Nederlands- en Franstalige boekhandels in Brussel

een overzicht van belangrijke algemene boekhandels in beide landstalen

Passa Porta

Passa Porta is een onafhankelijke Nederlandstalige boekhandel. Biedt een kwaliteitsaanbod in diverse talen van romans, dichtbundels, non-fictie, filosofische werken, literaire tijdschriften, kinder- en jeugdliteratuur en kunstboeken. Wordt beschouwd als de beste Nederlandstalige boekhandel van het Brussels gewest. Geregeld vinden er boekvoorstellingen en andere literaire evenementen plaats.

Replica

Brussel is een nieuwe Vlaamse boekhandel rijker, nog wel gecombineerd met een koffiezaak. Replica is gelegen in de Scheldestraat, in de Molenbeekse Maritiemwijk, op de kruising tussen Laken, Jette, Koekelberg en Sint-Jans-Molenbeek. Replica ent zich enigszins op het concept van de Antwerpse Büchbar of het Leuvense Barboek. De boekwinkel specialiseert zich in literatuur, poëzie, kunstboeken, magazines en kinderboeken. Hij mikt ook op literaire avonden en kinderboekenworkshops, en biedt zowel een Nederlandstalig als Engels aanbod.

Standaard Boekhandel

Standaard Boekhandel is een Belgische winkelketen die boeken verkoopt. Het aanbod omvat ook muziekcd's, dvd's, kranten, tijdschriften, strips, wegenkaarten, reisgidsen, wenskaarten, kantoorartikelen en e-readers van het merk Tolino. Sinds begin 2014 zijn er een 145-tal verkooppunten. Deze zijn verspreid over heel Vlaanderen en Brussel, met in de grotere steden meerdere winkels.

  • Waar: Anspachlaan 28, 1000 Brussel. Filialen gespecialiseerd in schoolboeken en academische uitgaven vind je op de adressen Warmoesberg 26 te 1000 Brussel (Brussel Campus HUB) en Pleinlaan 2 te 1050 Elsene (Campus VUB). Ook in het station Brussel-Noord is er een filiaal van Standaard Boekhandel: Vooruitgangstraat 76, pand 21-23, 1030 Schaarbeek.
  • Web: http://www2.standaardboekhandel.be/nl/winkels/brussel
  • Contact: T 02 217 56 42 (Anspachlaan), 02 210 12 23 (Brussel Campus HUB), 02 486 11 94 (campus VUB) en 02 223 24 05 (Brussel-Noord)

FNAC

FNAC is een Franse winkelketen met een tiental vestigingen in België. De keten is gespecialiseerd in diverse artikelen zoals boeken, cd's, dvd's, games, software en andere vrijetijdsartikelen. Fictie- en non-fictieboeken in diverse talen: Nederlands, Frans, Engels, Duits, Spaans, Italiaans en Portugees. De grootste keuze boeken is verkrijgbaar in beide landstalen.

  • Waar: City 2, Nieuwstraat 123, 1000 Brussel (T 02 275 11 11) en Gulden Vlieslaan 17a-20, 1050 Elsene (T 02 402 26 26).
  • Web: www.nl.fnac.be

Franstalige boekhandels

Tropismes

Deze internationaal gerenommeerde, algemene Franstalige boekhandel is gehuisvest in een historische ruimte met gigantische spiegels en een prachtige mezzanine. Naast een ruim literair aanbod (waaronder ook een selectie vertalingen van Nederlandstalige auteurs) focust deze weelderige boekhandel op grote klassiekers, menswetenschappen en beeldende kunst. Ook jongere lezers kunnen er terecht voor jeugdboeken en stripverhalen. Je vindt er daarnaast ook enkele kasten met Engelstalige boeken. Tropismes wordt terecht beschouwd als de beste Franstalige boekhandel van België.

Filigranes

Filigranes is één van de meest dynamische Franstalige algemene boekhandels in het centrum van Brussel. Er is tevens een beperkte selectie boeken in andere talen beschikbaar, waaronder het Nederlands, en ook een zeer grote stripafdeling. Er worden continu ontmoetingen met auteurs, boekvoorstellingen, workshops en conferenties georganiseerd. Boekhandel met de grootste oppervlakte van België. Alle dagen geopend, ook op feestdagen. Voor de hongerigen en dorstigen is er een koffie- en snackbar.

