Kunstboekhandels

[ontdek ook: Nederlands- en Franstalige boekhandels - kinderboekhandels - anderstalige boekhandels - boekenantiquariaten - nicheboekhandels]

Voor kunstliefhebbers zijn kunstboeken een streling voor het oog. Ben jij er ook een? Dan mag je je in het Brussels gewest gelukkig prijzen. Tal van kunstboekhandels floreren er lustig door elkaar, van piepkleine one-manshops tot museumboekhandels van formaat, van winkels met een zeer gespecialiseerd aanbod (bijvoorbeeld alleen fotoboeken) tot boekhandels met een breed aanbod. Voor elk wat wils! Om die ogenschijnlijke willekeur toch iet of wat te ordenen, brachten we de museumshops onder in een aparte rubriek.

Avec Plaizier

Deze boekhandel, gesticht in 1977 door de familie Plaizier, is hét paradijs voor liefhebbers van postkaarten, affiches, schrijfgerief en ludieke voorwerpen. Daarnaast biedt de zaak ook boeken aan over fotografie, grafische vormgeving en andere oogstrelende onderwerpen. Voor wie op zoek is naar postkaarten, affiches en kalenders met zwart-wit- en kleurenfoto's van Brusselse bezienswaardigheden, is Avec Plaizier hét huis van vertrouwen in onze hoofdstad.

Boekhandel Sint-Gorikshallen

Gespecialiseerde tweetalige boekhandel die over tal van parels uit het patrimonium van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest tientallen publicaties te koop aanbiedt, vaak aan zeer democratische prijzen. De boekhandel is gevestigd in de Sint-Gorikshallen in het historische centrum van de stad. In het gebouw uit 1881 met een uitzonderlijke architectuur is sinds april 1999, onder coördinatie van het Brussels gewest, een informatie- en tentoonstellingscentrum gevestigd, dat zich hoofdzakelijk op het patrimonium en het leefmilieu van Brusselaars toelegt.

Grafik

Grafik is een boekhandel, galerie en ontmoetingsplaats gespecialiseerd in grafische kunst in Schaarbeek. Laat je inspireren door de collectie graphic novels en kinderboeken in het Nederlands, Frans en Engels. Wissel ideeën uit bij een kopje koffie of experimenteer met verschillende technieken tijdens een workshop.

Le hic

Le Hic is naast een kunstboekhandel (met een beperkt aanbod) ook een muzikale, culturele en gastronomische hotspot. Initiatiefnemer is de kunstschilder Gennaro Scarpetta.

Peinture Fraîche

In de Baljuwwijk vind je de prachtige boekhandel Peinture Fraîche. Deze Franstalige boekhandel biedt, naast zijn prachtige, op art nouveau geïnspireerde houten etalage een mooie selectie van kunst-, architectuur-, illustratie-, foto- en designboeken. Literatuurliefhebbers zullen echter elders hun gading moeten vinden. Ter info: je vindt er een heel mooie selectie van boeken over Japan en de Japanse cultuur. De boekhandel beschikt daarnaast over een relatief groot aantal Engelstalige boeken en een beperkt aantal boeken in het Nederlands.

Saint-Martin Bookshop

Saint-Martin Bookshop is sinds 2020 gevestigd in het voormalige Maison Martin Margiela in de Dansaertwijk. Je vindt er zowel nieuwe als tweedehands kunstboeken en kunstenaarsboeken (artist's books). De prijzen variëren van enkele tientallen tot enkele duizenden euro's per boek. Niet voor ieders beurs dus, maar wel een gedroomd paradijs voor verzamelaars (en beleggers). Daarnaast biedt de winkel ook tijdschriften en artistieke objecten aan.

Taschen Brussel

De Duitse uitgever en kunstverzamelaar Benedikt Taschen heeft winkels in elf wereldsteden. Elk jaar geeft hij zo'n honderd boeken uit tegen erg lage prijzen, al brengt hij ook wel prijzige uitgaven in gelimiteerde oplagen op de markt. Gespecialiseerd in visual arts, classics, comics & graphic design, fashion, film, music, photography, pop culture, sexy books, style, food and travel.

