Leuke leesplekken

Cafés | Bars | Brasseries

Chalet Robinson | Brussel

Chalet Robinson is ongetwijfeld een van de meest hartveroverende plekken in Brussel. De chalet bevindt zich op een eiland in een kunstmatig meer in hartje Ter Kamerenbos. Je kunt er alleen per roeibootje naartoe. Het grote houten bouwwerk herbergt een brasserie, restaurant, evenementenzaal en een zeer ruim terras (niet op de foto te zien) met tafels, stoelen en ligzetels. Rondom het meer schiet een kathedraal van groen op. Als je hier als lezer niet aan je trekken komt, dan plan je best een vlucht naar een onbewoond eiland!
> Chalet Robinson, Steigerweg 1, 1000 Brussel

The Dominican Hotel | Brussel

The Dominican is een statig en kosmopolitisch vijfsterrenhotel in een straat zonder doorgaand verkeer in het centrum van Brussel. Het is genoemd naar de dominicaner orde die op deze plek van de 15de tot de 18de eeuw een groot klooster had. Voor lezers is het er aangenaam vertoeven in de serene binnentuin of in de lounge bar. Veel meer oases van rust als deze vind je niet in de binnenstad. De consumpties zijn er prijzig, maar daar staan het unieke kader en de zalige rust tegenover. Bovendien ligt het vlak naast Muntpunt, waar je naar hartenlust je keuze kunt maken uit tienduizenden boeken!
> The Dominican Hotel, Leopoldstraat 9, 1000 Brussel

Mokafé | Brussel

Al meer dan 70 jaar is Mokafé een vaste waarde in de Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen. Het is een drukbeklante taverne waar zowel toeristen als habitués over de vloer komen. Van 7:30 uur 's ochtends tot 23:00 uur 's avonds ben je er welkom. Je kunt er zowel plaats nemen in een rotanstoeltje op het terras als binnen, in het authentieke eerste gedeelte van het café, met zicht op een verleidelijk assortiment taarten. Ga je ernaartoe om te lezen, bezoek het café dan in de voormiddag. Dan is het er rustig. Heb je even genoeg van lezen? Dan kun je er op je gemak naar de voorbijtrekkende mensen kijken. In de Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen is er immers altijd passage.
> Mokafé, Koningsgalerij 9, 1000 Brussel

Café Walvis | Brussel

Café Walvis, gelegen op de hoek van de Dansaertstraat en de Vlaanderenstraat, is een hip adres met uitzicht op het kanaal Brussel-Charleroi en op de Vlaamse Poort. Bij mooi weer is het er gezellig vertoeven op het grote terras en altijd sfeervol. Met een boek bij de hand mag je de vorige zin zonder overdrijven zelfs in het kwadraat plaatsen.
> Café Walvis, Antoine Dansaertstraat 209, 1000 Brussel

La vieille Chéchette | Sint-Gillis

La vieille Chéchette (café) en Chéchette (tweedehandsboekhandel) is een collectief project naar een initiatief van de coöperatieve Champ Libre, en is gebaseerd op de principes van sociale economie en solidariteit. Zowel overdag als 's avonds vinden er meermaals per week activiteiten plaats, zoals conversatietafels, schrijftateliers en concerten. In de rustige uurtjes is het er zalig verpozen met een boek. Je eigen lectuur meebrengen hoeft zelfs niet, omdat je er naar hartenlust gebruik kunt maken van de (weliswaar Franstalige) boeken in de tweedehandsboekhandel.
> La vieille Chéchette, Rue du Monténégro 2-6, 1060 Sint-Gillis

