Lees

Ons geliefde Brussel is een onuitputtelijke bron van inspiratie voor kunstenaars, journalisten en makers. Boeken, artikels, reportages, documentaires, video's, vlogs, podcasts en luisterspelen gebruiken Brussel als onderwerp of setting. We zetten enkele tips in de kijker.

Eric de Kuyper: Kijk daar, kijk! Passages door Brussel

‘De liefdeloosheid waarmee zovele woningen of bouwwerken behandeld worden doet mijn hart bloeden. En dan plots, een liefdevol detail.’ De auteur bewijst dat Brussel oneindig vaak beschreven kan worden, zonder dat iemand de stad ooit écht kan vangen in woorden.

Lees >

De paleizen en tuinen van het Jubelpark

Kunsthistorica Jacqueline Guisset vertelt hun verhaal: welke standbeelden kom je tegen in het park en waarom? Hoe werden de gebouwen geconstrueerd en wat  is de geschiedenis van de instellingen die erin huizen? En wat is de rol van de wereldtentoonstellingen?

Lees er alles over >

Verrukkelijke verraders: het verhaal van een herenhuis in Brussel

In de chique Renbaanlaan in Elsene woonde in de jaren 30 een glamourkoppel. Ze organiseerden salons voor de literaire en politieke elite. Psychiater Erik Thys ging op zoek naar de geschiedenis van zijn huidige woning en de link met nazisme.

Lees >

Weird Things in Brussels

De populaire Instagram-pagina wordt een boek. Cato Beljaars legt de alledaagse absurditeit, humor, creativiteit en chaos in het Brusselse straatbeeld vast in kekke stadskiekjes.

Lees een raar boek uit Brussel >

Zwart Licht: over anarchisten in België

Uit zowat elke tak van het menselijk kunnen leek anarchie door te breken in de dolle dagen van de belle époque. Terwijl de bourgeoisie zorgeloos flaneerde, zat een groepje intellectuelen en artiesten de revolutie af te wachten. Die wachttijd vulden ze op met een spervuur aan kunstwerken, pamfletten en tijdschriften. In ‘Zwart Licht’ duikt Eric Min in die georganiseerde chaos van het intellectuele anarchisme in België.

Lees >

Marx in Brussel: De revolutie die de wereld ingrijpend zou veranderen

Historicus Edward De Maesschalck vertelt hoe Karl Marx ‘Het communistisch manifest’ schreef en de eerste Bond der Communisten oprichtte vanuit Brussel.

Lees >

Brussel Blues: bibberen met een gloednieuwe, Brusselse thriller

Auteur Wouter Dehairs kiest de Brusselse onderwereld als decor voor een zelfmoord die het leven van privédetective Keller Brik op losse schroeven zet. Hij lijkt alles te verliezen, zelfs zijn eigen leven.

Sidder en lees >

Een verzwegen leven: onze Congolese geschiedenis in België

Eva Kamanda en Kristof Bohez doken in de geschiedenis van Eva's Congolese overgrootvader, die in 1942 trouwde met een Belgische. Want wat doet zijn portret in het Afrikamuseum? Wat was zijn verhaal?

Lees de geschiedenis >

Brussel Boef

Brusseleir! brengt taalerfgoed en culinaire tradities samen in een boek vol recepten die bijna even smakelijk zijn om te eten als uit te spreken. Bloempansj, choezels, pottekeis, moules poulette of een pistolee mè gekapt... Dit kookboek in het Brussels dialect is een feest voor de betere boefer.

Brusselse kuike voor jouw keuken >

125 jaar Royale Union Saint-Gilloise

De officiële blauw-gele voetbalhistorie. Fotografen, illustratoren en auteurs vertellen het verhaal van 's lands sympathiekste voetbalclub. Vol Brusselse geschiedenis, supportersfolklore en sportieve glorie.

Je porte ton emblème >

Nino Haratischwili: Het schaarse licht

‘Een waanzinnig goede roman’ - Der Spiegel

Het nieuwe werk van deze grote Duits-Georgische auteur speelt zich af in Brussel, waar 3 vriendinnen elkaar terug ontmoeten na hun jeugdjaren in strijdend Georgië.

Lees ‘Het schaarse licht’ >