Lees, kijk, luister

Ons geliefde Brussel is een onuitputtelijke bron van inspiratie voor kunstenaars, journalisten en makers. Boeken, artikels, reportages, documentaires, video's, vlogs, podcasts en luisterspelen gebruiken Brussel als onderwerp of setting. We zetten enkele tips in de kijker.

Lees

Marx in Brussel: De revolutie die de wereld ingrijpend zou veranderen

Historicus Edward De Maesschalck vertelt hoe Karl Marx 'Het communistisch manifest' schreef en de eerste Bond der Communisten oprichtte vanuit Brussel.

Lees >

Brussel Blues: bibberen met een gloednieuwe, Brusselse thriller

Auteur Wouter Dehairs kiest de Brusselse onderwereld als decor voor een zelfmoord die het leven van privédetective Keller Brik op losse schroeven zet. Hij lijkt alles te verliezen, zelfs zijn eigen leven.

Sidder en lees >

Een verzwegen leven: onze Congolese geschiedenis in België

Eva Kamanda en Kristof Bohez doken in de geschiedenis van Eva's Congolese overgrootvader, die in 1942 trouwde met een Belgische. Want wat doet zijn portret in het Afrikamuseum? Wat was zijn verhaal?

Lees de geschiedenis >

Brussel Boef

Brusseleir! brengt taalerfgoed en culinaire tradities samen in een boek vol recepten die bijna even smakelijk zijn om te eten als uit te spreken. Bloempansj, choezels, pottekeis, moules poulette of een pistolee mè gekapt... Dit kookboek in het Brussels dialect is een feest voor de betere boefer.

Brusselse kuike voor jouw keuken >

125 jaar Royale Union Saint-Gilloise

De officiële blauw-gele voetbalhistorie. Fotografen, illustratoren en auteurs vertellen het verhaal van 's lands sympathiekste voetbalclub. Vol Brusselse geschiedenis, supportersfolklore en sportieve glorie.

Je porte ton emblème >

Nino Haratischwili: Het schaarse licht

‘Een waanzinnig goede roman’ - Der Spiegel
Het nieuwe werk van deze grote Duits-Georgische auteur speelt zich af in Brussel, waar 3 vriendinnen elkaar terug ontmoeten na hun jeugdjaren in strijdend Georgië.

Lees ‘Het schaarse licht’ >

Kijk

De wijzende standbeelden op de Grote Markt

Het is een geliefd thema voor gidsen die toeristen willen vermaken met smakelijke verhalen. Wijzen de standbeelden echt naar elkaar? En waarom dan? BRUZZ goot het antwoord in een korte videoreportage.

Kijk >

KANAL: tussen de fundamenten van de Citroëngarage

Op de heropening van KANAL is het nog even wachten. In de tussentijd trakteert de website op prachtige dronebeelden van de constructiewerken. Duizelen is toegelaten.

Kijk >

Those were the days: Fuse

In alle commotie rond de verplichte sluiting van Fuse, delen we graag een ode aan dit kloppende technohart van de Marollen. Fuse was dé springplank voor menig dj-talent zoals Charlotte de Witte. Aster Nzeyimana duikt in de rijke geschiedenis van de club. Het resultaat is deze ravin' docupic. 

In da club >

Brukselbeeldenbank: 50 jaar beelden verzamelen in de hoofdstad

Al een halve eeuw houden de gidsen van Brukselbinnenstebuiten een archief bij van foto's, dia's, en kaartjes. Geen toeristische plaatjes, maar meer dan 10.000 beelden die het verhaal vertellen van de veranderende stad.

Kijk je ogen uit >

Hemels Brussel

Deze oude lucht- en straatbeelden van Brussel zijn goed voor uren heerlijk turen. Vergelijk historische luchtfoto's sinds 1930 met recente kaarten en zie in één oogopslag hoe de stad de voorbije eeuw veranderde.

Wat een uitzicht! >

Roomies: BFF's in Brussel

Deze fictiereeks van de VRT speelt zich af in de hoofdstad. Twee jonge, lesbische vrouwen gaan samenwonen in Brussel tijdens hun laatste jaar aan de kunstschool, in de hoop een betere versie van zichzelf te worden.

Bekijk ‘Roomies’ op VRT MAX >

Luister

Brusselse producer MacGray brengt 'Collapse'

Verwacht een muzikaal landschap van analoge synths, piano's, strijkers, stem en omgevingsgeluid. Macgray werkt graag samen met visuele artiesten, wat terugkomt in zijn videoclips en live performances die hem al naar Fuse en Botanique brachten.

Luister >

Lacroix. Ik was gangster (podcast)

Philippe Lacroix volgde een woelig levenspad: van voormalig lid van de bende van Haemers tot leerkracht. Hij legt zijn ziel bloot en katapulteert je terug naar zijn Brusselse, zorgeloze jeugd in de jaren 80 en 90.

Misdaad in je oor >

Larieboek & Apekool

Yarne en Jochen helpen jonge ouders en kinderen door de bladeren van een gigantisch aanbod aan kinderboeken het bos te zien, elke maand vanuit een andere leesplek in Brussel.

Hoor de mooiste kinderboeken >

On The Go: Music walks met Brusselse artiesten

Toen de stad in lockdown ging en alle feestjes werden afgelast, vroeg Beursschouwburg de getroffen muzikanten en dj's om een alternatief: leid ons rond in jouw Brusselse wijk. Het resultaat staat gelukkig nog steeds online: een eclectische reeks podcasts vol spannende muziek.

Get going >

Podcasts.brussels: Cultuurtips in je oor

Elke week komt podcasts.brussels met een kort, Engelstalig bulletin van het leven in de stad met cultureel nieuws, interviews, portretten, landmarks... 

Zo gehoord >

Radio Radzinski

“Waar ging het mis en hoe komen we hier uit?” De RSC Anderlecht-podcast van BRUZZ verhuist voetbalklap van de toog naar je oor en volgt de grootste club van Brussel (en België!?). Spelers, fans en analisten schuiven mee aan tafel.

Luister naar de podcast >