, fotografen, installatiekunstenaars, ...) die in Brussel (= Stad Brussel, Laken, Neder-over-Heembeek en Haren) verblijven of werken. Naast een tentoonstelling wil ARTopenKUNST ook ontmoetingen tussen Brusselse kunstenaars in de hand werken.
> Van 8 tot 10 februari 2019, Vanderborghtgebouw

Art Truc Troc & Design

Hét evenement van het begin van het jaar in Bozar belicht ruilhandel, hedendaagse kunst en design in een ongewone sfeer. Je kunt er je ruil aanbieden aan een honderdtal nieuwe en gevestigde kunstenaars tegen een kunstwerk dat je leuk vindt. Een reis naar de zon, een origineel werk, de realisatie van een website of een privétentoonstelling. De enige beperking is je verbeelding!
> Van 1 tot 3 februari 2019, Bozar

Brussels Antique & Fine Arts Fair (BRAFA)

Elk jaar zakken liefhebbers, verzamelaars en professionele antiekhandelaars massaal af naar de prachtige gebouwen van Thurn & Taxis, voor wat niet alleen de grootste antiekbeurs van België is, maar ook één van de oudste antiekbeurzen ter wereld. Zelfs als je het geld niet hebt om te kopen, is de beurs één grote tentoonstelling, met een aanbod dat de hele periode van de Oudheid tot nu omspant. Eregast op BRAFA 2019 is het wereldberoemde Britse kunstenaarsduo Gilbert & George.
> Van 26 januari tot 3 februari 2019, Thurn & Taxis

Independent

Independent is een kunstbeurs opgezet door en voor galeries die de traditionele methodes voor het tonen, bekijken en ervaren van hedendaagse kunst herdefinieren. Het netwerk van Independent bestaat uit zo'n 200 galeries uit meer dan 20 landen wereldwijd. Jaarlijks worden er twee edities georganiseerd: in New York en Brussel. Het is al voor de derde maal dat Independent in België en in het Vanderborghtgebouw plaatsvindt. Nieuw is dat de beurs dit jaar voor het eerst niet samenvalt met Art Brussels, maar verschoven wordt naar november. Volgens de organisator is dat een beter tijdstip op de internationale kunstkalender. Ook aan de formule is gesleuteld: voor het eerst wil de beurs minder steunen op galeries en meer op lezingen. Naast lezingen staan op het programma ook performances, dans- en muziekvoorstellingen en samenwerkingen met musea.
> Van 8 tot 11 november 2018, Vanderborghtgebouw

Accessible Art Fair

De missie van de Accessible Art Fair is om een platform te bieden voor nieuwe en gevestigde kunstenaars en ontwerpers, en ze toegankelijk te maken voor een veeleisend publiek dat er de mogelijkheid krijgt om kwalitatief hoogstaande kunstwerken en ontwerpen aan te schaffen en kennis te maken met de makers achter het werk.
> Van 5 tot 7 oktober 2018, BOZAR

Brussels Art Square

In 2005 richtten enkele gerenommeerde antiquairs de vzw Brussels Art Square op om het imago van de Zavel en haar zijstraten in België en het buitenland te versterken. Deze Brusselse wijk kent sinds jaar en dag een prominente rol toe aan antiquairs en galeriehouders, die haar originele en charmante karakter mee in stand houden. Maar liefst 52 kunst- en antiekhandelaars uit het Zavelkwartier en hun Nederlandse collega's nodigen je uit om een parcours doorheen de eeuwen en continenten te ontdekken.
> Van 21 tot 23 september 2018, diverse locaties

Brussels Gallery Weekend

Al verschillende jaren markeert het Brussels Gallery Weekend het begin van het nieuwe seizoen in de hedendaagse beeldende kunsten. Een veertigtal vooraanstaande galeries en kunstencentra openen gelijktijdig de deuren om de aandacht te vestigen op het groeiende belang van de Brusselse kunstscene. Daar horen tentoonstellingen, privéshows, recepties en persconferenties bij. Wil je meer te weten komen over Brusselse galeries en galeristen of voor het eerst kennismaken met de Brusselse galeriescene? Neem dan een kijkje in het dossier dat onze redactie samenstelde.
> Van 6 tot 9 september 2018, diverse locaties