Le Phare du Kanaal | Sint-Jans-Molenbeek

Le Phare du Kanaal is een coworking space & café aan het Kanaal in Molenbeek. Je kunt het eigenlijk niet missen: de buitengevel is één grote muurschildering van een indrukwekkend zeilschip dat de baren klieft. Wat een verschil met de binnenkant van het 'schip'! Een oergezellige ruimte waar je kunt werken, studeren, lezen, eten en drinken in een studentikoze en ontspannen sfeer en waar het daglicht overvloedig naar binnen valt, als een genode gast. One hell of a hot spot!
> Le Phare du Kanaal, Koolmijnenkaai 40, 1080 Sint-Jans-Molenbeek

Parken | Tuinen | Pleinen | Vijvers

Martelarenplein | Brussel

Gelegen vlak bij de overdrukke Nieuwstraat is het Martelarenplein een ideaal schuiloord voor wie op een mooie dag zin heeft om te lezen. Hoewel het plein niet grossiert in grote hoeveelheden groen, is het er toch aangenaam verpozen. Daar zorgen de statige neoclassicistische gebouwen voor die het plein omzomen en de duizenden 'kinderhoofdjes' waarmee het geplaveid is. Je kunt er heerlijk zitten op een bank, op de trappen van een indrukwekkend momument met standbeeld en crypte, of, aan de kant van de Nieuwstraat, op het terras van een horecazaak.
> Martelarenplein, 1000 Brussel

Spiegelvijver Sint-Katelijneplein | Brussel

Het Sint-Katelijneplein werd rond 1870 aangelegd op het vroegere Sint-Katelijnedok, ofwel het eerste Brusselse dok dat in 1853 gedempt werd toen de activiteiten in de Brusselse haven begonnen af te nemen. Later plantte men een spiegelvijver op het plein in, aan beide lange zijden omgeven door bomen en banken. Bij zonneschijn is het daar heerlijk vertoeven met lectuur. Aan het eind van de vijver bevindt zich overigens het standbeeld van Jules Anspach (1829-1879), de Brusselse liberale volksvertegenwoordiger en burgemeester. Vroeger prijkte dat beeld op de Anspachlaan.
> Sint-Katelijneplein, 1000 Brussel

Tuin van de Kunstberg | Brussel

De Tuin van de Kunstberg, met zijn grote hoogteverschillen, is een ontwerp uit 1958 van de invloedrijke Brusselse landschapsarchitect René Pechère (1908-2002), bekend van zijn vele tuinontwerpen, waaronder de tuinaanleg van Expo 58 op de Heizelvlakte. De tuin, met zijn vele zitbanken, bloembedden, waterbekkens en struiken, biedt een fraai uitzicht op het lager gelegen centrum van Brussel, in het bijzonder op de torenspits van het stadhuis. Hoewel de tuin geometrisch is aangelegd, kun je er heerlijk verdwalen in een boek!
> Kunstberg, 1000 Brussel

Pleintje in de Grootgodhuisstraat | Brussel

De Grootgodhuisstraat is een kalme, charmante zijstraat van de Lakensestraat, nabij de KVS. Ze werd al in 1825 aangelegd, dus nog voor het ontstaan van België. Het pleintje in de straat, gelegen naast het Pacheco-instituut, telt enkele banken en vooral veel acaciabomen. Als je er neerstrijkt met een boek en opkijkt naar de statige huizen met groene ramen en deuren rondom, moet je onmiddellijk aan een idyllische buurt in Parijs denken. Het is er, zeker bij goed weer, zalig en ongestoord zitten. Wonderlijk hoeveel van deze oases Brussel eigenlijk telt.
> Grootgodhuisstraat, 1000 Brussel

Begijnhof(plein) | Brussel

Ken je het Begijnhof? Dat is een pleintje vlak bij de Lakensestraat en op een boogscheut van de Anspachlaan. Het is een van de rustigste plekjes van de stad. In de zomer, als de zon in opperbeste stemming verkeert, is het er eerlijk zitten op een bank, in de schaduw van de Sint-Jan Baptist ten Begijnhofkerk, met uitzicht op het enige Nederlandstalige boekenantiquariaat in de stad: Het ivoren aapje, uitgebaat door de minzame West-Vlaming Frederik Deflo.
> Begijnhof, 1000 Brussel

