Kunstbeurzen in april

Tussen 19 en 23 april vinden er in Brussel maar liefst vijf beurzen voor hedendaagse kunst plaats. De belangrijkste is Art Brussels; ze is dit jaar aan haar 35ste editie toe. Daaromheen cirkelen, als satellieten, vier kleinere beurzen: Off Course Art Fair, Young International Art Fair, Poppositions en Independent Brussels. Ben je een liefhebber van hedendaagse kunst, kakelvers uit de ateliers van de kunstenaars? Dan wordt het gegarandeerd rushen, en dan nog dringen hartverscheurende keuzes zich op. Welke beurs mag je zeker niet missen en welke mag je met een gerust hart links laten liggen? Of zijn ze allemaal de moeite van een bezoek waard? Wij zetten de feiten hierna voor jou op een rijtje!

 

Art Brussels: From Discovery to Rediscovery

Art Brussels is een van de oudste en meest gevestigde beurzen voor hedendaagse kunst van Europa. Opgericht in 1968, is ze dit jaar aan haar 35ste editie toe. Liefst 145 galeries uit 28 landen en ruim 650 kunstenaars nemen eraan deel. Naast de presentaties van de galeries brengt Art Brussels ook een exclusief artistiek project en een uitgebreid gamma van debatten en gesprekken.

De beurs is onderverdeeld in drie secties:

  • DISCOVERY, waar de focus ligt op jonge, opkomende en minder bekende artiesten die recente werken voorstellen (2014-2017);
  • PRIME, met gevestigde artiesten van modern tot hedendaags;
  • REDISCOVERY, gewijd aan kunst van 1917 tot 1987, stelt levende of overleden kunstenaars voor die onderschat of vergeten zijn.

Waar: Tour & Taxis, Havenlaan 86c, 1000 Brussel
Wanneer: van vrijdag 21 tot en met zondag 23 april
Klik hier voor meer info

Off Course Art Fair

De zesde editie van de Off Course Art Fair presenteert zich als een off-festival tijdens Art Brussels. Jonge, beginnende kunstenaars, vaak studenten van vooraanstaande internationale scholen, krijgen er een podium. Kunstgaleries leggen er de link tussen hun beginnende en gevestigde artiesten. Dagelijks staan er ook gesprekken en interactieve activiteiten op het programma.

Waar: Dynastiegebouw, Kunstberg 5, 1000 Brussel
Wanneer: van donderdag 20 tot en met zondag 23 april
Klik hier voor meer info

YIA - Young International Art Fair

De Young International Art Fair werd gesticht in Parijs in 2010. De beurs vindt afwisselend plaats in Parijs, Maastricht, Brussel en Basel. Nu ze Brussel aandoet, is ze aan haar negende editie toe. Vergeleken met Art Brussels is de beurs kleinschalig: er nemen 45 internationale galeries aan deel uit landen als België, Frankrijk, Italië, Spanje, Nederland, Japan, China, Litouwen en Tsjechië, samen goed voor meer dan 200 opkomende en gevestigde kunstenaars.

Waar: Square Brussels Meeting Center, Kunstberg, 1000 Brussel
Wanneer: van donderdag 20 tot en met zondag 23 april
Klik hier voor meer info

Poppositions: Don't Agonize, Organize!

Poppositions werd in 2011 opgericht als tegenhanger van de mainstream kunstbeurzen en is intussen uitgegroeid tot een toonaangevende alternatieve en kritische beurs voor hedendaagse kunst. Ze brengt kunstenaars en hun galeriehouders uit diverse landen samen nog voor ze echt doorbreken en op andere beurzen te zien zijn. Met slechts 21 deelnemers, alle geboren tussen 1972 en 1990, legt Poppositions dit jaar voor de zesde keer op rij de focus op de inhoud, eerder dan op de commercie.

Waar: ING Art Center, Kunstberg - Koningsplein 6, 1000 Brussel
Wanneer: van donderdag 20 tot en met zondag 23 april
Klik hier voor meer info

Independent Brussels

De kunstbeurs Independent werd gesticht in New York in 2010. Independent Brussels is de tweede editie van de Europese tak van de beurs. Er nemen 65 galeries aan deel uit 17 landen zoals Nederland, België, Noorwegen, Zweden, Frankrijk, Italië, Zwitserland, Engeland, de VS en Brazilië. Tot de belangrijkste deelnemende galeries behoren dit jaar David Zwirner (New York, London) en Barbara Gladstone (New York, Brussel). Met zulke kleppers wil Independent Brussels de concurrentie aangaan met Art Brussels.

Waar: Vanderborghtgebouw, Schildknaapstraat 65, 1000 Brussel
Wanneer: van woensdag 19 tot en met zondag 23 april
Klik hier voor meer info