Laurent Van Lancker

Wie is Laurent Van Lancker?

Laurent Van Lancker (Brussel, 1969) - winnaar van de Grand Prix Fédération Wallonie-Bruxelles (2017) - is filmmaker en antropoloog van opleiding. Dankzij die dubbele vorming heeft hij door de jaren heen een oeuvre kunnen opbouwen op de grens tussen afstandelijkheid en introspectie: een combinatie van het veldwerk van een antropoloog en de originele benaderingswijze van een kunstenaar. Van Lancker filmde aanvankelijk vooral in het buitenland, in Azië en Afrika. Zijn meest recente producties spelen zich dichter bij huis af. Ze tonen de vluchtelingen van Noord-Europa, met de speelfilm 'Brak', losjes gebaseerd op Elvis Peeters' roman 'De ontelbaren', en 'Kalès', gefilmd in de jungle van Calais.

Laurent Van Lancker: Disorientation(s)

Het beeldend werk van Laurent Van Lancker bevindt zich op het spanningsveld tussen ethiek en esthetiek. Via zes sequenties, die opgenomen zijn in een verlaten vluchtelingenkamp, evoceert hij gevoelens van desoriëntatie die het gevolg zijn van de voortdurende migratiestromen. Eerder dan in te gaan op het miserabilisme van het vluchtelingenkamp, wil hij onze blik openen en ons vanuit een ander perspectief opnieuw laten kijken naar een complex gegeven. Naast deze nieuwe video-installatie omvat de tentoonstelling andere recente werken die de al aangeboorde thema’s verder uitdiepen en die zowel een prikkelend als boeiend beeld kunnen creëren van het internationaal erkende werk van Van Lancker.
> Van 13 mei tot 15 juli 2018, ARGOS Centre for Art and Media

Laurent Van Lancker als filmmaker

De solotentoonstelling 'Disorientations' van Laurent Van Lancker bij ARGOS, waar ook zijn nieuwe installatie 'Limbo' wordt gepresenteerd, vormt voor CINEMATEK de perfecte aanleiding om het rijke oeuvre van de regisseur in de kijker te zetten. Dankzij de samenwerking tussen de twee Brusselse instellingen kan je een groot deel van Van Lanckers oeuvre komen ontdekken, net als de films van Hito Steyerl, Naomi Kawase, An van. Dienderen, Catherine Libert, Mona Hatoum en Alia Syed, alle gekozen door Van Lancker: in CINEMATEK gaan ze een dialoog aan met zijn eigen films.
> Van 20 tot 30 juni 2018, CINEMATEK