Egmontpark | Brussel

Het Egmontpark is sinds 1920 een publiek park in Brussel, gesitueerd tussen de Wolstraat, de Grotehertstraat, de Waterloolaan en het Egmontpaleis. Het heeft een oppervlakte van 1,5 hectare en is volledig omgeven door woningen, waaronder het Egmontpaleis. In het park bevinden zich verscheidene standbeelden, zoals dat van Peter Pan en de prins van Ligne. De 'passage Marguerite Yourcenar' bevat 14 in steen gegraveerde citaten uit de roman Het hermetisch zwart van de in Brussel geboren schrijfster. Naast andere bijzonderheden tref je in het midden van het park een orangerie aan.
> Egmontpark, Waterloolaan 25, 1000 Brussel

Thurn en Taxispark | Laken

Het Thurn en Taxispark is een publiek park in de Brusselse deelgemeente Laken, aangelegd op een deel van de voormalige Thurn en Taxissite. Het park werd op 8 mei 2014 ingehuldigd tijdens de Gewestelijke Irisfeesten. Het park strekt zich uit van het kanaal tot de metrostations Belgica, Pannenhuis en Bockstael en het spoorwegstation Thurn en Taxis. Daarnaast is er nog park L28, dat het groen aan Thurn en Taxis en de Belgicalaan (metro Belgica) verbindt met de Charles Demeerstraat (metro Pannenhuis). Het park is bijna 700 meter lang en 20.000 vierkante meter groot. Het vormt zo een lange groene verbindingsweg tussen de meer residentiële buurten in Laken en de industriële wijk rond Thurn en Taxis.
> Thurn en Taxispark, 1020 Brussel

Jean-Felix Happark | Etterbeek

Zomaar verstopt achter een muur vind je het mooiste park van Etterbeek! Het park is in drie delen verdeeld. Het eerste deel bestaat uit wegen die tussen grote grasperken met majestueuze bomen slingeren. In 2000 werd het tweede deel opnieuw ingericht, met kreupelhout en een vijver. Het derde en laatste deel van het park is beplant met lokale plantensoorten en bevat een didactische ecologische tuin. Je treft in het park daarnaast ook een kiosk aan en banken waarop je kan neerstrijken om te lezen. Het park strekt zich uit langs de Louis Hapstraat, tussen de Waversesteenweg en de Oudergemlaan.
> Jean-Felix Happark, 1040 Etterbeek

Tenboschpark | Elsene

Het Tenboschpark, dat slechts 2 hectaren groot is en omgeven door een muur, was oorspronkelijk een botanische privétuin. De toenmalige eigenaar, Jean-Louis Semet, was een boomkundige die een arboretum met zeldzame bomen aanlegde. In 1981 ging de tuin open voor het publiek. Vandaag is het een landschapsparkje met grote hoogteverschillen en kronkelende paadjes. Het park omvat verder zitbanken, een speeltuin voor kinderen van 3 tot 6 jaar, een zandbak, een synthetisch voetbalveld, een petanqueterrein, een watervalletje en twee waterpartijen. Het park ligt op wandelafstand van de Louizalaan, de vijvers van Elsene, de Ter Kamerenabdij en het Ter Kamerenbos.
> Tenboschpark, 1050 Elsene

Pierre Pauluspark | Sint-Gillis

Het Pelgrimshuis in Sint-Gillis is een geheimtip voor wie Brussel grondig wil leren kennen. Het kunst- en cultuurhuis ligt temidden van een haast nog mooiere tuin: het Pierre Pauluspark, een openbaar park dat is ingericht in de geest van een Engels landschapspark. Voorwaar een uitgelezen leuke leesplek!
> Pelgrimshuis, Parmastraat 69, 1060 Sint-Gillis