Musea in Brussel

Tentoonstelling

Brussel telt tientallen grote en kleine musea. Onze redactie maakte er een keuze uit en deelde ze op in acht categorieën, zodat je gemakkelijker een museum van je gading vindt. Je vindt alle musea op brusselsmuseums.be

 

De Kunstberg

De Kunstberg is de museumwijk van Brussel. Hier vind je bovendien een park, een panoramisch uitzicht over de stad en een hele resem trendy winkels en bars. Ruim voldoende om een hele dag te vullen.

 

 • Bozar
  Het Paleis voor Schone Kunsten heeft geen eigen collectie, wel grote en kleinere zalen voor tentoonstellingen in een architecturaal meesterwerk in art-decostijl van Victor Horta.
 • Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België
  In het Museum voor Oude Kunst behoren panelen van de Vlaamse Primitieven en een prachtig ensemble werken van Rubens, Jordaens en Van Dyck tot de topstukken. De Bruegelzaal is uniek.
 • Fin-de-Siècle Museum
  Het Fin-de-Siècle Museum brengt Brussel in de periode 1868-1914 in beeld als het culturele kruispunt van Europa.
 • MIM / Muziekinstrumentenmuseum 
  Het MIM beheert een wereldberoemde collectie instrumenten en is een museum van de nieuwe generatie: dynamisch, open naar het publiek, gebruikmakend van nieuwe technieken.
 • Magritte Museum
  Magritte is een van de beroemdste schilders ter wereld. De vreemde, fascinerende wereld die hij op zijn doeken creëert, draagt bij tot de internationale uitstraling van het reële Brussel.
 • BELvue museum
  BELvue bezoeken is een duik nemen in de geschiedenis van België: van de volksopstand in 1830, de strijd voor algemeen stemrecht en de wereldoorlogen tot de recente staatshervormingen.
  BELvue biedt ook toegang tot de ondergrondse archeologische site van de Coudenberg.
 • Cinematek
  Cinematek is een van de meest prestigieuze filmmusea in Europa, met een permanente tentoonstelling en verschillende voorstellingen per dag – ook stille films met pianobegeleiding.

Het Jubelpark

In dit tentoonstellingspark vind je de Triomfboog, waar je een panoramisch uitzicht hebt over de stad. Maar ook de Groendienst, de Grote Moskee en een klein tempeltje met een controversieel kunstwerk over de menselijke driften dat meestal zedig gesloten blijft...
 

 • Koninklijk Museum voor Kunst en Geschiedenis / Jubelparkmuseum
  Maak een boeiende reis door tijd en ruimte, van de oudheid tot de Europese decoratieve kunsten, van de nationale archeologie tot de niet-Europese beschavingen.
 • Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis
  Kanonnen voor de ingangspoort, vliegtuigen in de grote hall en monumentale zalen overrompelen je. Tijdelijke tentoonstellingen zorgen voor een ogenblik van bezinning.
 • Autoworld
  Onder een indrukwekkend metalen gebinte staan het wagentje van pionier Léon Bollée, de Volkswagen Kever en de Citroën 2PK zonder complexen naast de motoren die ooit toebehoorden aan de Belgische vorsten.

Sympathiek met klasse

Enkele topmusea met internationale uitstraling liggen her en der verspreid in de Brusselse Vijfhoek of de 19 gemeenten. Twee absolute aanraders liggen net buiten de grenzen van het Hoofdstedelijk Gewest.

 

 • Belgisch Stripcentrum
  Het Belgisch Stripcentrum brengt alles samen wat te maken heeft met het beeldverhaal, van het prille begin tot de meest recente ontwikkelingen, met een vaste collectie en gelegenheidsexposities.Tegenover het Stripcentrum ligt het Marc Sleenmuseum.
 • Museum voor Natuurwetenschappen
  Het museum met de dinosauriërs bekleedt een vooraanstaande plaats op het gebied van antropologie en prehistorie. Toch straalt het vooral een toekomstvisie uit.
 • Wiels - centrum voor hedendaagse kunst
  Wiels is een internationaal laboratorium voor de creatie en de verspreiding van hedendaagse kunst. Het centrum presenteert zowel opkomend talent als gevestigde waarden.
 • CENTRALE for contemporary art
  Dit semi-industriële gebouw was de eerste elektriciteitscentrale van de stad. De Stad Brussel bouwde het om tot een centrum voor hedendaagse kunst waar alle disciplines aan bod komen.
 • Museum van Elsene
  Dit gemeentelijk museum geeft een beeld van de verschillende kunststromingen sinds het einde van de 19de eeuw. De tijdelijke tentoonstellingen zijn vaak spraakmakend.
 • Millennium Iconoclast Museum of Art (MIMA)
  Het MIMA is een museum voor hedendaagse beeldende kunst in de Kanaalzone dat een stem geeft aan de nieuwe generatie. De klemtoon ligt op kunst, kunstenaars en tentoonstellingen die de wereld van vandaag vertegenwoordigen.
 • Plantentuin van Meise
  De Plantentuin van Meise is een 92 ha grote groene oase waar 18.000 plantensoorten groeien uit de hele wereld.

