Nederlands- en Franstalige boekhandels in Brussel

een overzicht van belangrijke algemene boekhandels in beide landstalen

Nederlandstalige boekhandels

Passa Porta

Passa Porta is een onafhankelijke Nederlandstalige boekhandel. Biedt een kwaliteitsaanbod in diverse talen van romans, dichtbundels, essays, filosofische werken, literaire tijdschriften, kinder- en jeugdliteratuur en kunstboeken. Wordt beschouwd als de beste Nederlandstalige boekhandel van het Brussels gewest. Geregeld vinden er boekvoorstellingen en andere literaire evenementen plaats.

Standaard Boekhandel

Standaard Boekhandel is een Belgische winkelketen die boeken verkoopt. Het aanbod omvat ook muziekcd's, dvd's, kranten, tijdschriften, strips, wegenkaarten, reisgidsen, wenskaarten, kantoorartikelen en e-readers van het merk Tolino. Sinds begin 2014 zijn er een 145-tal verkooppunten. Deze zijn verspreid over heel Vlaanderen en Brussel, met in de grotere steden meerdere winkels.

  • Waar: Anspachlaan 28, 1000 Brussel. Filialen gespecialiseerd in schoolboeken en academische uitgaven vind je op de adressen Warmoesberg 26 te 1000 Brussel (Brussel Campus HUB) en Pleinlaan 2 te 1050 Elsene (Campus VUB). Ook in het station Brussel-Noord is er een filiaal van Standaard Boekhandel: Vooruitgangstraat 76, pand 21-23, 1030 Schaarbeek.
  • Contact: T 02 217 56 42 (Anspachlaan), 02 210 12 23 (Brussel Campus HUB), 02 486 11 94 (campus VUB) en 02 223 24 05 (Brussel-Noord)

FNAC

FNAC is een Franse winkelketen met een tiental vestigingen in België. De keten is gespecialiseerd in diverse artikelen zoals boeken, cd's, dvd's, games, software en andere vrijetijdsartikelen. Fictie- en non-fictieboeken in diverse talen: Nederlands, Frans, Engels, Duits, Spaans, Italiaans en Portugees. De grootste keuze boeken is verkrijgbaar in beide landstalen.

  • Waar: City 2, Nieuwstraat 123, 1000 Brussel (T 02 275 11 11) en Gulden Vlieslaan 17a-20, 1050 Elsene (T 02 402 26 26).
  • Web: www.nl.fnac.be

Franstalige boekhandels

Tropismes

Tropismes is een Franstalige algemene boekhandel gespecialiseerd in literatuur, humane wetenschappen en kinder- en kunstboeken. Wordt beschouwd als de beste Franstalige boekhandel van België. Internationaal gerenommeerd.

Filigranes

Filigranes is een Franstalige algemene boekhandel. Boekhandel met de grootste oppervlakte van België. Geregeld vinden er boekvoorstellingen en andere evenementen plaats. Voor de hongerigen en dorstigen is er een koffie- en snackbar. Heel de dag live pianomuziek.

  • Waar: Kunstlaan 39-40, 1000 Brussel. Filialen op de adressen Louis Lepoutre-laan 21 te 1050 Elsene en Parvis Saint-Pierre 10 te 1180 Ukkel
  • Web: www.filigranes.be

Quartiers Latins

Uitgeverij CFC Editions met de eraan verbonden boekhandel Quartiers Latins is gehuisvest in een achttiende-eeuws neoclassicistisch gebouw op het statige Martelaarsplein. Quartiers Latins is gespecialiseerd in boeken over Brussel, literatuur, architectuur, grafische kunsten, cinema en fotografie. Zo nu en dan vinden er tentoonstellingen plaats. De missie van CFC Editions en Quartiers Latins is promotie te maken voor het Franstalige boek en de Franstalige cultuur in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, met de steun van de Commission Communautaire française. Het aanbod van de boekhandel is daarop afgestemd.

Candide

Candide is een Franstalige algemene boekhandel en ontmoetingsplaats voor boekenliefhebbers. Er vinden geregeld boekvoorstellingen en tentoonstellingen plaats. Alle dagen open van 8 uur tot 19 uur, behalve op Kerstmis en Nieuwjaar.

Librairie Polytechnique

Deze Franstalige boekhandel op het statige Martelaarsplein bestaat al meer dan 75 jaar en is gespecialiseerd in school- en studieboeken voor middelbaar, hoger en universitair onderwijs. Aan- en verkoop van zowel nieuwe als tweedehands boeken. Ook romans, jeugdboeken, strips, handboeken en oefeningenboeken en een beperkte voorraad Engelstalige boeken.

Librairie Ptyx

Ptyx is een Franstalige zelfstandige algemene boekhandel, gelegen vlak bij het Flageygebouw. Ptyx biedt een grote keuze aan literatuur, boeken over humane wetenschappen, jeugdboeken en strips. De boekhandel zet in op kwaliteit en focust niet op de waan van de dag in de literaire wereld. Er vinden geregeld expo's, signeersessies en ontmoetingen met auteurs plaats. Los daarvan heeft Ptyx de meest literaire voorgevel van alle Brusselse boekhandels!

A Livre Ouvert - Le Rat Conteur

A Livre Ouvert is een Franstalige zelfstandige algemene boekhandel met een groot en divers aanbod. Opgericht in 1974 in het Waals-Brabantse La Hulpe, verhuisde de winkel in 1986 naar Sint-Lambrechts-Woluwe. In 2002 volgde er een fusie met Le Rat Conteur, een van de eerste gespecialiseerde jeugdboekhandels in Brussel. A Livre Ouvert richt zich vooral op literatuur, humane wetenschappen, tuinboeken en jeugd- en schoolboeken. Je vindt er daarnaast ook gezelschapsspellen, cd's en dvd's. Verder kun je er eveneens terecht voor lezingen, boekvoorstellingen, signeersessies, ontmoetingen met auteurs en kleine concerten.

Pépite Blues - Librairie & Culture

Pépite Blues is een boekhandel en culturele ruimte die de nadruk legt op Afro-literatuur van over de hele wereld: Afrika, Europa, Noord-Amerika, Latijns-Amerika en de Caraïben. Je vindt er onder meer romans, strips, essays, boeken over sociale wetenschappen, poëzie en kinderboeken. Voor wie zin heeft om tussen het snuisteren door te genieten van een hapje en een drankje, is er hibiscussap, rooibosthee en pindataart verkrijgbaar. Naast boeken verkopen biedt Pépite Blues ook boekvoorstellingen, ontmoetingen met auteurs, concerten en tentoonstellingen aan.