Tipi Bookshop

Tipi Bookshop is een zelfstandige speciaalzaak voor fotoboeken en theoretische boeken over fotografie. De nadruk ligt op fotoboeken die in eigen beheer zijn uitgebracht, vaak in gelimiteerde oplages, en op fotoboeken uitgegeven door kleine uitgevers en publieksuitgeverijen in België en overal elders ter wereld. Zaakvoerder is de sympathieke Andrea Copetti. 

Museumshops

Museumshop Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

In de museumshop van de KMSKB vindt je kunstboeken, tentoonstellingscatalogi, monografieën en essays, museum- en reisgidsen, prentkaarten en posters, en cadeaus voor allerlei gelegenheden. Voor het jonge publiek is er een ruim aanbod van boeken en spelletjes. Daarnaast vindt je er tal van afgeprijsde (nieuwe) boeken.

Magritte Shop

In de Magritte Shop, die deel uitmaakt van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, vindt je zowel algemene als meer specifieke literatuur over Magritte, zijn tijdgenoten en het surrealisme. Net zoals in de Museum Shop van de KMSKB kun je er daarnaast kiezen uit een indrukwekkende selectie posters, postkaarten en tal van originele geschenken.

Waar: Koningsplein 1-2, 1000 Brussel
Web: https://www.fine-arts-museum.be/nl/uw-bezoek/in-de-Musea/magritte-shop

Bozar Bookshop - Walther König

In Bozar Bookshop - een filiaal van de bekende Duitse uitgever en boekhandelsketen Walther König - vindt je alle tentoonstellingscatalogi van BOZAR, een uitgelezen selectie van internationale boeken over kunst, architectuur, fotografie en design, en designobjecten, kinderboeken en speelgoed. Aparte hoek met aantrekkelijk (af)geprijsde ramsjboeken. Met eet- en drinkgelegenheid in het Bozar Café en Bozar Restaurant.

WIELS Bookshop

WIELS, Centrum voor Hedendaagse Kunst, ondergebracht in een voormalige brouwerij, is een van de meest toonaangevende instellingen voor hedendaagse kunst in Europa. De WIELS Bookshop bevindt zich in de vroegere brouwzaal, naast het café waar je rustig de krant kan lezen en een kopje koffie kan drinken. De boekhandel is toegankelijk voor iedereen en biedt een ruim aanbod aan publicaties omtrent hedendaagse kunst, fotografie en architectuur, evenals catalogi van WIELS en kunstenaarsedities. Je vindt er ook cd's, dvd's, elpees, postkaarten en tasjes.

Boekhandel Belgisch Stripcentrum

In het Belgisch Stripcentrum, een imposant gebouw van Victor Horta, bevindt zich een winkel die helemaal in het teken van de negende kunst staat. Je vindt er stripverhalen voor groot en klein, manga's, comics, kinderboeken en afgeleide producten zoals posters, zeefdrukken, postkaarten en beeldjes.

Boekhandel CIVA Stichting

Het Internationaal Centrum voor de Stad, de Architectuur en het Landschap (CIVA) werd in 1999 in het leven geroepen door de Franse Gemeenschapscommissie. De CIVA Stichting is in 2016 opgericht op initiatief van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en verenigt onder een enkele structuur de middelen, de kennis en de knowhow van diverse Brusselse cultuurspelers die zich bezighouden met architectuur, stedenbouw, landschappen en het onderzoek naar ecosystemen: de Archives d’Architecture Moderne (AAM), de René Pechère Bibliotheek, het Fonds pour l’Architecture, het Centrum Paul Duvigneaud en de inmiddels opgeheven CIVA vzw. In de bookshop vind je zo'n 2.500 boeken over architectuur, stedenbouw, tuinen, landschappen, binnenhuisdesign en -architectuur, toeristische gidsen (over het bouwkundig en landschapserfgoed van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest), dvd's, jeugdboeken, postkaarten en afgeleide producten. Er vinden ook boekvoorstellingen, tentoonstellingen en kinderanimatie plaats.

Horta Museum Bookshop

Het Horta Museum is gevestigd in het eigen huis en het atelier van architect Victor Horta (1861-1947). In de bookshop van het museum vind je boeken, juwelen en souvenirs in verband met Horta en de Art Nouveau.