  • Waar: Kunstlaan 39-42, 1040 Etterbeek. Filiaal op het adres Louis Lepoutre-laan 21 te 1050 Elsene
  • Web: www.filigranes.be

Quartiers Latins

Uitgeverij CFC Editions met de eraan verbonden boekhandel Quartiers Latins is gehuisvest in een achttiende-eeuws neoclassicistisch gebouw op het statige Martelaarsplein. Quartiers Latins is gespecialiseerd in boeken over Brussel, literatuur, architectuur, grafische kunsten, cinema en fotografie. Zo nu en dan vinden er tentoonstellingen plaats. De missie van CFC Editions en Quartiers Latins is promotie te maken voor het Franstalige boek en de Franstalige cultuur in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, met de steun van de Commission Communautaire française. Het aanbod van de boekhandel is daarop afgestemd.

Candide

Op het charmante Georges Brugmannplein tref je al tientallen jaren de Franstalige algemene boekhandel Candide aan. Je vindt er een mooie selectie reis- en kookboeken, een jeugdhoek en een eclectische keuze aan romans. Fijnproevers kunnen het gekozen boek meteen verslinden op het verwarmde terras van het nabijgelegen Café Voltaire. Er vinden ook geregeld boekvoorstellingen en tentoonstellingen plaats. Alle dagen open van 8 uur tot 19 uur, behalve op Kerstmis en Nieuwjaar.

Librairie Polytechnique

Deze Franstalige boekhandel op het statige Martelaarsplein bestaat al meer dan 75 jaar en is gespecialiseerd in school- en studieboeken voor middelbaar, hoger en universitair onderwijs. Aan- en verkoop van zowel nieuwe als tweedehands boeken. Ook romans, jeugdboeken, strips, handboeken en oefeningenboeken en een beperkte voorraad Engelstalige boeken.

Librairie Ptyx

Ptyx is een Franstalige zelfstandige algemene boekhandel, gelegen vlak bij het Flageygebouw. Ptyx biedt een grote keuze aan literatuur, boeken over humane wetenschappen, jeugdboeken en strips. De boekhandel zet in op kwaliteit en focust niet op de waan van de dag in de literaire wereld. Er vinden geregeld expo's, signeersessies en ontmoetingen met auteurs plaats. Los daarvan heeft Ptyx de meest literaire voorgevel van alle Brusselse boekhandels!

A Livre Ouvert - Le Rat Conteur

A Livre Ouvert is een Franstalige zelfstandige algemene boekhandel met een groot en divers aanbod. Opgericht in 1974 in het Waals-Brabantse La Hulpe, verhuisde de winkel in 1986 naar Sint-Lambrechts-Woluwe. In 2002 volgde er een fusie met Le Rat Conteur, een van de eerste gespecialiseerde jeugdboekhandels in Brussel. A Livre Ouvert richt zich vooral op literatuur, humane wetenschappen, tuinboeken en jeugd- en schoolboeken. Je vindt er daarnaast ook gezelschapsspellen, cd's en dvd's. Verder kun je er eveneens terecht voor lezingen, boekvoorstellingen, signeersessies, ontmoetingen met auteurs en kleine concerten.

Pépite Blues - Librairie & Culture

Pépite Blues is een boekhandel en culturele ruimte die de nadruk legt op Afro-literatuur van over de hele wereld: Afrika, Europa, Noord-Amerika, Latijns-Amerika en de Caraïben. Je vindt er onder meer romans, strips, essays, boeken over sociale wetenschappen, poëzie en kinderboeken. Voor wie zin heeft om tussen het snuisteren door te genieten van een hapje en een drankje, is er hibiscussap, rooibosthee en pindataart verkrijgbaar. Naast boeken verkopen biedt Pépite Blues ook boekvoorstellingen, ontmoetingen met auteurs, concerten en tentoonstellingen aan.

Tulitu

Boekhandel Tulitu is een Franstalige boekhandel die zich toespitst op Franstalige literatuur uit Québec, Canada, en op boeken over LGBT en feminisme.