Klein & Fijn

In deze rubriek vind je publiekslievelingen als het Chocolademuseum en het Trammuseum, maar ook de trotse Hallepoort, het knotsgekke Clockarium en een museum voor outsiderkunst.

 

 • Choco Story Brussels - Museum van Cacao en Chocolade
  Hier verneem je alles over de oorsprong, ontdekking en aankomst van cacao in onze streken. De geschiedenis wordt rijkelijk geïllustreerd en we sluiten het bezoek af met een proevertje.
 • Belgian Chocolate Village
  In de voormalige chocolaterie-koekjesfabriek Victoria vind je 900 vierkante meter geschiedenis, cultuur en animaties rond chocolade, net als een scenografisch parcours, een degustatiesalon en een tropische serre voor cacaobonen.
 • Hallepoort
  Dit feeërieke monument is de opvallendste getuige van het middeleeuwse verleden van de stad. Verspreid over vier verdiepingen komt de geschiedenis van het versterkte Brussel er aan bod. Dit museum wordt beheerd vanuit de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis.
 • Trammuseum
  De collectie omvat voertuigen van 1869 tot heden. Sommige oude tramstellen krijg je met geen stokken meer de rails op, maar andere hebben het rijden niet verleerd. Het Trammuseum sluit elk jaar van oktober tot maart.
 • Arts & Marges
 • Het Art & Marges Museum is een centrum voor onderzoek en verspreiding van outsiderkunst. Sinds 2001 vindt het museum onderdak in de lokalen van het Brusselse OCMW in de Hoogstraat.
 • Train World
  Prachtige stoomlocomotieven en andere historische collectiestukken tonen de rijke geschiedenis van de Belgische spoorwegen.
 • Museum voor Moderne Religieuze Kunst
  De basiliek van Koekelberg biedt onderdak aan een collectie kunstwerken uit het Museum voor Moderne Religieuze Kunst van het bisdom Brugge. Het betreft werken van kunstenaars voor wie 'religie' vaak een belangrijke inspiratiebron was en is.

Musea van de Stad Brussel

 

 

 • Museum van de Stad Brussel - Broodhuis
  Het Broodhuis ligt op de Grote Markt, pal tegenover het Stadhuis. Hier wordt de Brusselse geschiedenis belicht. De wandtapijten uit de 16de en 17de eeuw zijn bijzonder de moeite. Net zoals de maquettes die de groei van het Middeleeuwse Brussel heel aanschouwelijk maken.
 • Mode & Kant Museum
  Thematentoonstellingen zorgen ervoor dat de rijke collectie kostuums, kledij en borduurwerk in een steeds wisselende, verrassende presentatie aan bod komt.
 • Riolenmuseum
  Een bezoek aan dit museum is een heel aparte ervaring omdat je effectief afdaalt tot in het uitgebreide riolennetwerk van de Stad Brussel.
 • Garderobe MannekenPis
  Manneken-Pis heeft meer dan 1000 pakjes. Ontdek de garderobe die en wezenlijk deel uitmaakt van het erfgoed van de Stad Brussel.

In het groen

De musea in het Jubelpark liggen in een groene omgeving. Het Erasmushuis en het Museum David en Alice van Buuren beschikken over een eigen prachtige tuin.

 

 • Erasmushuis
  In het voormalige Kapittelhuis in Anderlecht wijdde men een museum aan een scharnierperiode in de Europese geschiedenis. De tuinen weerspiegelen de grote thema’s van de humanist Erasmus, die er verbleef.
 • Museum en Tuinen David en Alice van Buuren
  De oorspronkelijke tuin vormt een eenheid met het art-decohuis. Alice van Buuren gaf 45 jaar later de opdracht om bijkomende tuinen te ontwerpen. Het geheel vormt een oase van groen.