Art on Paper

Art on Paper is een gespecialiseerde kunstbeurs die de hedendaagse tekenkunst centraal stelt. Vroeger werd deze kunstvorm vaak over het hoofd gezien, maar vandaag bekleedt hij een prominente plaats in de hedendaagse kunstwereld. Art on Paper selecteert het beste van wat de hedendaagse tekenkunst te bieden heeft, en brengt een sterke mix van jonge en gevestigde galeries. Het concept spreekt voor zich: 40 Belgische en buitenlandse galeries komen vijf dagen lang samen in BOZAR om er 40 solotentoonstellingen van zowel gevestigde als opkomende kunstenaars te tonen.
> Van 6 tot 9 september 2018, BOZAR

CULTURES - The World Arts Fair

The World Arts Fair verenigt drie kunstbeurzen onder één paraplu: de Brussels Ancient Art Fair (BAAF), Asian Art in Brussels (AAB) en de Brussels Non-European Art Fair (BRUNEAF). Liefhebbers van niet-Europese kunst, oriëntaalse kunst en kunst uit de klassieke oudheid ontmoeten elkaar in een gemoedelijke sfeer op en rond de Zavel.
> Van 6 tot 10 juni 2018, diverse locaties

Poppositions

Poppositions, in 2012 opgericht als tegenhanger van de 'mainstream' kunstbeurzen, is doorheen de jaren uitgegroeid tot de toonaangevende alternatieve markt voor hedendaagse kunst in Brussel. Bewust van de cruciale rol van hedendaagse kunstbeurzen, gaat Poppositions op zoek naar nieuwe, experimentele manieren om kunst te tonen en te verkopen. Poppositions is meer dan een kunstbeurs, het is ook een gecureerde tentoonstelling en een continue kritische dialoog. White booths vind je hier niet terug.
> Van 19 tot 22 april 2018, Atelier Christophe Coppens

Art Brussels 2018

Art Brussels, de kunstbeurs die inmiddels een vaste stek verworven heeft in de Europese kunstbeurzenscene, blaast dit jaar 50 kaarsjes uit. Zoals gewoonlijk is de beurs opgedeeld in drie verschillende secties:
- DISCOVERY, met focus op recente werken (2015-2018) van jonge, opkomende en minder bekende kunstenaars.
- PRIME, met focus op moderne tot hedendaagse kunst van mid-career en gevestigde kunstenaars.
- REDISCOVERY, met focus op kunst van 1917 tot 1987 van levende of overleden kunstenaars die momenteel niet genoeg erkend, onderschat of vergeten zijn.
Daarnaast is er nog een extra sectie SOLO, waarin galeries een projectvoorstel presenteren van één kunstenaar dat een beter inzicht biedt in het werk van een belangrijk kunstenaar.
> Van 19 tot 22 april 2018, Tour & Taxis

Mix & Match Fair

De Mix & Match Fair is een organisatie van 7 studenten van KU Leuven Campus Brussel om de positieve impact van culturele diversiteit op onze creativiteit te benadrukken. De beurs brengt verschillende disciplines van creativiteit bijeen, zoals schilderkunst, collages, strips, fotografie, teruggewonnen meubilair, mode, mozaïek en korte films. Dit is mogelijk gemaakt door samen te werken met studenten en afgestudeerden van de kunstacademies in de stad Brussel, maar ook met meer gevestigde kunstenaars die al een langere ervaring hebben. Alle opbrengsten worden geschonken aan NGO Studio Globo, gevestigd in Anderlecht.
> Zaterdag 24 maart 2018 van 17:00 tot 22:00 uur, Hotel Van Belle, Anderlecht