Mixity Jazz

UNESCO wees 30 april aan als International Jazz Day.
UiTinBrussel presenteert de webspecial 2018!

UNESCO kende jazz een bijzonder statuut toe omdat die muziek over de hele wereld mensen verenigt. Op 30 april 2018 vieren we ook in Brussel de rol van jazz als toonbeeld van diversiteit en dialoog tussen culturen. Jazz brengt mensen als vrienden bij elkaar.

Jazz Walks

In 2018 valt 30 april op een maandag. Er zijn dan ook al enkele activiteiten die plaats vinden op zondag. Een ideale start is de stadsverkenning met Klare Lijn. Je ontdekt de jazzgeschiedenis van Brussel en de Brusselse jazzlegende Toots Thielemans met een gedreven gids van Klare Lijn.

  • 29/04 – 10:30 Toots (NL) + 14:30 Toots (UK) + 15:00 Jazz (FR) – € 5,00-
  • 30/04 – 12:30 Jazz (NL, in het kader van Broodje Brussel) – € 2,00-
  • Meer info

Jazz4you

Zondag 29 april 2018.
Gezellig samen onder de paraplu.

De Franstalige organisatie Jazz4you stelt enkele jonge talenten uit ons land voor in het volkse gedeelte van Ukkel, meer bepaald op de ‘Place Saint Job’.

Om 15:00 uur komen 7 trombonisten samen voor een Trombone Summit, vol rijke maar diepe klankkleuren.

Om 17:00 uur huppelen enkele muzikanten ongeremd swingend door het honderd jaar oude erfgoed van de New Orleans Jazz. Het repertoire van L'Amicale de la Nouvelle Orléans is dansbaar en toegankelijk, uitbundig en toch romantisch. Het vervult je met heimwee naar een magische stad, zelfs als je daar nooit geweest bent.

Om 19:00 uur brengt Banda Bruselas een bigband-repertoire met salsa-tinten. De groep bestaat uit muzikanten uit Nederland, België, Luxemburg, Spanje, Polen en Litouwen, maar is ontstaan aan het Koninklijk conservatorium van Brussel. De band speelt zowel klassieke als moderne salsa-hits en straalt energie uit.

O!Boy is een buitenbeentje in het programma. Deze vier gasten hebben geen podium nodig. Ze begeven zich op het plein, tussen het publiek, met a capella-fantasietjes en een repertoire van de Renaissance tot de Beach Boys (voorzien om 16:00 uur, maar zo’n gezelschap kan natuurlijk op elk moment opduiken).

  • Meer info (in het Frans)
  • Bereikbaarheid van het Sint-Jobplein vanuit het stadscentrum: Tram 92
    Opstapplaatsen: Koningsplein in de museumwijk / Kleine Zavel / Poelaertplein boven de Marollen, bereikbaar met de befaamde Marollenlift. Laat je vervoeren tot voorbij het Sint-Job Station, stap de volgende halte uit op het plein

Unesco International Jazz Day

Zondag 30 april 2018.
Een dagvullende pianomarathon, avondlijke concerten en een afterparty.

De pianomarathon start al om 8:30 uur op de luchthaven van Zaventem (Brussels Airport) en presenteert zowel ontluikende talenten als gevestigde namen. Een jazzkenner vindt intuïtief zijn weg in het programma.

UiTinBrussel wijst je bij deze graag op minder bekende locaties: La Maison des Musiques (9:00 uur is wel vroeg opstaan), de Sint-Gorikshallen (12:00 uur en uiterst geschikt voor een middagpauze), de tentoonstellingsruimte La Vallée in Molenbeek (15:00 uur met Marie Fikry, zie clipje onderaan) en boekhandel Filigranes (16:00 uur met Nathalie Loriers).

’s Avonds is er ook weer keuze tussen verschillende locaties en sferen. Wij vernemen dat Sons of Kemet, een kwartet uit Londen, jazz beleeft als verfrissende dansmuziek en met het nieuwe album ‘Your queen is a reptile’ de blanke wereldoverheersing vrolijk op de korrel neemt. Dat sluit aan bij de doelstellingen van UNESCO die UiTinBrussel graag onderschrijft.

Tijdens de nachtelijke afterparty in Bonnefooi wissel je ervaringen uit met andere muziekliefhebbers die de Internationale Jazz Dag elk op hun manier beleefd hebben.