Art-nouveauparels

Sommige musea uit de rubrieken hierboven bekoren ook door hun architectuur: PSK, MIM, Stripcentrum en Van Buuren. Enkele huizen van vermaarde architecten vervolledigen het plaatje.

 

 • Autrique-huis
  Het Autrique-huis was het eerste markante gebouw van Victor Horta. Momenteel bouwt men er tentoonstellingen op in een scenografie van striptekenaar François Schuiten.
 • Hortamuseum
  Het huis met atelier van de architect Victor Horta typeert het hoogtepunt van de art nouveau. Mozaïeken, glas-in-loodramen, meubilair en muurschilderingen vormen er een harmonieus geheel.
 • Cauchie-huis
  De architect-interieurontwerper Paul Cauchie was een meester in het uitvoeren van sgraffiti. Op de gevel van dit huis staan de negen vrouwelijke allegorieën afgebeeld.

Niet alleen voor specialisten

Enkele straffe kunstenaars kregen een eigen museum in Brussel. Ook over het Vlaams Leven, arbeid en industrie kom je meer te weten. Wegdromen kan in het Planetarium… of in de Nationale Bank!

 

 • Archief en Museum van het Vlaams Leven te Brussel
  Het AMVB is het collectieve geheugen van de Brusselse Vlamingen. Hier koestert men niet alleen herinneringen, maar organiseert men ook tentoonstellingen die inspelen op de actualiteit.
 • La Fonderie / Museum voor Arbeid en Industrie
  La Fonderie zet de arbeid en het dagelijkse op een originele manier in de kijker. De vereniging is gevestigd op de indrukwekkende site van een voormalige bronsgieterij met wereldfaam.
 • Museum van de Nationale Bank
  Ontdek via een interactieve en dynamische presentatie alle aspecten van het geld. Geld van hier en elders, van gisteren tot vandaag. Geld dat we vastnemen en geld dat we niet zien.
 • Planetarium
  In het Planetarium van de Koninklijke Sterrenwacht van België maak je een ontdekkingstocht langs mysterieuze hemelobjecten. Het koepelvormige projectiescherm is één van de grootste in Europa.
 • René Magritte Museum (Jette)
  In het woonhuis van Magritte, dat het hoofdkwartier was van de Belgische surrealisten, is het leven van de kunstenaar gereconstrueerd aan de hand van persoonlijke voorwerpen.
 • Charliermuseum
  Naast de beeldhouwkunst van Charlier zie je hier ook werk van kunstenaars die deel uitmaakten van de vernieuwende bewegingen van rond de eeuwwisseling van 1900 (onder meer James Ensor en Rik Wouters).
 • Wiertzmuseum
  Antoine-Joseph Wiertz is een wat omstreden kunstenaar uit de Belgische romantiek. Hij schilderde reusachtige doeken waarop hij zijn behoefte aan buitensporigheid de vrije loop liet. Dit museum wordt beheerd vanuit de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België.
 • ADAM - Brussels Design Museum
  De permanente collectie van dit museum herbergt 2.000 voorwerpen in plastic, van gebruiksvoorwerpen tot kunstwerken (1960-2000). Daarnaast vinden er ook tijdelijke expo's plaats.
 • Pixel Museum Brussels
  Museum van de videogames en spelconsoles. Je ontdekt er alles over de geschiedenis van de gamecultuur, maar ook over hedendaagse trends en beloftevolle toekomstprojecten. Je kan er games uitproberen van zowel grote studio's als onafhankelijke ontwikkelaars, en deelnemen aan creatieve workshops, conferenties en ontmoetingssessies.
 • MEM - Museum van erotiek en mythologie
  Dit museum schetst een historisch overzicht van de erotische kunst van de Oudheid tot heden. De private collectie toont zeldzame voorwerpen van allerlei aard: Griekse en Romeinse antiquiteiten, schilderijen, sculpturen, ivoor, Japanse etsen, tekeningen, litho's en andere curiositeiten.

Meer tips!

Een overzicht van tijdelijke tentoonstellingen in deze musea vind je op onze pagina Expo's in Brussel.

Een overzicht van de nieuwste hedendaagse kunst vind je op onze pagina Galeries in Brussel.